Robbedoekse en wwillem presenteren u, de Xclef HD800 Review. Klik hier voor de specificaties. Tip: Wil je snel informatie vinden? Gebruik dan ctrl-f.
Inhoudsopgave
1) Inhoud doos
2) De eerste keer
3) Data-transfer
4) Afspelen muziek, menu, shuffle & playlist
5) Ogg? Codecs?
6) Geluidstest
7) Instellingen
8 ) Luisteren naar gemixte muziek
9) Tuner
10) Recording
11) Line out
12) Bootlogo & tekst lezen
13) Batterij
14) Welke speler moet ik nu kopen?
15) Waar kan ik de HD800 kopen?
16) Firmware
17) Bugs
18) Conclusie
19) Vragen: FAQ
1) Inhoud doos

Inhoud zonder netsnoer + adapter
• Uiteraard de Xclef HD800
• Beschermhoesje
• Oordopjes
• USB kabel
• Line in kabel
• Netsnoer + AC/DC adapter (100V/250V ~ 50-60Hz)
• Engelstalige handleiding
• Cdrom met drivers voor prehistorische Windows versies (98 & 2000). Voor Windows XP, 2003 en ME heb je geen drivers nodig.
De Line-In kabel kan gebruikt worden, voor het rechtstreeks opnemen en omzetten van muziek naar mp3. Bijvoorbeeld van een externe bron zoals een CD-Speler. Met de USB kabel (mini USB aan de playerzijde, gewone USB connector aan de PC zijde) zet je natuurlijk je bestanden over. De handleiding is Engelstalig, maar verder zeer helder geschreven op hier en daar enkele vertaalprobleempjes na.
2) De eerste keer

De zilverkleurige voorkant glimt al enthousiast
Voordat je de speler voor de eerste keer gebruikt, moet je hem eerst aan de oplader hangen. Gelukkig zit er zo'n twee meter snoer aan, zodat je met de oplader eraan ook nog redelijk mobiel bent.
Het opstarten van de speler gaat vrij snel. Met een lege harde schijf duurt het opstarten misschien 5 a 6 seconde. Eerst eens flinke stapel muziek op de harde schijf planten.
3) Data-transfer
Ik begin met 5,5GB aan trance overpompen. Binnen acht minuten is dit gepiept wat neerkomt op 11,66 MB/s. Uiteraard laten we ook nog een ATTO benchmark los op de harde schijf, om eens objectief de snelheid vast te kunnen stellen:

Hieruit blijkt de piek zelfs rond de 14MB per seconde te liggen. Is dat nu veel? Hiervoor moet je eerst iets weten over de harde schijf die erin zit. Dit is een 1,8 inch schijfje. 1,8 inch is 4,6 cm in diameter. Hoe kleiner de diameter, hoe langzamer de schijf. De HD800 is minstens twee keer zo snel als de concurrentie met 1,8 inch schijfjes. Maar, zijn voorganger, de HD500 had een 2,5 inch schijfje. Je raadt het waarschijnlijk al, de HD500 is iets sneller, maar het scheelt niet veel.
4) Afspelen muziek, menu, shuffle & playlist
Goed, we hebben onze collectie muziek overgezet, dus we kunnen nu eindelijk overgaan tot de essentie: het beluisteren. Wanneer we de speler opstarten komen we in de Root terecht. Met behulp van de menu-toets kunnen we schakelen tussen bijvoorbeeld lijstweergave en tree-view. Verdere instellingen zoals shuffle, aan & uitzetten van ID3 tags, repeat, enz kunnen in het setup-menu ingesteld worden.

De bediening is best duidelijk. Lang drukken op de menuknop brengt je naar het hoofdmenu van waaruit je kunt kiezen voor

Browser (afspelen van muziek),

Tuner (beluisteren van radio)
Text (lezen van textfiles)
en dergelijke meer. Hierbij moet ik wel nog even vermelden dat de reverse tijdsweergave niet goed werkt voor VBR MP3's.
Shuffle:
Voor het shuffelen kun je verschillende mogelijkheden instellen. Zet eerst shuffle aan en kies daarna bij repeat voor: Willekeurig een nummer uit:
• De totale collectie kiezen.
• Een directory kiezen.
• Alleen de subdirectory kiezen.
Hierbij wordt volgens mij bijgehouden welke je al gehad hebt. Je hoort nooit een nummer dubbel voordat je alle nummers gehad hebt. Het willekeurig kiezen is echt willekeurig. De ene keer springt ie van track 1 naar 21. De andere keer dat je opnieuw begint met shuffelen van 1 naar 22. Wanneer je niet opnieuw begint en bijvoorbeeld vier nummers luistert krijg je dezelfde volgorde.
Dus: De eerste keer zal het er bijvoorbeeld zo uitzien: 1,4,2,3 Daarna weer 1,4,2,3. Druk je op de stop en daarna op play bij nummer 1,3,4,2 en weer 1,3,4,2.

De Winamp playlist wordt perfect ondersteund, ook wanneer je in verschillende directories gaat werken. Er is wel een limiet aan de grote: Maximaal 100 nummers per playlist. Dit verschilt per firmware. Wanneer ik hier meer over weet, dan kun je dit bij het kopje firmware lezen.
Nog even een impressie van de buitenkant:


Spiegeltje spiegeltje aan de wand...

5) Ogg? codecs?
Wat is Ogg Vorbis nu weer? Dat vrij simpel: Om muziekbestanden kleiner te maken, wordt alle overbodige informatie eruit gegooid met een speciaal algorithme. Voorbeeld: Wanneer je een heel hard geluid hebt met een frequentie van 1 kHz en een heel zacht geluid bij 10 kHz, dan wordt dit laatste weggegooid omdat je dit toch niet hoort. Met nog veel meer van dat soort trucjes kun je een muziek bestand kleiner maken. Maar, wanneer je teveel informatie weg gooit, dan krijg je muziek met een slechte kwaliteit. Andersom: gooi je te weinig weg, dan houd je hele grote muziekbestanden over.
Wat je nu precies weggooit, ligt aan het algoritme wat je gebruikt (de codec) en hoe selectief je dit algoritme instelt (de kwaliteit, bijvoorbeeld het aantal kbps). Voor meer info kun je op HowStuffWorks kijken.
De Xclef HD800 kan vier verschillende soorten muziekbestanden aan:
• MP3:
+ Wijdverspreid
+ Klinkt goed op 192kbps.
- Hier zit patent op: je moet royalty's betalen wanneer je het commercieel gebruikt.
• Ogg Vorbis:
- Niet wijdverspreid: In opmars,
+ Beste kwaliteit / bestandsgrootte verhouding
. Klinkt zeer goed op quality vijf (160kbps)of zelfs zes (192kbps).
+ Licentievij
• WMA: De combinatie van bovenstaande nadelen:
- Niet wijdverspreid, wordt wel aangemoedigd door Microsoft.
- Redelijke kwaliteit, Ogg vorbis is uiteraard beter.
- Niet royalty vrij.
- Met DRM beveiligde bestanden zijn niet te kopiëren.
• Wave: Ongecodeerde muziek: Perfecte kwaliteit dus, maar een heel groot bestand. Wave wordt ondersteund vanaf firmware 8.005.
Voor het omzetten van cd's naar Ogg/mp3 heb je twee dingen nodig.
1) De codec zelf.
Ogg Vorbis codec
Lame mp3 codec
2) Een programma wat de muziek op de cd omzet in wave bestanden. Van de wave bestanden worden weer gecodeerde bestanden gemaakt met behulp van de codecs. Twee goede programma's (er zijn veel meer goede programma's):
ExactAudioCopy
Cdex
Ik raad zelf aan om cd's om te zetten in Ogg Vorbis op quality 5 of 6. Wil je het toch omzetten in mp3, gebruik dan Lame op 192kbps.
Je moet nooit gecodeerde muziek omzetten van de ene vorm naar de andere vorm. Lees hier waarom.
6) Geluidstest
Tijd voor de belangrijkste test: Hoe is het geluid?
wwillem: Voor het testen gebruik ik muziek van goede kwaliteit. Dus geen ranzig gecodeerde troep. Vervolgens is het geluid met de standaard oordopjes, met Sennheiser MX400 oordopjes en met een Sony koptelefoon getest.

Standaard oordopjes: Lijkt goed te klinken. Middentonen hoor je vrij goed. Helaas komen de bass frequenties slecht uit de verf. De hoge tonen mis ik voor een groot gedeelte en bij mooie vocals lijkt het wel alsof je iets hoort sissen. Bij het ultra foute, maar o zo gave nummer "Charly lownoise & mental theo - your smile" hoor je dit goed. Wanneer de vrouw zingt gaat er iets vet fout met die oordopjes. De standaard oordopjes zijn leuk voor in de trein of in de bus. Niet gebruiken wanneer je serieus van je muziek wilt genieten.
Sennheiser mx400: Kijk, dat is al een stuk beter. Er is weer bass
. Geen gesis bij stemmen, zo hoort het. Prachtig geluidje, misschien nog iets wat schel (maar dat heb je nu eenmaal met oordopjes). De echte audiofiel/expert mist hier ongetwijfeld nog wel wat, maar voor mij is dit redelijk goed.
Sony MDR-CD470: Een al wat oude koptelefoon, maar daarom zeker niet slechter. Met een koptelefoon heb je meestal minder last van omgevingsgeluid en kun je rustig luisteren. Met de sony klinkt het weer beter dan met de MX400.
Koss The plug: Deze oordopjes geven het beste geluidsresultaat. Bass is veel beter aanwezig dan bij de mx400. Let wel: Beter aanwezig, zoals het hoort. Er is geen sprake van bass boost. Het geluid is erg sprankelijk. Ik kan nu eindelijk goed het verschil horen tussen 128kbit mp3 en een 192kbit Ogg bestand en zo krijg je een indruk hoe de Xclef daadwerkelijk presteert. Ik raad deze oordopjes overigens af, omdat ze om de vijf minuten uit je oor komen zetten. Welke oordopjes dan goed zijn? Dat kun je hier lezen.

Met de equaliser kun je bijvoorbeeld de bass een extra boost geven. Ik gebruik zelf het liefst de neutrale instelling
Robbedoeske: Over de afspeelkwaliteit kan ik geen slecht woord kwijt. Aangesloten op een degelijke koptelefoon hoor ik geen verschil, met wanneer ik de liedjes op m'n pc afspeel. De meegeleverde oortjes zijn echter niet van topkwaliteit. Ze volstaan, en zijn imho niet slecht te noemen, maar echte bassen klinken vaak niet vol genoeg terwijl de hoge tonen soms wat schel klinken. Een song als 'O Fortuna' van Carl Orff klinkt dus niet optimaal, maar voor een gewone muziekliefhebber (geen audiofiel dus) die gewoon op de fiets/bus/tram wat muziek wil luisteren volstaan de oortjes imho. Ze zijn in ieder geval beter dan wat ik voorheen had. Bij een doodgewone popsong à la Titney Britney Spears zijn ze wat mij betreft voldoende. Al zul je het verschil met de kwaliteitsproducten wel merken natuurlijk.
Wanneer je graag zelf wilt oordelen over de kwaliteit, dan kom je straks vanzelf een paar samples tegen bij het kopje recording.
7) Instellingen
Tsjah, ik kan wel gaan opnoemen wat je allemaal voor gave functies hebt, maar je kan dit ook even zelf bekijken op onderstaande plaatjes.
De search functie:





8 ) Luisteren naar aan elkaar gemixte muziek
Zouden er nog gabs / pauzes zijn tussen verschillende nummers die eigelijk aan elkaar horen? Ik heb het voor je getest.
Van een cd heb ik een track gekozen en hier een ongecodeerd wave bestand van gemaakt. Deze is in twee delen gesplitst, deel 1 en deel 2. Van beide delen is een Mp3 file en een Ogg file gemaakt. Deze zijn op de Xclef afgespeeld en opgenomen met de computer.
Met behulp van CoolEdit96 heb ik het geluid opgenomen, waardoor je dus ook de stiltes tussen de verschillende delen opneemt. De pauze tussen de twee delen kun je dan heel makkelijk meten:


Mp3 heeft een kleine pauze van 0,2 seconde. Veel sneller zal het niet mogelijk zijn. Bij ogg loopt dit op tot 1 seconde, dit is dus wel een beetje jammer.
De pauzes kun je ook zelf beluisteren:
Bij Mp3
Bij Ogg Vorbis
Denk er bij het beluisteren wel aan dat er twee keer geëncodeerd is, waardoor er kwaliteitsverlies is. Dit is wel zo minimaal mogelijk, omdat ik twee keer exact dezelfde instellingen heb gekozen.
Het doorspoelen van grote mixen gaat nog steeds niet snel genoeg. 3 seconde wachten per minuut doorgespoelde muziek.
9) Tuner
Een van de extra features is de ingebouwde radio-tuner. Die gaan we dus ook uitgebreid testen.

