Dat denk ik ook.
Ik schat de totale werkgeverslasten inclusief premies werknemersverzekeringen, pensioen, inkomensafhankelijke bijdrage ZVW en secundaire arbeidsvoorwaarden (met name mobiliteit) op zo'n 65k per jaar.
Bij 1600 uur billable (dat is een redelijke schatting voor hetgeen je moet kunnen halen tijdens je dienstverband; inclusief vrije dagen en reserveringen voor leegloop en ziekte) zou je 190k aan omzet genereren. De payout lijkt dus tussen 32 en 35% te liggen.
Dat is zelfs in termen van grote IT bedrijven ondermaats. Vaak is de payout rond de 50 a 55%.
Atos opereert in dit geval in de uur-factuur markt (ik lees over uurtarieven). Dat is een markt die sterk kostengedreven is.
Je moet in zo'n markt nooit richten op de kostenstructuur van 1 bedrijf, maar die van de "best in class" aanbieders. Ik denk dat op dit moment de ZZP-keten het meest kostengunstig is.
* HRM: onnodig
* Legal: grotendeels onnodig
* kantoorgebouwen: onnodig
* Sales: 10%
* Verloning: compleet flexibel. Bijvoorbeeld de keuze om prive of zakeljk te rijden, benzine of elctrisch, nieuw of tweedehands, youngtimer, motor, e-bike van de zaak etc. Net naar wat in de persoonlijke situatie van de consultant het best uitkomt. Pensioen in box 1 of 3, wel of geen arbeidsongeschiktheid of overlijdensrisico's dekken etc.
Grote bedrijven met vestomlijnde arbeidsvoorwaarden verliezen op dit punt ook nog wat efficiency omdat het pakket niet altijd het meest passend is. Zo is een nabestaandenpensioen voor een vrijgezel in feite een lek. Evenals een leaseauto voor iemand die liever fietst of met de trein gaat.
[Voor 46% gewijzigd door t_captain op 29-06-2021 12:15]