Anoniem: 306128 schreef op dinsdag 16 juni 2009 @ 08:24:
[...]
Wij zien niet in waarom je een normale nefit boiler NIET zou gebruiken. Ik adviseer echter geen vacuumbuizen te gebruiken bij een 80 liter versie, met een 120liter max 10 buizen, een vlakke plaat is het mooiste voor zo'n boiler. Sommige zijn zo krachtig dat om 14:00 uur s'middags de boiler al opgewarmd is. En dat is zonde van je zonneboiler rendement.
Een RVS versie is hygienischer dan de koperen versie en gaat langer mee.
Hou er wel rekening mee dat welke voorraadvat/boiler je ook gebruikt, en deze altijd op 95 graden word gestookt/opgewarmd, je na 10 jaar aan de beurt bent om het vat te vervangen cq de isolatie te vervangen.
mvg
Het is de nefit Solarline set, die ik ook heb. Nefit verkoopt deze oa met een 110 liter vat, en een dubbele collector van 4,6GJ. Redelijk overgedimensioneerd dus. En daarom kán er evt een 2e boiler naast.
De boiler is voorzien van glazuur (had je kunnen voelen voor het aansluiten via de tapwateraansluitingen, maar dat is nu te laat

), maar tevens van een opofferingsmetaal (anode) dus er zitten onderdelen in die aan corrosie onderhevig zijn.
Afhankelijk van de locatie en de situatie/wensen kan je pas goed zeggen wat het beste resultaat zal geven IMHO.
pcmadman schreef op dinsdag 16 juni 2009 @ 12:49:
Wat ik nog steeds niet snap is waarom mensen de temperaturen altijd onder de 100C instellen?
Althans voor druksystemen.
Als je systeem namelijk op 1bar boven atmospheer staat, dus ongeveer 2bar absolute of 1500mmHg en je vult deze formule in:
[
afbeelding]
Dan komt daaruit dat de dampdruk 120,1C is. (Dat wil zeggen dat er pas bij 120C bellen ontstaan.)
Of bij 2 bar, 3 bar absolute en ongeveer 2250mmHg: 143,3C
Of bij 3 bar, 4 bar absolute en ongeveer 3000mmHg: 153,3C
De voordelen van een hogere temperatuur lijken me duidelijk.
LEVENSGEVAARLIJK!!!!
Je mag NOOIT uitgaan van een de aanwezigheid van een hogere druk!
Stel je namelijk voor dat er een stroomstoring is bij je waterleidingbedrijf, de brandweer rukt uit, of er klapt een leiding. Weg druk.
BAM! Je hele boiler in 3 seconden aan de kook en gescheurd. Niet doen dus. Gewoon niet. Het is namelijk maar de vraag of je inlaatcombi in zo'n korte tijd al die stoom kan lozen, ik vrees van niet.
Edit: zoals hierboven dus, het typen van deze post nam wat tijd in beslag...

Anoniem: 306128 schreef op dinsdag 16 juni 2009 @ 12:53:
[...]
Wij zien de meerwaarde van Tyfocor niet, nu moet ik zeggen dat wij ons niet in Tyfocor verdiept hebben.
Normaal gebruiken wij spirovent, werkt net zo goed is milieuvriendelijk (zeggen ze) en vele malen goedkoper.
Koelvloeistof/antivries word pas vervangen als de refractometer dit aangeeft (testmeter). Afhankelijk van de inhoud van het systeem kun je ook antivries van de gamma erin pompen. Let wel op dat je geen verschillende soorten door elkaar gaat mengen. Dus bij vervanging het gehele systeem leeg laten lopen en evt spoelen.Het systeem kan afgevuld worden met een bescherming tot -20gr C, meer hoeft echt niet. Dit is beter voor je rendement en geloof het of niet je stroomverbruik van de pompgroep word minder, is wel minimaal maar toch.
Hou bij stagnatie rekening met luchtbellen in de vloeistof, deze bellen (tjes) verlagen het rendement (lucht neemt geen warmte op) een microbellen afscheider met automatische ontluchter is een must in deze.
mvg
Een installatie waar lucht in zit is gewoon niet goed opgeleverd. Bij stagnatie ontstaat stoom, en dat is heel wat anders dan lucht. Een automatische ontluchter moet om die reden ook altijd DICHT staan nadat de LUCHT eruit is. Anders wordt de stoom ook geloosd, en die stoom moet gewoon weer in water veranderen, niet ontsnappen.
Dat spul heet toch SpiroPlus? Het heeft idd KIWA ATA certificering.
Zomaar een antivriesmiddel is uit den boze inderdaad, de norm ligt (gelukkig) hoog in Nederland.
Verder is er een verschil in stabiliteit bij hoge temperaturen gedurende stagnatie. Omdat een vacuumbuizen-collector heter wordt doorgaans, wordt daar tyfocor LS geadviseerd, bij vlakke plaat Tyfocor L. Ik vraag me af hoe stabiel auto-antivries nog is bij 160 graden. Afgezien van het feit dat het vergif is...
Ook hier; gewoon aan de norm houden en KIWA gecertificeerde vloeistoffen gebruiken. Dat is niet voor niets.
Met -20
oC bescherming had ik afgelopen winter overigens toch echt een kapotte zonneboiler gehad.
leonbong schreef op dinsdag 16 juni 2009 @ 22:02:
[...]
Ik zou het niet doen omdat je een volledig druksysteem (afgeperst) moet hebben.
Als je loze ruimte bovenin je boiler zou dan krijg je stoom dat je direct via je ontluchter afblaast als deze op de boiler geplaatst is.
Daarnaast is de warmtecapaciteit van water niet constant bij een hoger temp is de warmtecapaciteit lager (j/kg)
Sirovent of tyfor.
Ik zou gewoon spiritus(methanol) of glycol gebruiken wordt in de industrie het meest gebruikt als antivries is namelijk ook niet agresief.
Waarbij methanol eigenlijk het voordeel heeft aangezien deze voor hetzelfde vriespunt(bv -21 grad C) waarde minder hoeft te worden toegevoegd. De warmtecapaciteit wordt dus ook het minst verminderd.
Oplossing 1
Spiritus toevoegen voor -5 grad C. en in de regeling opnemen dat bij een buitentemp van -5grad C de pomp blijft draaien.
Oplossing 2
Spiritus toevoegen voor -10 grad C en elektrische tracing die inschakeld bij een watertemp van -7C. In de winter overdag bereik je dat toch nooit als zon schijnt.
Nouja er zijn meer mogelijkheden maar het uitgangspunt moet zijn zoveel mogelijk water.
Glycol is niet KIWA. en dat MOET. Tevens even kijken of dat spul wel blij is met 160-170 graden stagnatietemperaturen.
Check voor de lol ook eens het kookpunt van ethanol (hoofdbestanddeel van spiritus.)
Daarnaast; de meeste installaties staan in de directe nabijheid van een CV ketel. En er zit ook een overdrukventiel op. En ethanoldampen zijn ERG brandbaar.
Allemaal heel leuk bedacht, maar er zijn ECHT goede redenen waarom je gewoon de juiste middelen moet gebruiken.
Dat is lang niet altijd waar. Nefit adviseert om het mengventiel altijd ACHTER de naverwarmer te plaatsen. In de handleiding staat zelfs uitgelegd wat je moet doen als je een indirect gestookte boiler hebt, die reageert op vraag ipv temperatuur.
Nu heb ik ook een Nefit toestel, maar of je nou 62 of 90 graden door je ketel laat stromen dat is niet zo'n verschil. Helemaal niet als je bedenkt dat de CV water temperatuur ook al zo'n 90 graden is als ie volle kracht brand. (En dat is doorgaans bij warmwatervraag)