Toon posts:

Welke voeding heb ik nodig? Deel 17 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 23.961 views sinds 30-01-2008

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Welkom in deel 17 van dit topic.
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel wattage absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


Form factors
Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.

Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.


Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

ATX/NLX/SFX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC5%4,7505,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%11,40012,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,168
+5VSB5%4,7505,250


EPS/BTX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC4%4,8005,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%11,52012,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250Vermogen van een voeding
De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


Efficiëntie en rendement
De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder kostelijke elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 70% moeten halen bij een redelijke belasting.

De efficiëntie stijgt naarmate de belasting van de voeding zwaarder wordt, maar ook naarmate de temperatuur van de voeding oploopt. (onafhankelijk van elkaar, hoewel een hogere belasting een hogere temperatuur impliceert)

[Voor 129% gewijzigd door disco stu op 08-04-2007 21:43]


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Output van een voeding
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel; De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal voltages gelijkspanning, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze voltlijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk voltage evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, ofdat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald voltage, terwijl de andere computer meer vemogen nodig heeft op een ander voltage.
Vandaar dat je niet enkel naar het wattage van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampere de desbetreffende voeding kan leveren op elk appart voltage !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is zowiezo een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampere je nodig hebt op elk voltage aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk voltage
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en met het voltage waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom het verbruik zal stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat 2 verschillende voltage lijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde, is altijd lager, dan de som van de 2 (3) vermogens die de desbetreffende voltlijnen appart kunnen leveren.
Dit is dus eigenlijk een nadeel, en je moet dan ook oppassen wanneer deze combined power waarde een héél pak lager ligt dan de som van het vemogen van de apparte voltlijnen. Het streefdoel is dan ook, dat de combined power waarde zo fel mogelijk deze som-waarde benaderd
Combined power komt altijd voor als volgt:
- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

Voorbeeldje hiervan a.d.h. van de Enermax Noisetaker 600W:

+12V1 = 18A
+12V2 = 18A
De som is dus 18A + 18A = 36A
De combined power tussen +12V1 en +12V2 = 34A
-> zoals je kan zien, bevindt de combined power waarde zich amper onder de som-waarde. Dit is dus een heel wenselijke situatie. Minder wenselijk was bijvoorbeeld geweest: 28A...


Stabiliteit van de voeding
Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding het voltage op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn voltage moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant zijn voltages binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waavoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekvermogens moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge voltages kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage voltages mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de voltages eens nakijken.


Meten van voltages
Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voltages kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voltages, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt voltages altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de voltages te controleren doormiddel van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van voltages is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartelust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of brak zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is doormiddel van een multimeter.

Multimeter
http://www.dansdata.com/images/caselight/multimeter220.jpg


Dit apparaat kan voltages en ampèrages uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten voltage).

VoltageKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je het voltage zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemen regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tuusen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20pins moederbord connector - geen 4pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4pins 12V CPU-power connector en optineel 2 apparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit ISA sloten), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Normalerwijze hebben moderne moederborden met 24 pins ATX connector geen -5V meer nodig (de -5V lijn is dan ook niet meer opgenomen in de ATX form factor waarbij de 24pins connector is gespecifieerd). Echter zijn er enkele uitzonderingen met 24 pins connectoren, die wel nog een -5V lijn nodig hebben bijvoorbeeld voor hun onboard sound chip. Dit staat dan gewoonlijk ook op de site van de fabrikant bij de specs vermeld.
Als je moederbord -5V niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Connectoren
Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:
http://www.enermaxusa.com/catalog/images/ps_701ax2_4_big.jpg

De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Naast de "oude" 6 pins PCI-E connector is er nu ook een 8 pins versie uitgebracht (backwards compatibel met de 6pins versie) waarbij de extra pinntjes dienen om nog meer vermogen te kunnen transporteren naar de nieuwe grafische kaarten waarvoor de 6 pins variant niet volstaat:
http://elephant.pcinpact.com/images/bd/news/37542_mini.jpg

Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.
http://images.devshed.com/dh/stories/BYO%20Gamers%20ch%201/fig.%2010-10.jpg

Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalnietemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Turn-on delay
Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald voltage op sommige van de voltlijnen (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Zolang de voeding niet aangeschakeld wordt, kunnen deze voltages onstabiel zijn en nogal fel afwijken. Wanneer de voeding aangeschakeld wordt, heeft hij enige tijd nodig om de voltages te kunnen stabiliseren. De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de voltages vervolgens stabiel zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Dual PSU setup
Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de voltage-bijsturing van de ene voeding interfereren met de voltage-bijsturing van de andere voeding, met als gevolg dat de voltages onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is pin 14 van beide voedingen met elkaar parallel doorverbinden, evenals pin 15. Dit zorgt ervoor dat de slave-voeding ook zal aanspringen wanneer je de pc aanschakelt. Zie het schema hieronder als verduidelijking:

http://img406.imageshack.us/img406/6720/dualpsucd1.jpg

Schema door Rsdraisma in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 17"

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Je kan ook gewoon een tussenstukje kopen in de winkel dat deze doorverbinding standaard al heeft, bijvoorbeeld deze zit bij de Coolermaster Stacker case:

http://www.coolermaster-europe.com/cm_files/faq_pic/stacker/CM_Stacker_dual_psu_cable450.jpg

Zorg er bij een dual PSU setup ervoor dat elke voeding altijd een minimum belasting heeft op elke voltlijn, namelijk de dummy-load.


Kabelmanagement en meshing
Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.

http://www.lc-power.com/pics/scorpio_kabel_web.jpg

Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


PFC of Power Factor Correction
Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom terug zo goed mogelijk wordt benadert naar het theoretische model. Dit zorgt ervoor dat voedingen op een of andere manier zuiniger gaan werken. PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator. Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat een hoop zuiniger gaat werken.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunnen werken op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Warmte - Koeling - Stilte
Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponeneten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algmeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan inttake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Modulaire voeding vs. niet-modulaire voeding
Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteert natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer! Uiteraard heeft dit als gevolg dat de pc veel nettter oogt en dat dit vervorderlijk is voor de airflow omdat er veel minder kabelbomen in de weg zitten.

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zijn volledig getest en veilig gekeurd, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur er toch zeker niet naar uit... Dit moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken.
Dit nadeel dient echter met een korreltje zout genomen te worden. Indien de voeding goed gefabriceerd is, zal het extra contactpunt tussen voeding en kabels kwalitatief genoeg zijn en kan je dit nadeel in feite verwaarlozen.

http://www.bytesizedreviews.com/ben/liberty/DSCN2959.jpg


Redundant voedingen
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer de andere voeding het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met de ene voeding, neemt de andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/7 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/24 gebruik héél belangrijk is.

http://www.icp-deutschland.de/produkte/Produktbilder/bild_600_103854.jpg


Andere feiten over voedingen
Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- De garantie vervalt normalerwijze bij het verbreken van de verzegelingssticker.
- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.


Waar op letten bij voeding (beschouwing door Theoduma)

Bij een voeding zijn drie dingen heel belangrijk, namelijk het Merk, het Vermogen en de Amperres welke de voeding kan leveren op de 12 volt.

Het merk is belangrijk om te voorkomen dat je troep koop. Er zijn grofweg gezien twee soorten voedingen, bagger en goede voedingen. Merken als Sweex, Qtec, Trust en "No-Name zijn voedingen welke echt bagger zijn, deze wil je echt niet in je pc hebben zitten. Een richtlijn is dat een goede voeding minimaal 9-10 cent per watt is. (een 650 watt voeding van 35 euro is dus in 99% bagger terwijl een 350 watt voeding van 35 euro best goed kan zijn)

Het vermogen van de voeding is belangrijk, ik denk dat dit wel duidelijk is waarom. Belangrijk is ook om te weten hoe de fabrikant aan dat vermogen is gekomen. Voedingen welke ik hierboven ook noemde geven het vermogen altijd in piekvermogen, dus wat de voeding in het gunstigste geval voor enkele milisecondes kan leveren. Een Sweex 450 watt voeding kan een piek leveren van 450 watt, maar continu mag je zeer blij zijn met 250 watt welke de voeding echt kan leveren. Een goede 450 watt voeding kan continu 450 watt leveren.

In iedere pc zitten een aantal onderdelen welke verweg het meeste nodig hebben van wat de voeding kan leveren. De cpu en de gpu, samen met de HD's hebben vaak ongeveer 75-80% nodig van al het vermogen welke de voeidng kan leveren. Deze drie onderdelen werken volledig op 12 volt (bij de cpu en gpu zitten er speciale schakelingen welke van 12 volt geschiklte spanningen maken) Het is dus zeer belangrijk dat de voeding een sterke, stabiele 12 volt lijn heeft, immers werkt de cpu en de gpu op deze lijn. Is de 12 volt lijn zwak of instabiel dan is de rest van de pc dat ook.
Oudere voedingen hebben stabiele 12 volt lijnen welke niet zo heel krachtig zijn, deze kunnen niet zo heel veel vermogen leveren. Voedingen van bijvoorbeeld Sweex hebben een onstabiele en zwakke 12 volt lijn. Recente goede voedingen hebben een sterke en stabiele 12 volt lijn.

Wil je weten of een voeding goed is dan is het dus zeer belangrijk om het merk, het vermogen en de hoeveelheid amperres op 12 volt te weten. Een 350 watt voeding kan een Sweex voeding zijn welke, maar 8 amperres op de 12 volt kan leveren. Het kan echter ook een Antec voeding zijn welke 25 amperres kan leveren op de 12 volt, en dit is een enorm verschil.


Links

Vorige delenVoedingen (A-merken)Losse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeVermogenReviewer
AntecSmartPower400 WattDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
TruePower550 WattDude
TruePower430 WattBreepee
AOpenAO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
AsusAtlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
ChieftecHPC-360-202
360 Wattnaps
CobaAP 400X370 WattToink
CodegenCodegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMasterRS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPVLCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider
EG651P-VE-FM(24P)350 WattWolfboy
EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm
500 Wattwwillem
HiperHPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
LevicomX-Alien500 Wattaramdin
Blackpower (blue LED)450 WattRaceEend
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman
Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[Voor 111% gewijzigd door disco stu op 08-08-2007 21:00]


 • ALPACINO
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 26-11 07:59
:) 1

quote:
ALPACINO schreef op zaterdag 07 april 2007 @ 14:10:
Ik heb nu mijn systeem bijgesteld na de reactie van hier.

Cooler Master Centurion 534, Zwart

Asus P5LD2 SE/C, Retail

Intel Core 2 Duo, E4400, Socket 775, Boxed

Asus EN8800GTS, 320 MB, GDDR3, PCI Express x16

Kingston KVR667D2N5K2/2G, 2048 MB, DDR2, PC5300, 667 MHz, 2 x

Western Digital Caviar RE, 160 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II

NEC AD-7173S, Serial ATA150, Zwart, OEM

Recom POWER ENGINE 450 WATT

Nu de traditionele vraag; is dit recom 450 W genoeg hij zou op 12V lijn 26 A hebben.

En kan ik al mijn hardware hierop sluiten, dus zijn er genoeg connectors op dit voeding ?

Link naar Recom site met flyer: http://www.recom.nl/download.html (Recom RC-PE450 Power Engine 450 E-Flyer (987 kB)
Jouw systeem heeft met een goede overklok van je cpu ongeveer 330 watt en 22 amperres nodig. Jouw voeding kan goed meer dan 330 watt en meer dan 23 amperres leveren, dus de voeindg zal je systeem gewoon aan moeten kunnen.

Echter raad ik je geen Recom aan omdait dit merk relatief onbekend is. Ook is het aanbod zeer karig (twee soorten voeingen maken ze, een 450 en een 60 watt voeindg). Ook gezien de prijs van 25 euro kan je hier eigelijk niet veel van verwachten.

Ik raad je daarom aan om eens verder te kijken naar een voeding. Voor jouw systeem is een voeindg van minimaal 380 watt welke minimaal 25 amperres voldoende. Een goede voeidg is bijvoorbeeld de Antec welke ik bij de vorige "patient" heb genoemd. Ook is de Coolermaster eXtremepower 430 watt geen slechte keuze. Deze voeding kost 40 euro (computerland) en kan totaal 29 amperres leveren.Ja, dat van onbekend ben ik ook inmiddels achtergekomen bijna geen review op google te vinden. }:O
Het punt is dat deze systeem door een pc shop wordt in elkaar gezet en ze gaan 1 dag draaien om te kijken of alles goed loopt, en ik krijg 3 jaar garantie

Op zich moet het goed doen (toch ?)

Hoe merk je of een voeding wel goed genoeg is voor je systeem eigenlijk, behalve dat het niet aangaat ofzo ?

thnx

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
ALPACINO schreef op zaterdag 07 april 2007 @ 23:40:
Ja, dat van onbekend ben ik ook inmiddels achtergekomen bijna geen review op google te vinden. }:O
Het punt is dat deze systeem door een pc shop wordt in elkaar gezet en ze gaan 1 dag draaien om te kijken of alles goed loopt, en ik krijg 3 jaar garantie

Op zich moet het goed doen (toch ?)

Hoe merk je of een voeding wel goed genoeg is voor je systeem eigenlijk, behalve dat het niet aangaat ofzo ?

thnx
Het hangt ervanaf wat je met goed genoeg bedoeld uiteraard.
1)Het kan zijn dat je systeem draait met een bepaalde voeding maar dat is het dan ook, over de rest zwijgen we.
2)Je hebt ook voedingen die goed zijn met als reden: systeem draait ermee, lijnen zijn stabiel, goed rendement, niet te lawaaierig, kwalitatieve componenten -> dus goede levensverwachting van de voeding, beveiligingen voor wanneer het misloopt etc
Aan de eerste definitie van een goede voeding zou elke voeding moeten voldoen, puntje 2 is wat een groot verschil kan maken in prijs.

Factoren waar ik algemeen zou naar kijken ter beoordeling of een voeding goed is (en voor mij is dat de 2de definitie):
- gewicht, hoe vol zit de voedingsbehuizing
- active PFC?
- beveiligingen tegen kortsluiting, overvoltage etc (kwestie dat de voeding niet gans de pc mee in zijn graf neemt bij problemen)
- prijs
- naamsbekendheid en algemene reputatie
- rendement
- fabrieksgarantie van de voeding
- kwaliteit van gebruikte comonenten, bijvoorbeeld het gebruik van 105°C rated condensatoren is een plus t.o.v. 85°C rated condensatoren. Is in principe verre van nodig, maar het is wel een bewijs dat de fabrikant niet heeft bespaard op de componenten.
- hoe goed is het fancontroller gedeelte van de voeding (kan een indicatie geven van hoeveel research er gestoken is in het ontwikkelen van de voeding)

Persoonlijk zou ik een 450W voeding van 25 euro (prijs opgepikt uit vorig deel, klopt dit?) ook niet vertrouwen. Je kan geluk hebben en vaak zal het goed gaan gedurende jaren, echter het risico op problemen is sowieso veel groter dan wanneer je een echt goede voeding neemt.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • xos
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 05-12 20:26
Hoi iedereen,

aan het einde van de maand wil ik een aantal onderdelen van mijn pc een upgrade geven. Een overzicht van de grootste energieslurpers:
 • intel QC6600
 • asus P5B
 • nvidia 8800 GTS
 • 2x 1 GB DDR2
 • dvd brander
 • 2 SATA raptor schijven + 1 IDE
 • audigy 2
USB gaat via een hub die een eigen stroomvoorziening heeft.

Met mijn huidige configuratie heb ik een zalman 400Watt voeding die zonder problemen zijn werk doet. Zou deze voeding voldoende zijn of kan ik beter een wat zwaarder model kopen (zo ja, suggesties?). Ik zal wel een poging doen om het systeem wat te overklocken maar met mate, lees geen verhoging van de vcore ed alleen de fsb wat omhoog schroeven.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

xos schreef op zondag 08 april 2007 @ 13:59:
Hoi iedereen,

aan het einde van de maand wil ik een aantal onderdelen van mijn pc een upgrade geven. Een overzicht van de grootste energieslurpers:
 • intel QC6600
 • asus P5B
 • nvidia 8800 GTS
 • 2x 1 GB DDR2
 • dvd brander
 • 2 SATA raptor schijven + 1 IDE
 • audigy 2
USB gaat via een hub die een eigen stroomvoorziening heeft.

Met mijn huidige configuratie heb ik een zalman 400Watt voeding die zonder problemen zijn werk doet. Zou deze voeding voldoende zijn of kan ik beter een wat zwaarder model kopen (zo ja, suggesties?). Ik zal wel een poging doen om het systeem wat te overklocken maar met mate, lees geen verhoging van de vcore ed alleen de fsb wat omhoog schroeven.
Als je de cpu 25% weet over te klokken (fsb=333 Mhz) dan zal je systeem ongeveer 370 watt nodig hebben. Van deze 370 watt komt er ongeveer 25-26 amperres van de 12 volt.
Zalman heeft twee 400 watt voedingen, de ZM400B-APS en de ZM400A-APF. Deze voeindgen kunnn totaal 18 amperres leveren op de 12 volt, en dat is echt veel te weinig voor je systeem.
Voor je systeem heb je een voeindg nodig welke minimaal 430 watt kan leveren en welke minimaal 28 amperres heeft op de 12 volt. Wil je een nieut dure voeing dan kun je kijken naar de Coolermaster eXtremepower 430 watt. Deze voeindg is voor 40 euro te koop (computerland) en kan totaal 29 amperres leveren, en dat is wel genoeg voor je systeem. Mochjt je deze voeindg ergens anders halen, let er dan op dat je echt een 29 amperers versie heb want van de eXtremepower 430 zijn er ook versieswelke maar 25 amperres kunnen leveren.@ Disco stu, zeer nette TS weer _/-\o_ Misschien is het een idee om er ook dit in te zetten (de tweede reactie over het Merk, Vermogen en Amperres)

7400 Wp op het dak


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Help!!!!
 • Registratie: juli 1999
 • Niet online

Help!!!!

Mr Majestic

@ Disco stu,

een van de moderators bij jonnyguru.com (wat mij betreft DE master van de PSUreviews) reviewed nu sinds kort volgens vrijwel dezelfde methode als jonnyguru bij HardOcp.com. Derhalve wat mij betreft zeker noemenswaardig bij "links" van sites die op hoog niveau voedingen testen !

Verder compliments voor de TS, nog steeds erg mooi :)

PC Specs
Asus Crosshair VI Hero 370X | AMD 3700X | 16GB DDR4 3200C14 B-die | ASUS RTX 3080 TUF OC | Crucial M500 240GB SATA | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM850x |


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Theoduma en Help!!!, ik zal jullie info straks nog toevoegen :) ik ben nu nog volop bezig met de tabelcode op te kuisen en structuur in te brengen want deze was een onoverzichtlijke rommelhoop met overbodige code etc...

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -Venom-
 • Registratie: oktober 2004
 • Laatst online: 22:03
ik heb zelf twijfels over mijn huidige voeding ik heb nu een thermaltake silent purepower 480 watt met het volgende systeem:

amd x2 4200 @ 2400mhz
a8n-sli deluxe moederbord
asus 7950gt nvidia gpu
pinnacle tv kaartje
4x 512 mb corsair xms ddr
2x nec 7130 dvd branders
1x ide schijf
8x sata schijven waarvan 3 aan en uit gezet kunnen worden doormiddel van een chieftec satabay

ik heb de laatste tijd steeds meer problemen met branden van dvd's ook al geprobeerd met diverse merken dvd-r maar de problemen blijven.

windows xp heb ik helemaal opnieuw geinstaleerd dus dat kan het ook niet zijn.

zat nu zelf te denken een thermaltake toughpower van 600 watt te nemen zou deze voldoende zijn ?

 • WingsOfFury
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 16-10-2018
Mijn videokaart is onlangs overleden, en nu ben ik dus op zoek naar een nieuwe.
Het is al duidelijk dat een '8800 GTS/500' het beste is voor mij, maar wegens mijn oude systeem komt daar een nieuwe proc (AMD Athlon™ 64 X2 4200+) bij. Zo wordt mijn systeem:

A8N-E
AMD Athlon™ 64 X2 4200+
2 gig OCZ Platinum DDR
8800 GTS/500
Seagate 250 GB schijf
DVD-brander en -speler

Op dit moment heb ik een Tagan 420 watt. Is dit genoeg, krap of gewoon te weinig? En welke voeding raden jullie dan aan? Het liefste wil ik een voeding met losse stekkertjes, een modulaire voeding. Maar zoals hierboven staat werken die stekkertjes als weerstanden, dus ik vraag me af of dat écht noemenswaardig is, of is een modulaire voeding wel gewoon vergelijkbaar met een normale?

 • AlexanderB
 • Registratie: maart 2007
 • Laatst online: 17:47

AlexanderB

7800 rpm

Asus A-45GA
is deze geschikt voor mijn setup, en zal dit de (mijns inziens overmatige) warmteafgifte van mn oude PSU verminderen?

setup:
p4 Prescott 515 2.93 ghz. met een aluminium koelblok, 92 mm fan, word niet erg warm.
Club3D 7600 GT 256ddr3, koeler blaast door duckt naar buiten aan achterkant, ipv weer terug in de kast)
4x 512 ddr 3200 merkloos
ASUStek moederbord.
DVDrw+- Lightscribe
dvdrom speler
5-in-1 kaartlezer
wireless kaart
draadloos toetsenbord, optische draadmuis, joystick
Delta Electronics 300(?) watt voeding..(die dus wel erg warm word)
voeding:
5v 25A,
3.3v 18 A,
12v 19A,
5vsb 2A
-12v 0.8A
5v + 12v max 268,
5v + 3.3 v max 175,

 • Zooter
 • Registratie: april 2007
 • Laatst online: 02-12-2007
Mijn setup

Acer apsire E500
Pentium 4 3.06 ghz
1024 mb ram
ati saphire x1950 pro (op de doos staat 450 watt required)

mijn voeding is nu 300 watt (was een standaard pc en ik heb de videokaart vervangen)

ik heb me wattages bekeken:

http://www.bartaalbers.com/download/speedfan.gif

Welke voeding moet ik hebben?
ik wil er 50-60 euro aan uitgeven.

Bedankt.

 • BlacKstaR-
 • Registratie: maart 2006
 • Laatst online: 21:52
Is de voeiding die ik heb gekozen, goed genoeg om mijn PC stabiel op 3Ghz te laten draaien?
de CPU moet een Q6600 worden.
http://img413.imageshack.us/img413/3949/pcvu6.th.png

[Voor 6% gewijzigd door BlacKstaR- op 10-04-2007 08:30]


 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

-Venom- schreef op zondag 08 april 2007 @ 17:56:
ik heb zelf twijfels over mijn huidige voeding ik heb nu een thermaltake silent purepower 480 watt met het volgende systeem:

amd x2 4200 @ 2400mhz
a8n-sli deluxe moederbord
asus 7950gt nvidia gpu
pinnacle tv kaartje
4x 512 mb corsair xms ddr
2x nec 7130 dvd branders
1x ide schijf
8x sata schijven waarvan 3 aan en uit gezet kunnen worden doormiddel van een chieftec satabay

ik heb de laatste tijd steeds meer problemen met branden van dvd's ook al geprobeerd met diverse merken dvd-r maar de problemen blijven.

windows xp heb ik helemaal opnieuw geinstaleerd dus dat kan het ook niet zijn.

zat nu zelf te denken een thermaltake toughpower van 600 watt te nemen zou deze voldoende zijn ?
Je huidige setup zal nooit meer dan 360 watt nodig hebben en zal in Windows ook niet meer vragen als 24 amperres. Tijdens gamen zal je systeem 17 amperres vragen. met Jouw voeidng kan total 18 amperres leveren, dus dat is ook maar echt net voldoende voor je systeem. Ik kan ook voorstellen dat je geen dvd kan branden omdat een brander veel stroom nodig heeft. Ongeacht of je probleem met de voeindg te maken heeft raad ik je wel aan om en andere voeindg in je systeem te zetten.
J ekan heel gemakkelijk controleren of de voeindg de oorzaak is van je probleem. Je koppelt dan alle HD's af waar alleen data op staat. Als je dan nog steeds geen dvd kan branden (dus met maar 1 of 2 HD's aangesloten) dan ligt het niet aan je voeindg. Kun je zonder je collecite HD's aangesloten wel normaal branden dan is je voeindg echt veel te licht.

Voor je systeem zou ik eigelijk een voeindg aanraden welke minimaal 25 amperres kan leveren en minimaal 430 watt. Een Coolermaster eXtremepower 430 watt (40 euro bij computerland) kan totaal 29 amperres leveren en is daarmee echt een veel betere voeindg voor je systeem. Qua wattage ga je dan achteruit, maar je heb veel meer vermogen op de 12 volt, en vermogen op de 12 volt is veel belangrijker dan de totale wattage van de voeindg.
WingsOfFury schreef op maandag 09 april 2007 @ 18:56:
Mijn videokaart is onlangs overleden, en nu ben ik dus op zoek naar een nieuwe.
Het is al duidelijk dat een '8800 GTS/500' het beste is voor mij, maar wegens mijn oude systeem komt daar een nieuwe proc (AMD Athlon™ 64 X2 4200+) bij. Zo wordt mijn systeem:

A8N-E
AMD Athlon™ 64 X2 4200+
2 gig OCZ Platinum DDR
8800 GTS/500
Seagate 250 GB schijf
DVD-brander en -speler

Op dit moment heb ik een Tagan 420 watt. Is dit genoeg, krap of gewoon te weinig? En welke voeding raden jullie dan aan? Het liefste wil ik een voeding met losse stekkertjes, een modulaire voeding. Maar zoals hierboven staat werken die stekkertjes als weerstanden, dus ik vraag me af of dat écht noemenswaardig is, of is een modulaire voeding wel gewoon vergelijkbaar met een normale?
Met de 8800 GTs in je systeem zal je systeem totaal ongeveer 300 watt echt nodig hebben en zal de 12 volt ongeveer 20 amperres moeten leveren. Jouw voeindg kan totaal 420 watt en 28 amperres leveren (Tagan TG420-U1). Voor jouw systeem is de voeindg dus ruim voldoende.
Mocht je echt je voeindg willen vervangen voor een modulaire dan is de Antec NeoHE 430 watt aan te raden. Deze voeidng is modulair en oko ruim geschikt voor je systeem. Als je bij Tagan wilt blijven kun je ook een voeindg uit de Easycon serie nemen (maakt niet uit welke, deze zijn er vanaf 430 watt, en dat is ruim voldoende voor je systeem)
AlexanderB schreef op maandag 09 april 2007 @ 19:57:
Asus A-45GA
is deze geschikt voor mijn setup, en zal dit de (mijns inziens overmatige) warmteafgifte van mn oude PSU verminderen?

setup:
p4 Prescott 515 2.93 ghz. met een aluminium koelblok, 92 mm fan, word niet erg warm.
Club3D 7600 GT 256ddr3, koeler blaast door duckt naar buiten aan achterkant, ipv weer terug in de kast)
4x 512 ddr 3200 merkloos
ASUStek moederbord.
DVDrw+- Lightscribe
dvdrom speler
5-in-1 kaartlezer
wireless kaart
draadloos toetsenbord, optische draadmuis, joystick
Delta Electronics 300(?) watt voeding..(die dus wel erg warm word)
voeding:
5v 25A,
3.3v 18 A,
12v 19A,
5vsb 2A
-12v 0.8A
5v + 12v max 268,
5v + 3.3 v max 175,
Je huidige systeem heeft maar 220 watt nodig en zal totaal iets van 12 amperres van de 12 volt lijn nodig hebben. Zowel de oude als de nieuwe voeindg moet dat gamekklijk kunnen leveren.
Als er veel warmte door de voeindg zelf gemaakt wordt dan komt dat omdat deze een laag rendement heeft, hierdoor wordt er veel energie opgezet in warmte. De Asus voeindg is een voeindg van een goed merk. Deze voeingen hebben ook een hoog rendement. Met de nieuwe voeindg zal de voeindg zelf dus voor (goed) minder warmte zorgen.
Zooter schreef op maandag 09 april 2007 @ 20:37:
Mijn setup

Acer apsire E500
Pentium 4 3.06 ghz
1024 mb ram
ati saphire x1950 pro (op de doos staat 450 watt required)

mijn voeding is nu 300 watt (was een standaard pc en ik heb de videokaart vervangen)

ik heb me wattages bekeken:

[afbeelding]

Welke voeding moet ik hebben?
ik wil er 50-60 euro aan uitgeven.

Bedankt.
De printstreen laat de spanningen zien, niet de wattages

Jouw systeem zal echt nog geen 250 watt vragen en zal oko aan 15 amperes voldoende hebben. Daarom is iedere goede voeidng wel geschikt mits hij maar 250 watt oif meer is en minimaal 15 amperres op de 12 volt kan leveren. Wil je een goede en goedkope voeindg zal je even bij Computerland langsgaan om daar de Coolermaster eXtremepower 430 watt te halen. Deze 430 watt voeidng kan totaal 29 amperres leveren en kost maar 40 euro. Je heb dan een goede en stille voeindg waarmee je ook genoeg ruimte heb om nog eens iets bij te plaatsen of om over te klokken.
BlacKstaR- schreef op dinsdag 10 april 2007 @ 08:26:
Is de voeiding die ik heb gekozen, goed genoeg om mijn PC stabiel op 3Ghz te laten draaien?
de CPU moet een Q6600 worden.
[afbeelding]
Zou je een volgende keer gewoon je systeem in je post willen zetten als tekst, en niet als plaatje>> Je plaatje is namelij kzeer moeilijk te lezen en hij is ongelooflijk lanzaam met laden.


Jouw systeem:
Centurtion 5 kast
OZC gameeXtreme 700 watt
C2D T7200 s479
Ninja cooler
OZC pc6400 2 GB
250 GB WD
Asus P5N-E sli
FDD
18 speed dvd brander
X1950PRO 256 MB

Ten eerste zal dit systeem nooit gaan werken omdat de cpu s479 is en het moederbord s775. Ook snap ik niet waarom je een SLI moederbord heb terwijl je een ATi kaart heb. Ik raad je daarom ook aan om dit systeem niet te bestellen en je eerst te verdiepen in de pc, want nu koop je dingen die veel te duur zijn en ook niet passen.

Als je de cpu vervangt voor een E6600 dan zal je systeem op 3.0 Ghz nog geen 300 watt nodig hebben en zal de 12 volt lijn nog geen 20 amperres hoeven te leveern. Jouw voeindg kan enorm veel leveren, zoveel zelfs dat de voeindg echt overdreven is voor je systeem. Een goede 350 watt voeidng met minimaal 22 amperres is ook ruim voldoende voor je systeem.

7400 Wp op het dak


 • str1ker
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 03-10-2010
Dit zal vast een eigenaardige vraag zijn maar toch:
Ik heb:
1 hdd (320 GB seagate)
1 dvd rewriter (philips)
1 p5b
2 fans
2 1gb geheugenm GEIL, ddr2 800
Dit wordt aangedreven door een zm600-hp, mijn vraag is stel dat ik een combinatie van 8800 kkaarten met een core 2 duo e6600@3.6 ghz maak, welke kaart en hoeveel kan ik er dan indoen?
BV. 1 8800gts 320 of 640 mb
2 keer 8800gts 320 of 640 mb sli
1 8800gtx
2 8800gtx sli
Ik dacht zelf 2 keer 8800gts of een keer 8800gtx klopt dat?
Hoeveel watt kost het mijn voeding om een e6600@3.6 ghz te laten draaien?
En hoeveel de HDD, DVD rewriter, P5P, fans en geheugen?

 • BlacKstaR-
 • Registratie: maart 2006
 • Laatst online: 21:52
theodouma schreef op dinsdag 10 april 2007 @ 21:15:
[...]


Je huidige setup zal nooit meer dan 360 watt nodig hebben en zal in Windows ook niet meer vragen als 24 amperres. Tijdens gamen zal je systeem 17 amperres vragen. met Jouw voeidng kan total 18 amperres leveren, dus dat is ook maar echt net voldoende voor je systeem. Ik kan ook voorstellen dat je geen dvd kan branden omdat een brander veel stroom nodig heeft. Ongeacht of je probleem met de voeindg te maken heeft raad ik je wel aan om en andere voeindg in je systeem te zetten.
J ekan heel gemakkelijk controleren of de voeindg de oorzaak is van je probleem. Je koppelt dan alle HD's af waar alleen data op staat. Als je dan nog steeds geen dvd kan branden (dus met maar 1 of 2 HD's aangesloten) dan ligt het niet aan je voeindg. Kun je zonder je collecite HD's aangesloten wel normaal branden dan is je voeindg echt veel te licht.

Voor je systeem zou ik eigelijk een voeindg aanraden welke minimaal 25 amperres kan leveren en minimaal 430 watt. Een Coolermaster eXtremepower 430 watt (40 euro bij computerland) kan totaal 29 amperres leveren en is daarmee echt een veel betere voeindg voor je systeem. Qua wattage ga je dan achteruit, maar je heb veel meer vermogen op de 12 volt, en vermogen op de 12 volt is veel belangrijker dan de totale wattage van de voeindg.

[...]


Met de 8800 GTs in je systeem zal je systeem totaal ongeveer 300 watt echt nodig hebben en zal de 12 volt ongeveer 20 amperres moeten leveren. Jouw voeindg kan totaal 420 watt en 28 amperres leveren (Tagan TG420-U1). Voor jouw systeem is de voeindg dus ruim voldoende.
Mocht je echt je voeindg willen vervangen voor een modulaire dan is de Antec NeoHE 430 watt aan te raden. Deze voeidng is modulair en oko ruim geschikt voor je systeem. Als je bij Tagan wilt blijven kun je ook een voeindg uit de Easycon serie nemen (maakt niet uit welke, deze zijn er vanaf 430 watt, en dat is ruim voldoende voor je systeem)


[...]


Je huidige systeem heeft maar 220 watt nodig en zal totaal iets van 12 amperres van de 12 volt lijn nodig hebben. Zowel de oude als de nieuwe voeindg moet dat gamekklijk kunnen leveren.
Als er veel warmte door de voeindg zelf gemaakt wordt dan komt dat omdat deze een laag rendement heeft, hierdoor wordt er veel energie opgezet in warmte. De Asus voeindg is een voeindg van een goed merk. Deze voeingen hebben ook een hoog rendement. Met de nieuwe voeindg zal de voeindg zelf dus voor (goed) minder warmte zorgen.

[...]


De printstreen laat de spanningen zien, niet de wattages

Jouw systeem zal echt nog geen 250 watt vragen en zal oko aan 15 amperes voldoende hebben. Daarom is iedere goede voeidng wel geschikt mits hij maar 250 watt oif meer is en minimaal 15 amperres op de 12 volt kan leveren. Wil je een goede en goedkope voeindg zal je even bij Computerland langsgaan om daar de Coolermaster eXtremepower 430 watt te halen. Deze 430 watt voeidng kan totaal 29 amperres leveren en kost maar 40 euro. Je heb dan een goede en stille voeindg waarmee je ook genoeg ruimte heb om nog eens iets bij te plaatsen of om over te klokken.


[...]


Zou je een volgende keer gewoon je systeem in je post willen zetten als tekst, en niet als plaatje>> Je plaatje is namelij kzeer moeilijk te lezen en hij is ongelooflijk lanzaam met laden.


Jouw systeem:
Centurtion 5 kast
OZC gameeXtreme 700 watt
C2D T7200 s479
Ninja cooler
OZC pc6400 2 GB
250 GB WD
Asus P5N-E sli
FDD
18 speed dvd brander
X1950PRO 256 MB

Ten eerste zal dit systeem nooit gaan werken omdat de cpu s479 is en het moederbord s775. Ook snap ik niet waarom je een SLI moederbord heb terwijl je een ATi kaart heb. Ik raad je daarom ook aan om dit systeem niet te bestellen en je eerst te verdiepen in de pc, want nu koop je dingen die veel te duur zijn en ook niet passen.

Als je de cpu vervangt voor een E6600 dan zal je systeem op 3.0 Ghz nog geen 300 watt nodig hebben en zal de 12 volt lijn nog geen 20 amperres hoeven te leveern. Jouw voeindg kan enorm veel leveren, zoveel zelfs dat de voeindg echt overdreven is voor je systeem. Een goede 350 watt voeidng met minimaal 22 amperres is ook ruim voldoende voor je systeem.
1.Ik heb die CPU gekozen omdat die het dichts bij de prijs van de Q6600 komt als hij €266 kosten, Ik snap ook wel dat een 479 niet op een 775 past. de CPU wordt dus een Q6600!

2.De mobo word een ds3 gigabyte

3 welke voeding raad je mij aan concreet aub.(ik denk aan een Tagan TG420-U01, 420 Watt ,omdat ik graag save wil zittten of is dit nog steeds overkill?)

bedankt voor de hulp,

 • m0nkey
 • Registratie: september 2005
 • Laatst online: 05-10 17:27
Hoi! :P

Ik vroeg me af of ik voor deze komende setup een nieuwe voeding nodig heb of niet? Op het moment heb ik een Cooler Master 430w eXtreme Power erin zitten, krachtigere PSU nodig ofnie'? :P

http://img176.imageshack.us/img176/7103/untitledtn1.jpg

Ik zal nog even de onderdelen in text plaatsen voor het geval het plaatje ooit offline wordt gehaald.

1GB x 2 (2GB) PC9200 DDR2, CL5 (OCZ, 2FK11502GK) FlexXLC PC2-9200 :)

DF Lanparty UT ICFX3200-T2R/G, R600

Intel Core 2 Duo E6600

Samsung Syncmaster 226BW

Western Digital Caviar RE WD1600YS, 160GB

Western Digital My Book Essential Edition 500GB (zal wel een stopcontactstekker hebben toch?)

XFX GeForce 7600GT 256MB DDR3 PV-T73G-U1D4 (Fatal1ty Edition)

 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

str1ker schreef op dinsdag 10 april 2007 @ 21:21:
Dit zal vast een eigenaardige vraag zijn maar toch:
Ik heb:
1 hdd (320 GB seagate)
1 dvd rewriter (philips)
1 p5b
2 fans
2 1gb geheugenm GEIL, ddr2 800
Dit wordt aangedreven door een zm600-hp, mijn vraag is stel dat ik een combinatie van 8800 kkaarten met een core 2 duo e6600@3.6 ghz maak, welke kaart en hoeveel kan ik er dan indoen?
BV. 1 8800gts 320 of 640 mb
2 keer 8800gts 320 of 640 mb sli
1 8800gtx
2 8800gtx sli
Ik dacht zelf 2 keer 8800gts of een keer 8800gtx klopt dat?
Hoeveel watt kost het mijn voeding om een e6600@3.6 ghz te laten draaien?
En hoeveel de HDD, DVD rewriter, P5P, fans en geheugen?
Jouw voeindg kan totaal 42 amperres leveren.
Jouw systeem zonder cpu en gpu(s) heeft ongeveer 75 watt nodig en 1.5 amperre van de 12 volt. Jouw cpu heeft 65 watt nodig (5.5A) en met ene overklok zal hij totaal 120 watt (10A) nodig hebben. Jouw systeem zonder videokaart(en) heeft dus 195 watt nodig en 12 (11.5, maar ik rond af) amperres.

Een 8800 GTS heeft ongeveer 130 (11A) wat nodig. Een 8800 GTX heeft 165 watt (14A) nodig. Wil je SLI draaien dan zal je sli opstelling twee maal het vermogen van de videokaart + 10% nodig hebben. Als je dus twee maal een 800 GTX heb dan zal deze opstelling 365 (31A) watt nodig hebben.

Als jij een overgeklokte E6600 in je systeem zet, samen met twee maal een 8800 GTX dan zal je totale systeem dus 75+ 120 + 365 = 560 watt nodig hebben. De 12 volt lijn moet hierij 1.5+10+31 = 43 amperres leveren. Dit is net ietsje meer dan je voeindg kan leveren. Je kan dus geen overgeklokte E6600 samen met twee maal een GTX gebruiken.
Wil je twee maal een GTS gebruiken, samen met een overgeklokte E6600 dan zal dat wel gemakkelijk gaan. Ook twee maal een GTX met een niet overgeklokte E6600 moet nog gaan.

Alle combianaties zijn dus mogelijk, alleen twee maal een GTX en een overgeklote E6600 is net te zwaar voor je systeem.
BlacKstaR- schreef op woensdag 11 april 2007 @ 00:17:
[...]


1.Ik heb die CPU gekozen omdat die het dichts bij de prijs van de Q6600 komt als hij €266 kosten, Ik snap ook wel dat een 479 niet op een 775 past. de CPU wordt dus een Q6600!

2.De mobo word een ds3 gigabyte

3 welke voeding raad je mij aan concreet aub.(ik denk aan een Tagan TG420-U01, 420 Watt ,omdat ik graag save wil zittten of is dit nog steeds overkill?)

bedankt voor de hulp,
De Q6600 op 3 Ghz heeft veel meer nodig dan de E6600 op 3.0 Ghz. De E6600 heeft totaal 130 watt nodig op 3 Ghz (65 watt zonder overklok). De Q6600 zal wel meer nodig hebben dan 130 watt, hij zal eerder 250 watt nodig hebben (zonder overklok 105 watt), dit is 120 watt (10 amperres ) meer dan met de E6600. Jouw systeem heeft daarom met een quadcore op 3.0 Ghz totaal 390 watt nodig en iets van 28 amperres op 12 volt. Een 450 watt voeindg met minimaal 32 amperres is dan echt wel aan te raden als minimum. De Tagan voeindg is met zijn 420 watt niet te licht.
m0nkey schreef op woensdag 11 april 2007 @ 08:29:
Hoi! :P

Ik vroeg me af of ik voor deze komende setup een nieuwe voeding nodig heb of niet? Op het moment heb ik een Cooler Master 430w eXtreme Power erin zitten, krachtigere PSU nodig ofnie'? :P

[afbeelding]

Ik zal nog even de onderdelen in text plaatsen voor het geval het plaatje ooit offline wordt gehaald.

1GB x 2 (2GB) PC9200 DDR2, CL5 (OCZ, 2FK11502GK) FlexXLC PC2-9200 :)

DF Lanparty UT ICFX3200-T2R/G, R600

Intel Core 2 Duo E6600

Samsung Syncmaster 226BW

Western Digital Caviar RE WD1600YS, 160GB

Western Digital My Book Essential Edition 500GB (zal wel een stopcontactstekker hebben toch?)

XFX GeForce 7600GT 256MB DDR3 PV-T73G-U1D4 (Fatal1ty Edition)
Gezien je geheugen wil je de cpu echt zeer zwaar overklokken, de fsb wil je richting de 500 Mhz zien te krijgen. Als je de E6600 op een fsb heb staan van 500 Mhz en je heb daarvoor de corespanning met 0.300 volt verhoogd dan zal je cpu al snel 200 watt verstoken. Ondanks dit zal je systeem totaal maar 330 watt nodig hebben. Deze 330 watt moet grotendeels wel van de 12 volt komen, totaal moet er 22 amperres van de 12 volt komen waarvan er ongveer 17 amperres door één lijn naar je cpu gaat.

Van de eXtremepower hebben ze meerdere varianten gemaakt. De oude versie heeft een 80 mm fan aan de achterkant en kan totaal maar 18 amperres leveren. Van de nieuwe versie (met een 120 mm fan ana de onderkant) zijn twee versies, één welke 25 en één welke 29 amperres kan leveren. Ik ga er van uit dat jij een nieuwe versie heb, dus met een 120 mm fan aan de onderkant.
Deze voeindg kan totaal 25/29 amperres leveren (afhaneklijk van het model). Helaas kan deze voeindg maar max 15 amperres leveren per 12 volt lijn waardoor je net te kort komt voor je extreme overklok.
Met jouw voeindg kun je dus wel overklokken, alleen niet zo extreem als ik hierboven heb beschreven. Je kan de cpu wel op een 500 Mhz fsb krijgen, alleen kun je dan de corespaning maximaal 0.150 - 0.200 volt verhogen.

Jouw voeindg is dus wel geschikt voor je overklok, alleen niet voor een echt extreme overklok. Je kan daarom eens een overweging maken, of niet extreem overklokken (0.300 volt coreverhoging en meer dan 500 Mhz fsb) of een zware voeidng halen. De eis voor de voeindg is dat hij minimaal 380 watt moet zijn en minimaal 25 amperres kan leveren. Ook moet de voeindg minimaal 22 amperres kunnen leveren op één 12 volt lijn.


waarom heb je eigelijk zo ongelooflijk snel en duur geheugen?? De E6600 is bijna niet voorbij de 500 Mhz fsb te krijgen, en daarbij is pc8000 al ruim voldoende. Ook kun je nog wel met pc7200 uit de voeten, al zal je dit dan ook moeten overklokken. Het voordeel van pc7200 of pc8000 is dat het goedkoper is als pc9200.

7400 Wp op het dak


 • m0nkey
 • Registratie: september 2005
 • Laatst online: 05-10 17:27
theodouma schreef op woensdag 11 april 2007 @ 12:06:
[...]

waarom heb je eigelijk zo ongelooflijk snel en duur geheugen?? De E6600 is bijna niet voorbij de 500 Mhz fsb te krijgen, en daarbij is pc8000 al ruim voldoende. Ook kun je nog wel met pc7200 uit de voeten, al zal je dit dan ook moeten overklokken. Het voordeel van pc7200 of pc8000 is dat het goedkoper is als pc9200.
De Cooler Master PSU die ik nu heb is een [RS-430-PCAR / RS-430-PCAP,] ATX 12V V2.01 maar voorlopig ga ik nog niet overclocken, ik wou eerst PC2-6400 FlexXLC nemen, maar de -9200 is van meer dan €500 naar €280 gedaalt, ik heb het er best voorover om €70 voor die hoeveelheid extra bandbreedte.

Hoe dan ook, nu OC ik nog even niet, de PC koop ik nu nogal kaal, later komt er ook betere koeling, voeding, DVD-RW Drive en extra HD's bij etc. ;) Bedankt voor de hulp! :D

 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

m0nkey schreef op woensdag 11 april 2007 @ 12:17:
[...]


De Cooler Master PSU die ik nu heb is een [RS-430-PCAR / RS-430-PCAP,] ATX 12V V2.01 maar voorlopig ga ik nog niet overclocken, ik wou eerst PC2-6400 FlexXLC nemen, maar de -9200 is van meer dan €500 naar €280 gedaalt, ik heb het er best voorover om €70 voor die hoeveelheid extra bandbreedte.

Hoe dan ook, nu OC ik nog even niet, de PC koop ik nu nogal kaal, later komt er ook betere koeling, voeding, DVD-RW Drive en extra HD's bij etc. ;) Bedankt voor de hulp! :D
die extra bandbreedte is alleen nuttig als je de cpu op een fsb van 400 Mhz of meer laat lopen. Als je niet van plan ben de cpu op een fsb ver boven de 400 Mhz te laten lopen is het doodzonde van het geld als je pc9200 koopt. Je heb dan namelijk dezelfde bandbreedte (en dezelfde preformance) als met pc6400 geheugen.

Mocht je er meer over willen weten kun je het beste zijn bij PMG (processoren, moederborden en geheugen, eerste subforum hier op GoT)

7400 Wp op het dak


 • m0nkey
 • Registratie: september 2005
 • Laatst online: 05-10 17:27
theodouma schreef op woensdag 11 april 2007 @ 12:46:
[...]


die extra bandbreedte is alleen nuttig als je de cpu op een fsb van 400 Mhz of meer laat lopen. Als je niet van plan ben de cpu op een fsb ver boven de 400 Mhz te laten lopen is het doodzonde van het geld als je pc9200 koopt. Je heb dan namelijk dezelfde bandbreedte (en dezelfde preformance) als met pc6400 geheugen.

Mocht je er meer over willen weten kun je het beste zijn bij PMG (processoren, moederborden en geheugen, eerste subforum hier op GoT)
Het gaat me ook om de zekerheid. :P Stel ik ga OC'en, misschien wil ik dan op een gegeven moment die 400Mhz grens voorbij, zonde om dan weer geheugen te moeten kopen maar ik zal het in gedachte houden. ;)

 • chup5528
 • Registratie: april 2007
 • Laatst online: 23:53
Ola,

Ik zou graag even willen weten of ik een goede keuze zou maken qua voeding :-)

Ik ben van plan de ''Cooler Master RS-430 (RS-430-PCAP) Extreme Power, 430W'' te kopen, hier mijn systeem:

-Asrock Conroe945G-DVI mobo
-Pentium 4 631 (3,0GHz, overclocked naar 3,4GHz) cpu
-1GB DDR2-667 van Kingston
-250GB 7200rpm 16MB cache schijf van Western Digital
-NEC ND-7173 dvd brander
-Club3D GeForce 6200LE 128MB
-Momenteel de Q-Tec 500W voeding |:(

Ik ben van plan deze upgrades in de toekomst uit te voeren:
-Core2Duo E6600 cpu
-1GB DDR2-667 Kingston geheugen erbij (dual-channel)
-GeForce 8600 Ultra
-WD 250GB schijf erbij
-2 LED fans, 2 neon balkjes

Graag zou ik willen weten of de ''Cooler Master RS-430'' voldoet voor dit systeem, of dat de ''Cooler Master RS-380'' ook al zal voldoen, of dat er betere voedingen zijn voor dit systeem in dezelfde prijsklasse.

Alvast bedankt :)

Groetjes,

Coen

[Voor 4% gewijzigd door chup5528 op 11-04-2007 15:43]


 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

chup5528 schreef op woensdag 11 april 2007 @ 15:42:
Ola,

Ik zou graag even willen weten of ik een goede keuze zou maken qua voeding :-)

Ik ben van plan de ''Cooler Master RS-430 (RS-430-PCAP) Extreme Power, 430W'' te kopen, hier mijn systeem:

-Asrock Conroe945G-DVI mobo
-Pentium 4 631 (3,0GHz, overclocked naar 3,4GHz) cpu
-1GB DDR2-667 van Kingston
-250GB 7200rpm 16MB cache schijf van Western Digital
-NEC ND-7173 dvd brander
-Club3D GeForce 6200LE 128MB
-Momenteel de Q-Tec 500W voeding |:(

Ik ben van plan deze upgrades in de toekomst uit te voeren:
-Core2Duo E6600 cpu
-1GB DDR2-667 Kingston geheugen erbij (dual-channel)
-GeForce 8600 Ultra
-WD 250GB schijf erbij
-2 LED fans, 2 neon balkjes

Graag zou ik willen weten of de ''Cooler Master RS-430'' voldoet voor dit systeem, of dat de ''Cooler Master RS-380'' ook al zal voldoen, of dat er betere voedingen zijn voor dit systeem in dezelfde prijsklasse.

Alvast bedankt :)

Groetjes,

Coen
Als je de E6600 25% gaat overklokken zal je systeem totaal ongeveer 230 watt echt nodig hebben (8600 verbruikt 71 watt). De 12 volt lijn moet hierbij 15 amperres leveren.

De Coolermaster eXtremepower 380 watt kan totaal 25 amperres leveren en is dus ruim geschikt voor je systeem. Ook zijn grote broer, de 430 watt versie kan je systeem zeer makkelijk aan. Let er wel op dat de versie neem met de 120 mm fan. Van de 380 en 430 watt zijn namelijk meerdere varianten, en de eerste hebben een 80 mm fan aan de achterkant. Deze voeingen zijn abosluut niet stil te noemen en kunn ne ook maar 15 (voor de 380 watt) en 17 (voor de 430 watt) amperres leveren op de 12 volt. De "nieuwe" versie met een stille 120 mm fan aan de onderknt kan 25 en 29 amperres leveren, en dat is een enorm verschil.

7400 Wp op het dak


 • chup5528
 • Registratie: april 2007
 • Laatst online: 23:53
Super :)
thanks _/-\o_ straks maar ff bestelling plaatsen :-)

 • Tumblenator
 • Registratie: augustus 2006
 • Laatst online: 28-07-2007
Even een vraag over de haalbaarheid van de volgende configuratie met mijn Silentium T3 kast en met name of de voeding het trekt (350W)

Ik heb nu config als volgt:
Asus A8N-E mobo
AMD A64 3700+ boxed
2x 512mb Corsair Platium ddr 400 reepjes
Maxtor maxline III 250gb SATA2
Seagate Barracuda 7200.10 250GB (7200rpm, SATA II, 16MB)
Asus 7600GT 256mb
NEC DVD/CD-R brander
WLAN kaartje
Nu zou ik mijn systeem graag upgraden naar een AMD A64 X2 4200+ 109W processor, maar gaat mijn voeding dit trekken?

Graag jullie mening. Alvast bedankt!

 • duncanvdlinden
 • Registratie: juli 2001
 • Laatst online: 24-11 00:43
Ik heb mijn p5b deluxe aangesloten met de 4 pins stekker van een tagan 430watt easyconnect.
Nu kan daar ook 8-pins op, ik heb nog een vaste 8-pins en ik kan een 8-pins stekker combineren, kan 1 van die 2 stekkers dan zo op de aansluiting?
Ik heb nu namelijk omdat ik niet zeker wist of het of ik die stekkers kon gebruiken de 4 pins stekker gebruikt....

WS: i7 K3770, Asus Maximus V Gene, 2x4GB Corsair PC1600CL9 1.5v, Saphire HD6770, Crucial M4 128GB, Dell 2005FPW 20,1", Lian-Li V1200B | Server: Intel D510MO, 2x WD Green 3TB | Laptop: MacBook Air 2012 13,1", 8GB


 • The_Scarabial
 • Registratie: maart 2003
 • Laatst online: 22:56

The_Scarabial

MTB for life!

Ik ben bezig met het researchen naar een nieuw systeem, ben daarmee begonnen met de behuizing, deze staat nu voor 99% vast.
Mijn volgende punt is de voeding.
Ik heb in mijn huidige systeem een Antec Truepower 480 Watt. Hier ben ik zeer tevreden over.
Nu leek het mij een logische stap om weer een Antec voeding te nemen, maar nu hebben zij "opeens" meerdere smaken van voedingen. Smartpower 2.0, Truepower Trio, Earthwatts en NeoHE.
Zijn er mensen die ervaring hebben met de verschillende smaken en wat de significante verschillen zijn? En kan iemand mij overtuigen om voor een ander merk dan Antec te gaan?
BvD.

 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

Tumblenator schreef op donderdag 12 april 2007 @ 00:50:
Even een vraag over de haalbaarheid van de volgende configuratie met mijn Silentium T3 kast en met name of de voeding het trekt (350W)

Ik heb nu config als volgt:
Asus A8N-E mobo
AMD A64 3700+ boxed
2x 512mb Corsair Platium ddr 400 reepjes
Maxtor maxline III 250gb SATA2
Seagate Barracuda 7200.10 250GB (7200rpm, SATA II, 16MB)
Asus 7600GT 256mb
NEC DVD/CD-R brander
WLAN kaartje
Nu zou ik mijn systeem graag upgraden naar een AMD A64 X2 4200+ 109W processor, maar gaat mijn voeding dit trekken?

Graag jullie mening. Alvast bedankt!
Jouw systeem gaat met de neiuwe cpu van 220 naar 240 watt welke je systeem nodig heeft. Ook de benodigde amperres op 12 volt gaat van 13.5 naar 15 amperres.

Als jouw 350 watt voeindg dus minimaal 16-17 amperres kan leveren zie ik geen problemen..
duncanvdlinden schreef op donderdag 12 april 2007 @ 11:27:
Ik heb mijn p5b deluxe aangesloten met de 4 pins stekker van een tagan 430watt easyconnect.
Nu kan daar ook 8-pins op, ik heb nog een vaste 8-pins en ik kan een 8-pins stekker combineren, kan 1 van die 2 stekkers dan zo op de aansluiting?
Ik heb nu namelijk omdat ik niet zeker wist of het of ik die stekkers kon gebruiken de 4 pins stekker gebruikt....
Ik snap je post niet helemaal, maar je kan gewoon de 4 pins stekker blijven gebruiken op je moederbord. De 8 pins stekker is eigelijk niet meer dan 2 maal een 4 pins stekkers naast elkaar. Deze aansluiting is er om 12 volt te leveren voor de voeindg van de cpu. De 8 pins stekker is nodig voor extreem zware cpu's (quadcore 100% overgeklokt), de 4 pins is gewoon standaard nodig.
The_Scarabial schreef op donderdag 12 april 2007 @ 19:26:
Ik ben bezig met het researchen naar een nieuw systeem, ben daarmee begonnen met de behuizing, deze staat nu voor 99% vast.
Mijn volgende punt is de voeding.
Ik heb in mijn huidige systeem een Antec Truepower 480 Watt. Hier ben ik zeer tevreden over.
Nu leek het mij een logische stap om weer een Antec voeding te nemen, maar nu hebben zij "opeens" meerdere smaken van voedingen. Smartpower 2.0, Truepower Trio, Earthwatts en NeoHE.
Zijn er mensen die ervaring hebben met de verschillende smaken en wat de significante verschillen zijn? En kan iemand mij overtuigen om voor een ander merk dan Antec te gaan?
BvD.
Waarom wil je eigelijk je 480 watt voeindg vervagen?? Als je in dit topic en in het vorige topic kijik zie je dat de meeste systemen ruim genoeg hebben aan 480 watt. Als jij een systeem heb rond een goed overgeklokte E6600 en een 8800 GTX dan is jouw voeindg nog ruim voldoende.

Mocht je echt je voeindg willen vervangen dan is denk ik de NeoHE een goede keuze. Deze voeingen zijn extreem stil, hebben een hoog rendement en zijn ook nog eens modulair.

7400 Wp op het dak


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
theodouma schreef op donderdag 12 april 2007 @ 20:12:
Waarom wil je eigelijk je 480 watt voeindg vervagen?? Als je in dit topic en in het vorige topic kijik zie je dat de meeste systemen ruim genoeg hebben aan 480 watt. Als jij een systeem heb rond een goed overgeklokte E6600 en een 8800 GTX dan is jouw voeindg nog ruim voldoende.

Mocht je echt je voeindg willen vervangen dan is denk ik de NeoHE een goede keuze. Deze voeingen zijn extreem stil, hebben een hoog rendement en zijn ook nog eens modulair.
Ik interpreteerde zijn post alsof dat hij zijn huidig systeem houdt met het daarbijhorende huidige voeding, namelijk die antec 480W, en daarnaast een 2de nieuw systeem wil, en uiteraard ook daarvoor een voeding nodig heeft.
Heb daarvoor ook een 2de maal moeten lezen voor het duidelijk was ;)

[Voor 5% gewijzigd door disco stu op 12-04-2007 20:18]


 • The_Scarabial
 • Registratie: maart 2003
 • Laatst online: 22:56

The_Scarabial

MTB for life!

theodouma schreef op donderdag 12 april 2007 @ 20:12:

[...]

Waarom wil je eigelijk je 480 watt voeindg vervagen?? Als je in dit topic en in het vorige topic kijik zie je dat de meeste systemen ruim genoeg hebben aan 480 watt. Als jij een systeem heb rond een goed overgeklokte E6600 en een 8800 GTX dan is jouw voeindg nog ruim voldoende.

Mocht je echt je voeindg willen vervangen dan is denk ik de NeoHE een goede keuze. Deze voeingen zijn extreem stil, hebben een hoog rendement en zijn ook nog eens modulair.
sorry dat het niet helemaal duidelijk is, maar het gaat hier om een nieuwe pc en de oude blijft bestaan :)

 • Appie Heijn
 • Registratie: november 2002
 • Laatst online: 06-12 12:43
Hallo ik heb op het moment het volgende systeem draaien

Asus P5B Deluxe Wifi
C2D E6400 gekoeld door een Thermaltake Big Typhoon
2GB PC6400 CL4 (2x1GB)
ATI Radeon X1950XT 256mb
3x Samsung spinpoint T166 320GB
Samsung 18X dvd brander

Alles zit in een Thermaltake Soprano met een 430W Coolermaster voeding

Ik vervang de E6400 door de E6600.
En de 1950XT door een 8800GTS 320mb

Is het aan te raden om meteen een nieuwe voeding er in te zetten of gaat deze het ook wel trekken? Ohja overclocken zal er de komende tijd ook wel aan zitten te komen.

Alvast bedankt :)

[Voor 6% gewijzigd door Appie Heijn op 14-04-2007 10:22]

44x Trina 330WP @ SMA 10.00; Hitachi Yutaki 5,5KW AIO 280L


 • bonzz.netninja
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 20:29

bonzz.netninja

Niente baffi

Ik twijfel een beetje of ik hier moet posten of een nieuwe topic aanmaken maar goed:
Ik heb sinds een paar dagen de volgende conf.

athlon 2600+
1 gb ram
2 hdd
1 cdrom
1x 7600 gs
op een 300 w voeding-kje (helaas q-tec)

Tot voor kort had ik een gforce 5200 en dat ging prima, nu heb ik echter een nieuwe videokaart en nu lijkt hij alleen problemen te hebben met het afspelen van alle soorten video. Mijn systeem bevriest dan bijna (net niet) en vooral de opbouw van alle schermpjes duurt eeuwen. Alsof ik opeens een 286 ofzo heb :) Bij een hd 1080 filmpje reboot hij trouwens wel gewoon, maar bij alle andere soorten nét niet denk ik. (ja het is een beetje vaag) En nu ook bij een ander wmv filmpje. CPU schiet naar 100% en zeg maar dag tegen je systeem

Games echter (bijv. C en C 3) op hoge kwaliteit gaat echter prima. En daar gebruikt de videokaart (denk ik) meer stroom? Dus dat zou het voeding verhaal weer niet opgaan. Of maakt hij bij video gebruik van meer (of wellicht andere (6v ipv 12v)?

Om af te sluiten. Ga ik investeren in een nieuwe voeding (vervanging van zo;n gare q-tec kan sowieso geen kwaad natuurlijk) en zou het wellicht zo kunnen zijn dat daar idd het probleem inzit bij het afspelen van alle soorten video (zowel avi als wmv e.d, flash trouwens niet)
http://www.netninja.nl/files/voeding.gif


edit: mm als ik die waardes nog eens lees is die 12 volt lijn werk erg zwak

[Voor 5% gewijzigd door bonzz.netninja op 14-04-2007 14:00]

vuistdiep in het post-pc tijdperk van Steve  | Tussen neus en lippen door nieuwsbrief


 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

The_Scarabial schreef op vrijdag 13 april 2007 @ 18:00:
[...]


sorry dat het niet helemaal duidelijk is, maar het gaat hier om een nieuwe pc en de oude blijft bestaan :)
Dan blijf ik deels bij mijn advies, deNeoHE is zeer stil, heeft krachtige 12 volt lijnen en is modulair. Als ik een Antec voedig zal nemen zal ik er voor één gaan uit die reeks
Appie Heijn schreef op zaterdag 14 april 2007 @ 10:22:
Hallo ik heb op het moment het volgende systeem draaien

Asus P5B Deluxe Wifi
C2D E6400 gekoeld door een Thermaltake Big Typhoon
2GB PC6400 CL4 (2x1GB)
ATI Radeon X1950XT 256mb
3x Samsung spinpoint T166 320GB
Samsung 18X dvd brander

Alles zit in een Thermaltake Soprano met een 430W Coolermaster voeding

Ik vervang de E6400 door de E6600.
En de 1950XT door een 8800GTS 320mb

Is het aan te raden om meteen een nieuwe voeding er in te zetten of gaat deze het ook wel trekken? Ohja overclocken zal er de komende tijd ook wel aan zitten te komen.

Alvast bedankt :)
Van de eXtremepower zijn drie versies, namelijk
• Een oude versie met 80 mm fan aan de achterkant van de voeindg. Deze kan maar 17 amperres leveren op één lijn
• Een nieuwe versie met 120 mm fan aan de onderkant. Deze voeindg kan 25 amperres leveren, verdeeld over twee lijnen (10 +15)
• Een iets verbeterde versie van bovenstaande, deze kan totaal 29 amperres leveren (14+15)

Als jij alleen de cpu goed heb overgeklokt dan zal je nieuwe systeem totaal 350 watt nodig hebben en zal totaal maximaal 25 amperres nodig hebben. Tijdens gamen heb je "maar" 22 amperres nodig.

Jouw huidige systeem heeft zonder overklok maar 15 amperres en 230 watt nodig .

Ik weet niet welke versie jij heb van de eXtremepower, maar als je de eerste versie heb moet je deze zeker vervangen. Mocht je de tweede versie hebben raad ik je wel aan om deze te vervangen, behalve als je het geld er niet voor heb en heb je de derde voeding dan hoef je je nergens druk om te maken.
bonzz.netninja schreef op zaterdag 14 april 2007 @ 13:43:
Ik twijfel een beetje of ik hier moet posten of een nieuwe topic aanmaken maar goed:
Ik heb sinds een paar dagen de volgende conf.

athlon 2600+
1 gb ram
2 hdd
1 cdrom
1x 7600 gs
op een 300 w voeding-kje (helaas q-tec)

Tot voor kort had ik een gforce 5200 en dat ging prima, nu heb ik echter een nieuwe videokaart en nu lijkt hij alleen problemen te hebben met het afspelen van alle soorten video. Mijn systeem bevriest dan bijna (net niet) en vooral de opbouw van alle schermpjes duurt eeuwen. Alsof ik opeens een 286 ofzo heb :) Bij een hd 1080 filmpje reboot hij trouwens wel gewoon, maar bij alle andere soorten nét niet denk ik. (ja het is een beetje vaag) En nu ook bij een ander wmv filmpje. CPU schiet naar 100% en zeg maar dag tegen je systeem

Games echter (bijv. C en C 3) op hoge kwaliteit gaat echter prima. En daar gebruikt de videokaart (denk ik) meer stroom? Dus dat zou het voeding verhaal weer niet opgaan. Of maakt hij bij video gebruik van meer (of wellicht andere (6v ipv 12v)?

Om af te sluiten. Ga ik investeren in een nieuwe voeding (vervanging van zo;n gare q-tec kan sowieso geen kwaad natuurlijk) en zou het wellicht zo kunnen zijn dat daar idd het probleem inzit bij het afspelen van alle soorten video (zowel avi als wmv e.d, flash trouwens niet)
[afbeelding]


edit: mm als ik die waardes nog eens lees is die 12 volt lijn werk erg zwak
Ondanks dat een 7600 GS veel sneller is dan een 5200 heeft de 7600 GS minder stroom nodig als de 5200 (27 vs 34 watt). Theoretisch zou het dus zo moeten zijn dat als jouw voeindg de 5200 aankan dat hij zeker de 7600 ook aan moet kunnen (een auto welke 180 kan rijden kan zeker 160 rijden).

Als ik jouw probleem hoor dan lijkt het er heel eel op dat je een probleem heb met je videodriver. Het beste is om daarom even je videodriver compleet t everwijderen en daarna opnieuw te installeren.

Jouw systeem heeht 200 watt nodig. Een Qtec 300 watt kan ondert optimale onstandigheden heel even 300 watt leveren (heuvel af, wind mee :p ) Continu kan hij echt veel minder leveren, ik denk dat hij eerder continu maar 200 watt kan leveren, en dat is ook wat je systeem nodig gaat hebben. Ik advisweer je daarom (los van je probleem) om je voeindg wel te vervangen. Iedere voeindg van een A merk van minimaal 250 watt welke minimaal 14 amperres op 12 volt kan leveren moet voldoende zijn.

7400 Wp op het dak


 • bonzz.netninja
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 20:29

bonzz.netninja

Niente baffi

theodouma schreef op zaterdag 14 april 2007 @ 20:13:
[...]

Jouw systeem heeht 200 watt nodig. Een Qtec 300 watt kan ondert optimale onstandigheden heel even 300 watt leveren (heuvel af, wind mee :p ) Continu kan hij echt veel minder leveren, ik denk dat hij eerder continu maar 200 watt kan leveren, en dat is ook wat je systeem nodig gaat hebben. Ik advisweer je daarom (los van je probleem) om je voeindg wel te vervangen. Iedere voeindg van een A merk van minimaal 250 watt welke minimaal 14 amperres op 12 volt kan leveren moet voldoende zijn.
Dank voor je advies. Ik heb mezelf idd een nieuwe coolermaster gedaan van 380 watt maar inderdaad bestond het probleem helaas nog steeds. Het bleek te komen (uiteindelijk na veel gepuzzel) door verouderde mobo agp drivers die geen raad wisten met de nieuwe nvidia drivers. Maar goed, ik heb iig wel een nieuwe voeding :P

vuistdiep in het post-pc tijdperk van Steve  | Tussen neus en lippen door nieuwsbrief


 • whazzzup
 • Registratie: augustus 2004
 • Laatst online: 13-11 11:20
aangezien ik er de ballen nog niet van snap van de rekensom wat betreft voedingen.

Hier mijn specs:
voeding momenteel: Tagan TG480

Intel duo Extreme X6800
Asus Commando
2 x 1GB OCZ Platinum 6400
XFX 7600 GT/650 Fatal1ty
2 x Raptor X (150 GB)
2 x Diamondmax 10 (200 GB)
CD/DVD brander Ide
Pinnacle Tv-kaart
W-an Kaartje
Thermaltake Fancontroller Hardcano 13
Coolermaster GeminII cpu koeler met 2 x silenX iXtrema PRO 120/38mm (1400)

Coolermaster Stacker 830 met 6 casefans + Crossflow

qua overclocken wil het niet helemaal lukken op hoge FSB, zit nu op 30%

Het systeem is nog niet volledig aangesloten, maar zou wel willen weten of de voeding wel genoeg pit heeft voor dit alles, voordat ik het zaakje in gaat bouwen.

 • theroman
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16:09
Binnenkort ga ik mijn huidige systeem,

Pentium D 920 @ 3.0
Asrock 775Twins-HDTV rev1
2x 1GB DDR533
1x Seagate 7200.10 250GB
Sapphire X1600XT @ stock
onboard geluid
2x 80mm fan

met de volgende componenten upgraden:

Gigabyte DS3 rev 3.3
1x Seagate 7200.10 250GB
ipv 2x 80mm fan 2x 120mm fan en 3x 92mm fan

Mijn huidige voeding (Coolermaster 450W) moet dit nog wel aankunnen, maar zodra de prijsdrop van Intel erdoor is, komt er een C2D in en zodra Nvidia met de 8600-serie komt, gaat er ook eentje van deze in. Gaat de huidige voeding dit trekken of moet ik zorgen voor wat meer vermogen?

 • Xplod
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 09-08-2015
Mijn systeem heeft een nieuwe voeding nodig die toekomstgericht safe moet zijn;

specs:
- DFI Lanparty UT nf4 Ultra-D
- Point of View 7900GT
- Opteron 165 dual-core ... ik tracht die zo hoog mogelijk te overclocken
- 2x1Gb G-Skill 2GBHX @ 245Mhz.
- Watercooled met een Laing DDC Pro pomp (verbruik 10W)
- sata Seagate 160Gb
- NEC 3500A dvd-rw
- Sony cdrw
- 2 UV-neons
- 5 x 80mm fans + 2x120mm op mijn rad, alles powered via mijn reobus

Probleem nu is dat mijn Antec True Blue 480W PSU maar over een 20p. native ATX connector beschikt en mijn DFI vraagt naar een 24p.
Ook heeft deze PSU nog geen SATA en SLI connectoren standaard in zijn kabelbundel,.. ik moet hiervoor dus overal adaptertjes gebruiken.

Op DIY-street raden ze de OCZ GameXtream van 600 of 700 Watt aan bij gebruik van een DFI bordje.
Ook heb ik ze bij voorkeur niet modulair,... al die extra connecties schrikken me een beetje af,.. ik prefereer liever vaste soldeerverbindingen in de PSU.

http://www.diy-street.com/forum/showthread.php?t=73137

Wat denken jullie :?

edit:
volgens de calculator op eXtreme Outer Vision kom ik overclocked nu al op 441Watt uit,... als ik mijn mogelijk overclock hoger zet dan is mijn 480Watt niet eens meer tvoldoende 8)7

[Voor 10% gewijzigd door Xplod op 15-04-2007 10:21]


 • Appie Heijn
 • Registratie: november 2002
 • Laatst online: 06-12 12:43
theodouma schreef op zaterdag 14 april 2007 @ 20:13:
[...]


Dan blijf ik deels bij mijn advies, deNeoHE is zeer stil, heeft krachtige 12 volt lijnen en is modulair. Als ik een Antec voedig zal nemen zal ik er voor één gaan uit die reeks


[...]


Van de eXtremepower zijn drie versies, namelijk
• Een oude versie met 80 mm fan aan de achterkant van de voeindg. Deze kan maar 17 amperres leveren op één lijn
• Een nieuwe versie met 120 mm fan aan de onderkant. Deze voeindg kan 25 amperres leveren, verdeeld over twee lijnen (10 +15)
• Een iets verbeterde versie van bovenstaande, deze kan totaal 29 amperres leveren (14+15)

Als jij alleen de cpu goed heb overgeklokt dan zal je nieuwe systeem totaal 350 watt nodig hebben en zal totaal maximaal 25 amperres nodig hebben. Tijdens gamen heb je "maar" 22 amperres nodig.

Jouw huidige systeem heeft zonder overklok maar 15 amperres en 230 watt nodig .

Ik weet niet welke versie jij heb van de eXtremepower, maar als je de eerste versie heb moet je deze zeker vervangen. Mocht je de tweede versie hebben raad ik je wel aan om deze te vervangen, behalve als je het geld er niet voor heb en heb je de derde voeding dan hoef je je nergens druk om te maken.


[...]


Ondanks dat een 7600 GS veel sneller is dan een 5200 heeft de 7600 GS minder stroom nodig als de 5200 (27 vs 34 watt). Theoretisch zou het dus zo moeten zijn dat als jouw voeindg de 5200 aankan dat hij zeker de 7600 ook aan moet kunnen (een auto welke 180 kan rijden kan zeker 160 rijden).

Als ik jouw probleem hoor dan lijkt het er heel eel op dat je een probleem heb met je videodriver. Het beste is om daarom even je videodriver compleet t everwijderen en daarna opnieuw te installeren.

Jouw systeem heeht 200 watt nodig. Een Qtec 300 watt kan ondert optimale onstandigheden heel even 300 watt leveren (heuvel af, wind mee :p ) Continu kan hij echt veel minder leveren, ik denk dat hij eerder continu maar 200 watt kan leveren, en dat is ook wat je systeem nodig gaat hebben. Ik advisweer je daarom (los van je probleem) om je voeindg wel te vervangen. Iedere voeindg van een A merk van minimaal 250 watt welke minimaal 14 amperres op 12 volt kan leveren moet voldoende zijn.
Naar mijn weten is het de 2e of 3e ik kijk het nog wel even na. Weet je ook of zoiets in de handleiding kan staan?

44x Trina 330WP @ SMA 10.00; Hitachi Yutaki 5,5KW AIO 280L


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Appie Heijn schreef op zondag 15 april 2007 @ 10:02:
Naar mijn weten is het de 2e of 3e ik kijk het nog wel even na. Weet je ook of zoiets in de handleiding kan staan?
Kan zeker in de handleiding staan, maar normaal gezien vind je deze info ook terug op het label dat op de voeding plakt. Hierop staat aangeduid hoeveel amperres de voeding kan levern op 12V1, hoeveel op 12V2, en hoeveel op deze 2 gecombineerd. Voorbeeldje van label op voeding:
http://www.datsec.nl/catalog/images/subcatagory_psu.jpg

 • The_Worst
 • Registratie: november 2005
 • Laatst online: 00:27
Ik wil een nieuwe computer kopen, alleen heb ik zelf niet echt een geen idee welke voeding ik moet hebben. Hier onder staat mijn gekozen systeem met het aantal watt erachter (meeste heb ik geschat):

Intel Core 2 Duo E6600 65W
Gigabyte GA-965P-DS3, P965 80W
1GB x 2 (2GB) PC5300 DDR2 CL5 30W (15 watt per GB?)
HIS Radeon X1950 PRO 512MB DDR3 100W
Samsung Spinpoint T166, 320 GB, 7200 RPM, SATA II 8W
Samsung SH-D163A 20W
NEC AD-7170S 20W

In totaal ongeveer 323W en dan heb ik volgens mij 15A nodig op de 12V lijn?

If you hide your whole life, you'll forget who you even are. Uplay: TheWorstNL | Steam + Origin + PSN: The_Worst_NL


 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

whazzzup schreef op zaterdag 14 april 2007 @ 22:46:
aangezien ik er de ballen nog niet van snap van de rekensom wat betreft voedingen.

Hier mijn specs:
voeding momenteel: Tagan TG480

Intel duo Extreme X6800
Asus Commando
2 x 1GB OCZ Platinum 6400
XFX 7600 GT/650 Fatal1ty
2 x Raptor X (150 GB)
2 x Diamondmax 10 (200 GB)
CD/DVD brander Ide
Pinnacle Tv-kaart
W-an Kaartje
Thermaltake Fancontroller Hardcano 13
Coolermaster GeminII cpu koeler met 2 x silenX iXtrema PRO 120/38mm (1400)

Coolermaster Stacker 830 met 6 casefans + Crossflow

qua overclocken wil het niet helemaal lukken op hoge FSB, zit nu op 30%

Het systeem is nog niet volledig aangesloten, maar zou wel willen weten of de voeding wel genoeg pit heeft voor dit alles, voordat ik het zaakje in gaat bouwen.
Je huidige systeem heeft met overklok van de cpu (40 Mhz fsb) maar 310 watt nodig en zal ook aan 20 amperres op de 12 volt echt ruim voldoende hebben. Jouw Tagan voeindg kan ongeveer 28-30 amperres leveren op de 12 volt (afhankeleijk van het model voeindg, er zijn drie 480 watt Tagans voedingen) en zal daarmee zeer gemakkelijk je systeem aankunnen.

Echter is alles in je systeem high end, op je viodeokaart na. Dit kan betekenen dat je geen dikke videokaart nodig heb of dat je zit te wachten/sparen voor een dikke DX10 kaart. Mocht het tweede waar zijn dan heb je gnet niet voldoned power voor een 8800 GTX, de 12 volt lijn komt dan net een paar amperres te kort. Ik raad je daarom ook aan om, mocht je een high end DX10 kaart aanschaffen ook de voeindg te vervangen. Als je tevreden bent met de 7600 dan is je huidige voeindg uim voldoende :)
theroman schreef op zondag 15 april 2007 @ 03:33:
Binnenkort ga ik mijn huidige systeem,

Pentium D 920 @ 3.0
Asrock 775Twins-HDTV rev1
2x 1GB DDR533
1x Seagate 7200.10 250GB
Sapphire X1600XT @ stock
onboard geluid
2x 80mm fan

met de volgende componenten upgraden:

Gigabyte DS3 rev 3.3
1x Seagate 7200.10 250GB
ipv 2x 80mm fan 2x 120mm fan en 3x 92mm fan

Mijn huidige voeding (Coolermaster 450W) moet dit nog wel aankunnen, maar zodra de prijsdrop van Intel erdoor is, komt er een C2D in en zodra Nvidia met de 8600-serie komt, gaat er ook eentje van deze in. Gaat de huidige voeding dit trekken of moet ik zorgen voor wat meer vermogen?
Ik ga er even vanuit dat je niets echt gaat overklokken (is trouwens ook niet aan te raden met pc4200 gheugen). Jouw huidige systeem heeft 230 watt nodig en ongeveer 14,5 amperre v/d 12 volt. Jouw nieuwe systeem, waar de beste versie van de 8600 inzit heeft maar 220 watt nodig en 14 amperres van de 12 volt. Jouw voeindg moet duszeker je nieuwe systeem aankunnen.

Van de Nvidia 8600 komen uiterasard meerdere smaken welke aan stroom tussen de 45 en de 70 watt nodig hebben. Ik ben er vanuit gegaan dat jij de 8600 GTS neem, het topmodel uit de 8600 reeks. Deze verbruikt het meest van allemaal.
Xplod schreef op zondag 15 april 2007 @ 10:01:
Mijn systeem heeft een nieuwe voeding nodig die toekomstgericht safe moet zijn;

specs:
- DFI Lanparty UT nf4 Ultra-D
- Point of View 7900GT
- Opteron 165 dual-core ... ik tracht die zo hoog mogelijk te overclocken
- 2x1Gb G-Skill 2GBHX @ 245Mhz.
- Watercooled met een Laing DDC Pro pomp (verbruik 10W)
- sata Seagate 160Gb
- NEC 3500A dvd-rw
- Sony cdrw
- 2 UV-neons
- 5 x 80mm fans + 2x120mm op mijn rad, alles powered via mijn reobus

Probleem nu is dat mijn Antec True Blue 480W PSU maar over een 20p. native ATX connector beschikt en mijn DFI vraagt naar een 24p.
Ook heeft deze PSU nog geen SATA en SLI connectoren standaard in zijn kabelbundel,.. ik moet hiervoor dus overal adaptertjes gebruiken.

Op DIY-street raden ze de OCZ GameXtream van 600 of 700 Watt aan bij gebruik van een DFI bordje.
Ook heb ik ze bij voorkeur niet modulair,... al die extra connecties schrikken me een beetje af,.. ik prefereer liever vaste soldeerverbindingen in de PSU.

http://www.diy-street.com/forum/showthread.php?t=73137

Wat denken jullie :?


edit:
volgens de calculator op eXtreme Outer Vision kom ik overclocked nu al op 441Watt uit,... als ik mijn mogelijk overclock hoger zet dan is mijn 480Watt niet eens meer tvoldoende 8)7
Ik ga er even vanuit dat 2880Mhz bij 1,50 Vcore het maximum is van wat je 165 kan. Op deze settings heeft je cpu totaal 220 watt nodig (110 watt is zonder overklok). Samen met de rest van je systeem moet de voeindg totaal 360 watt leveren en 25 amperres waarvan er 19 voor de cpu zijn. Klok je de videokaart ook wat over dan zul je uitkomen op 380 watt en 27 amperres.
Jouw voeidng kan 28 amperres leveren op de 12 volt, en dit is op één lijn. Voor jouw systeem moet dit dus voldonde zijn, al zal het miscshien wat krap zijn als je de cpu op 1.50 volt en 2.9 Ghz heb en je wilt ook de videokaart zwaar overklokken.

Voor een nieuwe voeindg zijn er meerdere eisen, namelijk:
- minimaal 430 watt
- mimiaal 30 amperres op 12 volt
- minimaal 20 amperres op één 12 volt lijn. (voor de cpu)

Gezien de extreem sterke 12 volt lijn welke nodig is vallen de meeste voeingen af, deze kunnen vaak maar 18 amperres per 12 volt lijn leveren (ze hebben er dan wel meerdere). De OCZ PowerStream 520 watt kan totaal 33 amperres leveren op de 12 volt en is damee gecshikt voor je systeem.
De merken Antec, Coolermaster en Zalman maken geen enkle niet modulaire voeingen welke 20 amperres kan leveren op één 12 volt lijn (oif je moet gewlijk een 700 watt voeindg nemen, maar dat is ook een beetje overdreven coor een systeem welme maximaal 380 watt gebruikt)
The_Worst schreef op zondag 15 april 2007 @ 11:45:
Ik wil een nieuwe computer kopen, alleen heb ik zelf niet echt een geen idee welke voeding ik moet hebben. Hier onder staat mijn gekozen systeem met het aantal watt erachter (meeste heb ik geschat):

Intel Core 2 Duo E6600 65W :)
Gigabyte GA-965P-DS3, P965 80W 40 watt
1GB x 2 (2GB) PC5300 DDR2 CL5 30W (15 watt per GB?) 5 watt per reepje
HIS Radeon X1950 PRO 512MB DDR3 100W 65watt
Samsung Spinpoint T166, 320 GB, 7200 RPM, SATA II 8W 10-15 watt
Samsung SH-D163A 20W hoef je niet mee te rekenen.
NEC AD-7170S 20W

In totaal ongeveer 323W en dan heb ik volgens mij 15A nodig op de 12V lijn?
Ik kom uit op ongeveer 200 watt welke je systeem echt nodig heeft (beetje afronden vanwege ventilatoren) en 12 amperres op 12 volt. Je hoeft het verbruik van je dvd's niet mee te reknenen omdat je eigelijk nooit je dvd's en je videokaart samen gebruikt. (dvd kopieren tijdens gamen).

Voor jouw systeem is daarom iedere voeindg welke minimaal 300 watt kan leveren en minimaal 14 amperres hefet op de 12 volt voldoende.

7400 Wp op het dak


 • Agnostic
 • Registratie: maart 2002
 • Laatst online: 19-03-2019
Ik ga het volgende systeem aanschaffen:

Mobo: Gigabyte GA-965P-DS3
CPU: Intel Core2 Duo E4300/4400
Cooler: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Mem: TwinMos Memory Kit, 2048 MB, DDR2, 800 MHz
GPU: Nvidia 8800GTS (OC)
HD: 320Gb SATA2 16Mb
DVD: Samsung 16x

Ik wil gaan overclocken naar rond de 3Ghz

Nu ben ik op zoek naar een goede PSU die niet alleen in staat is dit systeem van power te voorzien maar ook onder alle belastingen boven of rond de 80% efficiëntie draait, (beter voor de energie rekening en het milieu), en bovendien niet te al te duur is (zat rond de 40~60 Euro te denken). Iemand nog een goede tip?

"I cannot afford to waste my time making money." ~Alexander Agassiz


 • pnieuwla
 • Registratie: juli 2003
 • Laatst online: 27-08 21:45
Nog even een tip voor de TS lijst: de high end voedingen van corsair:
Corsair HX620
Corsair HX520
Volgens mij vrij nieuw (nieuwsbericht 3-8-2006).
Hier wat reviews:
Corsair HX620 620w Power Supply
520 en 620 Watt op silentpcreview
Nog een over 620W

Bottomline:
- zeer stabiel, tot max power
- onhoorbaar door trage 12V fan, weer tot max power
- verder alles zeer strak afgewerkt

Ik ga er een halen voor m'n volgende systeem.

[Voor 16% gewijzigd door pnieuwla op 15-04-2007 22:14]


 • Xplod
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 09-08-2015
theodouma schreef op zondag 15 april 2007 @ 13:04:

[...]

Ik ga er even vanuit dat 2880Mhz bij 1,50 Vcore het maximum is van wat je 165 kan. Op deze settings heeft je cpu totaal 220 watt nodig (110 watt is zonder overklok). Samen met de rest van je systeem moet de voeindg totaal 360 watt leveren en 25 amperres waarvan er 19 voor de cpu zijn. Klok je de videokaart ook wat over dan zul je uitkomen op 380 watt en 27 amperres.
Jouw voeding kan 28 amperes leveren op de 12 volt, en dit is op één lijn. Voor jouw systeem moet dit dus voldonde zijn, al zal het miscshien wat krap zijn als je de cpu op 1.50 volt en 2.9 Ghz heb en je wilt ook de videokaart zwaar overklokken.

Voor een nieuwe voeindg zijn er meerdere eisen, namelijk:
- minimaal 430 watt
- mimiaal 30 amperres op 12 volt
- minimaal 20 amperres op één 12 volt lijn. (voor de cpu)

Gezien de extreem sterke 12 volt lijn welke nodig is vallen de meeste voeingen af, deze kunnen vaak maar 18 amperres per 12 volt lijn leveren (ze hebben er dan wel meerdere). De OCZ PowerStream 520 watt kan totaal 33 amperres leveren op de 12 volt en is damee gecshikt voor je systeem.
De merken Antec, Coolermaster en Zalman maken geen enkle niet modulaire voeingen welke 20 amperres kan leveren op één 12 volt lijn (oif je moet gewlijk een 700 watt voeindg nemen, maar dat is ook een beetje overdreven coor een systeem welme maximaal 380 watt gebruikt)
Mijn voeding geeft slechts max. 22A op de single 12Volt lijn 8)7
Trouwens met de calculator, welke vermeld staat in de TS, kom ik al op 441Watt uit.

http://img261.imageshack.us/img261/7040/anteccurrents0kx.th.jpg

Trouwens met mijn voltlijnen is er momenteel ook wel iets mis :?
De 12Volt en 5Volt zijn te laag.

http://img402.imageshack.us/img402/8428/voltantec480www7.jpg

[Voor 6% gewijzigd door Xplod op 16-04-2007 00:06]


 • whazzzup
 • Registratie: augustus 2004
 • Laatst online: 13-11 11:20
[quote]theodouma schreef op zondag 15 april 2007 @ 13:04:
[...]


Je huidige systeem heeft met overklok van de cpu (40 Mhz fsb) maar 310 watt nodig en zal ook aan 20 amperres op de 12 volt echt ruim voldoende hebben. Jouw Tagan voeindg kan ongeveer 28-30 amperres leveren op de 12 volt (afhankeleijk van het model voeindg, er zijn drie 480 watt Tagans voedingen) en zal daarmee zeer gemakkelijk je systeem aankunnen.

Echter is alles in je systeem high end, op je viodeokaart na. Dit kan betekenen dat je geen dikke videokaart nodig heb of dat je zit te wachten/sparen voor een dikke DX10 kaart. Mocht het tweede waar zijn dan heb je gnet niet voldoned power voor een 8800 GTX, de 12 volt lijn komt dan net een paar amperres te kort. Ik raad je daarom ook aan om, mocht je een high end DX10 kaart aanschaffen ook de voeindg te vervangen. Als je tevreden bent met de 7600 dan is je huidige voeindg uim voldoende :)


[...]

Das mooi om te weten dat er niet perse een nieuwe voeding hoeft te komen, Maar op de Tagan TG480-U15 zit nog een switcher voor "Combined Power & Split" maakt het verder nog uit waarop deze staat?

Wat betreft de grafische kaart, die was ik zoiezo niet van plan verder te upgraden, ben geen gamer, het ging mij meer om een een goede passief gekoelde kaart.

qua geheugen zit ik er wel aan te denken om de OCZ 2 GB DDR2-1000 Kit (Retail, Titanium Alpha VX 2) te halen

 • Agnostic
 • Registratie: maart 2002
 • Laatst online: 19-03-2019
Misschien handig voor in de start post:

Grote serie voedingen getest op efficientie, geluidssterkte en stabiliteit voltages (klik op specs achter de voedingen om te vergelijken op de verschillende test onderdelen):
http://www.hardware.info/nl-NL/productdb/bGRkZZg/viewgroup/

Alle voedingen die voldoen aan de 80plus norm (voedingen 80% of meer efficientie), compleet met test rapporten:
http://www.80plus.org/manu/psu/manu_psu.htm
What is the 80 PLUS® specification?

The 80 PLUS® performance specification requires power supplies in computers and servers to be 80% or greater energy efficient at 20%, 50% and 100% of rated load with a true power factor of 0.9 or greater. This makes an 80 PLUS® certified power supply substantially more efficient than current power supplies and creates a unique market differentiation opportunity for power supply and computer manufacturers.

"I cannot afford to waste my time making money." ~Alexander Agassiz


 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

Agnostic schreef op zondag 15 april 2007 @ 19:43:
Ik ga het volgende systeem aanschaffen:

Mobo: Gigabyte GA-965P-DS3
CPU: Intel Core2 Duo E4300/4400
Cooler: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Mem: TwinMos Memory Kit, 2048 MB, DDR2, 800 MHz
GPU: Nvidia 8800GTS (OC)
HD: 320Gb SATA2 16Mb
DVD: Samsung 16x

Ik wil gaan overclocken naar rond de 3Ghz

Nu ben ik op zoek naar een goede PSU die niet alleen in staat is dit systeem van power te voorzien maar ook onder alle belastingen boven of rond de 80% efficiëntie draait, (beter voor de energie rekening en het milieu), en bovendien niet te al te duur is (zat rond de 40~60 Euro te denken). Iemand nog een goede tip?
Als je de cpu goed zwaar overklokt, en je klokt de videokaart ook een stukje over dan heeft je systeem totaal 330 watt nodig. De 12 volt lijn zal hiervan ongever 22 amperres moeten leveren.
Als jij een voeindg wilt welke
een hoog rendement heeft bij je maximale belasing dan kun je Antec NeoHE 430 watt overwegen. Deze voeindg kost 70 euro en heeft een hoog rendement, zoals uit deze en deze grafieken blijkt. De voeindgen welke een hoger rendement hebben als de NeoHE vallen voor jouw systeem af omdat ze niet stil zijn (iGreen is niet stil te noemen volgens velen) of ze zijn te duur. (de silentmaxx kost 170 euro)

De NeoHE kan totaal 430 watt en 32 amperres leveren op 12 volt. De voeindg is daarmee geschikt voor je systeem
Xplod schreef op zondag 15 april 2007 @ 23:52:
[...]


Mijn voeding geeft slechts max. 22A op de single 12Volt lijn 8)7
Trouwens met de calculator, welke vermeld staat in de TS, kom ik al op 441Watt uit.

[afbeelding]

Trouwens met mijn voltlijnen is er momenteel ook wel iets mis :?
De 12Volt en 5Volt zijn te laag.

[afbeelding]
Toch apart dat jouw voeindg maar 22 amperres kan leveren. Volgens de site van Antec zelf kan jouw voeindg namelijk echt 28 amperres leveren..
Maargoed, met jouw voeindg lijkt er op het moment helemaal niets mis :) De 12 en 3.3 volt mogen namelijk wel een beetje afwijken. Ze mogen 5% afwijken volgens de ATX specificaties. Dit houdt in dat de 12 volt lijn niet onder de 11.40 volt mag komen en dat de 3.3 volt lijn niet onder de 3.135 mag komen. Jouw spanningen liggen echter nog (ruim) boven deze waardes, dus er is niets om je zorgen te maken over je voeindg. Als je spanningen echt te laag worden merk je dit snel genoeg in spontane reboots, BSOD's of de pc knalt gewoon uit.
whazzzup schreef op maandag 16 april 2007 @ 00:11:
[quote]theodouma schreef op zondag 15 april 2007 @ 13:04:
[...]


Je huidige systeem heeft met overklok van de cpu (400 Mhz fsb) maar 310 watt nodig en zal ook aan 20 amperres op de 12 volt echt ruim voldoende hebben. Jouw Tagan voeindg kan ongeveer 28-30 amperres leveren op de 12 volt (afhankeleijk van het model voeindg, er zijn drie 480 watt Tagans voedingen) en zal daarmee zeer gemakkelijk je systeem aankunnen.

Echter is alles in je systeem high end, op je viodeokaart na. Dit kan betekenen dat je geen dikke videokaart nodig heb of dat je zit te wachten/sparen voor een dikke DX10 kaart. Mocht het tweede waar zijn dan heb je gnet niet voldoned power voor een 8800 GTX, de 12 volt lijn komt dan net een paar amperres te kort. Ik raad je daarom ook aan om, mocht je een high end DX10 kaart aanschaffen ook de voeindg te vervangen. Als je tevreden bent met de 7600 dan is je huidige voeindg uim voldoende :)


[...]

Das mooi om te weten dat er niet perse een nieuwe voeding hoeft te komen, Maar op de Tagan TG480-U15 zit nog een switcher voor "Combined Power & Split" maakt het verder nog uit waarop deze staat?

Wat betreft de grafische kaart, die was ik zoiezo niet van plan verder te upgraden, ben geen gamer, het ging mij meer om een een goede passief gekoelde kaart.

qua geheugen zit ik er wel aan te denken om de OCZ 2 GB DDR2-1000 Kit (Retail, Titanium Alpha VX 2) te halen
De schakelaar doet niets anders dan het doorverbinden van de aparte 12 volt lijnen. Voordeel hiervan is dat je één zeer krachtige 12 volt lijn heb, nadeel is dat hij ietsje minder stabiel is. Zet je de schakelaar op aparte lijnen dan heb je meerdere 12 volt lijnen welke allemaal erg stabiel zijn maar niet extreem veel kunnen leveren.

Dan het geheugen. Als je niet van plan ben over te klokken snap ik niet wat je met pc8000 geheugen wilt doen. Het geheugen mag wel zeer snel zijn en veel duur geld kosten ( :P) maar je heb er alleen wat aan als je het geheugen op een fsb kan laten draaien van 450 Mhz. En om het geheugen op een fsb te krijgen van 450 Mhz zal je de cpu zeer zwaar over moeten klokken om voordeel te hebben van jouw extra dure geheugen.
Je heb alleen voordeel van pc8000 geheugen als je nu jouw E6800 heb draaien met een overklok zodat jouw fsb hoger is dan 400 Mhz (en jouw cpu dus tegen de 4.5 Ghz aanzit). Als jij je cpu niet heb overgeklokt, of je heb hem niet op een fsb draaien van boven de 400 Mhz is het doodzonde van het geld, want je betaald veel geld, en je gaat er in preformance echt niets op vooruit.

7400 Wp op het dak


 • Kimberly
 • Registratie: juli 2002
 • Laatst online: 26-11 18:58
Ik heb volgens mij ook een nieuwe voeding nodig..

Op dit moment voldoet de 360 watt Chieftec prima, maar ik moet volgens mij een voeding hebben met meer watt's.

Dit wordt het nieuwe systeem:

1X Asus 7900GS 256MB PCI-E
1X Kingston HyperX 2GB KIT 800MHZ
1X Samsung DVDRW Silver SHS182D SATA
1X ASUS P5N-E SLI (nF650i SLI - S775)
1X INTEL Core2Duo E6300 (S775 - 1066MHz - 2x1 MB)
2X Casefans
2X 160GB IDE HD's
1X SB Live
1X DVD RW SATA

Voldoet de 360watt nog? Of heb ik hiervoor echt een zwaardere nodig?

hondenrassen website | Core i5 9600K @5.2GHZ | PRIME Z370-A II | 16GB Pro | MSI RX 6700XT | NZXT Kraken X62 RG | Phanteks P400S | CORSAIR RM750 | NZXT RGB 120mm | 2TB m.2 | Iiyama XUB2792QSU-B1


 • The.Terminator
 • Registratie: november 2002
 • Laatst online: 23:07

The.Terminator

Un boer met bier

Ik wil ook een nieuw systeem halen, maar heb geen idee of de voeding goed genoeg is voor het systeem.

Systeem is

Intel Core 2 Duo E6600
Gigabyte GA-965P-DS3, P965 (OF DS4) ? Ben ik nog niet over uit.
Kingston 2GB DDR2 (2x1GB) PC5300 667Mhz CL5 Dual Channel Kit
Seagate 320GB SATA II (2x maal)
Asus GeForce 8800 GTS 320MB DDR3
DVD brander SATA (Samsung / NEC).

Nu moet ik er ook nog een kast bij hebben, maar tja zit nog vast op de voeding.
Zie dit voor meer info.

Had nl de volgende kasten in gedachten :

Antec LifeStyle Sonata II (ATX, 450W, Zwart)

of

Antec NSK6000 (ATX, No PSU, Zilver⁄Zwart) + Cooler Master RP-550 Extreme Power, 550W (ATX12V V2.01) OF Antec Earthwatts 500W (ATX12V 2.2).

Zijn bovenstaande voedingen goed of zijn er (betere?) alternatieven ?

 • B-Buster
 • Registratie: oktober 2004
 • Laatst online: 02-12 16:31
Voor m'n vader ben ik een redelijk simpel systeem in elkaar aan het zetten. Over de voeding heb ik nog mijn twijfels. Eis is dat hij zo efficient mogelijk moet zijn.

Specificaties van het systeem:

Behuizing: Coolermaster Centurion
CPU: AMD X2 3600+ AM2
Mobo: nog in te vullen, eentje met een zo zuinig mogelijke chip.
Geheugen: 2x 512MB PC5300
Videokaart: Asus X1300
HDD: 1x Samsung 80gb 7200rpm
Optical: 1x DVD brander


Ik heb uiteraard zelf gezocht. De bruikbare reviews (info over efficientie enz) vallen me echter flink tegen.

Welke mij interessant lijken:

BeQuiet straight power 350W
Seasonic S12 380W

Ik hoor graag adviezen / aanbevelingen. Budget is maximaal 50 - 60 euro. Liever minder maar kwaliteit mag wat meer kosten, dat verdient ie uiteindelijk wel terug.

Specs desktop Specs Laptop Opel Omega Portal


 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

Deorgere schreef op maandag 16 april 2007 @ 22:17:
Ik heb volgens mij ook een nieuwe voeding nodig..

Op dit moment voldoet de 360 watt Chieftec prima, maar ik moet volgens mij een voeding hebben met meer watt's.

Dit wordt het nieuwe systeem:

1X Asus 7900GS 256MB PCI-E
1X Kingston HyperX 2GB KIT 800MHZ
1X Samsung DVDRW Silver SHS182D SATA
1X ASUS P5N-E SLI (nF650i SLI - S775)
1X INTEL Core2Duo E6300 (S775 - 1066MHz - 2x1 MB)
2X Casefans
2X 160GB IDE HD's
1X SB Live
1X DVD RW SATA

Voldoet de 360watt nog? Of heb ik hiervoor echt een zwaardere nodig?
Jouw nieuwe systeem heeft met overklok ongeveer 280 watt nodig waarvan er 17 amperres van de 12 volt lijn moet komen
Een voeindg van 360 watt zegt niet zo heel veel. Het is zeer belangrijk om te weten hoe de voeindg aan deze 360 watt komt, en dan met name hoeveel de voeindg kan leveren op de 12 volt. Er zijn namelij kzat 350-400 watt voeingen welke maar 10-15 amperres kunnen leveren op de 12 volt. Echter zijjn er ook veel 350-400 watt voeidngen welke bijna 30 amperres op 12 volt kunnen leveren. Om te weten of jouw voeindg geschikt is voor je systeem zul je dus even op de voeindg moeten kijken/zoeken naar een tabelltje of een stukje tekst waarin staat hoeveel je voeindg kan leveren op de 12 volt lijn. Als hij meer kan leveren als 19 amperres dan hoef je echt niet je voeindg te vervangen. Mocht hij tussen de 17 en 19 amperres leveren op de 12 volt dan moet hij jouw systeem wel aankunnen, alleen gaat de voeindg het zeer zwaar krijgen als je de cpu heb overgeklokt, dit is niet aan te raden (maar het kan wel). Als de voeindg minder kan leveren dan 17 amperres dan is je voeindg echt te licht voor je systeem met een overklok, je moet dan echt naar een nadere voeindg kijken welke wel minimaal 19 amperres kan leveren op de 12 volt. Je kan uiteraard ook niet (ver) overklokken.
Het vermogen van de voeidng maakt dan niet veel uit, aangeizien iedere voeindg welke minimaal 19 ampeers kan leveren op de 12 volt lijn geschikt is voor je systeem
The.Terminator schreef op dinsdag 17 april 2007 @ 12:11:
Ik wil ook een nieuw systeem halen, maar heb geen idee of de voeding goed genoeg is voor het systeem.

Systeem is

Intel Core 2 Duo E6600
Gigabyte GA-965P-DS3, P965 (OF DS4) ? Ben ik nog niet over uit.
Kingston 2GB DDR2 (2x1GB) PC5300 667Mhz CL5 Dual Channel Kit
Seagate 320GB SATA II (2x maal)
Asus GeForce 8800 GTS 320MB DDR3
DVD brander SATA (Samsung / NEC).

Nu moet ik er ook nog een kast bij hebben, maar tja zit nog vast op de voeding.
Zie dit voor meer info.

Had nl de volgende kasten in gedachten :

Antec LifeStyle Sonata II (ATX, 450W, Zwart)

of

Antec NSK6000 (ATX, No PSU, Zilver⁄Zwart) + Cooler Master RP-550 Extreme Power, 550W (ATX12V V2.01) OF Antec Earthwatts 500W (ATX12V 2.2).

Zijn bovenstaande voedingen goed of zijn er (betere?) alternatieven ?
Ik zie in jouw topic dat je niet van plan ben om over te klokken. Jouw systeem zal dan maar 260 watt nodig gaan hebben waarvan er maar 17 amperres van de 12 volt hoeft te komen. Als je wel de cpu gaat overklokken kom je uit op ongeveer 290 watt en een kleine 20 amperres.

De voeding in de Sonata is een Antec SmartPower II. Deze voeindg kan totaal 450 watt leveren waarvan maximaal 32 amperres van de 12 volt lijn komt. De 550 watt voeindg in de NSK6000 kan zelfs nog meer leveren. De voeding in beide kasten zijn dus zeer ruim voor je systeem, dit kan absoluut geen kwaad (al zal 550 watt wel een beetje overdreven zijn, hiermee kan je twee van jouw systemen aan hangen)

Antec maakt goede voeingen, dus over de kwaliteit van de voeindg hoef je je ook geen zorgen te maken
B-Buster schreef op dinsdag 17 april 2007 @ 18:28:
Voor m'n vader ben ik een redelijk simpel systeem in elkaar aan het zetten. Over de voeding heb ik nog mijn twijfels. Eis is dat hij zo efficient mogelijk moet zijn.

Specificaties van het systeem:

Behuizing: Coolermaster Centurion
CPU: AMD X2 3600+ AM2
Mobo: nog in te vullen, eentje met een zo zuinig mogelijke chip.
Geheugen: 2x 512MB PC5300
Videokaart: Asus X1300
HDD: 1x Samsung 80gb 7200rpm
Optical: 1x DVD brander


Ik heb uiteraard zelf gezocht. De bruikbare reviews (info over efficientie enz) vallen me echter flink tegen.

Welke mij interessant lijken:

BeQuiet straight power 350W
Seasonic S12 380W

Ik hoor graag adviezen / aanbevelingen. Budget is maximaal 50 - 60 euro. Liever minder maar kwaliteit mag wat meer kosten, dat verdient ie uiteindelijk wel terug.
Jouw systeem (of eigelijk dat van je vader) zal maar 160 watt echt nodig hebben en zal ook nog geen 10 amperres van de 12 volt halen.
Als je een paar posts bobven je had gekeken had je daar een linkje gezien welke ik gisteren gepost had naar een grafiek waarin het gemeten rendement staat (dus niet wat een fabrikant opgeft, maar wat na een meting is gebleken.) Mocht je geen zin hebben om dat op te zoeken, het gaat om deze grafiek. De S12 scoort hoog als het om rendemtn gaat.

Echter denk ik niet dat een heel hoog rendement veel uit zal maken voor het systeem. Een computer draait verweg de meeste tijd idle, en jouw systeem heeft dan maar 100 watt nodig. Als jij een high efficiency voeding heb van 90% dan trek jij met het systeem 111 watt uit het stopcontact. Heb jij een voeindg met een rendemen tvan "maar" 75 % dan trek je maar 22 watt meer uit het stopcontact. Echt veel energie scheelt het ook niet of je gaat kijken naar een goede voeing of een goede voeindg met een hoog rendement.

Maar van de twee voeingen welke jij voorstelt is de S12 de beste keuze

7400 Wp op het dak


 • Ge-Force
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 07-04-2013
Hey,

l eerder heb ik gevraagd of mijn voeding niet het probleem kan zijn. Nu is het wel zo dat mijn voeding maar A5A op de 12V geeft, en ik er 18 (X1950XTX) nodig heb. Heb al eerst aan een vriend gevraagd of hij me zijn betere voeding kan lenen, die komt morgen toe. Maar ik zou wel willen weten wat jullie denken van de Antec 550W truepower Trio denken. Als ze kapot is, wil ik immers zsm een nieuwe voeding bestellen.

Het enige nadeel dat ik zie is dat de kabels niet samengebonden zijn van de fabriek. (sleeven noemen ze dat toch?)

En..; Of jullie misschien een betere voeding kennen voor de prijs van 80-90 euro?
Eneuh.. Stomme vrag, maar ondersteunt zo'n ding quad-core? Staat er niet bij vermeld...

Gr,
Eman

[Voor 6% gewijzigd door Ge-Force op 17-04-2007 22:06]


 • mark1987
 • Registratie: november 2005
 • Laatst online: 21-09-2007
beste tweakers,

ik ga een Geforce 7950GT kopen en nu twijfel ik toch een beetje over mijn voeding. het komt er dan zo uit te zien:

1x asus a8n-e
1x x2 3800 @ 2.4
1x 7950gt
1x WD raptor 74gb
1x WD2500KS
1x WD 800JB
1x Maxtor externe HDD
1x audigy 2zs
1x usb kaart
1x 80mm fan
1x 120mm fan

nu denk ik dat mijn Coolermaster Real Power 450watt het wel trekt, maar ik ka voor een zacht prijsje de Coolermaster 550Watt real power over kopen. moet ik dat dan doen? of is dat helemaal niet nodig?

 • B-Buster
 • Registratie: oktober 2004
 • Laatst online: 02-12 16:31
theodouma schreef op dinsdag 17 april 2007 @ 19:57:
Jouw systeem (of eigelijk dat van je vader) zal maar 160 watt echt nodig hebben en zal ook nog geen 10 amperres van de 12 volt halen.
Als je een paar posts bobven je had gekeken had je daar een linkje gezien welke ik gisteren gepost had naar een grafiek waarin het gemeten rendement staat (dus niet wat een fabrikant opgeft, maar wat na een meting is gebleken.) Mocht je geen zin hebben om dat op te zoeken, het gaat om deze grafiek. De S12 scoort hoog als het om rendemtn gaat.

Echter denk ik niet dat een heel hoog rendement veel uit zal maken voor het systeem. Een computer draait verweg de meeste tijd idle, en jouw systeem heeft dan maar 100 watt nodig. Als jij een high efficiency voeding heb van 90% dan trek jij met het systeem 111 watt uit het stopcontact. Heb jij een voeindg met een rendemen tvan "maar" 75 % dan trek je maar 22 watt meer uit het stopcontact. Echt veel energie scheelt het ook niet of je gaat kijken naar een goede voeing of een goede voeindg met een hoog rendement.

Maar van de twee voeingen welke jij voorstelt is de S12 de beste keuze
Bedankt, helder verhaal.

Toch maakt in je voorbeeld die 22 extra watt wel degelijk wat uit natuurlijk. Het systeem zal 4 jaar meegaan, dus in die tijd wordt de meerprijs van een dergelijke voeding er ruimschoots uitgehaald. Zijn uiteraard geen schokkende getallen, maar ja alle beetjes helpen.. en het compenseert mijn monster natuurlijk ook mooi :+

Specs desktop Specs Laptop Opel Omega Portal


 • robbertb
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 01-12 10:14

robbertb

winter

Mijn systeem loopt goed, totdat ik ga gamen. Dan krijg ik na enige tijd allemaal raare artifacten in beeld en in sommige games reboot mijn systeem zelfs. Ik heb niet de indruk dat het aan de temperatuur ligt(heb ook al geprobeerd om een kamerventilator op de geopende case te zetten, zonder resultaat).
Aangezien mijn geforce 6600 veel stroom vraagt is dus het vermoeden dat mijn huidige voeding het niet helemaal meer trekt. Ik ben dus op zoek naar een voeding die genoeg stroom kan leveren, evt gebruikt kan worden in de toekomst, dat er geen (led)lampje in zit en ik vind het ook belangrijk dat hij stil is.

Gegevens voeding:
HEC 300-LR-PT, 15A op de 12 lijn (300 watt voeding)

Gegevens rest van mijn systeem:
Asus A7N8X deluxe moederbord
AMD Barton 2600 cpu (1900mhz), voorlopig niet van plan om te gaan overclocken
Aus Geforce 6600 GT
2x 512 mb DDR
IDE 7200 RPM Maxtor 120 GB
SATA 7200 RPM Samsung Spinpoint T166 500GB
floppydrive
dvd-writer
dvd-speler
PCI: 2 capturekaarten(tv),sb live, wireless
USB: gemiddeld 3 devices.

Is dit nou echt te zwak voor mijn systeem? Dus heb ik echt een nieuwe voeding nodig? Volgens een powercalculator, die ik gedaan heb, zou ik aan ong 300 watt genoeg moeten hebben. Heb ook al geprobeerd om een hardeschijf+dvd's+floppydrive uit te schakelen, zonder resultaat.

[Voor 16% gewijzigd door robbertb op 18-04-2007 23:00]


 • Cartman!
 • Registratie: april 2000
 • Niet online
Over n paar weken wil ik gaan upgraden naar de volgende config:
- ASUS P5N32-E SLI
- 2*1GB PC7200 DDR
- Intel Core 2 Duo E6230
- 8800GTS of R600
- 2*250GB HD
- 80GB HD

Nu heb ik in mn huidige systeem (Athlon 64 3500+) een Levicom 450W Slient PSU zitten, zou dit voldoende zijn voor de setup die ik wil? zou het zonde vinden om weer n nieuwe voeding te moeten kopen nml. want das zo weer 100e extra kosten :{

 • ded199
 • Registratie: juli 2005
 • Laatst online: 26-02-2012
Wil mijn huidige systeem gaan upgraden met de volgende componenten.

AMD Athlon 64 X2 3600+
Biostar Tforce 550
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
1GB DRR2 PC6400
Sparkle GeForce 7900 GS 256MB DDR3

Daarnaast nog:

DVD Brander
Samsung Spinpoint 160GB

Ben van plan om mijn systeem te gaan overclocken.
Mijn vraag is wat voor voeding zou ik hier bij moeten nemen?
Had zelf gedacht aan een Huntkey LW-6400H 400W (ATX12V 2.2)
Maar ik heb geen idee of deze genoeg kracht zal leveren.
Wil graag rond de 50 euro gaan uitgeven voor een voeding.

Alvast bedankt.

 • GekkeCoen
 • Registratie: september 2005
 • Laatst online: 12-11 07:37
Miscchien een beetje een domme vraag maar deze kast heeft maar 1x SATA voeding terwijl er in mijn computer twee SATA HDD's komen een een SATA DVD speler. Dan heb ik toch geen genoeg aansluiting, of wel? Het staat hier vermeld: .. RC-330-KKR1 with 350 PSU has:
20+4 Pin Connector and 1 SATA Power Connector..


Is dit verder een degelijk kast en voeding voor deze componenten: E6600, GA-965P-DS3P, 2GB PC5300 geheugen, 2x WD 7200.10 250 GB en een GeForce 8500 GT?

 • kimone66
 • Registratie: maart 2001
 • Laatst online: 06-12 12:29
Hallo,

Ik wil mijn systeem upgraden met een nieuwe videokaart te weten Sapphire X1950 Pro 512MB AGP.
Momenteel zit er een Sapphire X800Pro 256MB AGP in.
Mij overige Configuratie:

MSI K8T neo
AMD Athlon 64 3400+ 2.2GHz
2x 1024MB kingstone
2x HDD
Geluid onboard
Huidige voeding Aopen 350W.

Nu heb ik al e.e.a. opgevraagd,maar de meningen lopen uiteen van je huidige voedig zal het waarschijnlijk net trekken tot voedingen van 500 tot 600 W.Wel wil ik een beetje safe zitten voor de toekomst.Graag jullie mening.

I7-9700K@5.0G | 16G MEM | RTX 2080 TI


 • Kimberly
 • Registratie: juli 2002
 • Laatst online: 26-11 18:58
theodouma, dankjewel.

Mijn voeding was 2 jaar oud ongeveer, en ik kwam er gister achter dat die aansluiting niet goed was voor mijn mainbord.

Dus ik maar een Antec 430 watt gekocht, systeem is erg stabiel en lekker stil en lekker koel. :9~

hondenrassen website | Core i5 9600K @5.2GHZ | PRIME Z370-A II | 16GB Pro | MSI RX 6700XT | NZXT Kraken X62 RG | Phanteks P400S | CORSAIR RM750 | NZXT RGB 120mm | 2TB m.2 | Iiyama XUB2792QSU-B1


 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

Ge-Force schreef op dinsdag 17 april 2007 @ 22:02:
Hey,

l eerder heb ik gevraagd of mijn voeding niet het probleem kan zijn. Nu is het wel zo dat mijn voeding maar A5A op de 12V geeft, en ik er 18 (X1950XTX) nodig heb. Heb al eerst aan een vriend gevraagd of hij me zijn betere voeding kan lenen, die komt morgen toe. Maar ik zou wel willen weten wat jullie denken van de Antec 550W truepower Trio denken. Als ze kapot is, wil ik immers zsm een nieuwe voeding bestellen.

Het enige nadeel dat ik zie is dat de kabels niet samengebonden zijn van de fabriek. (sleeven noemen ze dat toch?)

En..; Of jullie misschien een betere voeding kennen voor de prijs van 80-90 euro?
Eneuh.. Stomme vrag, maar ondersteunt zo'n ding quad-core? Staat er niet bij vermeld...

Gr,
Eman
On dit topic heb jij nooit eerder ies gevraagd. Mocht je dat wel hebben gedaan in het vorige deel, wil je dan even daar naar linken?? (of natuurlijk even copy pasten).
Wat bedoel je met A5A op de 12 volt?

De Truepower is een zeer sterke voeindg met een zeer sterke 12 volt lijn. Deze zal zeer gemakkelijk een X1950XTX aankueen (zelf ook wel meerdere)
Een voeindg is niet afhankeleijk van de cpu, het maakt voor de voeindg dus niet uit of je een P3 , X2 of quad core heb. Het enige wat telt is hoeveel vermogen deze nodig heeft. De Truepower kan totaal 18 amperres per 12 volt lijn leveren, en dat is genoeg voor een quadcore met overklok
mark1987 schreef op dinsdag 17 april 2007 @ 22:11:
beste tweakers,

ik ga een Geforce 7950GT kopen en nu twijfel ik toch een beetje over mijn voeding. het komt er dan zo uit te zien:

1x asus a8n-e
1x x2 3800 @ 2.4
1x 7950gt
1x WD raptor 74gb
1x WD2500KS
1x WD 800JB
1x Maxtor externe HDD
1x audigy 2zs
1x usb kaart
1x 80mm fan
1x 120mm fan

nu denk ik dat mijn Coolermaster Real Power 450watt het wel trekt, maar ik ka voor een zacht prijsje de Coolermaster 550Watt real power over kopen. moet ik dat dan doen? of is dat helemaal niet nodig?
Jouw systeem heeft maar 280 att nodig waarvan er 17-18 amperres van de 12 volt moet komen. Jouw voeindg kan totaal 450 watt en 22 amperres kan leveern. Dus met de nieuwe videokaart heb je echt geen nieuwe voeindg nodig
robbertb schreef op woensdag 18 april 2007 @ 22:38:
Mijn systeem loopt goed, totdat ik ga gamen. Dan krijg ik na enige tijd allemaal raare artifacten in beeld en in sommige games reboot mijn systeem zelfs. Ik heb niet de indruk dat het aan de temperatuur ligt(heb ook al geprobeerd om een kamerventilator op de geopende case te zetten, zonder resultaat).
Aangezien mijn geforce 6600 veel stroom vraagt is dus het vermoeden dat mijn huidige voeding het niet helemaal meer trekt. Ik ben dus op zoek naar een voeding die genoeg stroom kan leveren, evt gebruikt kan worden in de toekomst, dat er geen (led)lampje in zit en ik vind het ook belangrijk dat hij stil is.

Gegevens voeding:
HEC 300-LR-PT, 15A op de 12 lijn (300 watt voeding)

Gegevens rest van mijn systeem:
Asus A7N8X deluxe moederbord
AMD Barton 2600 cpu (1900mhz), voorlopig niet van plan om te gaan overclocken
Aus Geforce 6600 GT
2x 512 mb DDR
IDE 7200 RPM Maxtor 120 GB
SATA 7200 RPM Samsung Spinpoint T166 500GB
floppydrive
dvd-writer
dvd-speler
PCI: 2 capturekaarten(tv),sb live, wireless
USB: gemiddeld 3 devices.

Is dit nou echt te zwak voor mijn systeem? Dus heb ik echt een nieuwe voeding nodig? Volgens een powercalculator, die ik gedaan heb, zou ik aan ong 300 watt genoeg moeten hebben. Heb ook al geprobeerd om een hardeschijf+dvd's+floppydrive uit te schakelen, zonder resultaat.
Ik kom uit op een 230 watt welke je systeem echt nodig heeft en ongeveer 13 amperres op de 12 volt. Theoiretisch gezien is je huidige voeindg dus voldoende. Echter is HEC niet echt een gewelid (bekend) merk waardoor moeilijk te zeggen is of de voeindg daadwerkelijk ook echt 15 amperres kan leveren op de 12 volt.

Je kan een goede multimeter pakken en deze aan de 12 volt hangen in de computer (gewoon een vrije molex) en dan even naar de spanning kijken als je wilt gamen (niet gamen en af en toe op de meter kijken, een spel opstarten en continu op de meter kijken). Als de 12 volt lijn echt te zwaar belast wordt dan zal deze erg veel inzakken tot onder de 11.40 volt waardoor je systeem instabiel wordt.

Echter denk ik niet dat je hiermee je probleem kan vionden. Een zwakke voeindg is namelijk niet in staat om artifacten te veroorzaken. Dit gebeurt veel vaker als de videochip te heet wordt, de kaart stuk is of de drivers brak zijn. Ik denk dat je daarom beter eerst kan kijken of de kaart nog wel goed is (met name de koeling), want jouw probleem lijkt niet heel veel met een te lichte voeindg te maken. (mocht het wel een te lichte voeindg zijn dan zou je nergens last van hebben als je dvd's en niet belangrijke HD's tijdelijk had afgekoppeld)
Cartman! schreef op woensdag 18 april 2007 @ 22:51:
Over n paar weken wil ik gaan upgraden naar de volgende config:
- ASUS P5N32-E SLI
- 2*1GB PC7200 DDR
- Intel Core 2 Duo E6230
- 8800GTS of R600
- 2*250GB HD
- 80GB HD

Nu heb ik in mn huidige systeem (Athlon 64 3500+) een Levicom 450W Slient PSU zitten, zou dit voldoende zijn voor de setup die ik wil? zou het zonde vinden om weer n nieuwe voeding te moeten kopen nml. want das zo weer 100e extra kosten :{
Een nieuwe voeindg hoeft echt geen 100 euro te kosten, voor dat bedrag heb je een hele zware voeindg welke je alleen nodig hebt met echte high end systemen.
Als jij een GTS is je systeem zet dan za je complete systeem 380 watt nodig hebben, dit is als je de cpu zeer heb overgeklokt (ik neem aan dat je niet voor de lol pc7200 geheugen neem). De 12 volt lijn zal hierbij 26 amperres moeten leveren. Als je voor de R600 gaat dan zal je systeem meer nodig hebben. Hoeveel durf ik niet te zeggen omdat dat nog niet bekend is, maar je moet al snel denken aan totaal 430 watt en 30 amperres.

Als jij voor de R600 gaat heb je dus een andere voeindg nodig. Ga jij voor de GTS dan zou jouw voeing je systeem nog wel aankunnen, mits hij minimaal 29 amperres kan leveren op de 12 volt. Mocht jouw voeindg dit niet kunnen leveren heb je dus ook een andere voeindg nodig.

Zoals ik net al aangaf is een nieuwe voeindg niet zo heel duur. Voor 80 euro heb je de Antec NeoHE 500 watt. Deze kan totaal 38 amperres leveren op de 12 volt en is daarmee geschikt voor je nieuwe systeem met een R600 of een GTS. Deze voeindg is redelijk duur, ook omdat hij enorm stil is en modulair is
Voor 40 euro heb je echter bij Computerland de Coolermaster eXtremepower 430 watt. Deze voeindg kan totaal 29 amperres leveren op de 12 volt en is daarmee geschikt voor je systeem als je een GTS gaat plaatsen.

Behalve deze twee voeingen zijn er nog zat welke geschikt zijn voor je systeem, zolang ze maar kunnen leveren wat ik net schreef, minimaal 29 amperres en 430 watt voor een GTS en minimaal 35 amperres en 480 watt voor een R600Rest volt later vanavond

7400 Wp op het dak


 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

en hier is de rest :)

ded199 schreef op donderdag 19 april 2007 @ 12:18:
Wil mijn huidige systeem gaan upgraden met de volgende componenten.

AMD Athlon 64 X2 3600+
Biostar Tforce 550
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
1GB DRR2 PC6400
Sparkle GeForce 7900 GS 256MB DDR3

Daarnaast nog:

DVD Brander
Samsung Spinpoint 160GB

Ben van plan om mijn systeem te gaan overclocken.
Mijn vraag is wat voor voeding zou ik hier bij moeten nemen?
Had zelf gedacht aan een Huntkey LW-6400H 400W (ATX12V 2.2)
Maar ik heb geen idee of deze genoeg kracht zal leveren.
Wil graag rond de 50 euro gaan uitgeven voor een voeding.

Alvast bedankt.
Hoeveel je systeem echt nodig gaat hebben hangt uiteraard van je overklok af. Zonder overklok zal je systeem maar 190 watt en 12 amperres nodig hebben. Als je de cpu 50% weet over te klokken zodat hij op 2.9 Ghz loop zal je systeem totaal 250 watt en 17 amperres nodig gaan hebben. Het is daarom aan te raden om een voeindg te hebben welke minimaal 300 watt kan leveren en minimaal 20 amperres op de 12 volt lijn kan leveren.
Volgen smij kan de Huntkey LW-6400H 400W totaal iets van 25 amperres leveren. De voeindg zou daarom je systeem aan moeten kunnen.
GekkeCoen schreef op donderdag 19 april 2007 @ 15:52:
Miscchien een beetje een domme vraag maar deze kast heeft maar 1x SATA voeding terwijl er in mijn computer twee SATA HDD's komen een een SATA DVD speler. Dan heb ik toch geen genoeg aansluiting, of wel? Het staat hier vermeld: .. RC-330-KKR1 with 350 PSU has:
20+4 Pin Connector and 1 SATA Power Connector..


Is dit verder een degelijk kast en voeding voor deze componenten: E6600, GA-965P-DS3P, 2GB PC5300 geheugen, 2x WD 7200.10 250 GB en een GeForce 8500 GT?
De componenten welke jij opnoemen hebben totaal (zonder overklok) 210 watt nodig en 14 amperres. Een voeing welke minimaal 17 amperres kan leveren op de 12 volt lijn is dan wel aan te raden. Ben je van plan over te klokken dan is uitersaad meer aan te raden.
Ik durf echt niet te zeggen of de voeindg in de kast jouw systeem aankan. Azerty heeft het over een 380 watt voeindg terwijl jouw link het over een 350 watt voeindg heeft. Ik denk dat je daarom het beste Azerty een mailtje kan sturen met de vraag wat voor voeindg er exact inzit (vraag om typenummer en hoeveelheid amperres de voeindg kan leveren op de 12 volt) Als de voeindg 17 amperres of meer kan leveren is er geen probleem.

Dan het "probleem" met de voeindg voor je schijven. Hie zijn twee hele simpele oplossingen voor. Veel harde schijven hebben, naast een sata voeindgaansluiting, ook nog een gewone molex stekker. Je kan dan gewoon een moles gebruiken in plaats van de speciale sata stekker. Mocht de Seagate dit niet hebben dan kun je ook voor een paar euro een verloopstekker halen, van molex naar sata of van sata naar twee maal sata (een satasplitter)
kimone66 schreef op donderdag 19 april 2007 @ 17:16:
Hallo,

Ik wil mijn systeem upgraden met een nieuwe videokaart te weten Sapphire X1950 Pro 512MB AGP.
Momenteel zit er een Sapphire X800Pro 256MB AGP in.
Mij overige Configuratie:

MSI K8T neo
AMD Athlon 64 3400+ 2.2GHz
2x 1024MB kingstone
2x HDD
Geluid onboard
Huidige voeding Aopen 350W.

Nu heb ik al e.e.a. opgevraagd,maar de meningen lopen uiteen van je huidige voedig zal het waarschijnlijk net trekken tot voedingen van 500 tot 600 W.Wel wil ik een beetje safe zitten voor de toekomst.Graag jullie mening.
Je mag er met de 1950 wel heel erg veel op vooruit gaan met prestaties, maar de voeindg zal niet echt heel veel meer moeten leveren. De X800 lust ongeveer 48 watt, de 1950 heeft 18 watt meer nodig. Dit zorgt ervoor dat je gehele systeem van 225 naar 245 watt gaat (ik rond af). De 12 volt lijn zal ook iets meer moeten leveren, deze zal van 14.5 naar 16 amperres gaan.

Ik weet niet wat voor model voeindg jij heb (Aopen heeft meerdere types voeingen), maar als jouw voeindg totaal 18 amperres of meer kan leveren op de 12 volt kan leveren dan kan jouw huidige voeindg je systeem gewoon aan. Je kan op de voeindg vinden hoeveel hij kan leveren. Dit staat in een tabel of gewoon als een stukje tekst.
Mocht jouw huidige voeindg niet voldoende kunnen leveren dan is een andere voeindg aan te raden. Een goede voedig kan bijvoorbeeld de Coolermaster eXtremepower 430 watt zijn. Deze voeindg kan totaal 29 amperres leveren op de 12 volt, en is daarmee zeer ruim geschikt voor je systeem. je heb zelfs dan nog een behoorlijke ruimte over om over te kunnen klokken, hardware bij te plaatsen of om up te graden. Deze voeding kost 40 euro bij Comuterland (dus ook geen verzendkosten).
Een voeindg van 500 watt of meer vind ik eigelijk wel wat overdreven voor je systeem, zo'n voeindg kan twee van jouw systemen nog aan :p

7400 Wp op het dak


 • GekkeCoen
 • Registratie: september 2005
 • Laatst online: 12-11 07:37
theodouma schreef op donderdag 19 april 2007 @ 22:03:
De componenten welke jij opnoemen hebben totaal (zonder overklok) 210 watt nodig en 14 amperres. Een voeing welke minimaal 17 amperres kan leveren op de 12 volt lijn is dan wel aan te raden. Ben je van plan over te klokken dan is uitersaad meer aan te raden.
Ik durf echt niet te zeggen of de voeindg in de kast jouw systeem aankan. Azerty heeft het over een 380 watt voeindg terwijl jouw link het over een 350 watt voeindg heeft. Ik denk dat je daarom het beste Azerty een mailtje kan sturen met de vraag wat voor voeindg er exact inzit (vraag om typenummer en hoeveelheid amperres de voeindg kan leveren op de 12 volt) Als de voeindg 17 amperres of meer kan leveren is er geen probleem.

Dan het "probleem" met de voeindg voor je schijven. Hie zijn twee hele simpele oplossingen voor. Veel harde schijven hebben, naast een sata voeindgaansluiting, ook nog een gewone molex stekker. Je kan dan gewoon een moles gebruiken in plaats van de speciale sata stekker. Mocht de Seagate dit niet hebben dan kun je ook voor een paar euro een verloopstekker halen, van molex naar sata of van sata naar twee maal sata (een satasplitter)
Oke bedantk voor uw uitleg. Ik zit nu te twijfelen tussen deze voedingen:

- Antec EarthWatts 380 Watt €45,11
- Cooler Master eXtreme Power 500 Watt €45,68
- Asus A-45GA 450 Watt €48,20
- Antec Smart Power 2.0 350 Watt €49,72

Allemaal wel goede merken volgens mij, welke raden julie mij aan?

 • Iavak
 • Registratie: april 2004
 • Laatst online: 24-11 21:48

Iavak

no savegame

Let wel op bij de EarthWatts dat er maar 1 fan in de voeding zit. Als het warm is binnen je kast kan het voor problemen zorgen, tenzij je een goeie airflow hebt.

De Cooler Master eXtreme series hebben geen active PFC, de rendement zal dan iets minder zijn.

Mijn voorkeur zou toch gaan naar de EarthWatts vanwege de hoge rendement (85%).

 • Thorak196
 • Registratie: december 2005
 • Laatst online: 02-05-2016
Ik zit voor mijn nieuwe systeem te twijfelen tussen de volgende twee voedingen:

Antec NeoHE 500W

of

Enermax Liberty 500W

De Enermax heeft meer power per lijn, maar de Antec heeft een extra 12V lijn. Wat is het effect hiervan, heeft dit te maken met efficiëntie of levert die extra lijn niets op?
En de tweede vraag: Wat zijn jullie ervaringen met bovenstaande voedingen? Van beide zijn niet echt veel reviews te vinden.

- - - - -


 • NUM9
 • Registratie: december 2006
 • Laatst online: 10-10-2020
Hallo,

Ik heb gister een voeding gekocht voor mijn systeem:

Core 2 Duo E6600
Asus P5B Deluxe
Corsair 2024 MB
Seagate 320 GB HDD
...
+ waarschijnlijk een 8600GT of GTS.

De voeding die ik gekocht heb is: HKC USP-5580 Voeding, 580Watt, ATX12V.

Heb ik er goed aan gedaan deze voeding te kopen? Ik zit nu namelijk te twijfelen of ik niet beter een ander merk had kunnen kiezen (ik kan er namelijk niks over vinden op google).

 • Def_P
 • Registratie: december 2000
 • Niet online
Ik ben op zoek naar een nieuwe stillere voeding.

Het systeem dat ik heb:

Asus P5B-e plus
Intel E6300@2.8ghz
2 maal 1024mb ddr6400 apacer (met heatspreaders)
Saphire Ati 1950gt (met AC Accelero X2 erop)
X-fi platinum
DVD brander ASUS duallayer
Cardreader
4 hdd's seagate, 2 maal 7200.10 320gb(raid0) 2 maal 7200.7 160gb
Waterkoeling zalman reserator 1 plus (alleen cpu op aangesloten)
Kast coolermaster mystique ( zitten 2 120mm fans in en ik heb nog een zalman 92mm op de NB gericht omdat deze anders kokend heet wordt.)

Ik heb nu een zalman 400 voeding erin zitten. Deze was met mijn vorige systeem ook goed stil (p4 3.0c northwood, ati x800pro). Maar met mijn nieuwe systeem maakt hij vrij veel geluid, en wanneer ik hem overclock dan is de fan van de voeding echt heel goed te horen.

Ik denk aan een van de volgende voedingen: coolermaster realpower 550w sli, of de igreen 600w of de corsair 620. De igreen spreekt mij het meest aan vanwege de overvloed aan connectoren (4 sata connectoren heb ik al nodig). De corsair is weer veel duurder, maar wel modulair.

Waar ik niet uit kom: is de igreen nou een lager sigment als de realpower. omdat de prijs van de realpower hoger is bij een lager wattage(en nu al 1 sata connector te kort). En over de igreen hoor ik nog weleens dat i veel geluid maakt.

Het gaat mij vooral om het geluid, daarom zou ik misschien een fanless of semi fanless kunnen overwegen. Maar fanless is vaak vrij prijzig en nergens in de buurt verkrijgbaar. En semi fanless (bijvoorbeeld antec phantom 500) maken bij hoge load ook weer geluid.

Ik heb via de eXtreme PSU calculator uitgerekend: 60% load = 236w, 100% = 393w.

[Voor 2% gewijzigd door Def_P op 20-04-2007 13:14. Reden: PSU calc toegevoegd]

When i'm dead bury me up-side-down, so the world can kiss my ass.
Systeem


 • ded199
 • Registratie: juli 2005
 • Laatst online: 26-02-2012
Bedankt voor de reactie theodouma,

Ben nu alleen nog aan het twijfelen tussen 2 modellen van Huntkey.
De 6350H ( 350Watt 12V V2.0) en de 6400H ( 400Watt 12V V2.0)
Heb op de site van Huntkey gekeken naar het aantal amperes dat de voedingen aan output zouden moeten leveren op 12V.

Bij de 6350H staat in zo'n tabel: +12V1 MaxLoad 10A en +12V2 15A
Bij de 6400H staat: +12V1 MaxLoad 14A en +12V2 15A

Zouden dit dan te weinig amperes zijn?

 • Cartman!
 • Registratie: april 2000
 • Niet online
Bedankt theodouma, ik zal eens kijken naar de type voedingen die je vermeld hebt :)

 • Luxus|IA
 • Registratie: maart 2007
 • Laatst online: 20-11-2010
Ey,

Ik wil over weekje ongeveer een nieuw systeem aanschaffen voor in de studio, maar ik weet niet hoeveel Watt ik minimaal moet hebben.

Specs:
AMD Athlon 64 X2 4600+ (65w of 85w versie)
Asus m2v
XFX GeForce 7600 GS 256MB DDR2 (PCI-e, 2xDVI, Passief)
Kingston 2GB DDR2 PC6400 800MHz CL5 HyperX Dual Channel Kit
2x Maxtor 80Gb HDD
1x Normaal cd brandertje (48x)
1 x Audiowerk 8 geluidskaart. (8 analoge outputs en 2 analoge inputs)

Alvast bedankt :)

 • Ge-Force
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 07-04-2013
Is de corsair 520W beter dan deAntec Truepower Trio 550W?

Tans,
Eman

 • De_Bastaard
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 00:20

De_Bastaard

Bastaardicious - FinFleet

Ik wil binnenkort m'n systeem gaan upgraden naar een Core2Duo, X1950Pro, 1GB DDR2 en 1 á 2 S-ATA schijven.

Nu heb ik:

Applebred 1400
Abit KD7-Raid mobo
9800Pro
2 UATA/133 schijven
1 CD Brander
1 DVD Brander

Dit draait nu allemaal op een 350W Enermax voeding, maar gaat die dat in de toekomst ook trekken? Hoeveel Watt moet ik ongeveer nemen ? Zelf dacht ik aan 500W, Antec of Tagan. Helaas zijn die wél wat prijzig :(

 • Erryt
 • Registratie: maart 2007
 • Laatst online: 12-11 22:33
Ten eerste: Theo Douma; super dat je zoveel mensen blijft helpen!!!

Ten tweede: ik wil je ook graag om hulp vragen;

Ik ga aanschaffen:
Asus P5N-E moederbord
Intel Core 2 Duo E6420 + arctic freezer 7 pro
2x 1GB PC5300 667MHz DDR2 geheugen
HD 160 GB Sata II
HD 320 GB Sata II
MSI of Club3D Geforce 8800 GTS 320MB
DVD-(re)writer
Soundblaster Live audiokaart
3 led casefans (2x 120mm + 1x 80mm)

Nu heb ik natuurlijk het forum al even doorgespit en ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn Cooler Master Extreme Power 380W met 25A op de 12V rails waarschijnlijk net voldoende is om dit systeem stabiel te trekken (alhoewel; heeft maar 70% eff.).

Zijn er enige problemen te verwachten nu of in de nabije toekomst? Maw; is het raadzaam een andere voeding aan te schaffen?

PS: ik ben geen overclocker

[Voor 5% gewijzigd door Erryt op 21-04-2007 20:31]


 • kenwood5000
 • Registratie: februari 2003
 • Laatst online: 19-05-2019
Wat zou ik werkelijk aan vermogen nodig hebben ?

Het systeem bestaat uit:
Aopen ax4spe-un met p4 2.66 Ghz
Dualchannel 1 Gb
3 wd 320 Gb sata hd
1 wd 200 Gb pata
1 maxtor 160 Gb sata
1 wd 80 Gb pata
1 wd 120 Gb sata
Plextor px760a dvd-rw
Dvd-rom lite-on sh
promise sata 300 4 channel controller
sweex sata 150 controller
Ati 9600 pro vga card
Scsi dat streamer
Scsi 2940u2w controller
Fan controller 7 channel, 6 aangesloten

Wellicht iemand die me kan vertellen wat ik werkelijk nodig heb.

kenwood5000


 • Interwebz
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 05-05-2007
Hallo,

Ik ben geen hardware freak en ik heb een vraagje:

Ik gebruik mijn computer als server, maar nu heb ik het idee dat mijn voeding het binnenkort gaat
begeven, omdat deze rare geluiden produceert en heel heet is op speedfan.

Nu wil ik een nieuwe voeding van zeer hoge kwaliteit en moet heel duurzaam zijn.
De geluidsproductie is niet belangrijk. Kortom een voeding die geschikt is voor een server.
Ook moet de voeding in mn huidige kast passen.

ik heb het volgende systeem:

mobo: k8t neo2-f v2.0
http://www.msi-computer.d..._idx_view.php?Prod_id=511

cpu: amd athlon 64 3500+

ram: 1gb DDR 400

schijf: 1 samsung 250gb 7200rpm 8m pata
ik wil in de toekomst mss nog een schijf plaatsen

kast: X-Gear Cyclops, helemaal standaard met standaard 400w voeding.
http://www.e-brokers.nl/w...p/cPath/1/products_id/967

video: radeon 9600 xt 256mb

1 dvd speler

Welke voeding moet ik bestellen?


groeten Eric

[Voor 6% gewijzigd door Interwebz op 21-04-2007 21:36]


 • NUM9
 • Registratie: december 2006
 • Laatst online: 10-10-2020
Hallo,

Ik heb zojuist een eerder gekochte voeding terug gebracht (zeer afwijkende voltages).

Nu zoek ik een goede voeding, voor een redelijke prijs... maar absoluut geen troep! Ik zoek dus een A-merk met voldoende vermogen op de juiste lijnen.

Mijn systeem:

- Intel Core 2 Duo (Conroe), E6600, Socket 775, Boxed
- Asus P5B Deluxe
- Seagate Barracuda 320GB, 16MB, 7200.10
- Corsair ValueSelect, 2048 MB, DDR2, PC5300, 667 MHz, 2 x
- Nvidia 8600 GT of GTS (weet nog niet zeker welke ik zal pakken)
- Een Sony CD/DVD brander

Ik dacht zelf aan Enermax of Cooler Master. Wie heeft een soortgelijk systeen? Welke voeding zou hier goed bij passen?

Zou een Enermax Liberty 500W goed zijn voor dit systeem. Ik zie dat veel mensen met een soortgelijk systeem deze voeding gebruiken. Is dit een stabiele en goede voeding?

 • Ge-Force
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 07-04-2013
Hey,

Ik heb hier al meermaals een vraag gesteld. Alleen... ik geraak niet uit de keuze van mij voeding.
Ik heb 3 eisen...
1)3 X 12V (18A min)
2) blauwe LED (in samenwerking met andere blauwe lampies in mijn PC)
3) 500 a 600 W
3.5) <100 euro

note; ik wet niet hoe ik moet staan tegenover modulaire kabels. Als ze goed zijn, raadt je ze aan, dan koop ik gelijks de Corsair 520W. Hoewel die ook al naar de 100 euro gaat.

Ik vond de Antec Truepower Trio, maar die heeft niet zo'n denderend design... Op de site van seasonic geraak ik niet, Zalman heeft geen 18A (cruciaal voor GPU). Andere zijn te duur... Als ik er echt niet uitraak wordt het de Antec.

EDIT, heb nu de Be-Quiet 550W Straght Power gevonden... Deze lijkt me best ok. Wat denken jullie?

Bedankt!

[Voor 6% gewijzigd door Ge-Force op 22-04-2007 00:13]


 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

NUM9 schreef op vrijdag 20 april 2007 @ 09:31:
Hallo,

Ik heb gister een voeding gekocht voor mijn systeem:

Core 2 Duo E6600
Asus P5B Deluxe
Corsair 2024 MB
Seagate 320 GB HDD
...
+ waarschijnlijk een 8600GT of GTS.

De voeding die ik gekocht heb is: HKC USP-5580 Voeding, 580Watt, ATX12V.

Heb ik er goed aan gedaan deze voeding te kopen? Ik zit nu namelijk te twijfelen of ik niet beter een ander merk had kunnen kiezen (ik kan er namelijk niks over vinden op google).
was het eigelijk niet makkelijker om eerst uit te zoeken of een voindg goed is voordat je hem koop?? :)

Jouw systeem heeft met een overklok maar 270 watt nodig waarvan er maar 18 amperres van de 12 volt hoeft te komen. IJouw 580 watt voeding kan totaal 30 aperres leveren op de 12 volt en is daarmee zeer rui geschikt voor je systeem.
Sterker nog, je had ook makkelijk een lichtere (en dus goedkopere) voeindg kunnen nemen, een 330 watt voeindg met minimaal 21 amperres op de 12 volt was ook voldoende geweest..
Def_P schreef op vrijdag 20 april 2007 @ 13:07:
Ik ben op zoek naar een nieuwe stillere voeding.

Het systeem dat ik heb:

Asus P5B-e plus
Intel E6300@2.8ghz
2 maal 1024mb ddr6400 apacer (met heatspreaders)
Saphire Ati 1950gt (met AC Accelero X2 erop)
X-fi platinum
DVD brander ASUS duallayer
Cardreader
4 hdd's seagate, 2 maal 7200.10 320gb(raid0) 2 maal 7200.7 160gb
Waterkoeling zalman reserator 1 plus (alleen cpu op aangesloten)
Kast coolermaster mystique ( zitten 2 120mm fans in en ik heb nog een zalman 92mm op de NB gericht omdat deze anders kokend heet wordt.)

Ik heb nu een zalman 400 voeding erin zitten. Deze was met mijn vorige systeem ook goed stil (p4 3.0c northwood, ati x800pro). Maar met mijn nieuwe systeem maakt hij vrij veel geluid, en wanneer ik hem overclock dan is de fan van de voeding echt heel goed te horen.

Ik denk aan een van de volgende voedingen: coolermaster realpower 550w sli, of de igreen 600w of de corsair 620. De igreen spreekt mij het meest aan vanwege de overvloed aan connectoren (4 sata connectoren heb ik al nodig). De corsair is weer veel duurder, maar wel modulair.

Waar ik niet uit kom: is de igreen nou een lager sigment als de realpower. omdat de prijs van de realpower hoger is bij een lager wattage(en nu al 1 sata connector te kort). En over de igreen hoor ik nog weleens dat i veel geluid maakt.

Het gaat mij vooral om het geluid, daarom zou ik misschien een fanless of semi fanless kunnen overwegen. Maar fanless is vaak vrij prijzig en nergens in de buurt verkrijgbaar. En semi fanless (bijvoorbeeld antec phantom 500) maken bij hoge load ook weer geluid.

Ik heb via de eXtreme PSU calculator uitgerekend: 60% load = 236w, 100% = 393w.
Ik kom uit op ongeveer 360 watt welke je systeem nodig, heeft, dus iets lager dan de calculator. Als jij een stille voindg zoekt dan kun je de Antec NeoHE 430 watt overwegen. Dit is een zeer stille voeindg, tenminste, als je de testen mag geloven. Als je voor stilte gaat kun je beter niet de iGreen nemen, deze is, volgens velen, absluut niet stil te noemen.
De NeoHE heeft trouwens ook 4 sata aansluitingen.
Luxus schreef op vrijdag 20 april 2007 @ 14:50:
Ey,

Ik wil over weekje ongeveer een nieuw systeem aanschaffen voor in de studio, maar ik weet niet hoeveel Watt ik minimaal moet hebben.

Specs:
AMD Athlon 64 X2 4600+ (65w of 85w versie)
Asus m2v
XFX GeForce 7600 GS 256MB DDR2 (PCI-e, 2xDVI, Passief)
Kingston 2GB DDR2 PC6400 800MHz CL5 HyperX Dual Channel Kit
2x Maxtor 80Gb HDD
1x Normaal cd brandertje (48x)
1 x Audiowerk 8 geluidskaart. (8 analoge outputs en 2 analoge inputs)

Alvast bedankt :)
Ik neem aan dat je de computer niet gaat overklokken omdat betrouwbaarheid hier belangrijk(er) is dan preformance. Jouw systeem heeft daarom ook maar 220 watt nodig waarvan erongeveer 13 amperres van de 12 volt moet komen. (dit is met de 85 watt versie van de cpu) Voor jouw systeem is iedere voeindg ewlke minimaal 15 amperres op de 12 volt kan leveren daarom ook geschikt.

Mocht je wel van plan zij over te klokken dan zal je totale systeem ongeveer 250 watt en 16 amperres nodig hebben. Een voeindg met minimaal 18 amperres op de 12 volt is dan voldoende.

Mocht je niet gaan overklokken is het raadzaam om ander geheugen te nemen. Het geheugen wat je nu heb kan op maximaal 800 Mhz werken, en dat kan alleen als je de cpu gaat overklokken. Zonder overklok zal het geheugen gewoon draaien op 400 Mhz waardoor je ook langzamer geheugen kan gebruiken. In preformance zal je het niet merken, in prijs wel
(je heb nu een auto welke maximaal 220 km/h kan rijden terwijl jij nooit harder dan 140 km/h rijdt. Je bent dan goedkoper uit door een auto te nemen welke maar 160 km/h kan. Hiermee ben je exact net zo snel, allene ben je goedkoper uit)
Ge-Force schreef op zaterdag 21 april 2007 @ 09:10:
Is de corsair 520W beter dan deAntec Truepower Trio 550W?

Tans,
Eman
Dit durf ik niet te zeggen, ook omdat je niet zomaar kan zeggen dat de één beter is dan de ander. Je kunt het beste op zoek gaan naar reviews en specificaties van beide voeingen en dan kijken welke voeinding voor jouw het beste is.
De_Bastaard schreef op zaterdag 21 april 2007 @ 13:50:
Ik wil binnenkort m'n systeem gaan upgraden naar een Core2Duo, X1950Pro, 1GB DDR2 en 1 á 2 S-ATA schijven.

Nu heb ik:

Applebred 1400
Abit KD7-Raid mobo
9800Pro
2 UATA/133 schijven
1 CD Brander
1 DVD Brander

Dit draait nu allemaal op een 350W Enermax voeding, maar gaat die dat in de toekomst ook trekken? Hoeveel Watt moet ik ongeveer nemen ? Zelf dacht ik aan 500W, Antec of Tagan. Helaas zijn die wél wat prijzig :(
Ik ga er vanuit dat je de E6600 leuk wilt overklokken. Met deze overklok heeft je nieuwe systeem totaal 280 watt nodig en ongeveer 18-19 amperrer van de 12 volt. Zonder overklok is dit 220 watt en 13-14 amperres.
Jouw huidige systeem heeft zonder overklok ongeveer 200 watt nodig.

Ik durf niet te zeggen hoeveel amperres jouw voeindg kan leveren omdat er meerdere versies zijn van een Enermax 350 watt. Gelukkig kan jij zelf heel makelijk achterhalen hoeveel amperres jouw voeindg kan leveren, dit staat namelijk op de voeding zelf in de vorm van een tabel of ene stukje tekst. Als jouw 350 watt voeindg minimaal 21 amperres kan leveren op de 12 volt dan is jouw huidige voeindg geschikt voor je nieuwe systeem (16 amperres als je niet wilt overklokken).

Mocht je voeding te weinig kunnen leveren voor je nieuwe systeem dan heb je dus een nieuwe voeding nodig. Eis is dat hij minimaal 300 watt kan leveren en dat hij minimaal 21 amperres op de 12 volt kan leveren. Een Coolermaster eXtremepower 430 watt is dan bijvoorbeeld erg geschikt. Deze kan totaal 29 amperres leveren en kost maar 40 euro (computerland) Uiteraard zijn ook vele andere voengen geschikt, zolang ze maar aan de twee bovensaande eisen voldoen.rest volgt later vandaag

7400 Wp op het dak


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Ge-Force schreef op zondag 22 april 2007 @ 00:07:
note; ik wet niet hoe ik moet staan tegenover modulaire kabels. Als ze goed zijn, raadt je ze aan, dan koop ik gelijks de Corsair 520W. Hoewel die ook al naar de 100 euro gaat.
Corsair 520W, gemaakt door OEM Seasonic, gebruik van hoogwaardige componenten (onderandere 105°C rated condensatoren), zeer stil (fanspeed gaat pas omhoog bij >400W) en hoog rendement (op lage belasting iets lager als de antec, op hoge belasting iets hoger), modulair.
Ik vond de Antec Truepower Trio, maar die heeft niet zo'n denderend design
Antec Truepower Trio, gemaakt door OEM Seasonic,zeer stil (fanspeed gaat omhoog bij >200W) en hoog rendement (op lage belasting iets hoger als de corsair, op hoge belasting iets lager), niet modulair.

Beiden hebben geen blauwe LEDjes. Bij voedingen van OEM Seasonic dient normalerwijze gezegd te worden dat de 3 rails van 18A, enkel op papier beperkt zijn tot 18A en de 3 rails samen op 1 over current protection circuit zitten. Je grafische kaart die 18A nodig heeft zou dus zeker niet in de problemen mogen geraken.

 • Ge-Force
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 07-04-2013
disco stu schreef op zondag 22 april 2007 @ 11:16:
[...]
Bij voedingen van OEM Seasonic dient normalerwijze gezegd te worden dat de 3 rails van 18A, enkel op papier beperkt zijn tot 18A en de 3 rails samen op 1 over current protection circuit zitten. Je grafische kaart die 18A nodig heeft zou dus zeker niet in de problemen mogen geraken.
? Dit snap ik niet. Maar, m.a.w., de corsair is beter. Die bestel ik dus...
EDIT, Hebben die modulaire kabels nu een nadeel?

[Voor 4% gewijzigd door Ge-Force op 22-04-2007 11:45]


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Het komt erop neer dat je in praktijk meer als 18A uit een rail kan trekken hoewel deze op papier beperkt is tot 18A. ik ga hier nu ook niet garant voor staan, maar als de kabels van 2 connectoren die elk op een zogezegde verschillende rail staan, echter op eenzelfde soldeereiland vastzitten, zegt dat wel genoeg denk ik...
EDIT, Hebben die modulaire kabels nu een nadeel?
Nee in principe niet, gewoon zien dat je de kabels goed stevig inplugd en dat je dit niet 100X herhaalt omdat de connectie dan een beetje "losjes" wordt. ;)

[Voor 18% gewijzigd door disco stu op 22-04-2007 11:56]


 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

en hier is deel twee

Erryt schreef op zaterdag 21 april 2007 @ 15:00:
Ten eerste: Theo Douma; super dat je zoveel mensen blijft helpen!!!

Ten tweede: ik wil je ook graag om hulp vragen;

Ik ga aanschaffen:
Asus P5N-E moederbord
Intel Core 2 Duo E6420 + arctic freezer 7 pro
2x 1GB PC5300 667MHz DDR2 geheugen
HD 160 GB Sata II
HD 320 GB Sata II
MSI of Club3D Geforce 8800 GTS 320MB
DVD-(re)writer
Soundblaster Live audiokaart
3 led casefans (2x 120mm + 1x 80mm)

Nu heb ik natuurlijk het forum al even doorgespit en ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn Cooler Master Extreme Power 380W met 25A op de 12V rails waarschijnlijk net voldoende is om dit systeem stabiel te trekken (alhoewel; heeft maar 70% eff.).

Zijn er enige problemen te verwachten nu of in de nabije toekomst? Maw; is het raadzaam een andere voeding aan te schaffen?

PS: ik ben geen overclocker
Ten eerste, dank je! :)

ten tweede:
Ik kom uit op 290 watt welke je systeem nodig gaat hebben; hiervan moet ongeveer 19 amperres van de 12 volt komen. Jouw voeindg kan dit makkelijk aan.
Mocht je ooit van plan zijn over te klokken (25%) dan zal je systeem totaal 320 watt en 22 amperres nodig hebben. Ook dit kan je voeding nog gewoon leveren.

Ik zie eigelijk geen problemen met jouw systeem met voeindg.
kenwood5000 schreef op zaterdag 21 april 2007 @ 18:26:
Wat zou ik werkelijk aan vermogen nodig hebben ?

Het systeem bestaat uit:
Aopen ax4spe-un met p4 2.66 Ghz
Dualchannel 1 Gb
3 wd 320 Gb sata hd
1 wd 200 Gb pata
1 maxtor 160 Gb sata
1 wd 80 Gb pata
1 wd 120 Gb sata
Plextor px760a dvd-rw
Dvd-rom lite-on sh
promise sata 300 4 channel controller
sweex sata 150 controller
Ati 9600 pro vga card
Scsi dat streamer
Scsi 2940u2w controller
Fan controller 7 channel, 6 aangesloten

Wellicht iemand die me kan vertellen wat ik werkelijk nodig heb.
Jouw systeem heeft ongeveer 340 watt nodig en ongeveer 22 amperres. Met het opstarten van de computer zal er heel even (halve seconde) 30 amperres nodig zijn om alle hd/dvd's op gang te hlen (ook als de dvd leeg is). Dit kun je zeer gemakkleijk omlaag brengen. Op jouw Promise kaart heb je (als het goed is) een moglejkheid om een Boot Delay (oid) in te stellen. Hiermee kun je instellen dat de schijven aangaan (en heel even veel stroom vragen) na een bepaalde tijd. Als je instelt dat de eerste schijf na één seconde opstart en dat de 2e, 3e en 4e schijf allemaal een halve seconde later gaan draaien breng je de piekstroom terug naar 25-26 amperres.

Voor jouw systeem is daarom ook een voeindg aan te raden welke minimaal 380 watt en 25 amperres kan leveren. Mocht je van plan zijn om ooit meer schijven bij te plaatsen of om bijv. de videokaart te vervangen dan is een zwaardere voeindg niet onderstandig, je kan dan denken aan een 450 watt voeindg met minimaal 30 amperres.
Interwebz schreef op zaterdag 21 april 2007 @ 18:37:
Hallo,

Ik ben geen hardware freak en ik heb een vraagje:

Ik gebruik mijn computer als server, maar nu heb ik het idee dat mijn voeding het binnenkort gaat
begeven, omdat deze rare geluiden produceert en heel heet is op speedfan.

Nu wil ik een nieuwe voeding van zeer hoge kwaliteit en moet heel duurzaam zijn.
De geluidsproductie is niet belangrijk. Kortom een voeding die geschikt is voor een server.
Ook moet de voeding in mn huidige kast passen.

ik heb het volgende systeem:

mobo: k8t neo2-f v2.0
http://www.msi-computer.d..._idx_view.php?Prod_id=511

cpu: amd athlon 64 3500+

ram: 1gb DDR 400

schijf: 1 samsung 250gb 7200rpm 8m pata
ik wil in de toekomst mss nog een schijf plaatsen

kast: X-Gear Cyclops, helemaal standaard met standaard 400w voeding.
http://www.e-brokers.nl/w...p/cPath/1/products_id/967

video: radeon 9600 xt 256mb

1 dvd speler

Welke voeding moet ik bestellen?


groeten Eric
Jouw huidige voeindg is een voeindg van een erg brakke kwalitiet, deze past het beste in de vuilnisbak het rijtje naast de Sweex, Qtec, Trust en No-Name voeingen.

Jouw systeem heeft niet zo heel veel nodig, hij heeft al genoeg aan 180 watt en 10 amperres op de 12 volt. Daarom is iedere goede voeingen eigelijk wel geschikt voor je systeem.

Mocht het mijn systeem zijn dan zal ik eens bij een computer winkel langsgaan om daar een goede en goedkope voeindg te halen (Computerland heeft voor 40 euro de Coolermaster eXtremepower 430 watt). Als je wilt weten of een voeindg goed is kun je de regel aanhouden dat en goede voeindg minimaal 9 cent per watt kost (vaak nog wel meer). Een 300 watt voeindg van 15 euro (= 5 ct per wat) is dus niet goed.
NUM9 schreef op zaterdag 21 april 2007 @ 20:41:
Hallo,

Ik heb zojuist een eerder gekochte voeding terug gebracht (zeer afwijkende voltages).

Nu zoek ik een goede voeding, voor een redelijke prijs... maar absoluut geen troep! Ik zoek dus een A-merk met voldoende vermogen op de juiste lijnen.

Mijn systeem:

- Intel Core 2 Duo (Conroe), E6600, Socket 775, Boxed
- Asus P5B Deluxe
- Seagate Barracuda 320GB, 16MB, 7200.10
- Corsair ValueSelect, 2048 MB, DDR2, PC5300, 667 MHz, 2 x
- Nvidia 8600 GT of GTS (weet nog niet zeker welke ik zal pakken)
- Een Sony CD/DVD brander

Ik dacht zelf aan Enermax of Cooler Master. Wie heeft een soortgelijk systeen? Welke voeding zou hier goed bij passen?

Zou een Enermax Liberty 500W goed zijn voor dit systeem. Ik zie dat veel mensen met een soortgelijk systeem deze voeding gebruiken. Is dit een stabiele en goede voeding?
Als je de cpu een beetje overklokt dan zal je systeem totaal 230 watt nodig hebben en ongeveer 15-16 amperres vragen van de 12 volt. Een goede voeindg is een voeindg welke dit makkelijk kan leveren.
Voor jouw systeem is daarom een voeding van minimaal 300 watt met minimaal 18 amperres op de 12 volt lijn ruim voldoenden. Een 500 watt voeindg is een beetje overdreven, op deze voeindg kan je jouw systeem in tweevoud aansluiten.

Zoals je misschien opvalt raad ik vaak de Coolermaster eXtremepower 430 watt aan. Dit doe ik omdat dit een goede en goedkope voeindg is welke goedkop te krijgen is in een winkel (dus geen verzendkosten). Voor jouw systeem is deze voeindg van 40 euro (computerland) ook geen slechte keuze (al kun je hier ook bijna jouw systeem in tweevoud aan hangen).

Er zijn wel voedingen welke goedkoper zijn dan deze 40 euro, alleen kom je dan uit bij hele oude voeingen of gewoon bij troep. Eventueel kun je ook via marktplaats of de V&A een goedkopere voeinge krijgen, alleen zit je hier dan wel vaak weer te kijken met verzendkosten.
Ge-Force schreef op zondag 22 april 2007 @ 00:07:
Hey,

Ik heb hier al meermaals een vraag gesteld. Alleen... ik geraak niet uit de keuze van mij voeding.
Ik heb 3 eisen...
1)3 X 12V (18A min)
2) blauwe LED (in samenwerking met andere blauwe lampies in mijn PC)
3) 500 a 600 W
3.5) <100 euro

note; ik wet niet hoe ik moet staan tegenover modulaire kabels. Als ze goed zijn, raadt je ze aan, dan koop ik gelijks de Corsair 520W. Hoewel die ook al naar de 100 euro gaat.

Ik vond de Antec Truepower Trio, maar die heeft niet zo'n denderend design... Op de site van seasonic geraak ik niet, Zalman heeft geen 18A (cruciaal voor GPU). Andere zijn te duur... Als ik er echt niet uitraak wordt het de Antec.

EDIT, heb nu de Be-Quiet 550W Straght Power gevonden... Deze lijkt me best ok. Wat denken jullie?

Bedankt!
Waarom heb je eigelijk de eisen van drie 12 volt lijnen van ieder minimaal 18 amperres?? Heb je een idee hoeeel dat is?? Dat is al 650 watt alleen op de 12 volt, en dat valt alleen te leveren door een voeindg van 750 watt of meer, niet door een 500 of 600 watt voeding.
Een videokaart haalt uit twee bronnen zijn energie; het moederbord en de losse power aansluiting(en). Het moederbord kan/mag 75 watt leveren en de rest komt via de losse power aansluiting(en) van de videokaart. Als je een echt zware videokaart heb (8800 GTX of R600) dan kun je hier ook twee 12 volt lijnen op aansluiten, ze hebben immers twee connectoren.

Ik denk dat jij er handig aan doet om in dit topic eens je systeem neer te zetten, want ik denk dat je een veel te dure (en zware) voeindg wilt halen, en dat is gewoon zonde van het geld. (lees dit topic maar eens door, er zijn zat systemen met en 8800 videokaart welke ruim voldoede hebben aan een 400 watt voeing)

7400 Wp op het dak


 • Interwebz
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 05-05-2007
heel erg bedankt voor het advies!

Ik heb nog een vraagje:

Ik heb de volgende pc gekocht

http://awpc.nl/index.php?...430f1fbc48fa26a7fa4862d60

de voeding die daar in zit is ook gewoon de standaard voeding die bij de kast zit.
Vast ook van gare kwaliteit.
Als ik voor deze pc een goeie voeding wil welke moet ik dat bestellen?
Ook een Coolermaster eXtremepower 430 watt?

Groeten Eric

 • De_Bastaard
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 00:20

De_Bastaard

Bastaardicious - FinFleet

theodouma schreef op zondag 22 april 2007 @ 11:07:

[...]

Ik ga er vanuit dat je de E6600 leuk wilt overklokken. Met deze overklok heeft je nieuwe systeem totaal 280 watt nodig en ongeveer 18-19 amperrer van de 12 volt. Zonder overklok is dit 220 watt en 13-14 amperres.
Jouw huidige systeem heeft zonder overklok ongeveer 200 watt nodig.

Ik durf niet te zeggen hoeveel amperres jouw voeindg kan leveren omdat er meerdere versies zijn van een Enermax 350 watt. Gelukkig kan jij zelf heel makelijk achterhalen hoeveel amperres jouw voeindg kan leveren, dit staat namelijk op de voeding zelf in de vorm van een tabel of ene stukje tekst. Als jouw 350 watt voeindg minimaal 21 amperres kan leveren op de 12 volt dan is jouw huidige voeindg geschikt voor je nieuwe systeem (16 amperres als je niet wilt overklokken).

Mocht je voeding te weinig kunnen leveren voor je nieuwe systeem dan heb je dus een nieuwe voeding nodig. Eis is dat hij minimaal 300 watt kan leveren en dat hij minimaal 21 amperres op de 12 volt kan leveren. Een Coolermaster eXtremepower 430 watt is dan bijvoorbeeld erg geschikt. Deze kan totaal 29 amperres leveren en kost maar 40 euro (computerland) Uiteraard zijn ook vele andere voengen geschikt, zolang ze maar aan de twee bovensaande eisen voldoen.rest volgt later vandaag
Mijn eerste intentie was niet om hem te gaan overklokken, die tijd heb ik eigenlijk wel gehad, en wilde nu gewoon een computer die het altijd 'normaal' doet in plaats van 'n systeem wat óf teveel herrie maakt, of altijd te warm word, enz. enz. (Ja, ik heb waterkoeling gehad, maar dat was ook niet écht wat ik zocht :o ).

Zal dadelijk even kijken op de stikker van m'n voeding, het is btw zo'n Enermax Whisper :)

 • sergeklapwijk
 • Registratie: maart 2006
 • Laatst online: 07-04-2010
Ik mis in de ts een stukje over de 8-pin PCI-E connectoren waar een rage rond is ontstaan (Thermaltake met nieuwe voedingen met 3x 8-pin PCI-E ,Coolermaster met 2x 8-pin PCI-E enz.) Verder mis ik verwijzingen wil ik benadrukken dat als je een goeie psu zoekt, je cker even moet kijken bij 'the one and only PSU-guru', JonnyGuru. Als je een PSU zoekt, zou ik nooit zijn site overslaan om daar een review te zoeken of een topic te openen over een psu.

[Voor 10% gewijzigd door sergeklapwijk op 22-04-2007 14:27]

Dell Inspiron XPS Gen2 : 2.13GHz P-M ; Go 7800GTX 512mb PCI-E; 2x512MB DDR2; 80Gb 7200RPM || Icemat Siberia || Logitech MX518 || Steelpad QcK+ || Logitech G11


 • Ge-Force
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 07-04-2013
theodouma schreef op zondag 22 april 2007 @ 12:18:
Waarom heb je eigelijk de eisen van drie 12 volt lijnen van ieder minimaal 18 amperres?? Heb je een idee hoeeel dat is?? Dat is al 650 watt alleen op de 12 volt, en dat valt alleen te leveren door een voeindg van 750 watt of meer, niet door een 500 of 600 watt voeding.
Een videokaart haalt uit twee bronnen zijn energie; het moederbord en de losse power aansluiting(en). Het moederbord kan/mag 75 watt leveren en de rest komt via de losse power aansluiting(en) van de videokaart. Als je een echt zware videokaart heb (8800 GTX of R600) dan kun je hier ook twee 12 volt lijnen op aansluiten, ze hebben immers twee connectoren.

Ik denk dat jij er handig aan doet om in dit topic eens je systeem neer te zetten, want ik denk dat je een veel te dure (en zware) voeindg wilt halen, en dat is gewoon zonde van het geld. (lees dit topic maar eens door, er zijn zat systemen met en 8800 videokaart welke ruim voldoede hebben aan een 400 watt voeing)
toekomstgericht denken.. Moet zeker 18A op 12V zitten hebben. (X1950XTX wordt te warm wegens te weinig...)

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
stukje over 8 pins PCI-E connectoren toegevoegd in TS, verwijzing naar JohnyGuru was reeds aanwezig
Ge-Force schreef op zondag 22 april 2007 @ 15:15:
Toekomstgericht denken.. Moet zeker 18A op 12V zitten hebben. (X1950XTX wordt te warm wegens te weinig...)
Als ik deze post juist interpreteer en de koeling van de grafische kaart is ok, dan is "te warm wegens te weinig" fysisch niet mogelijk. Als de grafische kaart te warm wordt, betekent dit dat hij te veel energie omzet van elektriciteit naar warmte, en dat betekent dat hij te veel elektriciteit vraagt van de voeding. Niet te weinig dus.

[Voor 9% gewijzigd door disco stu op 22-04-2007 15:51]


 • Ge-Force
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 07-04-2013
Nuja... Zoiets bedoelde ik dus. Komt bijna op hetzelfde neer.

EDIT; Na even zoeken las ik een revie waar stond dat hij een Corsair 520W had gekocht.. En het niet werkte bij een X1950XTX (hij had gebeld naar ATi Support ofzo...)

Vond ik deze;

Be Quiet! Straight Power - BQT -550W (77 euro)

Technical data
550 W Power
ATX12V Version 2.2
20/24 Pin Mainboard Connector
2x PCI-Express Connector
8x SATA Connections
6x 4 Pin Connectors (HDD)
1x 3 Pin Connectors (FDD)
1x 120mm SilentWings fan
Active PFC with PF up to 0,99
4 separate 12V Connections
2x P4 Connnector (1xP8)
3x 3 Pin Molex fan Connectors
Specification: 3,3V: 32A, 5V: 30A, 12V: 41A, 12V1: 18A, 12V2: 18A, 12V2: 18A, 12V2: 18A,-12V: 0,5A, 5VSB: 3,0A

is deze goed? De man waarvan ik voeding leende vraagt hem binnenkort weer terug... :(

[Voor 86% gewijzigd door Ge-Force op 22-04-2007 17:13]


 • The_Worst
 • Registratie: november 2005
 • Laatst online: 00:27
Ik heb eerder in dit topic het volgende systeem geplaatst:

Intel Core 2 Duo E6600 65W
Gigabyte GA-965P-DS3, P965 40 watt
1GB x 2 (2GB) PC5300 DDR2 CL5 10 watt
HIS Radeon X1950 PRO 512MB DDR3 100W 65watt
Samsung Spinpoint T166, 320 GB, 7200 RPM, SATA II (*2) 30 watt

Een 300 watt voeding was voldoende met 12A op de 12V.

Als ik de X1950Pro vervang door een Asus 8800GTS 320M (130W / 11A) dan kom ik (ruim gerekend) uit op 300W met 17A op de 12V lijn. Dan is de Zalman ZM360B-APS met 360W en gecombineerd 26A op de 12 toch ruim voldoende?

If you hide your whole life, you'll forget who you even are. Uplay: TheWorstNL | Steam + Origin + PSN: The_Worst_NL


 • BarendB
 • Registratie: april 2007
 • Laatst online: 16-06-2017
Hallo, ik ben van plan dit systeem aan te schaffen:

Intel Core 2 Duo E6600
Scythe Ninja koeler
Kingston KHX6400D2LLK2/2GN, 2048 MB, DDR2, PC6400, 800 MHz
Nexus Breeze 400W
Intel Bad Axe 2 D975XBX2
XFX GeForce 7600GS 256 MB
Seagate Barracuda 7200.10 320 GB
Asus DRW-1608P DVDRW
Edirol FA66 Firewire sound

Ik zit alleen te twijfelen tussen de Nexus Breeze 400W en de 500W versie, aangezien de 400W stiller schijnt te zijn. Ik ben van plan de boel zwaar te gaan overclocken (hopelijk lukt het om 4Ghz te halen ;)). Is het dan aan te raden om toch voor de 500W voeding te gaan, of is 400W voldoende?

De specificaties van beide voedingen zijn hier te vinden:
http://www.nexustek.nl/nx4090_real_silent_power_supply.htm
http://www.nexustek.nl/nx5000_real_silent_power_supply.htm

Alvast bedankt!

 • Ilya
 • Registratie: december 2004
 • Niet online

Ilya

Eat your brain?

Ik ben van plan dit systeem aan te schaffen:

C2D E4300 (ga ik overclocken naar ~3,0ghz)
2GB DDR2 GeiL
500GB Seagate 7200.10 (komt later nog een bij)
Gigabyte 965P-DS3

Nou vroeg ik me af of ik aan de iGreen Power 430W genoeg had, of dat ik de 500W moet nemen?

 • Evelios
 • Registratie: november 2002
 • Laatst online: 22:12
Hallo, ik wil binnenkort dit systeem aanschaffen:

Intel core 2 duo E6600
Scythe Infinity
Kingston DDR2 6400 2x 1GB
ASUS P5B deluxe WiFi
3x Seagate 7200.10 320 GB
Geforce 8800 GTS 320 MB
DVD brander
DVD lezer
Soundblaster audigy (uit oud systeem)
Hiernaast zijn er nog een stuk of 3 12cm fans voor de kast en HDD's

Ik ben van plan de processor over te clocken tot 3.6GHz (als dat lukt)

Op dit moment heb ik een nexus 400W voeding. Volgens de PSU calculator zou ik een 410W voeding nodig hebben, dit gaat dus net (niet). Heb ik een nieuwe voeding nodig of kan ik de oude nog gebruiken?
Indien ik een nieuwe nodig heb, welke kunnen jullie me dan aanraden?

 • DeArmeStudent
 • Registratie: december 2003
 • Nu online
Samen met een vriend van mij heb ik het volgende systeem voor hem besteld...

512MB x 2 (1GB) PC5300 DDR2 CL5 (Kingston, KVR667D2N5K2/1G)€ 43,48
Acer AL1916WAs (19", 5ms, D-sub, Zwart/Zilver)€ 159,97
Enlight EN-7247 (350 Watt) Zwart € 58,79
Asus P5N-E SLI, nForce 650i (ATX, PCI-e, Sound, LAN, SATA II, RAID, 1394)€ 98,65
Hitachi Deskstar 7K160, 160GB (7200rpm, SATA II, 8MB)€ 42,-
Intel Core 2 Duo E4300 (S775, 2x1.86GHz, 2MB, 800MHz FSB, Boxed)€ 109,33
Sapphire Radeon X1950 Pro 256MB DDR3 (PCI-e, 2xDVI) 11095-01-20R€ 143,60
Totaal € 662,32

Nu vroeg ik mij af (vooral in combinatie met die x1950 pro en nforce bordje) of die 350 watt voeding van die Enlight EN-7247 (enlight was toch een A-merk?) voldoende prik zal leverer voor dit systeempje...

Alvast bedankt...

 • eqolicious
 • Registratie: april 2007
 • Laatst online: 10-07-2007
Binnekort koop ik me een nieuwe pc ..
specs : Gigabyte GA-965P-DS3; e6600 + artic freezer pro 7 ( deze zal later overklokt worden tot 3 Ghz ; zal zeker voldoen en ben ook nog maar een beginner in overklokken); 2 Gb geheugen PC5300; X1950 pro 256 mb (volgend jaar-anderhalf jaar wordt dit vervangen door een high-end DX 10 kaart van dat moment dus daar moet rekening mee gehouden worden); seagate barracuda 7200.10 250 Gb; Samsung SH-182M.
Over het aantal watt ben ik redelijk overtuigd ( een voeding rond 400-450 watt, als ik dit niet verkeerd zie) enkel over die amperes heb ik geen enkel idee.
Als ik al die andere posts zie wordt door theodouma vooral de Antec NeoHE aangeraden. Dan denk ik de 430W versie te nemen+hij is modulair. Mijne nieuwe systeem zal hij zeker kunnen trekken; maar zal hij dit kunnen blijven trekken in de toekomst (overklok+dx10 kaart over een goed jaar), dat ik dan niet weer een nieuwe voeding moet kopen.

Zie ik dit allemaal juist?
Thx in forward

 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

Interwebz schreef op zondag 22 april 2007 @ 13:23:
heel erg bedankt voor het advies!

Ik heb nog een vraagje:

Ik heb de volgende pc gekocht

http://awpc.nl/index.php?...430f1fbc48fa26a7fa4862d60

de voeding die daar in zit is ook gewoon de standaard voeding die bij de kast zit.
Vast ook van gare kwaliteit.
Als ik voor deze pc een goeie voeding wil welke moet ik dat bestellen?
Ook een Coolermaster eXtremepower 430 watt?

Groeten Eric
De Codegen voeindg is al veel beter dan de X geart voeindg. Ik denk ook dat je geen problemen gaat krijgen met de codegen voeding.

Echter raad ik je wel aan om alle onderdelen los te bestellen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Azerty, Alternate of Cool-Prices, want volgens mij betaal je nu veel te veel geld voor jouw systeem. Een ruwe schatting is dat je zeker 100 euro kan besparen door alles los te bestellen (en dan kun je ook gelijk beter een Core2Duo nemen, deze zijn op het moment beter dan de Amd cpu's)
Ge-Force schreef op zondag 22 april 2007 @ 16:50:
Nuja... Zoiets bedoelde ik dus. Komt bijna op hetzelfde neer.

EDIT; Na even zoeken las ik een revie waar stond dat hij een Corsair 520W had gekocht.. En het niet werkte bij een X1950XTX (hij had gebeld naar ATi Support ofzo...)

Vond ik deze;

Be Quiet! Straight Power - BQT -550W (77 euro)

Technical data
550 W Power
ATX12V Version 2.2
20/24 Pin Mainboard Connector
2x PCI-Express Connector
8x SATA Connections
6x 4 Pin Connectors (HDD)
1x 3 Pin Connectors (FDD)
1x 120mm SilentWings fan
Active PFC with PF up to 0,99
4 separate 12V Connections
2x P4 Connnector (1xP8)
3x 3 Pin Molex fan Connectors
Specification: 3,3V: 32A, 5V: 30A, 12V: 41A, 12V1: 18A, 12V2: 18A, 12V2: 18A, 12V2: 18A,-12V: 0,5A, 5VSB: 3,0A

is deze goed? De man waarvan ik voeding leende vraagt hem binnenkort weer terug... :(
De voeindg is goed, maar om te weten of hij geschikt is voor je systeem en of het voor jouw systeem een goede voeindg is heb ik wel de rest van je systeem nodig.
The_Worst schreef op zondag 22 april 2007 @ 18:41:
Ik heb eerder in dit topic het volgende systeem geplaatst:

Intel Core 2 Duo E6600 65W
Gigabyte GA-965P-DS3, P965 40 watt
1GB x 2 (2GB) PC5300 DDR2 CL5 10 watt
HIS Radeon X1950 PRO 512MB DDR3 100W 65watt
Samsung Spinpoint T166, 320 GB, 7200 RPM, SATA II (*2) 30 watt

Een 300 watt voeding was voldoende met 12A op de 12V.

Als ik de X1950Pro vervang door een Asus 8800GTS 320M (130W / 11A) dan kom ik (ruim gerekend) uit op 300W met 17A op de 12V lijn. Dan is de Zalman ZM360B-APS met 360W en gecombineerd 26A op de 12 toch ruim voldoende?
Dit is inderdaad ruim voldoende, ik zie ook geen reden waarom dit niet zou gaan werken. Houd er alleen wel rekening mee dat de voeindg maar 11 en 15 anmperres per lijn kan leveren. Het is dus zeer aan te raden dat het moederbord en de pci-e voedingsstekker niet van dezelfde 12 volt lijn komen, dit om overbelasting van één lijn tegen te gaan
BarendB schreef op zondag 22 april 2007 @ 19:33:
Hallo, ik ben van plan dit systeem aan te schaffen:

Intel Core 2 Duo E6600
Scythe Ninja koeler
Kingston KHX6400D2LLK2/2GN, 2048 MB, DDR2, PC6400, 800 MHz
Nexus Breeze 400W
Intel Bad Axe 2 D975XBX2
XFX GeForce 7600GS 256 MB
Seagate Barracuda 7200.10 320 GB
Asus DRW-1608P DVDRW
Edirol FA66 Firewire sound

Ik zit alleen te twijfelen tussen de Nexus Breeze 400W en de 500W versie, aangezien de 400W stiller schijnt te zijn. Ik ben van plan de boel zwaar te gaan overclocken (hopelijk lukt het om 4Ghz te halen ;)). Is het dan aan te raden om toch voor de 500W voeding te gaan, of is 400W voldoende?

De specificaties van beide voedingen zijn hier te vinden:
http://www.nexustek.nl/nx4090_real_silent_power_supply.htm
http://www.nexustek.nl/nx5000_real_silent_power_supply.htm

Alvast bedankt!
Op 3.6 Ghz zal je systeem ongeveer 230 watt nodig hebben en zal er 15 amperres van de 12 volt lijn moeten komen. Beide voeingen kunnen dit zeer gemakkelijk leveren.

Als je kijk naar het vermogen welke beide voedingen kunnen leveren dan blijkt dat de 400 watt voeindg maximaal 29 amperres kan leveren en 15.5 amperres continu. De 500 watt voeindg kan totaal ook 15.5 amperres continu leveren, hij heef techter een piek van 31 amperres. Het lijkt er dus op dat de 12 volt lijn wel erg zwak is en daarom is deze ook niet echt aan te raden voor jouw systeem.

In de Pricewatch staat dat de Breeze te koop is vanaf 150 euro. Ik denk dat je er daarom zeer goed aan doet om eens naar een andere voeindg te kijken. De Antec NeoHE 430 watt is ook een zeer stille voeindg. Deze voeindg heeft echter wel een zware 12 volt lijn welke continu 32 amperres kan leveren. Als bonus is deze voeindg ook nog eens modulair en hij kost 80 euro minder dan de Breeze. Ik weet zeker dat je daarom meer heb aan de NeoHE dan aan de Breeze, hij is niet alleen goedkoper, maar hij is ook krachtiger.

7400 Wp op het dak


 • Theo
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 22:11

Theo

moederbord

Ilya schreef op zondag 22 april 2007 @ 19:40:
Ik ben van plan dit systeem aan te schaffen:

C2D E4300 (ga ik overclocken naar ~3,0ghz)
2GB DDR2 GeiL
500GB Seagate 7200.10 (komt later nog een bij)
Gigabyte 965P-DS3

Nou vroeg ik me af of ik aan de iGreen Power 430W genoeg had, of dat ik de 500W moet nemen?
Wat je hierboven heb neerzgezet zal met overklok ongeveer 200 watt nodig hebben. Echter is het vaak ook wel prettig om iets van een monitor aan te kunnen sluiten op de computer, dat is ook zeer gemakkelijk met overklokken. Je heb daarom ook nog een videokaart nodig in bovenstaand systeem zodat je gemakkelijk zo'n monitor aan kan sluiten :P

Als je een videokaart in je systeem zet als de X1950 PRO of de 8600 (beste model, dus de GT o.i.d) dan zal je systeem ongeveer 270 watt nodig hebben en 18 amperres moet er van de 12 volt lijn komen.
De iGreen 430 watt kan totaal 27 amperres leveren op de 12 volt lijn en is daarmee ruim geschikt voor je systeem

Echter raad ik je niet deze voeindg aan. Er zijn veel mensen die vinden dat de iGreen absoluut niet stil is. Je kan dan beter kijkien naar de eXtremepower 430 watt voeidng, ook van Coolermaster. Deze voeindg is iets goedkoper maar hij is wel stil te noemen. Mocht je stilte niet belangrijk vinden dan kun je gewoon voor de iGreen gaan.
Evelios schreef op maandag 23 april 2007 @ 15:10:
Hallo, ik wil binnenkort dit systeem aanschaffen:

Intel core 2 duo E6600
Scythe Infinity
Kingston DDR2 6400 2x 1GB
ASUS P5B deluxe WiFi
3x Seagate 7200.10 320 GB
Geforce 8800 GTS 320 MB
DVD brander
DVD lezer
Soundblaster audigy (uit oud systeem)
Hiernaast zijn er nog een stuk of 3 12cm fans voor de kast en HDD's

Ik ben van plan de processor over te clocken tot 3.6GHz (als dat lukt)

Op dit moment heb ik een nexus 400W voeding. Volgens de PSU calculator zou ik een 410W voeding nodig hebben, dit gaat dus net (niet). Heb ik een nieuwe voeding nodig of kan ik de oude nog gebruiken?
Indien ik een nieuwe nodig heb, welke kunnen jullie me dan aanraden?
Ik kom uit op een 370 watt welke je systeem gaat vragen als je een goede overklok heb (dit is met een kleine gpu overklok). De 12 volt lijn moet hierbij 26 amperres leveren.
Jouw Nexus voeindg kan wel 370 watt leveren, maar heeft zeer grote moeite met de 26 amperres, aangezien hij continu maar 15.5 amperres kan leveren met 29 amperres als piek. Ik denk dat je daarom beter een andere voeding aan kan schaffen
De Antec NeoHE 430 watt is niet ietsje zwaarder dan jouw 400 watt voeindg. Het grote verschil is echter dat deze voeding totaal 32 amperres continu kan leveren, en dat is bij jouw systeem helemaal geen slechte optie. De voeindg kost ongeveer 70 euro.

Mocht je zelf naar een andere voeing willen kijien houd dan rekening met de volgen de punten:
• De voeindg moet mimiaal 410 watt kunnen leveren
• de voeindg moet minimaal 29 amperres kunnen leveren op de 12 volt (combined power is minimaal 29 amperres of 348 watt voor de 12 volt lijnen)
• De voeindg moet minimaal 39 euro kosten (dit om te voorkomen dat je troep van bijv Sweex koopt, hou er rekening mee dat een goede voeindg minimaal 9 cent per watt kost)
DeArmeStudent schreef op maandag 23 april 2007 @ 15:38:
Samen met een vriend van mij heb ik het volgende systeem voor hem besteld...

512MB x 2 (1GB) PC5300 DDR2 CL5 (Kingston, KVR667D2N5K2/1G)€ 43,48
Acer AL1916WAs (19", 5ms, D-sub, Zwart/Zilver)€ 159,97
Enlight EN-7247 (350 Watt) Zwart € 58,79
Asus P5N-E SLI, nForce 650i (ATX, PCI-e, Sound, LAN, SATA II, RAID, 1394)€ 98,65
Hitachi Deskstar 7K160, 160GB (7200rpm, SATA II, 8MB)€ 42,-
Intel Core 2 Duo E4300 (S775, 2x1.86GHz, 2MB, 800MHz FSB, Boxed)€ 109,33
Sapphire Radeon X1950 Pro 256MB DDR3 (PCI-e, 2xDVI) 11095-01-20R€ 143,60
Totaal € 662,32

Nu vroeg ik mij af (vooral in combinatie met die x1950 pro en nforce bordje) of die 350 watt voeding van die Enlight EN-7247 (enlight was toch een A-merk?) voldoende prik zal leverer voor dit systeempje...

Alvast bedankt...
Zonder overklok zal je systeem ongeveer 200 watt nodig hebben en zal er 13 amperres van de 12 volt moeten kopen. Wil je echter de boel wat overklokken (cpu 50% en gpu 20%) dan zal je systeem totaal 270 watt en 18-19 amperes vragen van de 12 volt.

Als je niet van plan ben om over te klokken is het voldoende als de 12 volt lijn 15 amperres kan leveren. Mocht je wel willen overklokken dat is 21 amperres op de 12 volt lijn wel aan te raden.

Hoeveel amperres jouw voeindg kan leveren kan ik helaas nergens vinden. Het enige wat ik kan vinden is dat Enlight standaard een 300 watt voeindg in de kast zet en dat er maar één 300 watt voeindg nu in de verkoop is en dat is een voeding welke maximaal 22 amperres kan leveren op de 12 volt (8+14). Mocht deze voeindg in de kast zitten dan zou hij dus je systeem aan moeten kunnen, ook met een overklok.
Echter durf ik niet te zeggen of er daadwerkelijk deze voeindg in de kast zit. Ik denk dat je daarom beter een mailtje kan sturen richting de webwinkel met de vraag wat voor voeindg er in de kast zit (vraag om type en hoeveel amperers hij op de 12 volt kan leveren)
eqolicious schreef op maandag 23 april 2007 @ 18:11:
Binnekort koop ik me een nieuwe pc ..
specs :
Gigabyte GA-965P-DS3;
e6600 + artic freezer pro 7 ( deze zal later overklokt worden tot 3 Ghz ; zal zeker voldoen en ben ook nog maar een beginner in overklokken);
2 Gb geheugen PC5300;
X1950 pro 256 mb (volgend jaar-anderhalf jaar wordt dit vervangen door een high-end DX 10 kaart van dat moment dus daar moet rekening mee gehouden worden);
seagate barracuda 7200.10 250 Gb;
Samsung SH-182M.

Over het aantal watt ben ik redelijk overtuigd ( een voeding rond 400-450 watt, als ik dit niet verkeerd zie) enkel over die amperes heb ik geen enkel idee.
Als ik al die andere posts zie wordt door theodouma vooral de Antec NeoHE aangeraden. Dan denk ik de 430W versie te nemen+hij is modulair. Mijne nieuwe systeem zal hij zeker kunnen trekken; maar zal hij dit kunnen blijven trekken in de toekomst (overklok+dx10 kaart over een goed jaar), dat ik dan niet weer een nieuwe voeding moet kopen.

Zie ik dit allemaal juist?
Thx in forward
Als jij een 8800 GTX in je systeem zet, ipv de 1950 PRo (de 8800 GTX is op het moment de beste videokaart) zal je systeem ongeveer 330 watt nodig hebben en zal er ongeveer 23 amperres van de 12 volt lijn moeten komen. Een 400 watt voeindg is dan geen slechte keize, ook omdat een 380 watt voeindg toch wel als minimum aan te raden is.
Zoals jij zelf ook aanhaal raad ik veel personen de NeoHE aan vanwege de stilte, het feit dat de voeindg modulair is en de krachtige 12 volt lijnen. deze voeindg kan totaal 32 amperres leveren opdee 12 volt.

Mocht jij op het idee komen om de E6600 echt over te klokken (3.6 Ghz), en als je toch bezig ben gelijk de GTX wat omhoog schroeft in snelheid (15% sneller) dan zal je systeem totaal 390 watt vragen en zal er 27-28 amperres van de 12 volt lijn moeten komen. Ook dit moet de NeoHE aankunnen.

Je mag daarmee ook aannemen dat de neoHE 430 watt gewoon jouw systeem aankan, ook met een high end videkaart en een zeer nette overklok :)

7400 Wp op het dak


 • BarendB
 • Registratie: april 2007
 • Laatst online: 16-06-2017
theodouma schreef op maandag 23 april 2007 @ 21:33:
[...]

In de Pricewatch staat dat de Breeze te koop is vanaf 150 euro. Ik denk dat je er daarom zeer goed aan doet om eens naar een andere voeindg te kijken. De Antec NeoHE 430 watt is ook een zeer stille voeindg. Deze voeindg heeft echter wel een zware 12 volt lijn welke continu 32 amperres kan leveren. Als bonus is deze voeindg ook nog eens modulair en hij kost 80 euro minder dan de Breeze. Ik weet zeker dat je daarom meer heb aan de NeoHE dan aan de Breeze, hij is niet alleen goedkoper, maar hij is ook krachtiger.
Ja, de Breeze is inclusief kast, vandaar het prijsverschil. Maar erg bedankt voor het advies, die NeoHE ziet er idd goed uit en ik zal er wel even een andere kast bij zoeken. :)

 • eqolicious
 • Registratie: april 2007
 • Laatst online: 10-07-2007
theodouma schreef op maandag 23 april 2007 @ 22:05:
Als jij een 8800 GTX in je systeem zet, ipv de 1950 PRo (de 8800 GTX is op het moment de beste videokaart) zal je systeem ongeveer 330 watt nodig hebben en zal er ongeveer 23 amperres van de 12 volt lijn moeten komen. Een 400 watt voeindg is dan geen slechte keize, ook omdat een 380 watt voeindg toch wel als minimum aan te raden is.
Zoals jij zelf ook aanhaal raad ik veel personen de NeoHE aan vanwege de stilte, het feit dat de voeindg modulair is en de krachtige 12 volt lijnen. deze voeindg kan totaal 32 amperres leveren opdee 12 volt.

Mocht jij op het idee komen om de E6600 echt over te klokken (3.6 Ghz), en als je toch bezig ben gelijk de GTX wat omhoog schroeft in snelheid (15% sneller) dan zal je systeem totaal 390 watt vragen en zal er 27-28 amperres van de 12 volt lijn moeten komen. Ook dit moet de NeoHE aankunnen.

Je mag daarmee ook aannemen dat de neoHE 430 watt gewoon jouw systeem aankan, ook met een high end videkaart en een zeer nette overklok :)
zeer bedankt voor de info. Ik blijf bij de x1950 pro, voldoet aan mijn eisen, meeste bang for bucks op dit moment, en over een goed jaar koop ik mij een dx10 kaartje, tegen dan zijn die ook beter uitgewerkt

 • win2kpro
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 17-11-2013
Welke voeding heb ik nou echt nodig?

Mijn systeem:

Intel E6700
Asus P5B
nVidia 8800GTX
2GB PC6400
Raptor 150GB
SATA 300GB
DVD-RW

Ik heb op dit moment een 700W, maar vind 't wel erg veel lijkt me.

Ben opzoek naar eentje die goed is: Stabiel, lang levensduur en stil..

SPECS


 • m0nkey
 • Registratie: september 2005
 • Laatst online: 05-10 17:27
Hoi luitjes, :)

Ik was eventjes of Hardware.info aan het kijken en ik zag iets over een nieuwe voeding van OCZ. Namelijk de OCZ StealthXStream. De voeding zou scherp geprijsd zijn omdat hij niet modulair en geen LED-fan heeft. Nu zoek ik eigenlijk een modulaire voeding maar ik vind deze ook wel interessant omdat de prijs laag schijnt te worden en hij wel een stylish design heeft. Deze lijkt me dus wel wat, helaas geen kabels die los zijn te halen maar die schakeling minder zou wel extra stabiliteit moeten geven.
HardWare.info:
De voeding beschikt over vier 12-volt lijnen met elk een vermogen van 18 ampère..
Daarnaast vraag ik me af:
- Zijn de lijnen erg stabiel en geschikt voor OC'en?

- Ik heb een voeding nodig die op de DFI Infinity 975X/G kan worden aangesloten, daar zit een 8 pins connect op, daarvoor is deze PSU geschikt? Dit stond namelijk bij de specs op de site: 1 x 4-pin/8-pin CPU

- Heeft OCZ niet stiekem weer een sticker op andermans voeding geplakt? Zo scheen ook bij de GameXStream series het geval te zijn. :P

[Voor 4% gewijzigd door m0nkey op 24-04-2007 10:26]

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee