Toon posts:

[BBG aanschaf] Voedingen - Deel 24 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 26.673 views

Onderwerpen


Anoniem: 144949

Topicstarter
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel vermogen absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


[table border=1 width=100% cellpadding=3]
[tr][td bgcolor=#FFDD00]
Inhoudsopgave
[/][/]
[tr][td]
 Welkom in deel 24 van dit topic
Inhoudsopgave
Form Factors
  - Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
- Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
- FF Spanningen (ATX/NLX/SFX)
- FF Spanningen (EPS/BTX)
 Vermogen van een voeding
Efficiëntie en rendement
Output van een voeding
Stabiliteit van de voeding
Meten van spanningen
ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Connectoren
Turn-on delay
Dual PSU setup
Kabelmanagement en meshing
PFC of Power Factor Correction
Warmte - Koeling - Stilte
Modulaire voeding versus niet-modulaire voeding
Redundante voedingen
Andere feiten over voedingen
Waar op letten bij voeding (beschouwing door theodouma)
Links
Reviews op GoT
[/][/]

Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.


Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.


Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

FF Spanningen (ATX/NLX/SFX)
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC5%+4,750+5,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%+11,400+12,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250


FF Spanningen (EPS/BTX)
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC4%+4,800+5,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%+11,520+12,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder hoge elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 80% moeten halen bij een redelijke belasting.

Tegenwoordig is ook de trend waarneembaar dat voedingsfabrikanten ook bij lagere belastingen een zo hoog mogelijk rendement proberen te bekomen. Bijvoorbeeld het 80 Plus Program omvat de eis dat een voeding binnen de belastingsrange van 20% t.e.m. 100% een rendement haalt van minstens 80%. Het is dan ook geen onlogische trend, daar de meeste systemen 95% van de tijd "niets" staan te doen (ze staan te idlen) waarbij de voeding dan ook in werking is met een lage belastingspercentage. Ook dan willen we zo efficiënt mogelijk zijn.

[Voor 199% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 04-02-2010 15:49]


Anoniem: 144949

Topicstarter
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel. De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal gelijkspanningen, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze spanningslijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk spanningslijn evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, of dat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald lijn, terwijl de andere computer meer vermogen nodig heeft op een ander lijn.
Vandaar dat je niet enkel naar het vermogen van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampère de desbetreffende voeding kan leveren op elk apart spanningslijn !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is sowieso een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampère je nodig hebt op elk spanningslijn aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk spanningslijn
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en kwadratisch evenredig met spanning waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom zal het verbruik stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat meerdere spanningslijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde is altijd lager of gelijk aan de som van de vermogens die de 2 of meerdere lijnen apart kunnen leveren.

Combined power komt altijd voor als volgt:

- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

- Combined power van alle lijnen samen, bepaald wat het vermogen van de voeding is.

Het belangrijkste waar je naar moet kijken bij moderne systemen is het combined power tussen +12V1 en +12V2 omdat het meeste vermogen door het systeem van de 12V-lijn wordt gehaald. Deze waarde is eigenlijk wat het +12V gedeelte kan leveren als vermogen uitgedrukt in watt of als stroomsterkte uitgedrukt in ampère. In dit geval: stroomsterkte x 12V = vermogen. Vervolgens wordt er in de voeding eventueel nog bijkomende Over Current Protections gebruikt en te voorkomen dat er te veel stroom door een bepaalde groepering van kabels gaat. Een simpel voorbeeldje:

Vele voedingen hebben hebben bijvoorbeeld de +12V connector voor de CPU op één 12V rail zitten, en de rest van de connectoren op de andere +12V rail. Dan heb je
+12V1: maximaal 20A
+12V2: maximaal 20A
Combined power tussen +12V1 en +12V2: 35A

De +12V connector voor de CPU zal dan beveiligd worden tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle andere connectoren die op +12V2 rail zitten zal ook beveiligd zijn tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle connectoren van de voeding zal niet meer dan 35A kunnen zijn, omdat dat het maximum is wat het +12V gedeelte kan leveren.


Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding de spanning op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn spanning moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant de spanningen binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waarvoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekbelastingen moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge spanningen kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage spanningen mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de spanningen eens nakijken.


Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voedingsspanningen kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voedingsspanningen, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt de spanningen altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de spanningen te controleren met behulp van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van spanningen is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartenlust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of onvoldoende nauwkeurig zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is met behulp van een multimeter.

Multimeter


Dit apparaat kan spanningen en stromen uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten spanningen).

SpanningKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je de spanning zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemene regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tussen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20-pins moederbord connector - geen 4-pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24-pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4-pins 12V CPU-power connector en optioneel 2 aparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit ISA sloten), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Normalerwijze hebben moderne moederborden met 24 pins ATX connector geen -5V meer nodig (de -5V lijn is dan ook niet meer opgenomen in de ATX form factor waarbij de 24pins connector is gespecifieerd). Echter zijn er enkele uitzonderingen met 24 pins connectoren, die wel nog een -5V lijn nodig hebben bijvoorbeeld voor hun onboard sound chip. Dit staat dan gewoonlijk ook op de site van de fabrikant bij de specs vermeld.
Als je moederbord -5V niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4 pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20-pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24-pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4-pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:


De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Naast de "oude" 6 pins PCI-E connector is er nu ook een 8 pins versie uitgebracht (backwards compatibel met de 6pins versie) waarbij de extra pinnetjes dienen om nog meer vermogen te kunnen transporteren naar de nieuwe grafische kaarten waarvoor de 6 pins variant niet volstaat:


Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.


Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalniettemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald spanning op +5Vsb (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Eens de voeding aangaat heeft deze enige tijd nodig om de spanning op alle lijnen naar het gewenste niveau te brengen (onder andere omdat condensatoren in de voeding moeten opgeladen worden). De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de spanningen vervolgens stabiel op niveau zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de spanningsregeling van de ene voeding interfereren met de spanningsregeling van de andere voeding, met als gevolg dat de spanningen onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is ervoor zorgen dat pin 14 en pin 15 van de slave voeding worden doorverbonden wanneer de mastervoeding aan staat (de doorverbinding moet verbroken worden wanneer de mastervoeding uit gaat). Door deze doorverbinding zal de slave voeding ook aan/uit gaan simultaan met de mastervoeding. Zie het schema hieronder als verduidelijking:Schema door Anoniem: 226688 in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 17"

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Indien de slave voeding niet mee wil werken kan dit zijn omdat hij te weinig belast wordt. Een dummy-load (weerstand) op 3.3V, 5V en/of 12V lijn kan dat verhelpen (afhankelijk van welke lijn onderbelast is).


Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom zo goed mogelijk de sinusvorm van de netspanning benadert. Dit zorgt voor minder belasting op het net wat betreft reactief vermogen (dit is het vermogen dat de energieleverancier wel moet kunnen leveren op het net en waar het net naar gedimensioneerd moet worden, maar dat niet nuttig gebruikt wordt). PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator (de capaciteit van de condensator compenseert de inductiviteit van de transformatorspoel). Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat zeer wenselijk is voor het net.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunnen werken op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponenten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algemeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm (of groter) fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan intake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteert natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer! Uiteraard heeft dit als gevolg dat de pc veel netter oogt en dat dit vervorderlijk is voor de airflow omdat er veel minder kabelbomen in de weg zitten.

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zouden volledig gekeurd moeten zijn. Dit nadeel moet je dus met een korreltje zout nemen. Indien de voeding goed gefabriceerd is, zal het extra contactpunt tussen voeding en kabels kwalitatief genoeg zijn en kan je dit nadeel in feite verwaarlozen.
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer het andere voedingselement het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met het ene element, neemt het andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/7 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/7 gebruik héél belangrijk is.
Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- De garantie vervalt normalerwijze bij het verbreken van de verzegelingssticker.
- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.Bij een voeding zijn drie dingen heel belangrijk, namelijk het Merk, het Vermogen en de Ampères welke de voeding kan leveren op de +12V lijn.

Het merk is belangrijk om te voorkomen dat je troep koop. Er zijn grofweg gezien twee soorten voedingen, bagger en goede voedingen. Merken als Sweex, Qtec, Trust en "No-Name zijn voedingen welke echt bagger zijn, deze wil je echt niet in je pc hebben zitten. Een richtlijn is dat een goede voeding minimaal 9-10 cent per watt is. (een 650 watt voeding van 35 euro is dus in 99% bagger terwijl een 350 watt voeding van 35 euro best goed kan zijn)

Het vermogen van de voeding is belangrijk, ik denk dat dit wel duidelijk is waarom. Belangrijk is ook om te weten hoe de fabrikant aan dat vermogen is gekomen. Voedingen welke ik hierboven ook noemde geven het vermogen altijd in piekvermogen, dus wat de voeding in het gunstigste geval voor enkele milisecondes kan leveren. Een Sweex 450 watt voeding kan een piek leveren van 450 watt, maar continu mag je zeer blij zijn met 250 watt welke de voeding echt kan leveren. Een goede 450 watt voeding kan continu 450 watt leveren.

In iedere pc zitten een aantal onderdelen welke verweg het meeste nodig hebben van wat de voeding kan leveren. De cpu en de gpu, samen met de HD's hebben vaak ongeveer 75-80% nodig van al het vermogen welke de voeding kan leveren. Deze drie onderdelen werken volledig op 12 volt (bij de cpu en gpu zitten er speciale schakelingen welke van 12 volt geschikte spanningen maken) Het is dus zeer belangrijk dat de voeding een sterke, stabiele 12 volt lijn heeft, immers werkt de cpu en de gpu op deze lijn. Is de 12 volt lijn zwak of instabiel dan is de rest van de pc dat ook.
Oudere voedingen hebben stabiele 12 volt lijnen welke niet zo heel krachtig zijn, deze kunnen niet zo heel veel vermogen leveren. Voedingen van bijvoorbeeld Sweex hebben een onstabiele en zwakke 12 volt lijn. Recente goede voedingen hebben een sterke en stabiele 12 volt lijn.

Wil je weten of een voeding goed is dan is het dus zeer belangrijk om het merk, het vermogen en de hoeveelheid ampères op 12 volt te weten. Een 350 watt voeding kan een Sweex voeding zijn welke, maar 8 ampères op de 12 volt kan leveren. Het kan echter ook een Antec voeding zijn welke 25 ampères kan leveren op de 12 volt, en dit is een enorm verschil.Vorige delenEnkele voedingsmerkenLosse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeVermogenReviewer
AntecSmartPower400 WattDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
TruePower550 WattDude
TruePower430 WattBreepee
AOpenAO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
AsusAtlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
ChieftecHPC-360-202
360 Wattnaps
CobaAP 400X370 WattToink
CodegenCodegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMasterRS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPVLCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider(NL)
Liberty ELT620AWT620 WattGhostrider(NL)
EG651P-VE-FM(24P)550 WattWolfboy
Noisetaker EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm
500 Wattwwillem
HiperHPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
LevicomX-Alien500 Wattaramdin
Blackpower (blue LED)450 WattRaceEend
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
TG600-U35 Easycon XL600 WattMensionXL
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman
Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 03-02-2010 22:27]


 • Bolletje
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15:17

Bolletje

Moderator Harde Waren
Nou, wat wil je zeggen :P?

 • Laguna
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 20:50

Laguna

Connaisseur

Ik zit momenteel naar een nieuwe voeding te kijken voor het systeem in me sig. Ik weet eigenlijk niet hoe lang een voeding precies meegaat en al paar keer is er een hd kapot gegaan, maar nooit de oorzaak kunnen achterhalen. Ik wil er dan wel ipv de huidige hd setup een intel postville ssd 80gb inhangen en 2 extra 500gb schijven en dan 4x 500gb in raid 5 (de 2 van 250gb gaan er dan uit, waarvan er 1 stervende is).

Ik zit te denken aan de Corsair HX650, misschien ietwat overkill aangezien mijn huidige voeding Tagan 480 watt het ook trekt. Verder zat ik de specificaties te vergelijken en daaruit lijkt de Tagan op een aantal vlakken krachtiger te zijn of zie ik dat nou verkeerd?

Corsair vs Tagan

Antec Solo * Corsair HX-650 * Gigabyte EP45-UD3R * Intel Core2Duo E8400 * 4x Kingston 2GB DDR2 PC6400 * Intel Postville 80GB SSD * 4x WD5000AAKS 500GB raid5 * Sony Optiarc AD-7240S * Sapphire HD 5750 Vapor-X * Acer P235H


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Eigenlijk heel veel, maar geen idee eigenlijk. :p

Overigens zou de Enermax Modu82+ van 425 Watt ook moet voldoen en die heeft een wat mooiere prijs. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Laguna schreef op woensdag 03 februari 2010 @ 23:23:
Verder zat ik de specificaties te vergelijken en daaruit lijkt de Tagan op een aantal vlakken krachtiger te zijn of zie ik dat nou verkeerd?
Nou ik zie het iig niet, dus waar zie jij dat? :P

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

Nou, ik heb m'n Intel servervoeding opgehaald vandaag, ik ben erg benieuwd naar het geluidsniveau. Ik maakte me even zorgen over het veel minder betrouwbaar klinkende Hipro op de voeding, maar na wat nazoekwerk blijkt deze toch echt meegeleverd te worden met Intelservers.

Nou ben ik even in de war; er zit in plaats van een 4-pin CPU power een 8-pin op (dat is volgens de handleiding dan ook de Processor Power Connector). Kan ik die 8-pin gewoon met de 4 pinnen die passen op de 4-pin van het moederbord schuiven?

Van wat ik begrijp zou het moeten kunnen (al klikt de connector dan niet mooi vast omdat de clip niet aansluit aan de connector op het moederbord) maar ik vind het toch wel fijn even te dubbelchecken :)

[Voor 13% gewijzigd door Camacha op 04-02-2010 00:35]

Persuader of bytes.


 • ABD
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 29-11 20:57
-The_Mask- schreef op woensdag 03 februari 2010 @ 23:08:
[...]


X-Gear en HKC zijn beide gaar die wil je niet in je PC hebben.
Dezen is het goedkoopst als je niet je PC dood wil hebben door een gare voeding. ;)
Wat zijn de specs van de voeding in die kasten? Ik kan het niet vinden op de aopen site. Ik kan ook geen review vinden, buiten een korte bespreking op tweakers.

[Voor 12% gewijzigd door ABD op 04-02-2010 01:32]


 • TRAXION
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 17:31
-The_Mask- schreef op woensdag 03 februari 2010 @ 23:28:
[...]

Eigenlijk heel veel, maar geen idee eigenlijk. :p

Overigens zou de Enermax Modu82+ van 425 Watt ook moet voldoen en die heeft een wat mooiere prijs. :)
Alleen verkrijgbaarheid van die enermax voedingen is zeer slecht te noemen, had nog gekeken naar de aangerade voeding.
Ziet er goed uit en de prijs schokt mij niet, laatste keer dat ik een voeding kocht was ik ook 120 euro kwijt.

Maar goed vanwege de slechte levering zat ik nog even rond te neuzen en de seasonic x-750

Vermogen is flink hoger maar met 90% op 170 watt kan ik wel leven ;)
Daarnaast is hij modulair en heeft een enkele 12v rail.

Eerst nog maar even afwachten op de nieuwe enermaxen misschien dat ze nog leverbaar worden moet toch eerst de nieuwe kast gaan bestellen en voorbewerken voordat de voeding erin gaat.

 • wâldpyk
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 02-12 11:20

wâldpyk

kwaliteit uit de friese wouden

zit nog een foutje in bij de start post staat namelijk welkom bij deel 23.

If water polo was easy, it would be called football


 • TRAXION
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 17:31
-The_Mask- schreef op donderdag 04 februari 2010 @ 10:45:
SeaSonic X van 650 Watt is er overigens ook nog. :)
Ja moet nog even de verschillen vinden, vond trouwens de binnenkant van seasonic er een stuk degelijker uitzien ten opzichte van de enermax.

Veel beter uitgedacht.

 • MaHawK
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12-03-2020
Intel Core™ i7 Quad Processor i7-920
ASUS P6T Deluxe V2, X58, Socket-1366
Crucial DDR3 BallistiX 1800MHz 6GB KIT
Samsung DVD±RW brander, SH-S223C
Samsung SpinPoint F3 1TB SATA2
ATI Radeon 5770


Ik heb niet echt een idee wat ik nodig heb qua voeding. Kan iemand me helpen?

Daar doe ik niet aan.


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
MaHawK schreef op donderdag 04 februari 2010 @ 21:55:
Ik heb niet echt een idee wat ik nodig heb qua voeding. Kan iemand me helpen?
Een voeding die 25 ampère kan leveren op de 12 voltlijnen is al meer dan genoeg.

Eén van deze voedingen zou prima zijn.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • MaHawK
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12-03-2020
-The_Mask- schreef op donderdag 04 februari 2010 @ 22:00:
[...]

Een voeding die 25 ampère kan leveren op de 12 voltlijnen is al meer dan genoeg.

Eén van deze voedingen zou prima zijn.
Bedankt voor je snelle reactie, is dat ook voldoende voor de toekomst? Eventueel meerdere HDD's of een extra video kaart?

Daar doe ik niet aan.


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
MaHawK schreef op donderdag 04 februari 2010 @ 22:03:
[...]


Bedankt voor je snelle reactie, is dat ook voldoende voor de toekomst? Eventueel meerdere HDD's
Dat is geen probleem
of een extra video kaart?
Nog een HD5770? Dan niet.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • MaHawK
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12-03-2020
-The_Mask- schreef op donderdag 04 februari 2010 @ 22:04:
[...]
Dat is geen probleem
[...]

Nog een HD5770? Dan niet.
Waar moet ik dan aan denken?

Zoiets?

Corsair TX 650W PSU
ATX 12V V2.2, 80 Plus, Standard. 2x 6+2-pin PCIe, 8x SATA, 120mm Fan

Daar doe ik niet aan.


Anoniem: 321453

AMD Phenom II X4 965 Black Edition
Asus M4A77TD PRO
4GB DDR3 Geheugen
SAPPHIRE HD5850 1GB GDDR5 PCIE (Game Edition)
DVD Lezer/brander
1TB schijf ( word voorlopig niet uitgebreid met meer schijven)

Ik zat zelf te denken aan een van deze twee :

be quiet! L7 430W

be quiet! L7 530W

Is een van deze twee krachtig genoeg?

Edit vidkaart vervangen.

[Voor 21% gewijzigd door Anoniem: 321453 op 04-02-2010 22:24]


 • De Hupie
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 04-12 23:05
Ik heb de laatste tijd wat problemen met mijn pc (freezes) en na van alles geprobeerd te hebben verdenk ik mijn voeding als boosdoener. Ik heb het volgende systeem

q6600 2,4 ghz
jetway hd 4850 (met slechte koeler dus hoge temps, weet niet of ie meer verbruikt dan koelere 4850's)
4gb mem
samsung f1 640gb
maxtor 200 gb
nec dvd writer
2x 120mm casefans
Asus A-45GA voeding (450 watt)

Nou ben ik student aan de UT dus wou ik bij de lokale pc winkel hier de voeding kopen aangezien het daar meestal wel goedkoop is.

Ik had zelf de antec 750 earthwatts op het oog aangezien die veel watt levert voor 82,50 euro. Nou had ik gekeken naar de 12 volt lijnen en het blijkt dat hij 25 ampere over de 4 12volt lijnen levert. Ik zag verder de corsair 650W staan voor 81,50 die 52ampere over 1 12volt levert. Welke is nou beter?

Wellicht dat deze 2 voedingen een beetje overkill zijn maar zo heb ik ook wat ruimte als ik over ongeveer 1,5 jaar een upgrade doe. Of zijn er nog betere keuzes die ik kan doen?

3D portfolio - mijn deviantART


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
MaHawK schreef op donderdag 04 februari 2010 @ 22:12:
[...]


Waar moet ik dan aan denken?

Zoiets?

Corsair TX 650W PSU
ATX 12V V2.2, 80 Plus, Standard. 2x 6+2-pin PCIe, 8x SATA, 120mm Fan
Dat is weer overdreven, een voeding die zo'n 33 ampère kan leveren op de 12 voltlijnen, dus vanaf zo'n 500 Watt moet voldoende zijn. :)
Bijvoorbeeld één van deze vier.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • MaHawK
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12-03-2020
-The_Mask- schreef op donderdag 04 februari 2010 @ 22:48:
[...]

Dat is weer overdreven, een voeding die zo'n 33 ampère kan leveren op de 12 voltlijnen, dus vanaf zo'n 500 Watt moet voldoende zijn. :)
Bijvoorbeeld één van deze vier.
Je maakt het me wel lastig hoor haha. ;) :P

Moet ik niet 2 aansluitingen hebben voor PCI-e? Als ik een tweede videokaart bijzet? Of kan dat worden doorgelust?

De coolermaster voeding heeft dat bijvoorbeeld niet. Die van 520 watt. Sorry verkeerd gekeken, toch wel. :)

[Voor 9% gewijzigd door MaHawK op 04-02-2010 23:12]

Daar doe ik niet aan.


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
MaHawK schreef op donderdag 04 februari 2010 @ 23:09:
Moet ik niet 2 aansluitingen hebben voor PCI-e?
Ja, nou ja moeten in principe moet een verloopje van molex naar 6 pins PEG ook voldoen, maar als de voeding geen twee van deze aansluitingen heeft is het de vraag of het wel een goede voeding is en/of die het wel aankan.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • MaHawK
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12-03-2020
520 Watt
Combined Power 3,3V/5V

141 Watt
Efficiëntie


80 %

Ingangsspanning

230V, 50Hz, 4 A
110V, 60Hz, 8 A
Standaard

ATX12V 2.2, EPS
Moederbordaansluiting

1 x ATX 2.0 (24-polig), kabellengte 50cmof
1 x EPS (24-polig), kabellengte 50cm
Extra aansluiting

1 x ATX12V (4-polig), kabellengte 65cm
1 x ATX12V (8-polig), kabellengte 65cm
Stroomaansluitingen

6 x 5,25 inch, kabellengte 2x 50cm, 65cm, 80cm
2 x 3,5 inch, kabellengte 80cm
6 x Serial-ATA, kabellengte 2x 50cm, 65cm, 80cm
Stroomaansluitingen AGP/PCIe

1 x 6+2-polig, 2 x PCIe, kabellengte 50cm
Stroomsterkte
+3,3V

25 A
+5Vsb

3,5 A
+5V

20 A
+12V1

19 A
+12V2

19 A
+12V3

19 A
+12V totaal

34 A
-12V

0,8 A
------------------------------------------------------------------------

Hier staat dat hij 2 aansluitingen heeft dus, tja ik weet het ook niet.....daarom vraag ik het ook. :D

[Voor 10% gewijzigd door MaHawK op 04-02-2010 23:20]

Daar doe ik niet aan.


 • DefLite
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 02-12 15:04

DefLite

Why so serious?

Ik wil graag upgraden naar nieuw systeem en hierbij mijn kast, voeding etc. blijven gebruiken.

Het systeem wordt dan waarschijnlijk

Intel Core I7 860
Club3D HD 5850 1GB
MSI P55(weet nog niet welke precies)
GeIL GV34GB1333C7DC, 2x 2GB DDR3
1x geluids kaart(PCI Asus Xonar DS)
2x Sata schijf(Hier komt waarschijnlijk nog wel 1tje bij)
1x DVD brander
2x 120MM fan

Ik heb nu een CoolerMaster PSU 380Watt Extreme.
Wat volgens mij een prima voeding is, maar betwijfel of die krachtig genoeg is, vooral omdat in de BBG wordt 520 Watt voeding gebruikt(Die setup is wel wat zwaarder maar toch).

Ik heb zelf al wat rondgekeken en zag dat qua TDP de I7 en 5850 toch wel wat meer verbruikt dan mijn huidige setup(E8400, XFX8800GTX, P5K Pro, 2x 1GB DDRII, 1x 2GB DDRII).


Alvast bedankt _/-\o_

[Voor 12% gewijzigd door DefLite op 04-02-2010 23:21]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
MaHawK schreef op donderdag 04 februari 2010 @ 23:19:
520 Watt
Hier staat dat hij 2 aansluitingen heeft dus, tja ik weet het ook niet.....daarom vraag ik het ook. :D
Die heeft er idd twee en moet dus prima werken. :)
De 430 Watt versie is een beetje krap, maar de 530 Watt versie moet prima gaan. :)

[Voor 30% gewijzigd door -The_Mask- op 04-02-2010 23:44]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
De Hupie schreef op donderdag 04 februari 2010 @ 22:28:
Ik heb de laatste tijd wat problemen met mijn pc (freezes) en na van alles geprobeerd te hebben verdenk ik mijn voeding als boosdoener.
Ik zou nog maar even goed alles controleren want de voeding zou het gemakkelijk aan moeten kunnen.
Wellicht dat deze 2 voedingen een beetje overkill zijn maar zo heb ik ook wat ruimte als ik over ongeveer 1,5 jaar een upgrade doe. Of zijn er nog betere keuzes die ik kan doen?
Zijn idd nogal overdreven een goede 500 Watt voeding zou zelf een tweede HD4850 met gemak aan moeten kunnen.
Maar aan wat voor eisen moet de voeding voldoen?
Stil? Modulair? Moet die een GTX295 in SLi aankunnen of dacht je meer aan een HD5770. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • MaHawK
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12-03-2020
[quote]-The_Mask- schreef op donderdag 04 februari 2010 @ 23:43:
[...]

Die heeft er idd twee en moet dus prima werken. :)


Hey bedankt voor je hulp ik heb het besteld. d:)b

Daar doe ik niet aan.


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Little_captain schreef op donderdag 04 februari 2010 @ 23:20:
Ik heb nu een CoolerMaster PSU 380Watt Extreme.
Wat volgens mij een prima voeding is, maar betwijfel of die krachtig genoeg is, vooral omdat in de BBG wordt 520 Watt voeding gebruikt(Die setup is wel wat zwaarder maar toch).
Ik zou hem idd vervangen, maar aan welke eisen moet de voeding voldoen?
MaHawK schreef op vrijdag 05 februari 2010 @ 00:01:

Hey bedankt voor je hulp ik heb het besteld. d:)b
Geen dank. :)

[Voor 8% gewijzigd door -The_Mask- op 05-02-2010 00:04]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • DefLite
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 02-12 15:04

DefLite

Why so serious?

-The_Mask- schreef op vrijdag 05 februari 2010 @ 00:03:
[...]

Ik zou hem idd vervangen, maar aan welke eisen moet de voeding voldoen?
Ik zit nog te twijfelen maar het wordt of

#ProductPrijsSubtotaal
1Club3D HD 5850 1GB (CGAX-58524IDP)€ 238,95€ 238,95
1GeIL GV34GB1333C7DC€ 92,99€ 92,99
1Gigabyte GA-P55M-UD2€ 89,10€ 89,10
1Intel Core i7 860€ 227,-€ 227,-
ImporterenTotaal€ 648,04

of

#ProductPrijsSubtotaal
1AMD Phenom II X4 955 Black Edition€ 132,90€ 132,90
1Club3D HD 5850 1GB (CGAX-58524IDP)€ 238,95€ 238,95
1GeIL GV34GB1333C7DC€ 92,99€ 92,99
1Gigabyte GA-770TA-UD3€ 76,75€ 76,75
ImporterenTotaal€ 541,59


En sowieso:
2x Sata schijven(Komt nog een 3de bij in de toekomst verwacht ik)
PCI geluidskaart, Asus Xonar DS
1x DvD brander/lezer
2x 12CM case fans.

Ik zag al dat het amd systeem toch fors wat meer verbruikt tov I7 860.

Qua eisen aan de voeding dat het stabiel is, verder niks bijzonders.
Ik zelf denk dat de 520 Watt voeding uit de BBG overkill is maar ben er niet helemaal zeker van.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Little_captain schreef op vrijdag 05 februari 2010 @ 00:13:
Ik zelf denk dat de 520 Watt voeding uit de BBG overkill is maar ben er niet helemaal zeker van.
Een echt goede 425/450 Watt (Enermax Modu82+ 425W of Corsair HX450W bijvoorbeeld) voeding zal idd ook voldoen, maar een voeding zoals in de BBG die je zeker niet tot de top mag rekening is nou niet echt overkill. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • De Hupie
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 04-12 23:05
-The_Mask- schreef op donderdag 04 februari 2010 @ 23:54:
Ik zou nog maar even goed alles controleren want de voeding zou het gemakkelijk aan moeten kunnen.
Een van de redenen waarom ik mijn voeding verdenk is omdat bij mijn pc zowel mijn eigen 4850 als de 4850 van me huisgenoot soms opstartproblemen heeft waarbij het d1602 ledje gaat branden wat staat voor ' D1602 - EXT 12V fault' . De pc van me huisgenoot heeft geen moeite met het draaien van mijn hd4850 (hij heeft een antec 480W met 18a op de 12v lijnen, terwijl ik 14 en 15 ampere heb). Daarom leek het mij plausibel dat mijn voeding net te zwak is op sommige piekmomenten.

Kwa eisen heb ik het liefst hoogste price/performance. Hoeft niet perse stil te zijn, modulair wenselijk aangezien mijn kast een raam heeft. Die antec 750 watt leek me wel een goede price/performance te hebben ook al is hij wat overkill.

Maar ik probeer denk ik eerst nog te kijken of ik ergens een sterke voeding kan lenen zodat ik zeker weet of het mijn voeding is of niet.

3D portfolio - mijn deviantART


 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

Iemand nog zinnige input over mijn 4-pin 8-pin vraagje hierboven? Ik wil de boel graag gaan testen maar wil dat toch wel graag eerst dubbelchecken.

Persuader of bytes.


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Camacha schreef op vrijdag 05 februari 2010 @ 00:25:
Iemand nog zinnige input over mijn 4-pin 8-pin vraagje hierboven? Ik wil de boel graag gaan testen maar wil dat toch wel graag eerst dubbelchecken.
Mijn hoofd had het antwoord al, maar mijn vinger vergaten te typen, maar ja het moet gewoon werken. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
De Hupie schreef op vrijdag 05 februari 2010 @ 00:22:
Kwa eisen heb ik het liefst hoogste price/performance. Hoeft niet perse stil te zijn, modulair wenselijk aangezien mijn kast een raam heeft. Die antec 750 watt leek me wel een goede price/performance te hebben ook al is hij wat overkill.
Je moet je wel bedenken dat een stickertje van xxx Watt niet veel zegt. Zo zal een budget voeding van 750 Watt misschien al bij een belasting van 400 Watt ontploffen terwijl een super-duper-high-end voeding van 850 Watt wel eens 1332 Watt kan leveren en dan pas netjes uitschakelen zonder ook maar kapot te gaan of een veel te laag voltage af te geven. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • jaspara
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 13-10 23:14
Ik zat te denken aan een nieuwe voeding, namelijk de CM Real Power M520
Maar nou heb ik de Antec 300 case, waar de voeding zich onderin de kast bevind, mijn oude voeding had kabeltjes die niet lang genoeg waren. Ik heb toen mijn P4 kabeltje verlengd >:)

Is deze voeding geschikt voor in een systeem waarin de voeding zich onderaan bevind? Of moet ik naar een andere voeding kijken.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Van die CM voeding kan ik de lengte niet zo snel vinden, maar bijvoorbeeld deze: pricewatch: Enermax MODU82+ 425 Enermax voeding heeft een CPU power connectors die 60cm lang is en dat moet toch voldoende zijn lijkt mij.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • jaspara
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 13-10 23:14
Ok, hij is wel 20 euro duurder maar ik zag in je vorige post dat Enermax zeer goede voedingen produceert, dus ga ik daar voor. Dank je!

En dan nog een vraagje, moet ik mijn voeding met de fan naar boven of naar beneden doen, als ik me niet vergis is het een outtake fan.

[Voor 33% gewijzigd door jaspara op 05-02-2010 20:07]


 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

Hmm, met mijn Intelvoedingexperimenten kwam ik erachter dat de RPM van mijn CPU-fan niet meer aangestuurd werd, met twee thermal shutdowns tot gevolg. De voeding lag daarbij op de kast omdat de andere normale voeding nog ingebouwd zat.

Na het aansluiten van mijn andere voeding bleek de RPM gewoon weer netjes aangestuurd te worden. Ik heb niets anders verwisseld waar het aan kan liggen, alleen de voeding met de bijbehorende 24-pins, 4-pin en HDD-lijn. Ik heb niet zitten frutten in de instellingen of met fankabeltjes ofzo.

Kan het dat de CPU-fan op de één of andere manier aangestuurd wordt via de voeding? Ik heb er nog nooit van gehoord, maar dat zou de enige verklaring zijn voor wat er gebeurde.

Persuader of bytes.


 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 16:40
Volgende week nieuw systeem halen.

PhenomII 955 (wil ietsjes gaan overklokken, niks raars)
Gigabyte 790 moederbord (Crossfire)
Intell SSD
Samsung F3
Cooler Master Sniper behuizing
4Gig DDR3

Ik wil er een 5770 Vapor-X in knallen. Over een half jaar heb ik dan 2 mogelijkheden, of ik vervang hem door een 5850 of 5870 of ik zet er een 5770 naast.

Ga ik ook de 2x 5770 situatie redden met een Cooler Master Real Power M620? Of een OCZ ModXStream Pro 600 of 700? Of doet OCZ het niet geweldig qua voedingen... gezien de beschaafde prijzen.

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • wâldpyk
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 02-12 11:20

wâldpyk

kwaliteit uit de friese wouden

ik heb deze voeding gekregen. heeft iemand hier ervaring met deze voeding?

If water polo was easy, it would be called football


 • NNF
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 29-10 20:26
EvaluationCopy schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 09:54:
Volgende week nieuw systeem halen.

PhenomII 955 (wil ietsjes gaan overklokken, niks raars)
Gigabyte 790 moederbord (Crossfire)
Intell SSD
Samsung F3
Cooler Master Sniper behuizing
4Gig DDR3

Ik wil er een 5770 Vapor-X in knallen. Over een half jaar heb ik dan 2 mogelijkheden, of ik vervang hem door een 5850 of 5870 of ik zet er een 5770 naast.

Ga ik ook de 2x 5770 situatie redden met een Cooler Master Real Power M620? Of een OCZ ModXStream Pro 600 of 700? Of doet OCZ het niet geweldig qua voedingen... gezien de beschaafde prijzen.
Een HD5770 is vrij zuinig en doet maximaal zo'n 100W. Je hebt dus meer dan voldoende aan genoemde voedingen, zelfs als je rekening houdt met 2 x HD5770.

Ik geloof dat Cooler Master en OCZ allebei wel oké zijn, maar ook niet tot de absolute top behoren. Ben zelf altijd wel fan van de Corsair-voedingen, worden gemaakt door Seasonic en zijn vrij stil. De pricewatch: Corsair VX550W (niet-modulair) en pricewatch: Corsair HX520W (modulair) lijken me allebei prima voor jouw systeem.

[Voor 35% gewijzigd door NNF op 06-02-2010 10:46]


 • NNF
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 29-10 20:26
jorritnr4 schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 10:30:
ik heb deze voeding gekregen. heeft iemand hier ervaring met deze voeding?
Zijn kleinere broertje NX-5000 is door SPCR gereviewd en won meteen de Editor's Choice-award. Prima ding dus :)

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Camacha schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 03:28:
Kan het dat de CPU-fan op de één of andere manier aangestuurd wordt via de voeding? Ik heb er nog nooit van gehoord, maar dat zou de enige verklaring zijn voor wat er gebeurde.
Een voeding heeft in principe helemaal niks met de CPU fan nodig.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 16:40
NNF schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 10:41:
[...]


k geloof dat Cooler Master en OCZ allebei wel oké zijn, maar ook niet tot de absolute top behoren. Ben zelf altijd wel fan van de Corsair-voedingen, worden gemaakt door Seasonic en zijn vrij stil. De pricewatch: Corsair VX550W (niet-modulair) en pricewatch: Corsair HX520W (modulair) lijken me allebei prima voor jouw systeem.
Thanks! Ik heb nu een Corsair VX550 in m'n huidige systeem zitten, maar daar wil ik vanaf omdat hij niet-modulair is. De Corsair voedingen zijn echt wel een stukkie duurder dan de tegenhangers van OCZ, CM etc. en ik zou echt niet weten of die meerprijs het kwaliteitsverschil rechtvaardigt.

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
EvaluationCopy schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 12:18:
en ik zou echt niet weten of die meerprijs het kwaliteitsverschil rechtvaardigt.
Imo wel, al zijn de Corsair voedingen die NNF aanhaalt erg oude modellen en allang achterhaalde modellen. ;)

Maar één van deze voedingen zou ook nog kunnen. :)

[Voor 20% gewijzigd door -The_Mask- op 06-02-2010 12:33]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • ppassenier
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 07-11 09:56
Heren, (dames?),

Ik heb problemen met gamen. PC freezed en moet gereset worden bij gpu intensieve games. Eerst even mijn setup:
Gigabyte MA790XT-UD4P
Asus EAH4870 DK 1G
AMD Phenom X3 720 BE
BeQuiet pure power 530W

Wat vreemd is, is dat ik deze waarden lees in speedfan:
-12V: -4.79V
-5V: 4.05V (geen -)
+5V: 3.63V

Overige waarden liggen prima binnen de marges als geschetst in de fipo. Nu weet ik niet hoe belangrijk deze voltages zijn en hoe ze van invloed kunnen zijn op mijn crashes. Wat ik wel weet is dat de videokaart getest is en zou moeten werken volgens de winkel. Voeding is vervangen, de bovenstaande waarden had ik ook al met de Antec Basiq 500. Verder brand bij een crash de D601 led (critical core power fault) op mijn 4870.

Iemand een idee? Is dit een voedingprobleem of moet ik bij een andere afdeling zijn?

[Voor 4% gewijzigd door ppassenier op 06-02-2010 12:38]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
ppassenier schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 12:35:
Nu weet ik niet hoe belangrijk deze voltages zijn en hoe ze van invloed kunnen zijn op mijn crashes.
Als de waardes echt de waarde had die Speedfan uitlas dan zou dat idd de oorzaak zijn van je crashes, maar aangezien je de waardes uitleest met Speedfan weet ik wel 100% zeker dat de waardes van Speedfan helemaal niet kloppen.

Ik zou iig de Hangen en Opstartproblemen troubleshooter doornemen en gaan testen overigens denk ik zelf niet aan de voeding, want dat is het meestal niet als je een goed merk voeding hebt. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • EvaluationCopy
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 16:40
-The_Mask- schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 12:30:
[...]

Imo wel, al zijn de Corsair voedingen die NNF aanhaalt erg oude modellen en allang achterhaalde modellen. ;)

Maar één van deze voedingen zou ook nog kunnen. :)
Hmmm 75 is ongeveer wat ik er aan uit wilde geven. Ik snap dat ik zelfs met 2x 5770 prima toekom met een goede 550 watt voeding, de Antec Truepower it is dan.

Offtopic en persoonlijk, hoe komt het dat jij zo idioot veel van voedingen afweet?? Professioneel mee bezig?

What difference is it to me if a decision is forced upon me by a dictator or by half of my neighbors? Either way my right to free, peaceful action has been nullified. – Stephen H. Foerster


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
EvaluationCopy schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 12:42:
Offtopic en persoonlijk, hoe komt het dat jij zo idioot veel van voedingen afweet??
Valt wel mee toch?
Professioneel mee bezig?
Nee

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

-The_Mask- schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 12:09:
Een voeding heeft in principe helemaal niks met de CPU fan nodig.
Nee, dat idee had ik dus ook al, maar vanwege de vreemde resultaten ga je dan toch aan jezelf twijfelen. Ik ga wel even verder klooien, misschien die voeding eens inbouwen in een omgeving waar de lucht wel warmer wordt. Misschien dat dan meer duidelijk wordt (dan valt gelijk uit te sluiten dat er toch niet ergens een kabeltje scheef zat ofzo) want nu wil ik eigenlijk toch wel graag uitzoeken hoe het nou zit :p
Voor iets waarvan de meeste mensen nog net weten dat er een X-aantal watt nodig is maar niet verder kijken weet je er best behoorlijk wat over te vertellen :p

[Voor 26% gewijzigd door Camacha op 06-02-2010 12:54]

Persuader of bytes.


 • -Venom-
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 07:51
ik heb het volgende systeem:

een asus m2n-sli deluxe
amd 4850be
nvidia 8400gs
2gb geheugen
7 harde schijven waarvan 3 ecogreens
1 dvd brander

er zit nu een 300 watt be quiet in maar af en toe word er wel eens 1 hd niet herkent. 8)

 • Scarabeast
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 28-06 09:25
Hallo iedereen,
Ik ben van plan om binnenkort een nieuwe videokaart te kopen; HD4770.
http://tweakers.net/produ...-477a-ydfc.html#r_3679417
In deze review heb ik gelezen dat de HD4770 normaal presteert met een 375W voeding.
Alleen zijn mijn specs iets anders dan die van hem, waarschijnlijk eist mijn systeem meer stroom dan die van hem.
Proccesor: Core 2 Quad Q6600 2.4GHz
Videokaart: HD2350 64MB :+
RAM: 4GB DDR2 667MHz (4x1GB)
HDD: Hitachi 500GB Sata (rpm weet ik niet snel te vinden >.<)
Mobo: ASUS P35/G33/G31 (Chipsets noemen toch? of..?
Voeding: 300W (12V: max 19A)

Mijn twee vragen:
- Mijn voeding die ik nu heb is 150*86*140 mm, dus dit is dan een ATX12V V2.3 voeding of heeft dit daar echt helemaal niks mee te maken?
- Kan iemand mij een bepaalde voeding aanraden?

~Scarabeast~

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
-Venom- schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 17:29:
er zit nu een 300 watt be quiet in maar af en toe word er wel eens 1 hd niet herkent. 8)
En is dat altijd dezelfde HD? Want dan kan het ook de HD zijn natuurlijk. ;)
Geen staggered spin-up ondersteuning zeker? Als je dit wel hebt zou de voeding het probleem niet mogen zijn, anders kan die al die HD's die tegelijk starten wel eens niet leuk vinden.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Scarabeast schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 17:31:
Hallo iedereen,
Ik ben van plan om binnenkort een nieuwe videokaart te kopen; HD4770.
Je weet dat de hele HD4xxx serie eigenlijk al End of Life is en vervangen door de HD5xxx serie.
Voeding: 300W (12V: max 19A)
Merk voeding?
Mijn twee vragen:
- Mijn voeding die ik nu heb is 150*86*140 mm, dus dit is dan een ATX12V V2.3 voeding of heeft dit daar echt helemaal niks mee te maken?
Een ATX v2.3 voeding moet voldoen aan wel wat meer eisen. Zie bijvoorbeeld Wikipedia: ATX
- Kan iemand mij een bepaalde voeding aanraden?
Huidige echt niet meer voldoende dan?
Maar waar moet die aan voldoen? Modulair? Stil? Iets anders bijzonders? Prijs?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Scarabeast
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 28-06 09:25
Beetje te gebrekkig van me, sorry >.<

Je weet dat de hele HD4xxx serie eigenlijk al End of Life is en vervangen door de HD5xxx serie.
---> Ik ben zelf nog beetje aan het twijfelen; 4770/5670, 5670 is beter dus waarschijnlijk die...

Merk voeding?
---> Liteon, staat op de sticker tenminste

Huidige echt niet meer voldoende dan?
---> Voor de 5670 raden ze 400W+ en voor de 4770 450W+ dus het lijkt mij wel handig maar ik ben er niet zo in thuis :+

Maar waar moet die aan voldoen? Modulair? Stil? Iets anders bijzonders? Prijs?
---> Modulair is handig, hoeft niet. Stil maakt niet zo veel uit. Prijs: max. 70 euro.

~Scarabeast~

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Scarabeast schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 18:31:
Beetje te gebrekkig van me, sorry >.<

Je weet dat de hele HD4xxx serie eigenlijk al End of Life is en vervangen door de HD5xxx serie.
---> Ik ben zelf nog beetje aan het twijfelen; 4770/5670, 5670 is beter dus waarschijnlijk die...
Een HD5670 is niet sneller dan een HD4770. ;)
Huidige echt niet meer voldoende dan?
---> Voor de 5670 raden ze 400W+ en voor de 4770 450W+ dus het lijkt mij wel handig maar ik ben er niet zo in thuis :+
De HD5670 mag sowieso geen probleem zijn voor de voeding en een HD4770 of HD5750 moeten denk ik ook wel werken (al zul je waarschijnlijk wel een verloopje van molex naar 6 pins PEG nodig hebben, als die al niet bij de videokaart komt)
Maar waar moet die aan voldoen? Modulair? Stil? Iets anders bijzonders? Prijs?
---> Modulair is handig, hoeft niet. Stil maakt niet zo veel uit. Prijs: max. 70 euro.
Als de voeding toch niet gaat werken of omdat je gewoon een andere wil, één van deze voedingen moet meer dan genoeg zijn.
Modulaire voedingen met minstens dezelfde kwaliteit zijn best wel duur, niet echt het verschil waard.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Scarabeast
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 28-06 09:25
Ok thanks a lot =)

~Scarabeast~

 • De Hupie
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 04-12 23:05
ppassenier schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 12:35:
Heren, (dames?),

Ik heb problemen met gamen. PC freezed en moet gereset worden bij gpu intensieve games. Eerst even mijn setup:
Gigabyte MA790XT-UD4P
Asus EAH4870 DK 1G
AMD Phenom X3 720 BE
BeQuiet pure power 530W

Wat vreemd is, is dat ik deze waarden lees in speedfan:
-12V: -4.79V
-5V: 4.05V (geen -)
+5V: 3.63V

Overige waarden liggen prima binnen de marges als geschetst in de fipo. Nu weet ik niet hoe belangrijk deze voltages zijn en hoe ze van invloed kunnen zijn op mijn crashes. Wat ik wel weet is dat de videokaart getest is en zou moeten werken volgens de winkel. Voeding is vervangen, de bovenstaande waarden had ik ook al met de Antec Basiq 500. Verder brand bij een crash de D601 led (critical core power fault) op mijn 4870.

Iemand een idee? Is dit een voedingprobleem of moet ik bij een andere afdeling zijn?
Het klinkt alsof je precies hetzelfde probleem als mij hebt. Speel je toevallig ook COD MW2 en crash je daar relatief vaak mee?

Ik heb nog geen oplossing, ben nog steeds op zoek naar een sterke leenvoeding.

3D portfolio - mijn deviantART


 • -Venom-
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 07:51
nee juist niet het wisselt nogal eens, ik denk niet dat het moederbord staggered spin-up ondersteuning heeft maar dat zal ik eens uitzoeken.

nu is het wel zo de voeding zelf heeft niet voldoende aansluitingen voor al die HD's dus dat er wat opgedeeld is kwam ik niet onderuit.

de voeding is een be quiet 300 watt die een piek kan leveren van 350 (staat op de voeding zelf)

nu kan ik natuurlijk een zwaardere voeding kopen of een raid controller met staggerd spin-up..

maar al met al jij denkt ook dat 300 watt wel eens te weinig kan zijn?
-The_Mask- schreef op zaterdag 06 februari 2010 @ 17:39:
[...]

En is dat altijd dezelfde HD? Want dan kan het ook de HD zijn natuurlijk. ;)
Geen staggered spin-up ondersteuning zeker? Als je dit wel hebt zou de voeding het probleem niet mogen zijn, anders kan die al die HD's die tegelijk starten wel eens niet leuk vinden.

Anoniem: 292621

Inter-Tech Combat Power CP-750W 750 Watt, 20+24 Pins, 80 Plus Rating

ik ben deze voeding van plan tekopen maar is dit wel een goede voeding aangezien in een pc heb samengesteld en hij bestaat uit dit:

GigaByte GA-MA785GMT-UD2H
AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3.20 GHz, 4000 MHz, 4x 512Kb, 6 MB, Boxed, Excl. Videochip
OCZ Platinum 4 GB, PC3-10666, 1333 MHz, 7, Non-ECC, Kit Of 2
Ati radeon 4850 512 MB
1Hardeschrijf 160gb

 • NNF
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 29-10 20:26
Nee, dat is geen goede voeding. Voor jouw systeem zou je bijvoorbeeld de pricewatch: Corsair CX400W kunnen gebruiken.

En waarom een 160GB harde schijf? Zelfs al gebruik je niet zoveel schijfruimte, grotere schijven kosten nauwelijks méér en zijn sneller, stiller en zuiniger vanwege de grotere datadichtheid. Om maar een paar te noemen:

pricewatch: Seagate Barracuda 7200.12 ST3500418AS, 500GB
pricewatch: Samsung Spinpoint F3 HD502HJ, 500GB

[Voor 58% gewijzigd door NNF op 07-02-2010 13:18]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
-Venom- schreef op zondag 07 februari 2010 @ 09:05:
maar al met al jij denkt ook dat 300 watt wel eens te weinig kan zijn?
Tijdens het opspinnen van de HD's zou die voeding het idd wel eens te zwaar kunnen hebben.
Anoniem: 292621 schreef op zondag 07 februari 2010 @ 10:28:
Inter-Tech Combat Power CP-750W 750 Watt, 20+24 Pins, 80 Plus Rating

ik ben deze voeding van plan tekopen maar is dit wel een goede voeding aangezien in een pc heb samengesteld en hij bestaat uit dit:
Ga er maar vanuit dat een goede voeding van 450 Watt heel wat meer vermogen kan leveren dan dat die voeding kan. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 327004

@own4live
idd,je zou beter voor een merk-voeding gaan,omdat besparen op je voeding echt niet aan te raden is
kijk dus betere naar merken als CoolerMaster,OCZ,Corsair,Be Quiet(aanrader net zoals Corsair) en Nexus.
Bij de aanschaf van een voeding moet je dus letten op
-80 plus
-liefst modulair(geen last van kabels)
-Merk
-prijs :P

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 327004 schreef op zondag 07 februari 2010 @ 15:43:
Bij de aanschaf van een voeding moet je dus letten op
-80 plus
-liefst modulair(geen last van kabels)
-Merk
-prijs :P
Nou dan vallen er heel wat voedingen af.
De Coolermaster en de OCZ die je noemt zijn geen hoogstaande voedingen en beide slecht/niet leverbaar, aangezien ze beide al niet meer gemaakt worden.
De Corsair is prima.
De Be Quiet! is een oud model en wordt ook niet meer gemaakt, is al vervangen door de L7 serie.
De Nexus is al zo'n 6 jaar oud, daar hoef je dus niet eens naar te kijken. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • jaspara
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 13-10 23:14
Ik zit te twijfelen over welke voeding ik zal nemen:Mijn pc gebruikt nu rond de 300 Watt volgens zo'n PSU calculator. Maar ik wil ook nog upgraden naar een quad-core. Ook moet de voeding modulair zijn met een 80+ label, en wil ik ook een beetje een goed merk voeding.

Welke van bovenstaande voedingen moet ik nemen? Of raden jullie mij een andere aan?

Alvast bedankt.

[Voor 11% gewijzigd door jaspara op 07-02-2010 17:28]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
De Enermax is een erg goede voeding.
De Antec wordt niet gereviewed op Hardwaresecrets volgens mij, wel een heel ander model gemaakt door FSP, maar deze is gemaakt door Delta.
De Coolermaster heeft best wel een mooie prijs voor een modulaire voeding, maar behoort zeker niet tot de beste voedingen.
De OCZ zelfde verhaal maar de kwaliteit is nog een stuk minder.

Als de Enermax voldoende vermogen voor jouw PC kan leveren dat is het zeker de beste keuze, als je het extra vermogen toch niet nodig hebt dan heb je er ook niks aan. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 18:24

Theo

moederbord

-The_Mask- schreef op zondag 07 februari 2010 @ 18:12:

De Antec wordt niet gereviewed op Hardwaresecrets volgens mij, wel een heel ander model gemaakt door FSP, maar deze is gemaakt door Delta
Een review van de Basiq500 staat wel op HS klik

7400 Wp op het dak


Anoniem: 327004

-The_Mask- schreef op zondag 07 februari 2010 @ 15:59:
[...]

Nou dan vallen er heel wat voedingen af.
De Coolermaster en de OCZ die je noemt zijn geen hoogstaande voedingen en beide slecht/niet leverbaar, aangezien ze beide al niet meer gemaakt worden.
De Corsair is prima.
De Be Quiet! is een oud model en wordt ook niet meer gemaakt, is al vervangen door de L7 serie.
De Nexus is al zo'n 6 jaar oud, daar hoef je dus niet eens naar te kijken. ;)
Het was ter indicatie :)
De OCZ zelfde verhaal maar de kwaliteit is nog een stuk minder.
Had altijd gedacht dat OCZ een goed merk is; heb er zelfs een gekocht,ben er tot nu toe tevreden mee.
Kun jij me vertellen waarom jij zo negatief bent over OCZ? :?

[Voor 23% gewijzigd door Anoniem: 327004 op 07-02-2010 19:09]


 • Brilsmurfffje
 • Registratie: December 2007
 • Niet online

Brilsmurfffje

Parttime Prutser

ik wil het volgende systeem gaan bestellen, ik heb alleen nog een vraag over de voeding.
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5 750€ 160,-€ 160,-
1Logitech G15 Gaming Keyboard€ 79,95€ 79,95
1Logitech MX518 Optical Gaming Mouse€ 25,-€ 25,-
1MSI P55-GD65€ 130,40€ 130,40
1OCZ Platinum Low Voltage OCZ3P1333LV4GK€ 89,-€ 89,-
1Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB€ 69,90€ 69,90
1Samsung Syncmaster 2443BW€ 239,-€ 239,-
1Sapphire HD5870 1GB GDDR5 PCI-E (Game Edition)€ 331,58€ 331,58
1Scythe Mugen 2 Rev. B€ 31,95€ 31,95
1Thermaltake Element S Zwart€ 85,30€ 85,30
ImporterenTotaal€ 1.242,08


Als ik kijk naar deze review: reviews: AMD laat ATI HD 5870 met DirectX 11 los
Staat er dat hij 359 watt gebruikt onder load.
Ik heb thuis nog een nieuwe BeQuiet straigpower 450 watt staan.
Dit is een 80 plus voeding dat betekent dat hij onder load 360 watt kan leveren.

Zou deze voeding voldoende zijn? Het systeem is lichter dan het tweakers systeem.

 • NNF
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 29-10 20:26
Nee, dat is niet helemaal juist. Er vanuit gaande dat die 450W continu is, en geen piekvermogen, kan je voeding gewoon 450W leveren. Het '80+'-label betekent dat de voeding minimaal 80% efficient is bij een belasting van 20%, 50% en 100%. Levert je voeding dus 450W, dan haalt hij (bij een efficiëntie van 80%) ~563W uit het stopcontact.

Die be quiet! voeding is dus prima voor je systeem. :) In het testsysteem van t.net zat ook een zwaar overgeclockt Core i7 920 (@ 3.8GHz!) en geen Core i5 750, dat zal ook schelen. Jouw systeem zal dus nog wel wat minder verbruiken.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
theodouma schreef op zondag 07 februari 2010 @ 18:55:
[...]


Een review van de Basiq500 staat wel op HS klik
Maar hij had het over een heel ander model zoals ik al zei. ;)
Anoniem: 327004 schreef op zondag 07 februari 2010 @ 18:57:
Had altijd gedacht dat OCZ een goed merk is; heb er zelfs een gekocht,ben er tot nu toe tevreden mee.
Kun jij me vertellen waarom jij zo negatief bent over OCZ? :?
Niet elke OCZ voeding, maar de pricewatch: OCZ ModXStream Pro 500W stelt imo niet veel voor. Is ook gemaakt door Sirtec niet de meest hoogstaande voeding maker.
De OCZ van jouw is gemaakt door FSP, al heel wat beter, maar het is gewoon een oud model, van zo'n 4 jaar geleden en niet eens een 80 plus certificaat.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Gekkehuus
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 04-12 13:39
Heb sinds gisteren een andere voeding (een Antec TruePower 850) en nu heb ik last van een irritante hoge toon.

Mijn set-up:

PSU: Antec TruePower 850
CPU: Core i7 920 @ 4.00 met V-core van 1.41v
Mem: 6GB (3x2GB OCZ Gold 1600) @ 1,5v
Mobo: Gigabyte GA-EX58-UD5
GPU: Asus GTX295 single pcb @ stock.
HDD: 2x Samsung spinpoint F1 750GB
DVD: Samsung DVD/RW

Dit alles in een Antec900 met 2 grote en 3 kleinere fans.

Mijn vraag is tweeledig;

a) is mijn voeding krachtig genoeg? Ik had hiervoor een PC Power & Cooling Silencer 750 Quad, dus ik neem aan dat 850W voldoende moet zijn?

b) wat kan dit vreselijk irritant geluid zijn?
Het is een constant geluid met een hele hoge frequentie.
Zou het met de fan te maken kunnen hebben? En zo ja hoe is het dan op te lossen? Of is het iets in de voeding zelf? Is dit dan een garantie kwestie? Bon en garantie is nog aanwezig.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Gekkehuus schreef op maandag 08 februari 2010 @ 13:51:

a) is mijn voeding krachtig genoeg? Ik had hiervoor een PC Power & Cooling Silencer 750 Quad, dus ik neem aan dat 850W voldoende moet zijn?
Je vorige voeding was dat ook gemakkelijk. ;)
b) wat kan dit vreselijk irritant geluid zijn?
Het is een constant geluid met een hele hoge frequentie.
Zou het met de fan te maken kunnen hebben? En zo ja hoe is het dan op te lossen? Of is het iets in de voeding zelf? Is dit dan een garantie kwestie? Bon en garantie is nog aanwezig.
Waarschijnlijk coil whine en als de voeding het ook doet in een andere PC (dat hoeft namelijk niet altijd) dan kun je hem idd wel RMA sturen als het je echt irriteert.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • pino85
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 04-12 00:02

pino85

Im just a Bird in the Sky

Nu is het eindelijk zo ver, ik heb genoeg bij elkaar om een pc aan te schaffen dus ook een nieuwe voeding
Zelf wil ik een zo efficent mogelijke voeding waar ik al wat ideen over heb maar eerst even het systeem wat ik ga orderen( binnenkort)


#ProductPrijsSubtotaal
1Creative Fatal1ty Gaming Headset€ 28,-€ 28,-
1Intel Core i7 860€ 224,91€ 224,91
1LG W2253V-PF€ 164,-€ 164,-
1MSI P55-GD65€ 130,40€ 130,40
1MSI R5770 Hawk----
1OCZ Gold Low Voltage OCZ3G1600LV4GK€ 106,90€ 106,90
1Samsung Spinpoint F3 HD502HJ, 500GB€ 42,26€ 42,26
1Scythe Mugen 2 Rev. B€ 31,95€ 31,95
1Seagate Barracuda LP ST31500541AS€ 89,-€ 89,-
1Sony AD-7240S€ 18,61€ 18,61
1Zalman ZM-MFC1 Combo€ 30,77€ 30,77
4Zalman ZM-F3BL, 120m€ 9,90€ 39,60
ImporterenTotaal€ 906,40De cpu zal ook op dagelijks gebruik op 4ghz of iets hoger gaan draaien net wat er uit te halen valt.
De grafische kaart wil ik idem dito dan wel op lucht gaan pushen dus het voltage naar 1.35v aanpassen en kijken wat er uit te halen valt.
En in de nabije toekomst zal er zeker geupgrade worden naar een krachtigere graka die ook overclockt zal worden, zal dan een refresh worden van de 5800 series of tegen die tijd een nieuwe Fermi based graka
Toen ik nog een pc had upgrade ik relatief vaak met cpu's graka en moederborden dus daar moet ik ook rekening mee houden
Evenals eventuele uitbreiding naar een SSD toe en nog een extra hd voor opslag
De voedingen die ik zag die mij iets leken zijn

pricewatch: Seasonic X-650
pricewatch: OCZ Z Series OCZZ650-UN

Of de aangekondigde Voeding van Thermaltake, de grand series 650W variant
Ik kan hier nog geen prijzen over vinden

http://www.thermaltakeusa.com/CES2010/2010%20CES(PSU).pdf


Maar zit ik goed te denken met wat ik ga doen rond de 650W? is dat nog efficient of kan ik dan beter een wat krachtigere voeding aanschaffen of minder krachtige?

[Voor 3% gewijzigd door pino85 op 08-02-2010 15:49]

Liefhebber van Tweakers


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Een 650 Watt voeding is al overdreven voor twee HD5770's hoe hard je zo ook op lucht overklokt.
Maar 80 plus Gold en Silver voedingen vind je niet in vermogens minder dan 500 Watt.
Maar tussen de 500 en 599 vind je er een paar.
De pricewatch: OCZ Z Series 550W een niet modulaire voeding voeding van 550 Watt gemaakt door de FSP Group.
De pricewatch: Enermax Pro87+ EPG500AWT een niet modulaire voeding van Enermax voor de prijs zie HWI
En als laatste de pricewatch: Enermax Modu87+ EMG500AWT een 500 Watt modulaire voeding van Enermax voor de prijs zie weer HWI.

Edit: De Thermaltake Toughpower Grand van 750 is denk ik dezelfde voedingen als de Corsair HX750W, aangezien die ook voldoen aan het 80plus Gold certificaat, maar omdat Corsair niet kon garanderen dat elke HX750W die uit de fabriek kwam rollen zou voldoen aan het 80Plus Gold certificaat hebben ze er maar een Silver certificaat opgeplakt en alle huidige Thermaltake Toughpower's zijn gemaakt door CWT die ook de Corsair heeft gemaakt.

[Voor 19% gewijzigd door -The_Mask- op 08-02-2010 16:05]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • pino85
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 04-12 00:02

pino85

Im just a Bird in the Sky

Hoeveel stroom gaat dit systeem als ik het nu koop uit het stopcontact trekken bij full load schat jij?
Ik zal uitleggen waarom ik de 650Watters overweeg


Dat is puur door wat ik er mee ga doen, dat zal ik ook gaan blijven in de toekomst.. dus upgraden naar snellere en krachtigere onderdelen of het moet zo zijn dan met al dat geweld die 650W voeding straks ook uit de neus aan het eten is doordat de onderdelen te weinig verbruiken en hij niet meer efficient zijn werk kan doen
Dan is het idd zonde, dan betaal ik dus in verhouding meer aan stroom?
Een ander punt is dat ik alles eigenlijk wel relatief vaak zal upgraden maar mijn voeding liever niet.. daar doe ik als het kan gewoon zeker een jaar of 5 mee dus dat moet ik wel mee nemen
Wat ik overigens wat onduidelijk vind is het volgende( op diverse sites zie ik dit terug)

De 1 zegt ja als je voeding tussen de 20 en 75% belast word is dat het beste, de ander zegt mij nee tussen 50 en 80% en zo nog meer verschillende en uiteenlopende cijfers.. dat is wel erg vervelend want dan ga je twijfelen wat nu juist is, dus wat moet ik aanhouden als lijn?

Overigens stel ik je advies zeer op prijs en zal ik de voedingen bekijken!

Edit:

Die Grand serie mja zou kunnen idd!
Maar de 750W variant zou ik zelf al niet overwegen dat is overduidelijk veel te veel ook voor de toekomst..
Er komt echter een 650W variant +91% effi is wel veel
http://www.80plus.org/man...OS%201616_650W_Report.pdf
Vreemd dat corsair een lijn lanceert maar niet kan garanderen dat ze allemaal even effi zijn.. apart maar goed ;)

[Voor 48% gewijzigd door pino85 op 08-02-2010 16:39]

Liefhebber van Tweakers


 • NNF
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 29-10 20:26
Nee, je betaalt niet meer aan stroom. Als je PC (ik noem maar wat) 300W gebruikt dan gebruikt hij ook gewoon 300W, ongeacht je voeding. Punt is wel de efficiëntie van de voeding, d.w.z. hoeveel % van het totale opgenomen vermogen door de voeding daadwerkelijk in stroom voor je PC wordt omgezet. Dat is altijd een curve en ziet er bijvoorbeeld zo uit, ik denk dat dat is waar de mensen waar jij het over hebt op doelen. Wat je ziet is dat een voeding vaak het efficiëntst is in een bepaald gebied: relatief inefficiënt bij een zeer lage belasting, vervolgens stijgt het en het zakt weer enigszins naarmate de voeding dichter bij de maximale belasting komt.

Het is bij mijn weten niet 'beter' om een voeding alleen maar tussen percentage x en y te belasten. Wel is het een goed idee om je voeding niet continu 100% te belasten, omdat de componenten in je voeding dan gewoon zwaarder belast worden, de fan zal harder moeten draaien om de warmte weg te krijgen en je voeding zal waarschijnlijk wat minder lang meegaan. Maar met een systeem als het jouwe zal 100% belasting van de voeding echt niet voorkomen, of je moet een 250W voeding erin hangen ofzo ;)

De grootste stroomverbruikers in een computer zijn tegenwoordig de processor en de videokaart. De fabrikant geeft daar een TDP voor op, Thermal Design Power, wat neerkomt op 'de maximale hoeveelheid stroom waarop het koelsysteem berekend moet zijn' en is dus een goede graadmeter voor het maximale stroomverbruik (in de praktijk ligt het verbruik meestal nog wat lager). Voor een Core i7 860 is dat 95W en voor een Radeon 5770 is dat 108W. Dan zit je dus op iets meer dan 200W. De overige onderdelen (moederbord, harde schijven, optische drive, fans) vragen ook wat stroom, maar niet zoveel. Neem je daar 100W voor (wat waarschijnlijk veel teveel is), dan zou je nog steeds meer dan genoeg hebben aan een goede 350W voeding.

Een voeding 'op de groei' kopen kan, maar ik vind het nooit zo nuttig. Vergeet niet dat een voeding ook gewoon aan slijtage onderhevig is en kapot kan gaan, je hebt dus geen garantie dat je voeding het over 4 jaar nog steeds doet. De ontwikkelingen staan ook niet stil, voor hetzelfde geld hebben ze over 3 jaar een of ander nieuw stekkertje bedacht wat dan dus niet op jouw voeding zit. En aanschafprijs is natuurlijk ook gewoon een factor: een pricewatch: Corsair CX400W is gewoon drie keer zo goedkoop als een pricewatch: Seasonic X-650. Je betaalt dan nu dus drie keer zoveel voor iets wat je niet echt nodig hebt en waarvan je geen garantie hebt dat je het in de toekomst ook nog kunt gebruiken. Voor het geld wat je nu bespaart koop je dan ook weer een prima voeding, die waarschijnlijk weer efficiënter en in ieder geval meer up to date is.

 • pino85
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 04-12 00:02

pino85

Im just a Bird in the Sky

Je hebt geen garantie echter de meeste voedingen bieden gewoon 5 jaar garantie zeker de type's die ik opsomde.. dus mocht hij kapot gaan dan is dat zo
Dus dan is daar geen risico?
Heb je tevens rekening gehouden dat het verbruik een stuk hoger komt te liggen als je een cpu overclockt en het zelfde met de graka
Maar je hebt wel gelijk dat wie weet over 5 jaar er een andere standaard is( zie het niet zo gebeuren) maar you never know!
Punt blijft voor mij dat ik 100% zekerheid moet hebben dat een 400/500w voeding niet op de tenen gaat lopen of niet inefficient werkt als ik in de nabije toekomst,zeg maar rond einde van dit jaar/begin volgend jaar een graka erin heb die een factor 4 a 5* zo krachtig is als nu en cpu die ook een stuk krachtiger is als nu en die overclock al zal ik de cpu niet snel upgraden het komende jaar iig niet)
Volgend jaar kan dat alles weer anders liggen

Dus volgens jou en ook volgens de persoon die mij hielp voor jou kan ik beter een zeer efficiente voeding aanschaffen van 400 tot 500W die zal jaren lang goed genoeg volstaan voor wat mijn eissen gaan zijn
Dan hoef ik idd geen voeding tussen de 6 tot 650W aan te schaffen nee dan ben ik overtuigt dat minder ook zal volstaan

[Voor 27% gewijzigd door pino85 op 08-02-2010 17:24]

Liefhebber van Tweakers


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Dat ligt eraan, als je aan het einde van het jaar een Fermi X2 wil kopen die zich niet aan de PCIe standaard houd maar gewoon over de 300 Watt gaat verbruiken dan zal een 400/500 Watt voeding waarschijnlijk wel heel krap worden. ;)
pino22 schreef op maandag 08 februari 2010 @ 16:09:
Vreemd dat corsair een lijn lanceert maar niet kan garanderen dat ze allemaal even effi zijn.. apart maar goed ;)
Niet appart toch? Elke CPU is immers ook anders. De ene Core i7 860 zal bijvoorbeeld veel verder kunnen overklokken op bijvoorbeeld 1,3V dan de andere, simpel weg omdat je nooit een 100% identiek CPU zal vinden. En met voedingen (en andere elektronica) is dat niet anders.

[Voor 53% gewijzigd door -The_Mask- op 08-02-2010 17:33]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • pino85
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 04-12 00:02

pino85

Im just a Bird in the Sky

Een fermi X2 zal het niet snel worden aangezien ik dat niet kan betalen maar en ATi kaartje zoals een 5890( refresh) weet niet of die zo gaat heten maar goed je weet wat ik bedoel dat kan het wel zeker gaan worden aan het einde van dit jaar of een Fermi kaart die daar tegen over staat en dan die flink de sporen geven:)
Ik wil nu gewoon even een leuk kaartje om mee te spelen(overclocken) en toch me games te kunnen draaien vandaar de keuze voor de hawk die dus wel tijdelijk is als kaart

[Voor 36% gewijzigd door pino85 op 08-02-2010 17:46]

Liefhebber van Tweakers


 • jaspara
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 13-10 23:14
jaspara schreef op zondag 07 februari 2010 @ 17:23:

Mijn pc gebruikt nu rond de 300 Watt volgens zo'n PSU calculator. Maar ik wil ook nog upgraden naar een quad-core. Ook moet de voeding modulair zijn met een 80+ label, en wil ik ook een beetje een goed merk voeding.
Wat ik hierboven zei klopt niet. Ik heb namelijk nu de psu calculator van ASUS gebruikt. Deze zegt dat ik minimaal 450Watt nodig heb. Hiervoor had ik http://www.extreme.outervision.com/ gebruikt.

kan ik nu beter gaan voor de MODU82+ 525 of voor de Corsair HX520, of voor de Silverstone Strider 600W? Misschien raden jullie mij wat anders aan, dat mag natuurlijk ook :)

Sorry voor de fout, en alvast bedankt. ;)

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Ik denk dat het slimmer is om te vertellen waar je PC nu echt uit bestaat. ;)
Sign klopt?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • jaspara
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 13-10 23:14

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
pino22 schreef op maandag 08 februari 2010 @ 17:44:
Een fermi X2 zal het niet snel worden aangezien ik dat niet kan betalen maar en ATi kaartje zoals een 5890( refresh) weet niet of die zo gaat heten maar goed je weet wat ik bedoel dat kan het wel zeker gaan worden aan het einde van dit jaar of een Fermi kaart die daar tegen over staat en dan die flink de sporen geven:)
Ik wil nu gewoon even een leuk kaartje om mee te spelen(overclocken) en toch me games te kunnen draaien vandaar de keuze voor de hawk die dus wel tijdelijk is als kaart
De voedingen die ik hierboven opnoemde zouden een HD5890 en Core i7 860 prima moeten trekken zelf als je ze flink gaat overklokken.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • pino85
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 04-12 00:02

pino85

Im just a Bird in the Sky

Nu nog een 80+ silver /gold voeding daarin zien te vinden die leverbaar is bij 4launch aangezien daar alles gekocht gaat worden

Edit: de OCZ hebben ze bij 4launch zie ik, ik mail ze wel even met de vraag of ze ook 1 van die andere voedingen met 80+ gold gaan leveren waar jij naar linkte
Las net een review van die OCZ voeding ( de 650W voeding dan wel) en dit, is dan weer jammer
There is a minor issue with the length of the cables; they're a bit on the short side. In mid-tower cases that have a bottom-mounted power supply, the 8-pin cable isn't quite long enough to route behind the motherboard tray. The means that you're left with cabling it in front of your graphics card, and it's a rather tight squeeze. If, however, you have a full tower case, then you'll be in an impossible situation altogether. Cases with bottom-mounted power supplies are far more popular these days, so OCZ should consider lengthening the cables, but particularly, the ATX one, by at least 1 inch, and preferrably 2 inches
http://www.pureoverclock.com/article867.html

Maar goed je kan niet alles hebben en dan koop ik wel een verleng snoertje los erbij :)

[Voor 108% gewijzigd door pino85 op 08-02-2010 21:09]

Liefhebber van Tweakers


 • jaspara
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 13-10 23:14
-The_Mask- schreef op maandag 08 februari 2010 @ 17:52:
Ik denk dat het slimmer is om te vertellen waar je PC nu echt uit bestaat. ;)
Sign klopt?
Hier een lijstje :)

Moederbord: Asus M2A-VM HDMI
CPU: AMD athlon 64 X2 4800+ @2500MHz
GPU: Sapphire HD 3870
Geheugen: 3 GB DDR2 6400
DVD/CD brander: Lite-on LH-20A1P
HDD: Samsung spinpoint T166 320GB SATA


Welke voeding zouden jullie mij kunnen aanraden? :)
De voeding moet aan de volgende eisen voldoen:
 • Modulair
 • 80+
Hij moet ook de upgrade naar een AM3 moederbord met Phenom X4 aankunnen ;)

 • Levizuus
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 17-10 11:51
hallo tweakers
Dit is mijn huidig systeem:
 • GPU: Nvidia GeForce 6800 GT
 • CPU: Intel Core 2 Duo E8400 3.0GHz
 • Mem: 4GB DDR2 6400 (Corsair)
 • Mobo: Asus P5K
 • HDD: maxtor 160GB + Western Digital 500GB
 • DVD: NEC DVD/RW
Nu ben ik van plan om mijn GPU te vervangen met een HD5850 maar vermits die 2 6pins nodig heeft moet ik ook mijn voeding vervangen (die heeft er maar 1). Nu had ik mijn oog laten vallen op de M520 van Cooler Master. Blijft de vraag: is dit voldoende?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
pino22 schreef op maandag 08 februari 2010 @ 18:44:

Maar goed je kan niet alles hebben en dan koop ik wel een verleng snoertje los erbij :)
Of je neemt de suprieure Enermax. :+
jaspara schreef op maandag 08 februari 2010 @ 21:23:

Hij moet ook de upgrade naar een AM3 moederbord met Phenom X4 aankunnen ;)
Als een voeding niet eens een CPU upgrade aan kan dan heb je hem meestal te krap gekozen, dat mag sowieso geen probleem zijn. ;)
Maar wat is je budget? En heb je liever het beste van het beste (betaal je ook voor) of is een mindere voeding ook goed?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Levizuus schreef op maandag 08 februari 2010 @ 23:12:

Nu ben ik van plan om mijn GPU te vervangen met een HD5850 maar vermits die 2 6pins nodig heeft moet ik ook mijn voeding vervangen (die heeft er maar 1). Nu had ik mijn oog laten vallen op de M520 van Cooler Master. Blijft de vraag: is dit voldoende?
Moet voldoende zijn, maar kwalitatief gezien is het niet een voeding die bij de besten hoort, al is de prijs van dat ding wel erg mooi. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • jaspara
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 13-10 23:14
Ik heb tot ongeveer €120,- over voor een voeding, maar als ik iets beters voor een meerprijs kan krijgen vind ik dat ook goed. Ik heb het liefst een goede voeding, die een tijdje meekan, ook als ik ga upgraden.

 • weebl15
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 24-11 14:17


Hiermee een HD 4870 512mb in crossfire draaien, voor de rest 1 harde schijf en een intel core i7 860 @ stock snelheden.

De hd 4870 gebruikt 150W per stuk, wat op 300W zou uitkomen. Ik weet echter niet hoeveel andere onderdelen van de 12 V lijn gebruiken.

Iemand die mij hier iets meer over kan vertellen? Zou dit gaan werken zonder de voeding te verbranden? :D

[Voor 11% gewijzigd door weebl15 op 09-02-2010 21:38]


 • weebl15
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 24-11 14:17
Levizuus schreef op maandag 08 februari 2010 @ 23:12:
hallo tweakers
Dit is mijn huidig systeem:
 • GPU: Nvidia GeForce 6800 GT
 • CPU: Intel Core 2 Duo E8400 3.0GHz
 • Mem: 4GB DDR2 6400 (Corsair)
 • Mobo: Asus P5K
 • HDD: maxtor 160GB + Western Digital 500GB
 • DVD: NEC DVD/RW
Nu ben ik van plan om mijn GPU te vervangen met een HD5850 maar vermits die 2 6pins nodig heeft moet ik ook mijn voeding vervangen (die heeft er maar 1). Nu had ik mijn oog laten vallen op de M520 van Cooler Master. Blijft de vraag: is dit voldoende?
je hebt ook molex naar 6-pin stekkertjes

 • jaspara
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 13-10 23:14
OK, dit wordt dan mijn laatste post op dit topic, ik namelijk al te veel berichten geplaatst :)

Dit zijn mijn specs:
Product
AMD Athlon 64 X2 4800+
Asus M2A-VM HDMI
Corsair VS1GSDS533D2
Kingston ValueRAM KVR800D2E5/2G
Lite-on LH-20A1P 20x (Dual-layer)
Samsung SpinPoint T166 HD321KJ, 320GB
Sapphire HD 3870 512MB GDDR4 PCI-E


Ik heb een niewue voeding nodig, want de oude levert volgens sommige PSU calculators niet genoeg vermogen. Als ik dan toch een nieuwe koop, waarom dan niet meteen een goede?
Een goede voeding is in mijn ogen:
 • Modulair
 • Voorzien van een 80+ label
 • Stabiel, dus niet de hele tijd een wisselende spanning op bijv: +12, +5 enz.
 • lange kabels hebben, de voeding staat namelijk onderin
Aan de nieuwe voeding wil ik het liefst maximaal €100,- uitgeven, maar ik betaal uiteraard wel €8 erbij als ik daarvoor een veel betere voeding kan kopen. De voeding moet tevens een upgrade aankunnen. Zelf had ik al enkele voedingen gezien:
Product
Antec TruePower TP-550
be quiet! Straight Power E7 580W
Corsair HX620W
Enermax MODU82+ 525
Sharkoon Rush Power M SHA-R600M
Silverstone Strider 700W

Welke voeding kunnen jullie mij aanraden? (hoeft niet uit het lijstje)
Alvast bedankt, en sorry voor de vorige posts.

 • NNF
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 29-10 20:26
Welke calculators gebruik je dan? Als ik bijv. deze gebruik kom ik op 225W en dat lijkt me echt geen onrealistisch getal. Waarom je 500+W voedingen uitzoekt is mij dus een raadsel :P Tenzij je verwacht om in de toekomst SLI of CrossFire te gaan draaien is dat niet nodig. Ik zou in jouw geval eerder denken aan:

pricewatch: be quiet! Straight Power BQT E7-CM-480W
pricewatch: Enermax MODU82+ 425
pricewatch: Seasonic M12-II 430W

 • jaspara
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 13-10 23:14
Dat ding van asus, deze zegt dat ik minimaal 450Watt nodig heb.

[Voor 7% gewijzigd door jaspara op 09-02-2010 21:30]


 • NNF
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 29-10 20:26
Fabrikanten van moederborden en videokaarten raden inderdaad vaak veel teveel aan, omdat er ook veel goedkope crappy voedingen te koop zijn die niet het vermogen kunnen leveren wat op de doos staat. Maar voor een systeem als het jouwe heb je echt geen 450W nodig. :) (Feiten: een HD3870 verbruikt maximaal zo'n ~80W, je processor zal zo rond de 110W doen en voor de overige onderdelen hoef je ook niet meer dan 50W te rekenen.)

 • jaspara
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 13-10 23:14
maar zijn er ook wat goedkopere voedingen die jullie aanraden? zoals OCZ, die heeft wel leuke voedingen die ook wel meevallen qua prijs. Die stond ook op Hardware.info bij de 75 voedingen getest, als best wel goed.

 • NNF
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 29-10 20:26
weebl15 schreef op dinsdag 09 februari 2010 @ 11:46:
[afbeelding]

Hiermee een HD 4870 512mb in crossfire draaien, voor de rest 1 harde schijf en een intel core i7 860 @ stock snelheden.

De hd 4870 gebruikt 150W per stuk, wat op 300W zou uitkomen. Ik weet echter niet hoeveel andere onderdelen van de 12 V lijn gebruiken.

Iemand die mij hier iets meer over kan vertellen? Zou dit gaan werken zonder de voeding te verbranden? :D
Kan krap worden ja. De meeste onderdelen halen stroom van de 12V-lijn, dus dan hou je 120W over voor de CPU én alle andere onderdelen. Kan net genoeg zijn, kan ook net te weinig zijn. Verbranden zal de voeding natuurlijk niet, als je meer stroom vraagt dat hij kan leveren dan schakelt hij zichzelf gewoon uit ;)

 • NNF
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 29-10 20:26
jaspara schreef op dinsdag 09 februari 2010 @ 22:07:
maar zijn er ook wat goedkopere voedingen die jullie aanraden? zoals OCZ, die heeft wel leuke voedingen die ook wel meevallen qua prijs. Die stond ook op Hardware.info bij de 75 voedingen getest, als best wel goed.
Modulaire voedingen zijn nu eenmaal niet goedkoop ;) De goedkoopste die ik zo snel kan vinden is de pricewatch: OCZ ModXStream Pro 500W, en dan heb je een voeding die kwalitatief nog niet eens zó geweldig is (er zitten bijv. condensatoren van een onbekend Chinees merk in; hoeft niet slecht te zijn maar het is ook geen pluspunt). Rond de 6-7 tientjes ben je gewoon kwijt als je een goede modulaire voeding wilt.

 • weebl15
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 24-11 14:17
NNF schreef op dinsdag 09 februari 2010 @ 23:35:
[...]


Kan krap worden ja. De meeste onderdelen halen stroom van de 12V-lijn, dus dan hou je 120W over voor de CPU én alle andere onderdelen. Kan net genoeg zijn, kan ook net te weinig zijn. Verbranden zal de voeding natuurlijk niet, als je meer stroom vraagt dat hij kan leveren dan schakelt hij zichzelf gewoon uit ;)
in de regel wel ja, maar ik heb wel een keer gezeten met een ontplofte voeding wegens ouderdom/stof/gebroken fan o.i.d. enorme flits in m'n kamer ^^
Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee