PNARI schreef op donderdag 17 april 2025 @ 19:20:
[...]
Het is inderdaad 600.000 MWh. Die 0.15 euro is wat iedereen betaalt aan transport, distributie , btw , accijnzen etc bovenop de energiekosten. 1000kWh minder afnemen met een 5kWh batterij op jaarbasis is niet zo moeilijk voor de meeste zonnepaneeleigenaars. Ik heb nergens gesproken om off grid te gaan.
Om te beginnen is dat voor iedereen geen 15 cent/kWh en gaat dat bedrag niet integraal naar Fluvius maar naar verschillende actoren.
BTW en accijnzen zijn bv. al Federaal en het is niet de Federale overheid welke de regels voor Vlaanderen heeft opgesteld.
Het zijn alleen de netkosten en het captar dat naar Fluvius gaat. En een deel van het captar is sowieso al een vast forfaitair bedrag dat je altijd zal betalen. Het captar wordt per maand ook vastgelegd voor het hoogste klokkwartier van die maand. Mist je batterij, om wat voor reden dan ook en met een vermogen van 800 W ligt dat nogal voor de hand, in de gehele maand één keer 15 minuten piekverlaging betaal je voor die ganse maand evenveel als iemand die iedere dag de max. vermogenspiek haalt.
De tarieven voor Fluvius bedragen dan ook geen 15 cent/kWh.
Afhankelijk van je netgebied bedragen de kWh netbijdragen in 2025 en voor een DM tussen de 56,07 €/MWh en 74,66 €/MWh. Exclusief 6% BTW (de BTW moet Fluvius ook doorstorten aan de Belgische overheid). Dat is dus 5,6 tot 7,4 cent/kWh netafname.
Rekent men alle kosten van alle betrokken partijen (netbeheerder, gewestelijke overheden, federale overheden) plus BTW bij elkaar zit je nog maar aan een totaal van rond de 13,24 cent/kWh (afwijkingen per subnetgebied zijn mogelijk maar dat reken je voor eigen netgebied zelf maar na, de cijfers zijn publiek beschikbaar voor wie ze wil raadplegen).
De energie welke PV-eigenaars nu opwekken en op het net zetten kan ook niet volledig bespaard worden.
Bij een retrofit installatie, zoals de meeste PI, gaat er ongeveer 20% verloren. Je bent dus sowieso al 20% productie kwijt die je zelf niet meer kan verbruiken noch in het net injecteren.
De netbeheerder en de energieleveranciers zullen er ook niet rouwig om zijn dat op de piekuren er geen overbodige stroom meer in het net geïnjecteerd wordt. Dat zorgt immers voor minder onbalans en minder stroom waar niemand op dat ogenblik om vraagt wat de investerings- en uitbatingskosten drukt.
Je hebt inderdaad niet gesproken over off grid gaan.
Maar wanneer je met een batterij, zoals de meeste PI, niet off grid kan gaan blijf je verbonden met het net. Wanneer men dan de vaste kosten voor de netaansluiting stelselmatig gaat verhogen, de huidige investeringskost voor de netuitbaters blijft immers - ongeacht hoeveel stroom er getransporteerd wordt - even hoog, betaal je daar als accubezitter evenveel voor als iemand zonder accu.
Bij minder netafname is er voor de netuitbater (en ook de energieleveranciers) een heel eenvoudige methode om de inkomsten op peil te houden => verhoog stelselmatig de vaste kosten om de lagere kosten van kWh afname te compenseren.
Dat is trouwens een methode die al langer in de praktijk wordt toegepast.
Bij de laatste hervorming van de netkosten die in Vlaanderen vanaf 2023 van toepassing is werden de netkosten geheven op kWh afname verlaagd en de vaste kosten en de kosten op afgenomen vermogen stelselmatig verhoogd.
[
Voor 8% gewijzigd door
Independent op 17-04-2025 19:52
]
PV 5 kWp AC Fronius 5.0 en 10 kWp DC Victron RS 450/200 Z0 - 35°. Opslag 31 kWh/48 V + 74 kWh BEV. Ontladen Fronius 5.0/2 x MPII 5 kVA/1x Quatro II 5 kVA. Centrale aansturing Victron Cerbo GX - Fronius Sunspec. Alfen Eve Single Pro 3PH Cable. BE-situatie.