Drardollan schreef op zaterdag 26 april 2025 @ 17:01:
[...]
Dat is ook niet zo zwart wit, want in feite moet je ook de productie/transport/installatie/afvoer meenemen van panelen en de omvormer. Nu is dat verwaarloosbaar laag op 25 jaar, maar als je het echt goed wil doen

Ik vind dat inderdaad een zwak argument, dat is echt een druppel op een gloeiende plaat. Bovenal: bij brandstoffen wordt het transport en de installatie ook niet verrekend. De grond van een oud pompstation is lang onbewoonbaar.
Ja, ja... Voor zonnepanelen ben je dan weer grotendeels afhankelijk van China. Dat is ook niet al te best natuurlijk. En alles is met elkaar verweven uiteindelijk.
Panelen produceren we gewoon in de EU en zijn we niet afhankelijk.
Maar het allerbelangrijkste is dat, zelfs bij Chinese panelen, om je te realiseren dat je voor zonnepanelen slechts 1x iets hoeft te importeren voor zo'n 10.000 tot 20.000 kWh. Dit geldt ook voor batterijen etc.
Bij brandstof blijf je 25 jaar doorlopend importeren, en ben je afhankelijk van prijs, die door inflatie gegarandeerd stijgt. Als je het grote plaatje probeert te zien is het heel duidelijk waarom het minder erg is om een paneel of batterij te importeren, dan aan de oliepomp te blijven hangen.
Maar dan moet je niet op gewicht gaan belasten, zoals in dit topic ook al meermaals terecht is opgemerkt. Van oudsher was gewicht een goede maatstaf (zwaarder = groter = meer vervuilend/meer slijtage aan de wegen) die makkelijk te vergelijken was, maar die tijd is geweest.
Dat is ook precies wat ik al een lange tijd op Tweakers zeg: gewicht is een achterlijke graadmeter anno de 21e eeuw. En oppervlakte is dat net zo goed.
Slijtage aan de wegen is veelvuldig weerlegd. Wegen slijten (met ons klimaat) sowieso al door vorst en strooizout, sneller dan door gewicht.
Bovenal: ondertussen betaalt een vrachtwagen van 20.000kg minder MRB dan een modale Golf aan MRB. Het is totale kolder dat een auto van 1400kg 'meer' het wegdek slijt dan een auto van 1300kg, maar dat een 20.000kg voertuig buiten schot blijft.
En ik kan je nu al vertellen dat vrachtwagens straks onder de nieuwe regels niet op hun volledige oppervlakte getaxeerd gaan worden.
Het hoofdprobleem is dat nergens anders in de Westerse samenleving dit soort eigenschappen in een houderschapsbelasting taxeert. En auto's moet je bouwen op grote schaal om ze betaalbaar te houden. Produceren voor een kleine afzetmarkt als Nederland alleen is dus onhaalbaar. En dus kan een consument uiteindelijk niet een slimme keuze maken.
Helaas gaat de Nederlandse burger dan wijzen naar 'Brussel' dat 'de regels het onmogelijk maken om nog een betaalbare auto te vinden'. In feite is het een beperking van de Nederlandse overheid om niet gewoon mee te gaan met een systeem van België, Duitsland of Italië, waar een auto bezitten geen straf is. Nergens ter wereld vind men het logisch om een EV aanzienlijk hoger te taxeren dan een benzinebak, behalve in Nederland.
Om nog niet te beginnen over veiligheid: een auto met fatsoenlijke kreukelzone is vaak zwaarder en ook groter. Belachelijk om dat te taxeren dus.
Het zou het beste zijn om het systeem uit [willekeurig EU land] over te nemen. Desnoods doe je dat alleen voor EV's en hybrides als je bang bent om de lage inkomens met een Toyota Starlet tegen het zere been aan te trappen...
Sowieso is het op zn minst niet meer dan logisch om op zn minst EV's een eigen 'tabel' te geven in plaats van te rekenen met het benzine tarief.
[
Voor 17% gewijzigd door
Richh op 27-04-2025 06:02
]