guus.assmann schreef op maandag 16 augustus 2010 @ 12:18:
@Flitspaal.
Dat stopcontact zo naast de wasbak mag inderdaad niet. (NEN 1010, tijdelijk vochtige ruimten)
Het moet zodanig ver van de wasbak zitten, dat een apparaat met ingestoken stekker niet meer in de wasbak kan vallen. ((1m50 als ik me goed herinner, een kabel is meestal 1m20)
Als je alleen maar kleine dingen wil aansluiten, is het aan te raden om er een scheerstopcontact van te maken.
Dan is het niet meer gevaarlijk.
@JAN-B
Bij ons lichtnet is in het transformator-huisje de nulleider aan aarde doorverbonden.
Daarom staat er altijd spanning tussen fase en beide, nul en aarde.
Bij een "zwevend net" is er geen doorverbinding.
Dit is natuurlijk alleen van toepassing als er geen aarding-set nodig is.
Volgens mij klopt de volgende omschrijving aardig, ik heb hier even geen nen1010 om de boel te checken (
BRON: GAMMA.COM!, daar hebben ze ook een mooi foldertje waar de regels met plaatjes verduidelijkt worden.) Buiten zone 2 mag je dus gewoon een geaard stopcontact plaatsen. Dat is dus bij een afstand groter dan 60cm van douche/bad etc.
Elektra in de badkamer
Water en elektriciteit gaan niet samen. Daarom worden aan elektra in vochtige ruimtes zoals de badkamer extra eisen gesteld. Vooral als de elektrische installatie in uw huis niet voorzien is van een aardlekschakelaar. Deze beschrijving gaat met name over de eisen aan vochtige ruimtes overeenkomstig de NEN-1010 van 2007.
1. Geen aardlekschakelaar
Als uw huis niet beveiligd is met een aardlekschakelaar, dan gelden voor de badkamer de volgende eisen:
■Alle waterleidingen en metalen delen van de vloer (Lewis platen), badkuip, douche, CV en dergelijke moeten afzonderlijk geaard zijn (blanke aardedraad).
■In de badkamer mag zich geen stopcontact bevinden, behalve een speciaal beveiligd ‘scheerstopcontact', op minimaal 60 cm afstand (hemelsbreed) van een kraan.
■Gewone schakelaars en dimmers moeten zich buiten de badkamer bevinden.
■Een hooggeplaatste trekschakelaar (voor de wasmachine) is toegestaan, mits deze op 2,5 m hoogte zit en minimaal 60 cm verwijderd is van badkuip, douche en wastafel.
■Alle lampen moeten waterdicht en geaard of dubbel geïsoleerd zijn.
■Zwakstroom (12, 24 volt) halogeenspotjes zijn toegestaan, mits de transformator zich buiten de badkamer bevindt.
■220V-apparaten (föhn, elektrische kachel, radio of tv, enz.) mogen niet in de badkamer worden gebruikt.
2. Wel een aardlekschakelaar*
Is uw elektrische installatie beveiligd met een aardlekschakelaar < 30 mA, dan geldt voor de badkamer de volgende zonering:
■Zone 0 = Directe omgeving van het bad en van de douchebak.
■Zone 1 = Bij een bad en bij een douchecabine, de ruimte boven het bad en boven de douchebak tot een hoogte van 2,60 m. Bij een douchekop zonder douchecabine, een straal van 1,20 m rondom de douchekop.
■Zone 2 = Ruimte van 60 cm naast het bad of de douchecabine tot een hoogte van 2,60 m. Bij een douchekop zonder douchecabine is er geen zone 2.
In zone 0 mag alleen elektrische apparatuur in vaste opstelling worden gebruikt, met ten hoogste 12V-wisselspanning of 30V-gelijkspanning. Deze elektrische apparatuur moet voldoen aan de beschermingsklasse IPX7.
In zone 1 mag alleen elektrische apparatuur worden gebruikt, met ten hoogste 25V-wisselspanning of 60V-gelijkspanning. Deze elektrische apparatuur moet voldoen aan de beschermingsklasse IPX4.
In zone 2 mag alleen elektrische apparatuur worden gebruikt, met ten hoogste 25V-wisselspanning of 60V-gelijkspanning resp. scheerwandcontactdozen volgens NEN-EN-IEC 61558-2-5. Deze elektrische apparatuur moet voldoen aan de beschermingsklasse IPX4.
In de rest van de badkamer mag 230-volt-apparatuur met randaarde worden gebruikt. Verder geldt de volgende regel:
Alle waterleidingen en metalen delen van de vloer (Lewis platen), badkuip, douche, CV en dergelijke moeten afzonderlijk beveiligd zijn met een (blanke) aardedraad.