Robbedoeske: Het automatisch scannen op zenders gaat al mis, slechts één zender wordt gevonden. Wanneer ik echter zelf de frequentie op 105.00 FM instel (die zender heeft een zendmast op 2km in vogelvlucht van hieruit) heb ik echter prima stereo ontvangst. Alle grote zenders die ik hier met m'n autoradio kan ontvangen krijg ik ook prima door op m'n XClef, dus dat zit wel verder wel goed voor zover ik kon testen
Wwillem: Wauw, deze tuner is wel wat beter dan de tuner van de hd500. Bij mij worden wel een hele stapel zenders gevonden met de autotune optie. Maar ik woon ook in de randstad, waar wat sterkere zenders staan. Weinig tot geen storing. Bij het volgende puntje kun je een voorbeeldje beluisteren hoe de radio klinkt.
10) Recording
Je kunt het volgende opnemen:
• Line in, druk op "rec" wanneer er een kabel in de line in zit.
• FM radio, druk op "rec" wanneer je radio luistert?
• Voice recording, druk op "rec" wanneer je geen radio luistert en geen kabel in de line in hebt.

Line in test file (ja ik ben Queen fan
).
FM radio test file
Voice recording test file
De ingebouwde microfoon is best goed. Vanaf een flinke afstand (2 meter) kun je hier nog goed mee opnemen.

11) Line out
Op de Xclef HD800 zit geen line out. Je kunt hiervoor gewoon de uitgang gebruiken die je ook gebruikt voor je koptelefoon. Ik heb hier ook twee samples van, zodat je meteen de kwaliteit kunt beoordelen:
Test file 1
Test file 2
De laatste file kun je gebruiken als je wilt weten waarom het gebruik van de standaard oordopjes niet zo'n goed plan is.
12) Bootlogo & tekst lezen
De XClef biedt verder nog enkele handigheidjes. Zo kun je textfiles meenemen en op het scherm van je speler lezen. Kan misschien handig zijn voor lyrics of boodschappenlijstjes? Al lijkt het me voor dat laatste nogal omslachtig
. Of misschien kun je ten allen tijde een tekstbestandje met je persoonlijke gegevens laten staan zodat de eerlijke vinder (wie verliest zo'n ding nou ?) je kan contacteren.

Gezellig bootlogo'tje
Ook kun je je eigen bootlogo erin plaatsen net zoals bij de HD-500. Veel nut heeft dit niet, je ziet het plaatje gedurende enkele seconden verschijnen tijdens het opstarten, maar leuk is het wel.
Deze plaatjes moeten een grote hebben van 160x105 in zwartwit (monochroom in paint, dus geen grijswaarden) als bootlogo gebruiken. Deze moet in de ROOT komen en LOGO.BMP heten. Via deze link kun je een uitgewerkt stappenplan vinden om zelf logo's te maken en puchelaar heeft een start gemaakt met een logo site.
13) Batterij
In de speler zit een 1550 mAh batterij en volgens de handleiding kun je hiermee 16 uur vooruit. Ik heb de speler niet open gemaakt (kost je je garantie) dus ik weet niet of de batterij goed vervangbaar is. Bij de HD500 was dit in ieder geval wel zo.
De praktijk leert ons dat de 16 uur speeltijd met een korreltje zout genomen moet worden. De speeltijd is afhankelijk van de firmware:
8.005: 11 uur
8.015: ?? uur
8.022: 12 uur
14) Welke speler moet ik nu kopen?
Wat kies je nu, de Xclef HD500, Xclef HD800, iRiver iHP1x0, Philips HDD100, Creative Zen of toch een Apple Ipod?
Dit hangt vooral af van je budget. De HD800 is zo duurder dan de HD500 vanwege de duurdere 1,8" harde schijf. Ik heb alleen ervaring met de twee Xclefs en die bevallen mij goed. Ik heb wel vrij grote handen, dus de oude HD500 lijkt nog iets lekkerder in de hand te liggen. Geen enkele speler is slecht te noemen. Lees wat reviews en maak je keus (zoek reviews bijvoorbeeld op via google: Xclef hd800 review).
Vergelijking ten opzichte van de HD800:
• HD500: Goedkoop, iets groter formaat, geen Ogg vorbis, wel afstandsbediening.
• Rio Karma: Erg nieuw! Geen afstandsbediening, wel Ogg Vorbis, wel Ogg Flac!, netwerkondersteuning, Kortere speeltijd, duurder, geen radio. Erg veel instellingen.
• iRiver iHP1x0: Wat duurder, ongeveer even groot als de HD800, wel afstandbediening, wel tuner, wel Ogg vorbis, Relatief trage harde schijf, iets mindere speeltijd.
• Philips HDD100: Goedkoop (voor 10 GB), kleiner, geen Ogg vorbis, geen radio. Vooruit spoelen gaat erg slecht. Batterij gaat kort mee, aparte software nodig.
• Creative Zen: Even groot als de HD500, goedkoop, geen Ogg, geen afstandsbediening, geen radio, aparte omslachtige software nodig.
• Apple: Klein, duur, geen Ogg, geen afstandsbediening, trage harde schijf, geen radio, aparte software nodig. Batterij problemen (oude generaties). Heeft een klok en spelletjes.

De HD800 is toch wat kleiner dan de HD500.
Voor meer info over deze spelers: hard diskbased mp3 speler topic. Gelieve in dat topic discussiëren of je wel of niet een Ipod gaat kopen
.
15) Waar kan ik de HD800 kopen?
Bij www.mp3cdspelers.nl: NL
Bij www.mmport.nl komt hij in april binnen: NL
Bij AdvancedMp3Players: UK
16) Firmware
Firmwares zijn op de Xclef Site te vinden. Je hoeft alleen de laatste firmware te kiezen, aangezien hier meteen alle voorgaande bugs in gerepareerd zijn. Niet onbelangrijk: In de voorgaande link staat precies hoe je moet updaten!
Soms na een firmware upgrade, wordt de inhoud van je harde schijf niet meer opnieuw gescanned voor nieuwe nummers. Verwijder de _SYS folder van je speler en restart de speler om dit op te lossen.
Firmware 8.123 is uit
Eén van de beste firmwares, naast 8.037. Vooral de VU meter is grappig en het aantal bestanden in een playlist is veel groter geworden. Bug: Je kan de effects LED niet meer uit zetten. Verder:
1. Supported ASF files as well as OGG/MP3/WMA/WAV
2. Supported maximum number of file/folder/text files
1) files : 10,000 -> 25,000
2) folders : 1,000 -> 2,000
3) text files : 100 -> 200
3. Added graphic effect (level meter) at the playing screen.
4. Better battery management inclusive of charging the player.
Firmware 8.037 is uit
Ik ervaar hem als zeer stabiel. Mijn instellingen ben ik hiermee nog nooit kwijt geraakt en de grootste bug is er uit: Het linker kanaal zit nu ook echt links
. Officiele verbeteringen:
1. Improvement of the compatibility with a remote control
2. Amend the right and left side audio output
3. Control the user's volume level
4. Improvement of the noise in recording
Firmware 8.022 is uit
* When transfering data (files) to the player, some files were not visible.
This was resolved.
* More stable management for power control.
Firmware 8.015 is uit
* Bouwt verder op 8.005.
Firmware 8.008 is uit.
* Improved stability (inderdaad zeg, ik heb nog totaal geen crash gehadsinds 8.008!)
* Volume stappen zijn veranderd.
* Speeltijd is korter. Ik heb er 12 uur mee vol gekregen. De low-battery indication komt nu eerder. Of beter gezegd: Te vroeg. Hij kan namelijk nog een paar uur door spelen met low-battery.
Firmware 8.005 is uit.
* Wave support toegevoegd
* Er staat nu netjes 18,6 GB als je boot ipv 19.1
17) Bugs
Heb je bugs gevonden, doneer ze dan in dit topic, dan post ik ze hier.
- Veel Ogg files achter elkaar afspelen gaat soms fout. Hij sprint halverwege naar een ander nummer (nog niet getest met nieuwe firmware).
- Soms na een firmware upgrade, wordt de inhoud van je harde schijf niet meer opnieuw gescanned voor nieuwe nummers. Verwijder de _SYS folder van je speler en restart de speler om dit op te lossen. Opgelost met nieuwe firmware.
- Bij MP3 VBR files werkt de tijdsaanduiding in reverse niet goed.
- Soms gaan de instellingen verloren bij het overzetten van data of het aankoppelen van de adapter. Kost je 2 min om het weer goed te zetten. De oorzaak is niet duidelijk. Verschilt ook per firmware. Opgelost met nieuwe firmware.
- Linker en rechter kanaal zijn omgewisseld! Opgelost met nieuwe firmware.
- Speler crashed heel soms. Alles lijkt heel langzaam te gaan, of er komt geen geluid meer uit de koptelefoon. Opgelost met nieuwe firmware.
- Er zijn berichten dat het maken van hele lange opnames via de line-in of microfoon soms fout gaan.
- Rare HDD-read errors bij 1 gebruiker.
Geen bug, maar wel vervelend:
- De tijdsbalk onderaan is weg (in vergelijking met de HD500).
- De sprong tussen twee ogg files duurt 1 seconde.
18) Conclusie
Robbedoeske:De HD-800 is zeker niet de goedkoopste speler op de markt, maar voor datgeld krijg je wel heel wat terug. Wie deze player aanschaft kan zich vermoedelijk best wel een paar uitstekende oortjes veroorloven, en krijgt dan ook een uitstekende geluidskwaliteit te horen. Met z'n ondersteuning voor OGG Vorbis, FM Tuner en directe encoding-mogelijkheden heeft ie bovendien nog enkele features die best wel bruikbaar zijn, in tegenstelling tot sommige andere extraatjes die soms als verkoopsargument gebruikt worden. Niet voor de spaarzame student misschien, maar voor wie het budget heeft z'n geld dubbel en dik waard.
Wwillem: De HD800 produceert erg goed geluid met andere oordopjes. De besturing is prima en het ontvangst van de radio is ook goed. Hij is wel een flink stuk duurder dan de HD500 en je hebt nog geen afstandsbediening, maar dit mag de pret niet drukken. Voor de extra kosten krijg je natuurlijk ook wat terug; hij is klein en heeft ondersteuning voor de beste muziek codering op dit moment: Ogg Vorbis.
Helaas is niet alles roze geur en maneschijn: De speler crasht soms en het af en toe skippen van Ogg Vorbis files is ook minder fijn. De grootste concurrent van de HD800, de iRiver iHP120 heeft vergelijkbare specificaties. Ik ben eigenlijk erg tevreden met de aanschaf van mijn mp3/ogg speler
.
Update:
Door de laatste firmware updates zijn de meeste bugs eruit gehaald. Het crashen is opgelost.
Samengevat:
- Tijdsbalk is weg (vergeleken met de HD500).
- Vrij prijzig.
- De vier knopjes aan de zijkant zijn lastig te bedienen op gevoel met het hoesje erover heen (maar er zitten wel lichtjes op voor als het donker is).
- Slechte standaard oordopjes.
- Crasht soms
- Ogg files worden af en toe geskipped.
+ Zeer goed geluid (met goede oordopjes).
+ Ogg Vorbis ondersteuning (naast mp3, wave en wma).
+ Veel intern geheugen (minstens 24 MB).
+ Klein formaat.
+ Goede tuner.
+ Opnemen mogelijk.
+ Heeeel veel opties (repeat, shuffle, bookmark enz).
+ Snelle harde schijf.
19) Vragen: FAQ
Q) Waar is de afstandsbediening
A) De afstandsbediening is los te koop voor €40,-. Wanneer je de speler er zelf bij besteld kosten ze €25,-.
Q) Waarom zie ik niks op m'n afstandsbediening
A) Je afstandsbediening heeft geen goede verbinding met je speler. Blaas even al het stof van de aansluitpunten. Leg het scherm van de AB niet in de zon, je zult dan namelijk niet meer kunnen zien wat er op staat voor een korte periode.
Q) Bouwt de HD800 nog iets van een database op met verschillende soorten muziek? Bijvoorbeeld aan de hand van de ID-3 tag
A) Nope, je mag je database zelf samenstellen. Bij mp3 spelers waarbij je speciale software nodig hebt kan dit vaak wel. Het kan handig zijn, maar het kost ook snelheid bij het kopieren.
Q) Ik stop nieuwe muziek op m'n speler, start de speler op en de HD800 ziet de nieuwe muziek niet. Waarom niet
A) Dit euvel wordt veroorzaakt door een bug in de nieuwe firmwares (8.008 en 8.015 in ieder geval). De oplossing is heel simpel: Nadat je nieuwe muziek op je mp3 speler hebt gezet, moet je even de _SYS folder verwijderen. Deze folder is verborgen/hidden. Hierin staat een lijst met alle muziek op je speler. Normaal werd deze altijd automatisch verwijderd, maar nu tijdelijk niet meer. Na het verwijderen wordt er altijd een nieuwe lijst aangemaakt.
Heb je verder nog vragen? Twijfel niet en stel ze hier.
Nog wat gezellige plaatjes:

Check die oneerlijke vergelijking
. De HD800 ligt iets lager dan de HD500.




Wanneer je bijvoorbeeld op de - knop drukt van volume omlaag, dan knippert het knopje even. Er zit namelijk een lampje onder.

Ik wil graag Robbedoeske bedanken voor zijn tekst bijdrage en Sm@llboy voor het nemen van de foto's en het gedeeltelijk bewerken ervan
.
Inhoudsopgave
1) Inhoud doos
2) De eerste keer
3) Data-transfer
4) Afspelen muziek, menu, shuffle & playlist
5) Ogg? Codecs?
6) Geluidstest
7) Instellingen
8 ) Luisteren naar gemixte muziek
9) Tuner
10) Recording
11) Line out
12) Bootlogo & tekst lezen
13) Batterij
14) Welke speler moet ik nu kopen?
15) Waar kan ik de HD800 kopen?
16) Firmware
17) Bugs
18) Conclusie
19) Vragen: FAQ
1) Inhoud doos

Inhoud zonder netsnoer + adapter
• Uiteraard de Xclef HD800
• Beschermhoesje
• Oordopjes
• USB kabel
• Line in kabel
• Netsnoer + AC/DC adapter (100V/250V ~ 50-60Hz)
• Engelstalige handleiding
• Cdrom met drivers voor prehistorische Windows versies (98 & 2000). Voor Windows XP, 2003 en ME heb je geen drivers nodig.
De Line-In kabel kan gebruikt worden, voor het rechtstreeks opnemen en omzetten van muziek naar mp3. Bijvoorbeeld van een externe bron zoals een CD-Speler. Met de USB kabel (mini USB aan de playerzijde, gewone USB connector aan de PC zijde) zet je natuurlijk je bestanden over. De handleiding is Engelstalig, maar verder zeer helder geschreven op hier en daar enkele vertaalprobleempjes na.
2) De eerste keer

De zilverkleurige voorkant glimt al enthousiast
Voordat je de speler voor de eerste keer gebruikt, moet je hem eerst aan de oplader hangen. Gelukkig zit er zo'n twee meter snoer aan, zodat je met de oplader eraan ook nog redelijk mobiel bent.
Het opstarten van de speler gaat vrij snel. Met een lege harde schijf duurt het opstarten misschien 5 a 6 seconde. Eerst eens flinke stapel muziek op de harde schijf planten.
3) Data-transfer
Ik begin met 5,5GB aan trance overpompen. Binnen acht minuten is dit gepiept wat neerkomt op 11,66 MB/s. Uiteraard laten we ook nog een ATTO benchmark los op de harde schijf, om eens objectief de snelheid vast te kunnen stellen:

Hieruit blijkt de piek zelfs rond de 14MB per seconde te liggen. Is dat nu veel? Hiervoor moet je eerst iets weten over de harde schijf die erin zit. Dit is een 1,8 inch schijfje. 1,8 inch is 4,6 cm in diameter. Hoe kleiner de diameter, hoe langzamer de schijf. De HD800 is minstens twee keer zo snel als de concurrentie met 1,8 inch schijfjes. Maar, zijn voorganger, de HD500 had een 2,5 inch schijfje. Je raadt het waarschijnlijk al, de HD500 is iets sneller, maar het scheelt niet veel.
4) Afspelen muziek, menu, shuffle & playlist
Goed, we hebben onze collectie muziek overgezet, dus we kunnen nu eindelijk overgaan tot de essentie: het beluisteren. Wanneer we de speler opstarten komen we in de Root terecht. Met behulp van de menu-toets kunnen we schakelen tussen bijvoorbeeld lijstweergave en tree-view. Verdere instellingen zoals shuffle, aan & uitzetten van ID3 tags, repeat, enz kunnen in het setup-menu ingesteld worden.

De bediening is best duidelijk. Lang drukken op de menuknop brengt je naar het hoofdmenu van waaruit je kunt kiezen voor

Browser (afspelen van muziek),

Tuner (beluisteren van radio)
Text (lezen van textfiles)
en dergelijke meer. Hierbij moet ik wel nog even vermelden dat de reverse tijdsweergave niet goed werkt voor VBR MP3's.
Shuffle:
Voor het shuffelen kun je verschillende mogelijkheden instellen. Zet eerst shuffle aan en kies daarna bij repeat voor: Willekeurig een nummer uit:
• De totale collectie kiezen.
• Een directory kiezen.
• Alleen de subdirectory kiezen.
Hierbij wordt volgens mij bijgehouden welke je al gehad hebt. Je hoort nooit een nummer dubbel voordat je alle nummers gehad hebt. Het willekeurig kiezen is echt willekeurig. De ene keer springt ie van track 1 naar 21. De andere keer dat je opnieuw begint met shuffelen van 1 naar 22. Wanneer je niet opnieuw begint en bijvoorbeeld vier nummers luistert krijg je dezelfde volgorde.
Dus: De eerste keer zal het er bijvoorbeeld zo uitzien: 1,4,2,3 Daarna weer 1,4,2,3. Druk je op de stop en daarna op play bij nummer 1,3,4,2 en weer 1,3,4,2.

De Winamp playlist wordt perfect ondersteund, ook wanneer je in verschillende directories gaat werken. Er is wel een limiet aan de grote: Maximaal 100 nummers per playlist. Dit verschilt per firmware. Wanneer ik hier meer over weet, dan kun je dit bij het kopje firmware lezen.
Nog even een impressie van de buitenkant:


Spiegeltje spiegeltje aan de wand...

5) Ogg? codecs?
Wat is Ogg Vorbis nu weer? Dat vrij simpel: Om muziekbestanden kleiner te maken, wordt alle overbodige informatie eruit gegooid met een speciaal algorithme. Voorbeeld: Wanneer je een heel hard geluid hebt met een frequentie van 1 kHz en een heel zacht geluid bij 10 kHz, dan wordt dit laatste weggegooid omdat je dit toch niet hoort. Met nog veel meer van dat soort trucjes kun je een muziek bestand kleiner maken. Maar, wanneer je teveel informatie weg gooit, dan krijg je muziek met een slechte kwaliteit. Andersom: gooi je te weinig weg, dan houd je hele grote muziekbestanden over.
Wat je nu precies weggooit, ligt aan het algoritme wat je gebruikt (de codec) en hoe selectief je dit algoritme instelt (de kwaliteit, bijvoorbeeld het aantal kbps). Voor meer info kun je op HowStuffWorks kijken.
De Xclef HD800 kan vier verschillende soorten muziekbestanden aan:
• MP3:
+ Wijdverspreid
+ Klinkt goed op 192kbps.
- Hier zit patent op: je moet royalty's betalen wanneer je het commercieel gebruikt.
• Ogg Vorbis:
- Niet wijdverspreid: In opmars,
+ Beste kwaliteit / bestandsgrootte verhouding
+ Licentievij
• WMA: De combinatie van bovenstaande nadelen:
- Niet wijdverspreid, wordt wel aangemoedigd door Microsoft.
- Redelijke kwaliteit, Ogg vorbis is uiteraard beter.
- Niet royalty vrij.
- Met DRM beveiligde bestanden zijn niet te kopiëren.
• Wave: Ongecodeerde muziek: Perfecte kwaliteit dus, maar een heel groot bestand. Wave wordt ondersteund vanaf firmware 8.005.
Voor het omzetten van cd's naar Ogg/mp3 heb je twee dingen nodig.
1) De codec zelf.
Ogg Vorbis codec
Lame mp3 codec
2) Een programma wat de muziek op de cd omzet in wave bestanden. Van de wave bestanden worden weer gecodeerde bestanden gemaakt met behulp van de codecs. Twee goede programma's (er zijn veel meer goede programma's):
ExactAudioCopy
Cdex
Ik raad zelf aan om cd's om te zetten in Ogg Vorbis op quality 5 of 6. Wil je het toch omzetten in mp3, gebruik dan Lame op 192kbps.
Je moet nooit gecodeerde muziek omzetten van de ene vorm naar de andere vorm. Lees hier waarom.
6) Geluidstest
Tijd voor de belangrijkste test: Hoe is het geluid?
wwillem: Voor het testen gebruik ik muziek van goede kwaliteit. Dus geen ranzig gecodeerde troep. Vervolgens is het geluid met de standaard oordopjes, met Sennheiser MX400 oordopjes en met een Sony koptelefoon getest.

Standaard oordopjes: Lijkt goed te klinken. Middentonen hoor je vrij goed. Helaas komen de bass frequenties slecht uit de verf. De hoge tonen mis ik voor een groot gedeelte en bij mooie vocals lijkt het wel alsof je iets hoort sissen. Bij het ultra foute, maar o zo gave nummer "Charly lownoise & mental theo - your smile" hoor je dit goed. Wanneer de vrouw zingt gaat er iets vet fout met die oordopjes. De standaard oordopjes zijn leuk voor in de trein of in de bus. Niet gebruiken wanneer je serieus van je muziek wilt genieten.
Sennheiser mx400: Kijk, dat is al een stuk beter. Er is weer bass
Sony MDR-CD470: Een al wat oude koptelefoon, maar daarom zeker niet slechter. Met een koptelefoon heb je meestal minder last van omgevingsgeluid en kun je rustig luisteren. Met de sony klinkt het weer beter dan met de MX400.
Koss The plug: Deze oordopjes geven het beste geluidsresultaat. Bass is veel beter aanwezig dan bij de mx400. Let wel: Beter aanwezig, zoals het hoort. Er is geen sprake van bass boost. Het geluid is erg sprankelijk. Ik kan nu eindelijk goed het verschil horen tussen 128kbit mp3 en een 192kbit Ogg bestand en zo krijg je een indruk hoe de Xclef daadwerkelijk presteert. Ik raad deze oordopjes overigens af, omdat ze om de vijf minuten uit je oor komen zetten. Welke oordopjes dan goed zijn? Dat kun je hier lezen.

Met de equaliser kun je bijvoorbeeld de bass een extra boost geven. Ik gebruik zelf het liefst de neutrale instelling
Robbedoeske: Over de afspeelkwaliteit kan ik geen slecht woord kwijt. Aangesloten op een degelijke koptelefoon hoor ik geen verschil, met wanneer ik de liedjes op m'n pc afspeel. De meegeleverde oortjes zijn echter niet van topkwaliteit. Ze volstaan, en zijn imho niet slecht te noemen, maar echte bassen klinken vaak niet vol genoeg terwijl de hoge tonen soms wat schel klinken. Een song als 'O Fortuna' van Carl Orff klinkt dus niet optimaal, maar voor een gewone muziekliefhebber (geen audiofiel dus) die gewoon op de fiets/bus/tram wat muziek wil luisteren volstaan de oortjes imho. Ze zijn in ieder geval beter dan wat ik voorheen had. Bij een doodgewone popsong à la Titney Britney Spears zijn ze wat mij betreft voldoende. Al zul je het verschil met de kwaliteitsproducten wel merken natuurlijk.
Wanneer je graag zelf wilt oordelen over de kwaliteit, dan kom je straks vanzelf een paar samples tegen bij het kopje recording.
7) Instellingen
Tsjah, ik kan wel gaan opnoemen wat je allemaal voor gave functies hebt, maar je kan dit ook even zelf bekijken op onderstaande plaatjes.
De search functie:





8 ) Luisteren naar aan elkaar gemixte muziek
Zouden er nog gabs / pauzes zijn tussen verschillende nummers die eigelijk aan elkaar horen? Ik heb het voor je getest.
Van een cd heb ik een track gekozen en hier een ongecodeerd wave bestand van gemaakt. Deze is in twee delen gesplitst, deel 1 en deel 2. Van beide delen is een Mp3 file en een Ogg file gemaakt. Deze zijn op de Xclef afgespeeld en opgenomen met de computer.
Met behulp van CoolEdit96 heb ik het geluid opgenomen, waardoor je dus ook de stiltes tussen de verschillende delen opneemt. De pauze tussen de twee delen kun je dan heel makkelijk meten:


Mp3 heeft een kleine pauze van 0,2 seconde. Veel sneller zal het niet mogelijk zijn. Bij ogg loopt dit op tot 1 seconde, dit is dus wel een beetje jammer.
De pauzes kun je ook zelf beluisteren:
Bij Mp3
Bij Ogg Vorbis
Denk er bij het beluisteren wel aan dat er twee keer geëncodeerd is, waardoor er kwaliteitsverlies is. Dit is wel zo minimaal mogelijk, omdat ik twee keer exact dezelfde instellingen heb gekozen.
Het doorspoelen van grote mixen gaat nog steeds niet snel genoeg. 3 seconde wachten per minuut doorgespoelde muziek.
9) Tuner
Een van de extra features is de ingebouwde radio-tuner. Die gaan we dus ook uitgebreid testen.

Robbedoeske: Het automatisch scannen op zenders gaat al mis, slechts één zender wordt gevonden. Wanneer ik echter zelf de frequentie op 105.00 FM instel (die zender heeft een zendmast op 2km in vogelvlucht van hieruit) heb ik echter prima stereo ontvangst. Alle grote zenders die ik hier met m'n autoradio kan ontvangen krijg ik ook prima door op m'n XClef, dus dat zit wel verder wel goed voor zover ik kon testen
Wwillem: Wauw, deze tuner is wel wat beter dan de tuner van de hd500. Bij mij worden wel een hele stapel zenders gevonden met de autotune optie. Maar ik woon ook in de randstad, waar wat sterkere zenders staan. Weinig tot geen storing. Bij het volgende puntje kun je een voorbeeldje beluisteren hoe de radio klinkt.
10) Recording
Je kunt het volgende opnemen:
• Line in, druk op "rec" wanneer er een kabel in de line in zit.
• FM radio, druk op "rec" wanneer je radio luistert?
• Voice recording, druk op "rec" wanneer je geen radio luistert en geen kabel in de line in hebt.

Line in test file (ja ik ben Queen fan
FM radio test file
Voice recording test file
De ingebouwde microfoon is best goed. Vanaf een flinke afstand (2 meter) kun je hier nog goed mee opnemen.

11) Line out
Op de Xclef HD800 zit geen line out. Je kunt hiervoor gewoon de uitgang gebruiken die je ook gebruikt voor je koptelefoon. Ik heb hier ook twee samples van, zodat je meteen de kwaliteit kunt beoordelen:
Test file 1
Test file 2
De laatste file kun je gebruiken als je wilt weten waarom het gebruik van de standaard oordopjes niet zo'n goed plan is.
12) Bootlogo & tekst lezen
De XClef biedt verder nog enkele handigheidjes. Zo kun je textfiles meenemen en op het scherm van je speler lezen. Kan misschien handig zijn voor lyrics of boodschappenlijstjes? Al lijkt het me voor dat laatste nogal omslachtig

Gezellig bootlogo'tje
Ook kun je je eigen bootlogo erin plaatsen net zoals bij de HD-500. Veel nut heeft dit niet, je ziet het plaatje gedurende enkele seconden verschijnen tijdens het opstarten, maar leuk is het wel.
Deze plaatjes moeten een grote hebben van 160x105 in zwartwit (monochroom in paint, dus geen grijswaarden) als bootlogo gebruiken. Deze moet in de ROOT komen en LOGO.BMP heten. Via deze link kun je een uitgewerkt stappenplan vinden om zelf logo's te maken en puchelaar heeft een start gemaakt met een logo site.
13) Batterij
In de speler zit een 1550 mAh batterij en volgens de handleiding kun je hiermee 16 uur vooruit. Ik heb de speler niet open gemaakt (kost je je garantie) dus ik weet niet of de batterij goed vervangbaar is. Bij de HD500 was dit in ieder geval wel zo.
De praktijk leert ons dat de 16 uur speeltijd met een korreltje zout genomen moet worden. De speeltijd is afhankelijk van de firmware:
8.005: 11 uur
8.015: ?? uur
8.022: 12 uur
14) Welke speler moet ik nu kopen?
Wat kies je nu, de Xclef HD500, Xclef HD800, iRiver iHP1x0, Philips HDD100, Creative Zen of toch een Apple Ipod?
Dit hangt vooral af van je budget. De HD800 is zo duurder dan de HD500 vanwege de duurdere 1,8" harde schijf. Ik heb alleen ervaring met de twee Xclefs en die bevallen mij goed. Ik heb wel vrij grote handen, dus de oude HD500 lijkt nog iets lekkerder in de hand te liggen. Geen enkele speler is slecht te noemen. Lees wat reviews en maak je keus (zoek reviews bijvoorbeeld op via google: Xclef hd800 review).
Vergelijking ten opzichte van de HD800:
• HD500: Goedkoop, iets groter formaat, geen Ogg vorbis, wel afstandsbediening.
• Rio Karma: Erg nieuw! Geen afstandsbediening, wel Ogg Vorbis, wel Ogg Flac!, netwerkondersteuning, Kortere speeltijd, duurder, geen radio. Erg veel instellingen.
• iRiver iHP1x0: Wat duurder, ongeveer even groot als de HD800, wel afstandbediening, wel tuner, wel Ogg vorbis, Relatief trage harde schijf, iets mindere speeltijd.
• Philips HDD100: Goedkoop (voor 10 GB), kleiner, geen Ogg vorbis, geen radio. Vooruit spoelen gaat erg slecht. Batterij gaat kort mee, aparte software nodig.
• Creative Zen: Even groot als de HD500, goedkoop, geen Ogg, geen afstandsbediening, geen radio, aparte omslachtige software nodig.
• Apple: Klein, duur, geen Ogg, geen afstandsbediening, trage harde schijf, geen radio, aparte software nodig. Batterij problemen (oude generaties). Heeft een klok en spelletjes.

De HD800 is toch wat kleiner dan de HD500.
Voor meer info over deze spelers: hard diskbased mp3 speler topic. Gelieve in dat topic discussiëren of je wel of niet een Ipod gaat kopen

15) Waar kan ik de HD800 kopen?
Bij www.mp3cdspelers.nl: NL
Bij www.mmport.nl komt hij in april binnen: NL
Bij AdvancedMp3Players: UK
16) Firmware
Firmwares zijn op de Xclef Site te vinden. Je hoeft alleen de laatste firmware te kiezen, aangezien hier meteen alle voorgaande bugs in gerepareerd zijn. Niet onbelangrijk: In de voorgaande link staat precies hoe je moet updaten!
Soms na een firmware upgrade, wordt de inhoud van je harde schijf niet meer opnieuw gescanned voor nieuwe nummers. Verwijder de _SYS folder van je speler en restart de speler om dit op te lossen.
Firmware 8.123 is uit
Eén van de beste firmwares, naast 8.037. Vooral de VU meter is grappig en het aantal bestanden in een playlist is veel groter geworden. Bug: Je kan de effects LED niet meer uit zetten. Verder:
1. Supported ASF files as well as OGG/MP3/WMA/WAV
2. Supported maximum number of file/folder/text files
1) files : 10,000 -> 25,000
2) folders : 1,000 -> 2,000
3) text files : 100 -> 200
3. Added graphic effect (level meter) at the playing screen.
4. Better battery management inclusive of charging the player.
Firmware 8.037 is uit
Ik ervaar hem als zeer stabiel. Mijn instellingen ben ik hiermee nog nooit kwijt geraakt en de grootste bug is er uit: Het linker kanaal zit nu ook echt links
1. Improvement of the compatibility with a remote control
2. Amend the right and left side audio output
3. Control the user's volume level
4. Improvement of the noise in recording
Firmware 8.022 is uit
* When transfering data (files) to the player, some files were not visible.
This was resolved.
* More stable management for power control.
Firmware 8.015 is uit
* Bouwt verder op 8.005.
Firmware 8.008 is uit.
* Improved stability (inderdaad zeg, ik heb nog totaal geen crash gehadsinds 8.008!)
* Volume stappen zijn veranderd.
* Speeltijd is korter. Ik heb er 12 uur mee vol gekregen. De low-battery indication komt nu eerder. Of beter gezegd: Te vroeg. Hij kan namelijk nog een paar uur door spelen met low-battery.
Firmware 8.005 is uit.
* Wave support toegevoegd
* Er staat nu netjes 18,6 GB als je boot ipv 19.1
17) Bugs
Heb je bugs gevonden, doneer ze dan in dit topic, dan post ik ze hier.
- Veel Ogg files achter elkaar afspelen gaat soms fout. Hij sprint halverwege naar een ander nummer (nog niet getest met nieuwe firmware).
- Soms na een firmware upgrade, wordt de inhoud van je harde schijf niet meer opnieuw gescanned voor nieuwe nummers. Verwijder de _SYS folder van je speler en restart de speler om dit op te lossen. Opgelost met nieuwe firmware.
- Bij MP3 VBR files werkt de tijdsaanduiding in reverse niet goed.
- Soms gaan de instellingen verloren bij het overzetten van data of het aankoppelen van de adapter. Kost je 2 min om het weer goed te zetten. De oorzaak is niet duidelijk. Verschilt ook per firmware. Opgelost met nieuwe firmware.
- Linker en rechter kanaal zijn omgewisseld! Opgelost met nieuwe firmware.
- Speler crashed heel soms. Alles lijkt heel langzaam te gaan, of er komt geen geluid meer uit de koptelefoon. Opgelost met nieuwe firmware.
- Er zijn berichten dat het maken van hele lange opnames via de line-in of microfoon soms fout gaan.
- Rare HDD-read errors bij 1 gebruiker.
Geen bug, maar wel vervelend:
- De tijdsbalk onderaan is weg (in vergelijking met de HD500).
- De sprong tussen twee ogg files duurt 1 seconde.
18) Conclusie
Robbedoeske:De HD-800 is zeker niet de goedkoopste speler op de markt, maar voor datgeld krijg je wel heel wat terug. Wie deze player aanschaft kan zich vermoedelijk best wel een paar uitstekende oortjes veroorloven, en krijgt dan ook een uitstekende geluidskwaliteit te horen. Met z'n ondersteuning voor OGG Vorbis, FM Tuner en directe encoding-mogelijkheden heeft ie bovendien nog enkele features die best wel bruikbaar zijn, in tegenstelling tot sommige andere extraatjes die soms als verkoopsargument gebruikt worden. Niet voor de spaarzame student misschien, maar voor wie het budget heeft z'n geld dubbel en dik waard.
Wwillem: De HD800 produceert erg goed geluid met andere oordopjes. De besturing is prima en het ontvangst van de radio is ook goed. Hij is wel een flink stuk duurder dan de HD500 en je hebt nog geen afstandsbediening, maar dit mag de pret niet drukken. Voor de extra kosten krijg je natuurlijk ook wat terug; hij is klein en heeft ondersteuning voor de beste muziek codering op dit moment: Ogg Vorbis.
Helaas is niet alles roze geur en maneschijn: De speler crasht soms en het af en toe skippen van Ogg Vorbis files is ook minder fijn. De grootste concurrent van de HD800, de iRiver iHP120 heeft vergelijkbare specificaties. Ik ben eigenlijk erg tevreden met de aanschaf van mijn mp3/ogg speler
Update:
Door de laatste firmware updates zijn de meeste bugs eruit gehaald. Het crashen is opgelost.
Samengevat:
- Tijdsbalk is weg (vergeleken met de HD500).
- Vrij prijzig.
- De vier knopjes aan de zijkant zijn lastig te bedienen op gevoel met het hoesje erover heen (maar er zitten wel lichtjes op voor als het donker is).
- Slechte standaard oordopjes.
- Crasht soms
- Ogg files worden af en toe geskipped.
+ Zeer goed geluid (met goede oordopjes).
+ Ogg Vorbis ondersteuning (naast mp3, wave en wma).
+ Veel intern geheugen (minstens 24 MB).
+ Klein formaat.
+ Goede tuner.
+ Opnemen mogelijk.
+ Heeeel veel opties (repeat, shuffle, bookmark enz).
+ Snelle harde schijf.
19) Vragen: FAQ
Q) Waar is de afstandsbediening
A) De afstandsbediening is los te koop voor €40,-. Wanneer je de speler er zelf bij besteld kosten ze €25,-.
Q) Waarom zie ik niks op m'n afstandsbediening
A) Je afstandsbediening heeft geen goede verbinding met je speler. Blaas even al het stof van de aansluitpunten. Leg het scherm van de AB niet in de zon, je zult dan namelijk niet meer kunnen zien wat er op staat voor een korte periode.
Q) Bouwt de HD800 nog iets van een database op met verschillende soorten muziek? Bijvoorbeeld aan de hand van de ID-3 tag
A) Nope, je mag je database zelf samenstellen. Bij mp3 spelers waarbij je speciale software nodig hebt kan dit vaak wel. Het kan handig zijn, maar het kost ook snelheid bij het kopieren.
Q) Ik stop nieuwe muziek op m'n speler, start de speler op en de HD800 ziet de nieuwe muziek niet. Waarom niet
A) Dit euvel wordt veroorzaakt door een bug in de nieuwe firmwares (8.008 en 8.015 in ieder geval). De oplossing is heel simpel: Nadat je nieuwe muziek op je mp3 speler hebt gezet, moet je even de _SYS folder verwijderen. Deze folder is verborgen/hidden. Hierin staat een lijst met alle muziek op je speler. Normaal werd deze altijd automatisch verwijderd, maar nu tijdelijk niet meer. Na het verwijderen wordt er altijd een nieuwe lijst aangemaakt.
Heb je verder nog vragen? Twijfel niet en stel ze hier.
Nog wat gezellige plaatjes:

Check die oneerlijke vergelijking




Wanneer je bijvoorbeeld op de - knop drukt van volume omlaag, dan knippert het knopje even. Er zit namelijk een lampje onder.

Ik wil graag Robbedoeske bedanken voor zijn tekst bijdrage en Sm@llboy voor het nemen van de foto's en het gedeeltelijk bewerken ervan
[ Voor 65% gewijzigd door dr snuggles op 21-07-2004 15:07 ]