Toon posts:

[BBG aanschaf] Voedingen - Deel 27 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 29.191 views

Anoniem: 144949

Topicstarter
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel vermogen absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


[table border=1 width=100% cellpadding=3]
[tr][td bgcolor=#FFDD00]
Inhoudsopgave
[/][/]
[tr][td]
 Welkom in deel 27 van dit topic
Inhoudsopgave
Form Factors
  - Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
- Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
- FF Spanningen (ATX/NLX/SFX)
- FF Spanningen (EPS/BTX)
 Vermogen van een voeding
Efficiëntie en rendement
Output van een voeding
Stabiliteit van de voeding
Meten van spanningen
ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Connectoren
Turn-on delay
Dual PSU setup
Kabelmanagement en meshing
PFC of Power Factor Correction
Warmte - Koeling - Stilte
Modulaire voeding versus niet-modulaire voeding
Redundante voedingen
Andere feiten over voedingen
Waar op letten bij voeding (beschouwing door theodouma)
Links
Reviews op GoT
[/][/]

Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.


Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.


Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

FF Spanningen (ATX/NLX/SFX)
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC5%+4,750+5,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%+11,400+12,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250


FF Spanningen (EPS/BTX)
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC4%+4,800+5,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%+11,520+12,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder hoge elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 80% moeten halen bij een redelijke belasting.

Tegenwoordig is ook de trend waarneembaar dat voedingsfabrikanten ook bij lagere belastingen een zo hoog mogelijk rendement proberen te bekomen. Bijvoorbeeld het 80 Plus Program omvat de eis dat een voeding binnen de belastingsrange van 20% t.e.m. 100% een rendement haalt van minstens 80%. Het is dan ook geen onlogische trend, daar de meeste systemen 95% van de tijd "niets" staan te doen (ze staan te idlen) waarbij de voeding dan ook in werking is met een lage belastingspercentage. Ook dan willen we zo efficiënt mogelijk zijn.

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 17-04-2011 11:28]


Anoniem: 144949

Topicstarter
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel. De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal gelijkspanningen, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze spanningslijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk spanningslijn evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, of dat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald lijn, terwijl de andere computer meer vermogen nodig heeft op een ander lijn.
Vandaar dat je niet enkel naar het vermogen van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampère de desbetreffende voeding kan leveren op elk apart spanningslijn !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is sowieso een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampère je nodig hebt op elk spanningslijn aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk spanningslijn
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en kwadratisch evenredig met spanning waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom zal het verbruik stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat meerdere spanningslijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde is altijd lager of gelijk aan de som van de vermogens die de 2 of meerdere lijnen apart kunnen leveren.

Combined power komt altijd voor als volgt:

- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

- Combined power van alle lijnen samen, bepaald wat het vermogen van de voeding is.

Het belangrijkste waar je naar moet kijken bij moderne systemen is het combined power tussen +12V1 en +12V2 omdat het meeste vermogen door het systeem van de 12V-lijn wordt gehaald. Deze waarde is eigenlijk wat het +12V gedeelte kan leveren als vermogen uitgedrukt in watt of als stroomsterkte uitgedrukt in ampère. In dit geval: stroomsterkte x 12V = vermogen. Vervolgens wordt er in de voeding eventueel nog bijkomende Over Current Protections gebruikt en te voorkomen dat er te veel stroom door een bepaalde groepering van kabels gaat. Een simpel voorbeeldje:

Vele voedingen hebben hebben bijvoorbeeld de +12V connector voor de CPU op één 12V rail zitten, en de rest van de connectoren op de andere +12V rail. Dan heb je
+12V1: maximaal 20A
+12V2: maximaal 20A
Combined power tussen +12V1 en +12V2: 35A

De +12V connector voor de CPU zal dan beveiligd worden tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle andere connectoren die op +12V2 rail zitten zal ook beveiligd zijn tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle connectoren van de voeding zal niet meer dan 35A kunnen zijn, omdat dat het maximum is wat het +12V gedeelte kan leveren.


Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding de spanning op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn spanning moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant de spanningen binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waarvoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekbelastingen moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge spanningen kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage spanningen mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de spanningen eens nakijken.


Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voedingsspanningen kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voedingsspanningen, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt de spanningen altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de spanningen te controleren met behulp van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van spanningen is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartenlust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of onvoldoende nauwkeurig zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is met behulp van een multimeter.

Multimeter


Dit apparaat kan spanningen en stromen uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten spanningen).

SpanningKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je de spanning zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemene regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tussen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20-pins moederbord connector - geen 4-pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24-pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4-pins 12V CPU-power connector en optioneel 2 aparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit ISA sloten), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Normalerwijze hebben moderne moederborden met 24 pins ATX connector geen -5V meer nodig (de -5V lijn is dan ook niet meer opgenomen in de ATX form factor waarbij de 24pins connector is gespecifieerd). Echter zijn er enkele uitzonderingen met 24 pins connectoren, die wel nog een -5V lijn nodig hebben bijvoorbeeld voor hun onboard sound chip. Dit staat dan gewoonlijk ook op de site van de fabrikant bij de specs vermeld.
Als je moederbord -5V niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4 pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20-pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24-pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4-pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:


De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Naast de "oude" 6 pins PCI-E connector is er nu ook een 8 pins versie uitgebracht (backwards compatibel met de 6pins versie) waarbij de extra pinnetjes dienen om nog meer vermogen te kunnen transporteren naar de nieuwe grafische kaarten waarvoor de 6 pins variant niet volstaat:


Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.


Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalniettemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald spanning op +5Vsb (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Eens de voeding aangaat heeft deze enige tijd nodig om de spanning op alle lijnen naar het gewenste niveau te brengen (onder andere omdat condensatoren in de voeding moeten opgeladen worden). De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de spanningen vervolgens stabiel op niveau zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de spanningsregeling van de ene voeding interfereren met de spanningsregeling van de andere voeding, met als gevolg dat de spanningen onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is ervoor zorgen dat pin 14 en pin 15 van de slave voeding worden doorverbonden wanneer de mastervoeding aan staat (de doorverbinding moet verbroken worden wanneer de mastervoeding uit gaat). Door deze doorverbinding zal de slave voeding ook aan/uit gaan simultaan met de mastervoeding. Zie het schema hieronder als verduidelijking:Schema door Anoniem: 226688 in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 17"

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Indien de slave voeding niet mee wil werken kan dit zijn omdat hij te weinig belast wordt. Een dummy-load (weerstand) op 3.3V, 5V en/of 12V lijn kan dat verhelpen (afhankelijk van welke lijn onderbelast is).


Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom zo goed mogelijk de sinusvorm van de netspanning benadert. Dit zorgt voor minder belasting op het net wat betreft reactief vermogen (dit is het vermogen dat de energieleverancier wel moet kunnen leveren op het net en waar het net naar gedimensioneerd moet worden, maar dat niet nuttig gebruikt wordt). PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator (de capaciteit van de condensator compenseert de inductiviteit van de transformatorspoel). Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat zeer wenselijk is voor het net.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunnen werken op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponenten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algemeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm (of groter) fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan intake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteert natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer! Uiteraard heeft dit als gevolg dat de pc veel netter oogt en dat dit vervorderlijk is voor de airflow omdat er veel minder kabelbomen in de weg zitten.

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zouden volledig gekeurd moeten zijn. Dit nadeel moet je dus met een korreltje zout nemen. Indien de voeding goed gefabriceerd is, zal het extra contactpunt tussen voeding en kabels kwalitatief genoeg zijn en kan je dit nadeel in feite verwaarlozen.
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer het andere voedingselement het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met het ene element, neemt het andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/7 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/7 gebruik héél belangrijk is.
Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- De garantie vervalt normalerwijze bij het verbreken van de verzegelingssticker.
- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.Bij een voeding zijn drie dingen heel belangrijk, namelijk het Merk, het Vermogen en de Ampères welke de voeding kan leveren op de +12V lijn.

Het merk is belangrijk om te voorkomen dat je troep koop. Er zijn grofweg gezien twee soorten voedingen, bagger en goede voedingen. Merken als Sweex, Qtec, Trust en "No-Name zijn voedingen welke echt bagger zijn, deze wil je echt niet in je pc hebben zitten. Een richtlijn is dat een goede voeding minimaal 9-10 cent per watt is. (een 650 watt voeding van 35 euro is dus in 99% bagger terwijl een 350 watt voeding van 35 euro best goed kan zijn)

Het vermogen van de voeding is belangrijk, ik denk dat dit wel duidelijk is waarom. Belangrijk is ook om te weten hoe de fabrikant aan dat vermogen is gekomen. Voedingen welke ik hierboven ook noemde geven het vermogen altijd in piekvermogen, dus wat de voeding in het gunstigste geval voor enkele milisecondes kan leveren. Een Sweex 450 watt voeding kan een piek leveren van 450 watt, maar continu mag je zeer blij zijn met 250 watt welke de voeding echt kan leveren. Een goede 450 watt voeding kan continu 450 watt leveren.

In iedere pc zitten een aantal onderdelen welke verweg het meeste nodig hebben van wat de voeding kan leveren. De cpu en de gpu, samen met de HD's hebben vaak ongeveer 75-80% nodig van al het vermogen welke de voeding kan leveren. Deze drie onderdelen werken volledig op 12 volt (bij de cpu en gpu zitten er speciale schakelingen welke van 12 volt geschikte spanningen maken) Het is dus zeer belangrijk dat de voeding een sterke, stabiele 12 volt lijn heeft, immers werkt de cpu en de gpu op deze lijn. Is de 12 volt lijn zwak of instabiel dan is de rest van de pc dat ook.
Oudere voedingen hebben stabiele 12 volt lijnen welke niet zo heel krachtig zijn, deze kunnen niet zo heel veel vermogen leveren. Voedingen van bijvoorbeeld Sweex hebben een onstabiele en zwakke 12 volt lijn. Recente goede voedingen hebben een sterke en stabiele 12 volt lijn.

Wil je weten of een voeding goed is dan is het dus zeer belangrijk om het merk, het vermogen en de hoeveelheid ampères op 12 volt te weten. Een 350 watt voeding kan een Sweex voeding zijn welke, maar 8 ampères op de 12 volt kan leveren. Het kan echter ook een Antec voeding zijn welke 25 ampères kan leveren op de 12 volt, en dit is een enorm verschil.Vorige delenEnkele voedingsmerkenLosse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeVermogenReviewer
AntecSmartPower400 WattDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
TruePower550 WattDude
TruePower430 WattBreepee
AOpenAO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
AsusAtlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
ChieftecHPC-360-202
360 Wattnaps
CobaAP 400X370 WattToink
CodegenCodegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMasterRS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPVLCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider(NL)
Liberty ELT620AWT620 WattGhostrider(NL)
EG651P-VE-FM(24P)550 WattWolfboy
Noisetaker EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm
500 Wattwwillem
HiperHPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
LevicomX-Alien500 Wattaramdin
Blackpower (blue LED)450 WattRaceEend
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
TG600-U35 Easycon XL600 WattMensionXL
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman
Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 17-04-2011 11:34]


 • sjaakwortel
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 15:04
ik heb ff een vraagje over mijn el cheapo 500w huntkey voeding, speedfan geeft aan dat de -12v lijn -16.8v geeft, is dit schadelijk of een meet fout ?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Je kan er vanuit gaan dat Speedfan het eigenlijk nooit goed heeft, van welke spanning dan ook. Vaak wordt -12V trouwens ook niet meer gebruikt.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Sjah
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:59
Heb een Seasonic M12II 520 gehaald, stil ding, en volgens reviews een A-klasse app. Wat ik kwijt wil, waarom oh waarom zit er geen psu-RPM connector op, had het leuk gevonden dat ik kon zien hoe hard die draait, en hoeveel harder die gaat draaien tijdens gamen. Had ik toch wel verwacht voor die 90 euro voor een 520Watter. Achja, had ik hier maar moeten vragen, ik weet het.

Verder heeft die 2x 4 pins, voor mobos die 8 pin nodig hebben voor de cpu. Geldt dat voor Core i5? Of Bulldozer?

[Voor 12% gewijzigd door Sjah op 19-04-2011 22:31]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Sjah schreef op dinsdag 19 april 2011 @ 22:27:
Had ik toch wel verwacht voor die 90 euro voor een 520Watter. Achja, had ik hier maar moeten vragen, ik weet het.
90 euro voor deze voeding neerleggen is dan ook vrij veel. ;) Maar de reden dat die er niet op zit is denk ik omdat het erg weinig toevoegt en bij mensen eerder verwarring geeft.
Verder heeft die 2x 4 pins, voor mobos die 8 pin nodig hebben voor de cpu. Geldt dat voor Core i5? Of Bulldozer?
Sommige moederborden (dual socket moederborden bijvoorbeeld) hebben het nodig.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Sjah
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 17:59
Erg nuttig antwoord.... 8)7 ;) :>

[Voor 12% gewijzigd door Sjah op 20-04-2011 00:08]


 • knights16
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 17:15
Ik twijfel een beetje of ik mijn 650HX Corsair in de sale moet gaan doen, om een zwaardere voeding aan te schaffen.

Ik zou nl. graag een gtx 460 sli (1gb) willen gaan draaien. Nu is mijn systeem (core i7@1.225V@ 3.8 ghz, twee harddisks, een SSD, een dvdrom+, 3 casefans) al snel 200 watt heb ik mij laten vertellen

Nu lees ik dat de 460 GTX (1GB) een TDP heeft van 160W, met een overclock zal dit wel naar de 200 watt kunnen gaan. Met deze waarden bij elkaar opgeteld zit je rond de 600 watt wanneer je al je onderdelen op hetzelfde moment stressed.

Tweakers heeft met een testsysteem ook het verbruik getest, dit testsysteem heeft dezelfde specs als mij.

Dit loopt tegen de 500 watt..

Ik begrijp dat het 'krap' is onder full load, maar dit zal weinig voorkomen.
Ook las ik dat voedingen naar verloop van tijd minder vermogen zouden kunnen leveren.

Adviezen?

[Voor 30% gewijzigd door knights16 op 20-04-2011 12:14. Reden: verduidelijkingen..]

PVoutput


 • SanderH_
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 14:55
Aangezien ik graag een "tussentijdse" voeding zou hebben en niet veel zin heb om verzendkosten te betalen heb ik wat rondgekeken bij de lokale computerboer.

Een goede optie leek me een Antec Basiq Power Supply BP350P-EC. Dat is deze volgens mij. Ik vind er nogal weinig over, maar met een Antec voeding zit je meestal wel snor neem ik aan? Hij zou normaal gezien maar 2-3 maand moeten draaien. Daarna verkoop ik hem wel of hou ik hem als backup.

[Voor 9% gewijzigd door SanderH_ op 20-04-2011 14:06]

https://sanderh.dev


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Tja iets anders kan ik er ook niet van maken.
Het moet in principe gaan maar zoals je zelf ook al weet heel veel ruimte is er niet meer.
Ook las ik dat voedingen naar verloop van tijd minder vermogen zouden kunnen leveren.
Heel veel componenten kunnen misschien wel 1000W aan als dit dus slijt gaat dit misschien naar 900W (erg overdreven) maar omdat de voeding bij 750W waarschijnlijk al uitschakelt door de beveiliging merk je dit dus sowieso niet. Dit is dus vooral van toepassingen op gare voedingen. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
SanderH_ schreef op woensdag 20 april 2011 @ 14:05:
Een goede optie leek me een Antec Basiq Power Supply BP350P-EC. Dat is deze volgens mij. Ik vind er nogal weinig over, maar met een Antec voeding zit je meestal wel snor neem ik aan? Hij zou normaal gezien maar 2-3 maand moeten draaien. Daarna verkoop ik hem wel of hou ik hem als backup.
Die Antec is een goedkope voeding gemaakt door FSP, budget ding niks bijzonders en natuurlijk meer dan genoeg voor jouw PC.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Gamersblood
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 25-07-2019
Foutje van de vorigen.

XFX 850W Black Edition, Deze voeding is het een aanrader op de langetermijn daarmee bedoel ik laat hij de boel heel? blijft hij zelf heel?, zeggen mij altijd dat XFX het beste is.

 • haarbal
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 24-03 08:38
knights16 schreef op woensdag 20 april 2011 @ 09:09:
Ik twijfel een beetje of ik mijn 650HX Corsair in de sale moet gaan doen, om een zwaardere voeding aan te schaffen.

Ik zou nl. graag een gtx 460 sli (1gb) willen gaan draaien. Nu is mijn systeem (core i7@1.225V@ 3.8 ghz, twee harddisks, een SSD, een dvdrom+, 3 casefans) al snel 200 watt heb ik mij laten vertellen

Nu lees ik dat de 460 GTX (1GB) een TDP heeft van 160W, met een overclock zal dit wel naar de 200 watt kunnen gaan. Met deze waarden bij elkaar opgeteld zit je rond de 600 watt wanneer je al je onderdelen op hetzelfde moment stressed.

Tweakers heeft met een testsysteem ook het verbruik getest, dit testsysteem heeft dezelfde specs als mij.

Dit loopt tegen de 500 watt..

Ik begrijp dat het 'krap' is onder full load, maar dit zal weinig voorkomen.
Ook las ik dat voedingen naar verloop van tijd minder vermogen zouden kunnen leveren.

Adviezen?
die 500W is wel aan de stekker he? als die voeding daar 85% efficient is dan is de load nog "maar" 425W.

edit: Bovendien stressen ze met furmark, waar de load altijd nog een stuk hoger is dan games. Een hx650 is volgens mij een voeding van goede kwaliteit met een "dikke" 12V lijn. 460sli moet nog wel lukken (zelfs met overclock) als je geen voltages gaat verhogen.

[Voor 9% gewijzigd door haarbal op 20-04-2011 20:27]

Mechwarrior Online: Flapdrol


 • sjaakwortel
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 15:04
nee 500w is aan de computer kant, hij trekt dus meer uit de muur

 • haarbal
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 24-03 08:38
Ik weet zeker van niet, dat is een ramp om te meten. er staat ook "vermogensopname systeem", en de voeding hoort gewoon bij het systeem.

Mechwarrior Online: Flapdrol


 • ikilledmypc
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 14-03 12:01
ik heb een pc met een 580 W voeding en ik vroeg me af of dit genoeg is omdat mijn pc uitvalt als ik spellen ga spelen ik heb als cpu een amd 955 be en als gpu een nvidia gtx 560 ti twinfrozr 2 en 4 gb ddr2 is dit genoeg of heb ik een zwaardere voeding nodig.

het is een non merk psu en ik heb al uitgesloten dat het aan de temperatuur ligt.

 • haarbal
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 24-03 08:38
voedingen kunnen altijd kapot gaan natuurlijk. Als ie echt uit uit gaat (dus geen bsod ofzo) is de kans dat je voeding kapot is wel aardig groot. "nonmerk" wekt ook niet veel vertrouwen. hoeveel A heeft ie op de 12V lijn?

Mechwarrior Online: Flapdrol


 • ikilledmypc
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 14-03 12:01
haarbal schreef op woensdag 20 april 2011 @ 22:12:
voedingen kunnen altijd kapot gaan natuurlijk. Als ie echt uit uit gaat (dus geen bsod ofzo) is de kans dat je voeding kapot is wel aardig groot. "nonmerk" wekt ook niet veel vertrouwen. hoeveel A heeft ie op de 12V lijn?
hoe test ik dat ook al weer O+ ik heb wel een multimeter maar het is al een tijd geleden dat ik dat voor het laatst op schol heb gedaan :)

 • haarbal
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 24-03 08:38
Je kan het alleen van de sticker aflezen, hoeveel A staat er bij 12V? als er maar 25A staat of 15A bij 2 12V lijnen of iets dergelijks ben je de voeding waarschijnlijk aan het overbelasten. (werkelijke belasting is wss onder 25A maar nonmerken smokkelen wel eens een beetje)

Mechwarrior Online: Flapdrol


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Heb je niet een duidelijke foto van de zijkant van de voeding, nu zegt het namelijk helemaal niks. 580W kan net zo goed 300W betekenen, maar ook 400 of 500W. :p

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Gamersblood schreef op woensdag 20 april 2011 @ 17:36:
XFX 850W Black Edition, Deze voeding is het een aanrader op de langetermijn daarmee bedoel ik laat hij de boel heel? blijft hij zelf heel?, zeggen mij altijd dat XFX het beste is.
Beste bestaat niet. ;) Maar door branden mag die iig niet doen, maar wil niet zeggen dat het de juiste voeding voor jouw is. Dit is afhankelijk van de rest van de PC en van jouw eisen.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • knights16
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 17:15
haarbal schreef op woensdag 20 april 2011 @ 20:24:
[...]
die 500W is wel aan de stekker he? als die voeding daar 85% efficient is dan is de load nog "maar" 425W.

edit: Bovendien stressen ze met furmark, waar de load altijd nog een stuk hoger is dan games. Een hx650 is volgens mij een voeding van goede kwaliteit met een "dikke" 12V lijn. 460sli moet nog wel lukken (zelfs met overclock) als je geen voltages gaat verhogen.
Begrijp ik dan goed, dat een 650 watt voeding, met een efficientie van 85% en een maximale load ik wel 764 watt aan de stekker kan trekken?

Er is dus sprake van een netto vermogen van 650watt bij een 650HX, dus waar de computer componenten gebruik van kunnen maken? Dus als deze op een efficientie van 85% zit, en er 650watt gevraagt wordt door alle componenten, dan trekt deze voeding in theorie (650/85)*100=764 watt uit het stopcontact ?

een meter aan het stopcontact heeft dus eigenlijk ook geen zin, tenzij ik rekening houdt met de efficientie van een voeding, om het daadwerkelijke verbruik van de pc componenten te berekenen?

[Voor 28% gewijzigd door knights16 op 21-04-2011 08:37]

PVoutput


 • beis
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 31-08-2022
Hier een handige rekenhulp/tool voor aanschaf voeding http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

 • haarbal
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 24-03 08:38
@Knights

tweakers heeft getest met een hx850, heb net even op deze site de efficientie bekeken. 90% op 500W (wel 110V) dus bij tweakers mogelijk nog ietsje efficienter). tweakers had 493W aan de stekker, reken op 450W aan de pc kant.

de HX'en kunnen bijna hun hele vermogen op 12V afgeven, dus daar hoef je ook niet echt op te letten. Dat tweakers systeem is vrijwel identiek aan het jouwe. Je hebt dus nog 200W "over" met je huidige voeding. Nou is bij een spel de cpu load wel hoger dan bij furmark maar het gpu verbruik is weer een stuk lager. Bovendien gaat je cpu nooit 200W extra uit de stekker trekken. Ik zou me er geen zorgen over maken, zelfs niet met een gpu overclock. Als je echt "peace of mind" wil hebben, koop dan een verbruiksmeter, als je dan over de 650/0.85=760W heen gaat kan je aan een nieuwe voeding gaan denken.

En het is niet zinloos om aan de stekker te meten, je moet gewoon rekening houden met de voeding.

Mechwarrior Online: Flapdrol


 • Nibo
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 17-01 18:22
Hallo,

Ik was van plan om deze componenten te bestellen:
-Asrock 870 xtreme
-Phenom x4 955
-2x Sapphire HD5850
-Kingston 4GB DDR3 1333Mhz cl9

Nu werd mij eerder aangeraden om de XFX Pro 650W te nemen. Nu zag ik alleen dat bij Alternate de XFX 650W XXX edition 10 euro goedkoper is, maar nu ben ik niet 100% zeker of deze genoeg aansluitingen heeft voor mijn crossfire HD5850.

XFX 650W XXX
XFX Pro 650W Core

Nu staat er bij beide dat ze ATI CrossFireX Gecertificeerd zijn, maar nu de aansluitingen..
Pro versie:
Stroomaansluitingen AGP/PCIe
2 x 6+2-polig, 2 x PCIe

XXX versie:
Stroomaansluitingen AGP/PCIe
3 x 6+2-polig, 1 x PCIe

Nu leek me de XXX versie beter, aangezien die modulair is en 10 euro goedkoper is. Maar nu weet ik niet of de HD5850's die PCIe aansluitingen hebben of 6+2-polig. Als ik het goed heb hebben die PCIe 6 aansluitingen en die andere 8, maar nu weet ik niet 100% zeker of die andere aansluiting 8 zijn, of echt 6+2 (ook al staat dat daar, soms zijn het gewoon 8 zonder dat je die 2 eraf kan laten).
Ik ben er 99,9% zeker van dat ik die XXX versie kan pakken, maar ik zou graag echt helemaal zeker zijn.

Ik weet het, lang verhaal voor een korte vraag, toch bedankt voor het lezen en alvast bedankt voor antwoorden!

EDIT: Als ik overigens dat invoer in de alternate PC builder krijg ik deze melding:
Grafische kaart (PCIe) - Voeding

De gewenste grafische kaarten vereisen een voeding met twee aparte 12 volt circuits. Selecteert u alstublieft een andere voeding of verwijder één van de grafische kaarten.

Dit is toch onzin? Met die XFX 650W kan ik toch gewoon 2x sapphire HD5850 doen?

[Voor 10% gewijzigd door Nibo op 21-04-2011 13:37]


 • haarbal
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 24-03 08:38
A.M.R. schreef op donderdag 21 april 2011 @ 13:26:

De gewenste grafische kaarten vereisen een voeding met twee aparte 12 volt circuits. Selecteert u alstublieft een andere voeding of verwijder één van de grafische kaarten.

Dit is toch onzin? Met die XFX 650W kan ik toch gewoon 2x sapphire HD5850 doen?
Mjah, dat met die 12V circuits is idd onzin. 1 12V lijn op het dubbele vermogen is in geen geval slechter dan 2 lijnen.

Mechwarrior Online: Flapdrol


 • ikilledmypc
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 14-03 12:01
haarbal schreef op woensdag 20 april 2011 @ 22:39:
Je kan het alleen van de sticker aflezen, hoeveel A staat er bij 12V? als er maar 25A staat of 15A bij 2 12V lijnen of iets dergelijks ben je de voeding waarschijnlijk aan het overbelasten. (werkelijke belasting is wss onder 25A maar nonmerken smokkelen wel eens een beetje)
onder 580W 12V staat er 23 A is dit te weinig voor een 560ti en 955 :-(

en zo ja is dit genoeg pricewatch: OCZ ModXStream Pro 600W of is 500W van ocz ook voldoende :)

[Voor 16% gewijzigd door ikilledmypc op 21-04-2011 18:31]


 • Redblader
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 17:40
ikilledmypc schreef op donderdag 21 april 2011 @ 18:25:
[...]


onder 580W 12V staat er 23 A is dit te weinig voor een 560ti en 955 :-(

en zo ja is dit genoeg pricewatch: OCZ ModXStream Pro 600W of is 500W van ocz ook voldoende :)
Als er maar 1 12v lijn op die voeding zit dan is dat wel heel erg bagger voor een ''580w'' voeding :P
23x12=276w en het zal sowieso wel een gaar ding zijn met zo'n zwakke 12v dus vervangen is een goed idee.

Pak in plaats van die OCZ dan liever deze bijvoorbeeld: pricewatch: XFX Pro 550W

Is van een betere kwaliteit en erg mooi geprijsd voor de prestaties die er geleverd worden :)

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
ikilledmypc schreef op donderdag 21 april 2011 @ 18:25:
[...]


onder 580W 12V staat er 23 A is dit te weinig voor een 560ti en 955 :-(
Je mag met zo'n voeding blij zijn als die de helft van de 580W stabiel kan leveren, maar grote kans dat zelfs dat niet eens veilig is. ;)

pricewatch: XFX Pro 450W is ook meer dan genoeg.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • ikilledmypc
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 14-03 12:01
-The_Mask- schreef op donderdag 21 april 2011 @ 20:52:
[...]
Je mag met zo'n voeding blij zijn als die de helft van de 580W stabiel kan leveren, maar grote kans dat zelfs dat niet eens veilig is. ;)

pricewatch: XFX Pro 450W is ook meer dan genoeg.
thanks guys dit heeft me heel erg geholpen :) _/-\o_

 • Nibo
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 17-01 18:22
De XFX XXX 650W, heeft die nu even veel aansluiting als de XFX Pro 650W? Of in ieder geval genoeg voor 2 grafische kaarten?

kvind het raar dat een modulaire voeding goedkoper is dan een niet modulaire voeding :P

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
A.M.R. schreef op vrijdag 22 april 2011 @ 23:46:
De XFX XXX 650W, heeft die nu even veel aansluiting als de XFX Pro 650W? Of in ieder geval genoeg voor 2 grafische kaarten?
Beide hebben 4 PCI-e aansluitingen en dus genoeg voor twee high-end videokaarten.
kvind het raar dat een modulaire voeding goedkoper is dan een niet modulaire voeding :P
Goedkoper platform en iets mindere prestaties.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Nibo
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 17-01 18:22
Ok, bedankt! _/-\o_

 • CHeff
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:16

CHeff

Allemaal gekkigheid

Ik heb wat advies nodig bij kiezen van een PSU voor dit systeempje wenslijst: Ishikawa.
Aan de basis liggen hier dus een Intel Core i7 2600 met een ATI HD 6990.

Nu lees ik het advies van AMD dat een 750W voeding wordt aanbevolen bij deze GPU en volgens de berekeningen die ik heb uitgevoerd moet dat ook wel aardig kloppen. Toch wil ik nog even weten of ik hier inderdaad netjes mee ga weg komen? :)

Ik zat zelf te denken om er iets van een Corsair AX750 of een Seasonic X-750 in te doen.
Het is trouwens niet mijn bedoeling om te gaan overklokken :)

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Wil je niet liever twee HD6950's (amper langzamer) of twee HD6970's (iets sneller) die zijn met hele stille koelers te krijgen. De standaard koeler van de HD6990 maakt namelijk nogal veel geluid onder load.

Overigens is een voeding welke 50A op de 12V kan leveren genoeg voor een HD6990 (en ook twee HD6970's/HD6950's) een goede 650W voeding kan dit vaak ook leveren.

pricewatch: XFX Black Edition 750W
pricewatch: NZXT Hale90 650W
pricewatch: Seasonic X-660
Zijn ook hele mooie keuzes.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • CHeff
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:16

CHeff

Allemaal gekkigheid

Bedankt voor het advies. Ik ga nu nog wat rommelen met de grafische kaart keuze ;)

 • RelaXXinG
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 10-03 01:16
Binnen nu en een week ga ik een nieuwe PC bestellen.. Mag ook wel eens een keer aangezien ik nu nog een 478 socket systeem heb. Dit is wat ik tot nu toe bij elkaar heb verzameld:

#ProductPrijsSubtotaal
1Thermalright Venomous X Black€ 52,50€ 52,50
2Scythe Gentle Typhoon D1225C12B4AP-14, 120mm€ 10,90€ 21,80
2Arctic Cooling MX-4 Thermal Compound€ 6,31€ 12,62
1Intel Core i7 2600K Boxed€ 246,-€ 246,-
2Kingston HyperX KHX1600C9D3K2/8G€ 89,74€ 179,48
1MSI N580GTX LIGHTNING€ 439,-€ 439,-
1Asus P8P67 WS Revolution (B3)€ 226,-€ 226,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.177,40


Het systeem wordt zowel voor gamen gebruikt als voor zaken zoals photoshop en videobewerking. De bedoeling is dat er later nog een 580GTX bij komt en eventueel daarna nog 1 of een andere kaart voor Physx. Op dit moment game ik nog op een 20,1" Dell met een resolutie van 1680x1050, maar dit wordt hoogstwaarschijnlijk een 27" of 30" Dell met een resolutie van 2560x.....

Mijn vraag is: naar hoeveel watt voeding moet ik gaan kijken? Is 1000 watt genoeg met kijk op toekomstige upgrades?

Anoniem: 395162

Dag beste Tweakers,

Ik heb een leuke grafische kaart op het oog: de MSI R6970 Lightning.
Het punt met deze grafische kaart is, dat hij een dubbele 8-pins aansluiting heeft.
Heeft iemand van jullie enig idee wat voor voeding hiervoor geschikt is?
De rest van mijn pc word een i7 (960) systeem op een asus rampage forumula III MB.

Mvg, Jacques.

 • Illidan
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 29-12-2022
M'n Be Quiet! E5-500W heeft het na 3jr en 4 mnd begeven. Jammer, want Be Quiet! levert maar 3jr garantie. Eerste exemplaar had het na een jaar begeven, deze nu dus na 3jr en 4 mnd en valt daardoor buiten garantie.
Ben nu dus ook op zoek naar een nieuwe voeding. Wil ook 2x HD6970's in m'n PC (Heb nu 1xHD5850, maar Metro 2033 is niet te spelen hiermee, en ook Crysis 2 zal dankbaar gebruikmaken van wat meer gpu-kracht).

Deze voeding wordt door HardwareInfo aanbevolen voor de Game PC: Scythe Chouriki II 750W.

Heeft iemand hier ervaring met dit ding...?
Als ik bovenstaande reacties zo doorlees, zou dit dus makkelijk een HD6970 in CF / i7 930 + enig overgeclock moeten aankunnen. Enige waar ik wel van opkeek is dat sommige goedkopere voedingen relatief weinig sata-voedings pluggen hebben. Ik gebruik zelf nu reeds 6 van die dingen, en hier komt vroeg of laat nog wel wat bij, dus wel even goed om ook hierop te letten. De Sythe heeft er 10, meer dan genoeg dus.

Zit nog te twijfelen over de 850W variant; er wordt hier gezegd dat een 600W voldoende moet zijn voor 2xHD6970.... echter op de eXtreme calculator kom ik daarmee al gauw op de 750W recommended... dus dan nijgt een mens toch al gauw naar de 850W variant...(en, voor mij een reden om niet meer voor Be Quiet! te keizen: Scythe levert 5jr garantie)

Edit: na wat uitzoekwerk: ik ga voor de Corsair HX850

Komt her en der als uitstekende voeding uit de bus en belangrijker: 7jr garantie!
Het enige is dat het niet al te stil blijkt te zijn... iemand hiermee ervaring..?

[Voor 13% gewijzigd door Illidan op 25-04-2011 13:29]

i7 7820X delidded, MSI X299 Gaming Pro Carbon, Alphacool Eisbaer 240, G.Skill Ripjaws V, KFA2 GTX 1080 EX OC, Samsung 960 Evo, Crucial MX200, CoolerMaster Cosmos S, Seasonic Prime Gold


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
RelaXXinG schreef op zondag 24 april 2011 @ 13:37:
Mijn vraag is: naar hoeveel watt voeding moet ik gaan kijken? Is 1000 watt genoeg met kijk op toekomstige upgrades?
Wat voor PhysX kaart dacht je aan en was je ook van plan over te klokken en zo ja hoe ver dan?
Anoniem: 395162 schreef op zondag 24 april 2011 @ 15:38:
Dag beste Tweakers,

Ik heb een leuke grafische kaart op het oog: de MSI R6970 Lightning.
Het punt met deze grafische kaart is, dat hij een dubbele 8-pins aansluiting heeft.
Heeft iemand van jullie enig idee wat voor voeding hiervoor geschikt is?
De rest van mijn pc word een i7 (960) systeem op een asus rampage forumula III MB.
Het verschil tussen de 6 en 8 pins (ook wel 6+2 pins genoemd) aansluiting is een ground en sense. Een voeding met twee keer 6 pins of 6 en 8 pins moet dus ook prima kunnen. Soms is het wel nodig om de twee overige aansluitingen te verbinden maar dit kan prima met een draad bruggetje. Maar soms is dit ook niet eens nodig.

Dus ik zou gewoon een voeding uitzoeken met twee PCI-e pins aansluitingen, wat de beste voeding is ligt aan jouw eisen.
Illidan schreef op maandag 25 april 2011 @ 02:36:
Deze voeding wordt door HardwareInfo aanbevolen voor de Game PC: Scythe Chouriki II 750W.

Heeft iemand hier ervaring met dit ding...?
Nou ja het is iig geen mooie koop er zijn veel betere voedingen welke minder kosten. Maar in HWI's eigen flut review komt die er goed uit en dus adviseren ze hem. Zonder ook maar een enkele goede review te lezen of naar de kwaliteit te kijken.
Als ik bovenstaande reacties zo doorlees, zou dit dus makkelijk een HD6970 in CF / i7 930 + enig overgeclock moeten aankunnen.
Een goede 750W voeding moet idd genoeg zijn zelfs met een beste overklok.

pricewatch: XFX Black Edition 750W is een erg goede koop.
pricewatch: Corsair AX750 is ook nice.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Illidan
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 29-12-2022
De Corsair AX is niet modulair, wil nu persé een modulaire voeding omdat ik de kabelbende in m'n pc zat ben, dus vandaar dat de HX variant.

i7 7820X delidded, MSI X299 Gaming Pro Carbon, Alphacool Eisbaer 240, G.Skill Ripjaws V, KFA2 GTX 1080 EX OC, Samsung 960 Evo, Crucial MX200, CoolerMaster Cosmos S, Seasonic Prime Gold


 • Anoniem: 404313
 • Registratie: April 2011
 • Niet online
Dit is het systeem wat ik ga bouwen. Ik heb alleen nog een PSU nodig, dus hopelijk kunnen jullie mij helpen met een goed advies. Ik heb namelijk gehoord dat "The Mask" hele goede adviezen kan geven. Anderen mogen en kunnen natuurlijk ook hierop reageren.

Ik zit te denken aan de volgende PSU: http://www.tigerdirect.co...?EdpNo=6077243&CatId=1079

Ik krijg mijn onderdelen helaas niet netjes in een tabel, vandaar dat ik het er zo maar inzet. Mijn oprechte excuses daarvoor.

Processor: Intel BX80601960 Core i7 960 Processor
Videokaart: EVGA 02G-P3-1386-KR GeForce GTX 460 Video Card - 2GB, GDDR5, PCI-Express 2.0 (x16), Dual DVI, Mini-HDMI, DirectX 11, Dual-Slot
RAM: Corsair XMS3 Tri Channel 6GB PC12800 DDR3 Memory - 1600MHz, 6144MB (3 x 2048)
Operation System: Windows 7 Home Premium 64-bit
Moederbord: ASUS Sabertooth X58 Motherboard - LGA 1366, Intel X58, SLI Ready, CrossFireX Ready, Triple Channel DDR3 support, SATA 6GB/s, USB 3.0
DVD/CD Station: Lite-On IHDS118-04 Internal DVD Drive - DVD-ROM 18x, CD-ROM 48x, SATA (OEM)
HDD: Western Digital WD5002AALX Caviar Black Hard Drive - 500GB, 3.5", SATA 6Gbps, 7200 RPM, 32MB
Wireless internet card: Zonet ZEW1642D 802.11N Wireless PCI Adapter - w/Low-Profile Bracket, 300Mbps
Cooler fan: Cooler Master R4-L2R-20AG-R2 R4 Series Case Fan - 120mm, Long Sleeve Bearing, 4 Green LEDs, 2000RPM, 69.69CFM, 19dBA, 12VDC


Bij voorbaat al hartelijk dank.

(ik ben nog vrij nieuw hier op de site. Mocht ik dingen verkeerd doen hoop ik dat jullie dat tegen mij zeggen en dat kunnen begrijpen)

 • Illidan
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 29-12-2022
Ow ja idd de AX heeft helemaal geen vastgesoldeerde kabels, maar die 750AX is zowat even duur als de 850HX ;)

i7 7820X delidded, MSI X299 Gaming Pro Carbon, Alphacool Eisbaer 240, G.Skill Ripjaws V, KFA2 GTX 1080 EX OC, Samsung 960 Evo, Crucial MX200, CoolerMaster Cosmos S, Seasonic Prime Gold


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
De AX serie is dan ook iets beter, maar volgens mij heb je geen 850W nodig dus waarom zou je het dan nemen?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • RelaXXinG
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 10-03 01:16
-The_Mask- schreef op maandag 25 april 2011 @ 14:37:
[...]

Wat voor PhysX kaart dacht je aan en was je ook van plan over te klokken en zo ja hoe ver dan?
Wat betreft de Physxkaart: nog geen idee op dit moment. Kan ook nog een 3e 580GTX worden ipv een dedicated physx kaart. Ben op zich wel van plan om over te clocken en wil de mogelijkheid daartoe ook wel hebben. Ga maar uit van een redelijke overclock waarin alles natuurlijk goed stabiel blijft.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Dat is idd een erg goede voeding, maar niet of zo goed als niet te krijgen in Nederland. Of was je hem van plan te kopen bij TigerDirect?
Ik krijg mijn onderdelen helaas niet netjes in een tabel, vandaar dat ik het er zo maar inzet. Mijn oprechte excuses daarvoor.
Ik vind het ook nog al een heel vreemd systeem. Socket 1366 is helemaal niet meer interessant sinds socket 1155 welke veel sneller is voor hetzelfde geld.
Een GTX460 is ook helemaal niet meer interessant en 2GB videogeheugen heeft ook helemaal geen zin bij deze kaart.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Anoniem: 404313
 • Registratie: April 2011
 • Niet online
-The_Mask- schreef op dinsdag 26 april 2011 @ 00:02:
[...]
Dat is idd een erg goede voeding, maar niet of zo goed als niet te krijgen in Nederland. Of was je hem van plan te kopen bij TigerDirect?

[...]
Ik vind het ook nog al een heel vreemd systeem. Socket 1366 is helemaal niet meer interessant sinds socket 1155 welke veel sneller is voor hetzelfde geld.
Een GTX460 is ook helemaal niet meer interessant en 2GB videogeheugen heeft ook helemaal geen zin bij deze kaart.
Okeoke, ik ga het morgen nog even allemaal bekijken. Ik ga vrijwel alles op tigerdirect kopen denk ik.. :)

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Je woont niet in Nederland?
RelaXXinG schreef op maandag 25 april 2011 @ 22:59:
[...]
Wat betreft de Physxkaart: nog geen idee op dit moment. Kan ook nog een 3e 580GTX worden voor ipv dedicated physx kaart. Ben op zich wel van plan om over te clocken en wil de mogelijkheid daartoe ook wel hebben. Ga uit van een redelijke overclock waarin alles natuurlijk goed stabiel blijft.
Drie GTX580's alleen al willen wel tot de 900W gaan, dus ik zou maar kijken naar een 1200W voeding.
Antec HCP-1200 of Corsair AX1200 bijvoorbeeld. De Antec heeft iets betere prestaties maar de Corsair is aan de buitenkant beter. 120mm fan en meer modulaire kabels bijvoorbeeld.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • thomasie
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 20-10-2021
Ok, ik begin nu toch wel een beetje gek te worden :)

Ik wil een syteem gaan bouwen met een intel i5 2500K en 1 6950 met later een 2 6950's

Maar welke voeding moet ik nemen? Ik neem sowieso een modulaire voeding, waarschijnlijk van XFX, maar wat is een goed wattage voor mijn voeding? Ik wil al mijn onderdelen (graka en cpu) gaan overklokken. Wat denken jullie, is 650W genoeg? Of toch 750W?

Edit 1: Of voor deze gaan? Deze zou namelijk genoeg moeten zijn (?) en is toch niet meteen 3 tientjes duurden...
Of is het een rot voeding, en zo ja waarom?
Laat maar, de voeding heeft niet genoeg aansluitingen :(

[Voor 27% gewijzigd door thomasie op 26-04-2011 08:06]


 • Illidan
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 29-12-2022
-The_Mask- schreef op maandag 25 april 2011 @ 22:17:
De AX serie is dan ook iets beter, maar volgens mij heb je geen 850W nodig dus waarom zou je het dan nemen?
Omdat iedere online calculator me méér dan 750W aanraadt ... better safe then sorry...:)
Zie ook dit tabelletje.
Vanavond bestellen.

i7 7820X delidded, MSI X299 Gaming Pro Carbon, Alphacool Eisbaer 240, G.Skill Ripjaws V, KFA2 GTX 1080 EX OC, Samsung 960 Evo, Crucial MX200, CoolerMaster Cosmos S, Seasonic Prime Gold


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
thomasie schreef op dinsdag 26 april 2011 @ 05:50:
Wat denken jullie, is 650W genoeg? Of toch 750W?
Ligt er een beetje aan hoe ver je wil overklokken? Gewoon tot de max wat mogelijk is met de koelers?
Illidan schreef op dinsdag 26 april 2011 @ 07:22:
[...]


Omdat iedere online calculator me méér dan 750W aanraadt ... better safe then sorry...:)
Meer is niet beter. Een betere voeding is bijna altijd een betere keuze dan een te ruime. ;)
Zie ook dit tabelletje.
Vanavond bestellen.
HWI weet toch niet waar ze over praten, denk dat meer dan de helft van de artikelen, adviezen of nieuwsberichten vol staat met onzin.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • thomasie
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 20-10-2021
-The_Mask- schreef op dinsdag 26 april 2011 @ 19:41:
[...]

Ligt er een beetje aan hoe ver je wil overklokken? Gewoon tot de max wat mogelijk is met de koelers?
Ja gewoon zo ver als mijn silicoontje wil gaan :)
Ik ga er een een scythe mugen II in push/pull opzetten, dus coolen gaat ook wel.
Ook mijn graka's wil ik gaan overklokken en ik wil zeker niet tegengehouden worden door mijn voeding.
Dus wat is beter? 650W of 750W?

 • SytseHartvelt
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 17-11-2022
i7 2600K, 2x 6950 2GB... ik zat te denken aan 650W, met een budget van ongeveer 80 euro.

XFX XXX Edition p1-650x-nlh9 lijkt me prima, toch? Is van seasonic (met XFX branding) dus goede kwaliteit, heeft voldoende PCI-e connectors, kabels zijn lang genoeg voor mijn kast... Of is er in dezelfde prijs regio een betere oplossing? (700W is ook geen slecht idee misschien).

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
SytseHartvelt schreef op woensdag 27 april 2011 @ 10:09:
i7 2600K, 2x 6950 2GB... ik zat te denken aan 650W, met een budget van ongeveer 80 euro.

XFX XXX Edition p1-650x-nlh9 lijkt me prima, toch? Is van seasonic (met XFX branding) dus goede kwaliteit, heeft voldoende PCI-e connectors, kabels zijn lang genoeg voor mijn kast... Of is er in dezelfde prijs regio een betere oplossing? (700W is ook geen slecht idee misschien).
Zonder overklok is er iig geen reden om een andere voeding te halen, beter zul je ook niet krijgen voor je geld.
thomasie schreef op woensdag 27 april 2011 @ 05:38:
[...]

Dus wat is beter? 650W of 750W?
Doe dan maar 750W, want het moet mogelijk zijn om over de 650W heen te gaan.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • RelaXXinG
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 10-03 01:16
-The_Mask- schreef op dinsdag 26 april 2011 @ 00:40:
[...]
Drie GTX580's alleen al willen wel tot de 900W gaan, dus ik zou maar kijken naar een 1200W voeding.
Antec HCP-1200 of Corsair AX1200 bijvoorbeeld. De Antec heeft iets betere prestaties maar de Corsair is aan de buitenkant beter. 120mm fan en meer modulaire kabels bijvoorbeeld.
Hmm wilde inderdaad ook voor de AX1200 gaan, maar o.a. op newegg zijn er veel klachten over het geluid dat deze voeding maakt. Andere componenten heb ik juist o.a. gekozen dat ie idle stil is en dan is het jammer als alleen een voeding van 220 euro dat verpest.

edit: hmm zag dat daar gesorteerd wordt van slechte scores naar goede scores.. geen wonder.

[Voor 6% gewijzigd door RelaXXinG op 27-04-2011 16:29]


 • SheepShifter
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 05-03 00:33
Vraagje ?

ik heb wat advies nodig, ik ben van plan een i7 2600k, sabertooth p67, en 1 gtx 580.
Zou een xfx 650w die hier volgens mij goed gewaardeerd wordt dit makkelijk aan kan?
met plan voor een kleine overklok later.

Alvast bedankt.

 • Sharkys
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 10-03 06:21
Dag Mensen,

Ik heb een vraagje, heb een keuze tussen twee voedingen (andere merken verdienen niet mijn persoonlijke voorkeur).
Dit omdat mijn oude 6+ jaar oude Coolermaster Real Power 450 watt heeft het begeven.

Nu is de vraag:
http://www.informatique.n...silent-pro-gold-600w.html | CoolerMaster Silent Pro Gold 600W
Of
http://www.informatique.nl/110936 | Seasonic X-560, 560Watt, ATX
Of
http://www.informatique.nl/110935 | Seasonic X-460, 460Watt, Fanless, ATX

Binnenkort wil ik mijn pc uitrusten met een Quadcore AMD processor + AMD 6790/ 6850 videokaart. Heb reeds 3 hard disks, maar het blijft een midrange pc met maar één videokaartje.

Aantal vragen:

* Nu ben ik niet helemaal overtuigd van de veiligheid van de fanless versie en ga het liefst voor de versie met fan. Hoe denken jullie hierover?
* Gezien de geluidsproductie en kwaliteit van de ventilator/ voeding, wat is hieruit een aanrader?
* Zijn de Seasonic voedingen kwalitatief net zo goed als Coolermaster zijn high end voedingen?

Alvast dank!

Anoniem: 404648

Hallo,

ik ben van plan een pc te kopen alleen weet niet welke voeding nu echt bij deze onderdelen past:

was zelf van plan om de: Aerocool V12XT-700 te halen.

ASUS EAH6970/2DI2S/2GD5: videocard

Intel® Core™ i5-2500K

MSI P67A-GD65 (B3)

GeIL 8 GB DDR3-1333 Kit

DVD-reWriters Serial-ATA
Samsung SH-S223C

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Ctown666 schreef op woensdag 27 april 2011 @ 19:42:
Zou een xfx 650w die hier volgens mij goed gewaardeerd wordt dit makkelijk aan kan?
met plan voor een kleine overklok later.
Gemakkelijk.
Sharkys schreef op woensdag 27 april 2011 @ 20:10:
Ik heb een vraagje, heb een keuze tussen twee voedingen (andere merken verdienen niet mijn persoonlijke voorkeur).
Waarom niet?
* Nu ben ik niet helemaal overtuigd van de veiligheid van de fanless versie en ga het liefst voor de versie met fan. Hoe denken jullie hierover?
De kwaliteit van de fanless Seasonic X voedingen zit het echt wel goed, veel beter zal je ook niet vinden. En omdat ze zo'n hoog rendement hebben komt er ook maar weinig warmte vanaf en is veel koeling ook niet nodig. Maar het nut van een fanless voeding ontgaat mij voor jouw wel een beetje. Videokaarten zoals de HD6850 of HD6790 zul je altijd boven een gewoon stille voeding uithoren.
* Gezien de geluidsproductie en kwaliteit van de ventilator/ voeding, wat is hieruit een aanrader?
Vind je een hoog rendement of modulair ook belangrijk?
* Zijn de Seasonic voedingen kwalitatief net zo goed als Coolermaster zijn high end voedingen?
Heel veel merken zijn beter als Coolermaster, Coolermaster is gewoon een B-merk wat betreft voedingen. Seasonic is één van de beste of de beste fabrikant/maker van voedingen. Coolermaster maakt zelf trouwens ook geen voedingen, dat wordt gedaan door FSP, Enhance, AcBel, Seventeam en Solytech.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

@ the mask.

Wat ik me eigenlijk afvraag is wat voor voeding heb jij eigenlijk? :P

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
DanielWW2 schreef op woensdag 27 april 2011 @ 23:20:
@ the mask.

Wat ik me eigenlijk afvraag is wat voor voeding heb jij eigenlijk? :P
Al een paar jaar denk ik nu de pricewatch: Enermax PRO82+ 625 toen voor ik dacht 60 euro inclusief verzenden, tweedehands.
Anoniem: 404648 schreef op woensdag 27 april 2011 @ 21:32:
Hallo,

ik ben van plan een pc te kopen alleen weet niet welke voeding nu echt bij deze onderdelen past:
700W is pas nodig bij een beste overklok en een tweede HD6970, maar dat was je niet van plan of juist wel?

Heb je ook nog andere eisen aan de voeding, of gewoon goedkoop en goed?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Sharkys
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 10-03 06:21
[...]
Waarom niet?
Ik heb voorheen Enermax voedingen gehad en casefans. Ik vind de kwaliteit van de fans op de lange duur onder de maat. De lagers lopen in en dit is niet nodig met de techniek van hoogwaarde fans. Verder heb ik eerder Be Quiet geprobeerd maar die fans maakte onnodig veel lawaai. Nu heb ik wel zeer stille componenten dus raare bromgeluiden vallen al snel op. Coolermaster voeding heeft 6+ jaar goed dienst gedaan dus daar was ik tevreden over.

[...]
De kwaliteit van de fanless Seasonic X voedingen zit het echt wel goed, veel beter zal je ook niet vinden. En omdat ze zo'n hoog rendement hebben komt er ook maar weinig warmte vanaf en is veel koeling ook niet nodig. Maar het nut van een fanless voeding ontgaat mij voor jouw wel een beetje. Videokaarten zoals de HD6850 of HD6790 zul je altijd boven een gewoon stille voeding uithoren.

[...]
Vind je een hoog rendement of modulair ook belangrijk?
Hoog rendement is mooi en modulair is toch wel handig op zijn tijd.
[...]

Heel veel merken zijn beter als Coolermaster, Coolermaster is gewoon een B-merk wat betreft voedingen. Seasonic is één van de beste of de beste fabrikant/maker van voedingen. Coolermaster maakt zelf trouwens ook geen voedingen, dat wordt gedaan door FSP, Enhance, AcBel, Seventeam en Solytech.
[/quote]

Ik denk dat het Seasonic X560 wordt, De garantie is namenlijk 5 jaar en ik krijg het idee aangezien jou reactie dat het met de kwaliteit wel goed zit. Ik denk verder dat 560 watt voldoende is voor een basic systeem van vandaag de dag (één gpu+ AMD quadcore + 3 harddisks). Zit met mijn huidige PC op een verbruik van maximaal 250 watt load, ga denk ik met een nieuw systeem richting 450 watt max load. Dus dan zou nog voldoende marge overblijven.

Dank voor je antwoord!

[Voor 9% gewijzigd door Sharkys op 28-04-2011 00:00]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Sharkys schreef op woensdag 27 april 2011 @ 23:57:
[...]
Ik heb voorheen Enermax voedingen gehad en casefans. Ik vind de kwaliteit van de fans op de lange duur onder de maat. De lagers lopen in en dit is niet nodig met de techniek van hoogwaarde fans. Verder heb ik eerder Be Quiet geprobeerd maar die fans maakte onnodig veel lawaai.
Be Quiet en Enermax maken beide goede fans, maar er zijn zoveel verschillende type's lagers. De ene is bedoelt voor horizontaal de andere weer voor verticaal en het is dan handig om hier op te letten. Anders wil het de levensduur of geluid nogal eens negatief beïnvloeden. En van de meest goedkope fan die de fabrikant moet je natuurlijk ook niet zoveel verwachten als een veel duurdere.
Wat betreft de voedingen, Be Quiet is ook niet een echt A-merk, maar wel beter als Coolermaster, maar vaak wat aan de dure kant. Enermax is wel een A-merk, maar is bijna altijd (te) duur.
Ik denk dat het Seasonic X560 wordt, De garantie is namenlijk 5 jaar en ik krijg het idee aangezien jou reactie dat het met de kwaliteit wel goed zit. Ik denk verder dat 560 watt voldoende is voor een basic systeem van vandaag de dag (één gpu+ AMD quadcore + 3 harddisks). Zit met mijn huidige PC op een verbruik van maximaal 250 watt load, ga denk ik met een nieuw systeem richting 450 watt max load. Dus dan zou nog voldoende marge overblijven.
De Seasonic X-560 is idd een erg goede voeding en een prima keuze. Het verbruik van jouw PC zal alleen veel lager liggen, de 300W ga je bijvoorbeeld al niet halen.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Sharkys
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 10-03 06:21
-The_Mask- schreef op donderdag 28 april 2011 @ 00:17:
De Seasonic X-560 is idd een erg goede voeding en een prima keuze. Het verbruik van jouw PC zal alleen veel lager liggen, de 300W ga je bijvoorbeeld al niet halen.
Dank voor de informatie! Het wordt de Seasonic X-560.

 • RelaXXinG
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 10-03 01:16
-The_Mask- schreef op dinsdag 26 april 2011 @ 00:40:
Drie GTX580's alleen al willen wel tot de 900W gaan, dus ik zou maar kijken naar een 1200W voeding.
Antec HCP-1200 of Corsair AX1200 bijvoorbeeld. De Antec heeft iets betere prestaties maar de Corsair is aan de buitenkant beter. 120mm fan en meer modulaire kabels bijvoorbeeld.
Ik zit nu ook te kijken naar de Silverstone Strider Gold ST1200-G. Alleen nu zie ik dat deze 'maar' 4 PCI-E 6/8-Pin connectoren heeft en drie 580GTX Lightning kaarten hebben 3 8-pin PCI-E connectoren nodig... Kun je de 3e kaart dan gewoon voorzien van stroom d.m.v. verloopkabeltje?

 • haarbal
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 24-03 08:38
volgens mij werken ze ook wel met een 8 + een 6 pin hoor. Ik betwijfel ten zeerste of een verloopstekkertje ook maar enig nut heeft, je hebt alleen maar meer weerstand door een extra stekker/langere kabel.

Mechwarrior Online: Flapdrol


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
RelaXXinG schreef op donderdag 28 april 2011 @ 10:29:
[...]


Ik zit nu ook te kijken naar de Silverstone Strider Gold ST1200-G. Alleen nu zie ik dat deze 'maar' 4 PCI-E 6/8-Pin connectoren heeft en drie 580GTX Lightning kaarten hebben 3 8-pin PCI-E connectoren nodig... Kun je de 3e kaart dan gewoon voorzien van stroom d.m.v. verloopkabeltje?
De Silverstone heeft ook nog vier 6 pins PCI-e connectors, welke je gewoon kan gebruiken. Mocht het al niet werken kun je gewoon de twee overgebleven pinnetjes met elkaar verbinden dan 'denkt' de videokaart ook dat er een 8 (6+2) pins PCI-e stekker is aangesloten. Overigens heeft een GTX580 Lightning ik dacht 'maar' twee stekkers nodig en geen drie.

Maar het prijsverschil tussen deze Silverstone en de Antec en Corsair is maar klein en deze Silverstone is niet zo'n goede voeding als de andere twee. Zelf had ik de Antec HCP-1200 gehaald, met een beetje behuizing kun je namelijk prima de kabels wegwerken en het is gewoon de beste voeding in zijn soort.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Jasper 99
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 19-03 19:37
Heb problemen met stabiel sli runnen met 2 x 560Ti en dat zou eventueel aan mijn voeding liggen werdt me gezegd. Ik heb een xfx pro 750w dat moet genoeg zijn maar er bestaat natuurlijk een kans dat hij kaduuk is.. Hoe kan ik dat nou duidelijk merken + testen, het stabiel loopt perfect zonder sli. Met sli werkt het een tijd maar soms blijft hij opeens hangen (ook zonder overclock processor of overclock kaarten.)

Merkte wel: met 2 x 560Ti SOC van gigabyte kreeg ik erg snel hangers met 1 x 560ti Soc en 1x 560ti GS van gainward duurt dit langer maar krijg ik ze nogsteeds op stock en op overclock van 950core.

Moet ik echt een andere voeding gebruiken om te testen of het daar aan ligt of kan het ook zonder?

alvast bedankt! Anders moet ik namelijk een nieuwe voeding kopen dan wil ik een 850 black edition van XFX want het moet 2 x 580 kunnen draaien .

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
De kans dat je het in de voeding moet zoeken is heel klein, freezes worden sowieso niet vaak door de voeding veroorzaakt. Je kunt het beter in de videokaart(en), geheugen of moederbord zoeken.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Jasper 99
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 19-03 19:37
Ja probleem is: videokaarten werken perfect zonder SLI geheugen is perfect 4 uur memtest stabiel 8 uur prime 95 dan blijft me SLi bridge Voeding of moederbord over, maar waarom zou me moederbord vernaggeld zijn? Hij doet alles goed heeft destijds ook 2 x 460 makkelijk gedraaid ik heb wel het gevoel dat het met de speed van de kaarten heeft te maken soms (of dus het stroom gebruik) want die 2 x soc is minder stabiel dan 1 x Soc + 1 x GS. Maar er is dus geen makkelijke manier om je voeding even te stressen ofzo zodat je kan zien of het daar aan ligt? Wat gebeurt er dan btw bij voeding falen? hele systeem uit?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Ja vaak zie dat het hele systeem uitschakelt of eventueel reboot.

Je zou ook nog OCCT's powersupply test kunnen draaien, dit is een combi van Furmark en Intel Linpack (zwaarste voor de videokaarten en CPU) Dan zou het probleem sneller moeten optreden.

Wat je ook nog zou kunnen doen is een multimeter pakken en de spanningen van de voeding controleren, al vraag ik mij af of dit iets nuttigs gaat opleveren.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Jasper 99
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 19-03 19:37
Ok gedaan, moet zeggen dat het wel een scary programma is....

Eerste keer faalde omdat hij hoger ging dan 80C op me processor... maar daarna de stress test 7 minuten gerunned (langer durf ik niet echt) eerste wat me opviel is dat me hele monitor gaat trillen/bewegen op het eind als de videokaart een lange tijd erg heet is... teken van instabiel? De kaart is getest met overclock..
Nou hier de plaatjes waar ik verder niet veel mee kan :P
Is dit normaal? Hij trok het dus verder wel..

[Voor 8% gewijzigd door Jasper 99 op 29-04-2011 00:22]


 • Maruten
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 15-12-2022
Hoi,
Ik heb een Mini-ITX systeempje in mijn huiskamer staan welke voornamelijk gebruikt wordt om te gamen op mijn HDTV.
Dit zijn de specificaties van dit systeem:
#ProductPrijsSubtotaal
1Samsung EcoGreen F2 EG HD154UI, 1.5TB€ 52,-€ 52,-
1Microsoft Windows 7 Home Premium (NL OEM 64bit)€ 77,61€ 77,61
1Silverstone SST-SG06B€ 90,51€ 90,51
1Scythe Scythe Slim-Line SATA Cable 45cm incl. power€ 5,-€ 5,-
1Corsair Hydro Series H50€ 48,96€ 48,96
1Trust KB-2950 Vista Remote Keyboard€ 37,50€ 37,50
1Intel Core i7 2600K Boxed€ 249,90€ 249,90
1Sony NEC Optiarc BC-5500S (2x, SATA-150, dual-layer, slimline, Zwart)€ 0,-€ 0,-
1Silverstone SST-ST45SF (450W)€ 66,72€ 66,72
1Crucial RealSSD C300 2.5" 64GB€ 103,-€ 103,-
1GeIL GV34GB1333C9DC€ 44,49€ 44,49
1Gigabyte GV-N560OC-1GI€ 189,99€ 189,99
1Gigabyte GA-H67N-USB3-B3€ 87,88€ 87,88
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.053,56

Ik ben niet geheel tevreden over de GTX 560 die er nu inzit, vooral vanwege geluidsproductie onder load.
Ik denk er daarom over om deze te vervangen door een GTX 570, dit omdat deze erg stil schijnt te zijn en
tegelijk voor wat meer rekenkracht.
Ik zit echter vast aan de 450W (80+ Bronze) voeding van Silverstone met 36A op de 12V rail, terwijl de minimale eisen van de GTX 570 een 550W voeding met 38A op de 12V rail zijn.
Is het mogelijk om een GTX 570 op deze voeding te draaien, of kan ik hier toch beter vanaf zien?
Bij voorbaat dank!
Mvg., Maarten

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Volgens mij niet. :p

De temperatuur van de videokaart is gewoon veel te hoog, dat klopt echt niet.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Jasper 99
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 19-03 19:37
Ja komt door de sli set-up de eerste kaart wordt een beetje gestikt, de onderste is gewoon 71 graden das prima.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Je had toch twee verschillende kaarten? Als je nu beide kaarten om wisselt heeft is de bovenste dan ook veel koeler? Of heeft degene die nu het warmst wordt niet de slechtste koeling?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Maruten schreef op vrijdag 29 april 2011 @ 16:13:

Ik denk er daarom over om deze te vervangen door een GTX 570, dit omdat deze erg stil schijnt te zijn en
tegelijk voor wat meer rekenkracht.
Het ligt gewoon aan de koeling of de videokaart stil is of niet, er zijn zoveel videokaarten met zoveel verschillende koelers dat je niet kunt zeggen dat een GTX570 of GTX560 stil is of niet. Of je moet het hebben over de reference kaarten van nVidia.

Wat betreft de voeding, het moet net gaan maar echt aan te raden is het niet. Als je namelijk de PC echt laat stressen zit je tegen de max van de voeding aan. Ik zou eerder gaan voor een GTX560Ti met betere koeling of nog beter een HD6950 iets sneller en iets zuiniger.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Maruten
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 15-12-2022
Bedankt voor je reply!
Ik ga me dan maar niet wagen aan de GTX 570 en kijk het nog even aan.
Wellicht is een HD6950 een goed alternatief inderdaad.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • RelaXXinG
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 10-03 01:16
-The_Mask- schreef op dinsdag 26 april 2011 @ 00:40:
Je woont niet in Nederland?


[...]

Drie GTX580's alleen al willen wel tot de 900W gaan, dus ik zou maar kijken naar een 1200W voeding.
Antec HCP-1200 of Corsair AX1200 bijvoorbeeld. De Antec heeft iets betere prestaties maar de Corsair is aan de buitenkant beter. 120mm fan en meer modulaire kabels bijvoorbeeld.
Ik stond op het punt om mijn systeem te bestellen, maar ik twijfel nog steeds over de voeding. De AX1200 zou voor mij de perfecte voeding zijn, ware het niet dat ik vaak lees over een coil whine fout en dat deze niet heel stil is. Dat eerste kan via RMA worden opgelost, maar je zit dan ff zonder voeding en je betaald weer verzendkosten. Dat 2e kun je deels zelf oplossen door een andere fan erin te stoppen, maar dan valt wel de garantie lijkt mij. De Antex HCP-1200 is natuurlijk gewoon de beste, maar die vind ik eigenlijk niet zo mooi, en de sleeving vind ik erg matig.. pfff 8)7

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Jasper 99
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 19-03 19:37
-The_Mask- schreef op zaterdag 30 april 2011 @ 15:04:
Je had toch twee verschillende kaarten? Als je nu beide kaarten om wisselt heeft is de bovenste dan ook veel koeler? Of heeft degene die nu het warmst wordt niet de slechtste koeling?
Ja maakt niet veel uit, als ik de andere boven zet scheelt dat mischien 5-6 graden maar zou het wel weer eens proberen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ontspannen
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 21-11-2022
Hallo,

Van de week problemen met m'n workstation - amd (zie link).
http://h10010.www1.hp.com...8896-3328896-4024563.html

Ik heb het vermoeden dat de voeding het probleem is.

De voeding heeft maar drie connectoren:

1 x 4 pins, voor de cpu - p1
1 x 6 pins, met 5 kabeltjes en 'plat' - p2
1 x 6 pins, voor power ziet uit als cpu connector - p3

Weet iemand met wat voor soort voeding ik de oude kan vervangen? _/-\o_

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • westlym
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 15-03 03:33
ik heb een week of drie geleden een nieuwe gpu gekocht, nl. een 5850 xtreme.
Gezien dat ik een asrock 870 extreme gebruik, kan ik crossfire draaien. ik heb daarnet een tweede 5850 xtreme gekocht.
met twee van deze videokaarten moet ik uiteraard een nieuwe voeding halen.
ik heb de nodige berichten van deze forum gelezen. ik had deze voeding in gedachte: pricewatch: Corsair HX650W
Wat voor systeem heb ik nu:
AMD 450 x3
8 gig aan geheugen
drie harde schijven
5850xtreme
dvd rw

en er moet een tweede videokaart erbij komen.
vraag is: zal deze voeding voldoen aan deze systeem en kan ik ook furmark met deze systeem draaien. moet natuurlijk checken dat deze systeem goed draait. o ja, ik ben niet van plan om te gaan overklokken.

graag hoor ik jullie mening.

[Voor 3% gewijzigd door westlym op 01-05-2011 19:58]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Jasper 99
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 19-03 19:37
Ja dat moet prima kunnen 650 voor 2x 5850 is genoeg.
Je kan vaak ook het advies van de videokaart fabrikanten zelf checken!

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • westlym
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 15-03 03:33
@The Mask

dus in andere woorden, 1 van deze voedingen zou ik ook kunnen gebruiken voor mn systeem. Ik gebruik nu een seasonic bronze 520 watt en tevreden hiermee. Maar nu een vraag: wrm een seasonic van 660 watt voor zo'n crossfire? Bij hardware info adviseren ze 750 watt voor zo'n crossfire, heb ik daarnet gelezen, dus volgens hardware info kan ik beter een scythe 750 watt halen (volgens de pc advies)

ik twijfel niet aan jouw advies en ik wil een goede voeding halen voor mn systeem.
Nogmaals mn systeem specs:
-amd x3 450 (over enkele mnd een nieuwe hexacore)
-3 hd's
-1 5850 xtreme (van de week een tweede erbij)
-8 gig aan geheugen
- antec 900 kast
- antec neo 500 watt (te weinig voor crossfire)

ik wil gewoon weten of onderstaande voedingen meer dan genoeg kunnen bieden aan mn toekomstige systeem.

Bvd.
-The_Mask- schreef op zaterdag 23 april 2011 @ 20:28:
Wil je niet liever twee HD6950's (amper langzamer) of twee HD6970's (iets sneller) die zijn met hele stille koelers te krijgen. De standaard koeler van de HD6990 maakt namelijk nogal veel geluid onder load.

Overigens is een voeding welke 50A op de 12V kan leveren genoeg voor een HD6990 (en ook twee HD6970's/HD6950's) een goede 650W voeding kan dit vaak ook leveren.

pricewatch: XFX Black Edition 750W
pricewatch: NZXT Hale90 650W
pricewatch: Seasonic X-660
Zijn ook hele mooie keuzes.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • bwerg
 • Registratie: Januari 2009
 • Niet online

bwerg

Internettrol

De ene 750W-voeding is de andere niet, als er bijvoorbeeld eigenlijk maar 600W nodig is willen fabrikanten niet dat consumenten gaan klagen omdat hun houwtje-touwtje 600W-baggervoeding het niet trekt (die minder dan 600W levert, of niet genoeg op de 12V-lijn). Dus geven ze wat extra marge op. Maar als je een topmerk neemt heb je die ruime extra marge niet nodig, als je kijkt wat een kaart daadwerkelijk verbruikt komt dat vaak niet echt overeen met die standaard adviezen. Vermogen zegt ook niet alles, liever een goede 660W-voeding dan een slechte 750W-voeding.

Dus 2x5850 kan best met 660W. :)

Heeft geen speciale krachten en is daar erg boos over.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • westlym
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 15-03 03:33
Die Seasonic lijkt me wel een goeie, maar heeft wel een pikante prijskaartje.
Hardware info adviseert deze: pricewatch: Scythe Chouriki II 750Watt Plug-In

Iets goedkoper maar een voeding van silver caliber terwijl de seasonic een voeding is van gold caliber. prijsverschil: 20 euro.

Even een nachtje slapen en nadenken welke ik ga halen.
bwerg schreef op zondag 01 mei 2011 @ 23:03:
De ene 750W-voeding is de andere niet, als er bijvoorbeeld eigenlijk maar 600W nodig is willen fabrikanten niet dat consumenten gaan klagen omdat hun houwtje-touwtje 600W-baggervoeding het niet trekt (die minder dan 600W levert, of niet genoeg op de 12V-lijn). Dus geven ze wat extra marge op. Maar als je een topmerk neemt heb je die ruime extra marge niet nodig, als je kijkt wat een kaart daadwerkelijk verbruikt komt dat vaak niet echt overeen met die standaard adviezen. Vermogen zegt ook niet alles, liever een goede 660W-voeding dan een slechte 750W-voeding.

Dus 2x5850 kan best met 660W. :)
Daarnet de voeding besteld bij Informatique. Volgens hun site wordt ie morgen afgeleverd. Zou mooi zijn omdat de gpu morgen ook wordt afgeleverd.
Ik ga vanavond en morgen de nodige benchmarks draaien met één gpu.
Waarom heb ik deze voeding gekozen: gold, betekent meer efficiënt - rendement en in m'n andere pc heb ik nu een Seasonic 520 Watt bronze inzitten, en die vind ik stil.

Thanks voor jullie hulp guys.

[Voor 15% gewijzigd door westlym op 02-05-2011 07:03]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • D4NG3R
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 17:17
Hey ik heb even een korte vraag tussendoor..

Momenteel heb ik een vrij basic systeempje met een E6600 op 2.88Ghz (9x320) samen met 2GB DDR2 800 (2x1GB) en een HD5450. Dit alles draait op deze voeding: pricewatch: Chieftec SI-A300-P3 .

Mijn ouders hebben een PC met een AMD Athlon II X3 435 (Undervolted van 1.35v naar 1.30v) en een HD5770. Dit systeem draait op een pricewatch: Silverstone Strider Essential 400W.

Nou wil ik graag wat meer GPU power hebben, en willen mijn ouders een wat zuiniger systeem zonder in te leveren op CPU/GPU power of veel geld neer te moeten gaan leggen (GPU power als in: 1080p films kijken op de TV, behalve ikzelf speelt er niemand hier computer games) Om deze reden heb ik na wat overleg besloten om de GPU's en voedingen om te wisselen. Waardoor ik deze 2 systemen overhoud:

#ProductPrijsSubtotaal
1Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB€ 38,44€ 38,44
1Philips 192E2SB/00€ 94,-€ 94,-
1Samsung SH-S223F€ 16,50€ 16,50
1AOpen H425D€ 25,50€ 25,50
1Willekeurige 80mm fan op 5v----
1AMD Athlon II X3 435€ 0,-€ 0,-
1Chieftec SI-A300-P3€ 0,-€ 0,-
2Kingston ValueRAM KVR1333D3N9/2G€ 18,24€ 36,48
1Asrock M3A770DE€ 49,29€ 49,29
1Sapphire HD 5450 512MB DDR3 PCIE HDMI€ 25,-€ 25,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 285,21


#ProductPrijsSubtotaal
1Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB€ 38,44€ 38,44
1LG Flatron W2442PA-BF€ 209,-€ 209,-
1Cooler Master CM 690 II Advanced€ 82,90€ 82,90
1Asus P5G41C-M LX€ 38,95€ 38,95
1Scythe Kaze Q Black€ 9,95€ 9,95
1Kingston ValueRAM KVR800D2N6K2/2G€ 24,30€ 24,30
1Intel Core 2 Duo E6600€ 0,-€ 0,-
1Silverstone Strider Essential 400W€ 35,48€ 35,48
1Club3D HD 5770 1GB GDDR5 PCI-E€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 439,02


Nou is mijn vraag: Gaat de chieftec voeding dit trekken? Als het enigsinds krapjes word maakt niet zo heel veel uit, gezien het systeem van mijn ouders vrijwel nooit onder hoge CPU/GPU load komt, tenzij ik er een spelletje op speel (Wat dus niet meer zal gebeuren na de GPU ruil :+)

Volgens de Antec PSU calc zal een Athlon II 435 (Met undervolt), IPV een C2D E6600 (Met OC) slechts 5w meer trekken, maar ik vind (Geadviseerd) 220w vrij hoog voor een CPU van 95w (Met undervolt zo'n 88w), en een GPU van 18w..

Edit: En nog belangrijker, gaat de Athlon II werken wanneer ik slechts 4 van de 8 CPU-Power pinnen aansluit? Volgensmij wel gezien er een stickertje over 4 van de 8 pinnen zat toen ik hem (nieuw) uit de doos haalde. Ook zie ik enkele mATX, AM3 borden met een 4 pin aansluiting. Terwijl deze wel gewoon de Athlon II X3 435 ondesteunen (Vaak "95w CPU support")

Komt d'r in, dan kö-j d’r oet kieken


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Ontspannen schreef op zondag 01 mei 2011 @ 16:30:
Ik heb het vermoeden dat de voeding het probleem is.
Waarom denk je dat? Wat zijn de problemen?
Weet iemand met wat voor soort voeding ik de oude kan vervangen? _/-\o_
Kun je ook vertellen wat het typenr. van de voeding is?
westlym schreef op zondag 01 mei 2011 @ 23:25:
Die Seasonic lijkt me wel een goeie, maar heeft wel een pikante prijskaartje.
Als je het goedkoper wil kan dat ook prima. Voor twee HD5850's en een Phenom II X6 zonder overklok heb je maar een voeding nodig welke zo'n 42A op de 12V kan leveren. Er zijn zelfs 550W voedingen die dit kunnen leveren, maar dat zijn er niet veel en de meesten hebben ook te weinig aansluitingen.
pricewatch: XFX PRO650W
pricewatch: XFX 650W XXX Edition (P1-650X-NLH9 Gray Cooling Fan)
Zijn bijvoorbeeld twee voedingen welke meer dan genoeg voor het bovenstaande is en genoeg aansluitingen heeft.
Enige wat HWI adviseert is onzin, ze zullen je ook echt geen goede onderbouwing kunnen geven waarom ze die voeding adviseren (is er ook niet trouwens :p )
Iets goedkoper maar een voeding van silver caliber terwijl de seasonic een voeding is van gold caliber. prijsverschil: 20 euro.
Je moet niet denken dat efficiëntie iets zegt over prestaties of kwaliteit want dat is niet zo. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • westlym
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 15-03 03:33
-The_Mask- schreef op dinsdag 03 mei 2011 @ 20:38:
[...]
Waarom denk je dat? Wat zijn de problemen?

[...]

Kun je ook vertellen wat het typenr. van de voeding is?

[...]

Als je het goedkoper wil kan dat ook prima. Voor twee HD5850's en een Phenom II X6 zonder overklok heb je maar een voeding nodig welke zo'n 42A op de 12V kan leveren. Er zijn zelfs 550W voedingen die dit kunnen leveren, maar dat zijn er niet veel en de meesten hebben ook te weinig aansluitingen.
pricewatch: XFX PRO650W
pricewatch: XFX 650W XXX Edition (P1-650X-NLH9 Gray Cooling Fan)
Zijn bijvoorbeeld twee voedingen welke meer dan genoeg voor het bovenstaande is en genoeg aansluitingen heeft.

[...]
Enige wat HWI adviseert is onzin, ze zullen je ook echt geen goede onderbouwing kunnen geven waarom ze die voeding adviseren (is er ook niet trouwens :p )

[...]

Je moet dingen dat efficiëntie iets zegt over prestaties of kwaliteit want dat is niet zo. :)
@The Mask: ik heb toch de seasonic gehaald. Die heb ik vandaag binnengekregen en ik ben nog steeds onder indruk van wat ik allemaal heb gekregen. :9~
Foto's zal ik later posten.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • D4NG3R
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 17:17
Edit: Heb vandaag maar gewoon de hardware verwisseld. En na flink wat testen (100% load CPU+GPU) erachter gekomen dat de Athlon II + HD5450 + de rest van het systeem samen maar zo'n 180w uit het stopcontact trekken :) .

Komt d'r in, dan kö-j d’r oet kieken


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • rows
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 13:54
Ik wil zelf ook mijn voeding gaan vervangen. Ik heb nu een Corsair HX750 en draai hier met:
2 HDD
1SSD
2 x 6950 @ 6970
8400 @ 4.2GHz
5 fans
geluidskaart met floppy aansluiting
Extra Intel NIC


In juni/juli zal ik overgan op Bulldozer of Sandy Bridge welke ik ook zal OC'en op maximaal 24/7

Ik wissel nogal eens met de graka's, dus ik wil wat overhead houden voor de keuzes die ik maak. Ik koop overigens nooit de stroomslurpende topmodellen zoals GTX580. Ook graka's wil ik nog wel eens OC'en

De reden dat mijn HX750 de deur uit gaat is het lawaai dat deze voeding maakt. Mijn volgende voeding moet dan ook zo stil mogelijk zijn. Budget heb ik niet, dus ik koop gewoon wat ik nodig heb :P

Zit zelf te denken aan:Seasonic X-760 80+ Gold Hybrid silent fan control ;)

[Voor 5% gewijzigd door rows op 05-05-2011 00:12]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Met Sandy Bridge of Bulldozer heb je nog steeds genoeg aan de huidige voeding, dus de AX750W zou een goede keuze zijn, liever iets ruimer dan de AX850W.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • rows
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 13:54
Is de AX750/AX850 even stil als de Seasonic X-760? Ik meende dat de X-760 weer een update was van de X-750, die weer gelijk zou zijn aan de Corsair AX750? Wellicht betekend een update ook weer stiller.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
De AX750 is gebaseerd op de X-760, verschil tussen de X-760 en X-750 is maar klein. Iets betere prestaties en iets goedkoper te maken.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wouzer1977
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 21-03 12:08
Ik denk dat ik het antwoord al weet maar toch. Ik heb momenteel een I7 setup draaien met 1 Ati 5870. Helaas heb ik vanaf begin af aan bij 2d gebruik (desktop Internet en foto's kijken ed) telkens groene pixels overal op het scherm. (telkens op andere posities) Dit heeft te maken met te lage kloksnelheden in 2d modus. Nu heb ik helaas te weinig tijd om hier nog meer mee te klooien en ik kan de kaart terug sturen maar zit dan zonder. Ik wil nu een zelfde kaart erbij kopen om de andere op te sturen. En zat te denken om ze vervolgens in crossfire te zetten. Maar mijn voeding is een Corsair HX 520.
Ik denk dat de 520w te weinig zal zijn.

Intel i7 860 (@3.46GHz)
Kingston SSD 128gb V+series
2x 500gb Sata2
1x 2000gb wd eco green
1x Club3d 5870 1gb
4gb geheugen van kingston
DVDrw

Zal mijn oude vertrouwde HX520 dit trekken?? Tnx 4 reading all.

i7 860@3.6Ghz | Scythe Mugen2 RevB | 8GB DDR PC12800 | Gigabyte GA-P55A-UD4 | Coolermaster CM690 II adv. | CM Silent Pro M850 | Gigabyte GTX670 OC | Logitech G15 | Logitech G500 | Logitech G35 |Dell U2312HM | Creative X-Fi X


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Zolang je niet Furmark of zo gaat draaien, moet het nog net gaan maar is vrij krap. Wel heb je natuurlijk verloopjes nodig omdat de voeding niet genoeg aansluitingen heeft.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wouzer1977
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 21-03 12:08
-The_Mask- schreef op vrijdag 06 mei 2011 @ 19:49:
Zolang je niet Furmark of zo gaat draaien, moet het nog net gaan maar is vrij krap. Wel heb je natuurlijk verloopjes nodig omdat de voeding niet genoeg aansluitingen heeft.
Bedankt voor jouw reply.
ik denk dat als ik de kaart heb het gewoon eens ga proberen. (ik heb nog genoeg verloopkabels ;) ) Ik moet zeggen dat ik na 5 jaar gebruik van de corsair nog steeds erg tevreden ben over deze voeding. Hij is nog zo geruisloos als de dag dat ik m kocht.

[Voor 3% gewijzigd door wouzer1977 op 06-05-2011 20:30]

i7 860@3.6Ghz | Scythe Mugen2 RevB | 8GB DDR PC12800 | Gigabyte GA-P55A-UD4 | Coolermaster CM690 II adv. | CM Silent Pro M850 | Gigabyte GTX670 OC | Logitech G15 | Logitech G500 | Logitech G35 |Dell U2312HM | Creative X-Fi X


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Fastclaimer
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 15:29
Ik ben opzoek naar een nieuwe voeding, Heb nu een 350 watt voeding maar mijn pc wil soms niet booten..
Mijn specificatie zijn:

Asus m4a88t-evo
Amd phenom 2 955 BE
Sapphirde hd5770

Ik had al wat research gedaan, dacht aan zoiets: pricewatch: OCZ StealthXStream II 500W Of pricewatch: OCZ ModXStream Pro 500W
Hier in de buurt zit ook een computer winkel en die verkoopt een Recom Power Engine 450 watt plus II, die was ik van plan op te halen maar mijn vraag was of recom een beetje fatsoenlijke voedingen levert :), als ik er 1 moet bestellen moet ik 3/4 dagen zonder computer :( Dus wat zouden jullie mij aanraden?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wouzer1977
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 21-03 12:08
Hier in de buurt zit ook een computer winkel en die verkoopt een Recom Power Engine 450 watt plus II, die was ik van plan op te halen maar mijn vraag was of recom een beetje fatsoenlijke voedingen levert :), als ik er 1 moet bestellen moet ik 3/4 dagen zonder computer :( Dus wat zouden jullie mij aanraden?
V&A aangeboden: Recom Power Engine 450 Watt Plus
is iemand in heerenveen die zo 1 aanbied. Misschien handig. ;)

i7 860@3.6Ghz | Scythe Mugen2 RevB | 8GB DDR PC12800 | Gigabyte GA-P55A-UD4 | Coolermaster CM690 II adv. | CM Silent Pro M850 | Gigabyte GTX670 OC | Logitech G15 | Logitech G500 | Logitech G35 |Dell U2312HM | Creative X-Fi X

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee