• HyperioN
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 18-03 17:21
Mede-auteur:
 • PaT
 • Registratie: April 2003
 • Niet online

PaThttp://tweakers.net/ext/f/H1tGUecwEsa3hN4OL3VEqrYU/full.jpg
Zoals velen van jullie zullen weten is het vorige topic gesloten, omdat dit één grote dumpbak werd voor alles wat maar min-of-meer gerelateerd was aan Windows Phone 7. Dat is niet de manier waarop dit forum graag wil werken.
Om dit te voorkomen, en dus te voorkomen dat ook dit topic gesloten wordt, hebben we een aantal "regeltjes":


Dit topic is NIET bedoeld voor:
 • Vragen/discussie over de toestellen met WP7 (zie daarvoor de aparte toesteltopics);
 • Vragen/discussie over de verkrijgbaarheid van de toestellen (zie daarvoor de ABO-topics);
 • Vragen/discussie over de Marketplace en apps (zie daarvoor Windows Phone 7 Marketplace en applicaties);
 • Vragen/discussie over het jailbreaken van WP7. Microsoft staat dit niet toe, en daarom wordt het ook op GoT niet toegestaan. (Zie hiervoor fora zoals xda-developers);
 • Vragen die al 10x zijn beantwoord. Lees de topicstart en gebruik de search.
  Kom dus niet aan met: "Wanneer komt het Nederlandse autocorrectiewoordenboek voor WP7?".


Wat kunnen we dan wél in dit topic bespreken?
Zaken zoals:
 • Algemene discussie en ervaringen met het WP7 OS;
 • Ervaringen met de Zune-software in samenspraak met een WP7-toestel;
 • Vragen over functies van het WP7 OS zelf;
 • Discussie over pluspunten en tekortkomingen van het OS. Missen jullie copy/paste of multitasking? Kun je leven zonder filemanager en bluetooth-filetransfer? Wat zie je graag veranderd in een toekomstige update?

Ik wil iedereen echt op het hart drukken deze regeltjes na te leven. Zo kunnen we met zijn allen dit OS bespreken wat zeker een plek verdient op GoT. Ga dus eerst bij jezelf na of je vraag geen betrekking heeft op een toestel of dat het ergens anders terecht kan.

Maak van dit topic geen dumpbak, verpest het niet voor een ander!


Hieronder vind je de topicstart zoals die in het vorige topic was. De komende dagen zullen we proberen deze te updaten naar het heden (WP7 is immers inmiddels al enkele weken beschikbaar).


http://tweakers.net/ext/f/tNznTakijNplJ2liqDI0noYr/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/jLVsrZR6WdKcBKAxc4Emy4gu/full.jpg
Windows Phone 7 is het nieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft, welke in oktober 2010 op de markt is gekomen.
Windows Phone 7 is de opvolger van Windows Mobile 6, het vorige mobiele OS van Microsoft waar veel smartphones in het verleden op draaiden.
Met het nieuwe OS wil Microsoft de weg terugvinden in de wereld van de smartphones, waar ze de afgelopen jaren flink terrein hebben moeten inleveren op de Apple iPhone en Google Android.

WP7 is compleet anders dan Windows Mobile 6, maar ook anders dan Apple iOS en Google Android.
WP7 is ontwikkeld als compleet nieuw besturingssysteem, waarin het gemakkelijk bedienen van de smartphone door de gebruiker met vingers op een capacitief scherm centraal staat. Bovendien wil Microsoft een zo goed mogelijke integratie van de verschillende onderdelen van het besturingssysteem, en een integratie van vele social media.

Ook voor Microsoft is WP7 compleet nieuw; een totale breuk met het verleden, een schone lei. Dat willen ze de consument ook graag laten weten met kreten als "Everything is different now" en "A different kind of phone".

Op 11 oktober 2010 is de eerste versie van Windows Phone 7 gelanceerd. Het betreft hier een versie met de talen Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans aan boord.
Een Nederlandse versie van het besturingssysteem wordt 'medio 2011' verwacht.

Ondanks het ontbreken van een officiele release in Nederland zijn er diverse WP7-toestellen in Nederland verkrijgbaar.
Helaas is de werking van deze toestellen in Nederland enigszins beperkt. Zo kun je officieel niet op de Marketplace, al kun je door je Live-account in te stellen op UK of USA wel gratis apps aanschaffen. Betaalde applicaties is een beetje Russisch roulette op dit moment. Op de Blog van Tom Verhoeff valt te lezen hoe het zou kunnen werken. Dat dit echter lang niet altijd werkt is inmiddels wel duidelijk. Je hebt dus en beetje geluk nodig.
-later meer-


http://tweakers.net/ext/f/20JU2TUw6zggxmVN0g6h1OXi/full.jpg
Een van de belangrijkste aspecten (zo niet hét belangrijkste) van een OS is natuurlijk de interface.
Inmiddels is duidelijk geworden hoe de interface van Windows Phone 7 eruit is gaan zien, en het toverwoord is: anders.
Anders dan Windows Mobile 6, maar ook anders dan iOS, Android, Symbian. Anders dan alles wat we voorheen gezien hebben op smartphones.

Daar waar Android en iOS er heel fancy uitzien met veelkleurige icoontjes, graphics en effecten is de UI van WP7 juist heel strak vormgegeven. Denk hierbij aan strakke vormen (vierkanten/rechthoeken), het gebruik van slechts enkele kleuren met pastel-achtige tinten, en een strak lettertype.

http://tweakers.net/ext/f/jWBciBumEaCWOZbzevHq2J4U/full.jpg

Windows Phone 7 Homescreen
Het "Homescreen" van WP7 bestaat uit verschillende "Tiles".

De Tiles zijn vormgegeven als vierkante/rechthoekige blokken met daarop de beschrijvingen en/of een icoontje - veelal weergegeven in één monochrome kleur.
De gebruiker kan de Tiles naar eigen wens indelen, verwijderen en de kleur veranderen.

Update 04-10: Als achtergrondkleur heb je keuze uit twee opties: "dark" en "light", oftewel: zwart en wit.
Als voorgrondkleur heb je de keus uit 10 kleurtjes:


De Tiles zijn in enkele gevallen dynamisch, zo kunnen ze bijvoorbeeld de tijd en temperatuur weergeven, of een notificatie van een nieuw tekstbericht zodra deze ontvangen is, facebook-updates, foto's, and so on. Nog niet alle Tiels zijn echter dynamisch doordat ontwikkelaars nog niet toegang hebben tot alle api's. Waarschijnlijk zal dit probleem door middel van updates in de toekomst grotendeels verholpen worden.
Het klikken op een Tile opent in de meeste gevallen de gekoppelde applicatie of "Hub".

Merk ook op dat het homescreen aan de onderkant "niet past". Anders dan in bijvoorbeeld Android loopt het homescreen nog door naar beneden, waar naartoe gescrolld kan worden en waar nog meer tiles neergezet kunnen worden. Je zou daardoor als je het zou willen een 'oneindig' lang homescreen kunnen maken.


http://tweakers.net/ext/f/MQcDT57gzxZ19wQDYzTtwEsa/full.jpg


De verschillende onderdelen van Windows Phone 7 zijn ingedeeld in wat Microsoft noemt "Hubs": People, Pictures, Calendar, Games, Music + Video, Maps, Marketplace en Office.
In de Hubs komt verschillende lokale en dynamische online content samen.

Ook de Hubs zijn qua interface erg anders vormgegeven dan we gewend zijn van andere besturingssystemen.
De Hubs zijn eigenlijk vormgegeven als één groot horizontaal panaroma. De verschillende "pagina's" van de hub zijn benaderbaar door dus horizontaal te scrollen. Een Hub kan dus uit meerdere horizontale pagina's bestaan. De pagina's lopen echter naadloos in elkaar over.

Microsoft kiest er ook bewust voor om de content precies niet op het scherm te laten passen. Zagen we in het homescreen dat het daar bewust werd afgekapt, in veel Hubs zien we aan de rechterkant een klein stukje van de volgende pagina. Hierdoor moet voor de gebruiker duidelijk worden dat er nog naar rechts gescrolled kan worden voor meer content.
Wat ook in veel hubs terug komt zijn de titels van de Hub, die in een relatief erg groot lettertype getoond worden. Geheel in lijn van het horizontale ontwerp van een Hub kan het dus ook voorkomen dat de titel niet geheel op de eerste pagina past, maar doorloopt in de tweede (horizontale) pagina. Dit is ook iets wat we nog niet eerder gezien hebben in anders mobiele besturingssystemen, en kan dus op veel gebruikers vreemd overkomen. Soms ziet het er erg leuk uit, maar het kan ook vrij dom overkomen als je bijvoorbeeld Powerpoint opstart en vervolgens "PowerPoir" ziet staan.

http://tweakers.net/ext/f/ZbFQAvxX6vPCbY8ivrxp8apo/full.jpg

Windows Phone 7 Keyboard
Het virtuele toetsenbord van WP7 is net als de rest ook heel monochroom vormgegeven, maar dit gaat niet ten koste van de functionaliteit.
Engadget schrijft in haar preview dit over het keyboard:
Let's just put this up front: the keyboard in Windows Phone 7 is really, really good. We're talking nearly as good as the iPhone keyboard, and definitely better than the stock Android option. It's one of the best and most accurate virtual keyboards we've used on any platform -- and that's saying a lot.
[...]
We were surprised at how refined the keyboard is -- when we saw it at MWC and MIX10, things were still quite stuttery and uneven. Those days are certainly gone, and we think Microsoft got this aspect of the phone's UI pitch perfect.

Gizmodo schrijft:
It's a wonderful keyboard: fast, smooth, intuitive and totally natural, even this phone's narrowish screen.
In de praktijk blijkt inderdaad dat het toetsenbord erg plezierig te gebruiken is en in een vergelijking nagenoeg gelijk te stellen is aan het toetsenbord van bijvoorbeeld een iPhone. Daar is echter wel een handeling erg belangrijk voor en dat is het uitschakelen van de tekstvoorspelling. Aangezien Windows Phone 7 nog geen ondersteuning heeft voor het Nederlands kan het OS dus ook helemaal niets met de woorden van onze taal. De suggesties zullen dan ook Engelstalige woorden zijn, waardoor het typen in eerste instantie redelijk rampzalig zal verlopen. Schakel deze tekstvoorspelling uit en je hebt een heerlijk toetsenbord!

http://tweakers.net/ext/f/h3l1jXwfCNDXYwNOiWPj0U4v/full.jpg
Alle WP7-toestellen hebben een hardwarematige Search-knop. Microsoft heeft liever dat je naar iets zoekt, dan dat je door 10 pagina's gaat scrollen. De Search-knop roept in iedere hub een contextuele zoekmogelijkheid op. In de People-hub zal de search dus zoeken in je contactpersonen, terwijl in de browser op het internet gezocht zal worden, enz.. Overigens is Microsoft's eigen Bing de standaard zoekmachine, wegens diepe integratie in het OS. Microsoft heeft gezegd andere partijen niet tegen te houden hun eigen zoekmachine te integreren. Het is nog niet bekend of bijv. Google dit van plan is - en hoe goed deze integratie dan zal zijn.

http://tweakers.net/ext/f/vMlIIJM3hH2mVKqnCuhiAjn9/full.jpg
De eerste versie van Windows Phone 7 zal beschikbaar zijn in vijf talen: Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans.
'Medio 2011' wordt de Nederlandstalige versie verwacht.

http://tweakers.net/ext/f/rnbsfV9KdaOykOeiC7QpgHLe/full.jpg
Windows Phone 7 heeft voorlopig géén copy/paste-mogelijkheid. Microsoft meent dat de verschillende delen van het OS zo goed geintegreerd zijn met elkaar, en dat de "context-filter" van het OS dusdanig goed is, dat dit niet nodig is. Als je bijvoorbeeld een telefoonnummer krijgt in een E-mail, is dit nummer gemakkelijk op te slaan of te bellen. Hetzelfde geldt voor emailadressen, urls, adressen, etc.
Toch zijn er alsnog situaties waarin copy/paste-functionaliteit erg handig kan zijn. De afwezigheid hiervan is daarom ook één van de grootst geachte minpunten van WP7 voor de lancering. Naar aanleiding van deze reacties heeft Microsoft alsnog beloofd een copy/paste-functionaliteit te gaan integreren.
In de eerste versie van WP7 zit dit echter nog niet.

http://tweakers.net/ext/f/xeni2qO8FC4gXhUhIjBu196c/full.jpg
Windows Phone 7 ondersteunt ook géén multitasking op de traditionele manier voor 3rd-party applicaties. Voor meegeleverde Microsoft-applicaties (hubs) is dit wel mogelijk.
Het is dus uiteraard wel mogelijk om muziek te luisteren tijdens het internetten - of een pagina van Internet Explorer open te laten staan terwijl je een smsje krijgt.

Voor 3rd-party applicaties heeft Microsoft een soort semi-multitasking verzonnen:
3rd-party applicaties kunnen worden "dehydrated". Dit wil zeggen dat wanneer een gebruiker een applicatie verlaat, de status van een programma wordt opgeslagen, en het programma verder geen resources gebruikt. Wanneer de gebruiker terugnavigeert naar het programma, wordt de status van de vorige sessie hersteld.
Dit alles zou snel en naadloos moeten gebeuren waardoor het voor de gebruiker lijkt alsof hij multitaskt. Het programma kan echter geen resources gebruiken in de tussentijd, dus dynamische applicaties zullen in de tussentijd geen updates ontvangen.
Microsoft heeft in ieder geval aangegeven dat ze gaan onderzoeken of ze wellicht in de toekomst multitasking "deels" terug kunnen brengen in WP7.
In de eerste versie van het OS is dit echter nog niet aanwezig.http://tweakers.net/ext/f/0mX35LC5wM2TiHGsgP6GsADg/full.jpg
"Hubs" zijn eigenlijk de meegeleverde geïntegreerde aplicaties van Windows Phone 7. Hierboven is beschreven hoe de hubs eruit zien, hier een overzichtje en beschrijving van de verschillende hubs in WP7.

http://tweakers.net/ext/f/9P5nsPmwTlLcg5uRnZkRvFew/full.jpg
Met de Phone-hub kun je bellen :).

http://tweakers.net/ext/f/YweoLBOPctlYdQFBLgRXNx2h/full.jpg
Social media is "hot". Microsoft probeert uiteraard daar ook in mee te springen door het zo naadloos mogelijk te integreren in Windows Phone 7.

De belangrijkste hub hiervoor is de People hub. De People hub is véél meer dan een standaard contactenlijst zoals we die vroeger kenden. In de People hub is het mogelijk om veel online profielen e.d. te koppelen aan je contacten. Zo kun je van je contacten meteen zijn/haar Facebook-status zien, het laatste smsje of mailtje van die persoon, of direct navigeren naar zijn haar adres. Oh ja, een telefoontje plegen kan natuurlijk ook.
http://bartvanraaij.nl/tweakers/wp7/peoplehub_thumb.jpg

Gizmodo schrijft hierover:
The People hub might be the best social networking implementation yet on a phone
Vanaf het begin is duidelijk dat Microsoft in WP7 een nauwe samenwerking heeft met Facebook. Facebook is dan ook standaard aanwezig als Tile op het Homescreen (is uiteraard te verwijderen). Ook de People hub toont Facebook-updates bij je contacten als je dat ingesteld hebt.

Het is inmiddels ook duidelijk dat Twitter ook beschikbaar komt voor WP7. Meedere ontwikkelaars zouden hiermee bezig zijn, waaronder Seesmic.
Er zijn berichten dat deze Twitter-client de officiele Twitter-Hub gaat worden van WP7, maar officiële berichten zijn hierover nog niet gegeven door Microsoft, dus het is nog even afwachten hoe dit precies eruit gaat zien. Duidelijk is in ieder geval dat deze Hub ook in de stijl van WP7 is vormgegeven.
Ook is bekend dat er een FourSquare-app/hub beschikbaar komt.

Of er ook Hyves-integratie beschikbaar komt is nog niet bekend, al ligt het wel in lijn der verwachting dat de ontwikkelaars van Hyves hiermee op de proppen komen als WP7 een redelijk marktaandeel weet te verwerven. Dit zal naar verwachting pas gebeuren na de officiële release van WP7 in Nederland.

http://tweakers.net/ext/f/phAkVlAXgA5OnLQFQtkEbmxj/full.jpg
Niet schrikken: de browser die in Windows Phone 7 is - hoe kan het ook anders - Internet Explorer. En hoewel menig tweaker daar in eerste instantie misschien niet vrolijk van wordt, is het allemaal toch prima in orde.
De browser is een uitgeklede, op mobiel gebruik aangepaste versie van Internet Explorer, met een rendering engine halfweg tussen IE7 en IE8.
Technologiesite Engadget heeft WP7 gereviewed en schrijft het volgende over de browser:
[...]
we've got to say that web browsing on Windows Phone 7 is actually a really pleasant experience.
[...]
Loading the desktop version of Engadget was just a hair slower than an iPhone 4, and just as importantly, rendering new parts of the page as you scroll is plenty fast -- not instantaneous, but fast enough so that you never find yourself consciously waiting for it to catch up. Zooming -- which is accomplished with a pinch gesture, of course -- is buttery smooth.

Engadget is dus positief over de browser. Ook andere previews, waaronder die van Gizmodo toonden dat beeld.
De browser ondersteunt uiteraard moderne features zoals pinch-to-zoom, meerdere tabs, inline search, etc.. Verder is het mogelijk om websites als Tile op het Homescreen te plaatsen.

Belangrijk om te vermelden is wel dat de browser in de eerste versie van WP7 géén Flash ondersteunt, net als de Apple iPhone. Hoewel de meeste iPhone-gebruikers zullen kunnen beamen dat dit in de praktijk amper een probleem vormt, is het wel iets om rekening mee te houden.
Adobe is wel bezig met Flash voor WP7, en een Microsoft-woordvoerder heeft gezegd dat dit "hopelijk" binnen 6 maanden na het uitkomen van WP7 beschikbaar zal zijn.
In de praktijk blijkt de browser een hele verademing te zijn na zijn niet al te best presterende voorganger op WM6. Websites worden snel geladen en worden over het algemeen goed weergegeven. Uiteraard zijn er favorieten toe te voegen, maar jammer genoeg zijn deze dan weer niet te ordenen of in 'mapjes' te plaatsen.

http://tweakers.net/ext/f/pHFjJKIH7AibftcOebg0Ijzi/full.jpg
Ook voor E-mail is uiteraard een hub beschikbaar. WP7 ondersteund hiervoor alle bekende providers (Gmail, Live mail, etc.), deze zijn allemaal gemakkelijk in te stellen. Ondersteuning voor POP/IMAP mailboxen is natuurlijk ook beschikbaar. Ook de E-mail-hub is geintegreerd met de People-hub.
Je kunt de interval van email-updaten zelf instellen (15 - 30 - 60 min of handmatig). Berichten worden niet in conversaties weergegeven. Het is niet mogelijk om meerdere accounts binnen te laten komen in één inbox (joined inboxes).
Engadget schreef over mail in WP7:
The email app on the phone is pretty terrific on the whole, providing a clean, clear layout and upfront options for your most-used functions.
[...]
Overall, the mail experience is solid, but not best in class. There's a lot here that is laudable (like the sheer snappiness of it), but there's also a fair amount that's missing. We'd really like to see Microsoft strive for threaded messaging, joined inboxes, and an improved server-side search by the time this hits the market, but we're guessing that's asking a lot.
Wat als grootste gemis gezien kan worden in deze Hub is dat synchronisatie met een stand alone versie van Outlook niet mogelijk is. WP7 wil maar op 1 manier contact maken met Outlook en dat is via een Active Exchange server. Die zullen veelal alleen bij bedrijven te vinden zijn of slechts tegen betaling aangeboden worden aan consumenten. Even de mailtjes synchroniseren door de telefoon aan een pc te koppelen is er dus niet bij.http://tweakers.net/ext/f/Za3JApxfRV9gSCXXrZG9gzmL/full.jpg
Ook voor text-messaging (SMS) is een Hub. Smsjes worden weergegeven in conversaties, in de stijl van WP7 d.m.v. pastel-kleur-achtige vierkante tekstballonnen, erg clean en strak.


http://tweakers.net/ext/f/WGDaglmVcyFvEpN065nNjGxJ/full.jpg
De Calendar-hub is de agenda/kalender-applicatie van WP7. Ook deze kent een grote integratie met de rest van het OS. Zo kan een contactpersoon toegevoegd worden aan een agenda-item waarna je vanuit het Calendar rechtstreeks bijvoorbeeld de locatie op kunt zoeken in maps (mits je deze gegevens hebt ingevuld uiteraard).Ook hier is het gemis met de synchonisatie met Outlook pijnlijk aanwezig. Je afspraken worden in je Windows Live account toegevoegd, maar afspraken die je in Outlook heb staan kunnen dus niet zondermeer overgezet worden naar het toestel. Wel is het mogelijk om afspraken die naar je verzonden worden die aangemaakt zijn in Outlook (zogenaamde uitnodigingen) wel op te nemen in de agenda van WP7.


http://tweakers.net/ext/f/RUk4tZD0TZbpiNhO5kjCHxbu/full.jpg
Vanuit de Pictures-hub kun je foto's maken en kijken. Dit is verder eigenlijk precies wat je ervan verwacht, en bevat alle moderne camera-instelmogelijkheden: white balance, image effects (grayscale, sepia, and the like), saturation, ISO, exposure, flash mode.
Engadget schrijft dat de fotosoftware tamelijk snel werkt - maar dit was met een testtoestel wat niet in productie gaat. In de praktijk blijkt dat de camera van de Samsung Omnia 7 als een van de beste van de WP7 line up wordt gezien. Dit toestel overtroeft zelfs de 'camera telefoon'van HTC, de Mozart als het op beeldkwaliteit aan komt. De camera is heel snel te bedienen, zelfs als het toestel gelocked is.
In de Pictures-hub komen we ook weer Facebook-integratie tegen. In de "What's new"-tab kun je de laatst geuploade foto's van je Facebook-contacten zien. Ook kun je je eigen foto's direct naar je eigen Facebook-profiel uploaden.


http://tweakers.net/ext/f/aIB3f6T2SFUpm4VqTeLIy0sG/full.jpg
De Music+Video hub is, zoals de naam al zegt, de mediaspeler van WP7. Je kunt er muziek en video's mee afspelen. De interface is eigenlijk een bijna-exacte kopie van een de Zune HD, en werkt erg gebruiksvriendelijk met Coverflow-achtige mogelijkheden (al noemt Microsoft het natuurlijk geen Coverflow).
Gebruikers in de Verenigde Staten kunnen bovendien met een Zune Pass-subscriptie rechtstreeks nummers (legaal) downloaden. In Nederland is dit voorlopig echter nog niet beschikbaar.
http://bartvanraaij.nl/tweakers/wp7/musicvideo_thumb.jpg


http://tweakers.net/ext/f/C04CULyW7OAq72VqXUQezCuR/full.jpg
Onder de Office-hub zijn de verschillende bekende Microsoft Office-applicaties (Word, Excel, Powerpoint, OneNote) als mobiele variant beschikbaar.
Mobiel werken deze applicaties natuurlijk heel anders dan op een pc - dus er valt over te discussiëren of dit heel nuttig is. Al kan het natuurlijk altijd handig zijn om snel een Word-bijlage uit een e-mail te kunnen lezen, een compleet epistel schrijven op een smartphone is een ander verhaal natuurlijk.
Engadget vond dat de applicaties nogal wat functies missen, met name copy/paste.


http://tweakers.net/ext/f/lCrDjji3g1JUPVX5LaNDMWh2/full.jpg
In de Games-hub zijn diverse games speelbaar.
Ook ondersteunt WP7 Xbox Live. Voorlopig is dit in Nederland niet beschikbaar. Pas bij of na de officiële introductie in Nederland zal deze dienst aangeboden worden. Daarbij zou het mogelijk moeten worden om games die je speelt op de Xbox 360 verder te spelen op een WP7 phone. Alle achievements zullen dan zowel op het toestel als op de console beschikbaar zijn.

Update 21-09: Na contact met Microsoft is bevestigd dat XBox Live inderdaad in eerste instantie niet beschikbaar zal zijn in Nederland. Dit wordt verwacht "medio 2011".
http://bartvanraaij.nl/tweakers/wp7/xboxlive_thumb.jpg


http://tweakers.net/ext/f/XqKlpPZ4v6r73GPI08eU3UaE/full.jpg
De maps-hub is de mobiele applicatie van Microsoft's Bing Maps. Hiermee kun je je locatie zien en dichtbijzijnde locaties, restaurants, etc. opzoeken. Je kunt een route plannen, maar Maps ondersteunt géén turn-by-turn navigatie.Maps is nog niet echt te vergelijken met Google Maps. Naar verwachting zal Microsoft daar de komende tijd nog een flinke slag in gaan maken. Om echter snel te bepalen waar je ben voldoet Bing Maps meestal prima


http://tweakers.net/ext/f/V5u7IUOxbB6BBH5ZGp11PJqE/full.jpg
De Marketplace-hub is de hub waarin verschillende applicties te downloaden zijn voor WP7 - ook wel bekend als Appstore op de iPhone of Android Market op Android-toestellen.
Omdat WP7 nog maar sinds oktober 2010 beschikbaar is begint Microsoft met enige "achterstand" als het gaat op applicaties ten op zichte van Android en iOS.
Toch lijkt het echter dat veel belangrijke en nuttige applicaties van bijvoorbeeld social media en technologie- of nieuwssites snel beschikbaar zullen zijn.
Helaas is wel duidelijk dat in Nederland het niet mogelijk is om betaalde applicaties aan te schaffen, wegens het ontbreken van een betaalsysteem. Verwacht is dat dit geimplementeerd wordt bij de Nederlandse release (verwacht april 2011).

Update 21-09: Het is door Microsoft bevestigd dat Nederlandse gebruikers van de Engelse versie helaas géén beschikking zullen hebben over de Marketplace-dienst. Niet voor betaalde, maar ook niet voor gratis apps.
Deze zullen pas beschikbaar zijn vanaf de Nederlandse launch, verwacht 'medio 2011'.
http://tweakers.net/ext/f/FUEVOnPm1vewWvypDsVpLJpL/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/lJJNIF5hMsPpVa7kqO071Xzj/full.jpg
Om de gebruiker gegarandeerd een 100% goede Windows Phone 7-ervaring te kunnen geven heeft Microsoft een aantal hardware-eisen opgesteld. Telefoonfabrikanten moeten dus minstens aan deze eisen voldoen willen ze een toestel voorzien van WP7:
 • Capacitief, 4-punts multitouch screen
 • WVGA-resolutie (800*480)
 • 1 GHz ARM v7 "Cortext/Scorpion" of betere processor
 • DirectX9 rendering-capable GPU
 • 256MB RAM
 • 8GB Flash-geheugen
 • Accelerometer met compas, lichtsensor, nabijheidssensor (proximity sensor)
 • A-GPS
 • 6 hardware-knoppen: back, Start, search, camera, power/sleep, volume up, volume down
http://tweakers.net/ext/f/RZ8bSvjoyfHTpidjHZNYfUQX/full.jpg
Verschillende fabrikanten hebben bekend gemaakt toestellen te gaan produceren met Windows Phone 7. Dit zijn toe nu toe: HTC, Samsung, LG, Asus, Dell.

Er zijn allerlei geruchten en leaks te vinden over verschillende toestellen die van deze fabrikanten beschikbaar zouden komen. Dat zal de komende tijd alleen maar meer worden.
Wil je de leaks/geruchten in de gaten houden dan stel ik voor dat je regelmatig hier kijkt: http://www.engadget.com/all/windowsphone7|windowsmobile7
Voorlopig zijn er via de officiele kanalen in Nederland 3 toestellen verkrijgbaar:

HTC 7 Trophy

De HTC 7 Trophy is enige WP7 toestel van HTC in Nederland. Met z'n 3,8 inch scherm is hij net wat compacter dan de andere twee verkrijgbare toestellen. HTC heeft geen toestemming gekregen om de Sense interface over WP7 heen te leggen. Om toch een eigen gezicht aan het toestel meet te geven heeft HTC wel een Sense Hub gemaakt met daarin zaken als het weer en beursberichten. De Trophy wordt momenteel uitgelevverd met twee typen schermen. Zowel een S-LCD scherm als een normaal LCD scherm zijn beschikbaar. Dit is echter lastig van te voren te bepalen. De verschillen zijn echter aanzienlijk, zoals hier te lezen is.

Uiteraard heeft het toestel een eigen topic hier op GoT.
HTC 7 Trophy - Windows Phone 7 - Deel 1


LG Optimus 7

De LG Optimus 7 is net als de Samsung Omnia 7 voorzien van een 4 inch scherm van het normale lcd type. Als enige in Nederland verkrijgbaar toestel heeft de Optimus 7 16 GB aan intern geheugen beschikbaar tegen de 8 GB van de andere toestellen. Ook beschikt de LG Optimus 7 over DLNA, waardoor je filmpjes en muziek kan streamen naar een DLNA geschikt apparaat.

Uiteraard heeft het toestel een eigen topic op GOT.
LG E900 Windows Phone 7 gebruikerservaringen


Samsung Omnia 7

De Samsung Omnia 7 heeft als unique selling point het S-AMOLED scherm. Door dit scherm komt de Metro UI van WP7 nog mooier uit doordat zwart echt griezelig zwart is. Verder is het een vrij standaard WP7 toestel met een 5 megapixel camera en 8 GB geheugen. De camera heeft misschien niet het hoogst aantal megapixels van alle WP7 toestellen, maar wordt over het algemeen wel gezien als een van de best werkende van alle WP7 toestellen. Zo wordt maar weer eens bewezen dat megapixels alleen ook niet alles zegt. Net als HTC en LG heeft ook Samsung zijn eigen hub met weersverwachtingen, beursgegevens en nieuws.

Net als de andere twee toestellen heeft ook de Samsung Omnia 7 een eigen topic op GOT
Samsung Omnia 7 - Windows Phone 7 - Deel 1


Een aardig overzicht van alle beschikbare WP7 toestellen is te vinden in onderstaand plaatje.
http://tweakers.net/ext/f/hx73gvaW9Uqied0NL9Um6mHW/full.jpg
Hier enkele leuke screenshots/foto's en filmpjes van Windows Phone 7.

http://bartvanraaij.nl/tweakers/wp7/homescreens_thumb.jpghttp://bartvanraaij.nl/tweakers/wp7/musicvideo_thumb.jpg
http://bartvanraaij.nl/tweakers/wp7/peoplehub_thumb.jpg
http://bartvanraaij.nl/tweakers/wp7/xboxlive_thumb.jpg


-later meer-

Windows Phone 7 Hands-on (zie ook deel 2 en 3)


Microsoft Windows Phone 7 reclame
[YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=5q-HtdW03Zs]

Windows Phone 7 Walkthrough - Slashgear

-later meer-


http://tweakers.net/ext/f/B01Th714iMcf1hGnYvd60Mqk/full.jpg
Deze topicstart is gemaakt door HyperioN en ppaddo .

We gaan proberen de topicstart de komende dagen op te frissen naar het heden (WP7 is inmiddels natuurlijk allang uit) en up-to-date te houden.

Heb je op- of aanmerkingen, tips, etc., stuur dan even een DM naar een van ons.

Gebruikte bronnen:Changelog:
 • 17-09-10: 1e versie online geplaatst
 • 18-09-10: Inhoudsopgave/navigatie uitgebreid
 • 21-09-10: E-mail/Text-messasing hub-beschrijving gescheiden
 • 21-09-10: Info over XBox Live en MarketPlace aangepast n.a.v. Mailcontact met Microsoft NL.
 • 23-09-10: Walkthrough-filmpje toegevoegd
 • 04-10-10: Kleine toevoeging homescreen voor- en achtergrondkleuren.
 • 23-10-10: Sluiting van Windows Phone 7 - Informatie en verwachtingen - deel 2
 • 20-12-10: Heropening van het topic na overleg met moderators, met vernieuwde voorwaarden. Let op de nieuwe regels! ppaddo gaat meehelpen als co-auteur. De eerste updates zijn inmiddels doorgevoerd.
 • 22-12-2010: Gedeelte over de WP7 toestellen aangevuld inclusief de bijbehorende topics op GOT.
 • 05-01-2011: Overzichtsafbeelding van alle bekende WP7 toestellen toegevoegd onder "toestellen".

[Voor 210% gewijzigd door HyperioN op 12-01-2011 01:49]


 • muppet99
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 30-03 21:18
Allereerst hulde voor de inleiding.... Ik was er even stil van.

Maar ik lees dat er geen BT filetransfer meer aanwezig is. Ik kan mij voorstellen dat het achterhaalt is omdat het ook via wifi zou kunnen. Maar is het dan mogelijk om op de telefoon een share aan te maken die via het netwerk benaderbaar is? Anders ben ik er niet blij mee dat ik niet meer kan BT'en...

[Voor 9% gewijzigd door muppet99 op 20-12-2010 17:53]

Carpe Diem


Anoniem: 120725

Dat is een erg mooie OP, petje af :)
Ik heb nu al een tijdje de HTC Mozart via Orange UK en ben nog steeds erg onder de indruk van WP7. Snel, responsive en erg stabiel.
Wel wat last van de bekende Marketplace bug die hopelijk snel gefixed gaat worden in de eerstkomende update. Copy/paste mis ik eigenlijk niet en Flash ook niet zo erg.

 • HyperioN
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 18-03 17:21
muppet99 schreef op maandag 20 december 2010 @ 17:52:
Allereerst hulde voor de inleiding.... Ik was er even stil van.

Maar ik lees dat er geen BT filetransfer meer aanwezig is. Ik kan mij voorstellen dat het achterhaalt is omdat het ook via wifi zou kunnen. Maar is het dan mogelijk om op de telefoon een share aan te maken die via het netwerk benaderbaar is? Anders ben ik er niet blij mee dat ik niet meer kan BT'en...
Het is me even niet duidelijk of je nu bedoelt om data over te zetten van je PC naar telefoon, of telefoon naar telefoon.

Voor de duidelijkheid:
Content overzetten van de PC naar je WP7-toestel gaat inderdaad ook via Wifi, of via het usb-kabeltje. Dat moet overigens altijd met de Zune-software; en je kan zodoende ook alleen files overzetten die Zune ondersteunt (audio, video, foto's).

Het is echter in WP7 niet mogelijk om die bestanden te delen met andere telefoons. Niet via bluetooth of otherwise. Er is sowieso ook geen algemene file-explorer.
Foto's kun je delen via het internet of email/mms. Standaard zijn de mogelijkheden Messaging/Mail en SkyDrive.
Installeer je een app zoals Pic-o-Twit dan krijg je daar ook de optie voor die app bij. De app-ontwikkelaars kunnen dus toegang tot de foto's krijgen via een api.
Anders is het voor muziek. Deze zet je via Zune erop, maar op de telefoon kun je er niks mee doen dan afspelen. Je kan het niet uploaden, versturen via email, of whatsoever. Ook applicaties krijgen hier geen toegang tot.
Wellicht dat dit in een toekomstige update komt.

Het ontbreken van een file-explorer vind ik toch wel vreemd. Als je bijvoorbeeld een PDF download, dan komt deze ergens op mijn telefoon te staan. Deze kan ik alleen openen en lezen via de Adobe Reader app.
Ik kan deze gedownloade pdf echter met geen mogelijkheid naar iemand anders versturen via email. Als je namelijk in een email "Add attachment" doet, dan krijg je alleen de mogelijkheid foto's toe te voegen.

Oke, maar PDF is "3rd party", zul je misschien denken. Klopt, maar dan nemen we een Word-bestand. Deze kan ik inderdaad wel emailen, maar ook niet zo makkelijk als je zou denken.
Office is geintegreerd in WP7, maar deze integratie loopt qua bestandsdeling toch wel wat scheef.
Ik kan namelijk een word-document maken in de Office-hub. Vervolgens kan ik vanuit de Office-hub dit docx-bestand toevoegen aan een email.
Andersom kan echter niet! Als je in een email een attachment toevoegt krijg je _alleen_ de mogelijkheid foto's toe te voegen. Vreemd toch? Office is toch ook een geintegreerd onderdeel van WP7?
Dan voeg je het toch toe via Office? Ja, kan, maar daar moet je maar net aan denken.
Stel dat ik een emailtje heb getypt, en dan wil ik het attachment toevoegen (op zich een normale en aangewende volgorde). Gaat dus nooit lukken; als je dan Office opent en het bestand "Send", zal het altijd in een nieuw leeg mailtje terecht komen.

Vreemd.. en dat wijt ik aan het ontbreken van een File explorer. Wat is er op tegen? Waarom niet gewoon een file-explorer waarin ik zelf kan kiezen wat ik attach? Waarom die restrictie?

Niet dat ik dit nu heel erg mis ofzo.. Maar het is wel iets waarvan ik denk dat het beter kan. Microsoft heeft getracht het OS heel erg seamingless te maken en alle onderdelen met elkaar te integreren, maar bij deze zijn ze daarin iets te ver doorgedraaft wat mij betreft.
HyperioN schreef op maandag 20 december 2010 @ 18:26:
[...]
Andersom kan echter niet! Als je in een email een attachment toevoegt krijg je _alleen_ de mogelijkheid foto's toe te voegen. Vreemd toch? Office is toch ook een geintegreerd onderdeel van WP7?
Dan voeg je het toch toe via Office? Ja, kan, maar daar moet je maar net aan denken.
Stel dat ik een emailtje heb getypt, en dan wil ik het attachment toevoegen (op zich een normale en aangewende volgorde). Gaat dus nooit lukken; als je dan Office opent en het bestand "Send", zal het altijd in een nieuw leeg mailtje terecht komen.
Je hebt helemaal gelijk, maar waarschijnlijk wordt deze beperking iets draaglijker wanneer copy and paste beschikbaar komt. Dan kan je de tekst van het eerste mailtje pasten in de nieuwe (office) mail.
WP7 is duidelijk een (in mijn ogen erg goed) 1.0 product. Hopelijk blijft Microsoft lekker sleutelen aan het OS zodat het zich snel volledig kan meten met iOS en Android.

Groot genoeg voor 2 hoofdletters


 • .oisyn
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 12:31

.oisyn

Moderator Devschuur® / Cryptocurrencies

Demotivational Speaker

Wat ik persoonlijk wel jammer vind is dat WP7 alleen de hoofdkalender synchroniseert (geldt voor zowel Live Calendar als Google Calendar). Dingen als de Nederlandse feestdagen en verjaardagen krijg je dus niet op de telefoon te zien... Nou kunnen de feestdagen me gestolen worden, maar verjaardagen zie ik toch wel graag op m'n kalender. Maar ook de verjaardagen van de contacten zelf laat hij er niet bij zien. Gemiste kans :/, hopelijk fixen ze dat in een update oid.

Not all of your calendars are syncing with Windows Phone 7
.edit: wow worden microsoft KB linkjes ook automatisch omgevormd met titel op GoT? :D

[Voor 22% gewijzigd door .oisyn op 20-12-2010 22:43]

If I had a dollar for every time I didn't know what was going on, I'd be like: "Why am I always getting all this money?!"


 • mcetweaker
 • Registratie: September 2004
 • Niet online
HyperioN schreef op maandag 20 december 2010 @ 18:26:
[...]Het ontbreken van een file-explorer vind ik toch wel vreemd. Als je bijvoorbeeld een PDF download, dan komt deze ergens op mijn telefoon te staan. Deze kan ik alleen openen en lezen via de Adobe Reader app.
Ik kan deze gedownloade pdf echter met geen mogelijkheid naar iemand anders versturen via email. Als je namelijk in een email "Add attachment" doet, dan krijg je alleen de mogelijkheid foto's toe te voegen.
je hebt de pdf gedownload, dus je kunt de link doorsturen lijkt me ?
en als je de pdf per e-mail hebt verkregen kun je deze gewoon forwarden.

Maar goed, het is wel een limitatie tov Windows Mobile 6. Maar ik zou toch niet meer terug willen :)

 • Severion
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 26-12-2019
WOW, amazed, mooie , maar dan ook hele mooie inleiding!
WP7 werkt bij mij ook nog heerlijk, nog elke dag lekker muziek luisteren, internette, apps downloade, gaat allemaal seemless (behalve dat de marketplace soms vervelend wilt doen), ook voice commands zijn fijn.

Wat ik tot nu toe een van de ergste ergernisse vind, is dat er geen (goede) remote desktop applicatie is, die zou ik dus egt zo graag willen hebben, op de oude windows mobile was die er wel, pas nog op mijn werk met een scannertje gespeeld die ook wm 6 gebruikt, en best grappig dat het daar wel op kan, en mijn mooie omnia 7 niet :(
komop MS we need it!

 • Robbeke
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 29-12-2018
Mooie opening post, proficiat !

Ik hou dit topic netjes in m'n bookmarks. Voorlopig wacht ik nog op mijn toestel.

http://www.tweakers.net/gallery/sys/2314


 • mcetweaker
 • Registratie: September 2004
 • Niet online
http://www.informationwee...0960&cid=RSSfeed_IWK_News

1,5 miljoen Windows Phone 7 verkocht.

 • .oisyn
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 12:31

.oisyn

Moderator Devschuur® / Cryptocurrencies

Demotivational Speaker

If I had a dollar for every time I didn't know what was going on, I'd be like: "Why am I always getting all this money?!"


 • Anoniem: 80466
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
HyperioN schreef op maandag 20 december 2010 @ 18:26:
[...]Vreemd.. en dat wijt ik aan het ontbreken van een File explorer. Wat is er op tegen? Waarom niet gewoon een file-explorer waarin ik zelf kan kiezen wat ik attach? Waarom die restrictie?
Ik denk dat de telefoon intern een soort metadata database bijhoudt van bestanden met bestandsgegevens en bijbehorende syncinformatie. Deze informatie wordt dan vermoedelijk door de Zune sync software bijgewerkt.
Een file explorer zou dus moeten worden gebouwd om ook die metadata informatie goed bij te werken.

 • Robbeke
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 29-12-2018
Ik zie eigenlijk de toegevoegde waarde niet om zo noodzakelijk een file explorer te hebben.

Als eind gebruiker heb je toch geen behoefte om te weten hoe het bestandssysteem van het besturingssysteem eruit ziet? Het is Microsoft die moet weten hoe het bestandssysteem in elkaar zit.

Persoonlijk vind ik het voldoende als ze in het systeem een map maken en delen met alle applicaties. In deze map moet je bestanden kunnen opslaan/ophalen vanuit elke applicatie. Ideaal zou zijn moest je nog kunnen instellen welke applicaties toegang mogen hebben en welke niet, en/of synchronisatie met pc/cloud.

Die abstractie om te weten hoe het bestandssysteem in elkaar zit is wel leuk voor ons tweakers, maar voor eindgebruikers totaal van geen belang en overbodig.

http://www.tweakers.net/gallery/sys/2314


 • HyperioN
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 18-03 17:21
Robbeke schreef op woensdag 22 december 2010 @ 15:27:
Ik zie eigenlijk de toegevoegde waarde niet om zo noodzakelijk een file explorer te hebben.

Als eind gebruiker heb je toch geen behoefte om te weten hoe het bestandssysteem van het besturingssysteem eruit ziet? Het is Microsoft die moet weten hoe het bestandssysteem in elkaar zit.

Persoonlijk vind ik het voldoende als ze in het systeem een map maken en delen met alle applicaties. In deze map moet je bestanden kunnen opslaan/ophalen vanuit elke applicatie. Ideaal zou zijn moest je nog kunnen instellen welke applicaties toegang mogen hebben en welke niet, en/of synchronisatie met pc/cloud.

Die abstractie om te weten hoe het bestandssysteem in elkaar zit is wel leuk voor ons tweakers, maar voor eindgebruikers totaal van geen belang en overbodig.
Mee eens.. maar ik wil graag wel overal bijkunnen. Als ik een attachment wil invoegen, wil ik zelf kunnen bepalen welk bestand dat is, pdf, doc of jpeg etc.
Dat je op dat moment alleen de foto-viewer krijgt te zien is onhandig en vooral inconsequent. Omdat je vanuit Office en Adobe Reader wél die bestanden kunt versturen.
mcetweaker schreef op dinsdag 21 december 2010 @ 11:53:
[...]
je hebt de pdf gedownload, dus je kunt de link doorsturen lijkt me ?
en als je de pdf per e-mail hebt verkregen kun je deze gewoon forwarden.
Klopt; ik zeg ook niet dat het niet mogelijk is; maar dit beperkt wel je mogelijkheden. Het is vooral inconsequent.
Anoniem: 80466 schreef op woensdag 22 december 2010 @ 09:55:
[...]

Ik denk dat de telefoon intern een soort metadata database bijhoudt van bestanden met bestandsgegevens en bijbehorende syncinformatie. Deze informatie wordt dan vermoedelijk door de Zune sync software bijgewerkt.
Een file explorer zou dus moeten worden gebouwd om ook die metadata informatie goed bij te werken.
Klopt, is helemaal waar.
Er is ook al een "hack" (te groot woord) bekend waarmee je op je PC toegang kunt krijgen tot de mappenstructuur van een WP7-toestel: http://wmpoweruser.com/ne...media-on-windows-phone-7/
Daar blijkt echter inderdaad uit, dat als je dan foto's en mp3-bestanden erop zet via Explorer, dat ze dan niet benaderbaar zijn op het toestel via Pictures cq. Music.

Daarnaast is er ook al een File explorer-app gemaakt: http://pocketnow.com/wind...plorer-demoed-coming-soon
Moet je wel een gejailbreakte telefoon hebben, en schijnt tot nu toe alleen op HTC's te werken (onduidelijk waarom).
Een file-explorer is niet per se een must. Als je als OS ontwikkelaar ervoor zorgt dat alle apps toegang hebben tot de maps waarin je bestanden zitten, dan is dat genoeg. De iPhone heeft geen file-explorer, maar je kunt daar alsnog al je files opsturen of openen. Het is ook vaak aan ontwikkelaars van apps om gebruik te maken van een mail-api.

 • justdowner
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 28-03 19:23
Mooie topicstart en goed dat dit centrale topic er is!

Er is een petitie gestart naar die naar Microsoft gestuurd wordt om Marketplace te openen voor landen die niet bij de eerste 17 zitten, snel tekenen hier!

 • Manuel
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 11:21
Ik heb ook even mij aangemeld voor de petitie, hopelijk wordt het wat. :)

 • .oisyn
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 12:31

.oisyn

Moderator Devschuur® / Cryptocurrencies

Demotivational Speaker

Getekend, maar vraag me af of het zin heeft... Stel microsoft gaat accoord, dan duurt het alsnog even voordat het beschikbaar wordt omdat er nou eenmaal dingen aangepast moeten worden. En aangezien we in april de update krijgen is de vraag voor MS of het überhaupt de moeite waard is

If I had a dollar for every time I didn't know what was going on, I'd be like: "Why am I always getting all this money?!"

Hier nog een ondertekening. Maar met de teller op dit moment op 478 tekenaars gaat het niet echt vlot. Microsoft zal zich er dan denk ik weinig van aantrekken. Ik ben bang dat het gewoon afwachten wordt.

Groot genoeg voor 2 hoofdletters

Petitie ondertekenen heeft geen zin, omdat de support toch binnen paar maanden komt.

Dat de market hier niet werkt ligt puur aan het feit dat telefoonbouwers telefoons lanceren in landen die daar nog niet van gebruik kunnen maken.

 • /\/\|)
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 20-03 22:07
Microsoft heeft volgens mij toch nog niet aangegeven wanneer ondersteuning voor andere landen komt, behalve dat het in 2011 verwacht wordt?
Dat kan in principe dus nog een jaar duren,

 • .oisyn
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 12:31

.oisyn

Moderator Devschuur® / Cryptocurrencies

Demotivational Speaker

@Relief2009: Nou nee da's gewoon onderdeel van de marktstrategie van MS hoor :)

@MD: Bij mijn weten is dat april al moet ik daar eerlijk bij zeggen dat ik geen idee meer heb waar dat vandaan komt. .edit: ah blijkbaar waren dat oude geruchten die allang zijn ontkracht... "medio 2011" is het eerder.

[Voor 70% gewijzigd door .oisyn op 24-12-2010 23:54]

If I had a dollar for every time I didn't know what was going on, I'd be like: "Why am I always getting all this money?!"


 • Razwer
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 14:07
na een paar dagen met WP7 te hebben gewerkt heb ik toch echt wel een paar grote gemissen gevonden:
- niet de mogelijkheid om custom notifications te kunnen zetten voor inkomende berichten van verschillende messengers en/of email accounts
- niet de mogelijkheid om op een wifi hidden SSID te connecten
- niet de mogelijkheid om handmatig een sync te forceren van contacts (facebook bijvoorbeeld, duurt letterlijk uren).
- gebrek aan instant messengers en hun functionaliteit (MSN in de appstore is niet eens van MS zelf).
- uiteraard het ontbreken van de appstore voor nederlanders.
- het niet onthouden van "anti-shaking = on" camera instelling
- niet de mogelijkheid custom ringtones/notification sounds te gebruiken (tenzij je hem unlocked en dan zijn ze weer niet te verwijderen).
- niet de mogelijkeid de foon als mass storage mode te connecten.
- office is qua features een zware tegenvaller
- geen copy/paste wat een erge tegenvaller is bij het aanpassen van contacts
- de cursor verplaatsen inline is erg lastig.

al met al ben ik redelijk teleurgesteld en voel ik mij meer een beta tester dan een betalende klant.

uiteraard zijn er ook mooie features, zoals het combineren (linken) van contacten, de facebook integratie, etc. maar voor het "waar voor je geld" pissen "wij" wp7 gebruikers naar mijn mening voorlopig nog even naast de pot.

[Voor 6% gewijzigd door Razwer op 26-12-2010 04:28]

Newton's 3rd law of motion. Amateur moraalridder.


 • ceesheim
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 06-07-2011
@Razwer

"- niet de mogelijkheid om handmatig een sync te forceren van contacts (facebook bijvoorbeeld, duurt letterlijk uren)."

dit kan wel , settings/Email & accounts

en dan lang drukken op facebook/google/windowslife/other:)

nu komt er een popup met synchronise .

 • Razwer
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 14:07
hmmz, ok, top! tnx voor de tip. Alwetend google kon mij met de queries die ik invoerde niet helpen.

Newton's 3rd law of motion. Amateur moraalridder.


 • ceesheim
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 06-07-2011
hier is een thread van mij op xda waar je echt heel veel tips kunt vinden

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=816501

 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 10:55

Gé Brander

MS SQL Server

Razwer schreef op zondag 26 december 2010 @ 04:23:
na een paar dagen met WP7 te hebben gewerkt heb ik toch echt wel een paar grote gemissen gevonden:
- niet de mogelijkheid om custom notifications te kunnen zetten voor inkomende berichten van verschillende messengers en/of email accounts
Edit: Inderdaad niet mogelijk.
- niet de mogelijkheid om op een wifi hidden SSID te connecten
Werkt bij mij prima... Waarom jij denkt dat het niet kan... Via de Zune software kan het ook, misschien dat je die eens moet proberen.
- niet de mogelijkheid om handmatig een sync te forceren van contacts (facebook bijvoorbeeld, duurt letterlijk uren).
Alweer, een beetje raar dat het bij jou zo lang duurt. Ik heb mijn facebook profiel aangepast, en binnen een paar minuten was het gesynced.
- gebrek aan instant messengers en hun functionaliteit (MSN in de appstore is niet eens van MS zelf).
MSN functionaliteit is er dus wel. Geef de appstore een beetje de tijd.
- uiteraard het ontbreken van de appstore voor nederlanders.
Was van het begin af aan bekend dat dit later in 2011 zou komen. Komt op mij over als gewoon zeuren om het zeuren. Je weet dat als je dat ding koopt.
- het niet onthouden van "anti-shaking = on" camera instelling
Inderdaad een lastige.
- niet de mogelijkheid custom ringtones/notification sounds te gebruiken (tenzij je hem unlocked en dan zijn ze weer niet te verwijderen).
Komt misschien nog in een van de drie updates in 2011?
- niet de mogelijkeid de foon als mass storage mode te connecten.
Dat is een heel persoonlijke. Dat kan je inderdaad als missende feature zien. Ik zie het meer als een overrated feature. Persoonlijk had ik liever een goede Live Mesh client gezien dan de mass storage mode.
- office is qua features een zware tegenvaller
Inderdaad.
- geen copy/paste wat een erge tegenvaller is bij het aanpassen van contacts
Ook hiervan wist je van te voren dat het er nog niet in zou zitten en dat het bij de volgende update er bij komt....
- de cursor verplaatsen inline is erg lastig.
Valt wel mee, gewoon je vinger op het scherm houden en dan komt er een blauwe cursor die je prima op de plek krijgt die jij wilt.
al met al ben ik redelijk teleurgesteld en voel ik mij meer een beta tester dan een betalende klant.

uiteraard zijn er ook mooie features, zoals het combineren (linken) van contacten, de facebook integratie, etc. maar voor het "waar voor je geld" pissen "wij" wp7 gebruikers naar mijn mening voorlopig nog even naast de pot.
Als jij er voor kiest een early adapter te zijn, met de wetenschap dat enkele zaken nog niet optimaal zijn, moet je niet zo zeuren over die specifieke punten.

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • Razwer
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 14:07
c70070540 schreef op zondag 26 december 2010 @ 13:18:
Werkt bij mij prima... Waarom jij denkt dat het niet kan... Via de Zune software kan het ook, misschien dat je die eens moet proberen.
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=835522
Alweer, een beetje raar dat het bij jou zo lang duurt. Ik heb mijn facebook profiel aangepast, en binnen een paar minuten was het gesynced.
Ik ben nog wel paar sync bugs tegen gekomen, heeft soms ook te maken met of je sync op een interval hebt staan of push. Bugs zijn reported aan MS door vriend van me[/quote]
MSN functionaliteit is er dus wel. Geef de appstore een beetje de tijd.
Maar erg bagger. Vind het zwak dat MS die windows live als speerpunt heeft voor ALLES niet eens een mobile messenger stock op dat apparaat zet. Blackberry heeft ook zn eigen messenger. Ik ben ex blackberry gebruiker en zift daarom ook snel op de messaging faciliteiten (of het ontbreken er aan).
Was van het begin af aan bekend dat dit later in 2011 zou komen. Komt op mij over als gewoon zeuren om het zeuren. Je weet dat als je dat ding koopt.
Ik doel hier op het feit dat je ook als "internationale klant" niet bij de appstore kan. Je moet je voor doen als buitenlander (je live account kun je niet aanpassen dus moet je nieuwe maken). Ik was persoonlijk hier NIET van op de hoogte, en heb mijn foon gewoon bij t-mobile besteld en zou dus verwachten dat alles werkt. MS zou de foon niet hier op de markt moeten brengen als de hoofd functionaliteit niet werkt.
Dit was voor mij de grootste teleurstelling die ik ben tegen gekomen (en het feit dat whatsapp er niet op werkt :))
Dat is een heel persoonlijke. Dat kan je inderdaad als missende feature zien. Ik zie het meer als een overrated feature. Persoonlijk had ik liever een goede Live Mesh client gezien dan de mass storage mode.
Mjah zozeer mass storage in die zin als jij het van mij opvat doel ik ook niet op, ik deel jouw mening over live mesh oid. iig dat je een soort my documents hebt (zit er trouwens wel op maar kun je niet bij, legaal) en daar dingen in of uit kan knikkeren wat je zelf bepaald. Voor zover ik gemerkt heb kun je niet email attachments opslaan en evt later weer toevoegen, zelfs geen images uit emails opslaan in je photo gallery. Het is ERG gelimiteerd. dat vind ik zwak.
Ook hiervan wist je van te voren dat het er nog niet in zou zitten en dat het bij de volgende update er bij komt....
idd, maar ik vind het wel een gemis dus noem ik het in mn lijstje
Valt wel mee, gewoon je vinger op het scherm houden en dan komt er een blauwe cursor die je prima op de plek krijgt die jij wilt.
jij zal wel dunnere vingers hebben dan ik. Vooral wanneer je 2 of meer regels onder elkaar hebt is het priegel werk om de cursor te verplaatsen naar de juiste plek. Hij pakt vaak de regel er boven bij mij en een karakter teveel naar links of rechts.
Als jij er voor kiest een early adapter te zijn, met de wetenschap dat enkele zaken nog niet optimaal zijn, moet je niet zo zeuren over die specifieke punten.
Zeuren mag iedereen, "wij nederlanders" zijn daar goed in en gelukkig hebben wij in dit land dat recht. Ook is niet iedereen even inzichtelijk als jij en anderen hier die alles al lijken te weten, dus is het handig voor mensen die dit topic snel doorbladeren met minder (voor)kennis op zak in 1 oogopslag iemands mening te kunnen lezen over de nadelen die hij ervaart. Ik vond dat persoonlijk missen aan dit topic dus deelde mijn mening.

@ceesheim, tnx voor je tip, ik had je thread daar een paar dagen gelden al eens gelezen :)
edit: deze had ik nog NIET gelezen http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=836373

Newton's 3rd law of motion. Amateur moraalridder.


 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 10:55

Gé Brander

MS SQL Server

Maar heb je het via de Zune software ook niet werkend gekregen dan?
[...]
Maar erg bagger. Vind het zwak dat MS die windows live als speerpunt heeft voor ALLES niet eens een mobile messenger stock op dat apparaat zet. Blackberry heeft ook zn eigen messenger. Ik ben ex blackberry gebruiker en zift daarom ook snel op de messaging faciliteiten (of het ontbreken er aan).
Eens dat het een zwaktebod is dat er (nog) geen MS Live Messenger app is.
[...]
Ik doel hier op het feit dat je ook als "internationale klant" niet bij de appstore kan. Je moet je voor doen als buitenlander (je live account kun je niet aanpassen dus moet je nieuwe maken). Ik was persoonlijk hier NIET van op de hoogte, en heb mijn foon gewoon bij t-mobile besteld en zou dus verwachten dat alles werkt. MS zou de foon niet hier op de markt moeten brengen als de hoofd functionaliteit niet werkt.
Dit was voor mij de grootste teleurstelling die ik ben tegen gekomen (en het feit dat whatsapp er niet op werkt :))
Microsoft heeft hier in Nederland nog niets op de markt gebracht. Microsoft levert een mobiel OS aan OEM's en die gebruiken dat OS in hun producten. Microsoft heeft op zijn beurt de App store werkend in een aantal landen, en in sommige landen niet. Dat de OEM's de producten uitbrengen in landen waar nog geen App store is, kan je Microsoft kwalijk nemen, maar is in mijn ogen niet helemaal eerlijk.
[...]
Mjah zozeer mass storage in die zin als jij het van mij opvat doel ik ook niet op, ik deel jouw mening over live mesh oid. iig dat je een soort my documents hebt (zit er trouwens wel op maar kun je niet bij, legaal) en daar dingen in of uit kan knikkeren wat je zelf bepaald. Voor zover ik gemerkt heb kun je niet email attachments opslaan en evt later weer toevoegen, zelfs geen images uit emails opslaan in je photo gallery. Het is ERG gelimiteerd. dat vind ik zwak.
Ook hiervan denk ik dat het later wel zal komen. Edit... Ik bedoel niet de mass storage functionaliteit, maar een betere integratie van Live Mesh, Skydrive en andere applicaties. In ieder geval, dat hoop ik van harte.
[...]
jij zal wel dunnere vingers hebben dan ik. Vooral wanneer je 2 of meer regels onder elkaar hebt is het priegel werk om de cursor te verplaatsen naar de juiste plek. Hij pakt vaak de regel er boven bij mij en een karakter teveel naar links of rechts.
Dat vind ik echt vreemd, op mijn Omnia 7 doet hij het prima. Geen enkel probleem mee, de cursor staat gewoon rechtsboven mijn vinger, ik kan prima zien waar hij is, en kan hem ook perfect plaatsen.
[...]

Zeuren mag iedereen, "wij nederlanders" zijn daar goed in en gelukkig hebben wij in dit land dat recht. Ook is niet iedereen even inzichtelijk als jij en anderen hier die alles al lijken te weten, dus is het handig voor mensen die dit topic snel doorbladeren met minder (voor)kennis op zak in 1 oogopslag iemands mening te kunnen lezen over de nadelen die hij ervaart. Ik vond dat persoonlijk missen aan dit topic dus deelde mijn mening.
Toch blijf ik erbij, dat je je goed moet orienteren op een nieuwe product voor je het koopt. Als je je een beetje ingelezen zou hebben dan kon je het prima weten.

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • Razwer
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 14:07
c70070540 schreef op zondag 26 december 2010 @ 14:17:
Maar heb je het via de Zune software ook niet werkend gekregen dan?
hoe?
Dat vind ik echt vreemd, op mijn Omnia 7 doet hij het prima. Geen enkel probleem mee, de cursor staat gewoon rechtsboven mijn vinger, ik kan prima zien waar hij is, en kan hem ook perfect plaatsen.
ik heb ook een omnia 7, wel die issue. was jouw vorige foon ook touchscreen toevallig? ik kom van een blackberry 9000 af.

Newton's 3rd law of motion. Amateur moraalridder.


 • Robbeke
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 29-12-2018
Wat het cursor probleem betreft: ik kom van een iPhone en ik vind het eenvoudiger om op WP7 de cursor juist te positioneren dan bij de iPhone. Erg makkelijk is het inderdaad niet, maar een betere oplossing heb ik nog niet gezien.

http://www.tweakers.net/gallery/sys/2314

/\/\|) schreef op vrijdag 24 december 2010 @ 23:51:
Microsoft heeft volgens mij toch nog niet aangegeven wanneer ondersteuning voor andere landen komt, behalve dat het in 2011 verwacht wordt?
Dat kan in principe dus nog een jaar duren,
Support komt medio 2011, dat hebben ze zelf aangegeven. Er zijn zelfs geluiden dat Nederland al begin 2011 support krijgt.

 • HyperioN
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 18-03 17:21
Relief2009 schreef op zondag 26 december 2010 @ 21:34:
[...]


Support komt medio 2011, dat hebben ze zelf aangegeven. Er zijn zelfs geluiden dat Nederland al begin 2011 support krijgt.
Bron please :)

 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 10:55

Gé Brander

MS SQL Server

In de instellingen ergens. (Instellingen, Apparaat, Draadloos synchroniseren.)
[...]
ik heb ook een omnia 7, wel die issue. was jouw vorige foon ook touchscreen toevallig? ik kom van een blackberry 9000 af.
Nee een HTC Snap.

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • .oisyn
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 12:31

.oisyn

Moderator Devschuur® / Cryptocurrencies

Demotivational Speaker

Cool, ik ontdek net dat de functionaliteit van de rekenmachine afhangt van hoe je m houdt. Rechtsom draaien geeft andere talstelsels, en linksom geeft scientific

If I had a dollar for every time I didn't know what was going on, I'd be like: "Why am I always getting all this money?!"


 • Villains
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 05-12-2020
.oisyn schreef op maandag 27 december 2010 @ 02:10:
Cool, ik ontdek net dat de functionaliteit van de rekenmachine afhangt van hoe je m houdt. Rechtsom draaien geeft andere talstelsels, en linksom geeft scientific
woww zeker ziek, maar een knopje voor switchen zou mss iets fijner zijn als heel de tijd met dat ding gaan draaien... Maarja, kgebruik 'm sowieso bijna nooit, dus het kan geen kwaad:P ziet er wel vet uit

 • Matthijs Hoekstra
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 18-03 00:32
Villains schreef op maandag 27 december 2010 @ 14:34:
[...]

woww zeker ziek, maar een knopje voor switchen zou mss iets fijner zijn als heel de tijd met dat ding gaan draaien... Maarja, kgebruik 'm sowieso bijna nooit, dus het kan geen kwaad:P ziet er wel vet uit
Er zijn zelfs 3 standen :) probeer maar eens.

 • Robbeke
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 29-12-2018
Ik moet zeggen dat ik zeer blij ben met Windows Phone 7, ook al zijn er nog duidelijk zaken die ontbreken.

Ik hou wel van de Metro UI en het home screen vind ik helemaal AF :>

http://www.tweakers.net/gallery/sys/2314


Anoniem: 286529

Ik heb een probleempje met mijn nieuwe htc mozart, deze is uit duitsland geimporteerd, met een tmobile startscherm in de browser. Ik zou graag het startscherm willen veranderen maar ik krijg met geen mogelijkheid gevonden waar ik dat zou moeten doen.

Misschien een domme vraag maar msschien weet een van jullie dat?

 • Manuel
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 11:21
Je kunt in dit geval gebruik maken van de tiles. Open Internet Explorer op je WP7 telefoon en ga naar de website die je graag als startpagina wilt zien. Je ziet dan onderin (portrait mode) 'pin to start'. Klik daarop en je ziet dat de tile is toegevoegd aan het home scherm.

Je kunt nu het Internet Explorer tile verwijderen door je vinger erop te houden en dan moet het klaar zijn. :)

Ik vind het jammer dat deze optie er nog niet bijzit om je startpagina in te stellen zonder gebruik te maken van een extra tile, wellicht bij de grote update. :)

 • BeQuietAndDrive
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 11:17

BeQuietAndDrive

Big Kahuna

HyperioN schreef op maandag 20 december 2010 @ 18:26:
[...]

Het ontbreken van een file-explorer vind ik toch wel vreemd. Als je bijvoorbeeld een PDF download, dan komt deze ergens op mijn telefoon te staan. Deze kan ik alleen openen en lezen via de Adobe Reader app.
Ik kan deze gedownloade pdf echter met geen mogelijkheid naar iemand anders versturen via email. Als je namelijk in een email "Add attachment" doet, dan krijg je alleen de mogelijkheid foto's toe te voegen.

Oke, maar PDF is "3rd party", zul je misschien denken. Klopt, maar dan nemen we een Word-bestand. Deze kan ik inderdaad wel emailen, maar ook niet zo makkelijk als je zou denken.
Office is geintegreerd in WP7, maar deze integratie loopt qua bestandsdeling toch wel wat scheef.
Ik kan namelijk een word-document maken in de Office-hub. Vervolgens kan ik vanuit de Office-hub dit docx-bestand toevoegen aan een email.
Andersom kan echter niet! Als je in een email een attachment toevoegt krijg je _alleen_ de mogelijkheid foto's toe te voegen. Vreemd toch? Office is toch ook een geintegreerd onderdeel van WP7?
Dan voeg je het toch toe via Office? Ja, kan, maar daar moet je maar net aan denken.
Stel dat ik een emailtje heb getypt, en dan wil ik het attachment toevoegen (op zich een normale en aangewende volgorde). Gaat dus nooit lukken; als je dan Office opent en het bestand "Send", zal het altijd in een nieuw leeg mailtje terecht komen.
Daar zeg je wel wat. Als ik zie hoe ik mijn smartphone gebruik, dan gebruik ik toch wel erg vaak de e-mail met bijlagen. En dat zijn lang niet altijd foto's, office en PDF bestanden. Ik weet niet of er via de app store 3rd party e-mail applicaties beschikbaar zijn (of komen) maar zoals je het hier omschrijft is het voor mij alvast iets waardoor ik gehinderd word in de manier waarop ik het dagelijks gebruik.

20 x 310 Wp = 6.200 Wp @ SMA op zuid | PVOutput.org


 • Anoniem: 69767
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Mooi dat het algemene OS-topic weer open is! Ik hoop nog steeds op een nieuwe generatie toestellen bij de officiele launch in o.a. Nederland, tegen die tijd zal de eerste grote update ook wel zijn verschenen hopelijk. Het enige waar ik me nog zorgen over maak is de communicatie van Microsoft. Ik heb het idee dat Nokia, Apple en vooral Google veel rechtstreekser communiceren met gebruikers. Van hun hoor je veel vaker dingen dan van het grote Microsoft, waarbij nieuwtjes eerst langs 10 PR-afdelingen moeten gaan.

Daarnaast zijn _op dit moment_ eigenlijk maar 2 positieve dingen over Windows Phone 7 te vertellen: het is snel en het is anders.

[Voor 18% gewijzigd door Anoniem: 69767 op 30-12-2010 22:17]

Anoniem: 69767 schreef op donderdag 30 december 2010 @ 20:13:
Mooi dat het algemene OS-topic weer open is! Ik hoop nog steeds op een nieuwe generatie toestellen bij de officiele launch in o.a. Nederland, tegen die tijd zal de eerste grote update ook wel zijn verschenen hopelijk. Het enige waar ik me nog zorgen over maak is de communicatie van Microsoft. Ik heb het idee dat Nokia, Apple en vooral Google veel rechtstreekser communiceren met gebruikers. Van hun hoor je veel vaker dingen dan van het grote Microsoft, waarbij nieuwtjes eerst langs 10 PR-afdelingen moeten gaan.

Daarnaast zijn _op dit moment_ eigenlijk maar 2 positieve dingen over Windows Phone 7 te vertellen: het is snel en het is anders.
Ik noem wat andere bedrijven doen geen communicatie, maar marketing. Geruchten verspreiden zodat men erover gaat praten. Zie je vooral bij Android, geruchten die zo zwaar worden opgeblazen dat updates uiteindelijk teleurstellend lijken.

Microsoft moet gewoon van tijd tot tijd iets inhoudelijks over updates zeggen en dat is het. De obsessie om elke dag iets over een OS te lezen gaat mij te ver. Microsoft pakt het slim aan, ze kondigen alles aan op grote shows en congressen. Natuurlijk de week van tevoren beetje lekken om aandacht te krijgen. Hoort er ook bij.

Je conclusie over WP7 is nogal karrig, maar had ook niks anders van je verwacht.

[Voor 19% gewijzigd door Relief2009 op 31-12-2010 00:33]


 • HyperioN
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 18-03 17:21
Anoniem: 69767 schreef op donderdag 30 december 2010 @ 20:13:
Mooi dat het algemene OS-topic weer open is! Ik hoop nog steeds op een nieuwe generatie toestellen bij de officiele launch in o.a. Nederland, tegen die tijd zal de eerste grote update ook wel zijn verschenen hopelijk. Het enige waar ik me nog zorgen over maak is de communicatie van Microsoft. Ik heb het idee dat Nokia, Apple en vooral Google veel rechtstreekser communiceren met gebruikers. Van hun hoor je veel vaker dingen dan van het grote Microsoft, waarbij nieuwtjes eerst langs 10 PR-afdelingen moeten gaan.

Daarnaast zijn _op dit moment_ eigenlijk maar 2 positieve dingen over Windows Phone 7 te vertellen: het is snel en het is anders.
Ah, ik dacht al: Huh, bobwarley niet bijzonder negatief over WP7? Maar nee, twee uur later besloot je toch nog een one-liner toe te voegen...

Om toch maar even inhoudelijk op je te reageren: wat je zegt slaat echt als een lul op een drumstel.
Alle grote bedrijven zijn "slecht" qua communicatie naar klanten toe, ook Apple/Nokia/Google. Daar is Microsoft echt geen uitzondering op.

Nokia kondigde haar nieuwe vlaggenschip, de N8 al aan in april. 1 september zou hij leverbaar zijn, en vanaf 1 augustus kon je pre-orderen. 1 september werd eind september, eind september werd eind oktober. En nog steeds hadden de pre-orderaars geen N8. Maar ook geen bericht van Nokia waarom het zolang duurde. Iedereen tastte totaal in het duister. Via "leaks" in de media werd duidelijk dat het een softwareprobleem zou zijn, maar een officiele bevestiging is er nooit geweest. Eind november kregen ze eindelijk hun N8. Ja joh, goede communicatie hoor.
Microsoft heeft WP7 ook in april aangekondigd, en toen "4e kwartaal" aangegeven als launchdatum. En dat is ze precies gelukt.

Ondertussen was nog steeds niet bekend of dit nieuwe Nokia "vlaggenschip" geupdate zou kunnen worden met Symbian^4. Als je een paar honderd euro uitgeeft aan een toestel verwacht je toch ook wel in ieder geval 1 jaar updates te mogen ontvangen met de nieuwste software.
Oh nee, Nokia besluit Symbian^4 in zijn geheel te cancellen. Alle pijlen worden gericht op Meego, wat begin volgend jaar uit moet komen. En ja, dat zal nooit op de N8 komen te draaien. Koop je nu het Nokia vlaggenschip, over een halfjaar is hij verouderd. Nou, goede communicatie hoor Nokia, zo ga je goed met je klanten om.
Microsoft heeft in ieder geval van begin af aan laten weten dat WM6 toestellen niet updatebaar zouden zijn naar WP7. En dat alle eerste generatie WP7-toestellen minstens een jaar lang van de nieuwste updates zullen worden voorzien.

Apple laat nóóit wat uitlekken over nieuwe producten. Pas als de grote meneer Jobs op het podium stapt en zijn slappe presentatie geeft aan een handjevol journalisten en miljoenen Apple-geile nerds vanachter hun pc weet je wat het next-gen product van Apple is. Heb je de week ervoor de vorige versie van het product gekocht? Tough luck.
Microsoft heeft in ieder geval WP7 ruim op tijd aangekondigd (april dit jaar), zodat men wist dat er iets nieuws aan zat te komen, en dat je dus beter geen WM6-toestel meer kon aanschaffen in de tussentijd.

En over Google kan ik ook vast nog wel wat verzinnen, kan er nu even niet opkomen.
En ja, over Microsoft kun je ook vast iets verzinnen wat niet zo goed is qua communicatie en omgang met klanten. Maar dat is mijn punt: al die grote bedrijven zijn zo. Microsoft is daarin niet beter of slechter dan de rest.

Als je hier alleen maar komt om WP7 en Microsoft af te branden zoals je op de frontpage doet, blijf dan alsjeblieft weg.

 • Matthijs Hoekstra
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 18-03 00:32
Anoniem: 69767 schreef op donderdag 30 december 2010 @ 20:13:
Mooi dat het algemene OS-topic weer open is! Ik hoop nog steeds op een nieuwe generatie toestellen bij de officiele launch in o.a. Nederland, tegen die tijd zal de eerste grote update ook wel zijn verschenen hopelijk. Het enige waar ik me nog zorgen over maak is de communicatie van Microsoft. Ik heb het idee dat Nokia, Apple en vooral Google veel rechtstreekser communiceren met gebruikers. Van hun hoor je veel vaker dingen dan van het grote Microsoft, waarbij nieuwtjes eerst langs 10 PR-afdelingen moeten gaan.

Daarnaast zijn _op dit moment_ eigenlijk maar 2 positieve dingen over Windows Phone 7 te vertellen: het is snel en het is anders.
Wat zou je anders willen zien aan de communicatie van Microsoft? btw, er is in NL maar 1 communicatie afdeling.

Oh ja, deze post is geplaatst zonder goedkeuring van PR ;)

 • Anoniem: 80466
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
Matthijs Hoekstra schreef op vrijdag 31 december 2010 @ 12:44:
[...]Wat zou je anders willen zien aan de communicatie van Microsoft?
Ik kan nog wel begrijpen dat MS niet in 2010 al de exacte datum wil prijsgeven van hun NL release maar ik verwacht dergelijke informatie toch wel minstens 4-6 maanden voor die datum.

Verder is Microsoft echt gesloten over alles ontwikkelingen in de toekomst.
Wij willen betere informatie over het beschikbaar komen van:
* Opkomende updates aan het OS.
* NL taalondersteuning voor toestenbord / spellingscontrole
* Wat we mogen verwachten van de NL marketplace
* Wat we mogen verwachten van de Zune pass voor NL

Verder is Bing een belangrijk onderdeel van WP7.
Het lijk me wel wenselijk dat jullie dan Bing eens gaan uitrollen in Nederland. Bing is tenslotte al ruim anderhalf jaar geleden gelanceerd in de VS. Waar blijft de Nederlandse Bing uitrol?

Verder zijn er allerlei verhalen over de inflexibele localisatie van telefoons en Live accounts en hoe er mee omgegaan wordt als de NL release van WP7 komt. Ik verwacht een duidelijk beleid van Microsoft en een duidelijk verhaal daarover. Naar ons en naar de retailers en naar de OEMS.
Waarom is dit bij MS zo moeilijk terwijl andere smartphones veel minder moeilijk doen over flexibele localisatie.

Ja er is zat te communiceren vanuit Microsoft Nederland maar er komt alleen niks uit.

 • /\/\|)
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 20-03 22:07
Een kwartaal-indicatie van de beschikbaarheid van NL telefoons zou al fijn zijn.

En ik sluit me aan bij het Bing (Maps) verhaal. Binnen Europa (niet alleen NL dus, maar ook DE, etc.) moet het gewoon beter. De US-versie laat zien dat het kan.

Dat gedoe met die live-accounts vind ik hinderlijk, maar daar heb ik bewust voor gekozen als early-adopter in een land waar officieel geen WP7 eindgebruiker-ondersteuning is.

 • Manuel
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 11:21
Ik heb de laatste tijd het probleem dat de live tiles niet meer updaten terwijl als ik mijn vinger op de tile houdt hij wel up2date lijkt. Zal kijken of ik vandaag even een filmpje ervan kan maken.

 • Anoniem: 614
 • Registratie: September 1999
 • Niet online
Als MS deze stappen nou allemaal zou doorvoeren :>
http://www.winsupersite.c...indows-Phone-in-2011.aspx
Met name rebranding en verhogen resolutie voor tablets.

 • Cheeky
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 01:22
Opvallend objectieve recensie van Nu.nl

http://www.nu.nl/gadgets/...scheidende-laatkomer.html

De recensie is dus net als WP7 een onderscheidende laatkomer.. ;)

 • Cheeky
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 01:22
Anoniem: 614 schreef op vrijdag 31 december 2010 @ 16:10:
Als MS deze stappen nou allemaal zou doorvoeren :>
http://www.winsupersite.c...indows-Phone-in-2011.aspx
Met name rebranding en verhogen resolutie voor tablets.
Vind het rebranding argument een beetje onzin. Wat maakt het nou uit hoe het heet? Het draait op Windows CE, dus ze noemen het Windows. Daarbij komt dat bijna iedereen de naam kent, in tegenstelling tot Android wat niemand iets zegt.

Als argument geeft hij Windows Live, een ontzettend succesvol product. En Zune, een product met weinig tractie in de markt.

 • Matthijs Hoekstra
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 18-03 00:32
Anoniem: 80466 schreef op vrijdag 31 december 2010 @ 13:57:
[...]


Ik kan nog wel begrijpen dat MS niet in 2010 al de exacte datum wil prijsgeven van hun NL release maar ik verwacht dergelijke informatie toch wel minstens 4-6 maanden voor die datum.

Verder is Microsoft echt gesloten over alles ontwikkelingen in de toekomst.
Wij willen betere informatie over het beschikbaar komen van:
* Opkomende updates aan het OS.
* NL taalondersteuning voor toestenbord / spellingscontrole
* Wat we mogen verwachten van de NL marketplace
* Wat we mogen verwachten van de Zune pass voor NL

Verder is Bing een belangrijk onderdeel van WP7.
Het lijk me wel wenselijk dat jullie dan Bing eens gaan uitrollen in Nederland. Bing is tenslotte al ruim anderhalf jaar geleden gelanceerd in de VS. Waar blijft de Nederlandse Bing uitrol?

Verder zijn er allerlei verhalen over de inflexibele localisatie van telefoons en Live accounts en hoe er mee omgegaan wordt als de NL release van WP7 komt. Ik verwacht een duidelijk beleid van Microsoft en een duidelijk verhaal daarover. Naar ons en naar de retailers en naar de OEMS.
Waarom is dit bij MS zo moeilijk terwijl andere smartphones veel minder moeilijk doen over flexibele localisatie.

Ja er is zat te communiceren vanuit Microsoft Nederland maar er komt alleen niks uit.
Wie weet communiceren we ook wel 4-6 maanden van te voren, en blijkt dat we nog niets communiceren omdat we nog niet 6 maanden van te voren zijn op dit moment ;)
Ben nog steeds wel benieuwd waarom Bobwarley vindt dat MS niet goed communiceerd.

Oh btw, niet goed communiceren en niet de antwoorden krijgen die JIJ graag wil hoeven niet persee hetzelfde te zijn :)

Uiteindelijk beslist elk productteam zelf hoe het informatie naar buiten brengt. Vooral in de consumenten markt is dat vaak erg competatief gevoelige informatie en kijken ze hoe ze een zo groot mogelijk publiek op de juiste manier kunnen raken en impact kunnen maken. Ik zie dat vaak graag anders, zou veel eerder dingen willen communiceren maar uiteindelijk beslist in dit geval het Window Phone team wanneer welke informatie naar buiten wordt gebracht.

In het geval van de NL ondersteuning was tot voor kort ook echt nog niet bekend hoe dat precies zou gaan. (technisch en organisatorisch) ook 1 van de belangrijke redenen waarom er in NL niet gelanceerd is.

Tot nu toe is aangekondigd dat 'early 2011' een update komt waar copy en paste in toegevoegd wordt.
Op het blog van Maarten Sonneveld kun je lezen dat medio 2011 (zoek maar op in de dikke van Dale wat medio betekend ;) ) de ondersteuning voor NL uitkomt. Er komt sowieso een marketplace voor Nederlandse gebruikers en ondersteuning voor de NL taal (daar hoort uiteraard ook spelling bij). Enige wat nu onduidelijk is en nog naar gekeken wordt hoe de update van de huidige toestellen gaat gebeuren. Er komt 100% zeker een update voor alle toestellen uit zodat de nieuwe functionaliteit beschikbaar komt. Maar of een toestel met nu alleen de EN taal ineens ook een NL UI krijgt, dat is nog de vraag.
Ben wel benieuwd waar je specifiek nieuwsgierig naar bent qua NL marketplace?
Zune pass in NL is nog niets over aangekondigd. Feit is dat deze in bijvoorbeeld een hele grote markt als Duitsland ook nog niet beschikbaar is. Ik gebruik op dit moment in ieder geval Spotify als muziek dienst in NL, daar komt ook een WP7 app voor.

En wat Bing betreft, helemaal met je eens, we gebruiken nu niet de versie in NL die in de US wordt gebruikt (we zijn nog steeds Live Search gerebrand naar Bing). Blijft een zakelijke beslissing. Het kost tijd en geld om NL aan te sluiten, adresherkenning, nummerherkenning, integratie lokale data (zoals goudengids). Stel dat dat een bedrag X kost om te maken en het levert Y op. Op dit moment lijkt het dat ze met investeren van bedrag X in de US meer dan 1*Y kunnen verdienen dus er wordt daar eerder geinvesteerd.

Als je MS vergelijkt met de andere leveranciers, wat zijn volgens jou de grote verschillen? Apple geeft van te voren ook geen informatie vrij, Google met Android heeft ook geen roadmap. Dus zijn we als MS volgens mij niet uniek in de manier van vrijgeven van specifieke informatie? We zijn elke keer ruim op tijd met aankondigingen wat we gaan doen en ongeveer wanneer. Lastige is dat je het nooit goed kunt doen, als je vroeg aankondigt en niet precies op het juiste moment levert doe je het niet goed, als je laat aankondigt doe je het ook niet goed.

Maar goed, 2011 gaat een mooi jaar worden voor Windows Phone 7, we krijgen een paar mooie updates en ik weer 100% zeker dat we na elke update nog steeds veel wensen blijven houden voor een volgende update.

 • Jeroen_JRP
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 30-03 19:38
Matthijs Hoekstra schreef op zaterdag 01 januari 2011 @ 13:08:
[...]
Er komt 100% zeker een update voor alle toestellen uit zodat de nieuwe functionaliteit beschikbaar komt. Maar of een toestel met nu alleen de EN taal ineens ook een NL UI krijgt, dat is nog de vraag.
[...]
Ik begrijp het als we geen Nederlands-talige interface krijgen, daar ben ik ook niet in geïnteresseerd. Wat ik wel graag zou willen zien is een Nederlands woordenboek zodat ik het toetsenbord met volledige potentie kan gebruiken.

Het is me nu dus niet duidelijk of je dit tot de "NL UI" of de "nieuwe functionaliteit" rekent.

 • Matthijs Hoekstra
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 18-03 00:32
Jeroen_JRP schreef op zaterdag 01 januari 2011 @ 14:08:
[...]


Ik begrijp het als we geen Nederlands-talige interface krijgen, daar ben ik ook niet in geïnteresseerd. Wat ik wel graag zou willen zien is een Nederlands woordenboek zodat ik het toetsenbord met volledige potentie kan gebruiken.

Het is me nu dus niet duidelijk of je dit tot de "NL UI" of de "nieuwe functionaliteit" rekent.
Er komt een woordenboek etc. Het stuk wat nog niet 100% duidelijk is of die met een update op de nu EN toestellen gaat komen voor de NL taal. Nieuwe toestellen met de NL interface gaan dat sowieso krijgen.

 • Manuel
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 11:21
Indien dat niet het geval gaat zijn zal dat echt jammer zijn. Dat houdt dan eigenlijk in dat wij maar 2 opties hebben.

1. Een nieuw toestel aanschaffen met Nederlandse taalondersteuning.
2. Wachten op XDA totdat hun de WP7 roms compleet gekraakt hebben.

Is het voor Microsoft niet makkelijker om niet van de de fabrikanten afhankelijk te zijn wat de updates betreft? Als ik het nu goed begrijp is de fabrikant verantwoordelijk dat er extra talen op het platform mogelijk gaan zijn omdat Microsoft alleen de 'OS'-updates pusht.

 • Matthijs Hoekstra
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 18-03 00:32
Manuel schreef op zaterdag 01 januari 2011 @ 14:21:
Indien dat niet het geval gaat zijn zal dat echt jammer zijn. Dat houdt dan eigenlijk in dat wij maar 2 opties hebben.

1. Een nieuw toestel aanschaffen met Nederlandse taalondersteuning.
2. Wachten op XDA totdat hun de WP7 roms compleet gekraakt hebben.

Is het voor Microsoft niet makkelijker om niet van de de fabrikanten afhankelijk te zijn wat de updates betreft? Als ik het nu goed begrijp is de fabrikant verantwoordelijk dat er extra talen op het platform mogelijk gaan zijn omdat Microsoft alleen de 'OS'-updates pusht.
Nee die aanname klopt niet, wat de OEM's nu wel kunnen doen is zelf kiezen welke talen in de ROM worden gestopt. Ik had ook liever gezien dat altijd alle talen in de ROM zaten. Helaas is dat nu niet zo.
Ik ga er eigenlijk van uit dat we dit jaar onze bestaande toestellen updaten en dat je dan gewoon kan gaan genieten van je NL spellingcheck etc. Maar goed, er zijn tot nu toe nog geen details bekend gemaakt (ook niet alles wordt aan mij verteld :))

 • Manuel
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 11:21
Matthijs Hoekstra schreef op zaterdag 01 januari 2011 @ 14:58:
[...]

Nee die aanname klopt niet, wat de OEM's nu wel kunnen doen is zelf kiezen welke talen in de ROM worden gestopt. Ik had ook liever gezien dat altijd alle talen in de ROM zaten. Helaas is dat nu niet zo.
Ik ga er eigenlijk van uit dat we dit jaar onze bestaande toestellen updaten en dat je dan gewoon kan gaan genieten van je NL spellingcheck etc. Maar goed, er zijn tot nu toe nog geen details bekend gemaakt (ook niet alles wordt aan mij verteld :))
Ah zo, ik snap hem, duidelijk.

Het maakt mij eerlijk gezegd niet uit of ik Nederlandse taalondersteuning met het OS krijg, het typen zonder 'T9' gaat ook wel fijn, althans bij mij. Het enige wat ik op dit moment jammer vind is dat Bing Maps nog niet werkt, hopelijk is dat een kwestie van tijd. :)

Verder ben ik echt onder de indruk van het OS zoals het nu al is. Hier en daar wat bugs (zoals met de live tiles die niet worden geüpdatet) maar dat is ook het enige. Petje af voor Microsoft.

 • Matthijs Hoekstra
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 18-03 00:32
btw, het wel of niet kunnen vertellen is geen onwil. Maar wat is erger? Nu bijvoorbeeld roepen dat bij de update van medio 2011 iedereen NL spelling krijgt en dan blijkt dat door bijvoorbeeld tijdsgebrek die functionaliteit niet wordt geleverd (iedereen boos want we hadden het beloofd) of dat we nu niets zeker kunnen zeggen en het dus nog een tijdje een openstaande vraag is tot er meer duidelijk en zekerheid is/komt?

 • Anoniem: 80466
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
Matthijs Hoekstra schreef op zaterdag 01 januari 2011 @ 13:08:
[...]En wat Bing betreft, helemaal met je eens, we gebruiken nu niet de versie in NL die in de US wordt gebruikt (we zijn nog steeds Live Search gerebrand naar Bing). Blijft een zakelijke beslissing. Het kost tijd en geld om NL aan te sluiten, adresherkenning, nummerherkenning, integratie lokale data (zoals goudengids). Stel dat dat een bedrag X kost om te maken en het levert Y op. Op dit moment lijkt het dat ze met investeren van bedrag X in de US meer dan 1*Y kunnen verdienen dus er wordt daar eerder geinvesteerd.
Zelfs zonder 1 cent te investeren in het aansluiten van NL is de US versie van Bing momenteel al beter dan de NL versie. Als je alleen de GUI vertaalt is Bing dus al beter dan wat we nu in NL hebben. Iets wat in 20 maanden toch wel al tien gebeurd had kunnen zijn.
Bovendien zijn dus allerlei localisatieonafhankelijke features (navigation pane, seach history, related searches) nu ook niet beschikbaar en dat is gewoon triest.
Voor WP7 trouwens zijn zaken als adresherkenning en nummerherkenning gewoon onontbeerlijk voor het goed functioneren van de telefoon Bing features. Dus begrijp ik niet waarom dat soort zaken dan niet beschikbaar komt in Bing.
Is er wel een NL team voor Bing al bezig bij MS?

 • HyperioN
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 18-03 17:21
Laat MS eerst maar eens fatsoenlijke kaarten aanschaffen voor NL.
Je kunt wel vertalingen en features willen implementeren maar als er gewoon plaatsnamen e.d. niet kloppen is het absoluut niet bruikbaar.

 • Matthijs Hoekstra
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 18-03 00:32
HyperioN schreef op zaterdag 01 januari 2011 @ 16:49:
Laat MS eerst maar eens fatsoenlijke kaarten aanschaffen voor NL.
Je kunt wel vertalingen en features willen implementeren maar als er gewoon plaatsnamen e.d. niet kloppen is het absoluut niet bruikbaar.
Dat is vorige maand gefixed. Dus de kaarten zouden nu moeten kloppen (incl geocoding)

 • Matthijs Hoekstra
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 18-03 00:32
Anoniem: 80466 schreef op zaterdag 01 januari 2011 @ 16:21:
[...]
Is er wel een NL team voor Bing al bezig bij MS?
Nee

 • Matthijs Hoekstra
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 18-03 00:32
Anoniem: 80466 schreef op zaterdag 01 januari 2011 @ 16:21:
[...]


Zelfs zonder 1 cent te investeren in het aansluiten van NL is de US versie van Bing momenteel al beter dan de NL versie. Als je alleen de GUI vertaalt is Bing dus al beter dan wat we nu in NL hebben. Iets wat in 20 maanden toch wel al tien gebeurd had kunnen zijn.
Bovendien zijn dus allerlei localisatieonafhankelijke features (navigation pane, seach history, related searches) nu ook niet beschikbaar en dat is gewoon triest.
Voor WP7 trouwens zijn zaken als adresherkenning en nummerherkenning gewoon onontbeerlijk voor het goed functioneren van de telefoon Bing features. Dus begrijp ik niet waarom dat soort zaken dan niet beschikbaar komt in Bing.
Is er wel een NL team voor Bing al bezig bij MS?
Zoals ik al zei heeft men nu besloten om die investering nog niet te doen, tuurlijk had het allang gekunt maar ook de resources bij Microsoft zijn eindig. En de prioriteiten liggen op dit moment anders. Je kunt blijven roepen dat het allang had moeten/kunnen gebeuren volgens jou. Feit blijft dat het niet zo is op dit moment. Kan er weinig aan veranderen en had het ook graag anders gezien.

 • Anoniem: 69767
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Mensen met een harde datalimiet pas op, er is mogelijk een probleem met Windows Phone 7
Does Windows Phone 7 Have a Data Transmission Bug?

Microsoft commentator and Windows Phone 7 Expert Paul Thurrott has reported a serious bug that indicates Windows Phone 7 is uploading up to 50 MB of unidentified data every day. The phone operating system apparently ignores Wi-Fi connections for sending this data, leading some Windows Phone 7 owners hitting their 2 GB plan data limit while doing little more than checking email and social networking sites. Thurrott has written a book on Windows Phone 7 and is unlikely to be making such a claim unless it has some substance. At the moment no one knows what this data contains or where it is going, though Thurrott suspects it may be related to the Windows Phone Marketplace"
(bron slashdot.org)

http://www.winsupersite.c...ilbag-January-2-2011.aspx

Het probleem schijnt er mee te maken te hebben dat onderdelen van WP7 en/of applicaties je 3G verbinding gebruiken, ook al staat je WiFi gewoon aan.

[Voor 25% gewijzigd door Anoniem: 69767 op 03-01-2011 20:33]


 • ImpaileR
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

ImpaileR

The Obsidian Order

Anoniem: 69767 schreef op maandag 03 januari 2011 @ 20:28:
Mensen met een harde datalimiet pas op, er is mogelijk een probleem met Windows Phone 7
Ik heb mijn telefoon (Omnia 7) nu net een maandje. Ik heb bij elkaar net iets meer dan 50MB aan data verbruikt.

Ik denk dat het wel meevalt.

 • Anoniem: 69767
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
ImpaileR schreef op maandag 03 januari 2011 @ 20:32:
[...]
Ik heb mijn telefoon (Omnia 7) nu net een maandje. Ik heb bij elkaar net iets meer dan 50MB aan data verbruikt.

Ik denk dat het wel meevalt.
Wat doe jij dan met een smartphone? :p De meeste tweakers verbruiken wel meer dan dat. [http://social.answers.microsoft.com/Forums/en-US/windowsphone7/thread/2a8f19ff-0e82-4581-8985-04e4fb2cdb45]Hier[/url] overigens nog iemand met dit probleem.

[Voor 18% gewijzigd door Anoniem: 69767 op 03-01-2011 20:42]


 • ImpaileR
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

ImpaileR

The Obsidian Order

Anoniem: 69767 schreef op maandag 03 januari 2011 @ 20:33:
Wat doe jij dan met een smartphone? :p De meeste tweakers verbruiken wel meer dan dat.
Thuis en op de zaak heb ik wifi. Voor een beetje mail en surfen onderweg gebruik je echt niet veel blijkbaar.

Die persoon uit je URL heeft zijn probleem opgelost door het versturen van feedback en het zoeken naar updates uit te zetten.

 • alt-92
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online

alt-92

ye olde farte

Ach, het is in ieder geval niet zo erg als SMSjes bedoeld voor je vriendin bij je manager bezorgd zien worden :+

ik heb een 864 GB floppydrive! - certified prutser - the social skills of a thermonuclear device


 • Anoniem: 614
 • Registratie: September 1999
 • Niet online
What’s happening with Windows Phone updates in 2011
http://windowsphonesecret...ws-phone-updates-in-2011/
Ach, ik wacht tot de zomer voordat ik WP7 overweeg. Eerst moet whatsapp ontwikkeld worden.

 • Anoniem: 80466
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
Relief2009 schreef op donderdag 06 januari 2011 @ 10:53:
Ach, ik wacht tot de zomer voordat ik WP7 overweeg. Eerst moet whatsapp ontwikkeld worden.
Of Microsoft moet hun MSN messenger uitbreiden met ping functionaliteit?

 • BeQuietAndDrive
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 11:17

BeQuietAndDrive

Big Kahuna

Bovenstaande volg ik niet helemaal ;) maar zelf wacht ik ook nog. Ik volg het nauwgezet en ik vind het vooralsnog een prachtig besturingssysteem, het spreekt me veel en veel meer aan dan Android of Apple. Er zitten nog wel een paar dealbreakers in (letterlijk, als ik niet vrij ben welke attachments bij mijn e-mails te kiezen dan komt er geen WP7 toestel) maar ik hoop echt dat ze die nog oplossen in de loop van 2011. Tegen juli wil ik mijn Diamond 2 wel eens vervangen na ruim twee jaar trouwe dienst namelijk.

[Voor 6% gewijzigd door BeQuietAndDrive op 06-01-2011 11:42]

20 x 310 Wp = 6.200 Wp @ SMA op zuid | PVOutput.org


Anoniem: 120725

De officiele link wat betreft de updates die in januari komen:
http://www.microsoft.com/...tures/january-update.aspx

 • Anoniem: 80466
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
BeQuietAndDrive schreef op donderdag 06 januari 2011 @ 11:41:
Bovenstaande volg ik niet helemaal ;) maar zelf wacht ik ook nog. Ik volg het nauwgezet en ik vind het vooralsnog een prachtig besturingssysteem, het spreekt me veel en veel meer aan dan Android of Apple. Er zitten nog wel een paar dealbreakers in (letterlijk, als ik niet vrij ben welke attachments bij mijn e-mails te kiezen dan komt er geen WP7 toestel) maar ik hoop echt dat ze die nog oplossen in de loop van 2011. Tegen juli wil ik mijn Diamond 2 wel eens vervangen na ruim twee jaar trouwe dienst namelijk.
Ik wil eigenlijk een Samsung focus achtige apparaat. Lekker licht, amoled en met extra geheugen mogelijkheid (ik wil 32 GB). De hardware die ik hier kan krijgen is dus vooral het grootste bezwaar

 • Benjamin-
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 10:41

Benjamin-

CrazyGunner#2385

Anoniem: 80466 schreef op donderdag 06 januari 2011 @ 11:16:
[...]

Of Microsoft moet hun MSN messenger uitbreiden met ping functionaliteit?
Of we kunnen terug gaan op de 101 andere manieren om met een andere te communiceren.

Nikon D7000 + grip, Sigma 70-200 f2.8, Nikon 18-200mm VR, Nikon 35mm f1.8, Nikon SB-900


 • .oisyn
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 12:31

.oisyn

Moderator Devschuur® / Cryptocurrencies

Demotivational Speaker

Wat is "ping functionaliteit"? Pingen is toch gewoon de IM implementatie van blackberry? Offline berichtjes sturen in MSN kan sowieso al, dus wat moet er dan aan functionaliteit worden uitgebreid?

If I had a dollar for every time I didn't know what was going on, I'd be like: "Why am I always getting all this money?!"


 • Benjamin-
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 10:41

Benjamin-

CrazyGunner#2385

Pingen is 'hip' doe je niet pingen, dan hoor je er niet bij en dan word je uitgelachen door de 'cool kids'. Zolang er geen whats app bestaat voor WP7 betekent dat WP7 voor 'idioten' en 'sukkels' is. Ik hoop dan ook dat er niet 1 komt voor WP7.

Echt hoe BB het voor elkaar heeft kunnen krijgen om hun toestel en het pingen populair te krijgen begrijp ik echt niet.

Nikon D7000 + grip, Sigma 70-200 f2.8, Nikon 18-200mm VR, Nikon 35mm f1.8, Nikon SB-900


 • .oisyn
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 12:31

.oisyn

Moderator Devschuur® / Cryptocurrencies

Demotivational Speaker

Pfff, ik ontdek net dat als je de browser & search language op English(US) instelt, dat je dan wel gewoon kunt zoeken en routes kunt plannen in de maps applicatie. Als je 'm op Dutch zet, dan kun je geen routes plannen en verwijst de search knop je door naar de algemene search 8)7

If I had a dollar for every time I didn't know what was going on, I'd be like: "Why am I always getting all this money?!"


 • BeQuietAndDrive
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 11:17

BeQuietAndDrive

Big Kahuna

Ik dacht dat pingen het benaderen van een webadres was via CMD in Windows :p verder ken ik het eigenlijk ook niet.

20 x 310 Wp = 6.200 Wp @ SMA op zuid | PVOutput.org


 • Cheeky
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 01:22
BeQuietAndDrive schreef op vrijdag 07 januari 2011 @ 15:23:
Ik dacht dat pingen het benaderen van een webadres was via CMD in Windows :p verder ken ik het eigenlijk ook niet.
Precies, gewoon ff het ip adres van je vrienden vragen. Dan kun je ze ook pingen op WP7. :+

 • Razwer
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 14:07
er zit wel een soort "ping" app op wp7 marketplace. TextMe. Werkt ook op iphone.

Newton's 3rd law of motion. Amateur moraalridder.

Je kunt wel zeggen dat je er niks aan hebt, maar ik kan niet zonder whatsapp. Ik ping regelmatig met een stuk of 10 mensen. Bespaart me een hoop sms en belkosten. Dus ja, zolang Whatsapp er niet is voor WP7 dan geen WP7 toestel voor mij.

Maar het praten over pingen is behoorlijk offtopic. Voor Apps hebben we een ander topic.

 • LeVortex
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 04:41
Wat me opvalt is dat de meeste telefoons qua specs redelijk hetzelfde zijn maar dat de prestaties toch verschillen door het geheugen dat is gebruikt, meerdere youtube filmpjes te vinden die dat laten zien in opstarten van games en andere apps. Ik heb toch het idee dat het wel redelijk snel gaat, maar als je ze naast elkaar legt zie je toch verschillen van 5-6 seconden.

Verder de meeste telefoons ook maar 8GB iemand hier nadelen van ondervonden, ook met betrekking tot de market place. Zijn de apps groot, en dan bedoel ik voornamelijk de gewone simpele apps, niet games enzo die zullen al snel wat groter zijn.

Ik vind het echt een super mooi OS, ik heb binnenkort ook een w7 toestel, ik hoop echt dat snel dat bing maps en de marketplace voor nederland open gaat. Verder hoop ik op net zo'n mooie train app als voor de UK, die is echt schitterend en handig als je veel met de trein reist.
Ben benieuwd wanneer de updates precies komen en of deze van grote invloed zijn, heb gelezen dat ze ook aardig wat bugs gaan pletten

Anoniem: 212478

Heeft er mee te maken dat ze bij LG en HTC (de toestellen momenteel in Nederland verkrijgbaar) SD geheugen gebruiken ipv NAND. Check ook maar op Youtube. Voordeel is dat je het interne geheugen kunt vergroten, maar om bij de SD te komen moet je een seal verbreken en verlies je het recht op garantie.

Bij de Samsung Omnia 7 gebruiken ze NAND. Snelste toestel verkrijgbaar.

 • Benjamin-
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 10:41

Benjamin-

CrazyGunner#2385

Relief2009 schreef op vrijdag 07 januari 2011 @ 20:05:
Je kunt wel zeggen dat je er niks aan hebt, maar ik kan niet zonder whatsapp. Ik ping regelmatig met een stuk of 10 mensen. Bespaart me een hoop sms en belkosten. Dus ja, zolang Whatsapp er niet is voor WP7 dan geen WP7 toestel voor mij.

Maar het praten over pingen is behoorlijk offtopic. Voor Apps hebben we een ander topic.
Je weet dat ze tegenwoordig alternatieven hebben voor pingen he. Zo is er 1 die best wel populair is, dit noemen ze 'e-mail', het bestaat al een tijdje, maar het is nooit populair geworden vandaar dat jij en je vrienden er nog nooit van hebben gehoord.

Maar om even serieus te zijn, pingen is echt samen met die Twitter zooi een vloek op het gebied van communicatie. Ik zie echt het probleem niet om dan een emailtje te sturen, als je telefoon al constant het internet checkt voor berichten, dan kan die ook gelijk voor emails checken.

Wat ik al eerder zei, het is een hype voor de 'hippe kids' die e-mail ouderwets vinden, terwijl ze uiteindelijk precies hetzelfde doen.


@Levortex
De reden waarom de meeste specificaties hetzelfde zijn is omdat MS minimum systeem eisen op WP7 toestellen heeft geplakt, dit om te zorgen dat welk toestel je ook neemt, dat je gebruikerservaring altijd goed is, wat zowel goed voor de gebruikers, de developers (want ze weten met welke hardware ze werken) maar natuurlijk ook MS zelf omdat er zo geen negatieve reacties op WP7 komt waar MS niets aan kan doen.


