Volgens mij haal jij een aantal dingen door elkaar...
Volgens de SAE norm zou je dus 10W60 moeten hebben, dat is 10W koude start en als ie warm is 60. Als je naar 5 gaat moet je al een redelijk koude winter hebben in NL wil de olie al dik zat zijn en blijven smeren. 0W is zelfs in Zweden de vraag of je dat gaat halen. Zelfde met 60, dat is redelijk dikke olie bij hoge temperaturen maar kan voorkomen dat je tikkende kleppen en olieverbruik gaat hebben. Als je lager gaat, 50, en zeker 40, dan pis je de olie er met een goeie Nederlandse zomer zo ongeveer uit, zo dun wordt het.
A grade, raceolie, blabla, zegt allemaal geen kont. Gaat om de keuren die op de olie vermeld staat. Leuk detail, de Castrol Magnatec wordt hier als vol syntheet verkocht met normale VW keuren en Mercedes zo uit mijn hoofd (je hebt voor de VW diesel bijvoorbeeld nog een speciale keur om met diesel bij de olie een beetje te kunnen voorkomen dat ze op hol slaan, maar soit), in DE staat die als half syntheet in de winkels.
Waar je verder, en zeker tegenwoordig op moet letten is de nieuwe ACEA indeling. A1/B1 is de zogeheten longlife (dunnere) olie alias de light duty olie. Olieverbruik is standaard hiermee. Vanaf A3/B3 en eigenlijk vooral A3/B4 krijg je de meer gewone olie, A5/B5 is wat dikker vaak.
Wat je gaat merken met verbruik, zal vooral te maken hebben met luchttemperatuur, vochtigheid, bandenspanning etc, sommige auto's zijn idd gevoelig voor een hoger octaan gehalte en met light duty olie (minder smering, minder weerstand) zul je idd iets minder gaan verbruiken, maar dat is minimaal. Nadeel dan is het olieverbruik en slijtage van je draaiende delen.
Dus ik wil het niet helemaal een broodje aap noemen maar het komt aardig in de buurt.
[
Voor 3% gewijzigd door
Joopieboy op 12-11-2015 11:22
]