Toon posts:

Het grote Zelfbouw speaker topic

Pagina: 1 2 3 ... 24 Laatste
Acties:
 • 315.383 views sinds 30-01-2008
 • Reageer

Anoniem: 183025

Topicstarter
http://www.sonicflare.com/archives/sf2banner2.jpg
Het grote zelfbouw speaker topic
Welkom bij het zelfbouw speaker topic. Omdat het zelfbouwen van speakers (zo ver ik weet) steeds populairder word en omdat mensen dit als grote hobby hebben heb ik dit topic geopend. Dit topic is vooral bedoelt voor mensen die willen laten zien hoe zei hun speakers hebben gemaakt. Alles is natuurlijk welkom! Ik wil zelf ook in de zomer mijn eerste zelfbowu speaker maken dus ik moet ook nog wat ervaringen/tips etc horen.

Wat we graag willen zien
Er gelden wat richtlijnen voor dit topic. Hieronder wat we graag zien:
 • Natuurlijk foto's van je zelfgemaakte speaker set, Maar als je geen digitale camera hebt kun je ook gewoon specs geven en evt. fotos van de site van de fabrikant.
 • Foto's die interesant zijn: Foto's van de bouw van je speaker, het eindresultaat, de drivers, het crossover (hoe inelkaar gezet?), alle kanten van de speaker. Om een beetje samen te vatten: alles wat dus met de bouw te maken heeft en verder is het ook leuk om je luister positie te fotograferen en de kabels, reciever en apparatuur die je gebruikt om de luidsprekers aan te sturen.
 • Neem ook foto's van de dingen die jij als (beginnende-) bouwer helemaal niet interesant lijkt zoals de outputs van je reciever of de interne bekabeling van de speakers (welk merk etc).
 • Mooie resolutie foto's word zeer opprijs gesteld maar i.v.m de regels moeten die natuurlijk wel geresized worden, met een eventueel linkje naar de grote versie.
Wat we liever niet willen bij dit topic.
Even een paar dingetjes die we niet willen op dit topic:
 • Maak van elke nieuwe speakerset die je maakt gewoon leuke foto's. Elke set is namelijk leuk om te zien maar ga niet 1 set 100 keer posten (om de 100 posts) want dan hebben we het na een tijdje wel gezien.
 • Op dit forum mag je echter wel vragen aan de kenners welke speakers goed zijn etc. Maar ga daar niet elle lange vragen over stellen, dan email je maar gewoon. Het is leuk om te weten dat een tweeter en een woofer goed bij elkaar passen dus dat mag.
 • Ga alsjeblieft geen kabel discussies houden. Je mag natuurlijk vragen welke kabel goed is voor interne doeleinden maar ga niet vervelend doen omdat de andere vind dat het toch geen verschil maakt! Dus geen kabel discussies!
 • Ga elkaar niet uitlachen! Laat ons dus ook niet weten dat je het een troep speaker vind maar laat weten wat er evt. beter aan zou kunnen. We hebben niets aan opmerkingen zoals: 'Ik zou hem eigelijk meteen in de vuilnisbak gooien' want dat heb ik wel vaker gezien. Dat is nooit leuk om dat te horen.
 • Dit topic gaat vooral om lief hebbers van het zelf bouwen van speakers. Ga dus niet je kant-en-klare setje tonen want daar hebben we niets aan! Wat wel leuk is, is als je je logitech setje gaat ombouwen en in een houten kast set! Dat zijn namelijk ook de leuke dingen maar we hebben er niets aan als jij stoer gaat doen met je oh zo dure speakers! Het gaat om de zelfbouw!
Hoe moet je Foto's uploaden, posten, resizen, etc?
Voor de mensen met wat minder forum ervaring ;) bij deze een overzichtje van de mogelijkheden bij het posten van foto's.

De benodigde webspace
Je hebt webspace nodig waar je je plaatje op kunt parkeren om vervolgens dit plaatje op het forum te laten zien. Je kunt dus niet een attachment bij je bericht voegen (iets dat op sommige andere fora wel werkt). Je moet voor je eigen ruimte zorgen.

Hiervoor kun je de ruimte gebruiken die veelal beschikbaar wordt gesteld door je internet provider. Deze is te benaderen via FTP. Meer info en instructies zijn de vinden bij je provider. (bijv. Planet, @Home, xs4all)

Een andere optie is een 'picserver' gebruiken, bijvoorbeeld http://picserver.student.utwente.nl/ of http://www.imageshack.us
Houd er wel rekening mee dat ImageShack sinds een tijdje popups heeft, in een mate van aggressiviteit die bijna niet te blokkeren is. Hosten op een niet-IS-site verdient dus de voorkeur.

De benodigde 'tags'
De nieuwe lay-out van GoT laat het toe ongeresizede plaatjes te posten, maar denk eraan, niet iedereen heeft deze functie aanstaan/gebruikt de nieuwe lay-out, dus resize altijd je plaatjes :>

Om een plaatje te tonen in je post kun je de volgende tags gebruiken:

[img]http://www.domein.nl/plaatje.jpg[/img]
Waarbij je dus de url van je plaatje tussen de img tags zet. Dit gebruik je voor normale plaatjes, met een normale bestandsgrootte en normale afmetingen (zo rond de 640x480).

[img=512,,1]http://www.domein.nl/plaatje.jpg[/img]
Dit gebruik je voor plaatjes die een slagje groter zijn, bijv. 1024x768, maar nog steeds een normale bestandsgrootte (ca 100KB per stuk ofzo). Door de opgegeven waarde '512' wordt het plaatje verkleind afgebeeld, maar een linkje naar het origineel welke opent in een nieuw venster.

Voor hele grote plaatjes met een ruime bestandsgrootte moet je zogeheten thumbnails gebruiken. Ofwel: een kleine versie van het plaatje welke je tevens gebruikt als link naar de grote versie. Je kunt hier niet van de resize functie van het forum gebruik maken omdat mensen alsnog het hele bestand moeten downloaden, het wordt enkel verkleind weergegeven. Voor mensen met een tragere verbinding is het niet fijn om eerst 2MB te downloaden voor 3 plaatjes (bovenop de rest van het topic). (gebeurt het toch dan wordt je post ge-edit en worden er links van gemaakt).
Deze code dien je dan te gebruiken:

[url=http://www.domeinm.nl/plaatje.jpg]
[img]http://www.domein.nl/thumbnail.jpg[/img][/url]
Let dus op het verschil tussen plaatje.jpg (de grote versie) en thumbnail.jpg (de kleine versie).

Bij de preview van je bericht kun je op het knopje Check images klikken. Dit zorgt ervoor dat de afmetingen van de images automatisch bij de img tags gezet worden. Dit komt het linken naar een bepaalde post in dit topic ten goede.

Veel succes & Plezier
Heel veel succes en plezier met het bouwen van je set en het posten van de foto's! Ook heel veel plezier!


Anoniem: 183025

Topicstarter
Als iemand nog een betere banner kan vinden, roep maar! Wat een gek*t!

Ik zal alvast beginnen:

In deze zomer vakantie word het een speaker van Edo en ik verwijs jullie naar de volgende site:

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/indexnl.htm

Met wat berekeningen er bij enzo kom ik op deze prijs uit:

2x Seas 227TFF = 30 euro per stuk = 60 euro
2x peerless HDS 134 = 50 euro per stuk = 100 euro
Samen 160 euro

Crossover (high-end):
2x 5 watt draadgewonden weerstanden a 50 cent = 1euro
2x Audyn-cap polypropyleen 4,80 = 9.60
2x Tritec = 17.10 = 34.20
2x Corobar spoel 11.10 = 22.20

Overige:
Terminal = 10 euro (2 stuks)
Pritex= 12 euro
Luidspreker doek = 5 euro
6X metalen nippies= 4.20

Ik heb indd het MDF etc. er niet bij gerekend. Dit moet ik nog even uitrekenen. Zo word de crossover:

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/momusmkii/schema2.gif

Ik heb niet zo heel veel verstand van crossovers (moet ik nog leren O-) ) Maar kan je met deze onderdelen deze crossover maken?

[Voor 87% gewijzigd door Anoniem: 183025 op 18-03-2007 11:28]


 • Scyth
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 13-08-2022

Scyth

Fat finger, three beer

Misschien dat je de startpost even wat minder breed kan maken. Dit leest erg onprettig.

Dell Studio XPS 16
Project: BavBierSub 1.0 BavBierSub 2.0


 • Seers
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 13-05 00:33
Oh leuk een zelfbouwtopic. :)

Ik heb ook het een-en-ander zelfgebouwd... Ik streef er steeds naar om iets vernieuwends te doen... Dat is natuurlijk erg moeilijk maargoed. Een speaker die ik bijna af heb, behalve het filterwerk is mijn Aeon speaker.


Het is een Eton 25SD1 tweeter met een Peerless HDS 180 Exclusive woofer. De kast bestaat uit 12mm MDF en 6mm Afzelia op alle kanten behalve de voorkant, want die is geschilderd, en de onderkant, want da's zonde van het geld, en op de bovenkant, want daar zit Wengé hout. Uiteraard met bracing ertussen. Het geheel is een beetje opgeschuurd tot 1200 en in de olie gezet.

Voor de adelaars hier: ja, de nippies aan de bovenkant zitten scheef. Maar bij de andere box zitten ze precies andersom scheef. Zo heb ik nooit gemekker welk speakerdoek bij welke speaker hoort. Over speakerdoek gesproken: wat hoort daar op? Juist, een naamplaatje. 8)Die XLS 10 is voor mijn subwoofer uiteraard, die is ook afgewerkt met Afzelia.
Zoals je ziet kun je Aeon gewoon op zijn kop lezen, dat is handig, want dan hoef je niet te denken hoe om hij op het doek moet. :P

Mijn volgende speaker, met een Vifa HT300D en een Vifa XG18, ga ik maken met leer, marmer of iets anders stenigs op de zijkanten en ik ga ook iets met botten doen. Vernieuwend enzo, maar het werkt wel vervelend kan ik je zeggen.
Dat uitkoken alleen al is een gigantisch werk. Schouderbladen die gaan bloeden terwijl je het aan het koken bent. Uiteindelijk zijn ze wel een beetje te doen, dus zet je de zaag erin.

Uiteindelijk ziet een opgeschuurd bot er zo uit:Owja ik was ook nog bezig met een 15" Aurasound subwoofer. >:)

 • Mabili
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 03-06 14:13
Bedankt voor het openen van deze topic en ik zal deze zeker blijven volgen! :)
Topic is zeer duidelijk en leerzaam.

Misschien toch dat ik ook in de zomer er eens aan ga wagen maar dan moet ik wel mijn vrouw lief gaan aankijken aangezien er dan nog best wat gereedschap aangeschaft moet worden.

 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
Zeker leuk topic....

De laatste twee projecten die af zijn, is een kleine boekenplank en wat grotere vloerstaander.
Beide zijn gemaakt met Peerless woofers, voor de rest totaal verschillend.

De kleine heet Dionysus en is een tweeweg basreflex kastje met de Peerless 830875 nomax woofer en de nieuwe Seas H1318 tweeter.

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/jaap/drivers2.jpg

UIteindelijk dit geworden:

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/jaap/af2a.jpg

Vrij simpel, maar erg lekker geluid.

Graadje moeilijker was Thesis. Vloerstaandertje die afgeleid is van de Cremona (van SonusFaber).
Thesis is een 3-weg basreflexkast met twee HDS134 woofertje, HDS106 midwoofertje en Vifa DX25TG05-04 tweeter.

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/meting2.jpg

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/finished7.jpg

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


Anoniem: 183025

Topicstarter
xenophonics schreef op zondag 18 maart 2007 @ 16:51:
Zeker leuk topic....

De laatste twee projecten die af zijn, is een kleine boekenplank en wat grotere vloerstaander.
Beide zijn gemaakt met Peerless woofers, voor de rest totaal verschillend.

De kleine heet Dionysus en is een tweeweg basreflex kastje met de Peerless 830875 nomax woofer en de nieuwe Seas H1318 tweeter.

[afbeelding]

UIteindelijk dit geworden:

[afbeelding]

Vrij simpel, maar erg lekker geluid.

Graadje moeilijker was Thesis. Vloerstaandertje die afgeleid is van de Cremona (van SonusFaber).
Thesis is een 3-weg basreflexkast met twee HDS134 woofertje, HDS106 midwoofertje en Vifa DX25TG05-04 tweeter.

[afbeelding]

[afbeelding]
Dat ziet er mooi uit! Heb je misschien bouw foto's voor ons?

 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
Tuurlijk.

Thesis volg later, hier Dionysus.

Kastje bestaat uit 22mm dik MDF, met dubbel front (44mm dus)

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/jaap/PICT0010.jpg

Als versteviging binnenin een tweetal balkjes aangebracht.
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/jaap/PICT0009.jpg

Demping erin....
BAF boven, onder en op de achterkant, de rest met vilt (ondertapijt)
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/jaap/demping.jpg

Filters in elkaar gezet:
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/jaap/filterprint2.jpg

en fineren maar.
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/jaap/naat3.jpg

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/jaap/fineer.jpg

Resultaat staat twee posts terug.

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
Thesis is wat lastiger zoals gezegt...maar bestaat uit gebogen hoobyplex platen van 4mm dik.

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/hout.jpg

Nadat het fame in elkaar gezet was....
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/bracing1.jpg

....kon plaatje voor plaatje erop gelijmt worden. Er zitten 5 platen op elkaar wat licht maar erg sterk is.
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/lijmklemmen.jpg

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/zijkant1.jpg

Units in het losse front gefreest:
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/ontwerp2.jpg

En aan de binnenkant voorzien van vilt.
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/inside.jpg

Het front is voorzien van leer.
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/front2.jpg

En de rest van de kast met kleine strookjes eikenfineer.
Lastig werkje...al die losse strookjes, maar zeker te doen.
Eerst op maat snijden, dan alles met schilderstape aan elkaar plakken en deze ene grote plaat verlijmen met de kast (m.b.v. houtlijm)
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/fineer1.jpg

Door de lijm kan een en ander kromtrekken, maar na een uurtje met de strijkbout en kurken schuurblokje alles aandrukken wordt het goed vlak (en strak)
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/fineer5.jpg

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/fineer3.jpg


De achterkant gemaakt met twee strookjes MDF:
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/back1.jpg

En een paar voejes gemaakt van 2x22mm dik MDF:
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/voet4.jpg

Filter in twee delen gemaakt (anders kon niet het gehel filter door het gat van de woofer):
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/filterprint.jpg

ViaBlue spikes ertussen:
http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/finished3.jpg

Terminals erop en alle delen samenvoegen. Het frone, de kast en achterstuk zijn drie losse delen, zodat ze appart afgewerkt en geschilderd konen worden. Na het afwerken alles samenvoegen met wat lijm...

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis/finished6.jpg

En ook hier staan de eindplaatjes paar posts eerder.

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


 • Darkbartje
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 07-01-2021
Nu was ik toevallig aan het kijken om zelf een speakersetje te gaan bouwen en wordt er precies dan dit topic geopend. Goed bezig ;)

Ik wil beginnen om eerst een set subkasten te bouwen en die dan later aan te vullen met een paar extra kasten voor mid/high.
Waar moet ik volgens jullie naar gaan kijken, naar iets met een hoorn erin (W-Bin / Scoop) of (ik zeg het ff in het engels) een Vented enclosure / Ducted enclosure (kasten met een gat / tunnel erin)?

Mijn eisen aan de set is dat het echt goed moet klinken en tegen een goed stootje moeten kunnen. uiterlijk is dus niet echt van belang.

--Let There Be Sound--


 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

Leuk dat je ook hier aanwezig bent Edo :)

Natuurlijk ken ik je creaties al, maar het blijven mooie dingen!

Ik ga nu geen oude pics van mijn creaties showen, die zijn elders wel te vinden. Binnenkort (als ik in mijn nieuwe woning zit) eindelijk een mooi nieuw projectje.

Laten we dit topic vooral gebruiken als een show topic. Ga dus geen ingewikkelde vragen stellen. Als je echt ingewikkeldere vragen hebt begin dan een eigen topic. Het is natuurlijk ook geen probleem om over je eigen project voortgang een topic te beginnen :)

[Voor 32% gewijzigd door voodooless op 18-03-2007 18:40]

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


 • Darkbartje
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 07-01-2021
Zal ik doen srry

--Let There Be Sound--


Anoniem: 167335

Is er ook iets als een simpele howto hoe je boxjes moet bouwen? :X

Anoniem: 183025

Topicstarter
Edo, jou dingen zijn erg mooi en dat leer is ERG orgineel! (heb nog nooit een lere speaker gezien:P) Persoonlijk hou ik meer van de hout kleur etc. Echter heb ik een klein probleempje wat zou iemand mij kunnen vertellen hoeveel (50 cent, draadgewonden) weerstanden ik nodig heb die in de 2e start post staat? Als die kartel lijntjes de weerstanden zijn heb ik er dus 2 nodig?
voodooless schreef op zondag 18 maart 2007 @ 19:41:
[...]


Natuurlijk :)


[...]


Neu, in jou geval zit dat wel goed, jij meet ze toch op en dus heb je er gewoon in je filters al rekening mee gehouden. Over het algemeen worden die dingen echter wel afgeraden vanwege hun zelfinductie.
Oh ja? Heb ik dat bedoeld met dit topic? En waarom heet het dan het zelfbouw speaker topic? Het mag wel maar volgens mij bepaal ik het dan nog ;)
Wie is hier de topic starter? :P

[Voor 50% gewijzigd door Anoniem: 183025 op 18-03-2007 20:00]


 • Linchpin
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 09:23
Laat ik ook de twee projecten die ik gebouwd heb posten.

Een tijd geleden heb ik de Morion luidsprekers gebouwd, daar heb ik ook al over gepost in dit topic. Dit is het eindresultaat:
http://img392.imageshack.us/img392/1207/img2362s7wr.jpg

Verder heb ik eind vorig jaar nieuwe luidspekers gebouwd voor bij de pc. Het betreft de Vifa Impuls. Wel heb ik de vorm wat aangepast door facetten aan te brengen en ik heb er ook een set bijbehorende speakerstands bij gebouwd.
http://img441.imageshack.us/img441/9701/impulsyt9.jpg

 • Zsub
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 01-06 19:27
Hey mensen,

Ik heb een tijdje geleden hier op zolder een setje Pioneer auto speakers gevonden. Zelfs ik kan bedenken dat dat niet het allerbeste spul is, maar ik wilde er kasten voor bouwen en dan op m'n bureau zetten (ik heb in m'n boekenkast al een setje B&W's staan, maar die staan achter me :P Klinkt zo raar als ik zit te gamen ^^ ). Ik heb alleen geen flauw idee welk volume (dat is, inhoud) de speakerkasten moeten hebben, en of het nuttig is zo'n bass-reflex poort erin te maken, zo ja, hoe groot het ding moet zijn, en meer van dat soort vragen :-) Er zullen vast sites over zijn, maar ik kan ze niet vinden... Misschien ook een idee om dat soort sites en/of die formules in de TS te zetten? Net zoals bijvoorbeeld dempingsmateriaal enzo.

Maakt het misschien wat newb-vriendelijker... =)

Verder leuk =)

 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

Anoniem: 167335 schreef op zondag 18 maart 2007 @ 18:58:
Is er ook iets als een simpele howto hoe je boxjes moet bouwen? :X
Simpel weg: nee! Reden is nog eenvoudiger: boxjes bouwen is niet simpel ;) Wil je het simpel houden, neem dan een goed bouwpakket.

@hitman: Gebruik never, ever draadgewonden weerstanden! Die dingen hebben een hoge zelfinductie en dat is in verreweg de meeste gevallen niet gewenst. Gebruik dan liever MOX weerstanden.

[Voor 15% gewijzigd door voodooless op 18-03-2007 19:22]

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
@hitman: Gebruik never, ever draadgewonden weerstanden! Die dingen hebben een hoge zelfinductie en dat is in verreweg de meeste gevallen niet gewenst. Gebruik dan liever MOX weerstanden.
Mmmm, moet ik toch al m'n filters gaan veranderen dus... ;)
(ik gebruik ze n.l bijna altijd...)

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


 • Turbosjaak
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 31-07-2019

Turbosjaak

Un Chien De Liege

is dit topic ook bedoeld voor de zelfbouw van PA speakers ?

Powered By: Lenovo Thinkpad T61p & IBM Thinkpad X21


 • Janusch
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 29-05 11:01
Leuk topic!
Ik ben zelf niet zo creatief maar vind het interessant om te zien hoe mensen hun eigen mooie boxen maken! Zal er zeker af en toe op kijken!

 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

Turbosjaak schreef op zondag 18 maart 2007 @ 19:37:
is dit topic ook bedoeld voor de zelfbouw van PA speakers ?
Natuurlijk :)
xenophonics schreef op zondag 18 maart 2007 @ 19:34:
Mmmm, moet ik toch al m'n filters gaan veranderen dus... ;)
(ik gebruik ze n.l bijna altijd...)
Neu, in jou geval zit dat wel goed, jij meet ze toch op en dus heb je er gewoon in je filters al rekening mee gehouden. Over het algemeen worden die dingen echter wel afgeraden vanwege hun zelfinductie.

[Voor 52% gewijzigd door voodooless op 18-03-2007 19:44]

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


Anoniem: 183025

Topicstarter
Oh ja? heb ik dat bedoeld met dit topic dan? Waarom heet het dan het zelfbouw speaker topic? Volgens mij bepaalt de topic starter dat nog altijd...

Maar het is wel goed hoor! Van mij mag het maar om voodooless ff te laten weten dat het zo niet moet verteld ik het even zo. Verder no problem with you hoor voodooless ! (je bent een goede speaker bouwer dus veel respect naar jou!)

[Voor 12% gewijzigd door Anoniem: 183025 op 18-03-2007 20:03]


 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

Anoniem: 183025 schreef op zondag 18 maart 2007 @ 20:02:
Oh ja? heb ik dat bedoeld met dit topic dan? Waarom heet het dan het zelfbouw speaker topic? Volgens mij bepaalt de topic starter dat nog altijd...
Hij wil toch gewoon zijn zelfbouw speakers laten zien. Dat het PA is doet er toch niet toe.

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


 • Turbosjaak
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 31-07-2019

Turbosjaak

Un Chien De Liege

Mooi want over een paar maanden wil ik beginnen aan de bouw van een paar subkasten , de punisher of een 18 sound sub.

ben er nog niet uit welke van de 2 ontwerpen ik ga bouwen, maar het is wel een forse investering ook qua versterkers enzo.

Eerst nog even orienteren.

Powered By: Lenovo Thinkpad T61p & IBM Thinkpad X21


Anoniem: 183025

Topicstarter
voodooless schreef op zondag 18 maart 2007 @ 20:15:
[...]


Hij wil toch gewoon zijn zelfbouw speakers laten zien. Dat het PA is doet er toch niet toe.
Je hebt indd gelijk mijn fout sorry! Ik ben zelf niet echt aan het kijken naar subwoofer aparatuur dus ik zou je niet kunnen helpen :P

[Voor 16% gewijzigd door Anoniem: 183025 op 18-03-2007 20:19]


 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

PA is lang niet alleen subwoofers ;)

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


 • Turbosjaak
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 31-07-2019

Turbosjaak

Un Chien De Liege

voodooless schreef op zondag 18 maart 2007 @ 20:21:
PA is lang niet alleen subwoofers ;)
I know maar de tops heb ik al ;) , er moet wat meer laag bij.

Powered By: Lenovo Thinkpad T61p & IBM Thinkpad X21


Anoniem: 167335

Ik wil ook wel es een speakertje gaan bouwen.. Alleen het liefst een bouwpaket(nooit eerder iets gebouwd op dit gebied..) en toen kwam ik bij conrad deze speaker tegen:

SPEAKA BOUWPAKKET 2

Is dat wat? :P

Budget was eigelijk iets van maximaal € 120 voor 2 speakers.

[Voor 23% gewijzigd door Anoniem: 167335 op 18-03-2007 20:52]


 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

Over die bouwpakketten van Conrad kan ik heel kort zijn: Laat ze links liggen. Het is echt goedkoop spul met zeer simpele filters, en heel goedkope materialen. In die prijsklasse ben je vaak beter uit door gewoon wat simpels in de winkel te kopen. Spaar je een klein beetje door, dan zijn er veel meer opties, en wordt het langzaam leuk. Check anders het topic van hitman333 voor wat meer tips: Zelfbouw speaker: Crossover vragen.

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


Anoniem: 167335

Heb op marktplaats 2 Warfedale boekenplank speakers voor 50 eu gezien.. Is toch iets beter denk ik.. Ofniet? Voor mijn budget? Of kan zelfbouw hier kwa prijs/prestatie makkelijk tegenop? 8)7

Sorry jongens ben audio noob.. Ga mij er maar es in verdiepen. Maar eerst pitten. Ben moe :+

 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
@nelis91: Speaka zou ik laten zitten voor wat het is. Wel goedkoop, maar klinkt niet echt.

Wat ik je kan aanbevelen is dat je eens kijkt naar een leuk bouwproject van Speaker en Co of Speakerland. Kost iets meer, maar heb je wel kwaliteit en waar voor je geld waar je jaren plezier van kan hebben. Ja zou ook even kunnen kijken naar Tangband units. Is met een 20 euro kostende breedtbander hele leuke transmissie lijn mee te maken. Klein subje erbij van bijvoorbeeld Mivoc en je hebt een zelfgebouwde goedkope, maar erg leuke set (naar z'n geld).

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
Zsub schreef op zondag 18 maart 2007 @ 19:19:
Hey mensen,

Ik heb een tijdje geleden hier op zolder een setje Pioneer auto speakers gevonden. Zelfs ik kan bedenken dat dat niet het allerbeste spul is, maar ik wilde er kasten voor bouwen en dan op m'n bureau zetten (ik heb in m'n boekenkast al een setje B&W's staan, maar die staan achter me :P Klinkt zo raar als ik zit te gamen ^^ ). Ik heb alleen geen flauw idee welk volume (dat is, inhoud) de speakerkasten moeten hebben, en of het nuttig is zo'n bass-reflex poort erin te maken, zo ja, hoe groot het ding moet zijn, en meer van dat soort vragen :-) Er zullen vast sites over zijn, maar ik kan ze niet vinden... Misschien ook een idee om dat soort sites en/of die formules in de TS te zetten? Net zoals bijvoorbeeld dempingsmateriaal enzo.

Maakt het misschien wat newb-vriendelijker... =)

Verder leuk =)
Is moeilijk te zeggen. De TS-parameters zijn waarschijnlijk niet te vinden, dus dan kun je niets berekenen, geen kastinhoud en geen pijp afmetingen. Wordt een beetje gokwerk vrees ik.
Als je toch aan de parameterd kan komen, kun je die in voeren in het gratis programma WinISD (te vinden op internet).
Daarmee kun je de kastinhoud en de afmetingen van de pijp berekenen en werkt voor een gratis programmaatje prima.

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
Mabili schreef op zondag 18 maart 2007 @ 16:11:
Bedankt voor het openen van deze topic en ik zal deze zeker blijven volgen! :)
Topic is zeer duidelijk en leerzaam.

Misschien toch dat ik ook in de zomer er eens aan ga wagen maar dan moet ik wel mijn vrouw lief gaan aankijken aangezien er dan nog best wat gereedschap aangeschaft moet worden.
Als je wil beginnen zou ik dat doen met veel lezen en als eerste een al bestaand ontwerp nemen van of 1 van ons, of van Speaker en Co of Speakerland (of ander ontwerp natuurlijk), maar in ieder geval iets wat al gemaakt is. Het is n.l. verdomde moeilijk om zonder ervaring en meetapperatuur zelf een filter te maken.

Als je gaat kijken naar een betaalbaar ontwerp wat bij jou budget past en je hebt het kunnen beluisteren ergens (zoals bij de genoemde zelfbouw zaken) kun je altijd met behoud van de inhoud van de kast, je eige wending eraan geven, dus zelf een kast onwikkelen met dezelfde inhoud als het orginele ontwerp. Hiermee heb je dus een beproefd ontwerp maar wel met je eigen afwerking/vorm etc. Qua afwerking komen we dan later nog wel eens terug over hoe en wat.

Groet,
Edo

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
Linchpin schreef op zondag 18 maart 2007 @ 19:11:
Laat ik ook de twee projecten die ik gebouwd heb posten.
Ziet er goed uit zeg. Even je "bouw"-topic gelezen...toppie hoor.

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


 • Mabili
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 03-06 14:13
xenophonics schreef op zondag 18 maart 2007 @ 23:33:
[...]


Als je wil beginnen zou ik dat doen met veel lezen en als eerste een al bestaand ontwerp nemen van of 1 van ons, of van Speaker en Co of Speakerland (of ander ontwerp natuurlijk), maar in ieder geval iets wat al gemaakt is. Het is n.l. verdomde moeilijk om zonder ervaring en meetapperatuur zelf een filter te maken.

Als je gaat kijken naar een betaalbaar ontwerp wat bij jou budget past en je hebt het kunnen beluisteren ergens (zoals bij de genoemde zelfbouw zaken) kun je altijd met behoud van de inhoud van de kast, je eige wending eraan geven, dus zelf een kast onwikkelen met dezelfde inhoud als het orginele ontwerp. Hiermee heb je dus een beproefd ontwerp maar wel met je eigen afwerking/vorm etc. Qua afwerking komen we dan later nog wel eens terug over hoe en wat.

Groet,
Edo
Voordat ik maar ook iets ga doen wil ik me eerst meer verdiepen met onderanderen topic blijven volgen en website's en projecten zoals die van jou en anderen lezen.

Wat kan jij creatief zijn zeg :) er zitten zeker mooie projecten tussen.
Zodra ik er mee aan de slag zou gaan zou het toch inderdaad een van die projecten denk ik worden

maar misschien toch eerst een simpel bouwpakket om meer inzicht te kunnen krijgen.
Later zou ik dan altijd nog een stap verder kunnen.

Ik heb toch ook het idee dat naast het maken van een mooie ombouw je ook heel goed moet weten wat voor filter gebruik je en welke speakers klinken goed en welke niet.

 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
Dat is zeker waar. Wat een hele goede "leerschool" is om als er luisterdagen worden georganiseerd daar aanwezig te zijn. Je komt daar een hoop zelfbouwers tegen met mooie creaties. Aan de hand daarvan krijg je een idee welke unit je "smaak"kan zijn. Ook luisteren bij de bekende zelfbouwshops werkt goed. Als je dat eenmaal weet kun je opzoek naar een ontwerp.
Ik ben zelf erg gecharmeerd van Peerless woofertjes en Seas tweeters. Niet te duur en makkelijk in het gebruik.

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


Anoniem: 183025

Topicstarter
Ik raad elke newb aan die vraagt of de conrad speaka doe het zelf set goed is: Ik zag dat eerst ook en vond het wel leuk. Maar nu ben ik ongeveer een maand aan het zoeken naar doe het zelf sets en ik heb zulke VEEL leukere dingen, ontwerpen en tips gevonden! Blijft niet hangen bij conrad troep maar ga door kijken naar bijvoorbeeld speaker en co. Het is niet alleen erg leuk om te doen (als je er van houd) maar ook erg leerzaam. Neem voor dat je de speaker gaat bouwen minstens 1 maand om jou ontwerp, drivers etc. te vinden. En je budget moet wel ongeveer 200 euro zijn. Dat is denk ik wel het minimum voor goede speakers.

 • jOzh
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 06:38

jOzh

Sweet dude!

Kolere, wat een superstrakke dingen. Ziet er gewoon professioneel uit. Prachtig hoor!
Ik ben dan ook wel een fan van het uiterlijk van Sonus speakers.

Grab shell dude!


 • keluwak
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 28-05-2021
xenophonics schreef op maandag 19 maart 2007 @ 00:15:
Dat is zeker waar. Wat een hele goede "leerschool" is om als er luisterdagen worden georganiseerd daar aanwezig te zijn. Je komt daar een hoop zelfbouwers tegen met mooie creaties. Aan de hand daarvan krijg je een idee welke unit je "smaak"kan zijn. Ook luisteren bij de bekende zelfbouwshops werkt goed. Als je dat eenmaal weet kun je opzoek naar een ontwerp.
Ik ben zelf erg gecharmeerd van Peerless woofertjes en Seas tweeters. Niet te duur en makkelijk in het gebruik.
wat ik me ook afvraag nu he, als je er dan uitbent wat je wil kopen, welk materiaal, tegen welke kosten voor gereedschap loop je dan nog aan?

en hoe heb jij die bafle van de thesis bevestigd? ook later er opgelijmd? en is die dan nog een beetje te vervangen later?

[Voor 7% gewijzigd door keluwak op 19-03-2007 20:41]


 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

Het ligt er eigenlijk aan wat je al hebt ;)

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


 • eamelink
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

eamelink

Droptikkels

Dat valt mee. Een zaagtafel of een handcirkelzaag zijn erg handig, verder is een bovenfrees eigenlijk onmisbaar, maar voor < 100 euro kan je al een el cheapo kopen bij de bouwmarkt. Verder natuurlijk wat lijmklemmen. Daarmee kan je in principe je kast in elkaar krijgen.

Om een filter in elkaar te zetten heb je een soldeerbout nodig; maar veel filters van Speaker & Co en consorten zijn al in elkaar gezet; daar hoef je alleen nog maar de draden naar je units en naar je connector aan vast te solderen, en dat kan best met een lompe bout :P.

Voor de afwerking kan je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt; van simpel blank aflakken, kleurlakken tot aan bekleden met dunne plaatjes massief hout, fineren of bekleden met bijvoorbeeld leer, zoals hierboven.

Een speaker bouwen is erg makkelijk als je een bestaand ontwerp neemt, en je kan het werkelijk zo gek maken als je zelf wilt en de meest prachtige kunststukjes fabriceren als je er maar de tijd voor neemt en de skills voor hebt ;)

 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
killu schreef op maandag 19 maart 2007 @ 20:37:
[...]
en hoe heb jij die bafle van de thesis bevestigd? ook later er opgelijmd? en is die dan nog een beetje te vervangen later?
Jep, alles eerst los voor de afwerking, dus kast in de lak, achterstuk zwart en front met leer.
Overal zaten twee deuveltjes in dus was makkelijk te positioneren. En inderdaad alles na de afwerking bij elkaar gebracht met lijm.
Ehm, nee, het front is met brute kracht en breekwerk natuurlijk los te krijgen, maar makkelijk gaat dat niet meer....(gelukkig)

Ohja, qua gereedschap: Flink aantal lijmklemmen (snuffelbak Gamma), goedkope bovenfrees en schuurmachine heb je al een groot deel van je gereedschap om een kast te maken.
Maar dat noemde eamelink ook al... :)

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


Anoniem: 787

Jaren gelden gebouwd: de A&T pijpluidpreker van twee inelkaargeschoven PVC-buizen. Omdat ie totaal afweek van de houten doos, en omdat de onderdelen betaalbaar waren.
http://i10.tinypic.com/3y29si9.jpg 120 cm hoog; 20 cm doorsnee
Alles gewoon met de hand gezaagd/gevijld/gelijmd/geboord. Grootste probleem blijft het schilderwerk: stof- en streepvrij schilderen lukt mij niet (=nooit).

Helaas begon het rubber van de woofers al na twee jaar te verkruimelen.

 • stefan001
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-05 11:45
Is het offtopic om vragen te stellen en pics te plaatsten van autospeakers? Sinds ik een nieuwe auto heb, krijg ik het geluid nl niet echt meer zoals het vroegah was... terwijl de setup volgens mij redelijk hetzelfde is (dezelfde apparatuur overgezet).

Overigens zijn deze pics, in vergelijking met wat ik tot nu toe zie, behoorlijk euh, onafgewerkt :+

 • stefan001
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-05 11:45
OK, hier zijn dan de pics. De auto in kwestie:
http://www.freewebs.com/stefan0001/de%20auto.jpg
Een pic van de speakers achterin:
http://www.freewebs.com/stefan0001/speaker_zijkant.jpg
En in de de kofferbak:
http://www.freewebs.com/stefan0001/woofer.jpg
Het houten 'trappetje' is om ervoor te zorgen dat boodschappen niet in de speaker verdwijnen :+. Ja, dat kan nog wat beter worden afgewerkt :X

In mijn vorige auto had ik altijd een lekkere stevige bas. Ik heb het aangesloten op de 300W versterker die op de woofer is gemonteerd. De versterker is stereo, met een 'bridged' functie voor de woofer, ik heb de woofer dan ook bridged aangesloten, en de speakers op de bijbehorende aansluitingen. In mijn vorige auto gaf dat altijd een perfect geluid :). Maar in deze auto valt het nogal tegen. Ik had in mijn vorige auto gaten in de hoedenplank die groot genoeg waren voor de onderkant van de speaker (de vaste magneet), dus zaten ze (weliswaar via een ander plankje) verzonken in de hoedenplank. Bij deze gaat dat echter niet, omdat ik dan metaal onder de hoedenplank moet weghalen (ik weet niet hoe ik dat moet doen, en of dat wel verstandig is |:( ).

Ik denk zelf dat ik zo'n goed geluid had, doordat trillingen van de woofer de conus van de gewone speakers versterken. Daarom maakte ik een gat in mijn hoedenplank:
http://www.freewebs.com/stefan0001/onderkant%20speaker.jpg

Maar het geluid is nog steeds niet helemaal zoals het was. Doe ik de achterbank naar voren, dan maakt de woofer als het ware direct verbinding met de cabine, dan is het geluid wel goed. Het enige verschil wat ik zelf verder nog kan bedenken, is dat er in mijn vorige auto, als je naar de buitenkant kijkt, achter de achterwielen gaten zaten (te ver doorgeroest O-) ). Gaten in de kofferbak dus. Dit had als gevolg dat de bassen buiten de auto erg hoorbaar waren, dat is bij deze een stuk minder.

Iemand een idee om de bassen de cabine in te krijgen?

[Voor 3% gewijzigd door stefan001 op 21-03-2007 19:24]


 • Barry
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 23-06-2022
stefan001 schreef op woensdag 21 maart 2007 @ 19:20:

Iemand een idee om de bassen de cabine in te krijgen?
Harder zetten? :+

“Nothing changed since the 70s. Nothing. Except people train not that hard”. - Tom Platz


 • stefan001
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-05 11:45
Dat is dus het vervelende, omdat die 300W versterker zowel de rear speakers als de woofer aanstuurt, klinkt het geluid al keihard, maar de bassen nog niet, en als ik de bassen omhoog draai op de radio gaat hij clippen... En in mijn vorige auto (zelfde model maar dan 2-deurs en 5 jaar ouder) werkte het wél!

 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Dat is het nadeel van een sedan. Met een hatchback heb je eenvoudiger méér bas in je cabine.

mijn tips:
betere versterkers, betere bedrading, veeeeel groter gat in je hoedenplank (legt daar nog wel eens iemand een hoed op??) en bouw die speakertjes even normaal in.

Wise enough to play the fool


 • stefan001
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-05 11:45
teacher schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 00:24:
Dat is het nadeel van een sedan. Met een hatchback heb je eenvoudiger méér bas in je cabine.

mijn tips:
betere versterkers, betere bedrading, veeeeel groter gat in je hoedenplank (legt daar nog wel eens iemand een hoed op??) en bouw die speakertjes even normaal in.
En het nadeel van een hatchback is dat zodra je er een woofer in zet, geen boodschappen mee kan nemen :+

Momenteel heb ik (nog) geen geld voor uitbreidingen, en zodra ik dat heb wil ik vast een andere pc :+. Daarbij, 300W is bijna een halve pk, is dat niet genoeg?

Normaal inbouwen lijkt me leuk, maar de diameter van de speakers laat dat niet toe, daarom stonden ze eerst op een soort verhoging. Nu is zelfs die verhoging niet goed genoeg, vanwege het metaal onder de hoedenplank (gat in het metaal is niet groot genoeg). Als het toch de enige oplossing is, zal het wel moeten. Of idd een sterkere versterker :+

Misschien een gek idee, maar kan ik een soort van buis (stofzuigerslang ofzo) op het gat van de woofer plaatsen, en dat op een of andere manier naar de cabine brengen? Dan heb ik iig wel geluidstrillingen lijkt me...

 • Steephh
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 02-06 16:18
Als ik straks mijn examens heb gedaan ga ik ook aan zelfbouw speakers beginnen. Mijn Logitech X-510 begint me toch te irriteren met al die plopjes enzo. Hier op school staan in de aula grote zelfbouw speakers, ik wil zelf iets dergelijks ook gaan bouwen. Hoe ik het precies ga doen weet ik nog niet, maar ik wil veel power en weinig ruis. :P

_@/'


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

stefan001 schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 09:13:
[...]

En het nadeel van een hatchback is dat zodra je er een woofer in zet, geen boodschappen mee kan nemen :+

Momenteel heb ik (nog) geen geld voor uitbreidingen, en zodra ik dat heb wil ik vast een andere pc :+. Daarbij, 300W is bijna een halve pk, is dat niet genoeg?

Normaal inbouwen lijkt me leuk, maar de diameter van de speakers laat dat niet toe, daarom stonden ze eerst op een soort verhoging. Nu is zelfs die verhoging niet goed genoeg, vanwege het metaal onder de hoedenplank (gat in het metaal is niet groot genoeg). Als het toch de enige oplossing is, zal het wel moeten. Of idd een sterkere versterker :+

Misschien een gek idee, maar kan ik een soort van buis (stofzuigerslang ofzo) op het gat van de woofer plaatsen, en dat op een of andere manier naar de cabine brengen? Dan heb ik iig wel geluidstrillingen lijkt me...
Ik denk dat ide versterker op "papier" 300 watt levert, maar er in de praktijk niet veel van overblijft. Als 'ie wel 300 watt levert is je bedrading aan de dunne kant.

Over je achterspeakers: je kan ze ook "onderbouwen": pasplaatje van mdf onder het metaal, daaronder je speakers.

Die "sotfzuigerslang" is geen dom idee, maar kan je niet zomaar doen: dat "gat van de woofer" zit ook een buis achter die precies berekend is op lengte en doorsnee (mag ik aannemen); die kan je niet verlengen zonder de afstemming daarvan te wijzigen.

Wise enough to play the fool


 • stefan001
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-05 11:45
De bedrading van de versterker naar de woofer is een simpel stuk van een verlengsnoer, dat leek me wel dik genoeg :). Of is dat niet zo?

* stefan001 duikt weg voor kwaaie audiofielen

Onderbouwen is misschien ook een optie, ik zal zodra ik weer eens bij kennissen ben die handig zijn (:P) dat idee eens opperen.

Er zit geen buis in de woofer oid, het is een kast met een groot gat waar de speaker zelf is ingebouwd, en een kleiner gat (naast de conus: 5-8 cm diameter oid):
http://www.freewebs.com/stefan0001/woofer2.jpg

Dat het vermogen tekort schiet zou ook kunnen doordat hij de woofer EN de rear speakers van stroom voorziet.

[Voor 11% gewijzigd door stefan001 op 22-03-2007 11:17]


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Ik had het meer over de voedingsdraad naar de amp toe.

Enneh.. die kist? Nofi, maar die slaat nergens op; je hebt nu een kist met een gat erin :?
Óf gesloten, óf gepoort. Bouw eens een nieuw kistje wat netjes berekend is, kijken hoeveel bas eruit komt :)

* teacher heeft ook een sedan met dikke sub achterin.

Wise enough to play the fool


 • stefan001
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-05 11:45
Die kist heb ik ook maar gehad hoor :P. Woofers hebben toch altijd een gat?...

Ik denk dat ik eerst eens zonder hoedenplank oid ga rondrijden, en dan kijken of het geluid beter is. Het blijft een feit dat het in mijn vorige auto met dit materiaal goed klonk.
edit:
Wat is eigenlijk een gepoorte woofer? Dat stofzuigerslang idee?

[Voor 12% gewijzigd door stefan001 op 22-03-2007 14:40]


 • B1tneuker
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 02-06 12:56
Een baskast met een "gat" er in is een zogenaamde Bas Reflex kast (aka een gepoorte kast).
Dat gat wat je dan ziet is de "uitgang" van de buis/pijp die in zo'n kast zit. De lengte en diameter van die pijp bepaald de afstemming van je onderste frequentie. (bijv 30hz oid)

Als je het niet begrijpt is er vast wel iemand die het beter uit kan leggen dan ik, k ben daar niet zo geod in :+

 • Frunnik
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 18-11-2021
Ga je een versterker bouwen dan? power/ruis!

 • B_FORCE
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Ik zie dit topicje nu pas, sjees :P

(heej Edo, jij ook al hier ? :P )

Ik ben zelf al met heel wat dingejtes bezig.
eigenlijk teveel om op te noemen.

Wil eerst maar mijn monitors af maken (Kef B110A met Peerless tweeters)
dan mijn grotere vloerstaanders.

Wat ik iig voor veel mensen kan aanraden die serieuzer willen verder gaan.
Koop een leuke mic + pre-amp om je speaker te kunnen meten.
Simpel schakeling voor impedanties meting en je kan een stuk serieuzer te werk gaan. (dit alles kan je voor 50-80 euro krijgen).

http://tweakers.net/ext/f/a63c290f26ab2468107798d3f5d428fc/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/f0abbb675e9d031a0d3cba73b5320d05/full.jpgvergelijking simulatie/meting:

http://tweakers.net/ext/f/dab9bd10ff60543420762cc0c9501d12/full.png

[Voor 26% gewijzigd door B_FORCE op 23-03-2007 01:13]

One World Concepts


 • _-Tijmen-_
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 24-04-2018
ik heb vandaag beetje getto sub gemaakt.

ik had nog een speaker box liggen.
en had deze voor de gein onder een kimme ikea stoel gelegd, en opeens klinkt de bas veel beter en veel lager.
dus die laat ik daar mooi onderliggen >:)

 • keluwak
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 28-05-2021
ik speel ook al ruim een jaar met de gedachte om eens een zelfbouw speaker te gaan maken. Heb hier alleen nog niet veel vertrouwen in, ik ben toch bang om dalijk een paar honderd euro uit te geven (zit zelf aan 700 euro per speaker te denken), en dan de conclusie te moeten trekken dat ik beter in de winkel een speaker had kunnen kopen voor datzelfde bedrag.

Verder zie ik op internet veel bas reflex of transmission oid, ik heb echter het idee dat een gesloten kast meer fool-proof is, en dat lijkt mij dan ook een betere om mee te beginnen, maar hoe of wat heb ik nog geen idee.

verder vind ik de thesis een leuk project, maar de sonus faber amati heeft toch een vorm die eerst dikker wordt, en daarna pas dunner? Of is dit moeilijker om te bouwen?

Zelf heb ik dit nu in gedachten, zelfde vorm als de sonus faber, maar dan geen leren baffle maar mij lijkt een glanzende plaat zoals hier: http://www.troelsgravesen.dk/HDS164+XT25/HDS164+XT25.jpg
ook wel mooi :)

de vraag is voor mij alleen nog hoeveel geld ik er in durf te gaan steken, en of ik dan toch maar de veiligere weg naar de winkel kies.

 • eamelink
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

eamelink

Droptikkels

Je kan natuurlijk bij een zelfbouwspeakerwinkel als Speaker & Co speakers beluisteren voordat je ze koopt ;)

Dan loop je niet meer risico dan met een fabrieksspeaker :)

 • keluwak
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 28-05-2021
het probleem is dus meer dat k graag de vorm van sonus faber wil bouwen, gewoon voor het mooi, en met een gesloten systeem kan je dan de binnenkant zo aanpassen dat hij "goed" is. Een ander gesloten systeem zou ik daar op aan kunnen passen, als ik het goed begrepen heb.

Maar ik zie ook in zelfbouw op sites weinig gesloten systemen.

 • Barry
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 23-06-2022
killu schreef op maandag 26 maart 2007 @ 20:18:
het probleem is dus meer dat k graag de vorm van sonus faber wil bouwen, gewoon voor het mooi, en met een gesloten systeem kan je dan de binnenkant zo aanpassen dat hij "goed" is. Een ander gesloten systeem zou ik daar op aan kunnen passen, als ik het goed begrepen heb.

Maar ik zie ook in zelfbouw op sites weinig gesloten systemen.
Er zijn juist meer gesloten DIY ontwerpen te vinden gesloten dan kant-en-klaar ontwerpen. Fabrikanten kiezen liever voor bass-reflex omdat de gemiddelde consument dit beter vind klinken (meer rendament en meer laag) dan gesloten. Bass-reflex heeft, net als alle andere systemen, wat nadelen. Zo is de afval in het laag erg stijl, waardoor je laag niet super strak is rond de getunde frequenties.

“Nothing changed since the 70s. Nothing. Except people train not that hard”. - Tom Platz


 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

killu schreef op maandag 26 maart 2007 @ 19:58:
Zelf heb ik dit nu in gedachten, zelfde vorm als de sonus faber, maar dan geen leren baffle maar mij lijkt een glanzende plaat zoals hier: http://www.troelsgravesen.dk/HDS164+XT25/HDS164+XT25.jpg
ook wel mooi :)
Dat is een zeer mooie speaker met schitterende units. Alleen zal deze niet heel erg laag gaan, ook niet met twee woofers.

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


 • Indoubt
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 23:48

Indoubt

Always be indoubt until sure

killu schreef op maandag 26 maart 2007 @ 19:58:
ik speel ook al ruim een jaar met de gedachte om eens een zelfbouw speaker te gaan maken. Heb hier alleen nog niet veel vertrouwen in, ik ben toch bang om dalijk een paar honderd euro uit te geven (zit zelf aan 700 euro per speaker te denken), en dan de conclusie te moeten trekken dat ik beter in de winkel een speaker had kunnen kopen voor datzelfde bedrag.

Verder zie ik op internet veel bas reflex of transmission oid, ik heb echter het idee dat een gesloten kast meer fool-proof is, en dat lijkt mij dan ook een betere om mee te beginnen, maar hoe of wat heb ik nog geen idee.

verder vind ik de thesis een leuk project, maar de sonus faber amati heeft toch een vorm die eerst dikker wordt, en daarna pas dunner? Of is dit moeilijker om te bouwen?

Zelf heb ik dit nu in gedachten, zelfde vorm als de sonus faber, maar dan geen leren baffle maar mij lijkt een glanzende plaat zoals hier: http://www.troelsgravesen.dk/HDS164+XT25/HDS164+XT25.jpg
ook wel mooi :)

de vraag is voor mij alleen nog hoeveel geld ik er in durf te gaan steken, en of ik dan toch maar de veiligere weg naar de winkel kies.
Er zijn niet heel veel directe voorbeelden maar er zijn wel enkele. Op de Duitse DIY site (zoek eens op Strassacker) kun je een bouwpakket kopen van luidsprekerunits en filter van Newtronics voor iets van 700 per paar. Dit is toevallig een luidspreker die ook kant en klaar in de winkel te koop is voor iets van 4400 per paar.

Dit is een heel direct vergelijk. Er zijn meerdere die wat minder direct zijn en ook behoorlijke besparingen opleveren bij zelf bouw. Onderschat het maken van een kast en filter niet als je daar geen ervaring mee hebt. Neem dan liever een ontwerp waarvan alles bekend is (filter en kast etc)

Niet alle voorbeelden zijn zo gunstig overigens en je moet wel rekenen dat er behoorlijk wat geld en aandacht naar de behuizing uit (moet) gaan.

Als je heeeeel erg goedkoop wilt zelf bouwen kom je overigens niet altijd goed weg, dan is het vaak beter om de eerstvolgende meuk aanbieding te kopen van spullen die gedumpt worden.

Ook hier in nederland zijn er redelijk wat DIY winkels die goed luidsprekers en ontwerpen verkopen. Speaker en Co, Speakerland en Remo zijn er enkele. Vaak ervaren bouwers achter de toonbank en behalve goed advies kun je je luidsprekers ook laten meten als je dit (nog) niet zelf kunt. Bovendien kun je hier modellen ook horen voordat je besluit iets te kopen.

[Voor 7% gewijzigd door Indoubt op 27-03-2007 12:42]


Anoniem: 183025

Topicstarter
Indoubt schreef op dinsdag 27 maart 2007 @ 12:35:
[...]


Als je heeeeel erg goedkoop wilt zelf bouwen kom je overigens niet altijd goed weg, dan is het vaak beter om de eerstvolgende meuk aanbieding te kopen van spullen die gedumpt worden.
Ik heb even 2 vraagjes:
Wat noem jij goedkoop
en waar kun je die zwarte platen krijgen? Ik vind dat ook wel erg mooi...

 • Indoubt
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 23:48

Indoubt

Always be indoubt until sure

Anoniem: 183025 schreef op dinsdag 27 maart 2007 @ 17:52:
[...]


Ik heb even 2 vraagjes:
Wat noem jij goedkoop
en waar kun je die zwarte platen krijgen? Ik vind dat ook wel erg mooi...
Goedkoop: lastig natuurlijk maar laat ik het zo zeggen. Als je voor ver onder de 100€ per luidspreker wilt uitgeven dan is zelfbouw vaak niet zo gunstig meer. Losse luidsprekerunits, vergulde connectoren, spoelen, condensatoren en weerstanden gaan nu eenmaal niet (vaak) in de aanbieding. Afwerking met fineer of verf is als je het zeer goedkoop wilt houden ook een flinke post. Je kunt dan , in verhouding, erg weinig aan de luidsprekerunits uitgeven en dat maakt het kritisch. Je moet dan concurren met de aanbiedingen van bekende luidsprekermerken die hun goedkoopste model als lokker gebruiken. Voorbeelden zijn mordaunt short 902 en Wharfdale 9.1 etc. Die kun je vaak voor 80€ p/s krijgen en zie daar maar eens tegen aan te werken met alle onderdelen los kopen.

Ga je in een hoger segment zitten dan wordt het een ander verhaal. Je komt dan bij de bekende merken luidsprekerunit fabrikanten die vaak ook aan bekende Luidspreker Bouwers leveren. (Scan speak levert aan Sonus Faber bijvoorbeeld) Nu zijn Scan Speak units op zich al niet goedkoop maar de de prijs van het eindproduct van vele duizenden is is dat al helemaal niet.

Waar ligt de grens? Dat is niet zo eenvoudig dus. Mijn persoonlijk mening is onder de 80€ (voor een tweeweg) moet je het doen voor de lol en niet om goedkoper en/of beter te zijn (kun je beter zo'n kleine wharfdale kopen of zo). Dat is zuiver subjectief en gebaseerd op mijn criteria. Daarboven zit een stukje grijs gebied. Andere DIY zullen daar misschien heel anders over denken

Welke zwarte platen heb je het over?

 • keluwak
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 28-05-2021
ik denk dat hij deze http://www.troelsgravesen.dk/HDS164+XT25/HDS164+XT25.jpg bedoelt die ik eerder had gepost.

Anoniem: 100386

Anoniem: 183025 schreef op dinsdag 27 maart 2007 @ 17:52:
[...]


Ik heb even 2 vraagjes:
Wat noem jij goedkoop
en waar kun je die zwarte platen krijgen? Ik vind dat ook wel erg mooi...
Ik denk dat dat zwart plexiglas is, als je dat netjes verwerkt in je front ("erin laten vallen") krijg je dat resultaat. Zeker als je de ondergrond waar dat zwarte plexi op gaat óók nog eerst eens (mat)zwart verft.

 • Seers
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 13-05 00:33
Anoniem: 100386 schreef op woensdag 28 maart 2007 @ 14:04:
[...]


Ik denk dat dat zwart plexiglas is, als je dat netjes verwerkt in je front ("erin laten vallen") krijg je dat resultaat. Zeker als je de ondergrond waar dat zwarte plexi op gaat óók nog eerst eens (mat)zwart verft.
Plexiglas heeft de nare eigenschap niet helemaal recht te zijn, of snel krom te trekken, wat je normaal niet ziet, maar als het spiegelt gelijk opvalt. Ook is plexiglas nou niet echt krasvast te noemen. Glas daarentegen is kaarsrecht, behoorlijk krasvrij, en lekker zwaar. Het effect met matverf ziet er zo uit:

Met Plexiglas heb ik het ook geprobeerd, en dat lijkt me wel netter verwerken, of in ieder geval makkelijker... Maarja, die twee puinten hierboven...

Anoniem: 183025

Topicstarter
Seers schreef op woensdag 28 maart 2007 @ 16:43:
[...]
Plexiglas heeft de nare eigenschap niet helemaal recht te zijn, of snel krom te trekken, wat je normaal niet ziet, maar als het spiegelt gelijk opvalt. Ook is plexiglas nou niet echt krasvast te noemen. Glas daarentegen is kaarsrecht, behoorlijk krasvrij, en lekker zwaar. Het effect met matverf ziet er zo uit:

[afbeelding]

[afbeelding]

Met Plexiglas heb ik het ook geprobeerd, en dat lijkt me wel netter verwerken, of in ieder geval makkelijker... Maarja, die twee puinten hierboven...
Ziet er goed uit Seers! Nog te moeilijk voor mijn eerste DIY stukje maar het is wel leuk om te onthouden!

Even nog over de "goedkoop" kwestie:

Ik wil voor ongeveer 240 euro (per 2 dan) uitgeven aan mijn speakers ZONDER hout, verf etc. maar wel met de drivers, crossover, terminal, isolatie etc. Ik denk zelf dat het een goede samen stelling is want iik wil gebruik maken van Peerless HDS 134's en Seas 27TFF drivers. Ik denk zelf dat dit toch echt waar voor je geld is (vooral die seas! voorzover ik gehoort heb) en deze drivers kost 30 euro! Dat is toch echt niets en kan je een mooie speaker van inelkaar zetten (jaja ik begrijp dat je ook nog een mid-woofer nodig hebt).

 • Indoubt
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 23:48

Indoubt

Always be indoubt until sure

Anoniem: 183025 schreef op woensdag 28 maart 2007 @ 18:24:
[...]


Ziet er goed uit Seers! Nog te moeilijk voor mijn eerste DIY stukje maar het is wel leuk om te onthouden!

Even nog over de "goedkoop" kwestie:

Ik wil voor ongeveer 240 euro (per 2 dan) uitgeven aan mijn speakers ZONDER hout, verf etc. maar wel met de drivers, crossover, terminal, isolatie etc. Ik denk zelf dat het een goede samen stelling is want iik wil gebruik maken van Peerless HDS 134's en Seas 27TFF drivers. Ik denk zelf dat dit toch echt waar voor je geld is (vooral die seas! voorzover ik gehoort heb) en deze drivers kost 30 euro! Dat is toch echt niets en kan je een mooie speaker van inelkaar zetten (jaja ik begrijp dat je ook nog een mid-woofer nodig hebt).
Zowel de Seas tweet als de HDS134 heb ik gebruikt (in vershillende luidsprekers) en deze zijn beide erg goed. Beide hebben een top prestatie/kosten verhouding en ik kan ze zeker aanraden.

Als je in oude topics (heel erg oud) hier op Got zoekt kun je ze nog wel terug vinden. De speaker in mijn avatar heeft een HDS134. Ik heb destijds wel ruim 70€ voor de HDS134 moeten betalen dus ik hoop voor je dat ie nu wat goedkoper is als je budget 120/stuk is. een goed filter maakt een luidspreker en een slechte breekt hem ook echt. (geldt ook voor de kast trouwens). Verwacht geen baswonder overigens van een 13cm speaker maar watje krijgt aan bas is heel mooi. Ik had ze in 5 liter met een F3 van net onder de 70Hz. Had er wel een subje bij. Als ik me niet vergis staan er nog veel foto's in de GoT luidsprekerbouw wedstrijd topic

Ah hier, setje met vifa ringradiator(neo versie), peerlessHDS134 en 8" MDS subje

[Voor 4% gewijzigd door Indoubt op 29-03-2007 00:54]


Anoniem: 100386

Seers schreef op woensdag 28 maart 2007 @ 16:43:
[...]
Plexiglas heeft de nare eigenschap niet helemaal recht te zijn, of snel krom te trekken, wat je normaal niet ziet, maar als het spiegelt gelijk opvalt. Ook is plexiglas nou niet echt krasvast te noemen. Glas daarentegen is kaarsrecht, behoorlijk krasvrij, en lekker zwaar. Het effect met matverf ziet er zo uit:

[afbeelding]

[afbeelding]

Met Plexiglas heb ik het ook geprobeerd, en dat lijkt me wel netter verwerken, of in ieder geval makkelijker... Maarja, die twee puinten hierboven...
Jup, mooie ronde gaten maken in glas is niet echt een makkelijk karweitje, en gaten boren voor en bevestigingsschroeven ook niet. Maar glas lijkt mij idd beter/mooier etc. maar het is een moeilijk verwerkbaar materiaal (ik persoonlijk zou er niet aan beginnen).

 • keluwak
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 28-05-2021
Ik ben er denk uit. Ik ga de inhoud van mijn huidige speakers ff omrekenen naar een inhoud in de vorm van een sonus faber, het is een gesloten systeem dus volgens mij moet dat gewoon redelijk goed gaan. Dan kan ik voor alleen de hout en lijm kosten alvast met die vorm expirimenteren om te bouwen

en als het er goed uit ziet denken een hoop mensen toch wel dat het ook goed klinkt ;)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • B_FORCE
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Vandaag weer lekker wezen klussen, er moesten nog 2 woofers verzonken worden + 1 tweeter.
We zijn nu halverwege :)

de plaatjes zijn niet al te best, maar het idee is er :)

http://tweakers.net/ext/f/a6f4b58a4aa474d867bce12bb142a1e3/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/9deff5a06cf08cc8378e082cc266e8d0/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/62ed143c2862f2f048ddb66374468343/full.jpg

[Voor 10% gewijzigd door B_FORCE op 01-04-2007 12:57]

One World Concepts


Anoniem: 183025

Topicstarter
Ik denk dat ik de momus MKII ga maken met een aflopend eind. De achter kant wil ik dus met buig triplex als een soort vleugel maken. Geeft een leuk effect denk ik.

 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
Zal best bevallen Hitman. Erg leuke speaker voor relatief weinig geld.

Over weinig geld gesproken. Ben op dit moment bezig met een "low-budget" versie van de Isis.
In de orginele Isis zaten ScanSpeak units, in deze Seas units. Filter iets aangepast en van Wengé houtfineer voorzien.

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/frank/3.jpg

http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/frank/6.jpg

Vanavond de meting gedaan en ziet er hoopvol uit.

Wordt vervolgt....

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


 • Exirion
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 07:57

Exirion

Gadgetfetisjist

Indoubt schreef op donderdag 29 maart 2007 @ 00:48:
Ah hier, setje met vifa ringradiator(neo versie), peerlessHDS134 en 8" MDS subje
[afbeelding]
Hoe bevallen die ringradiatoren je? Ik overweeg om m'n huidige tweeters (uiteraard met filteraanpassingen) te vervangen door de Vifa XT 300 V4. Ik lees er erg positieve dingen over, maar Vifa is geen Vifa meer en is nu een aparte serie van Peerless geworden. De XT 300 V4 heeft nu dus een opvolger en ik weet niet in hoeverre ze verschillen.

"Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal." - Albert Einstein


 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

Exirion schreef op dinsdag 03 april 2007 @ 01:32:

Vifa is geen Vifa meer en is nu een aparte serie van Peerless geworden.
Dat is eigenlijk nooit anders geweest. Vifa/Scanspeak/Peerless is vroeger altijd het Deense DST geweest, en zijn sinds vorig jaar overgenomen door Tymphony. Alleen de naam is dus anders geworden :)

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


 • Exirion
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 07:57

Exirion

Gadgetfetisjist

voodooless schreef op dinsdag 03 april 2007 @ 09:49:
Dat is eigenlijk nooit anders geweest. Vifa/Scanspeak/Peerless is vroeger altijd het Deense DST geweest, en zijn sinds vorig jaar overgenomen door Tymphony. Alleen de naam is dus anders geworden :)
Dat is niet waar. De hele voorgeschiedenis ken ik wel. Peerles/Peerless/Scanspeak waren zelfstandige bedrijven en dat DST is ook pas iets van de laatste jaren. Het waren echter nog wel zelfstandige (ontwikkel)bedrijven. Nu zijn ze door een Chinees overgenomen en die haalt er flink de bezem doorheen.

"Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal." - Albert Einstein


 • FX16
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 01-06 17:53
Ik wil ook graag wat gaan bouwen en heb daarbij meteen een eis ( jaja, ik weet het , erg brutaal haha )
Ik heb nu 2 passieve KRK st8 monitoren staan maar ik wil iets stevigers, niet dat ze niet stevig zijn.....
De st8tjes kunnen echt een hele sloot vermogen aan , ik heb ze aangedreven met een PA versterker van 175 watt aan 8 ohm per kanaal tegen de clip aan.
Probleem is dat ik vind dat het laag niet overtuigend genoeg is( gaan niet laag genoeg )
Aanvullen met een sub wil ik niet, is niet direct genoeg.

Bestaan er ontwerpen voor heftige ( liefst 2 weg ) studio monitoren ?

 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

Exirion schreef op dinsdag 03 april 2007 @ 09:51:
Dat is niet waar. De hele voorgeschiedenis ken ik wel. Peerles/Peerless/Scanspeak waren zelfstandige bedrijven en dat DST is ook pas iets van de laatste jaren. Het waren echter nog wel zelfstandige (ontwikkel)bedrijven.
Natuurlijk waren ze ooit onafhankelijk. Vifa engeneers zijn inderdaad bij Peerless gevoegd. Op zich is dat wel jammer, want het zorgt voor minder concurentie (als je daar ueberhaupt al van kon spreken). De XT is echter van voor de Tymphany tijd, dus nog een echte Vifa. Geen zorgen over maken dus (dat hoef je bij peerless ook niet).
Nu zijn ze door een Chinees overgenomen en die haalt er flink de bezem doorheen.
Tymphany is een Amerikaans bedrijf hoor ;) Er worden inderdaad enkele units in China gemaakt, en naar verloop van tijd steeds meer. Of dat echt slechter is moet nog blijken..

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


 • Indoubt
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 23:48

Indoubt

Always be indoubt until sure

Exirion schreef op dinsdag 03 april 2007 @ 01:32:
[...]

Hoe bevallen die ringradiatoren je? Ik overweeg om m'n huidige tweeters (uiteraard met filteraanpassingen) te vervangen door de Vifa XT 300 V4. Ik lees er erg positieve dingen over, maar Vifa is geen Vifa meer en is nu een aparte serie van Peerless geworden. De XT 300 V4 heeft nu dus een opvolger en ik weet niet in hoeverre ze verschillen.
Die ringradiatoren van vifa zijn prima. Mijn vrouw gaf er zelfs de voorkeur aan boven mijn ander luidsprekers met Seas tweeter. Persoonlijk prefereer ik de Seas maar dat is waarschijnlijk meer een filter kwestie.

Exirion, mijn geheugen laat me in de steek, je hebt ze toch zelf beluisterd? (en beoordeeld 8) ) Tís ook alweer even terug. Of kon je die dag niet?

Voor de liefhebbers en andere verslaafden aan plaatjes:

[Voor 10% gewijzigd door Indoubt op 04-04-2007 00:08]


 • Anoniem: 144581
 • Registratie: Mei 2005
 • Niet online
Schitterend! Zijn die speakers eigenlijks niet te laag om op spikes op de grond neer te zetten?

 • Seers
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 13-05 00:33
Exirion schreef op dinsdag 03 april 2007 @ 01:32:
[...]

Hoe bevallen die ringradiatoren je? Ik overweeg om m'n huidige tweeters (uiteraard met filteraanpassingen) te vervangen door de Vifa XT 300 V4. Ik lees er erg positieve dingen over, maar Vifa is geen Vifa meer en is nu een aparte serie van Peerless geworden. De XT 300 V4 heeft nu dus een opvolger en ik weet niet in hoeverre ze verschillen.
Net zoals de Scan-Speak 6600(000?), die erg goed wordt onthaald, heeft Vifa ook een 'Ringradiator zonder puntje', namelijk de DX series. Is dat niets voor je?

Hier begint het project met de Aurasound NS-15 al aardig tot een eind te lopen:


 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

Nice!

Ik heb gisteren de Peerless HSD tweeter en Seas H1212 (op de achterkant) gekocht incl een setje caps en spoeltjes om wat mee te kunnen testen. Komende week ff een baffle in elkaar knutselen ;) De peerless SLS400's heb ik effe laten liggen. Eerst ff sparen. Het ding zag er wel erg goed uit!

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
Die DX is ook een leuke serie. Ik gebruik hem nu in Thesis. Ik von zelf de Vifa ringradiator wat wolliger/rustiger/softer.

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


 • Exirion
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 07:57

Exirion

Gadgetfetisjist

xenophonics schreef op woensdag 04 april 2007 @ 09:56:
Die DX is ook een leuke serie. Ik gebruik hem nu in Thesis. Ik von zelf de Vifa ringradiator wat wolliger/rustiger/softer.
Het ging me er eigenlijk juist een beetje om ring radiatoren eens te proberen. Duur zijn ze niet (de Peerless V-line modellen zeker niet). Momenteel heb ik al (sinds jaren) Peerless tweeters die me erg goed bevallen en ik vind 't alleen de moeite waard als er een duidelijk verschil zal zijn. De HDS/DX/XT lijken allemaal iets vlakker te lopen dan wat ik nu heb, maar dat is puur specneuken en het is afwachten hoe het klinkt. Vandaar dat ik ook benieuwd ben naar ervaringen.

Wat ik er nu in heb zitten is de CC10:

http://exirion.mine.nu:8080/DSC_0449_2.jpg

Niet te verwarren met de uiterlijk identieke DT105H die inmiddels ook weer uitgefaseerd is.

"Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal." - Albert Einstein


 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

Ik denk dat je vervormingsgedrag off axis gedrag en waterval veel eerder gaat horen dan een vlakke response on-axis. Als de DX het net zo goed doet als de XT, dan zit je met die ook prima, evenals de HDS tweeter. Probeer het gewoon uit :) Bevalt het niet verkoop je ze gewoon weer.

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


 • Indoubt
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 23:48

Indoubt

Always be indoubt until sure

Anoniem: 144581 schreef op woensdag 04 april 2007 @ 00:14:
Schitterend! Zijn die speakers eigenlijks niet te laag om op spikes op de grond neer te zetten?
Ja 8)7

 • fotoklaasje
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 04-01 21:47
xenophonics schreef op dinsdag 03 april 2007 @ 01:21:
Over weinig geld gesproken. Ben op dit moment bezig met een "low-budget" versie van de Isis.
In de orginele Isis zaten ScanSpeak units, in deze Seas units. Filter iets aangepast en van Wengé houtfineer voorzien.
wat is jouw definitie van weinig geld xenophonics? ;)

Ik ben zelf ook een paar speakers aan het bouwen tegenwoordig. Een kopie van de HATT-mk3 van Tony Gee.

Ook het design van de kast aap ik hem na ;) een kast van MDF 18mm met daar omheen 18mm grenen meubelpaneel. ik laat trouwens noooooit meer iets bij een bouwmarkt op maat zagen... Moet nog steeds een oplossing vinden voor de 4 te smalle voor/achterkanten die ze voor me gemaakt hebben. Iemand ervaring met een betere plek om dingen op maat te laten zagen? ik kan dat helaas niet zelf op mijn studentenkamertje ;)

een paar fototjes:

improvisatie lijmklem:


bekleed met tapijttegels, en wit PVC baspijpje


zonder frees is het lastig uitsparingen maken voor de speakerunits. schuine zijkanten zijn gemaakt met dremel+schuurmachine


nu nog wachten tot remo.nl eindelijk mijn speakerunits opstuurt (hij had beloofd dat hij dat vorige week al zou doen. nog altijd geen pakketje grmbl) en tot capsandcoils.com eindelijk opengaat. ik heb mijn zinnen gezet op clarity caps. Die zijn betaalbaar, en volgens Tony klinken ze ook nog eens goed ;)

[Voor 0% gewijzigd door fotoklaasje op 04-04-2007 13:35. Reden: typos]

http://www.klaasje.com


 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

fotoklaasje schreef op woensdag 04 april 2007 @ 13:33:

een paar fototjes:

improvisatie lijmklem:
[afbeelding]

bekleed met tapijttegels, en wit PVC baspijpje
[afbeelding]

zonder frees is het lastig uitsparingen maken voor de speakerunits. schuine zijkanten zijn gemaakt met dremel+schuurmachine
[afbeelding]
Nice!
nu nog wachten tot remo.nl eindelijk mijn speakerunits opstuurt (hij had beloofd dat hij dat vorige week al zou doen. nog altijd geen pakketje grmbl)
Oh boy... Een dergelijke ervaring heb ik ook met Remo gemaakt. Eerst units beschadigen, dan kwijt maken. 4 weken later had ik ze eindelijk in huis. Ik bestel er in ieder geval nooit meer. Toch blijkt het in real life een aardige gozer te zijn 8) Ik denk niet dat het expres gebeurt.

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


 • Exirion
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 07:57

Exirion

Gadgetfetisjist

voodooless schreef op woensdag 04 april 2007 @ 13:48:
Oh boy... Een dergelijke ervaring heb ik ook met Remo gemaakt. Eerst units beschadigen, dan kwijt maken. 4 weken later had ik ze eindelijk in huis. Ik bestel er in ieder geval nooit meer. Toch blijkt het in real life een aardige gozer te zijn 8) Ik denk niet dat het expres gebeurt.
Jammer als dat structureel zou zijn. M'n vader kent de eigenaar nog uit begin jaren '70 toen ie zelf vrij actief begon te worden met zelfbouw, en Remo heeft altijd goed spul geleverd met goeie serivce.

"Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal." - Albert Einstein


 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
wat is jouw definitie van weinig geld xenophonics? ;)
Setje komt nu uit rond de 400 per kast. Da's iets wat goedkoper dan de orginele Isis. :)

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


Anoniem: 183025

Topicstarter
Raar eigenlijk... als je een zaak begint moet je het gewoon meteen goed regelen en niet dat geklooi! dat haat ik altijd bij winkels... Maar het ziet er verder mooi uit!

 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
Ik kom al wat jaartjes bij Remo en heb totaal geen klagen. Hoop onderdelen komen daar vandaan. Nou moet ik wel zeggen dat ik het wel altijd zelf ophaal.

Edo

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Haal ook al mijn spulletjes bij Remo. Alex is een zeer aimabel figuur, maar is ook afhankelijk van zijn toeleveranciers. Ik ben er ook wel eens voor niks heengereden. Big deal; potje kleppen en tot volgende week :)

Wise enough to play the fool


 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

Zoals ik al zei, het zal vast geen slecht figuur zijn en een degelijke eerlijke zaak. Soms gaat er gewoon wel wat mis, en soms gaat er wel vaker wat mis ;)

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


 • fotoklaasje
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 04-01 21:47
ach ik heb hem gister gebeld, en hij snapte er zelf ook niks van ;) ik wacht nu op een telefoontje waarin hij me vertelt wat er aan de hand is. inderdaad aardige kerel. Ik bel hem vanmiddag nog wel eens ;) Ik hoop vooral dat er niks mis is gegaan bij de post, dat soort zaken kan zo verschrikkelijk lang duren.
en Idd, als ik wat dichterbij woonde was ik er ook gewoon langs gegaan, maar 4 uur treinen heb ik daar momenteel toch even niet voor over ;)

edit: na het telefoontje... foutje in de adressering. word vandaag nog een keer verstuurd dus als het goed is komt het morgen binnen :D

[Voor 13% gewijzigd door fotoklaasje op 05-04-2007 14:17]

http://www.klaasje.com


 • waterking
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 10-02 16:18
Misschien niet helemaal op zijn plaats hier, maar ik vraag het toch. Heb vandaag mijn oude körting speakers weer eens afgestoft en was toch benieuwd of er niet een mogelijkheid is om er nieuwe koperen kabels aan te krijgen, gezien de speakers wel goed klinken en hen werk doen. Ik hoop dat ze nog wel een tijdje mee mogen.

Is het mogelijk deze kabel aansluiting los te halen en er andere kabels op aan te sluiten of is er een goede oplossing te koop voor het doorlussen van kabels ?

Linkje naar imageshack:
http://img253.imageshack.us/img253/9800/speakeraansluitingjl1.th.jpg

klik hier voor de specs van m'n systeem || ook al is INTEL nog zo snel AMD achterhaalt hem wel


 • xenophonics
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 20-04-2020
Kabels zitten nu dus echt vast aan de kast?

In dat geval zou ik kabels losknippen, een terminal plaatsen, zoals onderstaande foto en klaar ben je. Kunje alle soorten kabel, lang en kort op aansluiten in de toekomst.

http://www.peerless.de/hifi/images/t105.jpg

Of als dit makkelijker is:

http://www.peerless.de/hifi/images/k59au.jpg

Je moet dus wel wat gaan sleutelen.

Je kan ook de oude kabel lossideren in de kast en nieuwe eraan solderen.
Maar in alle gevallen moet de kast open, dus het is maar wat je wilt.

[Voor 20% gewijzigd door xenophonics op 05-04-2007 18:10]

luidspreker (m.), meubelstuk waar muziek uitkomt;-box (m.); -kast (v.(m.)).

Pagina: 1 2 3 ... 24 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee