Anoniem: 302094 schreef op woensdag 09 februari 2011 @ 20:05:
Ik ben 30 jaar geleden ook begonnen met heel een heel specifiek idee van wat ik wilde hebben, op basis van 'looks' en budget, maar niets van wat ik hoorde kon me overtuigen. Toen zei de verkoper 'Oh, maar je wilt ook iets heel anders' en sloot in de andere ruimte een setje LS 3/5A aan (net uit, toen) aan een Audio Innovations 500 versterker. Kijk, DAT was wat ik zocht! (en ook minimal design!) Daarna was het allemaal heel eenvoudig.
Ik heb een paar jaar geleden overwogen mijn LS3/5A ter vervangen door de B&W CM1, maar vond ze niet beter (zeker anders, maar niet per sé slechter!) dan mijn oude BBC speakertjes. Ik zou je aanraden dus ook eens naar een setje LS3/5A te luisteren. En meer on-topic zullen anderen de AL Cantus II aanbevelen (daar kan ik niet over oordelen.)
Bij mij ging het vergelijkbaar. Wel simpeler begonnen. Alleen LS3/5a (1976), AI 500 (1990), uhhh? Ik heb mijn LS3/5a in 1987 blind gekocht (toen nog met een Yamaha, later Cyrus 2, toen Audio Innovations 500). Maar idd, heel goede combi. Ik heb daar ook jaren mee gespeeld.
Ik heb de Aurum Cantus dus wel gehoord (de Leisure 2SE dan) en die klinken heel vergelijkbaar maar dan met mooier hoog en meer bas.
Anoniem: 210077 schreef op woensdag 09 februari 2011 @ 21:41:
Ok ik begin opnieuw. Waarom heb je allerlei cd-spelers, tuners nodig als je een laptop kunt gebruiken?
Het is gewoon een normale vraag waar ik oprecht benieuwd ben naar wat te redenen zijn. Ik zie namelijk geen enkel voordeel om meerdere dingen aan te schaffen. Je hoeft niet gelijk geirriteerd te reageren.
Jawel, want je hebt al eerder blijk gegeven van je onwetendheid en bananen in je oren.
Tuner=overbodig. Baggerkwaliteit. Internetradio=BaggeR²
Ja, en waarom zou je een cd-speler gebruiken. Nou, omdat het een simpel apparaat is dat voor 1 doel gemaakt is. Een laptop is een kloteapparaat, een ergonomische nachtmerrie totaal niet ontworpen om muziek mee weer te geven. Bovendien zijn ellenlange playlists de doodsteek voor je muziekbeleving. Je blijft maar luisteren naar dingen die je niet op dat moment hebt uitgekozen en bij je stemming passen. Been there, done that.
[*sarcasme waarschuwing* !!!] Waarom zou je überhaupt nog naar een installatie luisteren als je gewoon met oordopjes naar je geliefde iPhone kunt luisteren? Het is dat er geen ingebouwde vagina inzit, anders had je je hele leven niets anders meer nodig
Enne, ik blijf al 30 jaar bij mijn standpunt omdat ik nml uit ervaring beter weet; vinyl klinkt gewoon beter dan CD. Het houdt de aandacht veel meer bij de muziek, niet alleen door het ritueel en de kortere duur (20 min is ongeveer de max concentratieboog voor jonge mensen) maar ook omdat het boeiender klinkt ('muzikaler').
@Botje96
Rotel is zonder meer mooi, de andere merken zijn ook echt goede merken. Maar met alle respect voor je plannen, ik zou toch echt NOOIT meer terug willen naar zo'n truttig standaard torentje. Of ze moeten echt heel, heel goed zijn.
Wat ik ook niet snap, wat is het nadeel van die Emotiva dan? Ok, bestellen kost ff wat moeite. Garantie? Het is echt maar heel zelden dat apparatuur binnen de garantie kapot gaat, en daarna moet een evt. reparatie toch betaald worden.
Die cd-speler is prima, de voorversterker ook, de UMC-1 heeft voordelen die je bij de merken die je opnoemt niet hebt (inmeten van de ruimte, zeer belangrijk voordeel!). Eindversterker is IMHO te duur met opsturen, al is die 7.1 nu wel een heel mooie aanbieding.
Sailorman schreef op woensdag 09 februari 2011 @ 21:51:
Even een vraag voor
de experts mij :-)
Ik ben al een aantal jaren heel tevreden met mijn Yarland FV34CIII.
dat ik liever naar de AMC dan naar mijn eigen Yarland luister op mijn eigen speakers. De AMC heeft simpelweg meer attack, meer punch, gaat dieper in het laag zonder bonkerig te worden, klinkt gedetailleerder. Kortom de versterker is meer fun om naar te luisteren. Mijn Yarland klinkt weliswaar (veel) verfijnder en ruimtelijker maar is lang niet zo overtuigend, met name in het laag. Op de Yarland wordt het geluid meer een mooi sausje - ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven.
Nu hoop ik dat enigzins te tackelen met een beetje tuberollen. ... of ik zomaar elke EL84 buis in mijn Yarland kan swappen. Ik zat te denken aan deze:
dure. Kan dit zomaar zonder dat ik mijn versterker in de fik zet of er iets anders kapot gaat?
Ik snap helemaal wat je bedoelt. Buizengeluid is heel mooi, maar het moet ook niet te lievig worden. Ik had dat in het begin ook met mijn FV34A. Je kunt het geluid nog wel een flink stuk ophalen met een paar tweaks: andere voorbuizen, eindbuizen en andere koppelcondensatoren.
Niet te bangelijk met die buizen, die kun je gewoon verwisselen als de versterker uit staat, en de buizen koud (anders brand je je fikken). De voorbuizen zijn minstens zo belangrijk als de eindbuizen. De standaard EL84 eindbuizen zijn op zich prima, als ze inmiddels niet al versleten zijn. Dan wordt het geluid ook sloom nml. TAD maakt zelf geen buizen, ik weet niet welke dit zijn, maar ik vermoed dat Sovtek EL84M net zo goed of beter zijn en de helft kosten. Ik heb zelf (andere amp) Philips EL84 en die klinken heel goed.
De voorbuisjes valt veel meer winst uit te halen. Ik heb er nog diverse van liggen. GE, Svetlana, 6N3pE, Western Electric, Raytheon, CBS, RCA. Meer power, mooiere klank, meer ruimte.
En dan, wat bij mij het meeste gedaan heeft voor de klank, de koppelcondensatoen wisselen voor PiO's (paper in oil) ipv de standaard Solen prut. Nu neem ik aan dat jij de EU versie hebt met ClarityCap SA's. Dan heb je wel veel meer bas en mooiere ruimtelijkheid en zijdezacht, maar terughoudend hoog. Typisch CC-SA geluid; dikke vette bechamelsaus.
Je kunt
hier heel voordelig EL84 bestellen, de voorbuisjes heb ik meer en beter.
Caps ook nog , oeps, je hebt er 4 nodig natuurlijk. Ik heb nog maar 2 Sprague 0.47µF. Ik wil je evt wel helpen met solderen, maar dan moet ik wel nieuwe bestellen. Of Russische PiO's gebruiken (heb ik nog zat). En jij even de V meten over de koppelcaps met inschakelen. Als het niet ver over de 200V piekt is het geen probleem.
10W is zat voor 90dB/W.
[
Voor 62% gewijzigd door
Verwijderd op 10-02-2011 01:59
]