Vandaag heb ik trouwens eindelijk mijn Omnia 7 toestel binnengehad, inmiddels het meeste erop gezet wat ik er op wil hebben (muziek, foto's enz), en ik moet zeggen dat die heerlijk werkt, enorm soepel, ziet er gelikt uit en zonder dat je door onnodig veel menu's moet, ik was nog even bang dat je toch wat onnodig veel moet scrollen om bij het gene te komen wat je wilt hebben, maar je kan bij alles snel komen, zeker ook omdat het zo snel werkt.
Tevens is de Omnia 7 echt een pracht toestel, ziet er heel strak uit, mooi scherm.

Al met al ben ik blij dat ik voor deze OS en toestel ben gegaan. Nu nog wachten voor de NL marketplace, dat is het enige wat ik nu nog erg mis, maarja ik moest voor 1 februari verlengen dus ja ik kan een paar maandjes wachten of 2 jaar met Android zitten.

Nikon D7000 + grip, Sigma 70-200 f2.8, Nikon 18-200mm VR, Nikon 35mm f1.8, Nikon SB-900


 • Anoniem: 69767
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Benjamin- schreef op zaterdag 08 januari 2011 @ 05:28:
[...]

Je weet dat ze tegenwoordig alternatieven hebben voor pingen he. Zo is er 1 die best wel populair is, dit noemen ze 'e-mail', het bestaat al een tijdje, maar het is nooit populair geworden vandaar dat jij en je vrienden er nog nooit van hebben gehoord.

Maar om even serieus te zijn, pingen is echt samen met die Twitter zooi een vloek op het gebied van communicatie. Ik zie echt het probleem niet om dan een emailtje te sturen, als je telefoon al constant het internet checkt voor berichten, dan kan die ook gelijk voor emails checken.
Fout. Met e-mail kun je bijvoorbeeld niet zien wie wel of niet on-line zijn. Iemand heeft bijv er niks aan om een mailtje te ontvangen als hij dat pas een uur later opent met als inhoud "Ik zit nu in bus'. Terwijl bij IM je ziet of hij of zij wel of niet on-line is en dus kunt besluiten het wel.niet te versturen. En zo zijn er wel meer verschillen.

[Voor 21% gewijzigd door Anoniem: 69767 op 08-01-2011 07:37]


 • Manuel
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 11:21
Relief2009 schreef op vrijdag 07 januari 2011 @ 20:05:
Je kunt wel zeggen dat je er niks aan hebt, maar ik kan niet zonder whatsapp. Ik ping regelmatig met een stuk of 10 mensen. Bespaart me een hoop sms en belkosten. Dus ja, zolang Whatsapp er niet is voor WP7 dan geen WP7 toestel voor mij.

Maar het praten over pingen is behoorlijk offtopic. Voor Apps hebben we een ander topic.
Ik zou willen dat GoT een functie had om het aantal reacties van een persoon uit te filteren met daarin de termen 'pingen' of 'WhatsApp' dan kun je zien hoevaak je dit al hebt gezegd dat als deze 'functionaliteit' (zwaar overrated) er niet is dat jij geen toestel koopt. Even voor de duidelijkheid, als dit zo belangrijk voor je is koop dan een iPhone, Android toestel of een Blackberry, dan heb jij je belangrijke ping functie en dan hebben wij onze Windows Phone 7 toestel met tal andere mogelijkheden.

Goh, wat een gezeur om dat pingen net of een SMS zo heel veel geld kost. Voor 1000 SMSjes in de maand betaal ik €10 met als voordeel dat mensen zonder smartphone zelfs mijn berichten kunnen ontvangen, of als er geen internet tot mijn beschikking is (lees: storing) dan kan ik nog berichten versturen. Wat een gezeur om 10 hele euro's in de maand.

 • Razwer
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 14:07
Manuel schreef op zaterdag 08 januari 2011 @ 14:05:
[...]
Wat een gezeur om 10 hele euro's in de maand.
Ik heb dan een rekening nummer voor je waar je 10 hele euros per maand kan op overmaken als het je toch niks kan schelen.

Heb je ook eens de tarieven voor SMS-en naar het buitenland bekeken?
Dan kom je er niet met je 10 hele euros.

Newton's 3rd law of motion. Amateur moraalridder.


 • Benjamin-
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 10:41

Benjamin-

CrazyGunner#2385

Anoniem: 69767 schreef op zaterdag 08 januari 2011 @ 07:32:
[...]


Fout. Met e-mail kun je bijvoorbeeld niet zien wie wel of niet on-line zijn. Iemand heeft bijv er niks aan om een mailtje te ontvangen als hij dat pas een uur later opent met als inhoud "Ik zit nu in bus'. Terwijl bij IM je ziet of hij of zij wel of niet on-line is en dus kunt besluiten het wel.niet te versturen. En zo zijn er wel meer verschillen.
Dan gebruik je MSN, ook probleem opgelost. Plus de groep doet pingen zit ook zeker wel aan zijn/haar telefoon gekleeft. In het geval dat ze dat toch niet zitten dan kunnen ze het ook nog lezen op de PC. Ideaal he?

Nikon D7000 + grip, Sigma 70-200 f2.8, Nikon 18-200mm VR, Nikon 35mm f1.8, Nikon SB-900


 • Manuel
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 11:21
Razwer schreef op zaterdag 08 januari 2011 @ 14:27:
[...]

Ik heb dan een rekening nummer voor je waar je 10 hele euros per maand kan op overmaken als het je toch niks kan schelen.

Heb je ook eens de tarieven voor SMS-en naar het buitenland bekeken?
Dan kom je er niet met je 10 hele euros.
Mijn punt is, wat kost zo'n heel SMSje nou (nationaal) haast niets en toch zitten er sommigen bij die voor die paar centen toch nog moeilijk zitten doen.

Als ik mensen wil bereiken die in het buitenland zijn dan stuur ik wel een e-mail, ook alweer opgelost. Wat is er anders zo dringend dat je ze moet SMSen?
offtopic:
Ik werk voor mijn geld, ik krijg geen stufi zoals de meesten hier maar mij hoor je niet klagen.

[Voor 8% gewijzigd door Manuel op 08-01-2011 14:38]


 • BeQuietAndDrive
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 11:17

BeQuietAndDrive

Big Kahuna

Heb me er inmiddels ook eens in verdiept en kan me wel vinden in de reacties hierboven. Ik heb een bundel van iets van 100 SMS berichten voor 2 euro(? ik weet het niet eens precies). En die 1.000 berichten die genoemd werden, dat zijn er 30 (!) per dag. Kan ik eeuwen mee vooruit. Bovendien ken ik heel veel mensen zonder databundel op hun toestel (hoeveel -meestal- vrouwen ken je niet die 'gewoon' een Nokia willen die kan bellen en SMS-en). Bovendien vind ik SMS erg onpersoonlijk en ongezellig, en vooral tijdrovend. In de tijd dat ik een bericht stuur en antwoord terug heb, had ik ook gezellig een leuk telefoongesprek kunnen hebben met die persoon.

Ik weet eigenlijk niet in hoeverre dit off-topic is? Ik zal in elk geval niet begrijpen dat mensen een toestel links laten liggen alleen om die functionaliteit. Het OS (hoewel echt super) heeft wel grotere gebreken wat mij betreft, zie ook mijn eerdere posts. Het heeft ook hele mooie features die de moeite waard zijn. Maar dat is uiteraard wel voor iedereen persoonlijk en ik kijk met vertrouwen uit naar toekomstige updates.

[Voor 5% gewijzigd door BeQuietAndDrive op 08-01-2011 15:25]

20 x 310 Wp = 6.200 Wp @ SMA op zuid | PVOutput.org


 • .oisyn
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 12:31

.oisyn

Moderator Devschuur® / Cryptocurrencies

Demotivational Speaker

Sjongejonge, kan die hele offtopic discussie over wel/niet pingen of smsen ergens anders voort worden gezet? Het heeft vrij weinig meer met WP7 te maken...

If I had a dollar for every time I didn't know what was going on, I'd be like: "Why am I always getting all this money?!"


 • HyperioN
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 18-03 17:21
Manuel schreef op zaterdag 08 januari 2011 @ 14:05:
[...]

Ik zou willen dat GoT een functie had om het aantal reacties van een persoon uit te filteren met daarin de termen 'pingen' of 'WhatsApp' dan kun je zien hoevaak je dit al hebt gezegd dat als deze 'functionaliteit' (zwaar overrated) er niet is dat jij geen toestel koopt. Even voor de duidelijkheid, als dit zo belangrijk voor je is koop dan een iPhone, Android toestel of een Blackberry, dan heb jij je belangrijke ping functie en dan hebben wij onze Windows Phone 7 toestel met tal andere mogelijkheden.

Goh, wat een gezeur om dat pingen net of een SMS zo heel veel geld kost. Voor 1000 SMSjes in de maand betaal ik €10 met als voordeel dat mensen zonder smartphone zelfs mijn berichten kunnen ontvangen, of als er geen internet tot mijn beschikking is (lees: storing) dan kan ik nog berichten versturen. Wat een gezeur om 10 hele euro's in de maand.
Anders laat je iedereen gewoon even in zijn/haar waarde. Dat jij de noodzaak van WhatsApp/Ping niet inziet, wil niet zeggen dat anderen dat niet doen. En jij kan ook niet voor anderen bepalen of 10 euro veel of weinig per maand is.
.oisyn schreef op zaterdag 08 januari 2011 @ 15:42:
Sjongejonge, kan die hele offtopic discussie over wel/niet pingen of smsen ergens anders voort worden gezet? Het heeft vrij weinig meer met WP7 te maken...
Mee eens.

 • Razwer
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 14:07
Manuel schreef op zaterdag 08 januari 2011 @ 14:37:
[...]

Mijn punt is, wat kost zo'n heel SMSje nou (nationaal) haast niets en toch zitten er sommigen bij die voor die paar centen toch nog moeilijk zitten doen.
niet mee eens, relatief gezien is SMS in nederland asociaal duur.
Als ik mensen wil bereiken die in het buitenland zijn dan stuur ik wel een e-mail, ook alweer opgelost. Wat is er anders zo dringend dat je ze moet SMSen?
niet iedereen die whatsapp heeft, heeft ook mobiel email, en dan nog, weet je niet van iedereen zijn email addy. Plus wat kost bellen naar het buitenland vs ff paar whatsapp berichten? precies ;)

@oysin & Hyperion:
Op zich heeft dit toch wel redelijk wat te maken met wp7. Het discussie onderwerp is eventuele ontbrekende functionaliteit en kosten en baten van SMS staat daar direct mee in verband. In de topic titel staat het woord "discussie" dus zolang we allemaal niet te onaardig gaan doen tegen elkaar valt het prima binnen de scope.

Newton's 3rd law of motion. Amateur moraalridder.


 • Manuel
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 11:21
HyperioN schreef op zaterdag 08 januari 2011 @ 15:52:
[...]

Anders laat je iedereen gewoon even in zijn/haar waarde. Dat jij de noodzaak van WhatsApp/Ping niet inziet, wil niet zeggen dat anderen dat niet doen. En jij kan ook niet voor anderen bepalen of 10 euro veel of weinig per maand is.
Ik ben nog voorzichtig geweest met mijn woordkeuze en het valt toch allemaal wat mee lijkt mij. Mijn intentie is niet om te trollen, iemand af te zeiken of weet ik wat, alleen word ik er op den duur toch moe van als iemand zijn statement maar blijft herhalen terwijl die al X keren voorbij is gekomen.
Razwer schreef op zaterdag 08 januari 2011 @ 16:20:
[...]

niet mee eens, relatief gezien is SMS in nederland asociaal duur.

[...]

niet iedereen die whatsapp heeft, heeft ook mobiel email, en dan nog, weet je niet van iedereen zijn email addy. Plus wat kost bellen naar het buitenland vs ff paar whatsapp berichten? precies ;)
Voor prepaid / buiten je bundel is het inderdaad aardig hoog maar voor een abonnement kost een SMS haast niets. Ik betaal € 8,75 p/m (sim only, T-Mobile) voor 150 belminuten en 100 SMSjes dan als ik het zo zie kost dat niets, vandaar dat ik ook zeg dat het haast niets kost.

WhatsApp maakt gebruik van je internet verbinding net als e-mail dus laten we daar nou geen onderscheid in maken. Met WP7 is het zo mooi als je de mensen op Facebook hebt en ze hebben in hun profiel staan dat vrienden hun e-mail adres mogen zien dat je die cadeau krijgt.

 • Jeroen_JRP
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 30-03 19:38
Kan iemand mij uitleggen wat het verschil is tussen WhatsApp e.d. en Windows Live Messenger?

 • .oisyn
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 12:31

.oisyn

Moderator Devschuur® / Cryptocurrencies

Demotivational Speaker

Razwer schreef op zaterdag 08 januari 2011 @ 16:20:
Op zich heeft dit toch wel redelijk wat te maken met wp7. Het discussie onderwerp is eventuele ontbrekende functionaliteit en kosten en baten van SMS staat daar direct mee in verband. In de topic titel staat het woord "discussie" dus zolang we allemaal niet te onaardig gaan doen tegen elkaar valt het prima binnen de scope.
Dit topic gaat over het OS, niet over specifieke 3rd party functionaliteit die je krijgt door middel van apps. Oftewel, geheel offtopic

Windows Phone 7 Marketplace en applicaties

[Voor 5% gewijzigd door .oisyn op 08-01-2011 18:24]

If I had a dollar for every time I didn't know what was going on, I'd be like: "Why am I always getting all this money?!"


 • Anoniem: 69767
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Jeroen_JRP schreef op zaterdag 08 januari 2011 @ 17:52:
Kan iemand mij uitleggen wat het verschil is tussen WhatsApp e.d. en Windows Live Messenger?
Windows Live Messenger is niet (native) voor ieder platform ontwikkeld. Ik geloof dat Microsoft WLM alleen voor bepaalde platformen heeft uitgebracht. WhatsApp heeft voor meer platformen een client ontwikkeld dan Microsoft voor WLM. Daarnaast werkt WhatsApp op basis van je telefoonnummer in plaats van je e-mailadres, dus soms gemakkelijker contacten te vinden, daarnaast kun je ook je locatie delen enz.

En sommige mensen zijn een beetje vreemd. SMS en E-Mail zijn anders dan IM. Ja je kunt ook met de auto of je fiets je boodschappen halen, maar dat wil nog niet zeggen dat het voor een ieder even fijn werkt.

[Voor 50% gewijzigd door Anoniem: 69767 op 08-01-2011 19:55]


 • Razwer
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 14:07
^ wat hij zegt ;)

Newton's 3rd law of motion. Amateur moraalridder.


Anoniem: 212478

Wachten is op het vrijgeven van api's door MS. Whatsapp is er nog niet, simpelweg omdat het OS zoals het nu is niet toestaat dat de contacten worden doorgespit door een app opzoek naar personen met een PING app.

Dat las ik onlangs ergens, kwam van de ontwikkelaar zelf.
Pagina: 1 2 3 ... 46 Laatste

Let op:
Dit topic is *niet* voor WP 7.8 of 8. Gebruik daarvoor andere topics. Omdat we niet blijven waarschuwen worden offtopicposts vanaf nu verwijderd.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee