Soms doe je wel eens spullen weg waar je later weer spijt van krijgt, en dat is hier dus ook het geval geweest...
Dan ga je even orienteren wat je precies wil en ga daar dan een keuze uit maken.
Het lijstje wat voor mij belangrijk was:
* APS-C of Full-Frame
* Weathersealed body en 70-200 lens
* SLR-style body
* Optie voor GPS zonder acc. kabel naar de body
* Niet te zwaar
Olympus/Panasonic M4/3 camera's vielen al snel af door de kleinere sensor en de belabberde implementatie van GPS via een smartphone. Zoiets moet met een menuoptie of knopje aan en uit te zetten zijn. Geen gehannes met WiFi en apps die de batterij van je telefoon (en camera) leegtrekken.
Sony A7 was een serieuze optie, maar de missende GPS, en ook vooral de niet lekker in de hand liggende body deed me de beslissing nemen om niet voor deze te gaan. Als iets niet lekker in de hand ligt moet je het gewoon niet doen.
Nikon dan? Ik heb echt jaren met Nikon SLR's gespeeld (mijn eerste was een D40), dus dan zou je denken ga weer naar Nikon. Maar nee, 3x problemen met bodies hebben, waarvan de laatste de beruchte spetters waren op de sensor, op de D600. Dat heeft me erg kwaad gemaakt, en vooral als je als fabrikant het probleem voor de langste tijd niet erkend. Belachelijk.
Natuurlijk, afgezien daarvan maken ze prima camera's, anders hadden ze allang veel minder marktaandeel.
De bodies met ingebouwde GPS zijn niet de nieuwste meer, en ook al heeft ook Nikon een GPS-module, die moet je via een accessoire-kabel op de body koppelen. Het heeft geen eigen batterij, dus de batterij van de body zal hierdoor sneller leeggetrokken worden. Op mijn D7000 had ik een GPS module, maar de kabel was een echte ergernis. Het zat vaak in de weg, en de aansluiting op de body voelde veels te fragiel aan.
Toen ging ik even kijken bij Canon...
De opties qua bodies kwam ik terecht bij de 6D, 7D MkII en de nieuwe 80D. De 6D en 7D MkII hebben ingebouwde GPS, scheelt een losse GPS-module maar zal wel de batterij van de body gebruiken obviously. Echter, de 6D, terwijl deze FullFrame is, de beperkte AF en snelheid van meerdere shots nemen ging deze van de lijst. De 7D MkII en 80D zaten voor de rest echt dicht bij elkaar, en in het eind won de 80D voor het feit dat deze een nieuwere sensor heeft met oa betere Dynamic Range.
Dan de lens...
Voor de 70-200 heb je echt veel opties, meerdere fabrikanten en diafragma modellen. De 70-200 f/2.8 IS was simpelweg te duur, en het gewicht stond me ook wel tegen. Ik heb weinig zin meer om met een paar kilo aan glas de hele dag rond te slenteren. En zo vallen meteen ook de andere fabrikanten af met f/2.8 modellen.
En dan kom je bij de Canon 70-200 f/4 IS USM. Een compromis op een volle stop licht, maar wel de helft in gewicht. En als ik de reviews en verhalen mag geloven, een erg scherpe lens. En in tegenstelling tot de Nikon variant, ook weathersealed.
Het totale gewicht van de body en lens is zelfs minder dan de combinatie D7000 en 18-300 die ik een tijdje heb gehad, wat me even een verbaasde blik gaf.
De GPS-module was een snelle beslissing. De module wordt gevoed door een AA-batterij, en werkt prima zonder kabel via de hotshoe.
In short;
* Canon EOS 80D
* Canon 70-200 f/4 IS USM
* Canon GP-E2
* Carl Zeiss T* UV Filter 67mm
En natuurlijk ondersteunde Lightroom 4 de 80D niet, dus ook de nieuwste versie gehaald.
Na een weekje de camera gebruikt te hebben, moet ik zeggen dat het echt niet tegenvalt. Het verschil met voorgaande SLR's in controls was vanaf het begin geen probleem. De GPS werkt geniaal. Tot nu toe geen problemen kunnen vinden met coordinaten en de module kan gewoon aan blijven terwijl de body uitstaat. En dat een complete dag. Nice.