Een heel bijzonder topic dit. Ik heb alleen de laatste twee pagina's doorgelezen en er valt me één ding op: het gaat alleen over de beperking van CO
2-uitstoot. Ik begrijp niet waarom daar zo op gehamerd wordt terwijl helemaal niet zeker is dat dat een probleem is...
Volgens mij hebben we een veel groter probleem: Peak Oil. (meer info:
hier,
hier en
hier). We kunnen allemaal leuke CO
2-besparende maatregelen gaan nemen, maar straks zitten dan met onze ultra-lage-CO
2-uitstoot-voertuigen terwijl er helemaal geen brandstof voor is! Dat zou toch erg jammer zijn.
Biobrandstoffen kunnen maar in een zeer beperkt deel van de hoeveelheid brandstof voor vervoer voorzien, reken maar eens aan de hoeveelheid landbouwgrond die nodig is voor het huidige (en verwachte toekomstige) wagenpark. Daarbij kost een joule aan biobrandstof op dit moment RUIM een joule aan fossiele brandstof (aan kunstmest, vervoer, verwerking,etc.) en is het dus energetisch gezien compleet zinloos. Het is vooral zinvol voor subsidie ontvangende boeren.
De beperking van een maximale snelheid van auto's tot 162 (gek bedrag) lijkt mij niet heel zinvol. Wel zinvolle maatregelen (in mijn ogen):
- Zuinige auto's heftig stimuleren. En dan geen zware Prius-achtige monsters maar simpelweg kleine en licht auto's. Die verbruiken weinig energie bij produktie én op de weg.
- Regels stellen aan het verbruik van auto's, bv. een formule als het verbruik van een auto onder praktijkomstandigheden mag zijn: 1 op (jaartal-1992). Dan rijden we in relatief korte tijd in zuinige auto's en worden andere alternatieven op een gegeven moment aantrekkelijk.
- Anders nadenken over wonen/werken. Als mensen dichter bij hun werk zouden wonen en/of niet zo vaak naar hun werk zouden hoeven (telewerken) zou het hele vervoersvraagstuk niet zo'n probleem zijn. Ook een sturing om bedrijven in de buurt van goede OV-voorzieningen te bouwen zou veel schelen.
- Waterstof vergeten. De omzetting van energie->waterstof->energie laat het grootste deel van de energie verloren gaan, nog afgezien van de vele technische problemen (aantasting metalen, weglekken, energieverlies bij comprimeren/koelen, etc.)
- Inzetten op elektrisch vervoer, gevoed door elektriciteit uit duurzame bronnen (zon, wind, water en - als je denkt dat het echt niet anders kan - kernenergie). Elektrische voertuigen verbruiken per km veel minder energie per km dan een voertuigen met een verbrandingsmotor, zelfs als je de verliezen van het elektriciteitsnet meeneemt. Als je de energie lokaal gaat opwekken (zon, wind) speelt dat verlies helemaal geen rol meer. Het enige probleem zijn nu nog de accu's: die zijn groot, zwaar en hebben een korte levensduur. Daar wordt veel onderzoek in gedaan, maar daar moet nog veel gebeuren.
En verder valt mij nog iets anders op. ik lurk regelmatig hier in VV, ik heb me altijd geïnteresseerd in technische zaken en (dus) ook in auto's etc. Een 'echte' autoliefhebber ben ik echter niet; een auto vind ik handig om van A naar B te komen, maar hij moet vooral betrouwbaar zijn en niet te veel kosten. Ik ga niet zomaar een stuk rijden om het rijden.
Hier in VV zitten veel mensen die wél 'autogek' zijn (in de breedste zin des woords). Ik kan dat ergens wel begrijpen; mooie techniek verpakt in fonkelend blik en autofabrikanten die een sterk image projecteren met mooie vrouwen en beelden van vrijheid etc. Maar toch kan er niet bij dat rationele ontwikkelingen als een overgang van grote, onzuinige auto's naar kleine, zuinige auto's (en zaken als goed OV en elektrische voertuigen etc.) eigenlijk helemaal niet gebeurt, doordat we onszelf voor de gek houden. De olie raakt op, en of je nu gelooft in de CO
2-problemen of niet, de impact van het grootschalige vervoer per automobiel op het milieu is aantoonbaar groot.
Het komt er in het kort op neer dat er maar weinig echt rationeel over vervoer wordt gedacht, maar vooral emotioneel (autorijden moet 'leuk' blijven en dat schijnt niet te kunnen met kleine/zuinige auto's). Met de problemen die we de komende tijd kunnen verwachten vind ik dat verbazingwekkend.