Revisie 1: 19-1-2010
Ons idee voor de 'basis' handleiding was om een stap-voor-stap-handleiding op te stellen. Hoe je een degelijke review opzet en schrijft die 3 of 4 sterren moet kunnen halen - mits je een beetje je best doet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het basis kennen en kunnen van een gemiddelde user, zoals wij zelf ook onze eerste reviews schreven. Het basis hoofdstuk is dus die 'handleiding'.
Het geavanceerde deel zijn de uitbreidingen, 'de slagroom op de taart', om je review nog mooier te maken, of nog uitgebreider, etc. Je kunt bedenken, dat wij niet verwachten dat iemand die de basis handleiding doorploegt, meteen begrijpt en doorheeft hoe je een grote tabel in elkaar schroeft. Wij hebben het ook stap voor stap moeten leren, sterker nog we leren nog iedere dag!
Bronnen en inspiratie
Als input hebben wij gebruik gemaakt van:
• Ons eigen ervaringen
• Megaflix
• [PW] POLL: Handleiding product review schrijven
• De diverse blogs die in 'de poll' genoemd worden
Afronding
Deze handleiding is nog (lang) niet klaar, maar we wilden deze draft-versie al wel publiceren om feedback te krijgen. De delen die geschreven zijn, zijn in ieder geval al bruikbaar voor degene die daar behoefte aan heeft.
Revisies en updates
We hebben besloten de draft te updaten in 'revisies'. Dit om te voorkomen dat ons brondocument en deze post niet meer synchroon gaan lopen. Elke revisie bevat meedere verbeterpunten, gegeven door de feedback en wat we zelf nog zijn tegen gekomen; en soms ook extra stukken die klaar zijn voor draft-publicatie. De veranderingen staan onderaan in een changelog, en in een aparte forumpost. De changelog zal per revisie worden vervangen, zodat er niet een enorme lijst komt te staan.
De feedback van jullie zal zorgvuldig worden overwogen en helpt ons enorm, dus blijf vooral feedback geven!
Vandaar dat we deze handleiding presenteren. Het doel van de handleiding is tweedelig. Als eerste om mensen een handgreep te geven met betrekking tot het opzetten, schrijven, fotograferen/illustreren en presenteren van hun ervaringen in een review. Als tweede willen we een aantal extra tips en trucs geven die je kunnen helpen de review naar een nog hoger niveau te tillen. Oftewel: we combineren zowel het concept handleiding als naslagwerk, zodat je later nog even terug kan zoeken.
De handleiding is absoluut geen verplichte kost, dus je mag deze handleiding links laten liggen als je wilt en zelf wat proberen. Wil je echter je review naar een hoger niveau tillen, maar weet je niet hoe, of heb je hulp nodig op een bepaald gebied, of zoek je naar tips en trucs? Lees dan vooral verder.
Echter een productreview is meer dan een veredelde serenade. Het is de bedoeling dat andere mensen een goed beeld krijgen van het hele product. Daarbij is het dus heel belangrijk dat de reviewer (jij dus) een neutrale positie inneemt in je review. Dit betekent dat zowel de goede als de slechte kanten moeten worden belicht.
Heel veel mensen maken momenteel gebruik van productreviews om hun keuze kracht bij te zetten, of om überhaupt een keuze te maken. We streven er dus ook naar om zoveel mogelijk goede reviews te verzamelen, zodat we dit kunnen bevorderen. Daarbij hebben we dus veel mensen nodig die de moeite willen nemen om goede reviews te schrijven. Waar we naar streven is dat iedereen minimaal een 3 sterren review schrijft.
De algemeen geaccepteerde verdeling is als volgt:

Om daadwerkelijk een review te maken, moet je eerst een 'simpele review' maken. Dit is een review waarvan alleen de beoordelingen ingevuld worden. Door op de knop 'Review schrijven' te klikken, krijg je de pop-over voor de 'simpele review'. Dit schermpje spreekt aardig voor zich. Onderaan aan deze pop-over staat een link die je in staat stelt om gelijk een productreview te schrijven.

Simpele reviews kan je (later) vinden door in de 'pricewatch', of 'reviews' naar het product te zoeken. Vervolgens kan je in de tab 'Productreviews' de simpele review terug vinden. Een andere plek om je reviews te vinden, is door op 'My TNet' (je profielpagina) te klikken. Hier staan al je reviews overzichtelijk aan de rechter kant opgesomd.

5.2.1Uitleg stappenplan
Om beginners een eerste handgreep te geven over het opzetten van een uitgebreid review, gebruik makende van simpel kennen en kunnen, is er een stappenplan opgezet.
Dit stappenplan is niet verplicht, maar het geeft een simpele structuur en een stevige basis voor het maken van een gedegen productreview. Het proces is onderverdeeld in de volgende stappen:
5.2.2 Hoe lang heb je nodig?
Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. De tijd benodigd om een goed review te schrijven hangt af van zowel de schrijver als het product. Het is zelfs niet mogelijk een gemiddelde tijd te noemen. Het is daarom wellicht belangrijk te realiseren dat de review niet in 1 keer af hoeft. Niemand op Tweakers.net gaat merken dat je 2 dagen of 2 weken aan je review hebt gewerkt, als het eindresultaat hetzelfde is. Het eindresultaat is hetgene wat beschikbaar wordt voor andere lezers.
Het is daarom ook aan te raden je review te schrijven in een tekstverwerker, zoals Word, Open Office of Google Docs. In deze tekstverwerkers kan je tegelijkertijd gebruik maken van de spellingscontrole. En mocht je vertrouwd genoeg zijn met de UBB-code van Tweakers.net, dan kan je deze gelijk toevoegen aan de tekst. Het uiteindelijke werk in de revieweditor bestaat dan uit het kopiëren van de tekst, puntjes op de i zetten, en insturen.
5.2.3 Wat is de gewenste lengte?
Er is geen gewenste lengte. De lengte wordt datgene wat je nodig hebt om je review te maken. Sterker nog: een goede review is totaal niet afhankelijk van de lengte! Voor simpele producten zal een productreview echter duidelijk korter zijn dan voor een groter/complexer product. Een productreview van een simpele switch kan bijvoorbeeld af met 2,5 pagina's of minder in Word, terwijl voor een laptop je wel 5 of meer pagina's nodig kan hebben. Dit hangt helemaal af van de reviewer.
Er is echter wel een maximale lengte aan reviews, en dat is 64000 tekens. Dit is inclusief ubb-codes, links naar sites, etc. Je kan de lengte checken door bijvoorbeeld je review in een goede tekst editor te schrijven (bijvoorbeeld Word, Open Office, of Google Docs). Tweakers.net voorziet tegenwoordig ook in een check, jammer genoeg is die alleen achteraf. Je krijgt als je jouw review wil publiceren dan netjes de melding dat de review te lang is en pas gepubliceerd zal worden als je de lengte aangepast (korter gemaakt) hebt. Je hoeft niet bang te zijn dat je tekst kwijt geraakt bent, want teruggekomen in de editor zul je zien dat alles nog aanwezig is.
5.2.4 Gouden regels
Voor het schrijven van productreviews zijn er een aantal simpele vuistregels, welke een goed review definieren:
5.3.1 Waarop baseer je jouw oordeel
Nadat je enige tijd gebruik hebt gemaakt van je product heb je waarschijnlijk al een mening gevormd. Maar belangrijker dan de mening zelf is de afweging die je maakt om tot die mening te komen. Een mening in de trend van 'het werkt niet' of 'het is absoluut perfect!' is niet bruikbaar of hulpzaam voor andere lezers. Het waarom van je mening is belangrijker, want dit ga je proberen over te brengen in je review.
Om dit te versimpelen kun je 'deelmeningen' vormen. Deze deelmeningen wegen allemaal mee naar de eindmening, maar staan los van elkaar. Denk bijvoorbeeld aan 'beeldkwaliteit', 'uiterlijk', 'bouwkwaliteit', 'handleiding', etc. Wat je van de beeldkwaliteit vindt heeft niks te maken met de bouwkwaliteit (en jouw mening erover), maar ze wegen beide wel mee in je uiteindelijke oordeel. Zoals je waarschijnlijk is opgevallen zijn de onderwerpen van de deelmeningen gelijk aan de beoordelingscriteria van Tweakers.net.
Deze deelmeningen kan je verwerken in je review, naast een (korte) uitleg hoe je tot die deelmening komt. De zorgvuldige afweging tussen de deelmeningen laat aan de lezer zien wat je belangrijk vindt en wat niet en maakt de uiteindelijke mening logisch(er) en goed te volgen. De uiteindelijke mening komt in de conclusie te staan, samen met de uiteindelijke afweging tussen alle deelmeningen.
5.3.2 Waar haal je inspiratie vandaan?
Naast het gefundeerd vormen van je mening heb je wellicht nog geen idee wat en hoe je een review nu moet schrijven. Je kunt dan ideeën opdoen door andere reviews te bekijken. Dit kunnen zowel productreviews op Tweakers.net zijn tot professionele reviews op andere sites, en alles ertussenin. Door goed te bekijken wat anderen doen, kan je een idee vormen wat jij graag wilt zien in je eigen review.
De informatie en ideeën die je haalt van de inspiratiebronnen kan je (constant) gebruiken om je review bij te schaven en/of uit te breiden. Productreviews van hetzelfde of gelijkwaardige product(en) geven wellicht een goede bron voor vergelijkingen met jouw product. Professionele reviews geven je accurate metingen om jouw product naast te leggen. Daarnaast kan je zoeken naar ideeën voor verdere onderwerpen die je kan bespreken en testen.
En vergeet natuurlijk je zoektocht naar je uiteindelijke aankoop niet. Mocht je een inpulsaankoop hebben gedaan, dan is dit wat minder van toepassing. Maar als je al tijden heb zitten zoeken naar jouw product, dan heb je waarschijnlijk vele bronnen met informatie van vergelijkbare producten. Van elk van deze producten heb je afwegingen gemaakt en je hebt ze uiteindelijk afgekeurd. De redenen waarom je ze hebt afgekeurd kan prima gebruikt worden in een review. Uitendelijk heb je vele bronnen die gebruikt kunnen worden voor inspiratie, en om je review te onderbouwen of uit te breiden.
Tweakers heeft, om je te helpen, een aantal beoordelingspunten gegeven van het product dat je wilt reviewen. De eerste stap van de 'structuurlijst' is om deze punten over te nemen. Je kunt er vrijwel zeker van zijn dat je lezers die punten zeker weten willen zien in jouw review.
Als voorbeeld is er een 'structuurlijst' opgezet van een fictieve review van een koffiezetapparaat. Als je kiest voor een willekeurig koffiezetapparaat, en vervolgens druk je op 'review schrijven', krijg je de pop-over te zien waarmee je een 'simpele review' maakt. In deze pop-over staan de beoordelingscriteria die benodigd zijn voor een simpel review. Deze punten kan je nu overnemen op je 'structuurlijst'.
Nu heb je de eerste paar punten in je 'structuurlijst'. De meeste mensen zijn echter ook geïnteresseerd in een 'inleiding', 'wat zit er in de doos', en een 'conclusie'. Deze kan je gelijk bij de rest van de 'structuurlijst' zetten. De conclusie is gelijk aan de 'algemene beoordeling' in je tekst, dus die vervangen we gelijk:
In niet al te lange tijd heb je zo aardig wat puntjes waar je wat over kunt vertellen. De volgende stap is zorgen voor een beetje logica in de tekstindeling. Bijvoorbeeld: de 'Handleiding' kan onder 'wat zit er in de doos', en als je 'Schoonmaak mogelijkheid' hebt, kan dat wellicht onder 'Bouwkwaliteit'. Ook de conclusie hoort altijd helemaal achteraan, en voor de overzichtelijkheid kan je de samenvatting dus vooraan zetten:
Mocht je na een stevige 'structuurlijst' maken denken: 'dat is wel heel erg veel', dan kan je de minder belangrijke punten schrappen. Dit focust je review op de kritieke punten. Vergeet hierbij niet dat het belangrijk is zowel positieve als negatieve punten goed belicht te houden! Vergeet daarnaast ook niet dat je deze verwijderde punten niet ineens kan gaan opnoemen of meenemen in je eindafweging (dat scherpt verwarring)!
Als laatste hulpmiddel bij het schrijven kan je de 'structuurlijst' nog verder uitbreiden: je kunt bij bijna elk punt een mening of opmerking neerzetten die in je nog te schrijven review moet komen staan, of een 'TO DO' puntje wat je nog moet uitzoeken:
5.5.1 Leesbaarheid
Het meest belangrijke voor het lekker weglezen van een review is een goed getypt stuk tekst. Nagenoeg niemand vindt het prettig om naar grote lappen aaneengesloten tekst te kijken. Om dat te vermijden, werk je met alinea's. Maak deze alinea's niet te lang, maar ook niet te kort. Een gemiddelde alinea heeft meestal 4 tot 15 regels aan tekst. Je hoeft ze absoluut niet te tellen, maar probeer grote lappen tekst te vermijden door ze op te delen in logische alinea's. Een goed moment om een nieuwe alinea te beginnen is als je een net iets ander onderwerp aansnijdt wat nog steeds onder dezelfde paragraaf valt.
Naast alinea's is ook punctuatie heel belangrijk. Dit betekent dat je elke zin begint met een hoofdletter en ook goed weer afsluit. Dit spreekt waarschijnlijk voor zich, maar een slechte punctuatie kan een anders goede review totaal verpesten voor veel lezers! Een klein beetje extra aandacht aan goed lopende zinnen, met de gebruikelijke leestekens maakt dat je review lekkerder wegleest en zorgt voor veel minder afhakers onder de lezers.
5.5.2 Basis UBB/RML-codes
Zelfs een simpele review heeft iets van structuur nodig. Dit valt prima met de basis UBB-code te doen die je aan de rechterkant van je productreviewveld vindt. Met de [b][/b] om een tekst heen maak je de tekst bold en kan dan dienen als tussenkop. Om nadruk op iets te leggen is de [u][/u] er om te onderstrepen en mocht je iets citeren dan kan dit met behulp van de [quote][/quote] tags. Mocht een citaat te kort zijn of quote tags te overdadig zijn dan is het simpeler om met [i][/i] de tekst cursief en eventueel tussen aanhalingstekens neer te zetten.
Voor de opmaak zijn er vele verschillende variaties mogelijk, maar het meest gebruikte systeem voor hoofdstukken, paragrafen en subparagrafen is als volgt:
Ook een plaatje toevoegen is te doen via een ubb-code [img][/img]. Tussen beide 'img' tags kun je een link naar een plaatje kopieren, welke dan direct zichtbaar is voor de lezer.
Als laatste is ook de [list][*][/list] ubb van belang. Hiermee kan je een puntenlijstje ('bullet list') maken. Er is met de [list][/list] verschillende variaties mogelijk, maar [*] is naast de meest simpele, ook de meest gebruikte variant. De '[*]'-tag zet je voor elk punt neer, want dit ([*]) vormt de daadwerkelijke bullet (• ):
[list]
[*]Het eerste punt
[*]Het tweede punt
[*]Het derde punt
[/list]
Dit ziet er dan als volgt uit:
De uitgebreide versie van alle UBB-tags staat in de UBB FAQ op tweakers.net
5.5.3 Eenvoudig afbeeldingen in je review
Standaard heb je de beschikking om 4 afbeeldingen van maximaal 1024*768 pixels met een maximale bestandsgrootte van 300KB uploaden. Deze afbeeldingen kun je als volgt in de review neerzetten [afbeelding1] voegt de eerste afbeelding toe in je review. [afbeelding2], [afbeelding3] en [afbeelding4] voegen de overige 3 afbeeldingen toe.
Hier moet je dus opletten dat je productreview zelf maar 575 pixels breed is en je foto's en screenshots tot 1024 pixels breed kunt toevoegen en dus bijna de helft van je afbeelding weg kan vallen. Mooier is om [img width=575]link naar plaatje[/img] te gebruiken, zo kan je ook van externe bronnen foto's toevoegen zoals je Tweakers.net fotoalbum, TinyPic, of bijvoorbeeld een openbare webalbum map, zoals: Picasa, Flickr of Photobucket .
Om de laadtijd van je productreview laag te houden, is het de bedoeling dat je de afbeeldingen die je gebruikt omzet naar .jpg of .png. Het wordt niet op prijs gesteld als je een ander formaat gebruikt, zoals bijvoorbeeld .bmp, dit vanwege de grootte van andere bestandstypen. Er zijn verschillende programma's die je kunnen helpen om plaatjes naar het betreffende grootte en bestandsformaat. Denk bijvoorbeeld aan Paint (bijgevoegd bij Windows), Paint Shop Pro (shareware), Photoshop (commercieel), The Gimp (gratis), IrfanView (gratis) of Paint.net (gratis).
Je hebt nu nagenoeg alles wat je nodig hebt om een gedegen review te schrijven. Nu komt het moment om ook daadwerkelijk aan de tekst te gaan beginnen. Alleen wat is nu de bedoeling, en wat moet je nu schrijven?
Er is geen precieze instructie mogelijk waarin staat wat je precies moet schrijven. Maar als je goed kijkt naar alle bronnen die je hebt verzameld voor je review, en dan met name de reviews (van tweakers.net of professionele reviews), kan je goed zien wat en waarover wordt geschreven. Probeer hier de inspiratie voor de tekst zelf vandaan te halen, maar hou daarbij vooral wel je eigen stijl aan.
Een paar puntjes om in het achterhoofd te houden zijn: het is geen school- of werkrapport. Er mag dus best humor of (lichte) sarcasme in staan. Probeer het lekker leesbaar te maken (wees gerust losjes), denk bijvoorbeeld aan een tijdschriftartikel. Maar hou wel altijd nette taal aan, dus geen 'vuile taal' en scheldkannonades.
Om je toch een beetje te helpen met de wat lossere onderdelen van een review, zijn hieronder een aantal belangrijke onderdelen van het review uitgediept.
5.6.1 De inleiding
De inleiding is datgene waar je, na je samenvatting bovenaan je review, mensen mee trekt. De inleiding kan je gebruiken om een informeel woord tot de lezer te richten. Een goede inleiding geeft een scenario en de omliggende zaken in een review. Met scenario wordt bedoeld hoe je tot het besluit kwam om een aankoop nodig te hebben.
Om een voorbeeld te geven: "Mijn telefoon was onlangs aangevallen door een groep speelse honden, nadat deze per ongeluk uit mijn hand glipte terwijl ik de stok weggooide. Mijn oude telefoon kreeg een hoop hondentanden te verduren, en overleefde het dan ook niet." Naast een scenario zijn er meerdere dingen die in een inleiding kunnen:
Mocht de aflevering niet helemaal naar wens gegaan zijn, is het van belang niet de winkel te gaan bestraffen in je review! Mocht je de winkel toch willen noemen, hou het dan bij een neutrale opmerking zoals: "de verzending verliep niet naar wens". Mocht je winkels willen bestraffen voor hun slechte gedrag, is daar de mogelijkheid voor in de Tweakers shopreviews.
5.6.2 De samenvatting
Als je normaal een rapport schrijft, dan komen daar zaken in naar voren als de verantwoording, de doelen, opzet, metingen, uitwerkingen, conclusies en aanbevelingen. Als je dit af hebt dan voeg je aan de voorkant nog even een samenvatting toe om de lezer op het juiste been te zetten, te laten zien dat het voor hem/haar ook wel eens interessant kan zijn of, om je bevindingen heel compact weer te geven, waar de lezer dan zonder veel tijdverlies toch wat mee kan doen.
Natuurlijk een review is geen rapport, maar een aantal zaken komen we daar toch in tegen.
Naast de punten die hierboven staan genoemd is er nog een belangrijke reden om aan het begin een samenvatting te zetten. Dit heeft te maken met de opzet van Tweakers.Net. Als je namelijk een product zoekt via pricewatch of zo (bijvoorbeeld "55-200mm"), dan word je als je op de eerste lens klikt doorverwezen naar deze pagina. Kies je vervolgens het tabblad productreviews dan krijg je een overzicht van de verschenen reviews te zien met een stukje tekst. De samenvatting is qua lengte precies aangepast aan dat stukje tekst. De bezoeker krijgt nu gelijk alle highlights uit de reviews mee, en weet ongeveer wat hij van de reviews en de lens (volgens de reviewers) kan verwachten. Het doel van de samenvatting is de lezer te boeien voor de reviews (hij was daar bewust aangekomen) zodat hij vervolgens doorklikt om ze helemaal te lezen.
Op de prijzentab staat ook een klein stukje van de review, maar daar biedt deze samenvatting helaas geen uitkomst. Het aantal weergegeven karakters is daar te beperkt voor.
5.6.3 De conclusie
We kunnen in de review eigenlijk twee conclusies onderscheiden:
Maar er zijn een aantal dingen waar we voor moeten waken:
Net als de samenvatting moet je alles over het product terug kunnen vinden in het verhaal. In de conclusie worden alleen elementen samengevoegd of nog eens extra gewicht gegeven of juist gerelativeerd (bijvoorbeeld je 'deelmeningen'). Je leidt als het ware de lezer mee naar de highlights uit je review en kan daarbij extra inzicht verschaffen door nieuwe combinaties te leggen, waarvoor in het verhaal geen plaats was.
Toen je het product aanschafte had je er verwachtingen van. Of deze verwachtingen uitgekomen zijn; waar het product beter voldeed dan verwacht, of juist niet, is allemaal prima te verwoorden in de conclusie.
De conclusie leent zich ook uitstekend om jouw product eens af te zetten tegen concurrerende producten en zo een "buy"- of "no-buy"-advies te onderbouwen.
Waar je in jouw review vooral beschouwend was naar je eigen product, kun je hier prima neer zetten waar het product t.o.v. de concurrent in uitblinkt of juist in te kort schiet. Dit kan natuurlijk ook factoren bevatten zoals de bijgeleverde software, ondersteuning, of noem maar op.
In het kort komt het er op neer dat als een lezer jouw samenvatting en conclusie heeft gelezen hij eigenlijk alle belangrijke factoren op het netvlies moet hebben. Natuurlijk een gedegen en diepgaand inzicht kan hij op dat moment nog niet hebben, maar dat is ook absoluut niet noodzakelijk.
Na het schrijven van je verhaal komt het volgende belangrijke onderdeel: de spellingscontrole. Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat de lezer niet zit te wachten op een review die vol staat van de spelfouten. Nu zullen er altijd wel een paar in staan, maar die kan je eruit halen door het review een dagje te laten staan, en dan opnieuw te lezen. Ook helpt de spellingscontole van tekstverwerkers een hele hoop. Het is ten zeerste aan te raden deze te gebruiken.
Als je de review in Word schrijft, word je vanaf het begin door de tekstverwerker geholpen. Je kunt schrijffouten automatisch laten corrigeren (leidt wel zo nu en dan tot zeer onverwachte resultaten
), of het op een later moment doen, waarbij je de regie volledig in eigen hand houdt. Er is ook ondersteuning mogelijk op het gebied van de grammatica, voor wat het waard is, want een echt goede grammatica-corrector bestaat (nog) niet.
Werk je liever gelijk in je browser (hetzij in "Review toevoegen/bijwerken", hetzij in notepad van T.Net) dan zijn er een hoop browsers waarbij je gebruikt kunt maken van plug-inns voor de spellingscontrole. MS-IE voorziet daar (nog) niet in, maar FF, Opera, Chrome (?) vertelllen je direct wanneer je een woord fout typt door er stippeltjes onder te zetten.
5.7.2 Productreview updates
Nu heb je jouw (eerste) review. En na het posten kom je erachter dat een deel van je informatie niet klopt, of je hebt nieuwe ervaringen opgedaan, of het product is kapot gegaan, etc. Dit soort dingen kan je toevoegen aan een 'update' van je review. Deze worden enorm op prijs gesteld.
Het is echter wel van belang dat mensen kunnen zien wat je hebt veranderd in je update. Voor een paar spelfoutverbeteringen wordt je review niet opnieuw bovenaan de lijst met nieuwe reviews gezet, maar wel voor de grotere updates. Om te laten zien dat dit een serieuze update is, wordt het plezierig gevonden om een 'changelog' bij te houden. Hier zijn verschillende voorkeuren voor, maar vaak staat deze onderaan het review, in kleine letters (gebruik daarvoor de [small][/small] tag). Zet achter de datum van de verandering kort wat je hebt aangepast.
Changelog revisie (datum: 19-1-2010):
- Review bewerken overzetten naar hoofdstuk 5 --> 5.1
- Wat te schrijven: de inleiding: Hoe ben je tot je keuze gekomen (staat er al deels in)/hoe heb je je product gekregen/afweging (deels) toevoegen in review --> 5.6 en 5.6.1
- Nieuwe alinea onder Opmaak: alinea's en goede interpunctie --> 5.5.1
- opmerking over sterren beoordeling reviews --> 3.2
- opmerking over lengte (een goed review is absoluut niet afhankelijk van lengte) --> 5.2.3
- bijvoegen bij inleiding: zowel te gebruiken als handleiding en naslagwerk. --> Inleiding
Verantwoording
OpbouwOns idee voor de 'basis' handleiding was om een stap-voor-stap-handleiding op te stellen. Hoe je een degelijke review opzet en schrijft die 3 of 4 sterren moet kunnen halen - mits je een beetje je best doet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het basis kennen en kunnen van een gemiddelde user, zoals wij zelf ook onze eerste reviews schreven. Het basis hoofdstuk is dus die 'handleiding'.
Het geavanceerde deel zijn de uitbreidingen, 'de slagroom op de taart', om je review nog mooier te maken, of nog uitgebreider, etc. Je kunt bedenken, dat wij niet verwachten dat iemand die de basis handleiding doorploegt, meteen begrijpt en doorheeft hoe je een grote tabel in elkaar schroeft. Wij hebben het ook stap voor stap moeten leren, sterker nog we leren nog iedere dag!
Bronnen en inspiratie
Als input hebben wij gebruik gemaakt van:
• Ons eigen ervaringen
• Megaflix

• [PW] POLL: Handleiding product review schrijven
• De diverse blogs die in 'de poll' genoemd worden
Afronding
Deze handleiding is nog (lang) niet klaar, maar we wilden deze draft-versie al wel publiceren om feedback te krijgen. De delen die geschreven zijn, zijn in ieder geval al bruikbaar voor degene die daar behoefte aan heeft.
Revisies en updates
We hebben besloten de draft te updaten in 'revisies'. Dit om te voorkomen dat ons brondocument en deze post niet meer synchroon gaan lopen. Elke revisie bevat meedere verbeterpunten, gegeven door de feedback en wat we zelf nog zijn tegen gekomen; en soms ook extra stukken die klaar zijn voor draft-publicatie. De veranderingen staan onderaan in een changelog, en in een aparte forumpost. De changelog zal per revisie worden vervangen, zodat er niet een enorme lijst komt te staan.
De feedback van jullie zal zorgvuldig worden overwogen en helpt ons enorm, dus blijf vooral feedback geven!
Handleiding User Productreview schrijven
1. Inhoudsopgave
- Inhoudsopgave
- Inleiding
- Productreview
- Simpele productreview maken
- Basis productreview schrijven
- Review bewerken
- Het stappenplan
- Uitleg stappenplan
- Tijdsduur
- Lengte
- Gouden regels
- Oordeel + Inspiratie
- Waarop baseer je je oordeel
- Waar haal je inspiratie vandaan
- Structuurlijst
- Opmaak
- Leesbaarheid
- Basis UBB/RML-codes
- Basis afbeeldingen
- Tekst - wat te schrijven
- De inleiding
- Samenvatting
- Conclusie
- Controle en updates
- Spelling controleren
- Updates
2. Inleiding
Tweakers.net heeft de gebruiker de mogelijkheid gegeven om productreviews te schrijven, maar niet iedereen weet hoe men deze functie volledig kan benutten. Het begint vaak al met wat nu in hemelsnaam op te schrijven en hoe, maar ook hoe men de UBB-codes moet gebruiken voor de opmaak en/of indeling.Vandaar dat we deze handleiding presenteren. Het doel van de handleiding is tweedelig. Als eerste om mensen een handgreep te geven met betrekking tot het opzetten, schrijven, fotograferen/illustreren en presenteren van hun ervaringen in een review. Als tweede willen we een aantal extra tips en trucs geven die je kunnen helpen de review naar een nog hoger niveau te tillen. Oftewel: we combineren zowel het concept handleiding als naslagwerk, zodat je later nog even terug kan zoeken.
De handleiding is absoluut geen verplichte kost, dus je mag deze handleiding links laten liggen als je wilt en zelf wat proberen. Wil je echter je review naar een hoger niveau tillen, maar weet je niet hoe, of heb je hulp nodig op een bepaald gebied, of zoek je naar tips en trucs? Lees dan vooral verder.
3. Productreview
3.1 Waarom een productreview?
Het doel van een productreview schrijven is om anderen mee te delen wat jouw ervaringen zijn met een bepaald product. Mocht je heel lang gezocht hebben naar een nieuw scherm, of heb je een impulsaankoop gedaan, dan kan je andere mensen laten delen in jouw ervaringen. Deze ervaringen hoeven niet perse rooskleurig te zijn, of rooskleurig voorgehouden te worden. Je hebt het recht om je product helemaal de grond in te boren, mits dat jouw ervaring is.Echter een productreview is meer dan een veredelde serenade. Het is de bedoeling dat andere mensen een goed beeld krijgen van het hele product. Daarbij is het dus heel belangrijk dat de reviewer (jij dus) een neutrale positie inneemt in je review. Dit betekent dat zowel de goede als de slechte kanten moeten worden belicht.
Heel veel mensen maken momenteel gebruik van productreviews om hun keuze kracht bij te zetten, of om überhaupt een keuze te maken. We streven er dus ook naar om zoveel mogelijk goede reviews te verzamelen, zodat we dit kunnen bevorderen. Daarbij hebben we dus veel mensen nodig die de moeite willen nemen om goede reviews te schrijven. Waar we naar streven is dat iedereen minimaal een 3 sterren review schrijft.
3.2 Beoordeling productreviews
Productreviews op Tweakers.net hebben verschillende haalbare niveaus. Deze niveaus vertalen zich in een beoordeling in een aantal sterren, gegeven door de lezers. In totaal zijn er 5 sterren mogelijk, en zoals verwacht: hoe hoger, hoe beter.De algemeen geaccepteerde verdeling is als volgt:
- 1 Ster: Zeer slordige en onvolledige review met gebrekkige onderbouwing.
- 2 Sterren: (Matige) review met onvolledige beargumentatie.
- 3 Sterren: Korte en bondige review met degelijke beargumentatie en een nette layout
- 4 Sterren: Goed verzorgde review, goede onderbouwing en uitgebreid omschreven ervaringen
- 5 Sterren: De krenten in de pap. Bijzonder uitgebreide reviews van zeer hoog niveau.
4. Simpele productreview maken
Het aanmaken van een productreview op tweakers.net is voor veel mensen een beetje omslachtig. Toch is het absoluut niet moeilijk. Als eerste zoek je het product op in de prijslijst. Als er al een productreview over is gemaakt, kan je het product ook onder 'reviews' vinden.
Om daadwerkelijk een review te maken, moet je eerst een 'simpele review' maken. Dit is een review waarvan alleen de beoordelingen ingevuld worden. Door op de knop 'Review schrijven' te klikken, krijg je de pop-over voor de 'simpele review'. Dit schermpje spreekt aardig voor zich. Onderaan aan deze pop-over staat een link die je in staat stelt om gelijk een productreview te schrijven.

Simpele reviews kan je (later) vinden door in de 'pricewatch', of 'reviews' naar het product te zoeken. Vervolgens kan je in de tab 'Productreviews' de simpele review terug vinden. Een andere plek om je reviews te vinden, is door op 'My TNet' (je profielpagina) te klikken. Hier staan al je reviews overzichtelijk aan de rechter kant opgesomd.
5. Basis productreview schrijven
5.1 Review bewerken
Nadat je een simpele review hebt aangemaakt kan je deze bewerken. Dit doe je door je review op te zoeken, en erop te klikken. Vervolgens staat er aan de rechter kant van het scherm (naast je simpele review) 'review bewerken'. Als je daar op klikt kom je in het review-bewerkingsscherm terecht. In dit scherm maak je (of kopieer je) jouw (uiteindelijke) tekst van je review. Om te zorgen dat andere mensen je review niet kunnen zien terwijl jij nog aan het aanpassen bent, kan je de review op 'previewmodus' zetten. Deze modus is alleen aan te zetten nadat de 'review status' op 'online' staat. Dit betekent dat je je review tenminste 1 keer moet insturen en dan bewerken.
5.2 Het stappenplan
5.2.1Uitleg stappenplan
Om beginners een eerste handgreep te geven over het opzetten van een uitgebreid review, gebruik makende van simpel kennen en kunnen, is er een stappenplan opgezet.
Dit stappenplan is niet verplicht, maar het geeft een simpele structuur en een stevige basis voor het maken van een gedegen productreview. Het proces is onderverdeeld in de volgende stappen:
- Oordeel/Inspiratie
- Structuur (dmv structuurlijst)
- Opmaak
- Controle
- Updates
5.2.2 Hoe lang heb je nodig?
Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. De tijd benodigd om een goed review te schrijven hangt af van zowel de schrijver als het product. Het is zelfs niet mogelijk een gemiddelde tijd te noemen. Het is daarom wellicht belangrijk te realiseren dat de review niet in 1 keer af hoeft. Niemand op Tweakers.net gaat merken dat je 2 dagen of 2 weken aan je review hebt gewerkt, als het eindresultaat hetzelfde is. Het eindresultaat is hetgene wat beschikbaar wordt voor andere lezers.
Het is daarom ook aan te raden je review te schrijven in een tekstverwerker, zoals Word, Open Office of Google Docs. In deze tekstverwerkers kan je tegelijkertijd gebruik maken van de spellingscontrole. En mocht je vertrouwd genoeg zijn met de UBB-code van Tweakers.net, dan kan je deze gelijk toevoegen aan de tekst. Het uiteindelijke werk in de revieweditor bestaat dan uit het kopiëren van de tekst, puntjes op de i zetten, en insturen.
5.2.3 Wat is de gewenste lengte?
Er is geen gewenste lengte. De lengte wordt datgene wat je nodig hebt om je review te maken. Sterker nog: een goede review is totaal niet afhankelijk van de lengte! Voor simpele producten zal een productreview echter duidelijk korter zijn dan voor een groter/complexer product. Een productreview van een simpele switch kan bijvoorbeeld af met 2,5 pagina's of minder in Word, terwijl voor een laptop je wel 5 of meer pagina's nodig kan hebben. Dit hangt helemaal af van de reviewer.
Er is echter wel een maximale lengte aan reviews, en dat is 64000 tekens. Dit is inclusief ubb-codes, links naar sites, etc. Je kan de lengte checken door bijvoorbeeld je review in een goede tekst editor te schrijven (bijvoorbeeld Word, Open Office, of Google Docs). Tweakers.net voorziet tegenwoordig ook in een check, jammer genoeg is die alleen achteraf. Je krijgt als je jouw review wil publiceren dan netjes de melding dat de review te lang is en pas gepubliceerd zal worden als je de lengte aangepast (korter gemaakt) hebt. Je hoeft niet bang te zijn dat je tekst kwijt geraakt bent, want teruggekomen in de editor zul je zien dat alles nog aanwezig is.
5.2.4 Gouden regels
Voor het schrijven van productreviews zijn er een aantal simpele vuistregels, welke een goed review definieren:
- Wees kritisch
- Zorg voor een goede opmaak
- Elimineer zoveel mogelijk taalfouten en kromme zinnen
- Voeg illustratief materiaal toe (foto's, plaatjes, grafieken, e.d.)
- Probeer een zo logisch mogelijke indeling te hebben voor je review
5.3 Oordeel en inspiratie
5.3.1 Waarop baseer je jouw oordeel
Nadat je enige tijd gebruik hebt gemaakt van je product heb je waarschijnlijk al een mening gevormd. Maar belangrijker dan de mening zelf is de afweging die je maakt om tot die mening te komen. Een mening in de trend van 'het werkt niet' of 'het is absoluut perfect!' is niet bruikbaar of hulpzaam voor andere lezers. Het waarom van je mening is belangrijker, want dit ga je proberen over te brengen in je review.
Om dit te versimpelen kun je 'deelmeningen' vormen. Deze deelmeningen wegen allemaal mee naar de eindmening, maar staan los van elkaar. Denk bijvoorbeeld aan 'beeldkwaliteit', 'uiterlijk', 'bouwkwaliteit', 'handleiding', etc. Wat je van de beeldkwaliteit vindt heeft niks te maken met de bouwkwaliteit (en jouw mening erover), maar ze wegen beide wel mee in je uiteindelijke oordeel. Zoals je waarschijnlijk is opgevallen zijn de onderwerpen van de deelmeningen gelijk aan de beoordelingscriteria van Tweakers.net.
Deze deelmeningen kan je verwerken in je review, naast een (korte) uitleg hoe je tot die deelmening komt. De zorgvuldige afweging tussen de deelmeningen laat aan de lezer zien wat je belangrijk vindt en wat niet en maakt de uiteindelijke mening logisch(er) en goed te volgen. De uiteindelijke mening komt in de conclusie te staan, samen met de uiteindelijke afweging tussen alle deelmeningen.
5.3.2 Waar haal je inspiratie vandaan?
Naast het gefundeerd vormen van je mening heb je wellicht nog geen idee wat en hoe je een review nu moet schrijven. Je kunt dan ideeën opdoen door andere reviews te bekijken. Dit kunnen zowel productreviews op Tweakers.net zijn tot professionele reviews op andere sites, en alles ertussenin. Door goed te bekijken wat anderen doen, kan je een idee vormen wat jij graag wilt zien in je eigen review.
De informatie en ideeën die je haalt van de inspiratiebronnen kan je (constant) gebruiken om je review bij te schaven en/of uit te breiden. Productreviews van hetzelfde of gelijkwaardige product(en) geven wellicht een goede bron voor vergelijkingen met jouw product. Professionele reviews geven je accurate metingen om jouw product naast te leggen. Daarnaast kan je zoeken naar ideeën voor verdere onderwerpen die je kan bespreken en testen.
En vergeet natuurlijk je zoektocht naar je uiteindelijke aankoop niet. Mocht je een inpulsaankoop hebben gedaan, dan is dit wat minder van toepassing. Maar als je al tijden heb zitten zoeken naar jouw product, dan heb je waarschijnlijk vele bronnen met informatie van vergelijkbare producten. Van elk van deze producten heb je afwegingen gemaakt en je hebt ze uiteindelijk afgekeurd. De redenen waarom je ze hebt afgekeurd kan prima gebruikt worden in een review. Uitendelijk heb je vele bronnen die gebruikt kunnen worden voor inspiratie, en om je review te onderbouwen of uit te breiden.
5.4 Structuurlijst
Een 'structuurlijst' is een van de eerste dingen die je kunt doen om in grote lijnen te bedenken wat je wilt opschrijven in je review. Op het moment dat je jouw review begint, heb je meestal al een oordeel over je product. Maar hoe kom je daar nu op een georganiseerde manier naartoe, zodat andere mensen ook je oordeel kunnen begrijpen?Tweakers heeft, om je te helpen, een aantal beoordelingspunten gegeven van het product dat je wilt reviewen. De eerste stap van de 'structuurlijst' is om deze punten over te nemen. Je kunt er vrijwel zeker van zijn dat je lezers die punten zeker weten willen zien in jouw review.
Als voorbeeld is er een 'structuurlijst' opgezet van een fictieve review van een koffiezetapparaat. Als je kiest voor een willekeurig koffiezetapparaat, en vervolgens druk je op 'review schrijven', krijg je de pop-over te zien waarmee je een 'simpele review' maakt. In deze pop-over staan de beoordelingscriteria die benodigd zijn voor een simpel review. Deze punten kan je nu overnemen op je 'structuurlijst'.
Nu heb je de eerste paar punten in je 'structuurlijst'. De meeste mensen zijn echter ook geïnteresseerd in een 'inleiding', 'wat zit er in de doos', en een 'conclusie'. Deze kan je gelijk bij de rest van de 'structuurlijst' zetten. De conclusie is gelijk aan de 'algemene beoordeling' in je tekst, dus die vervangen we gelijk:
- Inleiding
- Wat zit er in de doos
- Bouwkwaliteit
- Geluidsproductie
- Ondersteuning door fabrikant
- Prijs
- Conclusie
In niet al te lange tijd heb je zo aardig wat puntjes waar je wat over kunt vertellen. De volgende stap is zorgen voor een beetje logica in de tekstindeling. Bijvoorbeeld: de 'Handleiding' kan onder 'wat zit er in de doos', en als je 'Schoonmaak mogelijkheid' hebt, kan dat wellicht onder 'Bouwkwaliteit'. Ook de conclusie hoort altijd helemaal achteraan, en voor de overzichtelijkheid kan je de samenvatting dus vooraan zetten:
- Samenvatting
- Inleiding
- Wat zit er in de doos
- Handleiding
- Bouwkwaliteit
- Schoonmaak mogelijkheid
- Geluidsproductie
- Ondersteuning door fabrikant
- Uiterlijk
- Bediening
- Kwaliteit koffie
- Prijs
- Conclusie
Mocht je na een stevige 'structuurlijst' maken denken: 'dat is wel heel erg veel', dan kan je de minder belangrijke punten schrappen. Dit focust je review op de kritieke punten. Vergeet hierbij niet dat het belangrijk is zowel positieve als negatieve punten goed belicht te houden! Vergeet daarnaast ook niet dat je deze verwijderde punten niet ineens kan gaan opnoemen of meenemen in je eindafweging (dat scherpt verwarring)!
Als laatste hulpmiddel bij het schrijven kan je de 'structuurlijst' nog verder uitbreiden: je kunt bij bijna elk punt een mening of opmerking neerzetten die in je nog te schrijven review moet komen staan, of een 'TO DO' puntje wat je nog moet uitzoeken:
- Samenvatting:
- Inleiding: Oude koffiezetapparaat vatte vlam
- Wat zit er in de doos: Doos beschadigd bij aflevering, open geweest?
- Handleiding: Paar vage plaatjes, onduidelijk, kleine letters
- Bouwkwaliteit: Prima, wel veel plastic
- Schoonmaak mogelijkheid: Doorspoelen voor ontkalken
- Geluidsproductie: Wasmachine die koffie produceert
- Ondersteuning door fabrikant: Niet nodig gehad (gelukkig)
- Uiterlijk: Mooi
- Bediening: Maar 1 knop, niet moeilijk dus
- Kwaliteit koffie: Lekker
- Prijs: Wel stevig prijsje, hopelijk kwaliteit
- Conclusie: Ik ben tevreden! Wel een beetje duur, maakt beetje lawaai, en de handleiding is prut.
5.5 De opmaak
5.5.1 Leesbaarheid
Het meest belangrijke voor het lekker weglezen van een review is een goed getypt stuk tekst. Nagenoeg niemand vindt het prettig om naar grote lappen aaneengesloten tekst te kijken. Om dat te vermijden, werk je met alinea's. Maak deze alinea's niet te lang, maar ook niet te kort. Een gemiddelde alinea heeft meestal 4 tot 15 regels aan tekst. Je hoeft ze absoluut niet te tellen, maar probeer grote lappen tekst te vermijden door ze op te delen in logische alinea's. Een goed moment om een nieuwe alinea te beginnen is als je een net iets ander onderwerp aansnijdt wat nog steeds onder dezelfde paragraaf valt.
Naast alinea's is ook punctuatie heel belangrijk. Dit betekent dat je elke zin begint met een hoofdletter en ook goed weer afsluit. Dit spreekt waarschijnlijk voor zich, maar een slechte punctuatie kan een anders goede review totaal verpesten voor veel lezers! Een klein beetje extra aandacht aan goed lopende zinnen, met de gebruikelijke leestekens maakt dat je review lekkerder wegleest en zorgt voor veel minder afhakers onder de lezers.
5.5.2 Basis UBB/RML-codes
Zelfs een simpele review heeft iets van structuur nodig. Dit valt prima met de basis UBB-code te doen die je aan de rechterkant van je productreviewveld vindt. Met de [b][/b] om een tekst heen maak je de tekst bold en kan dan dienen als tussenkop. Om nadruk op iets te leggen is de [u][/u] er om te onderstrepen en mocht je iets citeren dan kan dit met behulp van de [quote][/quote] tags. Mocht een citaat te kort zijn of quote tags te overdadig zijn dan is het simpeler om met [i][/i] de tekst cursief en eventueel tussen aanhalingstekens neer te zetten.
Voor de opmaak zijn er vele verschillende variaties mogelijk, maar het meest gebruikte systeem voor hoofdstukken, paragrafen en subparagrafen is als volgt:
- Hoofdstukken: [b][/b] (dik gedrukt)
- Paragrafen: [i][/i] (cursief)
- Subparagrafen: [u][/u] (onderstreept)
Ook een plaatje toevoegen is te doen via een ubb-code [img][/img]. Tussen beide 'img' tags kun je een link naar een plaatje kopieren, welke dan direct zichtbaar is voor de lezer.
Als laatste is ook de [list][*][/list] ubb van belang. Hiermee kan je een puntenlijstje ('bullet list') maken. Er is met de [list][/list] verschillende variaties mogelijk, maar [*] is naast de meest simpele, ook de meest gebruikte variant. De '[*]'-tag zet je voor elk punt neer, want dit ([*]) vormt de daadwerkelijke bullet (• ):
[list]
[*]Het eerste punt
[*]Het tweede punt
[*]Het derde punt
[/list]
Dit ziet er dan als volgt uit:
- Het eerste punt
- Het tweede punt
- Het derde punt
|
De uitgebreide versie van alle UBB-tags staat in de UBB FAQ op tweakers.net
5.5.3 Eenvoudig afbeeldingen in je review
Standaard heb je de beschikking om 4 afbeeldingen van maximaal 1024*768 pixels met een maximale bestandsgrootte van 300KB uploaden. Deze afbeeldingen kun je als volgt in de review neerzetten [afbeelding1] voegt de eerste afbeelding toe in je review. [afbeelding2], [afbeelding3] en [afbeelding4] voegen de overige 3 afbeeldingen toe.
Hier moet je dus opletten dat je productreview zelf maar 575 pixels breed is en je foto's en screenshots tot 1024 pixels breed kunt toevoegen en dus bijna de helft van je afbeelding weg kan vallen. Mooier is om [img width=575]link naar plaatje[/img] te gebruiken, zo kan je ook van externe bronnen foto's toevoegen zoals je Tweakers.net fotoalbum, TinyPic, of bijvoorbeeld een openbare webalbum map, zoals: Picasa, Flickr of Photobucket .
Om de laadtijd van je productreview laag te houden, is het de bedoeling dat je de afbeeldingen die je gebruikt omzet naar .jpg of .png. Het wordt niet op prijs gesteld als je een ander formaat gebruikt, zoals bijvoorbeeld .bmp, dit vanwege de grootte van andere bestandstypen. Er zijn verschillende programma's die je kunnen helpen om plaatjes naar het betreffende grootte en bestandsformaat. Denk bijvoorbeeld aan Paint (bijgevoegd bij Windows), Paint Shop Pro (shareware), Photoshop (commercieel), The Gimp (gratis), IrfanView (gratis) of Paint.net (gratis).
5.6 Tekst - Wat te schrijven?
Je hebt nu nagenoeg alles wat je nodig hebt om een gedegen review te schrijven. Nu komt het moment om ook daadwerkelijk aan de tekst te gaan beginnen. Alleen wat is nu de bedoeling, en wat moet je nu schrijven?
Er is geen precieze instructie mogelijk waarin staat wat je precies moet schrijven. Maar als je goed kijkt naar alle bronnen die je hebt verzameld voor je review, en dan met name de reviews (van tweakers.net of professionele reviews), kan je goed zien wat en waarover wordt geschreven. Probeer hier de inspiratie voor de tekst zelf vandaan te halen, maar hou daarbij vooral wel je eigen stijl aan.
Een paar puntjes om in het achterhoofd te houden zijn: het is geen school- of werkrapport. Er mag dus best humor of (lichte) sarcasme in staan. Probeer het lekker leesbaar te maken (wees gerust losjes), denk bijvoorbeeld aan een tijdschriftartikel. Maar hou wel altijd nette taal aan, dus geen 'vuile taal' en scheldkannonades.
Om je toch een beetje te helpen met de wat lossere onderdelen van een review, zijn hieronder een aantal belangrijke onderdelen van het review uitgediept.
5.6.1 De inleiding
De inleiding is datgene waar je, na je samenvatting bovenaan je review, mensen mee trekt. De inleiding kan je gebruiken om een informeel woord tot de lezer te richten. Een goede inleiding geeft een scenario en de omliggende zaken in een review. Met scenario wordt bedoeld hoe je tot het besluit kwam om een aankoop nodig te hebben.
Om een voorbeeld te geven: "Mijn telefoon was onlangs aangevallen door een groep speelse honden, nadat deze per ongeluk uit mijn hand glipte terwijl ik de stok weggooide. Mijn oude telefoon kreeg een hoop hondentanden te verduren, en overleefde het dan ook niet." Naast een scenario zijn er meerdere dingen die in een inleiding kunnen:
- Je kunt er wellicht wat dieper ingaan op je keuze:
- Welke kandidaten er waren
- Wat je precies zocht (inclusief budget)
- Je afweging, wat heb je afgekeurd en waarom
- Hoe je zoektocht verliep
- Hoe de verzending verliep (mocht het traumatisch zijn. Let wel: geen winkels gaan neersabelen, daar is de shopreview voor!)
- Je kunt een persoonlijke opmerking maken die van belang is voor je review (bijvoorbeeld als je plaatjes 'geleend' hebt)
Mocht de aflevering niet helemaal naar wens gegaan zijn, is het van belang niet de winkel te gaan bestraffen in je review! Mocht je de winkel toch willen noemen, hou het dan bij een neutrale opmerking zoals: "de verzending verliep niet naar wens". Mocht je winkels willen bestraffen voor hun slechte gedrag, is daar de mogelijkheid voor in de Tweakers shopreviews.
5.6.2 De samenvatting
Als je normaal een rapport schrijft, dan komen daar zaken in naar voren als de verantwoording, de doelen, opzet, metingen, uitwerkingen, conclusies en aanbevelingen. Als je dit af hebt dan voeg je aan de voorkant nog even een samenvatting toe om de lezer op het juiste been te zetten, te laten zien dat het voor hem/haar ook wel eens interessant kan zijn of, om je bevindingen heel compact weer te geven, waar de lezer dan zonder veel tijdverlies toch wat mee kan doen.
Natuurlijk een review is geen rapport, maar een aantal zaken komen we daar toch in tegen.
Naast de punten die hierboven staan genoemd is er nog een belangrijke reden om aan het begin een samenvatting te zetten. Dit heeft te maken met de opzet van Tweakers.Net. Als je namelijk een product zoekt via pricewatch of zo (bijvoorbeeld "55-200mm"), dan word je als je op de eerste lens klikt doorverwezen naar deze pagina. Kies je vervolgens het tabblad productreviews dan krijg je een overzicht van de verschenen reviews te zien met een stukje tekst. De samenvatting is qua lengte precies aangepast aan dat stukje tekst. De bezoeker krijgt nu gelijk alle highlights uit de reviews mee, en weet ongeveer wat hij van de reviews en de lens (volgens de reviewers) kan verwachten. Het doel van de samenvatting is de lezer te boeien voor de reviews (hij was daar bewust aangekomen) zodat hij vervolgens doorklikt om ze helemaal te lezen.
Op de prijzentab staat ook een klein stukje van de review, maar daar biedt deze samenvatting helaas geen uitkomst. Het aantal weergegeven karakters is daar te beperkt voor.
5.6.3 De conclusie
We kunnen in de review eigenlijk twee conclusies onderscheiden:
- Een goede review bevat een zelf geschreven conclusie.
- Daarnaast is er de "voorgebakken" lijst van positieve en negatieve punten over jouw product.
Maar er zijn een aantal dingen waar we voor moeten waken:
- In veel reviews zie je plotseling in de conclusie veel nieuwe zaken verschijnen. Op beide hierboven aangegeven plaatsen komt dat voor. De schrijver is zich daar meestal van bewust, wat je op kunt maken uit de uitvoerige uitleg waarvan dat nieuwe punt vergezeld gaat.
- Een ander veel gemaakte fout is dat de conclusie niet consistent is met, hetzij de beoordeling die aan het begin van de review staat (de sterretjes per item), of met de inhoud van de review. Nieuwe overwegingen moeten deze rimpel dan glad trekken.
Net als de samenvatting moet je alles over het product terug kunnen vinden in het verhaal. In de conclusie worden alleen elementen samengevoegd of nog eens extra gewicht gegeven of juist gerelativeerd (bijvoorbeeld je 'deelmeningen'). Je leidt als het ware de lezer mee naar de highlights uit je review en kan daarbij extra inzicht verschaffen door nieuwe combinaties te leggen, waarvoor in het verhaal geen plaats was.
Toen je het product aanschafte had je er verwachtingen van. Of deze verwachtingen uitgekomen zijn; waar het product beter voldeed dan verwacht, of juist niet, is allemaal prima te verwoorden in de conclusie.
De conclusie leent zich ook uitstekend om jouw product eens af te zetten tegen concurrerende producten en zo een "buy"- of "no-buy"-advies te onderbouwen.
Waar je in jouw review vooral beschouwend was naar je eigen product, kun je hier prima neer zetten waar het product t.o.v. de concurrent in uitblinkt of juist in te kort schiet. Dit kan natuurlijk ook factoren bevatten zoals de bijgeleverde software, ondersteuning, of noem maar op.
In het kort komt het er op neer dat als een lezer jouw samenvatting en conclusie heeft gelezen hij eigenlijk alle belangrijke factoren op het netvlies moet hebben. Natuurlijk een gedegen en diepgaand inzicht kan hij op dat moment nog niet hebben, maar dat is ook absoluut niet noodzakelijk.
5.7 Controle en updates
5.7.1 SpellingscontroleNa het schrijven van je verhaal komt het volgende belangrijke onderdeel: de spellingscontrole. Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat de lezer niet zit te wachten op een review die vol staat van de spelfouten. Nu zullen er altijd wel een paar in staan, maar die kan je eruit halen door het review een dagje te laten staan, en dan opnieuw te lezen. Ook helpt de spellingscontole van tekstverwerkers een hele hoop. Het is ten zeerste aan te raden deze te gebruiken.
Als je de review in Word schrijft, word je vanaf het begin door de tekstverwerker geholpen. Je kunt schrijffouten automatisch laten corrigeren (leidt wel zo nu en dan tot zeer onverwachte resultaten
Werk je liever gelijk in je browser (hetzij in "Review toevoegen/bijwerken", hetzij in notepad van T.Net) dan zijn er een hoop browsers waarbij je gebruikt kunt maken van plug-inns voor de spellingscontrole. MS-IE voorziet daar (nog) niet in, maar FF, Opera, Chrome (?) vertelllen je direct wanneer je een woord fout typt door er stippeltjes onder te zetten.
5.7.2 Productreview updates
Nu heb je jouw (eerste) review. En na het posten kom je erachter dat een deel van je informatie niet klopt, of je hebt nieuwe ervaringen opgedaan, of het product is kapot gegaan, etc. Dit soort dingen kan je toevoegen aan een 'update' van je review. Deze worden enorm op prijs gesteld.
Het is echter wel van belang dat mensen kunnen zien wat je hebt veranderd in je update. Voor een paar spelfoutverbeteringen wordt je review niet opnieuw bovenaan de lijst met nieuwe reviews gezet, maar wel voor de grotere updates. Om te laten zien dat dit een serieuze update is, wordt het plezierig gevonden om een 'changelog' bij te houden. Hier zijn verschillende voorkeuren voor, maar vaak staat deze onderaan het review, in kleine letters (gebruik daarvoor de [small][/small] tag). Zet achter de datum van de verandering kort wat je hebt aangepast.
Changelog revisie (datum: 19-1-2010):
- Review bewerken overzetten naar hoofdstuk 5 --> 5.1
- Wat te schrijven: de inleiding: Hoe ben je tot je keuze gekomen (staat er al deels in)/hoe heb je je product gekregen/afweging (deels) toevoegen in review --> 5.6 en 5.6.1
- Nieuwe alinea onder Opmaak: alinea's en goede interpunctie --> 5.5.1
- opmerking over sterren beoordeling reviews --> 3.2
- opmerking over lengte (een goed review is absoluut niet afhankelijk van lengte) --> 5.2.3
- bijvoegen bij inleiding: zowel te gebruiken als handleiding en naslagwerk. --> Inleiding
[ Voor 255% gewijzigd door Thy King op 29-05-2010 22:06 ]
Pjerry leest de les....
De laatste review: lensje