Toon posts:

[BBG aanschaf] Voedingen - Deel 25 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 31.392 views

Anoniem: 144949

Topicstarter
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel vermogen absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


[table border=1 width=100% cellpadding=3]
[tr][td bgcolor=#FFDD00]
Inhoudsopgave
[/][/]
[tr][td]
 Welkom in deel 25 van dit topic
Inhoudsopgave
Form Factors
  - Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
- Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
- FF Spanningen (ATX/NLX/SFX)
- FF Spanningen (EPS/BTX)
 Vermogen van een voeding
Efficiëntie en rendement
Output van een voeding
Stabiliteit van de voeding
Meten van spanningen
ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Connectoren
Turn-on delay
Dual PSU setup
Kabelmanagement en meshing
PFC of Power Factor Correction
Warmte - Koeling - Stilte
Modulaire voeding versus niet-modulaire voeding
Redundante voedingen
Andere feiten over voedingen
Waar op letten bij voeding (beschouwing door theodouma)
Links
Reviews op GoT
[/][/]

Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.


Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.


Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

FF Spanningen (ATX/NLX/SFX)
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC5%+4,750+5,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%+11,400+12,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250


FF Spanningen (EPS/BTX)
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC4%+4,800+5,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%+11,520+12,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder hoge elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 80% moeten halen bij een redelijke belasting.

Tegenwoordig is ook de trend waarneembaar dat voedingsfabrikanten ook bij lagere belastingen een zo hoog mogelijk rendement proberen te bekomen. Bijvoorbeeld het 80 Plus Program omvat de eis dat een voeding binnen de belastingsrange van 20% t.e.m. 100% een rendement haalt van minstens 80%. Het is dan ook geen onlogische trend, daar de meeste systemen 95% van de tijd "niets" staan te doen (ze staan te idlen) waarbij de voeding dan ook in werking is met een lage belastingspercentage. Ook dan willen we zo efficiënt mogelijk zijn.

[Voor 199% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 07-07-2010 20:43]


Anoniem: 144949

Topicstarter
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel. De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal gelijkspanningen, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze spanningslijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk spanningslijn evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, of dat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald lijn, terwijl de andere computer meer vermogen nodig heeft op een ander lijn.
Vandaar dat je niet enkel naar het vermogen van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampère de desbetreffende voeding kan leveren op elk apart spanningslijn !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is sowieso een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampère je nodig hebt op elk spanningslijn aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk spanningslijn
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en kwadratisch evenredig met spanning waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom zal het verbruik stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat meerdere spanningslijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde is altijd lager of gelijk aan de som van de vermogens die de 2 of meerdere lijnen apart kunnen leveren.

Combined power komt altijd voor als volgt:

- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

- Combined power van alle lijnen samen, bepaald wat het vermogen van de voeding is.

Het belangrijkste waar je naar moet kijken bij moderne systemen is het combined power tussen +12V1 en +12V2 omdat het meeste vermogen door het systeem van de 12V-lijn wordt gehaald. Deze waarde is eigenlijk wat het +12V gedeelte kan leveren als vermogen uitgedrukt in watt of als stroomsterkte uitgedrukt in ampère. In dit geval: stroomsterkte x 12V = vermogen. Vervolgens wordt er in de voeding eventueel nog bijkomende Over Current Protections gebruikt en te voorkomen dat er te veel stroom door een bepaalde groepering van kabels gaat. Een simpel voorbeeldje:

Vele voedingen hebben hebben bijvoorbeeld de +12V connector voor de CPU op één 12V rail zitten, en de rest van de connectoren op de andere +12V rail. Dan heb je
+12V1: maximaal 20A
+12V2: maximaal 20A
Combined power tussen +12V1 en +12V2: 35A

De +12V connector voor de CPU zal dan beveiligd worden tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle andere connectoren die op +12V2 rail zitten zal ook beveiligd zijn tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle connectoren van de voeding zal niet meer dan 35A kunnen zijn, omdat dat het maximum is wat het +12V gedeelte kan leveren.


Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding de spanning op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn spanning moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant de spanningen binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waarvoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekbelastingen moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge spanningen kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage spanningen mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de spanningen eens nakijken.


Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voedingsspanningen kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voedingsspanningen, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt de spanningen altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de spanningen te controleren met behulp van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van spanningen is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartenlust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of onvoldoende nauwkeurig zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is met behulp van een multimeter.

Multimeter


Dit apparaat kan spanningen en stromen uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten spanningen).

SpanningKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je de spanning zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemene regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tussen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20-pins moederbord connector - geen 4-pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24-pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4-pins 12V CPU-power connector en optioneel 2 aparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit ISA sloten), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Normalerwijze hebben moderne moederborden met 24 pins ATX connector geen -5V meer nodig (de -5V lijn is dan ook niet meer opgenomen in de ATX form factor waarbij de 24pins connector is gespecifieerd). Echter zijn er enkele uitzonderingen met 24 pins connectoren, die wel nog een -5V lijn nodig hebben bijvoorbeeld voor hun onboard sound chip. Dit staat dan gewoonlijk ook op de site van de fabrikant bij de specs vermeld.
Als je moederbord -5V niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4 pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20-pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24-pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4-pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:


De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Naast de "oude" 6 pins PCI-E connector is er nu ook een 8 pins versie uitgebracht (backwards compatibel met de 6pins versie) waarbij de extra pinnetjes dienen om nog meer vermogen te kunnen transporteren naar de nieuwe grafische kaarten waarvoor de 6 pins variant niet volstaat:


Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.


Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalniettemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald spanning op +5Vsb (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Eens de voeding aangaat heeft deze enige tijd nodig om de spanning op alle lijnen naar het gewenste niveau te brengen (onder andere omdat condensatoren in de voeding moeten opgeladen worden). De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de spanningen vervolgens stabiel op niveau zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de spanningsregeling van de ene voeding interfereren met de spanningsregeling van de andere voeding, met als gevolg dat de spanningen onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is ervoor zorgen dat pin 14 en pin 15 van de slave voeding worden doorverbonden wanneer de mastervoeding aan staat (de doorverbinding moet verbroken worden wanneer de mastervoeding uit gaat). Door deze doorverbinding zal de slave voeding ook aan/uit gaan simultaan met de mastervoeding. Zie het schema hieronder als verduidelijking:Schema door Anoniem: 226688 in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 17"

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Indien de slave voeding niet mee wil werken kan dit zijn omdat hij te weinig belast wordt. Een dummy-load (weerstand) op 3.3V, 5V en/of 12V lijn kan dat verhelpen (afhankelijk van welke lijn onderbelast is).


Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom zo goed mogelijk de sinusvorm van de netspanning benadert. Dit zorgt voor minder belasting op het net wat betreft reactief vermogen (dit is het vermogen dat de energieleverancier wel moet kunnen leveren op het net en waar het net naar gedimensioneerd moet worden, maar dat niet nuttig gebruikt wordt). PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator (de capaciteit van de condensator compenseert de inductiviteit van de transformatorspoel). Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat zeer wenselijk is voor het net.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunnen werken op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponenten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algemeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm (of groter) fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan intake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteert natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer! Uiteraard heeft dit als gevolg dat de pc veel netter oogt en dat dit vervorderlijk is voor de airflow omdat er veel minder kabelbomen in de weg zitten.

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zouden volledig gekeurd moeten zijn. Dit nadeel moet je dus met een korreltje zout nemen. Indien de voeding goed gefabriceerd is, zal het extra contactpunt tussen voeding en kabels kwalitatief genoeg zijn en kan je dit nadeel in feite verwaarlozen.
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer het andere voedingselement het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met het ene element, neemt het andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/7 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/7 gebruik héél belangrijk is.
Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- De garantie vervalt normalerwijze bij het verbreken van de verzegelingssticker.
- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.Bij een voeding zijn drie dingen heel belangrijk, namelijk het Merk, het Vermogen en de Ampères welke de voeding kan leveren op de +12V lijn.

Het merk is belangrijk om te voorkomen dat je troep koop. Er zijn grofweg gezien twee soorten voedingen, bagger en goede voedingen. Merken als Sweex, Qtec, Trust en "No-Name zijn voedingen welke echt bagger zijn, deze wil je echt niet in je pc hebben zitten. Een richtlijn is dat een goede voeding minimaal 9-10 cent per watt is. (een 650 watt voeding van 35 euro is dus in 99% bagger terwijl een 350 watt voeding van 35 euro best goed kan zijn)

Het vermogen van de voeding is belangrijk, ik denk dat dit wel duidelijk is waarom. Belangrijk is ook om te weten hoe de fabrikant aan dat vermogen is gekomen. Voedingen welke ik hierboven ook noemde geven het vermogen altijd in piekvermogen, dus wat de voeding in het gunstigste geval voor enkele milisecondes kan leveren. Een Sweex 450 watt voeding kan een piek leveren van 450 watt, maar continu mag je zeer blij zijn met 250 watt welke de voeding echt kan leveren. Een goede 450 watt voeding kan continu 450 watt leveren.

In iedere pc zitten een aantal onderdelen welke verweg het meeste nodig hebben van wat de voeding kan leveren. De cpu en de gpu, samen met de HD's hebben vaak ongeveer 75-80% nodig van al het vermogen welke de voeding kan leveren. Deze drie onderdelen werken volledig op 12 volt (bij de cpu en gpu zitten er speciale schakelingen welke van 12 volt geschikte spanningen maken) Het is dus zeer belangrijk dat de voeding een sterke, stabiele 12 volt lijn heeft, immers werkt de cpu en de gpu op deze lijn. Is de 12 volt lijn zwak of instabiel dan is de rest van de pc dat ook.
Oudere voedingen hebben stabiele 12 volt lijnen welke niet zo heel krachtig zijn, deze kunnen niet zo heel veel vermogen leveren. Voedingen van bijvoorbeeld Sweex hebben een onstabiele en zwakke 12 volt lijn. Recente goede voedingen hebben een sterke en stabiele 12 volt lijn.

Wil je weten of een voeding goed is dan is het dus zeer belangrijk om het merk, het vermogen en de hoeveelheid ampères op 12 volt te weten. Een 350 watt voeding kan een Sweex voeding zijn welke, maar 8 ampères op de 12 volt kan leveren. Het kan echter ook een Antec voeding zijn welke 25 ampères kan leveren op de 12 volt, en dit is een enorm verschil.Vorige delenEnkele voedingsmerkenLosse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeVermogenReviewer
AntecSmartPower400 WattDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
TruePower550 WattDude
TruePower430 WattBreepee
AOpenAO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
AsusAtlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
ChieftecHPC-360-202
360 Wattnaps
CobaAP 400X370 WattToink
CodegenCodegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMasterRS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPVLCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider(NL)
Liberty ELT620AWT620 WattGhostrider(NL)
EG651P-VE-FM(24P)550 WattWolfboy
Noisetaker EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm
500 Wattwwillem
HiperHPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
LevicomX-Alien500 Wattaramdin
Blackpower (blue LED)450 WattRaceEend
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
TG600-U35 Easycon XL600 WattMensionXL
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman
Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 29-06-2010 15:24]


Anoniem: 362831

Hallo, Ik moet nog een voeding kopen, dus graag een advies. In de vorige topic(24) wilden jullie weten wat voor 380 watt voeding het was, het is een coolermaster 380 rs pmap. Specs:

AMD Phenom II X2 555 BE @ 3,2 Ghz(OCen 3,8, niet unlocken naar X4 955

Apogee PC 2 6400 CL 5 2 GB DDR2-800( niet OCen)Z

MSI K9A2-CF

ATi HD 4650 128 bit 512 mb ddr2 (OCen, 0,25% snellere core en memdenk ik)

2 250 GB SATA@7200 rpm

Reken er nog maar wat bij voor eventuele upgrades/RAID config. Alvast bedankt.

Ik heb nu( niet getest) coolermaster 380 rs pmap 380 watt. Ik wil hem gaan gebruiken met een PCI FX5200 om winodws te installeren, totdat ik een grotere voeding heb met pcie kabels.

[Voor 18% gewijzigd door Anoniem: 362831 op 30-06-2010 07:42. Reden: Andere kaart]


 • Stefanovic45
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 23-03 15:52
In princiepe voldoet haast elke voeding voor dat systeem. De be quiet! Pure Power L7 300W is een prima voeding voor dit systeem.

Tesla Model Y RWD / 5.4 kWp PV installatie


 • Khatarian
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 09:41

Khatarian

Omdat regen meestal valt...

Ik heb nog een vraag over de Coolermaster silent pro m850:
Wat is het nut van de 2x 4+4p stekker?
Ik bedoel, waarom zou je er 2 van op 1 voeding stoppen?

Intel i9 9900K || Gigabyte Aorus z390 Ultra || MSI Aero RTX 2080 || 32 GB DDR4 || Samsung Evo 970 1TB


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 24-03 09:44

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

Appel2345 schreef op dinsdag 29 juni 2010 @ 22:02:
Ik heb nog een vraag over de Coolermaster silent pro m850:
Wat is het nut van de 2x 4+4p stekker?
Ik bedoel, waarom zou je er 2 van op 1 voeding stoppen?
Zodat je een moederbord met 2 CPU-sockets kan gebruiken?

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • Sak3d
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 22-06-2022

Sak3d

Reise, Reise

Is 750+ watt genoeg voor de gtx480 in SLI?

 • PjotrStroganov
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 01:05
Ik ben zit momenteel in de vicieuze cirkel van het stiller maken van mijn PC. één geluidje minder, en er doemt een nieuw irritatiepuntje op;)

Het lijkt erop dat het laatste 'lawaaiige' component de CM M520 voeding is en ik ben op zoek naar een stil alternatief met eventueel een zelfregulerende fan. Modulair is geen vereiste.


Heeft iemand een suggestie voor een gelijkwaardig maar stiller alternatief voor de M520? Ik lees goede dingen over nexus voedingen. Aan te bevelen?

PSN/XBL/Steam ID: PjotrStroganov


 • Malantur
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 13:45

Malantur

BBG'er
Sak3d schreef op dinsdag 29 juni 2010 @ 22:43:
Is 750+ watt genoeg voor de gtx480 in SLI?
TDP van een enkele GTX480 is 250W, dus als de rest van je systeem niet meer dan 250W verbruikt is een 750W voeding voldoende. (Er uiteraard vanuitgaande dat je een A merk voeding koopt)

[Voor 9% gewijzigd door Malantur op 29-06-2010 23:55]

'Let's eat Grandma!' or, 'Let's eat, Grandma!'. Punctuation saves lives.


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 24-03 09:44

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

Het werkelijke verbruik van een GTX480 ligt nog iets hoger, namelijk op 262W, dus voor 2 daarvan, en een redelijk systeem, zou ik zo'n 700W uittrekken, en dan heb je nog niets overgeklokt (maar dat is dan natuurlijk wel de maximale belasting - zoals je in die review echter kan lezen zorgt ook Crysis Warhead voor een verbruik van 262W bij de GTX480, dus je kan beter te veel dan net genoeg vermogen hebben). Als je nog wat wil overklokken zou ik voor een voeding van zo'n 800W of meer gaan.

Deze jongens gaan dat stabiel en stil trekken (afhankelijk van je voorkeuren). :)
Dit is, afgezien van de prijs, de beste en stilste, maar ook redelijk duur.

[Voor 10% gewijzigd door Ghost Dog op 29-06-2010 23:50]

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Malantur schreef op dinsdag 29 juni 2010 @ 23:29:
[...]

TDP van een enkele GTX480 is 250W
Maar het verbruik kan wel tot 300 Watt gaan. ;)
Dus een 750 Watt voeding kan wel als het een erg goed ding is en als de rest van de PC niet veel voorstelt, maar het kan ook zijn dat die het niet trekt. Zijn zelf voedingen van 750 Watt die bijlange na niet eens één GTX480 trekken.
Maar meer info is dus wel handig. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
PjotrStroganov schreef op dinsdag 29 juni 2010 @ 22:45:
Heeft iemand een suggestie voor een gelijkwaardig maar stiller alternatief voor de M520? Ik lees goede dingen over nexus voedingen. Aan te bevelen?
Kwaliteit hoort net zoals Coolermaster zeker niet tot de top, al doet Nexus het wel beter.

pricewatch: Seasonic S12II Bronze 520W
pricewatch: Enermax PRO82+ 425
Eén van deze twee zou ik doen, zijn trouwens ook te krijgen als modulaire versie, bij de Seasonic is het typenr. dan M12II-Bronze 520W en bij de Enermax Modu82+ 425W.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Lord_Dain
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 08:58
Ik vroeg me af of de voeding die ik bij het volgende systeem heb gekozen, het gaat trekken?

#ProductPrijsSubtotaal
1Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB€ 57,85€ 57,85
1Sony Optiarc AD-7240S Zwart€ 19,43€ 19,43
1Cooler Master CM 690 II Advanced€ 68,-€ 68,-
1Scythe Mugen 2 Rev. B€ 29,90€ 29,90
1Intel Core i7 860€ 226,89€ 226,89
1Seasonic M12II Bronze 520W€ 76,51€ 76,51
1Intel Postville X25-M SSDSA2MH080G2C1 80GB€ 209,-€ 209,-
1Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/4G€ 96,77€ 96,77
1Gigabyte GA-P55A-UD3€ 119,50€ 119,50
1XFX HD 5870 1024 MB DDR5 DisplayPort (HD-587X-ZNFV)€ 349,-€ 349,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.252,85


Suggesties en opmerkingen zijn welkom!

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 24-03 09:44

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

Lord_Dain schreef op vrijdag 02 juli 2010 @ 13:22:
Ik vroeg me af of de voeding die ik bij het volgende systeem heb gekozen, het gaat trekken?

#ProductPrijsSubtotaal
1Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB€ 57,85€ 57,85
1Sony Optiarc AD-7240S Zwart€ 19,43€ 19,43
1Cooler Master CM 690 II Advanced€ 68,-€ 68,-
1Scythe Mugen 2 Rev. B€ 29,90€ 29,90
1Intel Core i7 860€ 226,89€ 226,89
1Seasonic M12II Bronze 520W€ 76,51€ 76,51
1Intel Postville X25-M SSDSA2MH080G2C1 80GB€ 209,-€ 209,-
1Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/4G€ 96,77€ 96,77
1Gigabyte GA-P55A-UD3€ 119,50€ 119,50
1XFX HD 5870 1024 MB DDR5 DisplayPort (HD-587X-ZNFV)€ 349,-€ 349,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.252,85


Suggesties en opmerkingen zijn welkom!
Eitje (reken op maximaal 350W). :)

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Lord_Dain
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 08:58
Reden dat ik twijfel is omdat ze op de XFX website een 500W voeding aanbevelen, wellicht dat hun GPU heel onzuinig is, maar kan het me niet voorstellen chipset=chipset toch?

ps. Weet iemand hoe lang de modulaire kabels van die voeding zijn? Wil ze het liefste achter het mobo langs trekken richting de HD en GPU.

[Voor 29% gewijzigd door Lord_Dain op 02-07-2010 13:42]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Malantur
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 13:45

Malantur

BBG'er
Lord_Dain schreef op vrijdag 02 juli 2010 @ 13:41:
Reden dat ik twijfel is omdat ze op de XFX website een 500W voeding aanbevelen, wellicht dat hun GPU heel onzuinig is, maar kan het me niet voorstellen chipset=chipset toch?
Ze zijn allemaal ongeveer hetzelfde. Sommige fabrikanten overclocken hun kaart, wat resulteert in een hoger verbruik, en sommige fabrikanten maken een ander design voor het voedingscircuit, wat dan weer resulteert in een lager verbruik. Maar in grote lijnen verbruiken die kaarten allemaal hetzelfde.
De reden waarom XFX toch een voeding van 500W aanbeveelt, is dat XFX niet kan weten wat er voor de rest nog in je computer zit. Bovendien zijn er 500W voedingen van Sweex e.d. die totaal geen 500W kunnen leveren!
Jij wilt echter een van de beste voedingen kopen die er is, dus dat komt sowieso wel goed.
ps. Weet iemand hoe lang de modulaire kabels van die voeding zijn? Wil ze het liefste achter het mobo langs trekken richting de HD en GPU.
Er bestaan iig verlengkabels voor, moest het niet lang genoeg zijn.

[Voor 11% gewijzigd door Malantur op 02-07-2010 13:57]

'Let's eat Grandma!' or, 'Let's eat, Grandma!'. Punctuation saves lives.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • PjotrStroganov
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 01:05
-The_Mask- schreef op dinsdag 29 juni 2010 @ 23:54:
[...]

Kwaliteit hoort net zoals Coolermaster zeker niet tot de top, al doet Nexus het wel beter.

pricewatch: Seasonic S12II Bronze 520W
pricewatch: Enermax PRO82+ 425
Eén van deze twee zou ik doen, zijn trouwens ook te krijgen als modulaire versie, bij de Seasonic is het typenr. dan M12II-Bronze 520W en bij de Enermax Modu82+ 425W.
Tnx. Heb beide als vergelijkingsmateriaal gebruikt en ben qua prijs kwaliteit gekomen tot een Nexus NX-5000 R3 530W. :)

PSN/XBL/Steam ID: PjotrStroganov


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
PjotrStroganov schreef op vrijdag 02 juli 2010 @ 16:39:
[...]


Tnx. Heb beide als vergelijkingsmateriaal gebruikt en ben qua prijs kwaliteit gekomen tot een Nexus NX-5000 R3 530W. :)
De Seasonic is een paar euro duurder hoe kun je de prijs/kwaliteit in het voordeel van de Nexus kiezen?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • PjotrStroganov
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 01:05
-The_Mask- schreef op vrijdag 02 juli 2010 @ 19:36:
[...]

De Seasonic is een paar euro duurder hoe kun je de prijs/kwaliteit in het voordeel van de Nexus kiezen?
Na het lezen van de recommended psu artikelen op SPCR leek me het de beste keuze.

PSN/XBL/Steam ID: PjotrStroganov


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
PjotrStroganov schreef op zaterdag 03 juli 2010 @ 13:54:
[...]


Na het lezen van de recommended psu artikelen op SPCR leek me het de beste keuze.
Volgende keer dus maar een betere reviewsite nemen. ;)

Review van o.a. de NX-5000 R3.
En een review van de Seasonic.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Bastard
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 23-03 11:31
k heb hier net een nieuwe graka aangeschaft en vraag me af of mijn voeding dat wel gaat trekken
mijn pc wordt dan:
- amd 940BE
- 4gb ddr2
- dvd brandertje
- 2x spinpoint f1 1tb, 1 x 500gb samsung en 1x 1,5 tb spinpoint f2.
- hd4890 vapor-x 1gb

mijn huidige voeding is een antec earthwatts 380w (wat ruim voldoende is voor de hd4770 die er nu nog in zit, maar een hd4890 verbruikt ruwweg 2 keer zoveel).
Nu is mijn vraag gaat deze voeding dit trekken en zo nee, wat voor voeding heb ik dan nodig?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
KAdrifter schreef op zaterdag 03 juli 2010 @ 17:45:
mijn huidige voeding is een antec earthwatts 380w
Een EarthWatts EA380? Niet de versie met een D in de naam? Want er zijn drie verschillende soorten Antec Earthwatts voedingen. ;)

Maar zolang je niet gaat overklokken of zware programma's zoals Furmark en/of LinX gaat draaien (typische programma's gebruikt bij overklokken) moet het wel gaan, al heb wel een verloopje nodig aangezien de voeding een PCIe aansluiting te weinig heeft.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • PjotrStroganov
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 01:05
-The_Mask- schreef op zaterdag 03 juli 2010 @ 13:59:
[...]

Volgende keer dus maar een betere reviewsite nemen. ;)

Review van o.a. de NX-5000 R3.
En een review van de Seasonic.
Heb je advies opgevolgd.;)

Nu nog hopen dat cool-prizes the order wil aanpassen zonder dat de oorspronkelijke voeding eerst hoeft worden opgestuurd.

PSN/XBL/Steam ID: PjotrStroganov


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bastard
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 23-03 11:31
-The_Mask- schreef op zaterdag 03 juli 2010 @ 18:10:
[...]

Een EarthWatts EA380? Niet de versie met een D in de naam? Want er zijn drie verschillende soorten Antec Earthwatts voedingen. ;)

Maar zolang je niet gaat overklokken of zware programma's zoals Furmark en/of LinX gaat draaien (typische programma's gebruikt bij overklokken) moet het wel gaan, al heb wel een verloopje nodig aangezien de voeding een PCIe aansluiting te weinig heeft.
een EA380 inderdaad, zat bij mijn antec behuizing, als het goed is heb ik dat verloopje nog ergens liggen :). Dat ik niet kan overklokken is wel jammer, maar om daar nu een nieuwe voeding voor te halen is nogal geldverspilling voor die paar procentjes winst.
iig bedankt voor het advies:).

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 19-03 15:57

Dawn

..Sworn to the Dark..

Beste Tech-people;

Na het aanschaffen van een 2e GTX285 Black Edition is er een resultaat gekomen dat mijn PSU de vraag naar stroom niet kan voorzien. In Vantage loopt de test vast in de tweede Graphics Test (screen freeze) wat het resultaat is van te weinig prik.

Onderstaand mijn systeem;

DAWN:
GA-EX58-UD5 rev. 1.0
i7 920 D0 b:3849A822 @4.2GHz -> 1.30V
Prolimatech Mega Shadow @2 Xigmatek XLF-F1254
OCZ3P1600LV6GK @1600MHz 7-7-7-24 -> 1.65V
2 SLi NVidia GeForce GTX285 Black Edition -> 1.5V
OCZ 30GB Vertex
Samsung 1GB HD103SJ
Coolermaster CM690 NVidia Edition

Huidige Voeding: Coolermaster Real Power M850


Na een calculatie op Outervision Extreme kom ik uit op een max wattage van 975.

Mijn vraag is of mensen een advies kunnen geven betreffende een PSU die >1KW levert. Degene die ik momenteel aan het onderzoeken ben zijn:

- Corsair HX1000W
- Antec True Power Quattro 1200W

beide zijn prima uit tests gekomen maar ik zoek een beetje naar ervaring van de mensen hier, anderzijds of men nog andere alternatieven zijn voor me.

Ik hoor graag ervaringen en/of opmerkingen.

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 285k km


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 10:00

Ed_L

Crew Council
1000W+ is wel wat overdreven. Je hebt gewoon geen topper van een 750W voeding.
pricewatch: Seasonic S12D-850W
pricewatch: Corsair HX850W

[Voor 7% gewijzigd door Ed_L op 05-07-2010 19:43]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Dawn schreef op maandag 05 juli 2010 @ 19:36:
In Vantage loopt de test vast in de tweede Graphics Test (screen freeze) wat het resultaat is van te weinig prik.
Hoe ben je hier zo zeker van?

Trouwens Corsair heeft al nieuwe modellen dan degene die hier genoemd worden en die van Antec en Seasonic komen er ook zeer binnen kort aan.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 19-03 15:57

Dawn

..Sworn to the Dark..

Ed_L schreef op maandag 05 juli 2010 @ 19:43:
1000W+ is wel wat overdreven. Je hebt gewoon geen topper van een 750W voeding.
pricewatch: Seasonic S12D-850W
pricewatch: Corsair HX850W
klopt, de CM die ik heb hangen is niet top of the line, maar heeft altijd prima werk geleverd.
Daarnaast wil ik mijn aankomende voeding wel kopen met het oog op de toekomst dat als ik eventuele uitbrijdingen ga halen/systeem revampen ik niet weer tegen mijn PSU probleem wandel (vandaar de >1KW).

@The_Mask:

ja daar ben ik zeker van, ik heb momenteel mijn graka's terug geclocked, geen problemen ondervonden tot dusver =)

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 285k km


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Dawn schreef op maandag 05 juli 2010 @ 22:31:
ja daar ben ik zeker van, ik heb momenteel mijn graka's terug geclocked, geen problemen ondervonden tot dusver =)
En videokaart te warm of niet stabiele overklok is niet mogelijk?

Die CM kan namelijk zelfs voor even 1kW leveren en de voltages blijven gewoon stabiel dan, dus ik zou niet weten hoe de voeding het probleem zou kunnen veroorzaken.

[Voor 13% gewijzigd door -The_Mask- op 05-07-2010 22:49]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 10:00

Ed_L

Crew Council
-The_Mask- schreef op maandag 05 juli 2010 @ 20:03:
[...]


Trouwens Corsair heeft al nieuwe modellen dan degene die hier genoemd worden
Ja, heb je ook gezien wat ze kosten?
http://tweakers.net/price.../664/258770;258769;258768

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Tuurlijk heb ik gezien hoeveel ze kosten, maar misschien is die zijn prijs wel waard, dat kun je zeggen voor de reviews komen van de AX750 en AX850.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 19-03 15:57

Dawn

..Sworn to the Dark..

-The_Mask- schreef op maandag 05 juli 2010 @ 22:48:
[...]

En videokaart te warm of niet stabiele overklok is niet mogelijk?

Die CM kan namelijk zelfs voor even 1kW leveren en de voltages blijven gewoon stabiel dan, dus ik zou niet weten hoe de voeding het probleem zou kunnen veroorzaken.
ik heb ze moeten terug clocken van hun fabriekswaarden; afzonderlijk, op hun originele waarden, functioneren ze prima.

extreme temperaturen heb ik niet kunnen constateren moet ik heel eerlijk zeggen.

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 285k km


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Help!!!!
 • Registratie: Juli 1999
 • Niet online

Help!!!!

Mr Majestic

-The_Mask- schreef op maandag 05 juli 2010 @ 23:15:
Tuurlijk heb ik gezien hoeveel ze kosten, maar misschien is die zijn prijs wel waard, dat kun je zeggen voor de reviews komen van de AX750 en AX850.
Zijn er al goede reviews vd AX750 en AX850 ?

De AX1200 is extreem goed getest bij JonnyGuru, echter die vind ik te duur en teveel watt hebben. Helaas hebben ze geen AX1000.

De AX850 vind ik interresant, alleen is die (en de AX750) op een ander platform (seasonic) gebouwd dan de AX1200.

Alhoewel seasonic normaal gesproken heel goede voedingen bouwt ben ik toch benieuwd of deze nieuwste iteratie net zulke goede testwaarden geeft als de AX1200.

PC Specs
Asus ROG Strix B650E-E | AMD 7700X | G-Skill 32GB DDR5 6000C30 M-die | 4090 FE | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM1000x Shift | WD Black SN850X 1TB M.2


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Dawn schreef op dinsdag 06 juli 2010 @ 09:37:
[...]
ik heb ze moeten terug clocken van hun fabriekswaarden; afzonderlijk, op hun originele waarden, functioneren ze prima.

extreme temperaturen heb ik niet kunnen constateren moet ik heel eerlijk zeggen.
Maar dan is je overklok dus gewoon niet stabiel of niet?
Help!!!! schreef op dinsdag 06 juli 2010 @ 11:06:
[...]

Zijn er al goede reviews vd AX750 en AX850 ?
Nee, maar als de voeding nog niet nodig is zou ik nog even wachten op wat Antec en Seasonic uit brengen.
De AX850 vind ik interresant, alleen is die (en de AX750) op een ander platform (seasonic) gebouwd dan de AX1200.
De AX1200 is dan ook geen Seasonic. Corsair is namelijk begonnen met het ontwerp direct na dat de HX1000W te koop was en de hij is geproduceerd door Flextronics.

[Voor 5% gewijzigd door -The_Mask- op 06-07-2010 15:04]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 10:00

Ed_L

Crew Council
Modbreak:Titel is in overleg met TS aangepast.

 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 24-03 09:44

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

Ed_L schreef op woensdag 07 juli 2010 @ 11:00:
[modbreak] Titel is in overleg met TS aangepast.[/]
Wat een hippe nieuwe titel! :)

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Ik vind het eigenlijk een titel van niks en de titel dekt de lading ook niet.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 24-03 09:44

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

-The_Mask- schreef op woensdag 07 juli 2010 @ 19:29:
Ik vind het eigenlijk een titel van niks en de titel dekt de lading ook niet.
Hoezo niet? Het gaat er in dit topic om mensen te helpen bij de aanschaf van een voeding, en te voorkomen dat ze rotzooi kopen? Daar lijkt 'BBG' me een goede term voor. :) (Alhoewel de associatie met de periodieke BBG misschien incorrect is.)

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 10:00

Ed_L

Crew Council
-The_Mask- schreef op woensdag 07 juli 2010 @ 19:29:
Ik vind het eigenlijk een titel van niks en de titel dekt de lading ook niet.
Gelieve commentaar op moderaties niet in het topic te bespreken. Open maar een topic in SM als je het niet eens bent met het beleid, zodat het hier gewoon over advies over aan te schaffen voedingen gaat.

 • GENETX
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 24-03 23:49
Misschien dat we achter de schermen rustig bezig zijn met de uitrol van een duidelijk icoon voor advies rondom hardware? In CSL hadden we ze al tijden en is voor iedereen duidelijk geweest. Nu is er ook al zo'n topic in VB. En nu is ook dit topic toegevoegd aan de BBG Aanschaf-serie. Op deze manier wordt het duidelijker waar informatie kan worden gewonnen en kunnen we ook meer overzicht creëren.

[Voor 53% gewijzigd door GENETX op 07-07-2010 23:50]


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 24-03 09:44

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

Dat bedoelde ik. :) Ik vind het daardoor inderdaad wel helder waar je terecht kan voor vragen wat betreft aanschaf van materiaal.

Maar weer terug ontopic. ;)

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • [MAUS]
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 18:16
Hey, ik zit ook te kijken om een nieuw systeem samen te stellen, nu heb ik 2 voedingen gezien van Sharkoon; de Sharkoon Rush Power SHA-R500M en de Sharkoon Rush Power SHA-R600M. Is dit een goed merk? en zijn dit goede voedingen?
Alvast bedankt

[Voor 52% gewijzigd door [MAUS] op 09-07-2010 11:21]

Ryzen 5 7600X | ASUS TUF Radeon RX 6900 XT| Asus ROG Strix B650E-F | Kingston Fury Beast 32GB 6000CL36 | Samsung 980 Pro 1 TB | Kingston A2000 1TB | Noctua NH-D15 | Fractal Meshify 2 Compact | Corsair RM750x | LG 38GN950


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 10:00

Ed_L

Crew Council
Ben je gelimiteerd tot die modellen door een bepaalde winkel of zijn andere suggesties ook welkom?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • [MAUS]
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 18:16
Het liefst bij alternate Nederland XD, en ook een beetje redelijke prijzen zeg maar...

Ryzen 5 7600X | ASUS TUF Radeon RX 6900 XT| Asus ROG Strix B650E-F | Kingston Fury Beast 32GB 6000CL36 | Samsung 980 Pro 1 TB | Kingston A2000 1TB | Noctua NH-D15 | Fractal Meshify 2 Compact | Corsair RM750x | LG 38GN950


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • [MAUS]
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 18:16
De gx550 van cooler master lijkt me wel een goede voeding maar ik weet niet of ik de kabels goed kwijt kan in een gladiator 600 behuizing, daarom wilde ik voor modulair gaan zoals de Silverstone st50f-230, Sharkoon Rush Power SHA-R500M, OCZ Mod Xstream Pro 500w, het is de bedoeling dat het een redelijk systeem word, ASUS m4a89gtd Pro moederbord, Ati radeon hd4850, phenom II X4 955, 4gb geil ddr3 geheugen, 3 sata harde schijven (500gb nieuw, 250+80gb uit oude pc) en een sata dvd-brander, eventueel later ook nog overklokken met een andere cpu koeler erop, dus ik dacht dat 500 watt wel voldoende is en anders 550/600 watt. alleen wilde ik wel zeker weten welk merk voeding goede kwaliteit levert.

[Voor 5% gewijzigd door [MAUS] op 09-07-2010 11:49]

Ryzen 5 7600X | ASUS TUF Radeon RX 6900 XT| Asus ROG Strix B650E-F | Kingston Fury Beast 32GB 6000CL36 | Samsung 980 Pro 1 TB | Kingston A2000 1TB | Noctua NH-D15 | Fractal Meshify 2 Compact | Corsair RM750x | LG 38GN950


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Lord_Dain
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 08:58
Ik had voor mijn systeem de Seasonic Modulaire 520W gekozen, die is echter niet leverbaar en nu wil ik een vergelijkbare voeding hebben (+- 80 EUR) voor een systeem met een Core i7 860 en ATI 5870 GPU, waarbij ik de CPU licht ga overklokken.

Restricties zijn eigenlijk dat ik hem moet halen bij Informatique, Alternate of CDROM land en het dus een voeding moet zijn die daar op voorraad is. Ik zag wel de Seasonic 620W maar dat is overkill volgens mij en die kost 100EUR.

Ps. Ik vind het wel belangrijk dat het een stille voeding is

PPs. Gna 8)7 , ik geloof dat mijn hersenen oververhit zijn ofzo, ik zie dat ze bij Informatique wel de 620W van Seasonic (ook de Modulaire versie) hebben en dat ie maar 5 euro duurder is, dus ik denk dat ik dan die pak, of iemand moet nog een goede suggestie hebben

[Voor 26% gewijzigd door Lord_Dain op 09-07-2010 21:49]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • .phoz
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 12:14
Is een 700W voeding genoeg voor een i7 930 en 2x HD5850's ?

 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 24-03 09:44

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

'Een 700W voeding' niet, want dat zegt namelijk helemaal niets.

Voor een i7 930 en 2 5850's zou ik van een maximumverbruik van zo'n 450W uitgaan, dus een goede 550W voeding kan dat prima trekken (dan heb je nog ruimte voor meerdere HDD's danwel een overklok, of gewoon marge).
Deze is dus een goede keus, en anders kan je (als je echt dik wil overklokken, of er nog een graka bij wil zetten 8)7) misschien voor een modelletje groter gaan, de TP-650.

[Voor 24% gewijzigd door Ghost Dog op 12-07-2010 02:13]

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • .phoz
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 12:14
Het is een Cooler Master PSU Silent Pro 700W

Deze zal ook wel voldoen?

 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 19-03 15:57

Dawn

..Sworn to the Dark..

.phoz schreef op maandag 12 juli 2010 @ 17:42:
Het is een Cooler Master PSU Silent Pro 700W

Deze zal ook wel voldoen?
mijn RealPower 850W is niet voldoende voor 2GTX285 en een zwaar overclockte i7 920.

nu heb ik geen idee of jij je CPU hebt overclocked (ja ok, de GTX285 zuipt iets meer stroom). Het zou moeten voldoen iig.

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 285k km


 • Redblader
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 17:40
.phoz schreef op maandag 12 juli 2010 @ 17:42:
Het is een Cooler Master PSU Silent Pro 700W

Deze zal ook wel voldoen?
Heb je die voeding al? Er zijn namelijk voedingen met een stuk betere kwaliteit te krijgen van onder andere Antec, Seasonic en Corsair.

Deze bijvoorbeeld zou een goede keus zijn: pricewatch: Antec TruePower TP-650

[Voor 20% gewijzigd door Redblader op 12-07-2010 19:19]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Dawn schreef op maandag 12 juli 2010 @ 19:14:
[...]

mijn RealPower 850W is niet voldoende voor 2GTX285 en een zwaar overclockte i7 920.
Volgens mij is al eens gezegd dat je probleem hoogstwaarschijnlijk ergens anders ligt. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 19-03 15:57

Dawn

..Sworn to the Dark..

-The_Mask- schreef op maandag 12 juli 2010 @ 19:39:
[...]

Volgens mij is al eens gezegd dat je probleem hoogstwaarschijnlijk ergens anders ligt. ;)
Dat zal Woensdag blijken ja of nee ;)

Ik kan me namelijk niet indenken dat als ik een enkele GTX285 Black Ed. (dus factory OC) draai deze prima werkt (beide) en zodra het er 2 worden de factory OC niet meer werkt omdat hij dan te ver is overclocked :x

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 285k km


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Ik zou zeggen lees een review van de voeding. De voeding kan 1kW leveren voor een paar minuten waarna die doorfikt door overbelasting van de 12 voltlijn. Maar de voltages blijven wel prima binnen de marge, dus ik zou niet weten hoe de voeding het probleem zou moeten zijn.

Daarnaast de symtomen die je noemt duiden niet echt op een voeding probleem.

Moederbord of videokaart kan bijvoorbeeld prima, zo wel half stuk als te warm of gewoon te hoog overgeklokt.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Iv00w
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 24-03 21:20
Hallo

Ik ben aan het onderzoeken om een nieuwe videokaart te kopen en op advies van het BBG Videokaarten topic ben ik aan het overwegen om een HD5750 aan te schaffen, van een nog te beslissen merk.

Nu is mijn vraag, is mijn huidige voeding voldoende om mijn huidige setup + de nieuwe HD5750 te ondersteunen?

Mijn specs:
CPU: Intel Core2 Quad Q9300 (2.50GHz)
RAM: 6GB DDR3 @ 1066MHz (merk niet aangegeven op de HP site)
Harde schijf: Seagate ST3500320NS (Barracuda ES.2 SATA 3.0-Gb/s 500GB)
Moederbord: IPIEL-LA3 (Eureka3)
Videokaart: nVidia GT 220 1024MB (volgens HP, maar in eigenschappen zie ik tot 4096MB shared?)
Voeding: Liteon PS-5301-08hf

Meer over de voeding:
OUTPUT
+5V: 25A Max.
+3.3V: 18A Max.
+5Vsb: 2A Max.
+12V: 19A Max.
-12V: 0.8A Max.

Alvast bedankt!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Iv00w schreef op dinsdag 13 juli 2010 @ 15:45:
Nu is mijn vraag, is mijn huidige voeding voldoende om mijn huidige setup + de nieuwe HD5750 te ondersteunen?
Neem aan dat de GT220 word vervangen?

Een HD5750 met 512MB moet wel gaan, neemt niet erg veel meer dan de huidige kaart. 1GB videogeheugen geeft meestal toch niet veel winst bij zo'n kaart. Bij een GT220 is het trouwens helemaal nutteloos. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Marcvd
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 21-05-2019
Als ik bij m'n huidige systeem de videokaart wil vervangen voor een HD5770 512mb en er een andere CPU koeler op wil zetten (de stock koeler maakt echt een pleurisherrie), Gaat m'n voeding (350W) dit trekken?
Volgende de reacties in een ander topic was de videokaart geen probleem, maar nu ik 2 dagen aan het testen ben met de Onboard-kaart kom ik er toch ook achter dat ik er een stillere koeler op wil hebben.

Ik neem trouwens aan dat ik vragen over de koeler weer ergens anders moet gaan stellen?
Voor het geval jullie een type willen weten, ik twijfel over de koeler bij het midrange-gamesysteem (de Cooler Master Hyper TX3)

Het systeem:
#ProductPrijsSubtotaal
1Samsung Spinpoint F3 HD502HJ, 500GB€ 42,02€ 42,02
1Sony Optiarc AD-7240S Zwart€ 19,70€ 19,70
1Microsoft Windows 7 Home Premium (NL OEM 64bit)€ 89,50€ 89,50
1AOpen ES45H€ 37,52€ 37,52
1Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/4G€ 88,26€ 88,26
1AMD Phenom II X4 955 Black Edition€ 150,95€ 150,95
1Asrock 880GMH-USB3€ 77,-€ 77,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 653,95

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Marcvd schreef op dinsdag 13 juli 2010 @ 21:57:
Als ik bij m'n huidige systeem de videokaart wil vervangen voor een HD5770 512mb en er een andere CPU koeler op wil zetten (de stock koeler maakt echt een pleurisherrie), Gaat m'n voeding (350W) dit trekken?
Het is trouwens een 250 Watt voeding wat in jouw PC zit. Denk dat het wel net zou gaan, maar een HD5750 met 512MB lijkt mij verstandiger.

Maar de PC was nu (na het veranderen van een paar instellingen in het bios) toch erg stil?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Marcvd
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 21-05-2019
Jah klopt, hij is erg stil, zolang ik geen zware programma's draai (Zoals ik zei ben ik de on-board grafische kaart een beetje aan het testen door wat spellen te spelen). Als de pc een beetje moet werken loopt de CPU fan op tot 6500 toeren en dat maakt nog steeds veel lawaai, hieraan kan ik echter weinig doen denk ik..

Over de kaart, ik bedoelde idd een 5750.

De voeding is volgens de specs 350W. of kijk ik verkeerd :X

[Voor 8% gewijzigd door Marcvd op 13-07-2010 22:36]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Marcvd schreef op dinsdag 13 juli 2010 @ 22:35:
Jah klopt, hij is erg stil, zolang ik geen zware programma's draai (Zoals ik zei ben ik de on-board grafische kaart een beetje aan het testen door wat spellen te spelen). Als de pc een beetje moet werken loopt de CPU fan op tot 6500 toeren en dat maakt nog steeds veel lawaai, hieraan kan ik echter weinig doen denk ik..
Ja wel, weer met de bios instellingen prutsen. ;)
Target CPU temp bijvoorbeeld verhogen naar 60 graden.
De voeding is volgens de specs 350W. of kijk ik verkeerd :X
Volgens mij staat er iets van 350W peak en 250W continue, of te wel een 250 Watt voeding. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Marcvd
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 21-05-2019
en zo leert men iedere dag weer wat bij..
ik dacht trouwens dat 60 graden voor je CPU wel een max was en was dus vrij angstig om die target temp te verhogen.. maar blijkbaar werkt dat dus anders?

maar dit wordt offtopic, mijn vragen zijn beantwoord en mijn dank wederom groot 8)

 • Anoniem: 134818
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Iemand wat meer info over deze PSU? Ik vind hem wel interessant, niet erg duur, 80 plus bronze, nexus is altijd wel stil, wat ook uit de reviews blijkt. Alleen is het wel echte kwaliteit?

pricewatch: Nexus NX-6000

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 134818 schreef op woensdag 14 juli 2010 @ 16:35:
Iemand wat meer info over deze PSU? Ik vind hem wel interessant, niet erg duur, 80 plus bronze, nexus is altijd wel stil, wat ook uit de reviews blijkt. Alleen is het wel echte kwaliteit?

pricewatch: Nexus NX-6000
Waarom niet een Seasonic S12II-Bronze van 620 Watt?

Denk dat het een voeding van ATNG is, niet bagger, maar ook niet high-end, hier een review van de NX-5000.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Anoniem: 134818
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Omdat MNM computers mij een stuk beter overkomt dan Max ICT.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Beide niet erg goed, maar dat lijkt mij niet echt een goede reden om een veel mindere voeding te halen eigenlijk.
Het zijn daar geen oplichters, lage beoordelingen komen ook vooral omdat mensen met slechte ervaringen veel eerder geneigd zijn om een review te schrijven.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Anoniem: 134818
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Naja, daarom vraag ik. Hoeveel minder :S.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Tja hoe wil je zoiets zeggen? Zou zeggen lees de review, duidelijker kan ik het niet brengen.
Review van de Seasonic: http://hardocp.com/articl...620_power_supply_review/1

[Voor 35% gewijzigd door -The_Mask- op 14-07-2010 18:31]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • bassiez1987
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-02 20:12
beste iedereen. ik heb een systeempje samengesteld en besteld met daarbij een antec tp-650. ik zag alleen dat deze waarschijnlijk toch niet leverbaar is bij zercom. ik heb niet heel veel verstand van voedingen dus ik was op zoek naar een voeding in grofweg dezelfde prijsklasse die ook aardig beoordeeld wordt. Ik zag er op de site alleen niet 1 staan waarvan ik dacht, dat is een logische vervanging. Zien jullie er wel één of kan ik beter ergens anders op zoek gaan? ik dacht eventueel aan de cm real power m620?

hieronder even het systeem. eventueel over een tijdje nog een 2e videokaart erbij en wat extra harde schijven.

#ProductPrijsSubtotaal
1Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB€ 57,32€ 57,32
1Lancool Dragon Lord PC-K62€ 89,-€ 89,-
1Scythe Mugen 2 Rev. B€ 31,99€ 31,99
1Antec TruePower TP-650€ 82,11€ 82,11
1Crucial RealSSD C300 2.5" 64GB€ 150,58€ 150,58
1GeIL GV34GB1333C9DC€ 88,40€ 88,40
1AMD Phenom II X6 1055T€ 185,90€ 185,90
1Asrock 890FX Deluxe3€ 136,98€ 136,98
1Club3D HD5850 Overclocked Edition€ 272,18€ 272,18
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.094,46

bij voorbaat dank

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
bassiez1987 schreef op woensdag 14 juli 2010 @ 20:50:
beste iedereen. ik heb een systeempje samengesteld en besteld met daarbij een antec tp-650. ik zag alleen dat deze waarschijnlijk toch niet leverbaar is bij zercom. ik heb niet heel veel verstand van voedingen dus ik was op zoek naar een voeding in grofweg dezelfde prijsklasse die ook aardig beoordeeld wordt. Ik zag er op de site alleen niet 1 staan waarvan ik dacht, dat is een logische vervanging. Zien jullie er wel één of kan ik beter ergens anders op zoek gaan? ik dacht eventueel aan de cm real power m620?
De CoolerMaster Realpower M620 is een slechte voeding, waarom die zo populair is zal wel komen omdat er Coolermaster op staat. Maar dat maakt het eigenlijk nog vreemder want CM heeft eigenlijk geen erg goede voedingen gemaakt, de besten zijn redelijk, maar meestal zijn ze bagger/slecht/matig.

Zou de XFX XXX Edition 650 Watt nemen. Heeft zo te zien erg veel weg van de Antec, misschien intern zelfs gelijk.

[Voor 3% gewijzigd door -The_Mask- op 14-07-2010 21:43]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • bassiez1987
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 25-02 20:12
fantastisch, bedankt ik las op best veel plekken dat mensen de cm namen. waarmee maar weer eens blijkt dat de massa niet altijd gelijk heeft. de link over de cm is er alleen niet één waar ik heel veel mee kan; mn russisch is waarschijnlijk slechter dan de voeding alhoewel de cijfertjes boekdelen spreken:P ik geloof echter wel dat je weet waar je het over hebt

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Mijn russischGrieks natuurlijk, praat hem gewoon na :p is ook slechter dan de voeding daarom gebruik ik meestal ook Google translate. ;)

[Voor 13% gewijzigd door -The_Mask- op 15-07-2010 00:39]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 24-03 09:44

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

offtopic:
Psst, die site is in het Grieks. ;)
Daar hebben de Russen hun schrift voor 24/34 letters vandaan. :P

[Voor 56% gewijzigd door Ghost Dog op 15-07-2010 00:23]

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • PjotrStroganov
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 01:05
-The_Mask- schreef op woensdag 14 juli 2010 @ 21:40:
[...]

De CoolerMaster Realpower M620 is een slechte voeding, waarom die zo populair is zal wel komen omdat er Coolermaster op staat. Maar dat maakt het eigenlijk nog vreemder want CM heeft eigenlijk geen erg goede voedingen gemaakt, de besten zijn redelijk, maar meestal zijn ze bagger/slecht/matig.

Zou de XFX XXX Edition 650 Watt nemen. Heeft zo te zien erg veel weg van de Antec, misschien intern zelfs gelijk.
Coolermaster werd doorgaans aangeprezen in BBG's. Ik heb me er iig ook door laten leiden.


Iemand nog een M520 kopen? :P

PSN/XBL/Steam ID: PjotrStroganov


 • Anoniem: 134818
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
In de meeste reviews komt de Cooler Master M serie ook wel redelijk tot goed er uit.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Linkje? De enige goede review die ik ooit heb gezien is de bovenstaande, de rest was van mijn PC is in de 10 seconde dat ik de voeding teste niet doorgebrand dus de voeding is geweldig!!!111.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Anoniem: 134818
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Sja een review die niet te lezen valt is een goeie :+

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Iedereen kan plaatjes kijken en met Google translate is de zinsbouw dan wel niet goed, maar de tekst is iig wel begrijpbaar.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • thomskipsp
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 16:15
Menschen, ik heb een vraag aan jullie. Ik heb nu een goedwerkende pc, maarja, upgraden kan natuurlijk niet uitblijven. Het gaat om de huidige specificaties:
CPU: Intel Pentium E6300, @ 3.2 GHz.
Mobo: Asrock 4coredual Sata 2.0.
Graka: Xfx Radeon 4650 Agp
3 gig Kingston valueram 533 MHz.
2 harde schijven, 1 Fancontroller, en 4 fans. Ook nog 1 DVD-drive.

Op het moment heb ik een merkloze 300 watt voeding, die het allemaal prima trekt. Nou is mijn vraag, ik wil upgraden naar een HD5770. Wat voor voeding zal ik daarvoor bijbestellen? Want ik ben bang dat mij voeding dat niet gaat trekken, en er zit ook geen PCI-e voedingsstekker op, dus dat schiet ook niet op.

Alvast bedankt!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Je voeding is niet je enige probleem....
Je moederbord heeft namelijk maar een PCIe 1.0a x4 slot wat maar erg weinig bandbreedte kan leveren voor een HD5770, daarnaast heb je ook nog een een berucht VIA chipset die videokaarten met PCIe 2.0 aansluitingen helemaal niet leuk vind en jij wilt zelf een PCIe 2.1 videokaart.
Dus de vraag is heel erg als het wel gaat werken ook al heb je een nieuwe voeding en als het dan werkt zal het wel niet goed draaien omdat het moederbord de videokaart nogal bottleneckt.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • marcop23
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 17:27
@thomskipsp
Als ik een PSU Calculator doe met jouw nieuwe systeem en de CPU overklokked op 3.20 GHz, dan kom ik op 301 watt. Dat zou misschien nog net kunnen met een a-merk voeding van 300 watt. Maar hang je er dan een HDD bij, lukt het niet meer.

Dus het advies: Koop een be quiet! Pure Power L7 350W

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Mijn advies, (koop niks maar doe het hier nog een tijdje mee en) koop een hele nieuwe PC.
Als daar geen geld voor is zou ik toch eerst opzoek naar een tweedehands/nieuw moederbord.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • thomskipsp
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 16:15
Een nieuwe pc is sowieso van de baan, daar is het budget gewoon niet groot genoeg voor. Het liefst heb ik ook een modulaire voeding, maar de voeding mag ook niet boven de 450 watt uitreiken. Ik had al in mijn achterhoofd dat het PCIe slot v1 is, en ook x4, ik kan daar wel mee leven. Ik zie daar geen probleem, ik heb nl al gelezen dat de HD5770 werkt op het moederbord. Ik zat alleen met mijn voeding te kloten, want die heeft én geen sata aansluitingen, én geen pcie aansluitingen. Dus ik heb nu geen molex-stekkertjes meer over, vandaar ook een nieuwe voeding.

 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 10:00

Ed_L

Crew Council
thomskipsp schreef op donderdag 15 juli 2010 @ 20:54:
Het liefst heb ik ook een modulaire voeding, maar de voeding mag ook niet boven de 450 watt uitreiken.
:? Waarom niet?

Je weet dat een voeding alleen uit de muur trekt wat je systeem ervan vraagt; niet wat er op de sticker staat?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
thomskipsp schreef op donderdag 15 juli 2010 @ 20:54:
Ik had al in mijn achterhoofd dat het PCIe slot v1 is, en ook x4, ik kan daar wel mee leven. Ik zie daar geen probleem
Ik wel o.a. een verprutsing van je fps en vooral de minimale fps.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Redblader
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 17:40
-The_Mask- schreef op donderdag 15 juli 2010 @ 20:59:
[...]

Ik wel o.a. een verprutsing van je fps en vooral de minimale fps.
En niet te vergeten verprutsing van je geld :+
Als je een 5770 zou kopen zou je er maar weinig op vooruit gaan met dit moederbord.

[Voor 15% gewijzigd door Redblader op 15-07-2010 21:22]


 • thomskipsp
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 16:15
Kijk een upgrade van mn mobo kan later wel, dat is zon probleem niet. Dat doe ik later wel, het gaat mij nu puur om mijn Graka, en voeding. Wat voor moederbord zouden jullie aanraden? Die houd ik dan in mijn achterhoofd. Tnx!

 • beukbeuk
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 27-11-2018
Beste mensen,

Ik wil mijn "oude" server een nieuw plekje geven in mijn huis, in plaats van zijn vertrouwde plekje in de meterkast wou ik de server als een htpc gaan gebruiken, systeempje draait nu al een paar jaar naar volle tevredenheid op een "el cheapo" voeding maar nu er een videokaart bij in moet zal de voeding toch vervangen moeten worden. het systeem is een gigabyte GA-K8NS Ultra-939 mobo met een AMD Athlon 64 3200+ processor, 4 reepjes 512mb ddr sdram, 2 sata schijven en 4 tv kaarten (technotrend premium c-2300, technotrend budget c-1500, satelco pci dvb-c hdtv en een Terratec Cinergy 400(voor als de andere 3 niet voldoen;-)) en als videokaart had ik de Club3D HD3650 agp op het oog. verder maakt modulair me niet echt uit maar dat de voeding een beetje stil is vind ik wel belangrijk. Iemand een tip welke voeding hiervoor geschikt is?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
thomskipsp schreef op vrijdag 16 juli 2010 @ 14:59:
Kijk een upgrade van mn mobo kan later wel, dat is zon probleem niet. Dat doe ik later wel, het gaat mij nu puur om mijn Graka, en voeding. Wat voor moederbord zouden jullie aanraden? Die houd ik dan in mijn achterhoofd. Tnx!
pricewatch: Asus P5QPL-AM met dit mobo zul je de CPU ook nog wel wat verder kunnen overklokken.
pricewatch: be quiet! Pure Power L7 350W en deze voeding is wel minimaal.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
beukbeuk schreef op vrijdag 16 juli 2010 @ 19:00:
Beste mensen,

Ik wil mijn "oude" server een nieuw plekje geven in mijn huis, in plaats van zijn vertrouwde plekje in de meterkast wou ik de server als een htpc gaan gebruiken, systeempje draait nu al een paar jaar naar volle tevredenheid op een "el cheapo" voeding maar nu er een videokaart bij in moet zal de voeding toch vervangen moeten worden.
Ik neem aan dat je de videokaart neemt voor hardwareversnelling van de video's? Zo uit mijn hoofd werkt dit niet met AGP kaarten.

Maar als voeding is een A-merk 300 Watt voeding al meer dan genoeg, pricewatch: be quiet! Pure Power L7 300W bijvoorbeeld.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • beukbeuk
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 27-11-2018
Was wel de bedoeling om de videokaart daarvoor te gebruiken, zal er nog even naar kijken. bedankt voor de tip

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • tommyNL
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 24-03 09:37
Ik zoek een nieuwe voeding voor mijn nieuwe "desktop".

Supermicro H8QM8-2+ SWTX
2x AMD 8347 HE 1,9Ghz Quad core 55W TDP
2x 4GB DDR2 PC5300 ECC

De supermicro heeft 2x 8pin ESP 12V. Nu hebben de meeste voedingen een 8pin en 4pins plug dus 1 van de 4pins plugs moet worden omgevormd naar een 8pin ESP plug.
Hiernaast wil ik nog 2x 1TB in raid zetten, een DVD writer en qua grafische kaart denk ik niet dat ik verder dan een HD5770 ga.

Later wil ik hem nog uitbreiden met 2 extra cpu's om het bordje vol te krijgen met wat geheugen erbij.

De site van supermicro raad een 1.000W voeding aan maar met PSU calc van extreem vision verteld dat de PC ongeveer 550W zal verbruiken. (met 4xCPU 8xRAM 2xHDD HD5770 en etc).
Ik heb hem al draaiend gehad met een antec 480W voeding en hij trok slechts 80W.

Mij lijkt me een Antec Earthwatts EA 650 genoeg of zou ik toch voor een stevigere voeding moeten gaan?

PS. als iemand enig idee heeft waar ik een goede SWTX compatible kast kan vinden laat me het weten.

[Voor 8% gewijzigd door tommyNL op 18-07-2010 17:41]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
tommyNL schreef op zondag 18 juli 2010 @ 17:29:
De site van supermicro raad een 1.000W voeding aan maar met PSU calc van extreem vision verteld dat de PC ongeveer 550W zal verbruiken. (met 4xCPU 8xRAM 2xHDD HD5770 en etc).
Dat wat supermicro zegt, zegt dan ook niet erg veel ze weten immers helemaal niet wat voor of hoeveel CPU's gebruikt gaan worden en waar de rest van de PC uit zal bestaan.

Ik zou iig de pricewatch: Antec TruePower TP-550 doen, moet meer dan genoeg zijn voor jouw PC en daarnaast is het één van de beste voedingen in zijn klasse.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • aadje93
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 23-03 02:54
hallo, ik zag dit topicje en dacht, laat ik mijn vraag ook maar eens hierzo stellen


ik wil graag een 5870 crossfire opstelling gaan maken met mijn phenom 955 II x4 @ 3,2ghz. (overklokken mischien naar 3.9 ofzo)

me plank waar alles opmoet is een gigabyte ga-ma790FXT.

ssd'tje van 2 watt (kan je dus vergeten, me fans doen al meer)
en 1-2 1TB hdd's

ga ik dit redden met mijn voeding nu ? (coolermaster modulaire 850watt voeding, ik dacht realpower ofzo)

ik hoop dat iemand mij duidelijk heid kan geven :)

Anoniem: 366798

CPU: Amd Phenom 955 black
Mobo: asus m4a88td-v evo
video: Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X 1GB OC
4 gig Kingston valueram 1333 MHz.
4 harde schijven, 1 Fancontroller, en 4 fans. Ook nog 2 DVD-drive.


dacht aan deze voeding
eup ready/energy star 5/

STRAIGHT POWERE7 700W

http://www.be-quiet.net/b...toryID=543&websiteLang=nl

 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 10:00

Ed_L

Crew Council

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 366798 schreef op maandag 19 juli 2010 @ 14:07:
CPU: Amd Phenom 955 black
Mobo: asus m4a88td-v evo
video: Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X 1GB OC
4 gig Kingston valueram 1333 MHz.
4 harde schijven, 1 Fancontroller, en 4 fans. Ook nog 2 DVD-drive.
Een AMD Phenom II X4 955BE neemt zo'n 125 Watt max.
4 HD's en twee 2 DVD's vragen zo'n 60 Watt.
Een ATi Radeon HD5770 neemt max zo'n 100 Watt.
Doe nog eens 40 Watt voor andere onderdelen en wat reserve.
Zit je op 325 Watt, wat je max van de voeding zal trekken.
Of te wel een goede 400 Watt voeding is meer dan genoeg.
Corsair CX400W is een erg goede voeding voor zijn prijs.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • tommyNL
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 24-03 09:37
-The_Mask- schreef op maandag 19 juli 2010 @ 14:57:
[...]

Een AMD Phenom II X4 955BE neemt zo'n 125 Watt max.
4 HD's en twee 2 DVD's vragen zo'n 60 Watt.
Een ATi Radeon HD5770 neemt max zo'n 100 Watt.
Doe nog eens 40 Watt voor andere onderdelen en wat reserve.
Zit je op 325 Watt, wat je max van de voeding zal trekken.
Of te wel een goede 400 Watt voeding is meer dan genoeg.
Corsair CX400W is een erg goede voeding voor zijn prijs.
Je wilt toch wel een goede overhead hebben zodat hij niet meer dan 80/90% balast word dus een goede 450W voeding zal niet gek wezen imo maar opzich is meer dan dat ook niet nodig. TDP van HD5770 is 108W en als je de phenom gaat overclocken kan hij erg makkelijk bover zijn 125W komen. (mijn oude C2D systeem vroeg al 20W extra om de overclock feature aan te hebben zonder iets aan te passen).

Vaak word de Antec TruePower TP-550 aangeween maar voor de zelfde prijs krijg je een Antec Earthwatts EA 650. voor 10 euro minder 100 watt meer(maar niet modulair).

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
tommyNL schreef op maandag 19 juli 2010 @ 19:47:
[...]

Je wilt toch wel een goede overhead hebben zodat hij niet meer dan 80/90% balast word dus een goede 450W voeding zal niet gek wezen imo maar opzich is meer dan dat ook niet nodig. TDP van HD5770 is 108W en als je de phenom gaat overclocken kan hij erg makkelijk bover zijn 125W komen. (mijn oude C2D systeem vroeg al 20W extra om de overclock feature aan te hebben zonder iets aan te passen).
Een HD5770 haalt alleen met Furmark maar de 100 Watt, bij games en 3DMark blijft die maar op zo'n 80 Watt steken, de CPU zal nooit de 125 Watt gaan halen, de vraag is zelf als hij de 100 Watt gaat halen en niemand belast natuurlijk alle HD's en DVD-RW's tegelijk. Ga er dan ook maar vanuit dat hij waarschijnlijk als max 200 Watt van de voeding zal trekken, dus ik denk wel dat je met een 400 Watt voeding meer dan genoeg ruimte hebt...

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee