Voutloos schreef op maandag 11 april 2005 @ 10:17:
@Jero... :Twee primes met dezelfde brandpuntafstand, identieke parameters en met alle omstandigheden hetzelfde hebben inderdaad dezelfde DoF (gelukkig wel, anders zou een van hen aan andere optische wetten onderhevig zijn

).
Ik zeg het zo overdreven duidelijk omdat je post te interpreteren is als "_alle_ primes hebben dezelfde DoF" wat uiteraard niet zo is.
toch zit ik de laatste tijd een beetje te worstelen met de regels van de DOF en of deze echt voor elke lens met "dezelfde" parameters gelijk is. Volgens mij niet namelijk.
Een lens werkt als volgt:
Een beeldpunt valt door de lens en wordt aan de andere kant op het brandpunt op het brandvlak geprojecteerd. Een beeld van een voorwerp is dus eigenlijk opgebouwd uit allemaal punten Ideaal gezien is zo'n punt oneindig klein, in de praktijk wordt de grootte eigenlijk bepaald door de grootte van het diafragma. Eigelijk is het dus geen punt, maar een cirkel.
In het brandvlak (het brandpunt van de lens) zijn die cirkels zodanig klein dat het voor het menselijk oog een punt wordt. Hierdoor zie je het als een scherp beeld.
Dit verklaart bijv. waarom een lens scherper is als je het diafragma kleiner maakt. Je maakt in principe de beeldcirkels kleiner.
De DOF werkt ook zo. De beeldpunten (cirkels) worden groter naarmate je verder uit het brandvlak gaat kijken.
A ----- B------- C
Stel je focust op punt B en neemt een groot diafragma , dan zal de geprojecteerde cirkel klein genoeg en daarmee voor het oog scherp zijn. De projecties van A en C liggen buiten het brandvlak. Het zijn in principe grotere cirkels en worden daardoor als onscherp ervaren.
Ga je nou weer je diafragma knijpen, dan wordt niet alleen de geprojecteerde cirkel van B kleiner, maar ook die van A en C. Hierdoor gaat je oog die punten als scherper ervaren en dus heb je een grotere DOF.
Nou komt de truuk. Niet elke prime lens met schijnbaar dezelfde parameters hoeft dezelfde fysieke diafragma opening en daarmee dezelfde DOF (bij dezelfde omstandingheden) te hebben.
Stel je hebt 2 prime lenzen van 500 mm en een f/waarde van f/2.8 (overdreven en misschien niet reeel, maar gewoon als voorbeeld)
De f/waarde staat eigenlijk voor de hoeveelheid licht die je kwijtraakt. Simpelweg gezegd voor een f/2.8 lens: je stopt er 1 eenheid licht in en er komt 1/ 2.8 eenheden aan licht uit.(transmissie)
In de theorie regel je dit alleen met de opening van je diafragma, maar in de praktijk niet.
Dat zou in de praktijk namelijk uitkomen op fysieke diafragma opening van 500/2.8 =(ongeveer) 180 mm.
Da's een behoorlijke opening en imho omt dit ook niet veel voor. Als een fabrikant dan toch zo'n lens zou produceren, zouden ze het oplossen door de licht niet alleen te regelen met het diafragma, maar ook door het licht (op de een of andere manier) in de lens te laten absorberen zodat de totale transmissie nog 1/ 2.8 is.
De ene lens kan dus best een wat grotere diafragma opening hebben en gewoon wat minder licht absorberen en de andere lens precies andersom. Daarmee zouden (als je uitgaat dat DOF veroorzaakt wordt door de grote van het diafragma en daarmee de beeldcirkels), dus best een andere DOF kunnen hebben.
Zo'n lens rekenprogramma kan imho dus hooguit een indicatie van de DOF voor een lens geven, maar nooit de DOF van een specifieke lens.
Wellicht zie ik iets over het hoofd en kan iemand mij daar op wijzen.
edit:
overigens ben ik de kennis over onmogelijke lensopeningen en transmissie ook pas een week lang rijk...
[Voor 17% gewijzigd door YellowCube op 11-04-2005 11:42]
My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world