sOid schreef op donderdag 29 maart 2012 @ 14:47:
Dat kan inderdaad ook. Heeft dat verder geen nadelen? En nog even over de chainline: ik snap hoe het gemeten wordt. Maar is het niet zo dat deze chainline anders is omdat de padden zijn ingesteld op een MTB-naaf? Ik vermoed dat ik te moeilijk beredeneer, maar het is me nog niet helemaal duidelijk

De kettinglijn is de horizontale afstand tussen het hart van de trapas/wielas en het hart van de ketting. Laat dit even op je inwerken

...en dan zul je zien de afstand tussen de padden niet uitmaakt.
Als je een baannaaf in een mountainbikeframe gebruikt (met spacers aan beide kanten, zodat het wiel precies in het midden zit) is er aan de kettinglijn niks veranderd.
Anders gezegd: de kettinglijn van het voorste kettingwiel moet hetzelfde zijn als van het achterste kettingwiel, Als ze in één lijn staan, loopt de ketting het beste.
Zal vast ISO zijn ja; is tenslotte een frame van NL makelij. Neem hem wel even mee naar de fietsenmaker, kan 'ie hem er meteen inzetten.
Watvoor vet is trouwens goed om te gebruiken? Heb het ook nodig voor andere onderdelen (remmen, misschien het balhoofd).
Ik zou hem er zelf in zetten met zo'n dop:
http://www.rose.nl/artike...shimano-en-isis/aid:22824
Hebben ze ook bij de Halfords als je haast hebt.
Een momentsleutel is wel makkelijk, je zou het in theorie stuk kunnen draaien als je echt lomp doet. Doe het met gevoel
Ik gebruik bij de bracketas montagevet voor remcylinders. Anders zou ik kopervet, lagervet of ander binnen-handbereik-vet pakken

Maar ik ben niet zo kritisch daarmee...er zijn vast weer mensen die beweren dat je speciale montagepasta of juist helemaal geen vet moet gebruiken.
Edit: Ik zie op Rose.nl dat er drie verschillende soorten trapassen zijn; vierkant, cups en octalinks. Hoe weet ik wat ik nodig heb? Dat hangt af van de crankset die ik gebruik, right?
Bijna alle ouwe meuk is vierkant. Octalink is een mooi systeem, alleen niet zo lang gebruikt. Cups is het meest moderne, waarbij de crank en trapas uit één stuk zijn.
Let op, de breedte van de trapas en je crankstel bepalen samen de kettinglijn!
Ik weet zo uit m'n hoofd dat als je een Shimano dubbel crankstel pakt, en een kortere (107 of 110mm, zijn beide even lang aan de rechterkant) trapas, je met het buitenste blad op +/- 42,5mm kettinglijn komt.
Als je gaat sleutelen aan je crank zou ik meteen ook een
cranktrekker erbij kopen, kan je ze er ook weer afhalen als het moet.
Vind 't wel tof, dit. Geeft veel meer bevrediging dan een kant-en-klare fiets kopen.
Vind ik ook. Je leert er veel van, bespaart een beetje geld en je fiets is echt van jou.
I reject your reality, and substitute my own.