Leuk projecttris123 schreef op vrijdag 11 februari 2022 @ 14:12:
Hallo mensen,
Intussen ben ik alweer een tijdje verder en heb ik zo nu en dan een beetje geëxpirimenteerd met verschillende kasten en verschillende diameter/lengtes van basspoorten. Verder heb ik een Umik-1 van Mini DSP aangeschaft en deze microfoon doet goed voor z'n prijs die je ervoor betaalt. De Umik-1 is z'n prijs meer dan waard.
Ik heb 2 kasten gebouwd en dit zijn een 3weg systeem geworden. Bij deze opstelling heb ik een principe bedacht die bestaat uit een 6,5" bass/midden speaker en een 1" tweeter. Dit geheel als "bookshelf speaker" idee heb ik uitvergroot door bij beide kasten een subwoofer speaker van 8" erbij te integreren wat de kast natuurlijk groter maakt dan een bookshelf speaker.
Nu ben ik uitgekomen op een netto kastinhoud voor de subwoofer speaker van ongeveer 45 Liter. Dit is misschien een beetje groot voor een subwoofer, maar ik wi graag een lage Fc hebben en een lage Qtc voor een strakke en accurate bassweergave (i.p.v een zeer "overpowered" bommy 50Hz bass dat nergens naar klinkt en alleen maar ergernis veroorzaakt).
Ik heb voor een bass reflexsysteem gekozen met een poortdiameter van ongeveer ø 7,75 cm en een poortlengte van 23,8 cm. dit levert een poortinhoud op van: (3,875²*π) * 23,8 ~ 1122,71 mL = 1,12 Liter poortinhoud.
mijn bedoeling was om de kast te tunen rond de 30 Hz. Dit is geworden: 17914 * ((7,75²/(31,7² *45))) ~23,8 cm basspoort. Dus de kast is ongeveer getuned op 32 Hz.
Tot mijn grote verbazing is er iets mis gegaan en met een beetje logische redeneren gaat mijn gedachte als eerste uit naar een te grote kastinhoud. De kasten heeft een totale afmeting van (l x b x h): 34cm x 29 cm x 89 cm. er zit een scheiding tussen de bass/midden speaker en de subwoofer speaker.
Ik heb wat foto's en grafieken van de van de metingen die ik gedaan heb.
[Afbeelding]
Hier is een verschil te zien wanneer ik de basspoort afgedicht heb met dempend noppenschuimmateriaal en wanneer de poort gewoon open is. De grafiek met de dip is met bassreflex
[Afbeelding]
Dit is de meting die ik gedaan heb met alle speakers. Echter gaat het puur om de dip in het laag. Ik heb de speaker met en zonder filter aangesloten en in beide gevallen dipt de speaker flink tussen de ~30 en 60 Hz. Deze meting is met een 8" subwoofer gemeten van 4Ω. De oorspronkelijke subwoofer is er eentje van 8 ohm, dus de lowpass filter is niet goed afgesteld. Dit maakt echter geen verschil voor de dip.
Graag zou ik willen weten wat jullie als opties zien m.b.t het verbeteren van de bass weergave. Zelf zat ik te denken aan de basspoort te verlengen óf smaller te maken en/of de kastinhoud te verkleinen d.m.v dubbele wanden te maken in de kast. Alle input wordt gewaardeerd.
bij voorbaad dank voor jullie moeite.
btw, Ik moet even de foto's van de kasten tevoorschijn halen en die zal ik ook even uploaden
[Afbeelding]
Dit was het idee. Ik heb X-overs gebruimt van 160Hz/3250Hz met op volgorde van van Laag naar hoog 12dB/12dB/18dB Butterworth principe[Afbeelding]
[Afbeelding]
Het is mij nog niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is. Ik zie een dip idd, dat kan ook kamer gerelateerd zijn. Het is niet altijd even makkelijk om een nearfield meting te doen van woofer en BR poort output gecombineerd.
Wellicht is het makkelijker om je te richten op wat je poort tuning nu is. Mijns inziens zijn daar twee manieren voor:
- op basis van een impedantie meting van de woofer
- met een nearfield meting van de BR poort
42Hz lijkt me overigens helemaal geen gekke tuning voor een 8inch woofer, of is het echt een subwoofer met hele lage Fs? Die zijn vaak niet goed passief te gebruiken door de afwijkend lage sensitivity. Heb je het vooraf gesimuleerd met WinISD of Horn resp?
De overgang naar omnidirectioneel in het laag hou je zeker niet tegen door je driver te verzinken. Afhankelijk van de baffle breedte, begint de baffle step bij orde grootte 300Hz. Je kan dit simuleren maar je kan het ook meten.tris123 schreef op vrijdag 11 februari 2022 @ 14:43:
[...]
Ik heb in zovere rekening gehouden met bafflestep correction dat ik de subwoofer en de tweeter verzonken heb in de frontplate om te voorkomen dat de bassen langs de kast naar de zijkanten en de achterkant verdwijnt. Ik heb inderdaad standaard formules gebruikt voor het filter. Maar wel afgestemd op basis van de karaktiristieke weergave van de speakers.
Voor het ontwerpen van crossover filters heb je eigenlijk anechoische metingen nodig. Dat is voor ons stervelingen niet bereikbaar, evenmin als de Klippel geautomatiseerde quasi anechoische / nearfield combi meet robot. Wel haalbaar zijn quasi anechoische metingen door de luidspreker zover mogelijk van reflecterende oppervlakten te plaatsen, de mic net in de farfield en dan een windowed meting doen. Het kan met REW, zelf vind ik Arta hiervoor geschikter.
Met quasi anechoische metingen (in praktijk lukt het om boven de 250Hz betrouwbaar te meten) kan je ook de optelling van je crossover filters controleren.