eymey schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 11:56:
Ik waardeer de blogs van Ben over het algemeen, maar ik denk dat hij in dit blog VEEL te veel conclusies trekt en verbanden legt die er niet zijn.
Zelfs al neemt KPN ergens in 2014 of 2015 Reggefiber helemaal over: Als zij Glashart Media gewoon laten bestaan en deze wholesale pakketten ongebrijdeld aan ISP's blijven verkopen, dan is er genoeg keuze.
Sterker nog, als KPN niet zou optreden als wholesale operator met dit soort dienstenpakketten, dan zouden we nu denk ik minder keuze in ISP's hebben gehad.
Het alternatief voor een OPEN glasvezel (wat overigens altijd nog kan) is dat een provider die diensten wil gaan aanbieden ook ZELF operator zal gaan moeten spelen en dus in iedere POP switches zal moeten plaatsen.
Ben schrijft interessante blogs die ik met veel belangstelling lees, maar zijn concluderend gehalte is inderdaad nogal hoog (ok, wij kunnen er op GoT ook het nodige van, maar Ben gaat nog net even verder in zijn interpretatie van informatie). Een rijke fantasie is voor een blogger een must, maar moet wel in het juiste perspectief worden gezien.
De hele situatie met WGDO/WBA en de beschikbare providers is overigens ook het resultaat van tegenvallende interesse voor open glasvezel triple play leveren bij andere (niet aan KPN of Reggeborgh) gelieerde providers, dus om concurrentie te creëren zijn clubs als Lijbrandt in het leven geroepen.
De twee grote glasvezel players hebben dus noodgedwongen hun eigen concurrentie op de markt gezet lijkt het.
Als je nu alle providers eens naast elkaar zet die momenteel in staat zijn triple play te leveren en die niet gebruik kunnen maken van hun eigen transportmedium als kabel dan zal je niet anders dan kunnen concluderen dat wat er dan nog overblijft bij KPN hoort als winkeldochter, of bij Reggeborgh/Reggefiber hoort als winkeldochter.
Winkeldochters zijn over het algemeen niet echt scherp in het concurreren met andere winkeldochters die onder regie van mamma KPN of Reggeborgh moeten opereren.
Beste voorbeeld is eigenlijk wel XS4ALL wat ondanks dat het volledig in handen is van KPN nog lange tijd onder eigen management een eigen koers heeft gevaren, maar inmiddels met een standaard grijze muizen/pakken KPN management is uitgerust en dus braaf doet wat KPN verlangt van ze.
Het triple play pakket wat ze mogelijk over glas gaan leveren zal dus (inherent aan XS4ALL) duur zijn en een zoveelste copie van KPN als provider, daar waar het gaat om niet pure internetdiensten. Heel eerlijk is mijn XS4ALL allang niet meer mijn XS4ALL waar ik 15 jaar klant ben geweest, maar een zoveelste slechte KPN copie geworden.
Jammer want als enige keiharde voorvechter van IPV6 krijgen ze van KPN de kous over de oren vrees ik, want de hardware in het netwerk is vast en zeker ingekocht bij de goedkoopste en dus niet IPV6 waardig. Als je nu al geen niet KPN multicast streams kan routeren vanwege goedkope routers met slechte firmware, dan vrees ik dat IPV6 (een noodzakelijk iets binnen een jaar vrees ik) al helemaal een kop in het zand steken en hopen dat de wereld ontploft probleem vrees ik.
Alle aan Reggeborgh/Reggefiber gelieerde providers leveren namelijk ook in hoofdlijnen exact vanuit dezelfde bron hun pakketjes, en op een paar euro links en rechts na is het allemaal dezelfde leverworst.
Zolang power players of price fighters als Ziggo, Tele2, Online, UPC, Caiway en anderen niet de intentie hebben om diensten te gaan leveren over een niet eigen netwerk en buiten hun eigen territorium zal het hele concurrentieverhaal een geregiseerd sprookje blijven van KPN en Reggeborgh/Fiber, en mocht dat allemaal in handen van KPN komen dan maakt het na een paar jaar onder de streep niet meer uit of je het A-merk, het huismerk of het kaskrakermerk afneemt, want het komt toch allemaal uit dezelfde emmer (a la Unilever).
Jammer dat er geen providers zijn die kapitaalkrachtig genoeg zijn om in te stappen op deze prachtige glasvezelnetwerken zonder onder de plak van KPN te hangen.... en jammer dat de NMA en de OPTA dit spelletje nog niet op de juiste waarde inschatten (of moeten kiezen uit twee slechten bij gebrek aan echt hongerige concurrenten op de markt).
[
Voor 9% gewijzigd door
Anoniem: 376876 op 26-05-2011 00:32
]