Mistraller schreef op woensdag 20 mei 2009 @ 21:18:
[...]
Volgens mij is dat lang niet altijd. Mijn productie zakt in zodra het eerste paneel in de schaduw van de boom raakt. Ook als ik met mijn hand 1 volledige cel afdek dan daalt de productie abrupt. In de praktijk is die boom zo groot dat het niet veel uit zou maken. Enige echt goede oplossing zou zijn om kleinere omvormertjes (bv per paneel) te plaatsen.
Qua levensduur kan ik me niet goed voorstellen dat het echt veel uitmaakt. Misschien worden ze iets warm, maar ja, als ze juist in de schaduw liggen koelt het prima...
En die dip met schaduw kan ik dus niet merken, met pal oost met iets minder instraling haal ik gewoon de maximale nominale waarde van de omvormer. Dus zelfs met dat piepkleine beetje schaduw.
Dat viel me trouwens ook op toen ik de panelen testte, met de kortsluitstroommeting, er geen verschil was in kortsluitamperage toen ik een kleine schaduw op het paneel liet vallen. En dat lijkt dus ook zoweer te zijn met dat piepkleine beetje schaduw.
Bah....geen windows gebruiken...dat vreet zowieso energie. Een routertje met linux en een samba share kan met minder energie toe. Ok, de leercurve is wat steiler, maar zo ben ik er ook in geraakt.
Ik zou het met liefde op linux willen draaien, er zijn alleen geen linux drivers voor de SMA Sunny Beam ( USB driver ). En een hoop mensen hebben het geprobeerd maar zijn nog niet geslaagd. Wel met low level interfacing inmiddels volgens mij.
Ik ben nu zelf een reporting tooltje aan het schrijven alla Sunny Report in Java. Dus die zou zo draaien onder Linux.
Dat zeg ik, 2 SB1100's gaan niet werken, 4 panelen op 1 SB1100 is geen match, Daarmee valt hij buiten de MPPTracker. Minimaal 6, maximaal 8 panelen op 1 SB 1100.
Of wat ik zag op de foto ...de panelen kantelen ..(1,30 x 1 leek ik te zien)
dus van af de nok naar beneden de kortste maat scheeld weer 30 cm cq 1uur zon licht
Dat heb ik overwogen, dat heeft weer andere praktische problemen, Ik moet dan 6 panelen landscape neerleggen en dan kom ik weer kiele kiele in de buurt bij de schaduw van de schoorsteen.
Er zijn eigenlijk twee oplossingen.
1. Andere, lagere, schoorsteen
2. 1e paneel op een losse omvormer ( GRIDFIT 250LV, 119 euro ex btw op MP ).
Kantekenig bij je maximale vermogen
Doordat je niet goed genoeg op het zuiden staan( behoorlijk ver ervan af #$%@#$#)
Zal je op +/-14 middagen na nooit aan je max vermogen komen van je panelen
Dus is het dan verstandig om hier geld aan uit tegeven vraag ik me af ?
zal je mischien 28Kwh verliezen a 0,23 cent pffffffffffff op jaar basis pffffff
Hear Hear. En met 6,7kWh vandaag = 5,0kWh/kWp vraag ik mij af of dat zo beroerd is. Inmiddels staat de teller hier al op 50kWh voor mijn dakinstallatie :-)
Je zit kwa instraling rond de 70 % op jaar basis( volgens instralings diagram)
Als de zon op zijn hoogst staat krijg je maar 80 % van de 1000W/m2 ,schat ik zo
Dus denk na , reken na ...
Die theoriecijfers zijn interessant maar zijn niet heiligmakend, dat zie je aan de installatie van Eric-PVT die met gemak 1000kWh/kWp op jaarbasis haalt. En dat op oost/west. Dus de orientatie zegt niet alles. De optie om een aparte omvormer voor het eerste paneel te nemen klinkt nog het meest interessant.
Nog een gedachte ... welliswaar te laat ......maar je weet maar nooit voor de volgende....
Bijde zijde Oost En west "volleggen met amorf panelen
Zeer goedkoop..vreten wel volume op je dak..maar die hebbie
Te laat inderdaad

ik ben ontzettend blij met deze 1,32kWp op het dak en die gaat er niet meer vanaf. Er komt op het oosten op termijn ook nog een set panelen tegen de nok aan. Als ik daar sunpower 225BLK neer hang dan kan ik daar nog 225*4 = 900Wp kwijt met iets minder schaduw dan de panelen op oost.
Met die 900Wp , 1320Wp en m'n 93Wp afdakje kom ik totaal op ruim 2300Wp goed voor minimaal 1700-1800kWh op jaarbasis.. En dat is ook m'n jaarverbruik
Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.