We zijn een half jaar verder en de kaasschaaf methode wordt wat verder opgerekt. Dit keer moeten ook de bankzitters op hun tellen gaan passen, waarbij in mijn unit de eerste mensen al te kennen is gegeven dat ze wel snel van de bank af moeten gaan komen want anders...Dat dezelfde collega's een enorme bak kennis en kunde hebben en intern bezig zijn met trainingen en ontwikkeling; dat doet er niet meer toe.
Wat betreft richting en visie van onze bestuurders; Stepan heeft nu sinds 2011 vier jaar de tijd gehad om een duidelijke richting te bepalen en hier de organisatie naar toe te bewegen. Zowel visie als uitwerking daarvan is nooit gelukt en eigenlijk zou je verwachten dat een bestuurder hieruit een conclusie trekt. Echter in de AVA heeft hij weer twee jaar erbij gekregen (tegen ruime beloningsvoorwaarden) maar moeten mensen onderaan de pyramide vechten voor baanbehoud.
Op dit moment zijn er veel collega's die uitstekend werk verrichten bij hun opdrachtgever, zichzelf aanzienlijk hebben ontwikkeld en die steeds meer zijn gaan betekenen voor de kennis bij hun collega's en Ordina. Echter deze ontwikkelingsgroei is eenzijdig: er is al zes jaar geen significante stijging in arbeidsvoorwaarden geweest. Sterker nog, de primaire arbeidsvoorwaarden staan zo goed als stil (sinds 2008), opwaartse migratie binnen de salarisschalen bijna niet mogelijk (voor directen dan) en de secundaire voorwaarden zijn zo goed als verdwenen of uitgekleed tot het minimum.
Mijns inzien is het business model van detacheringsboeren aan het einde aan het lopen van haar levenscyclus. De brokers hebben het mogelijk gemaakt om op een relatieve goedkope, snelle en flexibele wijze kenniswerkers te koppelen aan opdrachtgevers. Daarnaast zie je dat opdrachtgevers steeds meer het risico neerleggen bij hun leverancier(s) door niet meer ongekaderde dienstverlening te vragen, maar duidelijke en flexibele Services te vragen die direct waarde toevoegen aan hun operatie. Dan hebben we het nog helemaal niet over de integratie van deze voormalige maatwerkboeren op de nieuwe DevOps organisaties bij klanten.
Beleid en wetgeving is wat deze mastodonten nog overeind houdt: immers veel grote (semi) overheidsorganisaties hebben een verplichting tot aanbesteding en vragen daarbij Bids van grote leveranciers om zo continuiteit en risico's te kunnen afdekken. Laatste twee argumenten gaan ook steeds minder op en ik ben ook benieuwd wanneer de aanbestedingswetgeving wordt herzien (hij is namelijk echt niet meer van deze tijd).
Direct bewijs van deze afhankelijkheid van overheid is nu zichtbaar: ICT bestedingen van overheden zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, en zo ook de omzetten van partijen als Ordina. Neem daarbij mee dat detacheringsaanbestedingen nu per definitie worden gewonnen door Brokers. Kortom; lagere omzetten in de overheidssector zijn niet alleen (meer) te wijten aan het Zembla relaas.
De welvarende tijd van de Ordina, CGI, Sogeti en dergelijke partijen is op zijn einde, maar niet voor de mensen die er als directen werkten! De kennis van deze professionals (dus de zogenaamde 'earners') is zeer waardevol en kan mijns inzien via twee wegen worden ingezet:
1. ICT organisaties zien zich steeds meer genoodzaakt om weer kundig personeel aan te trekken. De serieuze opkomst van DevOps, de verdere integratie van ICT en Business en de dynamiek in het onstaan en vernietiging van technologie (en business modellen) vraagt om mensen die zowel ICT als Business aan elkaar kunnen koppelen. Voor een voormalig detacheringsmedewerker of consultant was en is dit zijn natuurlijke habitat.
2. De inhuur van ZZP'ers is reeds ver geprofessionaliseerd en in hoge mate ook geautomatiseerd (brokers). Behoefte aan echte specialisten is vaak zeer tijdelijk, maar tegelijk ook zeer kostbaar. ZZP schap, gecombineerd met een heldere en overzichtelijke marktvraag, maakt dat juist specialisten zich makkelijk kunnen profileren en een goede toegevoegde waarde kunnen bieden . Het kunnen netwerken is in dat geval niet eens het meest belangrijke element voor een goed tarief en inkomen. Passie voor je vak en aantoonbare deskundigheid is vaak voldoende (mits je goed in de gaten houd dat technieken, en daar mee ook kennis, niet oneindig lang houdbaar en dus waardevol zijn).
Zelf werk ik nog bij Ordina, maar word ik maandelijks met concrete aanbiedingen benaderd. Als ICT generalist (optie 1 dus) ga ik natuurlijk deze gesprekken aan. Al is het alleen al om een goed gevoel te krijgen van de markt. En deze markt is erg rap aan het aantrekken!
Ik moet zeggen dat ik wel baal dat Ordina steeds minder presteert. Ook heb ik meerdere malen initiatief genomen met bepaalde proposities om zo een positieve bijdrage te leveren aan de reputatie en levensbehoud van Ordina. Affakkelen vanaf de zijlijn is immers zo makkelijk.
Echter mijn geduld is op en nu wetende hoe de buitenwereld is gegroeid met leuke nieuwe functies en bijbehorende arbeidsvoorwaarden, zie ik mijn toekomst met Ordina somber in.
[
Voor 4% gewijzigd door
righthand op 14-12-2015 11:40
]