Toon posts:

[BBG aanschaf] Voedingen - Deel 26 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 30.942 views

Anoniem: 144949

Topicstarter
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel vermogen absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


[table border=1 width=100% cellpadding=3]
[tr][td bgcolor=#FFDD00]
Inhoudsopgave
[/][/]
[tr][td]
 Welkom in deel 26 van dit topic
Inhoudsopgave
Form Factors
  - Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
- Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
- FF Spanningen (ATX/NLX/SFX)
- FF Spanningen (EPS/BTX)
 Vermogen van een voeding
Efficiëntie en rendement
Output van een voeding
Stabiliteit van de voeding
Meten van spanningen
ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Connectoren
Turn-on delay
Dual PSU setup
Kabelmanagement en meshing
PFC of Power Factor Correction
Warmte - Koeling - Stilte
Modulaire voeding versus niet-modulaire voeding
Redundante voedingen
Andere feiten over voedingen
Waar op letten bij voeding (beschouwing door theodouma)
Links
Reviews op GoT
[/][/]

Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.


Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.


Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

FF Spanningen (ATX/NLX/SFX)
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC5%+4,750+5,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%+11,400+12,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250


FF Spanningen (EPS/BTX)
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC4%+4,800+5,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%+11,520+12,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder hoge elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 80% moeten halen bij een redelijke belasting.

Tegenwoordig is ook de trend waarneembaar dat voedingsfabrikanten ook bij lagere belastingen een zo hoog mogelijk rendement proberen te bekomen. Bijvoorbeeld het 80 Plus Program omvat de eis dat een voeding binnen de belastingsrange van 20% t.e.m. 100% een rendement haalt van minstens 80%. Het is dan ook geen onlogische trend, daar de meeste systemen 95% van de tijd "niets" staan te doen (ze staan te idlen) waarbij de voeding dan ook in werking is met een lage belastingspercentage. Ook dan willen we zo efficiënt mogelijk zijn.

[Voor 199% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 30-11-2010 20:53]


Anoniem: 144949

Topicstarter
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel. De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal gelijkspanningen, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze spanningslijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk spanningslijn evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, of dat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald lijn, terwijl de andere computer meer vermogen nodig heeft op een ander lijn.
Vandaar dat je niet enkel naar het vermogen van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampère de desbetreffende voeding kan leveren op elk apart spanningslijn !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is sowieso een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampère je nodig hebt op elk spanningslijn aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk spanningslijn
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en kwadratisch evenredig met spanning waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom zal het verbruik stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat meerdere spanningslijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde is altijd lager of gelijk aan de som van de vermogens die de 2 of meerdere lijnen apart kunnen leveren.

Combined power komt altijd voor als volgt:

- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

- Combined power van alle lijnen samen, bepaald wat het vermogen van de voeding is.

Het belangrijkste waar je naar moet kijken bij moderne systemen is het combined power tussen +12V1 en +12V2 omdat het meeste vermogen door het systeem van de 12V-lijn wordt gehaald. Deze waarde is eigenlijk wat het +12V gedeelte kan leveren als vermogen uitgedrukt in watt of als stroomsterkte uitgedrukt in ampère. In dit geval: stroomsterkte x 12V = vermogen. Vervolgens wordt er in de voeding eventueel nog bijkomende Over Current Protections gebruikt en te voorkomen dat er te veel stroom door een bepaalde groepering van kabels gaat. Een simpel voorbeeldje:

Vele voedingen hebben hebben bijvoorbeeld de +12V connector voor de CPU op één 12V rail zitten, en de rest van de connectoren op de andere +12V rail. Dan heb je
+12V1: maximaal 20A
+12V2: maximaal 20A
Combined power tussen +12V1 en +12V2: 35A

De +12V connector voor de CPU zal dan beveiligd worden tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle andere connectoren die op +12V2 rail zitten zal ook beveiligd zijn tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle connectoren van de voeding zal niet meer dan 35A kunnen zijn, omdat dat het maximum is wat het +12V gedeelte kan leveren.


Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding de spanning op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn spanning moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant de spanningen binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waarvoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekbelastingen moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge spanningen kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage spanningen mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de spanningen eens nakijken.


Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voedingsspanningen kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voedingsspanningen, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt de spanningen altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de spanningen te controleren met behulp van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van spanningen is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartenlust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of onvoldoende nauwkeurig zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is met behulp van een multimeter.

Multimeter


Dit apparaat kan spanningen en stromen uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten spanningen).

SpanningKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je de spanning zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemene regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tussen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20-pins moederbord connector - geen 4-pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24-pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4-pins 12V CPU-power connector en optioneel 2 aparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit ISA sloten), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Normalerwijze hebben moderne moederborden met 24 pins ATX connector geen -5V meer nodig (de -5V lijn is dan ook niet meer opgenomen in de ATX form factor waarbij de 24pins connector is gespecifieerd). Echter zijn er enkele uitzonderingen met 24 pins connectoren, die wel nog een -5V lijn nodig hebben bijvoorbeeld voor hun onboard sound chip. Dit staat dan gewoonlijk ook op de site van de fabrikant bij de specs vermeld.
Als je moederbord -5V niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4 pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20-pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24-pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4-pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:


De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Naast de "oude" 6 pins PCI-E connector is er nu ook een 8 pins versie uitgebracht (backwards compatibel met de 6pins versie) waarbij de extra pinnetjes dienen om nog meer vermogen te kunnen transporteren naar de nieuwe grafische kaarten waarvoor de 6 pins variant niet volstaat:


Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.


Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalniettemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald spanning op +5Vsb (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Eens de voeding aangaat heeft deze enige tijd nodig om de spanning op alle lijnen naar het gewenste niveau te brengen (onder andere omdat condensatoren in de voeding moeten opgeladen worden). De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de spanningen vervolgens stabiel op niveau zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de spanningsregeling van de ene voeding interfereren met de spanningsregeling van de andere voeding, met als gevolg dat de spanningen onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is ervoor zorgen dat pin 14 en pin 15 van de slave voeding worden doorverbonden wanneer de mastervoeding aan staat (de doorverbinding moet verbroken worden wanneer de mastervoeding uit gaat). Door deze doorverbinding zal de slave voeding ook aan/uit gaan simultaan met de mastervoeding. Zie het schema hieronder als verduidelijking:Schema door Anoniem: 226688 in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 17"

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Indien de slave voeding niet mee wil werken kan dit zijn omdat hij te weinig belast wordt. Een dummy-load (weerstand) op 3.3V, 5V en/of 12V lijn kan dat verhelpen (afhankelijk van welke lijn onderbelast is).


Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom zo goed mogelijk de sinusvorm van de netspanning benadert. Dit zorgt voor minder belasting op het net wat betreft reactief vermogen (dit is het vermogen dat de energieleverancier wel moet kunnen leveren op het net en waar het net naar gedimensioneerd moet worden, maar dat niet nuttig gebruikt wordt). PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator (de capaciteit van de condensator compenseert de inductiviteit van de transformatorspoel). Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat zeer wenselijk is voor het net.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunnen werken op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponenten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algemeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm (of groter) fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan intake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteert natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer! Uiteraard heeft dit als gevolg dat de pc veel netter oogt en dat dit vervorderlijk is voor de airflow omdat er veel minder kabelbomen in de weg zitten.

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zouden volledig gekeurd moeten zijn. Dit nadeel moet je dus met een korreltje zout nemen. Indien de voeding goed gefabriceerd is, zal het extra contactpunt tussen voeding en kabels kwalitatief genoeg zijn en kan je dit nadeel in feite verwaarlozen.
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer het andere voedingselement het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met het ene element, neemt het andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/7 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/7 gebruik héél belangrijk is.
Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- De garantie vervalt normalerwijze bij het verbreken van de verzegelingssticker.
- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.Bij een voeding zijn drie dingen heel belangrijk, namelijk het Merk, het Vermogen en de Ampères welke de voeding kan leveren op de +12V lijn.

Het merk is belangrijk om te voorkomen dat je troep koop. Er zijn grofweg gezien twee soorten voedingen, bagger en goede voedingen. Merken als Sweex, Qtec, Trust en "No-Name zijn voedingen welke echt bagger zijn, deze wil je echt niet in je pc hebben zitten. Een richtlijn is dat een goede voeding minimaal 9-10 cent per watt is. (een 650 watt voeding van 35 euro is dus in 99% bagger terwijl een 350 watt voeding van 35 euro best goed kan zijn)

Het vermogen van de voeding is belangrijk, ik denk dat dit wel duidelijk is waarom. Belangrijk is ook om te weten hoe de fabrikant aan dat vermogen is gekomen. Voedingen welke ik hierboven ook noemde geven het vermogen altijd in piekvermogen, dus wat de voeding in het gunstigste geval voor enkele milisecondes kan leveren. Een Sweex 450 watt voeding kan een piek leveren van 450 watt, maar continu mag je zeer blij zijn met 250 watt welke de voeding echt kan leveren. Een goede 450 watt voeding kan continu 450 watt leveren.

In iedere pc zitten een aantal onderdelen welke verweg het meeste nodig hebben van wat de voeding kan leveren. De cpu en de gpu, samen met de HD's hebben vaak ongeveer 75-80% nodig van al het vermogen welke de voeding kan leveren. Deze drie onderdelen werken volledig op 12 volt (bij de cpu en gpu zitten er speciale schakelingen welke van 12 volt geschikte spanningen maken) Het is dus zeer belangrijk dat de voeding een sterke, stabiele 12 volt lijn heeft, immers werkt de cpu en de gpu op deze lijn. Is de 12 volt lijn zwak of instabiel dan is de rest van de pc dat ook.
Oudere voedingen hebben stabiele 12 volt lijnen welke niet zo heel krachtig zijn, deze kunnen niet zo heel veel vermogen leveren. Voedingen van bijvoorbeeld Sweex hebben een onstabiele en zwakke 12 volt lijn. Recente goede voedingen hebben een sterke en stabiele 12 volt lijn.

Wil je weten of een voeding goed is dan is het dus zeer belangrijk om het merk, het vermogen en de hoeveelheid ampères op 12 volt te weten. Een 350 watt voeding kan een Sweex voeding zijn welke, maar 8 ampères op de 12 volt kan leveren. Het kan echter ook een Antec voeding zijn welke 25 ampères kan leveren op de 12 volt, en dit is een enorm verschil.Vorige delenEnkele voedingsmerkenLosse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeVermogenReviewer
AntecSmartPower400 WattDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
TruePower550 WattDude
TruePower430 WattBreepee
AOpenAO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
AsusAtlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
ChieftecHPC-360-202
360 Wattnaps
CobaAP 400X370 WattToink
CodegenCodegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMasterRS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPVLCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider(NL)
Liberty ELT620AWT620 WattGhostrider(NL)
EG651P-VE-FM(24P)550 WattWolfboy
Noisetaker EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm
500 Wattwwillem
HiperHPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
LevicomX-Alien500 Wattaramdin
Blackpower (blue LED)450 WattRaceEend
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
TG600-U35 Easycon XL600 WattMensionXL
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman
Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 30-11-2010 20:55]


 • Sebedees
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 27-01 19:26
Vette topicstart weer. Goed werk!

[img]https://valid.x86.fr/cache/banner/tu4ztt-6.png[/img]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Prima
My-life schreef op donderdag 25 november 2010 @ 10:57:
Maakte AOpen een paar jaar geleden goede voedingen?
Slecht waren ze nooit echt, maar zit veel verschil altijd in, dus welke hebben we het over?
Anoniem: 385305 schreef op maandag 29 november 2010 @ 13:10:
Ik zie graag een optie voor een voeding tegemoet, bedankt alvast!
Aangezien een goede 500 Watt voeding pas begint bij zo'n 60 euro en de pricewatch: Antec TruePower TP-650 in prijs is verlaagt lijkt mij dat de beste keuze. De Antec is trouwens een erg goede voeding vergelijkbare voedingen zitten over de 90/100 euro heen. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 385305

@ the mask : Ok ik dacht dat je bij het overclocken veel zwaardere voedingen nodig zou hebben. Ik ging al uit van een prijs rond de 100 euro oid. Maar 500W is dus genoeg?

 • Blord
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 08-01 14:53

Blord

Hello Kitty !

Hang ook af wat er nog allemaal aan de computer hangt. Mijn i3-530 is overgeklokt tot boven 4Ghz en draait zonder problemen op mijn Seasonic X-460 voeding 24uur/dag. Het systeem verbruikt ook maar 120Watt :+

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 385305 schreef op dinsdag 30 november 2010 @ 23:24:
@ the mask : Ok ik dacht dat je bij het overclocken veel zwaardere voedingen nodig zou hebben. Ik ging al uit van een prijs rond de 100 euro oid. Maar 500W is dus genoeg?
Ligt er een beetje aan welke videokaart je aan dacht, maar voor bijvoorbeeld een HD6850/HD6870/GTX460 wel, maar omdat het prijsverschil zo klein is zou ik gewoon de Antec halen.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 385305

Ok dan ga ik voor die antec truepower tp 650, weet je toevallig ook of hij in de kast van de hp6025nl zou passen of zijn het bijna allemaal standaardmaten?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Meer dan 90% is gewoon een standaard maat en jouw behuizing lijkt ook gewoon een normale ATX behuizing dus ik zie geen probleem. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • My-life
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 27-01 14:38
D4NG3R schreef op maandag 29 november 2010 @ 14:02:
[...]


Zulke voedingen worden hier bij mijn stagebedrijf nog veel gebruikt. Heeft die van jouw ook RGB ledjes in de fan zitten? Anyway, deze voedingen zijn 3 - 4 jaar oud. En zijn van degelijke kwaliteit, 350w waar zo'n 300w load op komt te staan, weinig problemen mee ondervonden tot noch toe.
Ja inderdaad er zitten LEDjes in.
Ik zal het type nummer even opzoeken.

Specs


 • Neofloppy
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 26-01 18:42
Ik heb donderdag een PC gebouwd uit tweedehands onderdelen en vandaag eens getest. 2D werkt prima, echter bij het starten van een 3D game valt de PC gelijk helemaal uit.

Componenten:
-Asus P5N32-e SLI Plus
-Core2Duo E6750 2,66 GHz socket 775
-OCZ 4 GB value 2x2gb ddr2-800
-Palit Geforce GTX260 896mb Sonic OC edition
-1x HDD 500gb 7200rpm
-2x branders (al eens afgekoppeld als test)
-3 80mm koelers op de 3 pins mobo aansluitingen

Zit een Hiper Type-M 530 Watt voeding in met 2x18A 12v lijnen, ik lees her en der dat niet zo'n heel geweldige voeding is. De GTX260 heeft twee 6-pins aansluitingen, 1 stekker zit aan de stekkerbos van de voeding, de 2e is aangesloten met een molex naar 6pins verloop. Systeem is niet OC-ed.

Draai Windows 7 en heb zowel met de standaard Win7 als diverse nvidia drivers getest, allen zelfde probleem.

Zou de voeding toch de oorzaak kunnen zijn? Voltages zien er wel stabiel uit (althans in monitorsoftware) zonder 3D belasting, 12v lijn zit op 12,3 volt. Ik heb nog wel een LC Power 550W liggen maar die heeft maar 1 rails van 24A, geen zin om die te mollen :P Ik hoop dat de kaart in ieder niet defect is geraakt bij het "herbouwen' van het systeem.

Als jullie denken dat het aan de voeding kan liggen, dan voor de zekerheid een 700W+ nemen van de topics genoemde A-merken?

Edit: voor de grap toch maar eens de LC Power 550 Watt erin gebouwd, nu valt de PC niet meer uit, ook al is de 12v lijn een stuk minder stabiel lijkt het met 11,58v minimaal. Vreemd dat een voeding met een enkele 12V rails van 24a beter met zo'n zware kaart overweg kan dan een voeding met een dubbele met samen 36a. Nou ja, weet ik in ieder geval dat de kaart niet defect is :)

[Voor 19% gewijzigd door Neofloppy op 04-12-2010 16:57]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Neoflip schreef op zaterdag 04 december 2010 @ 16:18:
Vreemd dat een voeding met een enkele 12V rails van 24a beter met zo'n zware kaart overweg kan dan een voeding met een dubbele met samen 36a. Nou ja, weet ik in ieder geval dat de kaart niet defect is :)
Veel waardes die fabrikanten opgeven moet je nemen met een (om even toepasselijk te doen :p ) strooiwagen met zout. ;)

Maar dat wordt dus een andere voeding want 24A is maar 288 Watt, wat de LC-Power dus een 300/350 Watt voeding maakt en dit is een beetje weinig en LC-Power kennende ook niet echt veilig voor de PC.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 26-01 12:45

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

Neoflip schreef op zaterdag 04 december 2010 @ 16:18:
Voltages zien er wel stabiel uit (althans in monitorsoftware) zonder 3D belasting, 12v lijn zit op 12,3 volt.
Die voltages zijn volstrekt onbetrouwbaar. De enige betrouwbare manier is met een multimeter en oscilloscoop.
Als jullie denken dat het aan de voeding kan liggen, dan voor de zekerheid een 700W+ nemen van de topics genoemde A-merken?
700W heb je echt niet nodig, afhankelijk van de versie gebruikt de GTX260 zo'n 160W, dus zou je gehele systeem al toe moeten kunnen met een goede 400W-voeding.

LC-Power is troep, dus ik zou een betere voeding kopen. Ook Hiper is niet bepaald een van de beste fabrikanten (vaak hoge ripple, en dus kans op slopen van je pc).

Een degelijke 400W-voeding hoeft niet veel te kosten, en scheelt je mogelijk een hoop gedoe.

Mask, you ninja! :Y)

[Voor 3% gewijzigd door Ghost Dog op 04-12-2010 18:09]

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • Neofloppy
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 26-01 18:42
Thanks luitjes voor de info! Het wordt dan inderdaad of een nieuwe voeding of voorlopig een HD4850 erin die niet zo veeleisend is :)

 • Stefanovic45
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 24-01 14:07
Ik zoek een modulaire voeding met een goede prijs/kwaliteit verhouding. De Antec TruePower TP-650 is al best duur met 75 euro. Als je de prijs wat naar benden bijstelt, kom je al snel bij een van deze voedingen uit:

Sharkoon Rush Power M SHA-R500M
Scythe Stronger 500W
Thermaltake TR2 RX 550W
Antec Basiq BP550Plus

Welke heeft dan de voorkeur? Over deze voedingen kan ik niet echt goede reviews of beoordelingen vinden. Of heb ik nog een voeding over het hoofd gezien voor minder dan 65 euro?

[Voor 4% gewijzigd door Stefanovic45 op 05-12-2010 18:47]

Tesla Model Y RWD / 5.4 kWp PV installatie


 • Stefanovic45
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 24-01 14:07
Nog niet echt bekent, maximaal een 6850 met Phenom II processor. Een goede 400 watt is dus al wel genoeg. Ik ben juist benieuwd naar de onderlinge verschillen in kwaliteit van bovenstaande voedingen.

Tesla Model Y RWD / 5.4 kWp PV installatie


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
http://www.pc-experience.de/wbb2/thread.php?threadid=30094
Kwalitatief hoogwaardig Enhance build, alleen maar 360 Watt op de 12 voltlijnen wat het dus meer een 400/450 Watt voeding maakt. Rimple is tot 80% belasting erg goed op de 12V, daarboven wordt het een beetje hoog maar nog wel binnen de ATX specs en in principe ga jij ook niet hoger komen met die PC.
Ook een Enhance voeding en ook 360 Watt op de 12 voltlijnen, intern waarschijnlijk dus dezelfde voeding.
Helaas geen review en dus ook niks bekend over de condensators die gebruikt worden, wat de Sharkoon dus een betere keuze maakt, aangezien die sowieso goede condensators gebruikt.
Deze voeding is gemaakt door CWT, helaas ook geen review. Wel vond ik op de site van Thermaltake dit
Japanese made main capacitor to ensure long-term reliability.
En dan ben ik bang dat de secondaire condensators van slechte Chinese makelaardij komen, zie je wel vaker bij goedkope CWT voedingen. Nadeel is korte levensduur en hoge rimple.
Deze voeding is gemaakt door Delta, hier is ook geen review van maar wel van het 430 Watt model. Rimple van deze voeding is vergelijkbaar met de Sharkoon, vrij hoog tijdens full load maar vrij goed bij de belasting die jij erop gaat zetten. Tenminste als de 550 Watt versie een beetje vergelijkbaar is, maar dat verwacht ik wel. Nadeel slechte condensators maar ook goeden trouwens.

Ik zou voor de Sharkoon gaan iets goedkoper dan de Antec en je weet wat de prestaties gaan zijn.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Touwkop
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 24-01 11:14
Hallo allemaal,

Vorige week heb ik mijn 8800 ultra vervangen door een Sapphire HD5770 en sindsdien heb ik "cold boot" problemen. Zowel met standaard als overgeklokte settings kan ik alleen fatsoenlijk booten als de PC warm is. Ik verdenk dat mijn huidige voeding, een Nexus NX4090 (4,5 jaar oud) me nu toch in de steek laat en de piekspanningen in koude toestand bij het starten niet meer kan verdragen.

Technische gegevens van de NX4090:
+3.3V & +5V & +12V lijntjes kunnen ik totaal 385Watt leveren, waarvan twee 12V lijntjes in totaal 29A zouden moeten kunnen leveren (bijna 350 Watt).

Wat ik er verder aan deze voeding hangen:
dualcore E8400
4x harde schijf
1x dvd-brander
1x dvd-lezer
usb-muis
usb-tablet

Wat denken jullie? Schiet mijn huidige voeding te kort en zo ja, zou de Antec Truepower New van 650 Watt dan een goede vervanger zijn?

[Voor 4% gewijzigd door Touwkop op 07-12-2010 21:33]

Meten = Weten = Denken = Doen


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Touwkop schreef op dinsdag 07 december 2010 @ 21:25:
Wat denken jullie? Schiet mijn huidige voeding te kort
Lijkt mij sterk, een HD5770 is nogal wat zuiniger namelijk. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Touwkop
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 24-01 11:14
-The_Mask- schreef op dinsdag 07 december 2010 @ 21:46:
[...]

Lijkt mij sterk, een HD5770 is nogal wat zuiniger namelijk. ;)
Dat dacht ik ook, maar ja ik heb nu ook problemen die ik niet zo goed kan verklaren 8)7 en die eigenlijk alleen terug te voeren zijn op de andere videokaart.

PS. volgens Sapphire is het wijs om een voeding van minimaal 500W te nemen. Zodoende mijn conclusie dat mijn voeding mogelijk niet meer voldoet.

Meten = Weten = Denken = Doen


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Touwkop schreef op dinsdag 07 december 2010 @ 21:55:
[...]
PS. volgens Sapphire is het wijs om een voeding van minimaal 500W te nemen. Zodoende mijn conclusie dat mijn voeding mogelijk niet meer voldoet.
Een goede 300 Watt is meer dan voldoende.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 26-01 13:10
-The_Mask- schreef op dinsdag 07 december 2010 @ 22:16:
[...]

Een goede 300 Watt is meer dan voldoende.
Ik zou ietsje meer doen, volgenss de calculator van Antec had ik bijna 400W nodig, geeft ook wat speling.

 • IkWeetHetNiet
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 09-01 11:53
Het volgende systeem:

LG BLU RAY R/W BH10LS30 BLACK
SAMSUNG HDD 1TB 32MB (HD103SJ)
AMD PHENOM II X4 955 BOXED
KINGSTON 2X 2GB DDR3 1333 CL9 (*)
ASROCK 890GX EXTREME3
Sapphire Radeon HD6850

Hoeveel vermogen dient mijn voeding te hebben? Wie kan me helpen / adviseren
groet
Marcel

 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 26-01 13:10
De link die ik een post boven je postte zegt 357 watt :D

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Uncle Mel schreef op woensdag 08 december 2010 @ 17:40:
Ik zou ietsje meer doen, volgenss de calculator van Antec had ik bijna 400W nodig, geeft ook wat speling.
In principe is het stickertje met daarop een paar getalletjes natuurlijk nogal nietszeggend. Er zijn ook gewoon '500' Watt voedingen te koop welke de PC niet gaan trekken.
IkWeetHetNiet schreef op woensdag 08 december 2010 @ 18:15:
Hoeveel vermogen dient mijn voeding te hebben? Wie kan me helpen / adviseren
groet
Marcel
pricewatch: Antec HCG-400 zou een goede keuze zijn, als je voor de rest geen bijzondere eisen hebt.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 26-01 12:45

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

Uncle Mel schreef op woensdag 08 december 2010 @ 19:11:
De link die ik een post boven je postte zegt 357 watt :D
En dat is nog aan de hoge kant. ;) Maar een goede 350W-voeding moet dat makkelijk aankunnen. :)

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 26-01 13:10
Better safe than sorry ;)

 • Touwkop
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 24-01 11:14
Uncle Mel schreef op woensdag 08 december 2010 @ 17:40:
[...]


Ik zou ietsje meer doen, volgenss de calculator van Antec had ik bijna 400W nodig, geeft ook wat speling.
Handige link! Ik blijk ca. 400 Watt nodig te hebben en dan heb ik de veroudering niet meegenomen. Mijn voeding zou dus een bottleneck kunnen zijn.

Meten = Weten = Denken = Doen


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Enige waar je zeker van kan zijn met zo'n calculator is dat je er vrij weinig aan hebt...

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • druipgrot
 • Registratie: Maart 2008
 • Niet online

druipgrot

lekker koel hier

-The_Mask- schreef op woensdag 08 december 2010 @ 23:17:
Enige waar je zeker van kan zijn met zo'n calculator is dat je er vrij weinig aan hebt...
Kun je meteen ook zeggen welke calculator je dan wel moet hebben? Het kiezen van een voeding voelt wel erg als het draaien van een schroef in een vochtig watje. Dankzij de calculator kon ik snel uitrekenen dat ik zou starten met een configuratie 320Watt (80% belasting van cpu/systeem) en op termijn denk door te groeien naar een configuratie van ca. 700Watt. Van de calculator heb ik bijvoorbeeld geleerd dat de videokaart ongeveer de grootste invloed heeft (van 5570 naar 485 scheelt 250Watt...) en dat hd's en ssd's veel verschillen. Dat is toch mooi meegenomen? In afwachting van je tip voor een betere calculator ben ik blijven steken in de keuze voor de cooler master silent pro m700 versus m850. Het scheelt maar €25, dus dat kan het criterium niet zijn. Belangrijker is of ik met mijn aanvangsconfiguratie het best op 50% of een derde van het maximaal vermogen moet gaan zitten.

https://www.hpdetijd.nl/2015-12-28/het-stalacpijporgel-van-luray/


 • karstnl
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 15-01 19:53
druipgrot schreef op donderdag 09 december 2010 @ 00:03:
[...]
Kun je meteen ook zeggen welke calculator je dan wel moet hebben? Het kiezen van een voeding voelt wel erg als het draaien van een schroef in een vochtig watje. Dankzij de calculator kon ik snel uitrekenen dat ik zou starten met een configuratie 320Watt (80% belasting van cpu/systeem) en op termijn denk door te groeien naar een configuratie van ca. 700Watt. Van de calculator heb ik bijvoorbeeld geleerd dat de videokaart ongeveer de grootste invloed heeft (van 5570 naar 485 scheelt 250Watt...) en dat hd's en ssd's veel verschillen. Dat is toch mooi meegenomen? In afwachting van je tip voor een betere calculator ben ik blijven steken in de keuze voor de cooler master silent pro m700 versus m850. Het scheelt maar €25, dus dat kan het criterium niet zijn. Belangrijker is of ik met mijn aanvangsconfiguratie het best op 50% of een derde van het maximaal vermogen moet gaan zitten.
Waarom een Cooler Master voeding? Waarom niet voor die prijs een antec? bv de 650W variant.

EDIT
Weet/wist niet precies je systeem die je wilt/wilde gaan draaien.

[Voor 3% gewijzigd door karstnl op 09-12-2010 00:09]


 • druipgrot
 • Registratie: Maart 2008
 • Niet online

druipgrot

lekker koel hier

karstnl schreef op donderdag 09 december 2010 @ 00:09:
[...]


Waarom een Cooler Master voeding? Waarom niet voor die prijs een antec? bv de 650W variant.

EDIT
Weet/wist niet precies je systeem die je wilt/wilde gaan draaien.
Even los van systeem he, of bedoel je aantal pci-e/videokaarten (1) en harddisks? (ca. acht), een kort onderzoek leverde me op dat Antec minder presteert in prijs/kwaliteitverhouding. Maar ik heb slechts een paar uur in voedingonderzoek gestoken, dus misschien weet ik niet genoeg.

https://www.hpdetijd.nl/2015-12-28/het-stalacpijporgel-van-luray/


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 26-01 12:45

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

druipgrot schreef op donderdag 09 december 2010 @ 00:03:
[...]
Kun je meteen ook zeggen welke calculator je dan wel moet hebben?
Geen, ze zijn namelijk allemaal niet betrouwbaar.
Je kan beter in reviews opzoeken wat het daadwerkelijk verbruik is van verschillende onderdelen. Onder andere op Xbitlabs meten ze heel nauwkeurig, met een gemodificeerde voeding hoeveel allee onderdelen van de pc verbruiken. Dat is veel betrouwbaarder dan TDP oc calculators.
druipgrot schreef op donderdag 09 december 2010 @ 00:22:
[...]

Even los van systeem he, of bedoel je aantal pci-e/videokaarten (1) en harddisks? (ca. acht)
Alles.
Wat ga je er precies inzetten? Dus exact welke graka, hoeveel HDD's, welke CPU, etc.
een kort onderzoek leverde me op dat Antec minder presteert in prijs/kwaliteitverhouding. Maar ik heb slechts een paar uur in voedingonderzoek gestoken, dus misschien weet ik niet genoeg.
Dan heb je niet goed genoeg gekeken. ;)
De meeste CM-voedingen zijn redelijk, en sommige ronduit slecht, terwijl de meeste Antec-voedingen tegenwoordig prima of zelfs uitstekend zijn. De Antec TP-650 is zo ongeveer beter dan welke CM-voeding dan ook, en op moment helemaal goed geprijsd.

[Voor 42% gewijzigd door Ghost Dog op 09-12-2010 02:35]

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 26-01 13:10
-The_Mask- schreef op woensdag 08 december 2010 @ 23:17:
Enige waar je zeker van kan zijn met zo'n calculator is dat je er vrij weinig aan hebt...
Voor iemand die weinig verstand ervan heeft is het een goede indicatie, tel er iets bij op voor de zekerheid (uitbreiding in de toekomst) en je hebt een redelijke indicatie van het benodigde vermogen.

bepaal nu de overige specs en features(modulair of niet, aantal sata/pci-e aansluitingen) en je hebt een indicatie van het totaalplaatje.

Inmiddels dat is waar een BBG advies toch voor dient?

 • druipgrot
 • Registratie: Maart 2008
 • Niet online

druipgrot

lekker koel hier

Ghost Dog schreef op donderdag 09 december 2010 @ 02:32:
[...]
Geen, ze zijn namelijk allemaal niet betrouwbaar.
Je kan beter in reviews opzoeken wat het daadwerkelijk verbruik is van verschillende onderdelen. Onder andere op Xbitlabs meten ze heel nauwkeurig, met een gemodificeerde voeding hoeveel allee onderdelen van de pc verbruiken. Dat is veel betrouwbaarder dan TDP oc calculators.
[...]
Alles.
Wat ga je er precies inzetten? Dus exact welke graka, hoeveel HDD's, welke CPU, etc.
[...]
Dan heb je niet goed genoeg gekeken. ;)
De meeste CM-voedingen zijn redelijk, en sommige ronduit slecht, terwijl de meeste Antec-voedingen tegenwoordig prima of zelfs uitstekend zijn. De Antec TP-650 is zo ongeveer beter dan welke CM-voeding dan ook, en op moment helemaal goed geprijsd.
De CM's die ik noem zijn in een review op tweakers.net goed getest, niet redelijk. Maar ik zal eens kijken bij xbitlabs, ik loop echter wel op mijn tandvlees; heb idioot veel tijd gestoken in het vinden van een mobo-op-de-groei en heb geen puf meer om een voeding-op-de-groei topic op te zetten. Want dat is wat ik wil, een voeding voor het liefst 20 jaar. Waarop ik over een paar jaar een zware GTX 485 op zijn mieter kan geven met een Areca raid waarin 6 10.000 toeren disks, wat zal het zijn, 750Watt? Ik begin echter bescheiden met i7-950, een goedkoop tweedehands videokaartje en drie hd's; max 350Watt? Is het dan wijs om in het begin op een derde of op de helft te gaan zitten van het benodigd vermogen op termijn? Stel ik weer een onmogelijke eis? ;(

https://www.hpdetijd.nl/2015-12-28/het-stalacpijporgel-van-luray/


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Uncle Mel schreef op donderdag 09 december 2010 @ 08:14:
[...]


Voor iemand die weinig verstand ervan heeft is het een goede indicatie, tel er iets bij op voor de zekerheid (uitbreiding in de toekomst) en je hebt een redelijke indicatie van het benodigde vermogen.
Juist iemand met weinig verstand van voedingen heeft er maar weinig aan. Is namelijk wel leuk zo'n getalletje wat er uit komt. Bijvoorbeeld 500 Watt, maar als iemand dan denkt neem het lekker ruim doe een MS-TECH Val voeding van 750 Watt, maar ja dat is natuurlijk niet genoeg, maar daar komt die pas achter als die de voeding al ingebouwd heeft. :p
Inmiddels dat is waar een BBG advies toch voor dient?
Dit is geen BBG Topic, één of andere grappemaker dacht dat het leuk was de titel te veranderen van Welke voeding heb ik nodig naar BBG aanschaf voedingen. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
druipgrot schreef op donderdag 09 december 2010 @ 09:31:
[...]

De CM's die ik noem zijn in een review op tweakers.net goed getest, niet redelijk.
Raar, Tweakers heeft niet eens de apparatuur hier voor.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • druipgrot
 • Registratie: Maart 2008
 • Niet online

druipgrot

lekker koel hier

https://www.hpdetijd.nl/2015-12-28/het-stalacpijporgel-van-luray/


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 26-01 12:45

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

druipgrot schreef op donderdag 09 december 2010 @ 09:31:
[...]

De CM's die ik noem zijn in een review op tweakers.net goed getest, niet redelijk.
T.net, en talloze andere sites maken wel 'reviews' van voedingen, terwijl ze de voedingen helemaal niet goed testen. Dit is bekend, en in mijn ogen gewoon misleidend. Op de manier waarop veel sites testen (hang de voeding in een pc, als 'ie werkt is ie goed 8)7), kan zelfs een Huntkey nog aanbevolen worden.

Sites die wel goed testen zijn HardwareSecrets, HardOCP en JonnyGuru. Ook SPCR test voedingen vrij behoorlijk, alleen kijken zij iets minder uitvoerig naar de elektrische onderdelen in de binnenkant.
Want dat is wat ik wil, een voeding voor het liefst 20 jaar. Waarop ik over een paar jaar een zware GTX 485 op zijn mieter kan geven met een Areca raid waarin 6 10.000 toeren disks, wat zal het zijn, 600Watt? Ik begin echter bescheiden met i7-950, een goedkoop tweedehands videokaartje en drie hd's; max 275Watt? Is het dan wijs om in het begin op een derde of op de helft te gaan zitten van het benodigd vermogen op termijn? Stel ik weer een onmogelijke eis? ;(
Je kan prima nu een 650+-watter kopen en gebruiken met je lichtere systeem. Dat verschil in efficiëntie is zo klein dat je dat niet gaat merken, als er al een verschil is.

[Voor 3% gewijzigd door Ghost Dog op 09-12-2010 15:51]

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • druipgrot
 • Registratie: Maart 2008
 • Niet online

druipgrot

lekker koel hier

Ghost Dog schreef op donderdag 09 december 2010 @ 15:40:
Je kan prima nu een 650+-watter kopen en gebruiken met je lichtere systeem. Dat verschil in efficiëntie is zo klein dat je dat niet gaat merken, als er al een verschil is.
Grappig dat je mijn waarden hebt gewijzigd. "650+", ik kan dus ook een 850Watter kopen. Mag ik dan aannemen dat dichtbij je benodigde vermogen gaan zitten eigenlijk puur een centenkwestie is?

Die link verraadt je voorkeur? Dank je dan. Geen CM700 dus... Ik ga die andere reviewsites maar eens lezen, als ik van te voren had geweten dat het bewust kiezen van elk computeronderdeel zoveel tijd zou kosten/had gekost was ik er nooit aan begonnen... :S

https://www.hpdetijd.nl/2015-12-28/het-stalacpijporgel-van-luray/


 • Niosus
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 27-01 16:57
Als jullie even jullie mening zouden kunnen geven :)

Ik ga voor kerstmis een nieuw systeem samenstellen dat gebaseerd is het het high end gaming systeem van de BBG van november, alleen ga ik als graka waarschijnlijk voor een 6970 gaan als de reviews een beetje naar mijn verwachting zijn.

Dit komt dus neer op een intel i7 950, redelijk high end moederbord, 6GB ram, 2 spinpoint F3s, betere processor koeler, een dvd drive, wat casefans en een 6970.

De vraag is nu of ik de voeding van mijn huidige PC kan hergebruiken. Het is een Corsair VX550W. Die heeft 1 12V rail met 41A max load wat neer komt op 492W. Volgens calculators online zou 550W net genoeg moeten zijn (met een kleine overclock) en er van uitgaande dat het verbruik van de 6970 onder die van de 580 ligt heb ik dus de 580 gebruikt bij de calculators.

Wat denken jullie? Ik weet dat als het werkt het me niet veel ruimte geeft voor upgrades later, maar of ik dan nu of pas binnen 2 jaar een nieuwe PSU koop maakt niet veel uit, dus zou ik liever nu nog even die 100 euro uitsparen. De PSU zelf is net iets meer dan een jaar oud en wordt dagelijks enkele uren gebruikt, maar de load gaat amper boven de 250W.

Alvast bedankt!

 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 26-01 12:45

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

druipgrot schreef op donderdag 09 december 2010 @ 17:01:
[...]
Grappig dat je mijn waarden hebt gewijzigd. "650+", ik kan dus ook een 850Watter kopen. Mag ik dan aannemen dat dichtbij je benodigde vermogen gaan zitten eigenlijk puur een centenkwestie is?
Ik bedoelde dat je met een lichtere voeding toekan dan je aanvankelijk dacht. Je kan altijd een 1200W-voeding kopen, maar als je daar maar 600W van gaat gebruiken is dat natuurlijk een beetje zonde, en inderdaad ook van het geld.
Die link verraadt je voorkeur? Dank je dan. Geen CM700 dus... Ik ga die andere reviewsites maar eens lezen, als ik van te voren had geweten dat het bewust kiezen van elk computeronderdeel zoveel tijd zou kosten/had gekost was ik er nooit aan begonnen... :S
Nee, de link geeft de voedingen van 650+Watt met de beste prijs/kwaliteitsverhouding. ;)
Niosus schreef op vrijdag 10 december 2010 @ 13:49:
Dit komt dus neer op een intel i7 950, redelijk high end moederbord, 6GB ram, 2 spinpoint F3s, betere processor koeler, een dvd drive, wat casefans en een 6970.

De vraag is nu of ik de voeding van mijn huidige PC kan hergebruiken.
Kan prima. :) Je gaat zonder overklok maximaal zo'n 450W (en ik ga er voor de zekerheid van uit dat de 6970 meer verbruikt dan de 5970 - die doet namelijk onder FurMark 205W - en vergelijkbaar met de GTX580) verbruiken, dus heb je zelfs nog wat ruimte over om er wat extra prestaties uit te persen. ;)

[Voor 28% gewijzigd door Ghost Dog op 10-12-2010 16:55]

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Een HD5970 gaat max tot zo'n 300 Watt tijdens Furmark, klopt niet wat daar staat.
Maar een HD6970 gaat max tot 250 Watt (100% zeker ;) ) dus het moet idd prima gaan.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 26-01 12:45

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

-The_Mask- schreef op vrijdag 10 december 2010 @ 17:05:
Een HD5970 gaat max tot zo'n 300 Watt tijdens Furmark, klopt niet wat daar staat.
Hmm, zat er toch een luchtje aan. :P
Maar dan moet het nog steeds prima kunnen inderdaad. :)

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • Niosus
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 27-01 16:57
owkeey, bedankt!

 • druipgrot
 • Registratie: Maart 2008
 • Niet online

druipgrot

lekker koel hier

Ghost Dog schreef op vrijdag 10 december 2010 @ 16:50:
Ik bedoelde dat je met een lichtere voeding toekan dan je aanvankelijk dacht. Je kan altijd een 1200W-voeding kopen, maar als je daar maar 600W van gaat gebruiken is dat natuurlijk een beetje zonde, en inderdaad ook van het geld.
[...]
Nee, de link geeft de voedingen van 650+Watt met de beste prijs/kwaliteitsverhouding. ;)
[...]
Je schrijft: als je maar 600W van de 1200W gaat gebruiken is dat een beetje zonde, en inderdaad ook van het geld. Dat geld maakt me niet zoveel uit, gezonde voeding is van levensbelang. Daarom mijn vraag: waarom is het behalve het geld zonde? Een klein beetje efficiëncy?

Ik kocht net een tweedehands Asus EAH5770 CuCore/2DI/1GD5 via Marktplaats en de verkoper zei me, zonder dat ik om advies vroeg, zonder dat hij wist dat ik in de toekomst een raid aan harde schijven wilde of iets wilde overclocken, dat ik maar beter een voeding van 1000 of 1200Watt kon nemen. "Voor de toekomst, de komende vijf jaar" Ik zag dat een beetje als een teken. Mijn probleem is dat bijna iedereen deskundiger is dan ik.

Je bent sowieso welkom als je een link wilt geven van voedingen van 750+Watt met de beste prijs/kwaliteitsverhouding. ;) 8)

https://www.hpdetijd.nl/2015-12-28/het-stalacpijporgel-van-luray/


 • auto660
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 12:36

auto660

1991 240 GL Brick

laat maar.
sorry

[Voor 98% gewijzigd door auto660 op 13-12-2010 19:30]

Gaming~ |Ryzen 3 1200, Asrock B450M PRO4, 16GB@2933MHz DDR4, GTX1650 Super 4GB, 1TB + 256GB SSD, 250W Apevia PSU| Workstation~ |Q9550, 8GB CL4 DDR2, P5B Premium, GTX950, 512GB SSD + 1TB HDD, 550W PSU


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 26-01 12:45

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

druipgrot schreef op maandag 13 december 2010 @ 16:20:
Je schrijft: als je maar 600W van de 1200W gaat gebruiken is dat een beetje zonde, en inderdaad ook van het geld. Dat geld maakt me niet zoveel uit, gezonde voeding is van levensbelang. Daarom mijn vraag: waarom is het behalve het geld zonde? Een klein beetje efficiëncy?
Ook al mag het best een eurootje meer zijn, dan is het toch nog steeds een aardig verschil om voor €100 meer een voeding te kopen die je nooit op zijn staart trapt?
Elke goede voeding kan gewoon voor lange tijd het vermogen leveren dat er op staat, en meestal zelfs meer (een 750W-PSU die bijvoorbeeld 900W kan leveren).

Wat efficiëntie betreft is er tussen 50% en 100% belasting meestal ongeveer 1/2% verschil, maar sommige voedingen worden juist efficiënter naar 100% load toe.
Het eventuele kleine verschil in effiëntie en daarmee elektriciteitskosten ga je niet goedmaken door een zwaardere voeding te kopen, want dat haal je er nooit uit.
Daarom hoef je het dus niet te doen.
Ik kocht net een tweedehands Asus EAH5770 CuCore/2DI/1GD5 via Marktplaats en de verkoper zei me, zonder dat ik om advies vroeg, zonder dat hij wist dat ik in de toekomst een raid aan harde schijven wilde of iets wilde overclocken, dat ik maar beter een voeding van 1000 of 1200Watt kon nemen. "Voor de toekomst, de komende vijf jaar" Ik zag dat een beetje als een teken. Mijn probleem is dat bijna iedereen deskundiger is dan ik.
Het is een algemene misvatting (gewoon onzin) dat je voor RAID of SLI/CFX meteen tegen de 1000W nodig hebt. De meeste SLI/CFX-configs (bijv. een stevig systeem met 2 5870's) kunnen gewoon af met een 550W-PSU, of zelfs nog minder.
Je bent sowieso welkom als je een link wilt geven van voedingen van 750+Watt met de beste prijs/kwaliteitsverhouding. ;) 8)
750W-voedingen met een goede prijs/kwaliteit.
850W.
Meer.

Dat zijn voedingen die veel vermogen hebben, en toch betaalbaar zijn. De beste voedingen zijn deze:
750W (intern allemaal (vrijwel - de X-760 is een klein beetje anders dan de X-750, maar geen grote veranderingen) dezelfde voedingen, de twee Corsairs zijn exact hetzelfde - foutje/typo van webshop)
850W (dezelfde voedingen)
Meer (de Corsairs zijn wederom hetzelfde)

Maar waarom wil je zo graag een zwaardere voeding, als je pc al genoeg heeft aan 650W?

[Voor 8% gewijzigd door Ghost Dog op 14-12-2010 01:15]

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • Rick-Jan
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 08:15

Rick-Jan

always connected

Hallo,
Ik wil graag een gtx 460 kopen, maar hoor verschillende reacties over mijn voeding, of die het gaat trekken.
Ik heb op mijn voeding gekeken en bij 12v stond dus 25A.
op palit site stond dit:
2. Two 6-pin PCI Express supplementary power connectors.
Minimum 450W or greater system power supply (with a minimum 12V current rating of 24A).
daar zit ik dus net boven. zal dan betekenen dat ik mijn voeding de kaart gewoon kan trekken?
mijn huidige systeem:
Codegen 6236 460 watt
hebben jullie advies voor mij?

athlon 2 x4 635 @ 2,9 Ghz (non-oc'ed)
4 GB RAM, 1366Mhz (non oc'ed)
Nvidia Palit gts 450 standaard.

Rick-Jan

You have two error checking devices installed in two sockets on your head. They are called eyes .


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 26-01 12:45

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

Dat moet wel lukken, zoveel trekt een Athlon 2 niet, en ook een GTX460 niet. :)

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Ik zie anders een voeding welke te krijgen was in 2009 voor (minder dan) 25 euro ex en dan zat er ook nog een behuizing bij... Naar mijn weten krijg je voor zo'n prijs niet een voeding welke vertrouwd een GTS460 (welke zo'n 150 Watt max verstookt) kan trekken.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 26-01 12:45

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

Ik zou het zelf ook niet doen, maar ik denk wel dat het (net) kan.

De GTX460 verstookt iets meer dan 140W, en de Athlon II zo'n 95W.
Dat is bij elkaar (voor het gemak) 250W, waarvan zo'n 85% over 12V gaat, dus ongeveer 215W. Daar komt dan zo'n 20W over 12V bij voor de rest van het systeem, wat het totaal op 12V rond de 235W brengt, dus ongeveer 20A.
Er is dan in principe dus nog een marge van zo'n 65W over, maar ik zou de grens inderdaad niet opzoeken. :P

Verder zou ik die voeding beschouwen als een 300W-voeding ofzo, maar daar blijft hij met het hele systeem, inclusief GTX460, wel onder, met waarschijnlijk maximaal zo'n 275W.

Ik moet wel zeggen dat ik in eerste instantie het benodigde vermogen iets onderschatte, want ik dacht dat de CPU 65W nodig had, maar dat is dus 95W.


Als Rick-Jan graag een GTX460 (of andere stevige grafische kaart) wil, is het inderdaad wel aan te raden binnen korte tijd die voeding te vervangen.

[Voor 18% gewijzigd door Ghost Dog op 14-12-2010 22:13]

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Die voeding gebruiken met een GTX460 is gewoon de PC aansluiten op een tijdbom, alleen een tijdbom waarvan het onbekend is wanneer die afgaat.

300 Watt lijkt mij trouwens ook erg ruim bemeten, denk dat je dat mag vergeten.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • DMC90
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 14-12-2022
Een GTX 460 haalt de 300 Watt wel hoor, bij full load dan natuurlijk. Er zijn fabrikanten waarbij de 460 met gemak over de 300 Watt gaat zelfs. Dus ja, je kan wel uitgaan van die 300 Watt. O-)

 • Aethertyd
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 22-12-2022
Ik heb op dit moment het volgende systeem:

#ProductPrijsSubtotaal
1Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB€ 47,-€ 47,-
2Samsung Syncmaster 2443BW€ 220,09€ 440,18
1Sony AD-7240S€ 29,44€ 29,44
1Antec Three Hundred€ 53,82€ 53,82
1Logitech X-540€ 79,-€ 79,-
1Scythe Mugen 2 Rev. B€ 31,95€ 31,95
1Logitech Illuminated Keyboard (Qwerty)€ 56,-€ 56,-
1Logitech MX518 Optical Gaming Mouse€ 27,70€ 27,70
1Cooler Master Real Power M520€ 69,90€ 69,90
1Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/4G€ 40,99€ 40,99
1AMD Phenom II X4 955 Black Edition€ 128,40€ 128,40
1XFX Radeon HD4670 1GB GDDR2 (XFX HD-467X-ZDQ2)€ 0,-€ 0,-
1Gigabyte GA-770TA-UD3€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.004,38


Nu wilde ik de nieuwe HD6970 gaan bestellen maar vroeg ik me af of mijn voeding wel voldoende capaciteit heeft, en indien het niet zo is wat dan een goed alternatief zou zijn.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
willieboy90 schreef op woensdag 15 december 2010 @ 14:12:
Een GTX 460 haalt de 300 Watt wel hoor, bij full load dan natuurlijk. Er zijn fabrikanten waarbij de 460 met gemak over de 300 Watt gaat zelfs. Dus ja, je kan wel uitgaan van die 300 Watt. O-)
Denk dat jij kijkt naar het verbruik van een hele PC met de videokaart erbij. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Aethertyd schreef op woensdag 15 december 2010 @ 15:57:
Nu wilde ik de nieuwe HD6970 gaan bestellen maar vroeg ik me af of mijn voeding wel voldoende capaciteit heeft, en indien het niet zo is wat dan een goed alternatief zou zijn.
Een goede 520 Watt voeding moet genoeg zijn, maar jouw voeding valt niet in het rijdje goed, dus een aanrader is het niet.

Wat betreft een nieuwe voeding wat zouden de eisen daarvan zijn? En hoeveel mag die kosten?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • - J.W. -
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 06:01
Ik heb momenteel een 350 W (wat oudere) A-Open voeding in een kast en ik wil gaan upgraden, het liefste zou ik de kast + voeding behouden.
Nu vraag ik me echter stevig of het voldoende gaat zijn voor het volgende:

- AMD Phenom II X4 955 Black Edition + Scythe Mugen 2
- ATI Radeon HD 5770 (passief)
- 2x S-ATA HDD (WD Green 1 TB + Samsung Spinpoint 150 GB)
- Asrock 870 Extreme3 moederbord
- 1x Nexus case-fan

Is de 350W A-Open voeding voldoende of niet?

[Voor 5% gewijzigd door - J.W. - op 16-12-2010 02:34]


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 26-01 12:45

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

- J.W. - schreef op donderdag 16 december 2010 @ 02:33:
Is de 350W A-Open voeding voldoende of niet?
Je blijft wel onder de 250W full load, dus het zou wel moeten kunnen. Overklokken en dergelijke zou ik echter sterk afraden, en sowieso is het misschien verstandig een nieuwe degelijke 300/350W-voeding te zoeken.

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • - J.W. -
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 06:01
@Ghost Dog: thnx
-The_Mask- schreef op donderdag 16 december 2010 @ 12:11:
[...]

Ik zou graag het precieze type van de voeding wel willen weten.
Het is een A-Open FSP350-60PN(PF), ongeveer 6 jaar oud.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
- J.W. - schreef op donderdag 16 december 2010 @ 12:36:

Het is een A-Open FSP350-60PN(PF), ongeveer 6 jaar oud.
Dat wordt een beetje erg krap, die voeding kan maar 16 ampère leveren op de 12 voltlijnen, dus denk niet dat een Phenom II X4 955 en HD5770 samen met de rest van de PC goed gaat komen. Maar het is sowieso een afrader.

[Voor 3% gewijzigd door -The_Mask- op 16-12-2010 12:49]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • - J.W. -
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 06:01
Bedankt voor het opzoeken! 192W op de 12V lijn is te weinig inderdaad, een X4 955 heeft een TDP van 125W en een Radeon 5770 van 108W.

Dat wordt dan een nieuwe voeding (Corsair VX550 oid).

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
- J.W. - schreef op donderdag 16 december 2010 @ 13:05:

Dat wordt dan een nieuwe voeding (Corsair VX550 oid).
Heb je de voeding al? Anders zou ik eerder gaan voor de pricewatch: Antec HCG-520 al is een goede 350/400 Watt voeding in principe ook genoeg.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • - J.W. -
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 06:01
Ik moet nog een nieuwe kopen.

Waarom raad je die aan?

Voor mij heeft topprioriteit dat hij stil is (en betrouwbaar uiteraard). Daarom neem ik hem ook wat ruim qua wattage, dan draait de fan langzaam.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Voeding is in zijn geheel beter. Kwaliteit, efficiëntie, enz.
Voor mij heeft topprioriteit dat hij stil is (en betrouwbaar uiteraard). Daarom neem ik hem ook wat ruim qua wattage, dan draait de fan langzaam.
Hoogstwaarschijnlijk is de Antec stiller en ander is er de pricewatch: Seasonic S12II 430W ook nog zal ook erg stil zijn en ook wat beter dan de Corsair.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 387999

Ik ben van plan een systeem te bouwen waarop ik ESXi zal draaien. Ik heb momenteel het volgende in mijn lijstje:

#ProductPrijsSubtotaal
2Intel PRO/1000 GT€ 23,88€ 47,76
3Western Digital Caviar GreenPower WD20EARS, 2TB€ 79,79€ 239,37
1Western Digital Caviar Green WD6400AARS, 640GB€ 45,87€ 45,87
1Samsung SH-S223C Zwart€ 18,40€ 18,40
1Antec Three Hundred€ 53,82€ 53,82
1Sharkoon Dual-CCFL Kit (Wit, 30cm)€ 0,-€ 0,-
1NesteQ MaxZero 8-Kanal Fancontroller----
2Antec PRO 120mm DBB, 120mm€ 10,56€ 21,12
1Zalman ZM-NBF47€ 4,95€ 4,95
2Kingston ValueRAM KVR1066D3N7K2/4G€ 41,-€ 82,-
1AMD Phenom II X6 1090T Black Edition€ 203,50€ 203,50
1Gigabyte GA-890GPA-UD3H€ 109,-€ 109,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 825,79


Het enige wat nog ontbreekt is de voeding, hier heb ik dus totaal geen idee van hoe zwaar deze moet zijn. Ik had gedacht van een 550W te kopen, maar wil toch eerst wat advies van de kenners. ;-)

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Een 550 Watt voeding is nergens voor nodig, zelf een 300 Watt voeding is overdreven, maar omdat goede voeding toch minimaal 300 Watt zijn hier een paar goede voedingen.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • paazei
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 02:57
Ok, ik wordt een beetje gek van de tegenstellingen die ik lees overal en wil nu even zekerheid of mijn voeding (Coolermaster Real power M520, modulair) het gaat trekken of dat ik hem straks tijdens een potje crysis oid op ga blazen.

Ik ga zo'n beetje mijn hele pc upgraden naar het volgende:
Intel core i7 870 2.93Ghz
Gigabyte GA-P55A-UD3R
DDR3 4GB 2000 XMS CL9 Kit2
2x Hitachi Deskstar 7K500 HDP725050GLA360 500GB
Samsung EcoGreen F4EG, 2TB
Corsair Force F120 120GB
Creative X-Fi XtremeMusic
DVD-drive en nog wat randapparatuur.

Dit zou allemaal geen probleem worden met de kaart die ik in bestelling had staan, namelijk de xfx Radeon 6870 black edition (940 Mhz ipv 900Mhz), maar ik heb nu besloten om mijn bestelling snel te wijzigen naar een XFX 6970 2GB.

Ik lees allerlei dingen, op de xfx site lees ik 2 tegenstrijdige dingen:
Bij specificaties: Minimum Power Requirement (Watt) - XFX 650W XXX edt PSU
en bij System requirements: 500 Watt or greater power supply with two 75W 6-pin PCI Express® power connectors recommended (600 Watt and four 6-pin connectors for AMD CrossFireX™ technology in dual mode)
Daaronder staat weer: Certifi­ed power supplies are recommended.

Refer to http://ati.amd.com/certi­edPSU for a list of Certi­fied products

Dan ga ik naar de ati site en zie daar alleen maar certified voedingen van minstens 600Watt.

Dan lees ik hier op het forum:
-The_Mask- schreef op woensdag 15 december 2010 @ 22:03:
[.Aethertyd schreef op woensdag 15 december 2010 @ 15:57:
Nu wilde ik de nieuwe HD6970 gaan bestellen maar vroeg ik me af of mijn voeding wel voldoende capaciteit heeft, en indien het niet zo is wat dan een goed alternatief zou zijn...]

Een goede 520 Watt voeding moet genoeg zijn, maar jouw voeding valt niet in het rijdje goed, dus een aanrader is het niet.
Aethertyd heeft dezelfde voeding als ik heb, en nu begin ik heel erg te twijfelen of ik nog eens 100 euro voor een (dan minimaal 750Watt modulaire) voeding moet neerleggen... Heb nu al voor meer dan 1000 euro aan onderdelen in de bestelling staan en sta nu rood, dus liever niet, maar ik wil ook geen risico lopen dat ik de boel opblaas... :| wie kan mij helpen (of eigenlijk geruststellen dat het wel lukt :X )

 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 26-01 12:45

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

paazei schreef op vrijdag 17 december 2010 @ 22:15:
wie kan mij helpen (of eigenlijk geruststellen dat het wel lukt :X )
Een 6970 met een systeem zoals jij hebt (in combinatie met de M520) zou ik niet doen, omdat je 450W waarschijnlijk wel haalt tijdens een potje Crysis, zo niet meer.

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Het is idd niet aan te raden, maar je kan nog heel wat geld besparen op de rest van de PC. Je gebruikt nu 3 reepjes geheugen en omdat triple-channel niet mogelijk is gebruik je dan single-channel en dit kost performance. Ik weet niet wat je met de PC gaat doen maar 8GB dan niet genoeg? Overigens heb je aan 2000MHz geheugen ook 100% niks, ten eerste omdat je het waarschijnlijk toch niet op 2000MHz stabiel krijgt. Daarnaast geeft sneller geheugen ook geen merkbare winst.... Dus 100% geld weggooien.

Als geheugen kun je beter Kingston ValueRAM nemen en als voeding is de Antec TruePower New van 650 Watt een goed idee.

[Voor 10% gewijzigd door -The_Mask- op 17-12-2010 22:36]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • paazei
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 02:57
-The_Mask- schreef op vrijdag 17 december 2010 @ 22:35:
Het is idd niet aan te raden, maar je kan nog heel wat geld besparen op de rest van de PC. Je gebruikt nu 3 reepjes geheugen en omdat triple-channel niet mogelijk is gebruik je dan single-channel en dit kost performance. Ik weet niet wat je met de PC gaat doen maar 8GB dan niet genoeg? Overigens heb je aan 2000MHz geheugen ook 100% niks, ten eerste omdat je het waarschijnlijk toch niet op 2000MHz stabiel krijgt. Daarnaast geeft sneller geheugen ook geen merkbare winst.... Dus 100% geld weggooien.

Als geheugen kun je beter Kingston ValueRAM nemen en als voeding is de Antec TruePower New van 650 Watt een goed idee.
hmm, ik zie net dat ik het verkeerde geheugen in mijn lijst heb geplaatst.
Ik ga 2 reepjes van 2GB erin zetten, om inderdaad dual channel te draaien.
http://www.databyteshop.nl/CMX4GX3M2A2000C9
Daarnaast komt morgen als het goed is het grootste gedeelte binnen, moederbord, cpu en geheugen. (ssd heb ik al) dus kan daar nks meer aanpassen.
Ik heb vanavond een mailtje gestuurd met het verzoek om de kaarten om te wisselen aangezien de 2TB schijf bij 4launch niet op voorraad was en ze dus nog niet mijn kaart hebben verstuurd.
De vraag is dus of ik nog een voeding erbij moet nemen nu het nog kan zonder extra verzendkosten (en daarmee misschien nog dieper in de buidel moet tasten) :'(
Waarom zou je de 6970 niet doen in combinatie met mijn systeem?
-The_Mask- schreef op vrijdag 17 december 2010 @ 23:03:
Voor dat geld had je 8GB geheugen kunnen kopen...
Wellicht, maar ik ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Zoveel multitasken doe ik ook niet en als ik game, zet ik alles uit behalve wat mapjes en firefox, dus 4GB leek me eventjes voldoende.

[Voor 18% gewijzigd door paazei op 17-12-2010 23:05]


 • paazei
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 02:57
-The_Mask- schreef op vrijdag 17 december 2010 @ 22:35:
Het is idd niet aan te raden, maar je kan nog heel wat geld besparen op de rest van de PC. Je gebruikt nu 3 reepjes geheugen en omdat triple-channel niet mogelijk is gebruik je dan single-channel en dit kost performance. Ik weet niet wat je met de PC gaat doen maar 8GB dan niet genoeg? Overigens heb je aan 2000MHz geheugen ook 100% niks, ten eerste omdat je het waarschijnlijk toch niet op 2000MHz stabiel krijgt. Daarnaast geeft sneller geheugen ook geen merkbare winst.... Dus 100% geld weggooien.

Als geheugen kun je beter Kingston ValueRAM nemen en als voeding is de Antec TruePower New van 650 Watt een goed idee.
Zou die voeding ook voldoende zijn om in de toekomst nog een 2e kaart te trekken? ik zat dan zelf meer te denken aan 750 watt, maar dat kan ook overkill zijn.
Ik zie in de pricewatch ook geen truepower new, maar wel een van truepower 650 watt modulair, die ook nog eens goedkoop is bij 4launch, waar mijn bestelling nog niet compleet is.
Heeft die antec trouwens ook 'echt' 650 watt of kan je er dan maar 550 van vragen?
Zou je ook even willen antwoorden op bovenstaande vraag (voor als je mijn edit over het hoofd ziet ;) )

[Voor 3% gewijzigd door paazei op 17-12-2010 23:23]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
paazei schreef op vrijdag 17 december 2010 @ 23:20:
[...]

Zou die voeding ook voldoende zijn om in de toekomst nog een 2e kaart te trekken? ik zat dan zelf meer te denken aan 750 watt, maar dat kan ook overkill zijn.
Ga je ook overklokken? Aan het geheugen te zien wel (moet op het stabiel te krijgen op de voorgeschreven snelheid), maar hoever dan?
Ik zie in de pricewatch ook geen truepower new, maar wel een van truepower 650 watt modulair, die ook nog eens goedkoop is bij 4launch, waar mijn bestelling nog niet compleet is.
Denk dat het dezelfde is en dat het in de pricewatch dan verkeerd staat, de oude TruePower is namelijk al lang niet meer leverbaar.
Heeft die antec trouwens ook 'echt' 650 watt of kan je er dan maar 550 van vragen?
Zelf met iets meer dan 650 Watt zou die geen problemen mogen hebben.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • paazei
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 02:57
Ok, ik heb net een mailtje gestuurd naar 4launch om deze voeding mee te laten sturen.
Ik weet niet of ik echt ga overklokken, maar hoop eigenlijk dat ik dat geheugen in elk geval sneller dan 1333 kan laten lopen. Ik zie het allemaal wel, anders zou ik dit nog mee kunnen nemen naar een volgend moederbord, hopelijk.
Ik heb er koppijn van gekregen, al dat gezoek en gedoe, tijd voor een peuk en even rouwen om mijn lege flappentapper om morgen blij te zijn met mijn nieuwe gear (gedeeltelijk dan).
Hartelijk dank voor de hulp.

Anoniem: 296748

Ik heb het een en ander aan oude serversystemen binnengehaald, en heb uit oa. 2 ML330's dit samengesteld;

dual processor; Xeon 3,06 GHz (als het precieze type erg belangrijk is kan ik dat opzoeken)
RAID controller (losse pci 64-bits kaart)
4 * 15.000rpm hdd's (volgens het stickertje; 18W/stuk)
1 * DVD rw (zou 30W verstoken volgens het stickertje)
1 case fan (redelijk dikke)
1 floppy diskdrive
4 geheugen banks

Er zit atm een 300W LITEON voeding in... zal deze mijn ambitieuze plannetjes gaan trekken, of zie ik hem in rooksporen opgaan?
Mocht je overgang naar koolstof vermoeden, hoeveel watt heb ik dan nodig? (en heb je misschien gelijk een favo voeding van dat formaat? )

Alvast bedankt!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Zou nog wel het aantal ampère willen weten op de 12V lijn(en) van de Lite-on voeding.
Precieze type van de CPU's zijn toch wel handig en ook het moederbord merk en type.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 296748

12V 15A
5V 30A

processor; Intel Pentium Xeon processor - 3.06GHz (Prestonia, 533MHz front side bus, 512KB ATC cache, 604-pin)

moederbord; HP System Board (533Mhz Front Side Bus) Proliant ML330 G3
moederbord-nummertje; 324709-001
(dit was even het beste wat Google mij te bieden had... als je wil kan ik nog wat serienummers aflezen, maar ik weet niet of dat je helpt)

 • FYi
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 03-02-2022
#ProductPrijsSubtotaal
1BenQ G2222HDL€ 117,60€ 117,60
1Cooler Master CM 690 II Advanced€ 74,38€ 74,38
1Gigabyte GA-H55M-USB3€ 91,23€ 91,23
1Intel Core i5 760 Boxed€ 168,90€ 168,90
1Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/4G€ 37,46€ 37,46
1Logitech Illuminated Keyboard (Qwerty)€ 56,-€ 56,-
1Sapphire HD5770 1GB GDDR5 PCIE€ 104,90€ 104,90
1Scythe Mugen 2 Rev. B€ 31,95€ 31,95
2Western Digital Caviar SE WD5000AAJS, 500GB€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 682,42


Overclock - Ja
Crossfire - Voorlopig niet
Modulair - Liever wel

Is goedkoop duurkoop als ik er een low-budget 'be quiet! Pure Power L7 530W' inzet?
Of kan ik er beter wat geld tegen aan gooien (dan wil ik hem ook modulair) en voor iets als een 'Corsair HX650W' of gaan?

Wat valt er bij 24/7 gebruik op jaarbasis aan energiekosten te besparen? met bv de 'Cooler Master Silent Pro Gold 600W' als dat een paar tientjes zou zijn dan zou een duurdere voeding zichzelf al teruggeven.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 296748 schreef op zondag 19 december 2010 @ 16:50:
Er zit atm een 300W LITEON voeding in... zal deze mijn ambitieuze plannetjes gaan trekken, of zie ik hem in rooksporen opgaan?
Geen idee of die in rook zal opgaan, maar krap is het wel. Heb je trouwens nog een plaatje/foto van het mobo?
FYi schreef op zondag 19 december 2010 @ 20:44:
Overclock - Ja
Crossfire - Voorlopig niet
Modulair - Liever wel

Is goedkoop duurkoop als ik er een low-budget 'be quiet! Pure Power L7 530W' inzet?
Nee, maar de pricewatch: Antec HCG-400 is een betere voeding en is ook genoeg voor één HD5770
Of kan ik er beter wat geld tegen aan gooien (dan wil ik hem ook modulair) en voor iets als een 'Corsair HX650W' of gaan?
Beetje duur voor wat je krijgt pricewatch: Antec TruePower TP-650 is een betere koop.
Wat valt er bij 24/7 gebruik op jaarbasis aan energiekosten te besparen? met bv de 'Cooler Master Silent Pro Gold 600W' als dat een paar tientjes zou zijn dan zou een duurdere voeding zichzelf al teruggeven.
Waarschijnlijk niet, maar de pricewatch: NZXT Hale90 550W is een betere voeding en ook genoeg voor twee HD5770's.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • tdn135
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
Ik ben op zoek naar een nieuwe voeding voor mijn huidige systeem en voor mijn volgende systeem. Ik ga begin waarschijnlijk volgend jaar upgraden naar een Sandy Bridge processor.

Ik heb nu:

Core 2 Duo E6400 @ 3ghz
Gigabyte P965 moederbord
4 GB geheugen
Ati HD3850 256MB videokaart
2 hardeschijven
geluidskaart en tv kaart
1 dvd

(volgens PSU calculator kom ik op op een recommended wattage van 320w.)

Ik verwacht dat dit niet veel meer watt gaat worden. Ik game vrij weinig, dus ik zal geen zware videokaart in mijn nieuwe pc stoppen. Hoogstens een Geforce 460 of AMD HD 6870, maar waarschijnlijk lager. Ik zal een SSD bij stoppen. 8GB geheugen.

Ik zit naar een voeding te kijken van 500, 600 en 650 watt. Mijn budget is maximaal 110 euro. Ik vind het heel belangrijk dat het een stille voeding is. Ook is het (in iets mindere mate) belangrijk dat het stabiel is. Ik heb een lichte voorkeur voor modulair.

Voedingen die mij interessant leken.
pricewatch: XFX PRO650W (op seasonic gebaseerde voeding, goede reviews)
pricewatch: Scythe Chouriki II 650Watt Plug-In (vanwege goede review van hardware.info)

Zit ik goed qua wattage?
Zijn er andere leuke alternatieven?
Welke zouden jullie mij aan kunnen raden?

Anoniem: 296748

-The_Mask- schreef op zondag 19 december 2010 @ 21:09:
[...]

Geen idee of die in rook zal opgaan, maar krap is het wel. Heb je trouwens nog een plaatje/foto van het mobo?
als het krap is, waag ik het er liever niet op...
als ik de DVD-speler eruit zou halen, zou het dan wel goed gaan of heb je dan nog steeds je twijfels?

fototje;
(imageshack)

(dit is voor het toevoegen van allerhande zooi...)

Als je zegt dat het krapjes wordt, koop

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 296748 schreef op zondag 19 december 2010 @ 21:36:
[...]


als het krap is, waag ik het er liever niet op...
Nog even verder gekeken, maar lijkt mij sterk dat het goed gaat werken.
als ik de DVD-speler eruit zou halen, zou het dan wel goed gaan of heb je dan nog steeds je twijfels?
Dat gaat niks uitmaken, als het krap is gaat een DVD speler helemaal geen verschil maken.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 296748

-The_Mask- schreef op zondag 19 december 2010 @ 21:52:
[...]
Nog even verder gekeken, maar lijkt mij sterk dat het goed gaat werken.
[...]
Dat gaat niks uitmaken, als het krap is gaat een DVD speler helemaal geen verschil maken.
30W (dus 10%) leek mij toch best wat...

nou ja, dan moet ik maar eens een dremel ter hand nemen :D Dan mag hij samen met zijn tweelingbroertje de pc van prik voorzien.

Bedankt!

edit;
voor 't geval dat ik wat leuks zie; hoeveel W denk je dat ik nodig zou hebben?

[Voor 8% gewijzigd door Anoniem: 296748 op 19-12-2010 22:14]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 296748 schreef op zondag 19 december 2010 @ 22:10:
[...]
30W (dus 10%) leek mij toch best wat...
30 Watt vind ik sowieso nogal heel veel voor een DVD brander, zal wel om piek gaan bij het branden. Normaal gaat een DVD brander dat niet halen en ik ga er ook nooit vanuit dat iemand continue aan het branden is. ;)
edit;
voor 't geval dat ik wat leuks zie; hoeveel W denk je dat ik nodig zou hebben?
Een voeding welke minimaal 23 ampère kan leveren op de 12 voltlijnen, een echt goede 300 Watt kan dat al leveren, maar denk niet dat zulke voedingen al in Nederland te koop zijn.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
tdn135 schreef op zondag 19 december 2010 @ 21:17:
Ik zit naar een voeding te kijken van 500, 600 en 650 watt. Mijn budget is maximaal 110 euro. Ik vind het heel belangrijk dat het een stille voeding is. Ook is het (in iets mindere mate) belangrijk dat het stabiel is. Ik heb een lichte voorkeur voor modulair.
Een 500 Watt voeding is meer dan genoeg voor een GTX460 of HD6870.
Voedingen die mij interessant leken.
pricewatch: XFX PRO650W (op seasonic gebaseerde voeding, goede reviews)
pricewatch: Scythe Chouriki II 650Watt Plug-In (vanwege goede review van hardware.info)
Kijken naar reviews van voedingen bij HWI heeft geen zin, die hebben echt geen idee hoe dat moet. ;)
Welke zouden jullie mij aan kunnen raden?
Seasonic M12II Bronze van 520 Watt.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • kappa mike
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 19-01 17:49
Ik ben ook van plan een systeem te bouwen, waarmee ik graag zou willen gamen.
ik heb zelf al een lijstje gemaakt maar kwam er niet uit welke voeding ik moest nemen(kwa vermogen, kwalteit en merk)

Mobo: MSI P55A-GD65
Cpu: Intel Core i5 760
Cpu koeler: Scythe Mugen 2 Rev. B
Ram: OCZ Gold Low Voltage OCZ3G1333LV4GK
Hd: Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB
Videokaart: MSI N460GTX Hawk
andere Hd: OCZ Vertex SATA II 2.5" SSD 30GB
dvd: Sony Optiarc AD-7260S Zwart

ik mis dus een voeding ik heb hier dan ook geen ervaring mee, dus zoals _Timo al zei:wil toch eerst wat advies van de kenners. :P

 • _Dune_
 • Registratie: September 2003
 • Nu online

_Dune_

Moderator Harde Waren

RAID is geen BACKUP

Toch hier nog even een check... :) In het vorige topic al vastgesteld dat mijn huidig voeding iets te licht is bevaonden voor de onderstaande setup. Nu wil ik de huidige Enermax voeding vervangen voor deze Enermax MODU87+ EMG500AWT welke 41A doet over de 3 12Volt lijnen, in plaats van de 32A van de huidige voeding.

Nu de extra vraag zou deze voeding voldoende over hebben om eventueel wat te experimenteren met hety overclocken van de AMD Phenom X6 1090T?

AMD Phenom X6 1090T
Gigabyte GA-890FXA-UD5
Kingston ValueRAM geheugen - 4 GB : 2 x 2 GB - DIMM 240-pins - DDR3
2x Sapphire Vapor-X 5770 1GB PCI-e 16x
Perc5i SAS RAID controller
8x Western Digital Raptor WD740ADFD, 73GB
Samsung DVDDLRW

Huidige voeding: http://forum.hardware.fr/...500awt-sujet_459571_1.htm

Nieuwe voeding: http://www.enermax.com/ho...a1_1_2&lv0=1&lv1=25&no=67

Sinds 1999@Tweakers | Bij IT-ers gaat alles automatisch, maar niets vanzelf. | https://www.go-euc.com/


 • InFamous
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 27-01 21:00

InFamous

excommunicado

Ik heb hier een game systeem staan met een zalman zm1000hp die nu bijna 2 jaar oud is. ik wil graag over naar een andere voeding omdat 1. ik volledig modulair wil 2. ik gok dat mijn pc me voeding aardig tot het naatje drijf.
het volgende moet er op draaien.

intel core i7 920 D0 @ 4,5ghz (i7 980x is de toekomst)
asus rampage 2 extreme
12gb corsair dominator 1866
2 x sapphire hd5970 @ 900 core 1200 mem @ 1.74 volt
2tb samsung f3
750gb samsung f1
250gb samsung f1
90gb ocz vertex 2 ssd
Dit alles is watergekoeld met 2 pompen en 10 fans, 6 hiervan zijn 6 watt.

Ik heb zelf al rond zitten kijken naar de corsair ax1200 en de silverstone strider 1200 en 1500watt maar ik heb totaal geen ervaring met silverstone, iemand hier ervaring mee?

Formerly known as Ragdoll


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
kappa mike schreef op zondag 19 december 2010 @ 23:11:
ik heb zelf al een lijstje gemaakt maar kwam er niet uit welke voeding ik moest nemen(kwa vermogen, kwalteit en merk)
Hoeveel geld wil je aan de voeding uitgeven en waar aan moet de voldoen?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • kappa mike
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 19-01 17:49
ik dacht zelf iets van 80 euro niet?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
pricewatch: Antec TruePower TP-650 lijkt mij de beste keuze, ook al heb je meer dan genoeg aan een 500 Watt voeding, 500 Watt voedingen van dezelfde kwaliteit en met dezelfde prestaties kosten gewoon meer. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
_Dune_ schreef op zondag 19 december 2010 @ 23:18:
Toch hier nog even een check... :) In het vorige topic al vastgesteld dat mijn huidig voeding iets te licht is bevaonden voor de onderstaande setup. Nu wil ik de huidige Enermax voeding vervangen voor deze Enermax MODU87+ EMG500AWT welke 41A doet over de 3 12Volt lijnen, in plaats van de 32A van de huidige voeding.
Vanwaar de keuze voor die Enermax voeding? :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • _Dune_
 • Registratie: September 2003
 • Nu online

_Dune_

Moderator Harde Waren

RAID is geen BACKUP

-The_Mask- schreef op maandag 20 december 2010 @ 13:48:
[...]
Vanwaar de keuze voor die Enermax voeding? :)
Euh honkvast :) Ik heb al jaren Enermax voedingen in mijn systemen zitten. Vanwaar jouw vraag? Zijn ze te duur? Want goed zijn ze zeker wel, tenminste ik heb erg goede ervaringen.

Sinds 1999@Tweakers | Bij IT-ers gaat alles automatisch, maar niets vanzelf. | https://www.go-euc.com/


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
_Dune_ schreef op maandag 20 december 2010 @ 14:55:
[...]


Euh honkvast :) Ik heb al jaren Enermax voedingen in mijn systemen zitten. Vanwaar jouw vraag? Zijn ze te duur? Want goed zijn ze zeker wel, tenminste ik heb erg goede ervaringen.
Goed zijn ze wel, maar je hebt ook nog beter en best. ;)

Twee reviews van het 700 Watt model:
http://hardocp.com/articl...00w_power_supply_review/1
http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=179

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • kappa mike
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 19-01 17:49
Thnx dus als ik deze neem draait de mijn systeempje goed en kan ik hem later nog upgraden begrijp ik hier uit??
Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee