• Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 22:24

Centraal fototas topic deel 4

http://tweakimg.net/g/if/v3/framework/tweakers_logo_v2_x2.png

Inhoudsopgave


Aangezien de OP van het vorige deel van dit topic al weer verouderd is (veel linkjes doen het niet meer) en we inmiddels een stoere huisstijl hebben, is het tijd om dit topic even te verversen. De voorgaande delen (Centraal fototas topic, Centraal Fototas Topic - Deeltje 2 en Centraal Fototas Topic - Deeltje 3) blijken dermate populair dat dit topic zeker bestaansrecht heeft binnen FG. Het doel van dit topic is om wat duidelijkheid te verschaffen in het enorme aanbod van fototassen. Je kunt hier terecht met specifieke vragen over een bepaalde tas of om je te orienteren op de juiste tas voor jou.
« · ^


Om de discussie binnen dit topic in goede banen te leiden en om te voorkomen dat er onduidelijke vragen/steeds dezelfde vragen gesteld worden, zijn in dit topic de volgende regels van toepassing:
 • Voorkom slowchat. Heb je een ongerelateerde vraag (die anderen geen info verschaft) neem dan contact met de persoon in kwestie op via DM, mail of postduif.
 • Het komt nog weleens voor dat mensen een camera hebben gekocht en graag een tas willen. Prima, natuurlijk, maar van een vraag als: "Ik heb XYZ en ik wil een tas" wordt niemand wijzer, want er zijn gewoon heel veel mogelijkheden. Je kunt de volgende kenmerken in je vraag opnemen:
  • Waarom je een nieuwe tas wil,
  • Wat voor tas je wil,
  • Wat erin moet passen (nu en in de toekomst),
  • Welke tassen je zelf al hebt gevonden (liever 3 dan 20 ;) ),
  • Waarom deze niet aan je eisen voldoen (te duur, niet groot genoeg, te lelijk, geen Crumpler, etc).
  Let er even op dat de vraag of bepaalde spullen in een bepaalde tas passen nogal afwisselend te beantwoorden is. De een zal zijn spullen stijf in zijn tas proppen terwijl de ander voor de zekerheid minimaal 5 cm schuim tussen zijn spullen wil hebben. In feite moet je gewoon van je luie stoel afkomen en de spullen meezeulen naar de winkel om te gaan passen.
 • Zoek in dit topic en in de vorige delen naar vragen over een specifieke tas. Dit voorkomt dat dezelfde vragen herhaaldelijk gesteld worden.
 • Niet zozeer een regeltje, maar meer een verzoek. Als je een tas gekocht hebt die in de http://tweakers.net/pricewatch/ staat, schrijf er dan even een review over. Voorbeelden van reviews van tassen vind je in productreview: Lowepro CompuTrekker AW Black Zwart review door Pjerry, productreview: Crumpler Muffin Top Half (Black/Mustard) review door Anoniem: 157634, productreview: Lowepro FlipSide 300 Black Zwart review door Wijnands en productreview: Tamrac Adventure 7 Model 5547 Red/Black review door Anoniem: 22659. Je vindt de fototassen in PriceWatch cameratassen en in PriceWatch Unsorted.
 • Nog een verzoek: staat jouw tas in PriceWatch Unsorted en je weet de specs ervan klik dan even op "Product toevoegen" om een nieuwe entry te maken in de PW. Staat het product al in de PW en moet het product uit PriceWatch Unsorted hieraan toegevoegd worden, klik dan even op "Product koppelen". Op die manier wordt de PW op FG gebied alleen maar overzichtelijker.
« · ^


Het fabriceren van fototassen is een specialistisch vak. De behoeftes zijn anders dan die van een normale tas of rugzak. Om deze reden zijn de marktleiders op dit gebied alleen actief in het maken van fototassen. Merken die bekend zijn uit de normale tassen handel zijn slechts marginale spelers op dit gebied. Een voorbeeld hiervan is een merk als Samsonite. Dit merk is erg groot bij normale rugzakken en koffers, maar speelt geen rol van betekenis in het fabriceren van fototassen. De tassen die zij op de markt hebben zijn dan ook geen goed doordachte ontwerpen (wellicht op een enkele uitzondering) en zou ik derhalve links laten liggen.

Een goede cameratas biedt primair een goede bescherming van de inhoud tegen beschadigingen. Om deze reden is de buitenkant van stevig materiaal gemaakt en zit er een beschermende schil in de tas om de inhoud te beschermen. Daarnaast zitten er vakken in de tas die gescheiden zijn door absorberend materiaal, zodat het materiaal onderling geen beschadigingen maakt. Verder ligt er over het algemeen veel nadruk op een goede bereikbaarheid van de spullen, zodat je tijdens het fotograferen snel de juiste tools kunt pakken. Verder zijn belangrijk: een goed draagcomfort, een flexibele indeling, bescherming tegen regen (optioneel), de mogelijkheid om een statief te bevestigen (optioneel), een kunststof onderzijde (zodat je je tas op een natte ondergrond kunt zetten) (optioneel), vakjes voor accessoires, bescherming tegen diefstal (door een opening op de achterzijde van de tas bijvoorbeeld) en uiterlijk.

Hieronder zullen we de merken de revue laten passeren die een rol van betekenis spelen in de tassen markt.
« · ^


Lowepro is sinds jaren de marktleider op het gebied van fototassen in Nederland. De redenen hiervoor zijn goed doordachte tassen met een hoge kwaliteit en een gunstige prijs (de laatste jaren aanmerkelijk gunstiger dan ervoor). Het aanbod is dan ook enorm en Lowepro is aanwezig in bijna alle segmenten van cameratassen.
Eén van de leuke zaken van Lowepro is dat alle tassen met AW in het type nummer voorzien zijn van een regenhoes. Deze is soms lastig te vinden (hij zit achter op of onder de tas achter een kleine spleet die gesloten wordt met klittenband). Deze regenhoes beschermt de tas tegen een regenbui en is (heel slim) gemaakt van 18% grijs materiaal, waardoor je het kunt gebruiken voor een lichtmeting!
Een recent succes van Lowepro was de introductie van de Slingshot modellen. Deze tassen waren revolutionair en een echte verkoophit. Inmiddels zijn deze tassen door geevolueerd naar nieuwe modellen.
Lowepro heeft over het algemeen een strak en zakelijk (zwart) uiterlijk. Voor de consument die een sprankelende tas wil hebben is Lowepro niet de meest logische keuze! Daarnaast is het merk waarschijnlijk goed bekend bij het dievengilde.
« · ^


Waar Lowepro marktleider is in Europa, is Tamrac dat in de USA. De tassen doen niet onder in kwaliteit, maar de beschikbaarheid in Europa is aanmerkelijk kleiner dan dat van Lowepro. Sommigen vinden het draagcomfort van de Tamrac tassen wat beter dan die van Lowepro, maar de verschillen zijn klein.
De belangrijkste series van Tamrac in Europa zijn de Adventure en Expedition serie. Beide zijn verkrijgbaar in diverse maten en zijn leverbaar met en zonder mogelijkheid om een laptop te vervoeren. Tamrac heeft geen regenhoes zoals Lowepro dat heeft.
« · ^


Crumpler is een merk wat bekend staat om zijn eigenzinnigheid. De reclame campagnes zijn altijd met een stevige knipoog. Ze lijken zichzelf niet al te serieus te nemen, maar fotografen doen dat zeker wel. Crumpler maakt camera tassen die er niet uit zien als je "run of the mill" camera tas, waardoor jij als fotograaf er modieuzer en onopvallender bij loopt. Dat terwijl de kwaliteit meer dan goed is en de tassen uitstekende bescherming bied aan waardevolle spullen in de tas. Door de dikke voering valt de ruimte in het interieur soms wat tegen, maar door de vele aanpassingsmogelijkheden binnenin de tas kan je vaak het meeste spul toch een mooi plekje geven.
« · ^


De klassieke handgemaakte Engelse fototas. Niks geen ritssluitingen of plastic clipjes; leren riempjes met metalen sluitertjes wat de klok slaat. Van alle Billingham-tassen gemaakt van 1973 zijn alle componenten (riempjes, verdelers e.d.) vandaag de dag nog steeds te bestellen en binnen een week leverbaar.

Billingham maakt tassen die je eens in je leven hoeft te kopen en in de praktijk worden er veel Billinghams van 20 jaar en ouder nog dagelijks gebruikt zonder veel slijtage te vertonen. Wat soms wél slijt is de plastic anti-doorleklaag van veel oudere Billingham tassen: deze worden kosteloos vervangen door de fabrikant.

Het merk wordt door sommigen gezien als oudbollig: ik ben van mening dat sommige dingen tijdloos zijn en Billingham-tassen zijn daar een voorbeeld van. Het grote nadeel is dat al dit moois bepaald niet voor niets tot je eigendom gerekend kan worden. Maar ach: 4 consumententassen in 20 jaar of 1 Billingham? ;)
« · ^


National Geographic is een relatief nieuwe en kleine speler op gebied van cameratassen. De tassen hebben een uitgesproken retro-look (zie het sluitwerk en gebruikte materiaal). Er is gekozen voor nylon ipv kunststof zoals bij andere merken. De tassen hebben een hoog no-nonsense gehalte en zijn eenvoudig en robuust gemaakt. Opvallend is dat NG heeft gekozen voor lichte kleuren, waardoor de tas wat meer opvalt dan een donkerder model.
« · ^


Op de Europese markt een nieuwkomer maar in de VS behoorlijk populair met hun erg veelzijdige 3N1-*0-serie (die het als een Slingshot-achtige die ook als reguliere rugzak te dragen is). Kata is een Israëlische fabrikant die van oorsprong tassen en kevlar-vesten voor het Israëlische leger maakt (dit verklaart ook de harde plastic "pantser"-achtige delen in veel Kata-tassen die dienen ter bescherming) maar nu ook zijn geluk beproeft in foto-land.

Kenmerkend zijn de felgele binnenkant van de Kata-tassen: dit om veel gemakkelijker voornamelijk zwarte camera-spullen terug te kunnen vinden. Kwalitatief dik in orde & een prijs die zeker voor de schouder- en rugtassen zeer te behappen valt.
« · ^


Domke is een merk wat al jaren tassen maakt en onder fotografen erg populair is. Zeker straatfotografen waarderen de Domke tassen, dit omdat de aanpak van Domke net even anders is dan bij de meeste merken.
Het materiaal waar ze de tassen van maken is een dik en (bijna) onverwoestbaar stuk stof. Dat is op zich niet bijzonder, maar bij Domke vinden ze die dikke stof al voldoende bescherming geven, in tegenstelling tot de concurrenten. Crumpler/Kata/Lowepro e.d. gebruiken allemaal vrij dikke voering in de buitenkant van de tas om het interieur extra te beschermen. Niets mis mee op zich, maar het levert een dikkere tas op met minder ruimte in het interieur.
Domke tassen blinken dus uit in soepelheid en ruimte, maar beschermen ook je camera spullen genoeg om het harde leven van een fotograaf te doorstaan. De tassen van Domke zijn aanraders en hoewel ze bij aanschaf niet goedkoop zijn, gaan ze waarschijnlijk ook een leven lang mee.
« · ^


Dit Amerikaanse merk is pas een paar jaar bezig met het fabriceren van fototassen. Daarvoor was men actief in het maken van outdoortassen. Dit geeft direct ook aan welke focus dit bedrijf heeft: fototassen voor de avonturier. Deze tassen kenmerken zich door de goed gevormde rug, stof- en vuilwerende eigenschappen en (veelal) de aanwezigheid van een sleeve voor een camelbak. Uiteraard geven meerdere merken aan dat hun tassen over dergelijke eigenschappen beschikken, maar het comfort van deze tassen bij langere tochten is -voor zover mij bekend- ongeevenaard. Dit merk is vooralsnog in NL wat slechter verkrijgbaar dan andere merken, maar er is een duidelijke groei in het aantal dealers waarneembaar. Check even de Nederlandse site van ClikElite voor een overzicht van de dealers.
De modellen die waarschijnlijk het meest interessant zijn, zijn de Hiker, Nature, Probody Sport en de Compact Sport.

Let voordat je een dergelijke tas koopt even op dat je een nieuw model koopt (er kan nog oude voorraad aanwezig zijn). De nieuwe modellen hebben vaak een strap om een statief vast te kunnen snoeren en de sleeve voor de camelbak is groter.
« · ^


Dakine maakt tassen die ontworpen zijn voor gebruik bij sporten zoals snowboarden, surfen en mountain biken. Het merk heeft een duidelijke ontwerp richting die bekend staat om de sportieve looks, creatieve graphics en de goede kwaliteit. Het zijn goed doordachte tassen te merken aan de handige vakjes waar je ze niet verwacht en mogelijkheden om de tas te dragen. Ze maken tassen met een specifiek doel. Dat kan een bepaalde sport zijn, maar voor ons fotografen hebben ze ook een sectie met fototassen. Er is keuze uit 3 soorten rugzakken die elk verkrijgbaar zijn in verschillende uitvoeringen. De 3 verschillen in grootte en ontwerp. 2 tassen zijn voorzien van een binnentas die gemakkelijk eruit te halen is waardoor de tas ook voor normaal gebruik kan dienen. De losse binnentas, die ook los te koop is, is geheel afsluitbaar en heeft een schouderstrap zodat de binnentas als heuptas gebruikt kan worden. Ook is het mogelijk om de losse binnentas te combineren met een andere tas uit hun collectie, maar het is wel aan te raden om even te passen in de winkel. De tassen zijn niet goedkoop, maar de ervaring is dat de kwaliteit en het ontwerp de prijs rechtvaardigen. Nadeel van het merk is dat ze minder goed zijn vertegenwoordigd in de winkels en daardoor soms moeilijk te vinden zijn. Wel kan je ze op internet bestellen.
« · ^


Burton kennen sommigen misschien van de wintersport aangezien het een snowboard merk is. Ze maken niet alleen snowboards, maar ook accessoires zoals tassen. Ze hebben 4 fototassen in de collectie waarvan 3 rugtassen en 1 heuptas. Een van de tassen is ook leverbaar met een zogenaamde ‘shovel carry’ die de rugtas om tovert tot rolkoffer. De tassen zijn verkrijgbaar in het zwart of grijs. De bouwkwaliteit en het ontwerp zijn erg goed. De tassen hebben naast het gear deel ook veel kleine vakjes voor klein grut. Ook bij deze tassen zijn er vele mogelijkheden om de tas af te stellen op het gebruik door middel van verschillende heup- en borst straps. De tassen zijn niet goedkoop, maar je weet wel zeker dat het een goed product is.
Ook Burton heeft het nadeel dat ze slecht te vinden zijn in de winkels, maar misschien heeft een snowboard shop ze wel.
« · ^


ThinkTankPhoto is een klein merk dat is begonnen door twee professionele fotografen en twee ontwerpers. Men was niet heel erg blij met de producten die men vond en besloot dat de enige manier om hier iets aan te doen was door het zelf te gaan doen. TTP maakt sobere producten, geen opschmuck, maar juist wel oerdegelijk. Je krijgt op nagenoeg alle producten levenslang garantie.
TTP richt zich dus op degelijkheid, maar ook op gebruiksgemak: je camera moet goed beschermd zijn, maar ook snel in gebruik te nemen. Vandaar ook de grote hoeveelheid beltpacks, modulaire componenten en straps. TTP is bovendien uniek in een aantal tassen, juist gericht op het gebruik van grote lenzen (300+mm). Dit zie je bijvoorbeeld terug in de "Glass Taxi" waar een 300/2.8 in past met de camera er nog op. Prijzen zijn misschien even schrikken voor sommigen, maar de kwaliteit is er absoluut naar!
« · ^


Er is heel veel keus op het gebied van camera-tassen. De tassen varieren in grootte van een kleine tas waarin alleen een camera met bijbehorend objectief in passen tot complete koffers waarin je een studioflitsset in kan vervoeren. Daarnaast kun je kiezen voor een tas met een vak waar je snel je camera uit kunt halen, of met ruimte voor een statief. Hieronder zullen wij de grove scheiding van alle tassen bespreken en in iedere categorie een aantal veel verkochte producten noemen.

« · ^


Deze groep tassen zijn de kleinste tassen waarin een dSLR met gemonteerd objectief past. De camera wordt met het objectief naar beneden in de tas geplaatst en de tas wordt gedragen aan de schouder of als holster (don't ask). Deze tassen zijn populair vanwege het compacte formaat en zijn daarom uitermate geschikt voor dagtochtjes waar geen extra objectieven nodig zijn. Dit is tevens het grootste nadeel: er is slechts ruimte voor de camera icm één objectief. Een veel verkochte holstertas is pricewatch: Lowepro Rezo TLZ Digital 10 Topload tas.
« · ^


Deze groep tassen is de meest verkochte groep tassen en is bij veel mensen bekend. Het is in feite een vierkante/rechthoekige tas waarin minimaal de camera met bijpassend objectief wordt meegenomen, maar vaak is er nog extra ruimte voor één of meerdere objectief en een flitser. De tas wordt gedragen met een band over de schouder en hangt ter hoogte van de heup.

Het grote voordeel van deze tassen is dat je spullen erg snel bereikbaar zijn zonder daarvoor de tas op de grond te hoeven zetten. Je kunt met één hand de tas openen en direct van boven de spullen pakken die je nodig hebt. Omdat de klep van de tas aan de bovenzijde opent, heb je direct zicht op al je spullen en kun je overal gemakkelijk bij (bij bijna alle schoudertassen het geval). Vaak is de tas voorzien van een voorvakje voor accessoires. In veel gevallen is er ook aan de binnenzijde (van de afsluitende klep) nog een klein vakje beschikbaar. Soms zijn aan de zijkanten van de tas nog extra vakken beschikbaar.

Dit soort tassen heeft een aantal belangrijke nadelen. De eerste is dat een goed gevulde tas slechts één schouder belast en derhalve op de langere duur leidt tot vermoeidheid en pijn. Daarnaast heeft de tas bewegingsruimte, waardoor hij naar voren valt als je bukt. Deze zaken maken een dergelijke tas minder geschikt voor stevige wandelingen of lange dagen.
Daarnaast is deze tas het meest gevoelig voor diefstal aangezien iedereen deze tassen kent (inclusief het dievengilde) en er weinig ruimte is voor een andere interpretatie over de inhoud. Dit is zeker het geval wanneer de tas een merk heeft van één van de cameramerken.

Eén van de meest verkochte series van deze tassen zijn de Lowepro Nova serie. Een mooie tas om mee te starten is bijvoorbeeld de pricewatch unsorted: Lowepro Nova 180 AW Black (voldoende ruimte voor dSLR + extra objectief en flitser en voorzien van een regenhoes). Een trapje hoger op de ladder van Lowepro staat de Stealth Reporter serie, waarbij een vergelijkbare tas de pricewatch: Lowepro Stealth Reporter D300 AW is. Deze serie is beter ingedeeld en heeft een waterdichte ritssluiting (extra) aan de bovenzijde van de tas zitten als snelle manier om bij je spullen te komen zonder de tas open te hoeven zetten.

Een ander polulair merk van van tassen in Crumpler. Deze tassen zijn over het algemeen wat stijlvoller en steviger gemaakt dan die van Lowepro. De grote schoudertassen serie van Crumpler is de xxx dollar home, beginnend bij de milion dollar home. Goed ingedeelde, waterdichte schoudertassen.

Kwalitatief erg goed zijn de tassen van Billingham, National Geographic en Domke. Alle drie deze bedrijven maken no-nonsense schoudertassen gemaakt van hoogwaardige materialen met erg goede constructie waardoor ze bijna een leven lang meegaan. Het is een kwestie van smaak welke tas men kiest binnen deze alternatieven. Waarbij de domkes vaak gekozen worden door journalistieke fotograven en de billingham en national geographic meer door landschap en natuur fotografen.

« · ^


Rugtassen zijn bij de amateur fotografen en een bepaalde schare professionele fotografen zeer populair. De reden hiervoor is eenvoudig; het gewicht van de tas wordt verdeeld over twee schouderbanden en een eventuele heupband. Hierdoor is het mogelijk om op een enigszins comfortabele manier een groter gewicht mee te zeulen. Deze tassen worden dan ook veel gebruikt door natuurfotografen en door fotografen die de hele dag op pad zijn.
Het aanbod van rugzakken is zeer divers. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Ze zijn verkrijgbaar vanaf zeer klein (een body + 1 a 2 objectieven) tot zeer groot (meerdere bodies en tot 8 objectieven). Daarnaast zijn er rugzakken met een eigen laptopvak, rugzakken met een fotodeel en een deel voor normale spullen, rugzakken met de opening aan de rugzijde, rugzakken voor het meezeulen van extreme teleobjectieven, rugzakken volledig waterdicht zijn en gewoon blijven drijven, etc, etc. Daarnaast hebben rugzakken ook allerlei accessoiremogelijkheden. Zo is het mogelijk om aan de schouderbanden extra zakjes te bevestigen, kun je extra vakjes aan de zijkant bevestigen, zijn er regenhoezen voor verkrijgbaar, hebben sommige tassen de mogelijkheid om een statief te bevestigen, etc.
De gangbare nadelen van een fotorugzak zijn dat je de tas over het algemeen neer moet leggen om bij je spullen te komen (anders valt de boel uit de tas), bij warm weer kun je last hebben van een bezwete rug, het heeft niet direct de meest zakelijke uitstraling en je hebt niet de mogelijkheid om andere spullen op je rug mee te zeulen (hetgeen wel eens handig kan zijn tijdens een wandeling). Daarbovenop kan een verkeerd gevormde -of zelfs beladen- tas rugpijn veroorzaken (terwijl deze juist was aangeschaft voor meer comfort).

Het aanschaffen van de juiste rugzak vraagt een goed overzicht van het aanbod. Bezoek een winkel die veel tassen op voorraad heeft en probeer deze in de winkel uit (neem je gear mee en stop het erin. Beladen voelt een tas anders aan dan leeg!). Beter is om meerdere winkels te bezoeken. De meeste winkels verkopen namelijk maar een beperkt aantal merken en het kan goed zijn, dat een merk dat niet in winkel A verkocht wordt wel wordt verkocht in winkel B.
Denk goed na waarvoor je de tas wilt gebruiken en welke eigenschappen de tas moet bezitten. Wil je je laptop mee kunnen nemen? Neem dan een tas met laptopvak (check de grootte!!!). Bedenk jezelf goed hoe groot de tas moet zijn. Als je van plan bent om je gear uit te breiden, neem die uitbreiding dan mee in je keuze. Of als je veel gear hebt, denk dan goed na hoeveel je maximaal mee wilt nemen. Het gevaar is namelijk dat je een te grote tas koopt en teveel mee neemt op je reis. Dit is erg oncomfortabel! Denk ook na over zaken als regenhoezen en statiefhengsels.

Een beetje apart soort tassen zijn de daypacks. Deze tassen zijn een combinatie van een normale rugzak en een foto rugzak. Vaak is het bovenste deel bestemt voor de dagelijkse spulletjes (brood, drinken, regenjas) en het onderste voor fotoapparatuur. Wanneer je een dergelijke tas interessant vindt, neem dan de inhoud van je daypack mee naar de winkel om te passen. Uit eigen ervaring kan ik schrijven dat het daypack deel altijd te klein is; zeker als je de tas ook in de winter wilt gebruiken en een warme trui mee wilt nemen. Let hier goed op bij aanschaf!

Hieronder een overzichtje van veel verkochte rugzakken:
pricewatch: Lowepro FlipSide 300 Black Zwart (beschikbaar in kleiner (200) en groter (400))
pricewatch: Lowepro Fastpack 350 Black Zwart
pricewatch: Tamrac Expedition 6x
pricewatch: Tamrac Adventure 7 Model 5547 Grey/Black
pricewatch: Lowepro Rover AW II Black/Grey Zwart
pricewatch: Lowepro Mini Trekker AW Black Zwart
pricewatch: Lowepro FlipSide 300 Artic Blue Blauw
pricewatch: Lowepro CompuTrekker AW Black Zwart

Niet aanwezig in de PW, maar wel vermeldenswaardig zijn de tassen van Clik Elite. Deze zijn speciaal ontworpen voor mensen die trektochten/lange wandelingen maken. De tassen zijn ergonomisch beter dan de concurrenten (betere rug en beter instelbaar) en de meeste modellen zijn voorzien van een sleeve voor het meenemen van een camelbak.
« · ^


De tassen-categorie die we liefkozend de 'Slingtassen' noemen zijn een combinatie van een rug- en schoudertas. Hierdoor is het mogelijk om deze tas onder je arm door naar voren te halen om snel bij je camera te kunnen. Dit voordeel lijkt triviaal, maar het heeft eigenlijk twee voordelen in een. Ten eerste hoef je je tas niet op de grond te zetten/leggen waardoor deze minder snel vies wordt. Het tweede voordeel is dat je sneller bij je spullen kunt komen aangezien je de tas niet van je rug hoeft te halen. Tenslotte zal een aanzienlijk deel van de gebruikers een dergelijke tas modieuzer vinden dan een ander type tas.

Elk voordeel heeft z'n nadeel, wanneer de slingtas goed wordt gevuld is het draagcomfort minder dan van een traditionele rugzak. Dit komt doordat net als bij een schoudertas het gewicht aan slechts een schouder hangt. Je hebt daarmee hetzelfde nadeel als bij de aanschaf van een shoudertas; je loopt sneller tegen vermoeidheid aan. Bij een schoudertas kun je er echter nog voor kiezen om de tas anders te dragen (hangend aan een schouder, diagonaal of beide opties voor de andere schouder). Bij een slingtas kun je de tas maar op 1 manier dragen!

De bekendste maker van deze tassen is Lowepro. Dit merk introduceerde een aantal jaren geleden de Slingshot 100 en 200 en heeft vervolgens een nog grotere versie uitgebracht met de 300. Inmiddels zijn we toe aan een nieuwe versie en heten de modellen 102, 202 en 302:
pricewatch: Lowepro SlingShot 100 AW
pricewatch: Lowepro SlingShot 200 AW
pricewatch: Lowepro SlingShot 300 AW
pricewatch: Lowepro SlingShot 102 AW
pricewatch: Lowepro SlingShot 202 AW
pricewatch: Lowepro SlingShot 302 AW
« · ^


Roltassen zijn ideaal wanneer je op pad gaat met een grote verzameling spullen. Een 'tas op wieltjes' is makkelijk om achter je aan te slepen, maar je kunt niet snel bij je camera. Daarom wordt deze veelal gebruikt door fotografen die een fotoshoot op locatie doen in een begaanbare omgeving. Of bijvoorbeeld bij (trouw) reportages, waarbij je je gear vooraf klaarzet. Een trolly is minder geschikt wanneer je door de natuur/dierentuin of op vakantie foto's wilt maken, het is een 'lomp' ding dat vooral bruikbaar is voor het versjouwen van veel (zware) gear. Sommige rugzakken heb ook een rolmechanisme met uitschuif stang ingebouwd en dat kan erg prettig zijn in de bewoonde wereld. De tassen offeren uiteraard iets aan ruimte op voor dat mechanisme en dragen vaak op langere tochten iets minder prettig op de rug.
Best of both worlds is het dus niet helemaal, maar voor sommigen werkt het erg goed.
Lowepro maakt de pro roller serie die wel populair is. Tenba is een ietwat goedkoper alternatief voor rugzakken met wieltjes.

« · ^


Harnassen worden over het algemeen veel gebruikt door persfotografen die snel bij hun apparatuur moeten kunnen. Een harnas heeft vele mogelijkheden om spullen aan te hangen en is helemaal naar eigen smaak in te delen. Dit is voor professionals absoluut essentieel, omdat een gemiste foto geen inkomsten betekent.

Een harnas kent twee belangrijke nadelen. De eerste is dat een harnas nauwelijks bescherming levert voor je apparatuur. Veel fotografen gebruiken een harnas tijdens een shoot, maar hebben daarnaast nog een echte tas voor het vervoer van de spullen. Het tweede nadeel is de look. Als je een harnas draagt, straal je tevens direct uit dat je geen fuck om je looks interesseert ;)
« · ^


Niet de meest gekozen oplossing om camera spullen mee te nemen, maar veruit de stevigste/veiligste.
Koffers van bijvoorbeeld Pelikan zijn water-en-stofdicht en stootvast. Absoluut niet stuk te krijgen bij wijze van spreke. Goedkoop zijn ze niet, maar ze gaan langer mee dan de fotograaf, dus je hebt er wel lang plezier van.
Nadelen van koffers zijn evident, ze zijn zwaar en onhandiger om mee te nemen.
Het topmerk onder de koffers is Pelikan, maar bijv. B+W maakt evengoed koffers. Lowepro heeft een kleine serie koffers die vooral niet te duur zijn, in vergelijking met de concurrenten.
« · ^


Dank je wel Dannr voor de uitgebreide OP in Centraal Fototas Topic - Deeltje 3 (en deel 2) waar we veelvuldig gebruik van hebben gemaakt bij het schrijven van dit deel. Deel 1 van dit topic is weer terug te leiden naar Remy, waarvoor dank. Verder nog een woord van dank aan mijn mede-auteurs mennovanw, psyBSD en qadn voor hun bijdragen aan dit deel! Verder dank aan Milo. en anderen voor hen feedback :)
En uiteraard de mods, die hier erg veel tijd in hebben zitten (zeker mig29!)

Dank allen *O*
« · ^

[Voor 10% gewijzigd door PowerUp op 20-01-2016 17:19]

Sony A7 III te koop


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 22:24
even voor de zekerheid deze post gereserveerd :)

Sony A7 III te koop


 • -DG-
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 10-04 11:59
Nette startpost. :)

Ik zit trouwens te denken aan een Lowepro Lens Case 2S om zo makkelijker met camera + 2 lenzen rond te kunnen lopen tijdens bruiloften. De heletijd met 2 camera's (waarvan 1 niet FF) of een grote schoudertas rondlopen bevalt niet echt, maar ik wil wel de mogelijkheid hebben om snel te wisselen.

Zo'n ding dus:


Iemand ervaring ermee? Bungelt het niet teveel heen en weer als je hem aan een broekriem hangt?

 • jcvjcvjcvjcv
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 11-12-2018
Ja, daar heb ik wel ervaring mee. Maar dan vooral in combinatie met de LowePro Belt Deluxe nogwat nogwat.

Het hangt er ook vanaf waar aan je riem je hem hangt. Als je hem op een 'hoek' van je lichaam hangt, bungelt 'ie veel meer heen en weer dan wanneer je hem ergens vooraan hangt.

Het klittenband stevig en dat laat niet los, ook al hang je op de kop.

En dan hangt het er nog vanaf wat voor gewicht je erin stopt. De lus voor de riem zit hoog, achteraan de lenscase, wat er dus op neerkomt dat de hele lenscase met de onderkant naar binnen wil hangen ofwel je riem naar buiten wilt trekken. Des te steviger en breder je riem is, des te vaster de lenscase zit.

Het bungelen, voor zover aanwezig is trouwens alleen in de richting links <> rechts. Je kunt dat nog verder verminderen door een strap van je riem, door die lusjes om de lenscase heen en weer naar je riem aan de andere kant van de lenscase. Alleen zijn die opeens verdampt in LowePro land, lijkt het.

EDIT: die straps zijn LowePro Cinch Straps.

Deze:
http://www.avidmaxoutfitt...treet-field-sf-strap.aspx

Die stonden bij Konijn op de website voor 2 euro een jaar geleden.

[Voor 10% gewijzigd door jcvjcvjcvjcv op 28-08-2010 02:21]


 • Dannr
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 05-05 18:41
Mooie grote OP, hartstikke goed dat hij weer up to date is d:)b

 • ajhaverkamp
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 29-04 21:12

ajhaverkamp

gewoon Arjan

Paar opmerkingen over de OP:

Kopje Tamrac
Waar Lowepro marktleider is in Europa, is Tamrac dat in de USA. De tassen doen niet onder in kwaliteit, maar de beschikbaarheid in Europa is aanmerkelijk kleiner dan dat van Lowepro.
Beschikbaarheid is hoog/laag, niet groot/klein.Toch?
Over het algemeen vind ik het draagcomfort van de Tamrac tassen wat beter dan die van Lowepro, maar de verschillen zijn klein.
Wie is "ik", de mening van 1 persoon (die niet bekend is) is maatgevend? Kan oa met lichaamsbouw te maken hebben.

This footer is intentionally left blank


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 22:24
ajhaverkamp schreef op zaterdag 28 augustus 2010 @ 07:56:
Paar opmerkingen over de OP:

Kopje Tamrac

[...]

Beschikbaarheid is hoog/laag, niet groot/klein.Toch?

[...]

Wie is "ik", de mening van 1 persoon (die niet bekend is) is maatgevend? Kan oa met lichaamsbouw te maken hebben.
Stom stom, ik had die tweede fout al gezien, maar vergeten aan te passen voordat ik hem online zetten :).

Wel vind ik een grote beschikbaarheid mooier klinken dan een hoge beschikbaarheid, maar dat ben ik en I suck at grammer :P.

Sony A7 III te koop


 • Herjan
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 23-04 08:36
Ik heb sinds kort een Lowepro SlingShot 200AW. Ik was op zoek naar een tas die comfortabeler zit dan een "gewone" schoudertas, maar wilde geen standaard rugtas omdat je die altijd op en af moet doen. Bij mijn Eastpak die ik voor dagelijks gebruik heb is daardoor namelijke één strap helemaal versleten en de andere niet (ik wacht nog steeds tot de rits kapot gaat, zodat ik garantie kan claimen :P).

De 200AW heb ik op de groei gekocht: ik heb pas sinds drie maanden een SLR (450D) en heb er pas één lens bij (Tamron SP 17-50mm F/2.8), maar ben van plan er nog een lens tot ong. 200mm en een flitser bij te kopen. Dan heb ik nog één vak over in de tas (mits mijn flitser er geen twee inneemt). In de klep van het hoofdvak zit ook nog een vakje waar vier geheugenkaartjes in kunnen. Mijn 450D past heel ruim in het cameravak: een grotere camera met grip zou ook passen. Nu kan ik nog mijn paraplu (gewoon eentje voor de regen hoor) erbij stoppen, als die tenminste droog is.
Verder heb ik in het voorvak een acculader, twee accu's, USB- en tv-kabel en een microfiberdoekje zitten. Daar zou evt. nog een handleiding en ander klein grut bij kunnen. In het bovenste vak is nog wat ruimte die ik gebruik voor m'n zonnebril en een flesje water (0,5l past er precies in). Ik heb ook een vrij dunne jas in de zomer, die er precies in past als ik hem oprol. Er zou ook prima een lunchpakketje in kunnen.

Onderin de tas, tegen je rug als je hem om hebt, zit een klein vak dat ik laatst toevallig ontdekte waar een regenhoes in zit. Die zit vast aan de tas, dus je hoeft niet bang zijn hem kwijt te raken. De tas is van zichzelf gelukkig ook bestand tegen een beetje regen. Bij de hoosbuien van afgelopen week heb ik echter toch maar die hoes er overheen getrokken; hij zal er niet voor niks ingebouwd zijn.

Het draagcomfort van de tas is vrij goed, maar wel iets minder dan bij een gewone rugtas met twee straps. Ik merk echter wel dat bij het "slingen" (de tas naar voren draaien en weer terug) de lengte van de schouderband nog wel eens wil veranderen. Ook moet je de lengte steeds veranderen als je bijvoorbeeld je jas uittrekt.
Behalve de grote schouderband zit er nog een band die van rechtsonder op de tas naar halverwege de schouderband loopt, zodat er een soort omgekeerde y-vorm op je borst ontstaat. Deze band zorgt dat de tas minder heen en weer gaat op je rug. De tas is in principe ook te dragen zonder deze band vast te klikken (met een simpele clip op je borst is hij los te maken, dat is ook nodig om de tas voor je buik te draaien), alleen bungelt de band dan langs je been naar beneden.

Al met al vind ik het een fijne cameratas: er is net genoeg ruimte om nog een paar kleine dingetjes mee te nemen (eten/drinken, paraplu) en je camera zit er netjes in. Verder is er genoeg ruimte voor lenzen e.d. en hij is ook bestand tegen regen.

 • Cocytus
 • Registratie: Augustus 2008
 • Niet online
Ik wil nu ook een schoudertas aanschaffen in verband met makkelijker bij je camera kunnen. Er hoeft helemaal niet zoveel gear in, gewoon een instap DSLR met lens erop, en misschien nog een extra lens. Enige is dat er daarnaast ook nog eten, drinken, boek en wat andere dagelijkse rotzooi in moet. Kent iemand een tas die hieraan voldoet? Ik zat zelf te denken aan de Crumpler Muffin Top 7500, maar ik weet niet in hoeverre deze aan m'n eisen voldoet. Daarnaast vond ik ook nog de Messenger Boy (/ Stripes), het is me niet helemaal duidelijk waarin deze nou verschillen behalve een iets andere maatvoering.

Even uit het vorige topic geplukt:
Algurgazan schreef op donderdag 26 augustus 2010 @ 13:45:
Ik heb sinds een week of zes een crumpler messenger boy half photo, en ben er zojuist drie weken mee op vakantie geweest.. de tas zelf is erg goed bevallen, maar de combinatie van een tamelijk witte tas en een vakantie heeft ervoor gezorgd dat hij nu behoorlijk schmutzig is..

vandaar de vraag of je zo'n tas gewoon in de wasmachine kan gooien? ik kan er geen waslabel ofzo op vinden, dus ik vraag me af of dat de bedoeling is.. handwasje misschien? iemand hier ervaring mee?
In de wasmachine is een slecht idee in verband met schimmel; ook de coating gaat er van naar de malle (hij is dan minder waterdicht). Beste zou zijn met een beetje zeep en een natte doek je tas af te nemen.

 • BlaTieBla
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 29-05 15:39

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


 • Scirocco
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 02-04 09:44
@Nomad: ik heb t al eerder voorgesteld maar zouden de Dakine en Burton foto tassen ook in de OP (en pricewatch) kunnen worden bijgevoegd? Het zijn beiden merken die tassen maken die goed bij een sport gebruikt kunnen worden. Kwalitatief zijn ze zoals we van fototassen mogen verwachten, zoniet beter. Omdat ze voor sportief gebruik zijn ontworpen zitten ze erg goed en kan je ze goed bevestigen (denk aan heup/borstband etc).
Ik denk dat deze tassen in zoektochten vaak over het hoofd worden gezien en dat veel mensen toch zoiets zoeken. Ik denk dat deze merken absoluut wat aandacht verdienen.

Als je iemand nodig hebt om een stukje erover te schrijven voor de OP wil ik dat wel doen, laat maar weten ;)

*Scirocco heeft geen aandelen bij een van de merken*

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 22:24
Scirocco, als jij een mooi stukje schrijft, voeg ik hem toe :). Kijk even naar de huidige OP en waar jouw voorstellen moeten komen te staan en schrijf een stukje, ik ben je dan dankbaar!

Momenteel ben ik zelf erg druk en heeft deze OP ook al vrij lang in ons crew gedeelte gestaan, omdat er gewoon beperkt tijd is bij ons FG mods.

Sony A7 III te koop


 • kdbruin
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 22-05 10:43
-DG- schreef op zaterdag 28 augustus 2010 @ 01:04:
Ik zit trouwens te denken aan een Lowepro Lens Case 2S om zo makkelijker met camera + 2 lenzen rond te kunnen lopen tijdens bruiloften. De heletijd met 2 camera's (waarvan 1 niet FF) of een grote schoudertas rondlopen bevalt niet echt, maar ik wil wel de mogelijkheid hebben om snel te wisselen.

Iemand ervaring ermee? Bungelt het niet teveel heen en weer als je hem aan een broekriem hangt?
Ik heb lens cases van zowel LowePro en ThinkTank en het voor- en nadeel van de LowePros is dat ze een veel te dikke paddinglaag hebben. Hierdoor zijn je lenzen goed beschermd maar mis je behoorlijk wat aan flexabiliteit.

Bij de ThinkTank lenscases is de padding minder maar hierdoor kun je ze wel gemakkelijker meenemen in een tas.

Ik gebruik de LowePro lens cases eigenlijk niet meer sinds ik die van ThinkTank heb. In combinatie met een goede belt werkt het erg goed maar ik kan ze ook gemakkelijk aan de heupband van de diverse rugzakken hangen die ik gebruik, zelfs aan de LowePro Rover AW-II.

 • Sn0wblind
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 15-03 11:08
Ik ben al maanden op zoek naar een camera tas. of in ieder geval een padded tas met ruimte voor een SOny NEX camera met een gescheiden plek voor dingen als telefoon etc. Het liefst ook een beetje modieus want het is gewoon me dagelijkse tas dan.

Ik heb tot nu toe nog echt niks kunnen vinden

 • Teun_2
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 23:01
Sn0wblind schreef op maandag 30 augustus 2010 @ 17:44:
Ik ben al maanden op zoek naar een camera tas. of in ieder geval een padded tas met ruimte voor een SOny NEX camera met een gescheiden plek voor dingen als telefoon etc. Het liefst ook een beetje modieus want het is gewoon me dagelijkse tas dan.

Ik heb tot nu toe nog echt niks kunnen vinden
Crumpler niets voor jou?
of:

Een kleine fototas in een grotere, normale tas?

Te koop: Canonlenzen


 • Sn0wblind
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 15-03 11:08
Teun_2 schreef op maandag 30 augustus 2010 @ 17:57:
[...]


Crumpler niets voor jou?
of:

Een kleine fototas in een grotere, normale tas?
Crumplers vind ik wel nice, het probleem is het materiaal wat ze gebruiken voor de band, beschadigd de kleding nogal (polletjes enzo)

Meestte tassen zijn echt voor professionelere cameras en toepassingen.

Vroeg me af of er meer van dat soort tassen fabriekanten zijn die kwaliteit leveren maar er ook nog voor dagelijsk gebruik er goed uit zien.

 • veincode
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 14-03 08:05
Sn0wblind schreef op maandag 30 augustus 2010 @ 17:44:
Ik ben al maanden op zoek naar een camera tas. of in ieder geval een padded tas met ruimte voor een SOny NEX camera met een gescheiden plek voor dingen als telefoon etc. Het liefst ook een beetje modieus want het is gewoon me dagelijkse tas dan.

Ik heb tot nu toe nog echt niks kunnen vinden
Ik heb voor dezelfde afweging een schoudertas gekocht: de Domke F-5XC (WaxWear Bruin). Ik vind hem mooi, een laag 'fototas' gehalte hebben, en praktisch. Er past in ieder geval in: body en lens + lens + flitser, maar het is me ook al gelukt om een camera en lens + een dik boek erin te krijgen.
Ook bij weekendje weg Parijs was hij erg fijn met bijv. een makkelijk benaderbaar documentvak en goede draagbaarheid.

 • abrakadaver
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 06-01-2021
Aaah tassen, wat een gebed zonder einde :)

Als er 1 ding is wat ik heb geleerd in de jaren dat ik fotografeer is 't wel dat de ideale fototas niet bestaat!
Elke keer als ik nieuwe apparatuur kocht (alle zooms vervangen voor 2.8 varianten, of een paar flitsers +statieven om dat strobisten te proberen, en die middenformaatset) was er weer te weinig plaats, of werd de schoudertas te zwaar en moest 't een rugzak worden.... daarna kwam m'n downsize-periode.... kleine primes ipv grote zooms dus kon er weer een kleine/minder opvallende tas bij komen. Tussendoor had crumpler nog wat hippe tassen die in de webshop wel geschikt leken maar in de praktijk toch te veel padding hadden of toch net niet ideaal waren.
En als je om de zoveel jaar toch eens een andere inslag kiest bij fotografie verandert ook direct je tassenbehoefte. Waar ik eerst met een volgestickerde, naar bier en rook stinkende pelicase perfect bij de andere bandleden paste als we met de bus naar een concert reden was later voor bruiloften een onopvallende domke tas toch wat beter geschikt :)
Een paar keer een zwarte lowepro geprobeerd, maar verkocht omdat een rugtas niet zo handig was en natuurlijk omdat die dingen zo lelijk zijn... maar later toch geleerd dat ze wel comfortabeler zijn dan de meeste andere tassen en in de natuur toch wel erg praktisch dus laatst maar weer een lowepro rugzak gekocht.
De eerste jaren heb ik elke keer m'n oude tas verkocht voor een nieuwe omdat de oude me niet beviel... later kwam ik er dan weer achter dat die oude voor sommige situaties toch weer beter werkte dan de nieuwe enz.
Dus nu koop ik elk jaar nog wel een fototas erbij maar bewaar ik de oude meestal.

Helaas wel met 't gevolg dat ik voor meer euro's tassen heb staan dan m'n vriendin... :)

Fujifilm X100F, Olympus OM, Rolleiflex, Canon EOS


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 22:24
Koen, dat herken ik inderdaad :).
Ik heb: 4 schoudertassen (crumpler, domke en lowepro), 2 rugtassen (tamrac en lowepro) en een koffer met padding erin.

Tis wat, wie spaart die heeft wat :P. Inderdaad, voor elke gelegenheid een andere tas, hoewel ik het laatste jaar 100% gebruik heb gemaakt van de domke F2 ballistic en geen enkele andere tas gebruikt is. Heb ik dan eindelijk mijn tas gevonden?

Sony A7 III te koop


 • -DG-
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 10-04 11:59
kdbruin schreef op maandag 30 augustus 2010 @ 09:24:
[...]


Ik heb lens cases van zowel LowePro en ThinkTank en het voor- en nadeel van de LowePros is dat ze een veel te dikke paddinglaag hebben. Hierdoor zijn je lenzen goed beschermd maar mis je behoorlijk wat aan flexabiliteit.

Bij de ThinkTank lenscases is de padding minder maar hierdoor kun je ze wel gemakkelijker meenemen in een tas.

Ik gebruik de LowePro lens cases eigenlijk niet meer sinds ik die van ThinkTank heb. In combinatie met een goede belt werkt het erg goed maar ik kan ze ook gemakkelijk aan de heupband van de diverse rugzakken hangen die ik gebruik, zelfs aan de LowePro Rover AW-II.
Oke, dankje. Die ga ik eens bekijken. :)
Die Lowepro lens cases hebben inderdaad wel redelijk wat padding, wat ik niet persee nodig heb.

 • Scirocco
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 02-04 09:44
Nomad schreef op zondag 29 augustus 2010 @ 00:36:
Scirocco, als jij een mooi stukje schrijft, voeg ik hem toe :). Kijk even naar de huidige OP en waar jouw voorstellen moeten komen te staan en schrijf een stukje, ik ben je dan dankbaar!

Momenteel ben ik zelf erg druk en heeft deze OP ook al vrij lang in ons crew gedeelte gestaan, omdat er gewoon beperkt tijd is bij ons FG mods.
oeps helemaal vergeten!

*gaat vanavond een stuk schrijven*

 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 22:42

sapphire

Die-hard pruts0r

abrakadaver schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 10:55:
Helaas wel met 't gevolg dat ik voor meer euro's tassen heb staan dan m'n vriendin... :)
Heeeel bekend O-)

Ik heb nu ook 4 tassen en eigenlijk zou nóg een schoudertas (zoals die Domke F2) erbij nog wel handig zijn :P en ik vind het ook gewoon leuk eigenlijk :o

Gabriël ITX


 • Amrit
 • Registratie: September 2006
 • Niet online
mijn conclusie is dat SLR foto-apparatuur eigenlijk gewoon te groot en te zwaar is (maar je wil nu eenmaal die grote sensor hebben), het is altijd sjouwen en ik beperk wat ik meeneem maar tot een minimum. Ik heb uit de tijd dat ik dmv een tas probeerde het allemaal een beetje draagbaar te maken een paar tassen gekocht, de tassen die ik uiteindelijk daadwerkelijk gebruik zijn een Lowepro Rover AW II en een Lowepro SlingShot. De Rover is een prettige rugzak met gordelband die erg comfortabel zit. De Slingshot ideaal, maar niet meer meenemen dan een camera met lens en eventueel nog een flits maar liever niet. Maar soms duw ik mijn SLR gewoon in een klein schoudertasje zonder padding of wat dan ook, valt niet op en goed draagbaar.
Nomad schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 11:14:
Koen, dat herken ik inderdaad :).
Ik heb: 4 schoudertassen (crumpler, domke en lowepro), 2 rugtassen (tamrac en lowepro) en een koffer met padding erin.

Tis wat, wie spaart die heeft wat :P. Inderdaad, voor elke gelegenheid een andere tas, hoewel ik het laatste jaar 100% gebruik heb gemaakt van de domke F2 ballistic en geen enkele andere tas gebruikt is. Heb ik dan eindelijk mijn tas gevonden?
ik checken wat voor tas dat is, de Domke F2, vind ik de volgende review:
http://www.photographyrev...ke/PRD_84454_3124crx.aspx


Summary:
Bought bag in mid 70's. Have used it ever since. After 30+ years and close to 2 million miles I can't imagine not having this bag.

Regularly stuffed with 2 DSLRs, lenses, strobes, batteries, memory. business cards, a small tripod, passport. notepads and pens, prescriptions. and enough fine washables to get me through the inevitable "lost luggage" scenario.

I spilled beer on it in the Cavern Club in Liverpool. It fits in the carry-on space. It looks like hell (Faded navy blue). Not two weeks ago it needed it's first repair, a replacement triglide for the shoulder strap.

There is no better bag,

Strengths:
Durable. Configurable. Reliable.

Weaknesses:
Weaknesses?

Similar Products Used:

I've never needed another bag.

Customer Service:

Phhht.... A new triglide and some stitching on the shoulder strap are all I've ever required.


:+

 • Sn0wblind
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 15-03 11:08
veincode schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 09:50:
[...]

Ik heb voor dezelfde afweging een schoudertas gekocht: de Domke F-5XC (WaxWear Bruin). Ik vind hem mooi, een laag 'fototas' gehalte hebben, en praktisch. Er past in ieder geval in: body en lens + lens + flitser, maar het is me ook al gelukt om een camera en lens + een dik boek erin te krijgen.
Ook bij weekendje weg Parijs was hij erg fijn met bijv. een makkelijk benaderbaar documentvak en goede draagbaarheid.
mooie tas, helaas wat groot voor me, het is echt voor me NEX en mischien 1 a 2 lenzen en me telefoon, wallet, psp etc. Is echt me alledaagse tas voor wat nie tin me broekzak past. Die NEX heb ik echt om altijd mee te nemen zodat ik altijd nice fotos kan maken.

Tassen vind ik erg lastig, iedereen heeft zijn eigen wensen.

Een andere mogelijkheid zou een padded omhulsel zijn

 • Henning
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 24-03 12:55

Henning

Hoogvlieger...

En de F-5XB of F-5XA dan?

Evt. zelf wat extra schotjes erin zitten en je hebt genoeg vakjes voor je NEX / Phone etc...

40D 35/2 50/1.8 17-40/4L 70-200/4L | Ricoh KR-10X 35-70/3.4-4.5 | JansenKlomp.nl


 • Sn0wblind
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 15-03 11:08
Henning schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 15:26:
En de F-5XB of F-5XA dan?

Evt. zelf wat extra schotjes erin zitten en je hebt genoeg vakjes voor je NEX / Phone etc...
De F-5XA lijkt me wel wat inderdaad.

Thanks! even kijken of ik 'm ergens bij een foto winkel in de buurt kan vinden.

 • Reloader
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 26-05 10:09
aangezien ik met kerst weer graag wil gaan skieen, en dat ik de bergen een mooie omgeving vind, lijkt het me leuk om mijn camera mee te nemen. Ik ben een redelijk goede skiër (ski al meer als 10 jaar), en val niet of nauwelijks. maar goed je zal net zien hé

vinden jullie het verantwoord om uberhaupt te gaan skien met zo'n camera?

en wat voor (rugzak) tas zou ik dan het beste kunnen nemen.

De lowepro slingshot is geloof ik erg populair, maar het systeem met 1 schouderband lijkt mij niet zo prettig.

wat ik wel wat heb gevonden:

Lowepro Flipside / Fastpack 200

en een Tamrac Aero welke in de aanbieding is !

er moet een D3000 met 18-55 inpassen, een doosje filters + filterhouder en een 70-300 lens.

en dan wat klein spul zoals acculader+accu enzo

[Voor 26% gewijzigd door Reloader op 01-09-2010 10:06]


 • Savalizz
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 22:02
Ik heb zelf de Slingshot en ook gebruikt met skiën. Zit redelijk comfortabel en had er minder problemen mee dan een gewoon rugzakje. Grote voordeel tegenover een rugzak, als je in een stoeltjeslift stap draai je de tas naar voren en hoef je hem niet helemaal van je rug te halen of heel erg naar voren moet zitten. Ruimte lijkt me geen probleem, ik heb een D70 met soortgelijke lenzen en spullen erin.

Anoniem: 285769

Hahah No worry's

Je camera kan ene hoop hebben!

Ik heb ook een flipside, en ben dit jaar 3 x op wintersport geweest met mijn 50D 24-70 + 70-200 2.8 in mn tas..

Moet ik wel zeggen dat ik een ervaren skier ben, sinds me 11, minimaal 2 x per jaar ! (ben nu 22 voor de info)

Maar ben dus dit jaar met die combo op me rug geweest... En aangezien ik nogal een waaghals ben ben ik dit jaar ook een paarkeer hard gevallen... met deze combo op me rug...

Resultaat, hoop sneeuw in me boxer:P! camera zit zoo stevig vast in die tas kan praktisch niks mee gebeuren...
Ik had wel alle straps vast, dus die om me middel zak goed strak!

Maar geloof me, neem je spiegelreflexcamera mee op de piste, je maakt zulke mooie foto's !

gr Tinus

Anoniem: 22659

Even een merge gedaan van bovenstaande 3 posts met het fototas topic :)

 • Deaddust
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 28-05 11:11
Beste Mensen,

Weet iemand toevallig of in de domke f 5xz een 40d met grip met de 24-105 kan en eventueel nog een andere lens ?

Zie dat andere mensen er een hoop in kwijt kunnen maar ik heb nog nergens echt een foto er van kunnen vinden..Kan iemand deze misschien eens posten? gewoon van de tas met camera met grip en een lens er op.

Heb veel interesse in deze tas maar twijfel nog tussen de:
F-5XZ
F-3X
F-832 of 833 geen foto's van kunnen vinden of een camera met grip past

Heeft iemand misschien advies want ben echt al 4 weken aan het zoeken en weet het niet meer. Wilde eerste de F802 met Tenba inserts maar zag dat deze niet meer leverbaar is en volgens mij kan ik de F-5XZ wel als opvolger zien?

Een expert is iemand die steeds meer weet over steeds minder, totdat hij alles weet over niks..


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 22:24
Update met dank een Scirocco --> Dakine en Burton :)

Sony A7 III te koop


 • abrakadaver
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 06-01-2021
Deaddust schreef op woensdag 01 september 2010 @ 14:42:
Weet iemand toevallig of in de domke f 5xz een 40d met grip met de 24-105 kan en eventueel nog een andere lens ?
Camera met lens, zonder grip past.
Camera met grip, zonder lens past.
Camera met grip en lens past niet.
:)

Fujifilm X100F, Olympus OM, Rolleiflex, Canon EOS


 • WhiskyPhreak
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 21:16
abrakadaver schreef op woensdag 01 september 2010 @ 15:15:
[...]


Camera met lens, zonder grip past.
Camera met grip, zonder lens past.
Camera met grip en lens past niet.
:)
De camera met grip, en de lens er los in moet lijkt mij goed lukken. Ik kan er iig een 5d+17-40 erop instoppen en hou dan ruimte over voor een sigma50/1.4, 70-200/4 en een 35/2.

Flickr! || Website


 • Deaddust
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 28-05 11:11
maar dan nog iemand ervaring met een andere tas waarbij dit wel kan want ik weet het echt niet meer. Zag foto's van mensen die in de F802 wel een camera met grip en lens in de tas kregen maar deze is er niet meer. Weet iemand een goede opvolger waarmee dit ook lukt?

Een expert is iemand die steeds meer weet over steeds minder, totdat hij alles weet over niks..


 • rsvmark
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 26-05 20:26
Reloader schreef op woensdag 01 september 2010 @ 09:53:
aangezien ik met kerst weer graag wil gaan skieen, en dat ik de bergen een mooie omgeving vind, lijkt het me leuk om mijn camera mee te nemen. Ik ben een redelijk goede skiër (ski al meer als 10 jaar), en val niet of nauwelijks. maar goed je zal net zien hé

vinden jullie het verantwoord om uberhaupt te gaan skien met zo'n camera?

en wat voor (rugzak) tas zou ik dan het beste kunnen nemen.

De lowepro slingshot is geloof ik erg populair, maar het systeem met 1 schouderband lijkt mij niet zo prettig.

wat ik wel wat heb gevonden:

Lowepro Flipside / Fastpack 200

en een Tamrac Aero welke in de aanbieding is !

er moet een D3000 met 18-55 inpassen, een doosje filters + filterhouder en een 70-300 lens.

en dan wat klein spul zoals acculader+accu enzo
Ben zelf nog een beginner met nog maar weinig spullen (lees een Canon eos 500d, Canon EF-S 18-55mm, Canon EF 50mm f/1.8 II) en heb gisteren voor mijn vakantie de Tamrac adventure 7 gekocht.
Volgens mij kan je hier je spullen wel in kwijt!

Gisteren gekocht bij de macro voor 89,-

 • DRaakje
 • Registratie: Februari 2000
 • Niet online
Ik heb ooit een Domke Schoudertas gekocht, en nog steeds heel veel plezier van. Nooit het gevoel dat het te groot/lomp is en het valt niet op als foto tas met een hoop dure spullen erin (fijn voor reizen in minder veilige gebieden).


Meer info:
http://www.bhphotovideo.c...Shoulder_Bag.html#reviews

normaliter zit dit erin op vakantie:

- Panasonic G1
- 45-200 mm lens
- 15 - 45 mm lens
- 22mm lens
- Statief
- ebook
- paspoort
- lader
- multitool
- telefoon

Maar dan zit ie ook wel echt vol...

[Voor 19% gewijzigd door DRaakje op 01-09-2010 15:58]


 • Henning
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 24-03 12:55

Henning

Hoogvlieger...

Deaddust schreef op woensdag 01 september 2010 @ 15:30:
maar dan nog iemand ervaring met een andere tas waarbij dit wel kan want ik weet het echt niet meer. Zag foto's van mensen die in de F802 wel een camera met grip en lens in de tas kregen maar deze is er niet meer. Weet iemand een goede opvolger waarmee dit ook lukt?
Als ik dit (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=481213) zo ie dan gaat dat ook niet echt lekker.
Volgens mij is de Domke F6 de "kleinste" Domke waar je wel je cam + grip + lens fatsoenlijk in kwijt kan.

Wil je een beter beeld krijgen van het formaat van de F-5XZ dan kun je beter zoeken naar de F-5XC, die is kwa formaat precies hetzelfde alleen heeft geen wax-coat en wel een rits (L) onderin.

[Voor 13% gewijzigd door Henning op 01-09-2010 17:46]

40D 35/2 50/1.8 17-40/4L 70-200/4L | Ricoh KR-10X 35-70/3.4-4.5 | JansenKlomp.nl


 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 22:42

sapphire

Die-hard pruts0r

DRaakje schreef op woensdag 01 september 2010 @ 15:55:
Ik heb ooit een Domke Schoudertas gekocht, en nog steeds heel veel plezier van. Nooit het gevoel dat het te groot/lomp is en het valt niet op als foto tas met een hoop dure spullen erin (fijn voor reizen in minder veilige gebieden).

[afbeelding]
Meer info:
http://www.bhphotovideo.c...Shoulder_Bag.html#reviews

normaliter zit dit erin op vakantie:

- Panasonic G1
- 45-200 mm lens
- 15 - 45 mm lens
- 22mm lens
- Statief
- ebook
- paspoort
- lader
- multitool
- telefoon

Maar dan zit ie ook wel echt vol...
ja relaxed tasje he :)

@Deaddust: met een lens erop past je camera met grip eigenlijk niet. Het kan opzich wel maar dan kan de rits niet dicht en klep niet bij het klittenband en lijkt het alsof de tas een bochel heeft....

[Voor 11% gewijzigd door sapphire op 01-09-2010 18:06]

Gabriël ITX


Anoniem: 293952

Henning schreef op woensdag 01 september 2010 @ 17:44:
[...]


Als ik dit (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=481213) zo ie dan gaat dat ook niet echt lekker.
Volgens mij is de Domke F6 de "kleinste" Domke waar je wel je cam + grip + lens fatsoenlijk in kwijt kan.

Wil je een beter beeld krijgen van het formaat van de F-5XZ dan kun je beter zoeken naar de F-5XC, die is kwa formaat precies hetzelfde alleen heeft geen wax-coat en wel een rits (L) onderin.
Camera met grip past prima in een Domke F802 ;).

 • Deaddust
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 28-05 11:11
denk dat ik toch maar ga voor de Domke f-3x ga maar vraag me nu eigenlijk alleen nog af of grote broer de konijn de enige is waar ik die tassen kan halen?

Een expert is iemand die steeds meer weet over steeds minder, totdat hij alles weet over niks..


 • Makkelijk
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 23:52
Ik heb de Dakine Mission Photo nu (zie vorig deel laatste pagina).

Besteld via dakine-shop.de. Ik ben er ontzettend tevreden over. Het is de kleinste dakine foto tas maar hij is bijna net zo groot als de lowepro flipside 400. Er past een 40D met 80-200 f2.8 en hood in place in, ik vermoed dat een 70-200 f2.8 met hood ook past, zal dit nog eens testen bij mijn vader. Het grote voordeel tov. de flipside 400 vond ik dat er nog best veel aan de voorkant en zijkanten in kan. Een 15,4" laptop past ook nog bij de cameraspullen, dan is een sleeve wel prettig.

Hij heeft een stevige heupband en een prettig bovensluiting, de rugbanden zijn ook érg prettig.

Badieboediemxvahajwjjdkkskskskaa


 • Scirocco
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 02-04 09:44
Makkelijk schreef op woensdag 01 september 2010 @ 19:47:
Ik heb de Dakine Mission Photo nu (zie vorig deel laatste pagina).

Besteld via dakine-shop.de. Ik ben er ontzettend tevreden over. Het is de kleinste dakine foto tas maar hij is bijna net zo groot als de lowepro flipside 400. Er past een 40D met 80-200 f2.8 en hood in place in, ik vermoed dat een 70-200 f2.8 met hood ook past, zal dit nog eens testen bij mijn vader. Het grote voordeel tov. de flipside 400 vond ik dat er nog best veel aan de voorkant en zijkanten in kan. Een 15,4" laptop past ook nog bij de cameraspullen, dan is een sleeve wel prettig.

Hij heeft een stevige heupband en een prettig bovensluiting, de rugbanden zijn ook érg prettig.
Agreed :)
Ik heb 2 dakine tassen en ze zitten allebei als gegoten. Je merkt ook weinig van het gewicht omdat de tas zo goed zit en je kan hem dus goed vol gooien met gear. Trouwens de gevoerde vakjes aan de binnen- en buitenkant FTW! Je zou er zomaar een TC in kunnen doen zonder doppen. Niet dat ik dat doe, maar sommigen zijn zo lui dat ze niet telkens die doppen eraf willen halen...
Over TC's gesproken, die van mij komt na 3 maanden eindelijk terug van de reparatie 8)7 morgen word hij gebracht.

In de OP staat nu trouwens ook wat over Dakine en Burton tassen.

 • Reloader
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 26-05 10:09
rsvmark schreef op woensdag 01 september 2010 @ 15:47:
[...]


Ben zelf nog een beginner met nog maar weinig spullen (lees een Canon eos 500d, Canon EF-S 18-55mm, Canon EF 50mm f/1.8 II) en heb gisteren voor mijn vakantie de Tamrac adventure 7 gekocht.
Volgens mij kan je hier je spullen wel in kwijt!

[afbeelding]

[afbeelding]

Gisteren gekocht bij de macro voor 89,-
nice, dus dat bevalt wel? hoe is de vulling van de tas en oja die tamrac die ik noemde is denk ik groter en geodkoper :D _/-\o_

 • rsvmark
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 26-05 20:26
Reloader schreef op woensdag 01 september 2010 @ 20:54:
[...]


nice, dus dat bevalt wel? hoe is de vulling van de tas en oja die tamrac die ik noemde is denk ik groter en geodkoper :D _/-\o_
Ja dat zag ik ook ...... 8)7
Nee ben er tevreden mee, ga er vrijdag mee naar mallorca dus weet dan pas hoe hij me gaat bevallen.

 • Reloader
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 26-05 10:09
ik vind vooral de vulling belangrijk :)

ik denk dat ik morgen deze bestel, als jij ff wat wil zeggen over de vulling haha

tamrac adventure 6

als er een 70-300 in past dus misschien morgen even ergens zoeken om te passen :)

[Voor 16% gewijzigd door Reloader op 01-09-2010 22:07]


 • rsvmark
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 26-05 20:26
Reloader schreef op woensdag 01 september 2010 @ 22:06:
ik vind vooral de vulling belangrijk :)

ik denk dat ik morgen deze bestel, als jij ff wat wil zeggen over de vulling haha

tamrac adventure 6

als er een 70-300 in past dus misschien morgen even ergens zoeken om te passen :)
Wat bedoel je met de vulling? De indeling onderin bestaat uit een soort nylon schotjes (opgevult met zacht materiaal) die je makkelijk kan verschuiven dmv klitteband.

Deze ken je vast al maar is een review hier op tweakers.
productreview: Tamrac Adventure 7 Model 5547 Red/Black review door Anoniem: 22659

[Voor 20% gewijzigd door rsvmark op 01-09-2010 22:18]


 • Reloader
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 26-05 10:09
vulling bedoel ik dus, de vulling van de tussenstukken, ik heb nu voor de cheap een Lowepro exchange messenger en daarvan is de vulling vrij dun, zit minimaal foam in (was de prijs ook naar)

Anoniem: 22659

Is er iemand die naar aanleiding van de OP een leuk stukje over ThinkTank kan/wil schrijven? Laat het even weten via een TR, dan plakken wij het in de OP :)

 • Deaddust
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 28-05 11:11
Beste Mensen,

Misschien een beetje gekke vraag maar weet toevallig iemand of je van Crumpler ook losse "onderdelen" kan bestellen. Ben een bag divider kwijt.. (orange) en wil eigenlijk graag de originele terug hebben... Of kan ik ook iets anders daarvoor halen?

Alvast bedankt voor de reactie.

Een expert is iemand die steeds meer weet over steeds minder, totdat hij alles weet over niks..


 • Practics
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 23-05 13:13
Na een half middagje opzoek tezijn geweest naar een leuke geschikte tas, begint nu toch echt de moed weg te zakken..

Wat zoek ik?
-Een degelijke tas waar mijn camera (450D)(2x lens) in kwijt kan zodat die optimaal kan worden vervoert.
-Dat mijn 17 inc laptop er in kan (Dit is echt wel een wens is het niet anders dan helaas)
-Comfort moet goed zijn !

Wat ik tot nu toe heb gevonden is
http://www.cameranu.nl/ar..._85_Model_3385_Zwart.html

Deze tas is geschikt voor mij op 1 ding na.. Kijk is naar de voorste opening je lenzen liggen naar buiten, en de omhulsel is gewoon stof zonder dat hier degelijke voering in zit.

http://www.cameranu.nl/ar...E506BK_Jetpack_Black.html
Deze tas ziet er ook wel goed uit van binnen..
Echter spreek me het design tegen en de prijs...(lelijk en veel geld) :+

Iemand die mij verder kan helpen buiten deze 2 keuzes heb ik vrij weinig gevonden en het valt me op dat je slecht kunt zoeken naar een bepaalde tas! Dat de tas water afstotend is echt een must have!!

 • photofreak
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-05 23:24
Lowepro Fastpack 350 en NaneuPro Alpha-L zouden nog opties kunnen zijn de 350 is overal in overvloed, maar de Alpha-L wordt maar bij een aantal winkels verkocht

 • Practics
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 23-05 13:13
photofreak schreef op donderdag 16 september 2010 @ 16:28:
Lowepro Fastpack 350 en NaneuPro Alpha-L zouden nog opties kunnen zijn de 350 is overal in overvloed, maar de Alpha-L wordt maar bij een aantal winkels verkocht
Die Fastpack is helaas te smal mijn laptop is 31CM breed en de tas echter maar 28..

Die alpha L is net een cm te klein, voor de rest ziet dat er perfect uit idd.
Edit: is die cm echt een probleem of ?

[Voor 4% gewijzigd door Practics op 16-09-2010 16:49]


 • Wouter87
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 16-09-2021
Crumpler had vroegah van die The Daily tassen, daar is nu een nieuwe serie voor... daar kun je even naar kijken.

Kijk wel goed, of dat ook echt is wat je wilt. Als er een 17inch laptop in moet kunnen, dan heb je wel (los van of je dan je laptop mee neemt) _altijd_ een grote tas. Ik heb nu naast die Daily XL (die ik nauwelijks meer gebruik) een Domke F2B, veel handiger, in mijn beleving.

 • Practics
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 23-05 13:13
Wouter87 schreef op donderdag 16 september 2010 @ 17:05:
Crumpler had vroegah van die The Daily tassen, daar is nu een nieuwe serie voor... daar kun je even naar kijken.

Kijk wel goed, of dat ook echt is wat je wilt. Als er een 17inch laptop in moet kunnen, dan heb je wel (los van of je dan je laptop mee neemt) _altijd_ een grote tas. Ik heb nu naast die Daily XL (die ik nauwelijks meer gebruik) een Domke F2B, veel handiger, in mijn beleving.
Mmm.. Daar zeg je inderdaad iets ja. Denk dat ik er zeker nog wel een nachtje goed over slaap.
Het is wel handig dat je je laptop ook goed mee kan nemen idd maar niet handig en een 17 Inc van een aantal kilo ga je idd ook niet mee slepen telkens hoogstens naar 1 bestemming (lees hotel ectra) en daarna ga je met je camera verder op pad...

 • k5052
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 22-05 13:24
Deaddust schreef op vrijdag 03 september 2010 @ 09:13:
Beste Mensen,

Misschien een beetje gekke vraag maar weet toevallig iemand of je van Crumpler ook losse "onderdelen" kan bestellen. Ben een bag divider kwijt.. (orange) en wil eigenlijk graag de originele terug hebben... Of kan ik ook iets anders daarvoor halen?

Alvast bedankt voor de reactie.
je zou even crumpler kunnen mailen of langsgaan bij een officiele store. Service is goed te noemen, dus misschien zouden ze even kunnen kijken of ze het kunnen bestellen voor je ;)

offtopic:
als iemand nog een Crumpler Half Photo bag wilt overnemen klik

 • kvandt
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 29-05 16:39
Na lang gekeken te hebben naar een fijne fototas (rugzak) heb ik maar besloten om er zelf een te maken. Ik had bij de ANWB een prima rugzakje (http://www.anwb.nl/webwin...s/rugtas-25l-hn-rood.html) voor een tientje gekocht. Deze rugzak zit prima en heeft een regenhoes ingebouwd. Tot voorkort zat hier onderin mijn Kata schoudertas. Door ruimtegebrek (en een moeizame bereikbaarheid van mijn toestel) heb ik maar besloten on zelf een mooi inzetstuk te maken. Basisingredienten: een slaapmatje en een stuk synthetisch vilt.
Eerst met karton een mal gemaakt die mooi in het onderstuk van de rugzak past, daarna het schuim adv de mal op maat gesneden.


Elk stuk mooi met het vilt bekleedt en aan elkaar genaaid.


Het resultaat:

Een perfect zittende fotorugzak die er niet als fotorugzak uitziet :)

Erin zit mijn Nikon D80, Nikon 18-105VR, Nikon 12-24f4, Sigma 50-150f2.8, Nikon SB600, reservebatterij, pol.filter, afstandsbediening, allerlei kleinspul en nog ruimte voor een objectief maatje 70-300VR. En dan natuurlijk nog het hele bovenvak!


Misschien ter inspiratie voor anderen? :Y

[Voor 4% gewijzigd door kvandt op 22-09-2010 13:57]


 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 22:42

sapphire

Die-hard pruts0r

Gaaf gedaan zeg !

maar hoe zit de insert nou precies in de tas? Zit er aan de voorkant ook een rits dan? dat is me nu nog niet duidelijk.

Gabriël ITX


 • Servor
 • Registratie: November 1999
 • Niet online
Welke Domke schoudertas is aan te raden voor een 50D (weet nog niet zeker of ik een grip wil, maar denk het wel, dus de cam + grip moet er in passen) met Canon 17-55 f/2.8 en de 70-200 f/4 L? Kom ik dan weg met de F-5XB? Of de C?

En als ik er ook nog een flitser bij wil stoppen?

 • abrakadaver
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 06-01-2021
In de f5-xc (de grootste dus) past je 50d met 17-55 erop en daarnaast de 70-200 f/4. Met wat geluk past er misschien ergens nog een flitser bij, maar niet van harte.
Camera met grip en lens gaat niet lukken in deze tasjes.

Fujifilm X100F, Olympus OM, Rolleiflex, Canon EOS


 • Servor
 • Registratie: November 1999
 • Niet online
Hm, da's jammer, want ik denk dat die grip er toch wel gaat komen. Andere tips dan? Hoeft niet persé Domke te zijn, het moet wel een zo compact mogelijke en comfortabele schoudertas zijn waar dus in moet:

- Canon 50D + grip
- EF-S 17-55 f/2.8 IS (liefst aan de body vast)
- EF 70-200 f/4 L

en als optie:

- 430 EXII
- Canon 50mm f/1.8

 • WhiskyPhreak
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 21:16
abrakadaver schreef op woensdag 22 september 2010 @ 16:09:
In de f5-xc (de grootste dus) past je 50d met 17-55 erop en daarnaast de 70-200 f/4. Met wat geluk past er misschien ergens nog een flitser bij, maar niet van harte.
Camera met grip en lens gaat niet lukken in deze tasjes.
Een 17-55 is volgens mij niet al te veel lomper dan een 17-40. Afgezien van de grip zou je gear volgens mij makkelijk moeten passen. (ik krijg er zonder problemen een 70-200/4, 17-40, sigma 50, 35/2 en een 5d in. In plaats van de 2 primes is een flitser geen probleem lijkt me.

Maargoed, de grip is idd een no-go...

Flickr! || Website


 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 22:42

sapphire

Die-hard pruts0r

Ja dat lijstje gaat er met gemak in, alleen die grip he......
Ik ken het probleem, verder een ideale tas :)

Gabriël ITX


 • Servor
 • Registratie: November 1999
 • Niet online
Iemand een idee waar de F5XC te koop is? Niet veel shops lijken deze te hebben, Konijnenberg heeft alleen de Z variant.

 • kvandt
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 29-05 16:39
sapphire schreef op woensdag 22 september 2010 @ 14:10:
Gaaf egddan zeg !

maar hoe zit de insert nou precies in de tas? Zit er aan de voorkant ook een rits dan? dat is me nu nog niet duidelijk.
Het ondervak van de rugzak heeft een halfronde rits. Hierachter zit de insert. In de "flap" heb ik ook schuim gedaan er bescherming. De foto van de binnnenkant is genomen vanaf de achterkant van de rugzak. De openingen in de insert zitten dus aan de achterkant (niet de rugkant). Layout lijkt op de Tamrac 3370. Als ik de rugzak met de schouderriemen op de grond leg kan ik perfect bij alle spullen.

Ik moet zeggen dat het me prima bevalt! :)

 • Henning
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 24-03 12:55

Henning

Hoogvlieger...

Servor schreef op woensdag 22 september 2010 @ 19:46:
Iemand een idee waar de F5XC te koop is? Niet veel shops lijken deze te hebben, Konijnenberg heeft alleen de Z variant.
Je kunt hem bestellen via konijnenberg. Moet je even een mailtje naar de verkoop afdeling oid sturen waar je de reactie krijgt dat ze hem voor je kunnen bestellen, duurt ong 4 weken en hij kost 129 euro als ik het goed heb.

Op deze manier heeft m'n vriendin deze tas voor mij geregeld...

40D 35/2 50/1.8 17-40/4L 70-200/4L | Ricoh KR-10X 35-70/3.4-4.5 | JansenKlomp.nl


 • Wouter87
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 16-09-2021
@ Servor

weet niet wat je budget is, maar een Domke F2 is wel mooi, daar kun je prima je huidige gear in kwijt, camera met grip geen probleem, naast het ruime hoofdvak (met divider er al in) heb je ook 2 voorvakken (ideaal voor batterijen bijv.) en 2 ruime zijvakken

 • Servor
 • Registratie: November 1999
 • Niet online
Nou, de F2 is wel gelijk heel groot als ik het zo zie. Het compacte van de F5 bevalt me juist wel. Misschien moet ik nog maar eens heel goed na gaan denken of ik die grip echt ga kopen of niet.

Aan de andere kant heb ik ook gekeken naar de Lowepro Stealth Reporter serie. Iemand daar ervaring mee? Bijv. de 200?

 • Quadro!
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 27-05 09:46
Gister een Crumpler Italian Connection gekocht voor m'n 30D + 17-40L + 430EX II en 15" laptop.
Ik heb gekozen voor een rugtas omdat ik m'n gear op de motor mee moet kunnen nemen. Daarbij wilde ik ook nog mijn laptop en eventueel sneakers en een broek mee kunnen nemen zodat ik gewoon een motorbroek kan dragen op de motor en @ locatie eventueel kan verkleden.

Gisteravond meteen even een test-toer tochtje gemaakt in de regio tussen Houten en Wijk bij Duurstede en ik moet zeggen: dat beviel prima! :) Wel vervelend dat als je even wilt stoppen je hanschoenen uit moet doen, helm af, ff foto's schieten en dan weer helm op + handschoenen aan, maar dat blijft toch met motorrijden + foto's schieten.

De tas heeft boven een handig compartiment waar je vrij makkelijk de body + lens kunt (zie eerste plaatje), zodat je niet de hele tas neer hoeft te leggen. Verder zit de rugtas lekker stevig en comfortabel wat wel een vereiste is als je met 120 over onderstaande dijkjes aan het vliegen bent :+


 • abrakadaver
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 06-01-2021
maar daar mag je toch helemaal geen 120?

Fujifilm X100F, Olympus OM, Rolleiflex, Canon EOS


 • leeke1984
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 26-05 17:49
Bastien herinnert me aan een beloofde review na mijn vakantie via DM. Er zitten wat vragen van hem in verwerkt dus bij deze. Ik zal van het weekend nog wat foto's bij plaatsen. Als er nog vragen zijn zal ik die hier in editten. Ik volg het topic toch wel ;)

Het betreft de Clik Elite Nature Bag:

Is deze te lomp/groot om dagelijks te gebruiken?
Ligt eraan, in een drukke winkelstraat: Ja
(Wat ik meestal doe is mijn vriendin mijn dakine helibag mee laten nemen. Kan ook een camelbag in en deze kan makkelijk in de stad mee en valt minder op als cameratas)
In een park in een stad of gewoon buiten een druk centrum om: Nee geen probleem.

Ik gebruik hem ook wel om gewoon mee te nemen in een weekend als ik ergens ga logeren en mijn camera meeneem. Bovenin kleren en benodigde spullen voor een weekend. Cameraspullen erin. Evt. een 13"/14" laptop erin en gaan. Ideaal.

Ik heb hem bijvoorbeeld in Kaapstad gewoon aan gehad. Het is gewoon een feit dat als je in beperkte ruimtes loopt, dat je erg moet oppassen. (Denk aan een bezoekje aan een museum/kerktoren die je moet beklimmen, dan moet je oppassen met rond je as te draaien)

Qua draagcomfort: Kan niet beter! Ik heb er dagtochten mee door de bergen gelopen, een camelbag van 2 liter erin een vest/jas en etenswaren. Met als camera een D90, 70-300 lens en 18-105 lens. Ook dan is alles erg goed draagbaar gedurende de hele dag. Het gewicht wordt gewoon erg goed verdeeld. Je merkt op de draagpunten nog wel dat je dan wat zweet, maar over het algemeen ben ik daar toch ook tevreden over. Hij staat toch nog redelijk van je rug af. Het is dus niet zeiknat.

Ik mocht hem meenemen in het vliegtuig als handbagage. Natuurlijk was dit een lange vlucht (dus meer ruimte meestal), maar eigenlijk wordt hier nooit moeilijk over gedaan zolang het past in de bagagecompartimenten en dat past. Misschien wel bij Ryanair ofzo maar daar heb ik tot nu toe niet mee gevlogen met deze tas. Ik heb ze dit echter ook nog nooit zien controleren.

Ik heb de waterdichtheid niet echt kunnen testen dus hier kan ik weinig over zeggen. Hetgeen misschien het meest ontbreekt is een echt goede oplossing voor een groter statief. Dit zou in een vakje aan de zijkant moeten met elastiek (waar je een bidon in kwijt kunt) en aan de bovenkant vast moeten met een spanbandje. Het zit natuurlijk wel vast, maar ik heb dit wel eens mooier gezien.

In het cameracompartiment geldt het volgende:
De D90 met 70 - 300 past precies. de 70 -300 kan ook in de diepte staan maar het voorvakje drukt dan enigszins tegen de lens. Qua diepte kan er dan niet veel druk op komen te staan (althans vind ik omdat ik meestal erg voorzichtig ben met mijn spullen). de 18-105 kan makkelijk erbij en er kan ook nog een 50 mm bij. Dan is er nog ruimte voor je lader, een minipod en een klein cameraatje/flitser. Plek zat dus als je een beperkte hoeveelheid lenzen meeneemt.

Al met al een topaankoop die me erg tevreden heeft gesteld! Hij is wat mij betreft 100% zijn geld waard. Je merkt aan alles dat het kwaliteit is en degelijk is. Ik verwacht hier heel lang plezier van te hebben en dan rechtvaardigt dat de prijs.

Hoop dat jullie hier wat aan hebben.

 • BlaTieBla
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 29-05 15:39

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

Vandaag de ThinkTank Retrospective 30 (Zwart) bij KE gehaald. Ik was nog op zoek naar een schoudertas waar ik fatsoenlijk mijn D300 met 70-200 (en meer) in kon krijgen (en meer). De 70-200 kan in z'n uppie rechtop staan met de zonnekap reversed. De camera op de lens past ook nog, zolang de zonnekap maar reversed is. Met de zonnekap normaal er op kan de combinatie in de tas liggen.
Het probleem bij deze tas is niet de grootte, maar het gewicht dat je er in kwijt kan. Ik heb op het moment het volgende er in zitten:
 • D300
 • 70-200
 • 17-55
 • 85mm 1.8
 • 20mm 3.5
 • lensbaby composer
 • SB-600
 • meuk (batterijen, gps, kabels, filters, schoonmaakzooi)
en dan kan ik er ook nog een uitgebreide lunch in kwijt.....

De tas bestaat voor bijna 90% uit klitteband. Dat heeft voor- en nadelen. Nadeel is vooral het geluid. Gelukkig is het mogelijk om de tas voor een groot deel geruisloos te maken door een aantal genieuze flappen.
De voorvakken kunnen makkelijk nog twee losse bodies kwijt (als je die nog hebt).

Eerste indrukken zijn goed. Hij blijft goed hangen en vormt zich ook nog redelijk om het lichaam. De schouderband is lang genoeg om hem ook als messengerbag te dragen.

(foto's volgen na het weekend)

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


 • jcvjcvjcvjcv
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 11-12-2018
abrakadaver schreef op donderdag 23 september 2010 @ 14:22:
maar daar mag je toch helemaal geen 120?
Hij heeft geen eenheden opgegeven dus je weet helemaal niet welke snelheid hij bedoelt. Je weet: 120 [iets] per [iets]. :P

 • TukkerTweaker
 • Registratie: November 2001
 • Nu online
BlaTieBla schreef op donderdag 23 september 2010 @ 22:14:
Vandaag de ThinkTank Retrospective 30 (Zwart) bij KE gehaald. Ik was nog op zoek naar een schoudertas waar ik fatsoenlijk mijn D300 met 70-200 (en meer) in kon krijgen (en meer). De 70-200 kan in z'n uppie rechtop staan met de zonnekap reversed. De camera op de lens past ook nog, zolang de zonnekap maar reversed is. Met de zonnekap normaal er op kan de combinatie in de tas liggen.
Het probleem bij deze tas is niet de grootte, maar het gewicht dat je er in kwijt kan. Ik heb op het moment het volgende er in zitten:
 • D300
 • 70-200
 • 17-55
 • 85mm 1.8
 • 20mm 3.5
 • lensbaby composer
 • SB-600
 • meuk (batterijen, gps, kabels, filters, schoonmaakzooi)
en dan kan ik er ook nog een uitgebreide lunch in kwijt.....

De tas bestaat voor bijna 90% uit klitteband. Dat heeft voor- en nadelen. Nadeel is vooral het geluid. Gelukkig is het mogelijk om de tas voor een groot deel geruisloos te maken door een aantal genieuze flappen.
De voorvakken kunnen makkelijk nog twee losse bodies kwijt (als je die nog hebt).

Eerste indrukken zijn goed. Hij blijft goed hangen en vormt zich ook nog redelijk om het lichaam. De schouderband is lang genoeg om hem ook als messengerbag te dragen.

(foto's volgen na het weekend)
Interessant, ben aan het kijken naar een Retrospective 10. Hoeveel kleiner is deze? Hoef er niet zoveel in kwijt te kunnen dus geen behoefte aan een grote tas.

 • BlaTieBla
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 29-05 15:39

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

TukkerTweaker schreef op vrijdag 24 september 2010 @ 09:49:
[...]


Interessant, ben aan het kijken naar een Retrospective 10. Hoeveel kleiner is deze? Hoef er niet zoveel in kwijt te kunnen dus geen behoefte aan een grote tas.
de Retrospective 10: 12” W x 9.5” H x 6” D (30.5 x 24 x 15.2 cm)*
de Retrospective 30: 15” W x 9.5” H x 6” D (38 x 24 x 15.2 cm)*

De 30 is dus 7.5cm breder.

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


 • ThomasW
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 19-11-2022
Via een draadje over een "Crumpler 7 Million Dollar Home" kloon op POTN, kwam ik op deze tas uit. Hoewel het niet helemaal hetzelfde is heb ik de gok toch genomen en besteld. Voor de prijs van ~26 euro, kan je er eigenlijk geen buil aan vallen...Mocht er interesse zijn zal ik een korte review schrijven als de tas is aangekomen.

 • TheOne764
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 27-08-2018
Waarom je een nieuwe tas wil,

Ik heb alleen een tas voor mijn body+ kitlens

Wat voor tas je wil,

Een backpack, zwart, handig en niet te groot.
waterafstotend (ik moet er eventueel een kwartiertje in de regen mee kunnen lopen.


Wat erin moet passen (nu en in de toekomst),

500D + batterygrip
18-55 mm kitlens
70-200- F4L USm
50 mm F1.8
en nog wat primelenzen/groothoeklenzen/fisheye (ong 2)
Statief eventueel eraan vast
geheugenkaartjes, doekjes, enz.

Maar ook wat dingen zoals drinken, mp3 speler enz. (klein grut)


Welke tassen je zelf al hebt gevonden (liever 3 dan 20 ),


Lowepro Primus AW Zwart
Lowepro Fastpack 250 Zwart
Lowepro Fastpack 350 Zwart
Kata 123-GO-20
Kata 3N1-22


Waarom deze niet aan je eisen voldoen (te duur, niet groot genoeg, te lelijk, geen Crumpler, etc).

De Primus en de Fastpack 350 vind ik weer wat groot, en in de Primus kan je geloof ik geen body met batterypack uit de zijkant halen.

Wie o wie helpt me een beetje de goed kant op?

 • Joor
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 02-12-2022
Ik heb de primus en de ingang aan de zijkant is waardeloos inderdaad. De rest is super als daypack... Voor alledaagse situaties een schoudertas gekocht. Toch makkelijker in de praktijk.

edit:
Als we dan toch aan het posten zijn. Misschien heeft iemand er wat aan.


Op MP een nieuwe Crumpler Daily 600 XL op de kop getikt. Voor mij precies het juiste formaat. En de 100-400 past er in terwijl hij op de camera zit (hood reversed). Als je de foto-insert dinges er uit haalt is het een gewone laptop tas met plaats voor 24 biertjes...
[Voor 62% gewijzigd door Joor op 28-09-2010 23:17]


 • Floor-is
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:52
Ik heb mijn rugtas ook van de hand gedaan en een schoudertas gekocht, zelfde verhaal.

Hoewel, heb in gebruik:
Rugtas (LowePro DryZone200)
Schoudertas (Crumpler Daily 600XL)
Trolley (ThinkTankPhoto Airport Security)
(Trolley2 (ThinkTankPhoto Airport International))*

* Eigenlijk verkocht, maar is nooit betaald, dus vind ik nog mijn eigendom.

edit: Hoe toevallig dat iemand een paar posts boven me dezelfde tas heeft als ik :D
Ik heb er overigens over het algemeen in zitten: Canon 5D2, 16-35, 70-200, 580II (en soms ook nog een 15fish)

[Voor 40% gewijzigd door Floor-is op 28-09-2010 23:44. Reden: zie edit]

Bericht hierboven


Anoniem: 22659

Ah een ThinkTankPhoto gebruiker... die kan vast wel een mooi stukje schrijven voor de OP over dit mooie merk ;)

offtopic:
Is die * in feite bedoelt om iemand te motiveren om te betalen?

 • MewBie
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 00:04
Joor schreef op dinsdag 28 september 2010 @ 22:56:
Ik heb de primus en de ingang aan de zijkant is waardeloos inderdaad. De rest is super als daypack... Voor alledaagse situaties een schoudertas gekocht. Toch makkelijker in de praktijk.
Als je lens een niet al te grote diameter heeft valt het best wel mee hoor.
Maar inderdaad als je lens wat groter is dan werkt het niet zo goed.

Is het trouwens mogelijk wat linkjes naar de website van betreffende fabrikanten toe te voegen in de OP?

[Voor 10% gewijzigd door MewBie op 28-09-2010 23:33]

Please leave a message after the beep.
*beeeeep*


 • Floor-is
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:52
Anoniem: 22659 schreef op dinsdag 28 september 2010 @ 23:14:
Ah een ThinkTankPhoto gebruiker... die kan vast wel een mooi stukje schrijven voor de OP over dit mooie merk ;)

offtopic:
Is die * in feite bedoelt om iemand te motiveren om te betalen?
Stukje schrijven.. No offence, maar dat heb ik wel ff genoeg gedaan ;) Zit te wachten op een update, je hebt een stukje in je DM's. :)

Neuh, meer dat ik er ineens aan dacht. Soort reminder van mijzelf :)

[Voor 7% gewijzigd door Floor-is op 28-09-2010 23:42]

Bericht hierboven


 • Joor
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 02-12-2022
MewBie schreef op dinsdag 28 september 2010 @ 23:16:
[...]

Als je lens een niet al te grote diameter heeft valt het best wel mee hoor.
Maar inderdaad als je lens wat groter is dan werkt het niet zo goed.

Is het trouwens mogelijk wat linkjes naar de website van betreffende fabrikanten toe te voegen?
Heb je dan een xxD met grip? Voor mij werkt het i.i.g. niet :) • Wouter87
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 16-09-2021
Joor schreef op dinsdag 28 september 2010 @ 22:56:
Op MP een nieuwe Crumpler Daily 600 XL op de kop getikt. Voor mij precies het juiste formaat. En de 100-400 past er in terwijl hij op de camera zit (hood reversed). Als je de foto-insert dinges er uit haalt is het een gewone laptop tas met plaats voor 24 biertjes...
Mag ik vragen wat je betaald hebt voor die Daily 600 XL? Vind het opzich een prima tas hoor...

maar hij is zo groot, de padding is zo enorm dik in vergelijk met m'n Domke F2B, waar veel meer camera troep in past.. Ook neem ik nooit meer mijn laptop mee, dus wat dat betreft heb ik 'm eigenlijk ook niet meer nodig. Zit erover te denken om 'm te verkopen, aangezien ie hier puur dient als storage voor wat strobist-spul, m'n gorillapod en wat acculaders en batterijen...

 • Joor
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 02-12-2022
Heb er € 50,- voor betaald. ex. verzenden. Hetzelfde als voor mijn mini tasje waar ik mee begon.

Ik ben wel blij met de padding, want hij kan door de extra strap heel fijn mee op de fiets ook. En je weet maar nooit.

 • MewBie
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 00:04
Joor schreef op dinsdag 28 september 2010 @ 23:24:
[...]


Heb je dan een xxD met grip? Voor mij werkt het i.i.g. niet :)

[afbeelding]
[afbeelding]
Ik heb een Pentax K10D zonder grip :P
Met 18-250 er op gaat het prima, met m'n nieuwe 8-16 wordt het al wat lastiger.

Please leave a message after the beep.
*beeeeep*


 • TheOne764
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 27-08-2018
Bedankt voor jullie reacties!

Dan heb ik eigenlijk nog twee vraagjes.

1. Past in de Fastpack 250 een 70-200 mm F4L USM? de ene zegt van wel, de ander van niet.
2. Wat is het verschil tussen de Kata 3n1-20 en de Kata 123- 20? Ik zie er niet erg veel.

Bedankt alvast!

Anoniem: 22659

Met dank aan de inzet van Floor-is: Nomad in "Centraal Fototas Topic - Deeltje 4"

Top :)

 • GKD
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 21-05 11:25
Heb ook maar besloten zelf even te gaan knutselen, om te kijken of dit werkt voor mij.

Had nog een oude schoudertas staan (van de V&D, €12,50), die ik niet meer gebruikte. Verdere benodigdheden:
 • Universeellijm
 • Foam / geluidsisolatiemateriaal
 • Schaar / mes
 • Meetlint
Eerst de binnenkant van de tas opgemeten, en met 4 losse stukken dit opgevuld. Daarna uitgemeten hoe de Sigma 70-200 er het beste in kon (staand), dus een stukje schuim aan de zijkant van de lens, aan beide kanten gelijmd tegen de buitenkanten. Her en der nog wat ophoging gemaakt (anders te veel ruimte voor mn huidge gear :+ ). Pics *in volledige automodus geschoten :+ * WIP 1.0:De sigma 24mm en Nikon 18-55 gaan onderin (onderkant tas is ook opgevuld met schuim), dan een stukje schuim erbovenop, met daarboven de body met grip.

En tas dicht:Al met al voor zo'n slordige €20,00 klaar. De tas €12,50, de platen €8,49 (bij de Karwei in de aanbieding, 2 platen van 100 x 50 x 3 cm). Ben benieuwd hoe en of het allemaal blijft zitten, maar voor die prijs is dat het proberen waard :) Het is mij puur om het veilig vervoeren van en naar een locatie, zal er niet een hele dag mee op stap gaan, hoewel de tas prima aanvoelt nu. :)

[Voor 12% gewijzigd door GKD op 29-09-2010 15:50]


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:18

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Met dat spul heb ik mijn HTPC zitten isoleren :+ Werkt goed !!

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • kvandt
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 29-05 16:39
@GKD
Lekker undercover tas! _/-\o_ Ik denk dat alleen volgers van dit topic weten dat er een camera in zit....
Bescherming lijkt me dik in orde, ik denk alleen niet dat je teveel regen tegen moet komen?

 • GKD
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 21-05 11:25
MvE89 schreef op woensdag 29 september 2010 @ 22:28:
@GKD
Lekker undercover tas! _/-\o_ Ik denk dat alleen volgers van dit topic weten dat er een camera in zit....
Bescherming lijkt me dik in orde, ik denk alleen niet dat je teveel regen tegen moet komen?
Tja, wat die regen betreft, ik durf het niet zo goed te zeggen. Op zich zit die flap er wel overheen als je hem goed dichtdoet (dus niet zoals op de foto:P) en vastgeklikt zit, toch durf ik er niet 100% voor in te staan. Daar moet ik nog wat op verzinnen:) (al vind ik het zelf ook niet fijn als ik flink aan het natregenen ben, wil dat dus ook niet te vaak meemaken :+ )

Heb m'n todo lijstje nog even aangepast met een zakje / houder / opslagding voor mobiele telefoon, sleutels en sd kaartjes, misschien iets met klittenband fixen uit mijn oude tas.

 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 22:42

sapphire

Die-hard pruts0r

GKD schreef op woensdag 29 september 2010 @ 15:40:
Heb ook maar besloten zelf even te gaan knutselen, om te kijken of dit werkt voor mij.

Had nog een oude schoudertas staan (van de V&D, €12,50), die ik niet meer gebruikte. Verdere benodigdheden:
 • Universeellijm
 • Foam / geluidsisolatiemateriaal
 • Schaar / mes
 • Meetlint
Eerst de binnenkant van de tas opgemeten, en met 4 losse stukken dit opgevuld. Daarna uitgemeten hoe de Sigma 70-200 er het beste in kon (staand), dus een stukje schuim aan de zijkant van de lens, aan beide kanten gelijmd tegen de buitenkanten. Her en der nog wat ophoging gemaakt (anders te veel ruimte voor mn huidge gear :+ ). Pics *in volledige automodus geschoten :+ * WIP 1.0:

[afbeelding]

De sigma 24mm en Nikon 18-55 gaan onderin (onderkant tas is ook opgevuld met schuim), dan een stukje schuim erbovenop, met daarboven de body met grip.

En tas dicht:

[afbeelding]

Al met al voor zo'n slordige €20,00 klaar. De tas €12,50, de platen €8,49 (bij de Karwei in de aanbieding, 2 platen van 100 x 50 x 3 cm). Ben benieuwd hoe en of het allemaal blijft zitten, maar voor die prijs is dat het proberen waard :) Het is mij puur om het veilig vervoeren van en naar een locatie, zal er niet een hele dag mee op stap gaan, hoewel de tas prima aanvoelt nu. :)
Waarmee lijm je zoiets? Mijn ervaring is dat dat isolatie spul namelijk erg lastig te lijmen is....

Gabriël ITX


 • Reloader
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 26-05 10:09
Ik heb een tamrac adventure 6 besteld :) laat wel wat weten alstie binnen is, kan ik met kerst de piste op met camera in de aanslag :D

 • kdbruin
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 22-05 10:43
GKD schreef op woensdag 29 september 2010 @ 15:40:
Heb ook maar besloten zelf even te gaan knutselen, om te kijken of dit werkt voor mij.

...
Krijg je niet erg veel last van statische elektriciteit door dit schuim? Ik zou er zeker nog een stoffen hoes omheen doen om dit tegen te gaan.

 • GKD
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 21-05 11:25
sapphire schreef op donderdag 30 september 2010 @ 01:23:
[...]

Waarmee lijm je zoiets? Mijn ervaring is dat dat isolatie spul namelijk erg lastig te lijmen is....
Universeellijm, van Wurth. Werkt tot nu toe prima :) .
kdbruin schreef op vrijdag 01 oktober 2010 @ 08:12:
[...]


Krijg je niet erg veel last van statische elektriciteit door dit schuim? Ik zou er zeker nog een stoffen hoes omheen doen om dit tegen te gaan.
Nog geen last van gehad nee!

[Voor 34% gewijzigd door GKD op 01-10-2010 08:52]


 • abrakadaver
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 06-01-2021
Je zou ook eens kunnen kijken naar de tenba messenger insert (ofzoiets).

ben je voor 17 euro ook geholpen.
Ik heb 'm ook en gebruik deze best vaak met een iets andere indeling dan op 't plaatje hierboven.

Fujifilm X100F, Olympus OM, Rolleiflex, Canon EOS


 • ThomasW
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 19-11-2022
ThomasW schreef op maandag 27 september 2010 @ 20:11:
Via een draadje over een "Crumpler 7 Million Dollar Home" kloon op POTN, kwam ik op deze tas uit. Hoewel het niet helemaal hetzelfde is heb ik de gok toch genomen en besteld. Voor de prijs van ~26 euro, kan je er eigenlijk geen buil aan vallen...

[afbeelding]

Mocht er interesse zijn zal ik een korte review schrijven als de tas is aangekomen.
De postbode stond al voor de deur vanmorgen, erg snel vanuit Hongkong. De eerste indruk dan maar.

Nette tas, maar ik twijfel aan de stevigheid van de zijkanten. De voor en achterkant zijn redelijk stevig, maar de zijkanten zijn gewoon slap. Ik denk dat ik de padding uit de Crumpler backpack aan de zijkanten doe voor extra stevigheid.

Edit: plaatje


Hier al met de extra padding...

[Voor 7% gewijzigd door ThomasW op 05-10-2010 10:54]


 • Servor
 • Registratie: November 1999
 • Niet online
Nou, ik ben ondertussen weer een stukje verder qua selectiecriteria dus hopelijk kunnen jullie me weer wat in de juiste richting duwen. Zaterdag ben ik toch al bij de Kamera Express en aangezien ik het zat ben mijn camera in een onbeschermde rugtas te duwen wil ik dan ook gelijk voor een nieuwe tas kijken. Domke hebben ze daar niet, wel Lowepro en Crumpler (qua bekende merken iig). Ben er nu ook uit wat er in moet passen:

* Canon 50D -- ZONDER grip
* met Canon 17/55 f/2.8 attached
* Canon 55-250 IS

optioneel, hoef ik niet altijd bij te hebben:

* Canon 50mm f/1.8
* Speedlite 430 EXII

De bedoeling is dus een schoudertas die ook comfortabel cross-body draagt en die je lekker achterop je heup kunt dragen. Echt een walkaround tas dus waar ook nog wat klein spul als je telefoon, portemonnee en portefeuille in kan het liefst.

Budget van 50 - 75 euro. Heb via internet al gekeken naar de Messenger Boy 6000 of de Muffin Top serie, qua Lowepro weet ik het nog niet zo. Heb ooit een Stealth Reporter gehad (geloof de 200...) voor mijn 30D en daar was ik wel redelijk tevreden over geloof ik. Dat je door het 'deksel' heen je camera kon pakken vond ik wel erg handig.

De tas die ik net weggedaan heb is de Slingshot 200, leuk idee dat Slingshot gebeuren maar ik vond het niet zo praktisch. Heb liever een tas waar ik zo bij kan, een schoudertas dus.

 • aerofreak
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 21:05

aerofreak

Steve Jobs

Domke F2?

"When once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return"
~Leonardo Da Vinci~

Pagina: 1 2 3 ... 31 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee