Even mijn input op dit topic "hoe ebia zijn shit regelt":
Alles via de automatische incasso. Alhoewel ik daar eigenlijk van nature geen liefhebber van ben (controlfreak?) blijken deze bij mij toch meer voordelen dan nadelen te hebben: nooit iets vergeten te betalen, nooit meer uitzoekwerk adhv aanmaningen, nooit meer boetes van de Eneco, en soms nog kortingen ook. Eigenlijk heb ik nog nooit iets meegemaakt waar het fout is gegaan. En een stornering is snel genoeg geregeld.
Een enkele keer krijg je een bijzondere rekening zoals gemeentebelasting, naheffing, bekeuring, enz, die betalingen boek ik meestal direct in, met als betaaldatum de laatste dag waarop gestort mag worden, gewoon omdat het kan. Je kunt geloof ik wel incassoopdracht afgeven aan de gemeente of waterschap, maar voor die eenmalige rekeningen lijkt me dat niet echt nodig. Sowieso wil ik op niet al te lange termijn verhuizen van gemeente, dus zie daarvoor de toegevoegde waarde niet. Hiermee hou ik ook oog op de 'bijzondere' betalingsverplichtingen, los van zaken als huur, g/w/l, wegenbelasting, tv, verzekeringen, gsm, e.d. Zodra dit soort rekeningen komen kijk ik ook altijd even m'n andere betalingen na op het internetbankieren, dan weet ik meteen of er geen gekke dingen zijn afgeschreven.
Ik ben trouwens iemand die dat soort rekeningen/acceptgiro's meteen weggooit, mits ze dienen als garantiebewijs. Mocht een betaling betwist worden (of mocht je zelf een fout hebben gemaakt), is dat snel genoeg na te zoeken in het internetbankieren. (Los van het feit dat dit me nog nooit overkomen is).
Zaken als vernieuwde polissen en jaarnota's van de Eneco gooi ik op een stapel ergens in een bureaulade. Deze komen -misschien ooit wellicht- een keer boven water als ik ze nodig zou hebben, maar ook dat is me eigenlijk nog nooit overkomen.
Laatst heb ik yunoo eens uitgeprobeerd, maar vond het toch wat onhandig. Ik betaal zeker niet alles met de betaalpas, en de automatische categorisatie is zeker niet altijd handig. Ik koop meestal m'n sigaretten bij de benzinepomp, soms met tanken en soms zonder. Al deze betalingen worden standaard gemerkt als 'benzine', maar dat klopt dan niet. Achteraf bedenken of ik toevallig die ene keer wel of geen sigaretten heb gekocht en hoeveel de benzine daadwerkelijk kostte is dus niet te achterhalen tenzij je de bon nog hebt. En dan kom je bij punt 2; heb ik de discipline om zoiets uiteen te zetten in een excel sheet of ander cash programma? Nee. Behalve dat de discipline ver te zoeken is, zie ik ook het verdere nut niet. Ja, leuk als ik precies weet hoeveel euro's ik aan sigaretten heb gespendeerd, maar dat is niet echt een punt waarop ik kan/wil besparen. En dat geldt eigenlijk voor alles in mijn leven; alles waarop ik kan besparen heb ik al over nagedacht.
Ik ben dus wel het type dat elk jaar z'n verzekeringen tegen het licht houdt op zoek naar de goedkoopste polis. Internet/tv/telefoon abo precies hetzelfde... Ik schrijf meteen bij aangaan van een product meteen de opzegbrief. De bevestigingen bewaar ik ook en zet de vervaldata in m'n agenda (zodat ik weet dat ik op tijd iets anders moet zoeken).
Extra inzage in m'n uitgavepatroon vind ik dus niet echt belangrijk. Geeft me ook een a-relaxt gevoel. Ik kan wel denken 'shit die vakantie naar Noorwegen afgelopen zomer was wel erg duur', maarja, het was gewoon een mooie vakantie en die mogen wat geld kosten.
Ik heb ondanks mijn gebrekkige administratie wel een goed besef van het vrijelijk te besteden geld wat ik elk maand heb (dat hoef je echt niet elke maand opnieuw te berekenen, ik pak gewoon een gemiddelde). Als ik geen gekke dingen doe kan ik daar prima mee rondkomen. Onder gekke dingen versta ik zaken als vakantie, kleding (koop ik altijd groots in, liefst maar 1x per jaar) en dure aanschaffen (>500). Hiervoor leg ik 50 euro in de maand weg op een spaarrekening en dient dan als pijnstiller als ik daadwerkelijk iets duurs koop. In de praktijk heb ik dan ook vaak meer geld op m'n (1) betaalrekening dan op m'n spaarrekening. Sowieso probeer ik ook een beetje rekening te houden met zaken als vakantiegeld, uitbetalen van onbenutte vakantiedagen en een 13e maand (wat bij mij dus 3x per jaar een extra 'bonus' met zich meebrengt) als het aankomt op 'gekke dingen'.
Uiteindelijk heb ik alles overwogen: inscannen van alle belangrijke documenten en rekeningen, kasboek bijhouden, beter gebruik van (meerdere) spaarrekeningen, enz. Maar nu na een aantal jaar van wonen op mezelf weet ik wat belangrijk is en niet. Het schrijven van dit verhaaltje heeft me waarschijnlijk nog wel meer tijd gekost dan het bijhouden van m'n spulleboel op maandelijkse basis, see my point?