Devke schreef op woensdag 7 augustus 2024 @ 10:25:
[...]
Eens met je. Ik vond 1600 ook wel veel in zo'n korte tijd. Dat Liander er niet zo blij mee zou kunnen zijn snap ik enigsinds ook wel. Dit veroorzaakt weer andere problemen. Nu heb ik ZP in Q&A deel 2 op youtube wel horen zeggen dat ze in gesprek zijn met netbeheerders. Ik zou het wel zuur vinden als netbeheerders en uiteindelijk de BV Nederland opdraait voor het netcongestie issues. ZP zou een vergoeding willen heb ik begrepen om dit op te lossen. Nu heb ik daar geen moeite mee maar niet als het zelf veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld dezelfde partij.
Ik denk dat er beter regelgeving ook hier moet komen. Het project is zeker interessant in Arnhem om te zien wat het doet maar als ik in het donker kom te zitten hierdoor dan trek ik er zelf een paar stekkers uit daar 🙈🤣🤣
Gelukkig moet de omvormer van de Nexus zich ook houden aan de onder of bovengrens qua voltage.

Als het echt te erg wordt in een straat, dan lost het zichzelf op.
Probleem van congestie is dat er voor een groot deel een papieren aanpak is; de congestie wordt beredeneerd de dag vooruit, en afgeroepen op die manier. Echter, als de praktijk ander is dan de voorspelling, dan is er vaak helemaal geen congestie, maar leg je wel restricties op, of betaal je partijen om die restricties uit te voeren. Wat achterlijk is in vergelijking met de onbalansmarkt; daar wordt juist gekeken wat echt optreedt, en op basis daarvan wordt beloond of gestuurd. Als voorspelling en praktijk overeen komen, dan is er geen onbalans, en doet je Nexus niet veel.
Als voorspelling en praktijk afwijken gaat je Nexus wel vol aan. Als dan op netgebied of wijkniveau in een zelfde richting die afwijking speelt, gaat een onbalans-gestuurde thuisbatterij geen congestie veroorzaken, maar deze juist verkleinen, mits die thuisbatterijen overal in Nederland in gelijke mate aanwezig zijn. Met dat laatste zijn Zonneplan en anderen hard bezig

Minsten voor een deel hebben we het dus over een theoretisch probleem, wat voortkomt door onvoldoende bewustzijn van de wisselwerking tussen onbalansmarkt en congestie lokale net, noch van de effecten wat breed uitrollen zal hebben op de onbalansmarkt. Dan neemt het risico op onbewust als een olifant door de meterkast te gaan en je eigen belangen juist te schaden toe. De regionale netbeheerders hebben veel meer te winnen dat te verliezen daarvan in mijn mening.
Totdat de netbeheerder real time kan sturen op congestie, zijn gesprekken met partijen zoals Zonneplan redelijk kansloos. Niemand gaat hoge real time beloningen opgeven tegen onverantwoord lage dag-vooruit beloningen. Voor regionale netbeheerders zijn de congestieverhelp-prijzen die ze kunnen afdwingen bij grootverbruik klanten die nu een nieuwe aansluitingen of capaciteit willen de norm voor een redelijke vergoeding. Alle extra kosten en gemiste opbrengsten die de klant daardoor heeft worden niet meegerekend, maar dat zijn wel relevant om de èchte kosten te bepalen voor de maatschappij.
Wat je wil is dat gezocht wordt naar de partijen die het tegen de laagste totale kosten kunnen oplossen. Dat is duurder voor de netbeheerder, en leidt tijdelijk tot hogere tarieven, maar is uiteindelijk goedkoper voor de maatschappij omdat we die extra 'transactiekosten' toch al betaalden (b.v. het bedrijf verhaalt zijn hogere kosten uiteindelijk via klanten), maar die zijn alleen niet zichtbaar in de tarieven van de netbeheerder. Als je weet dat je als consument toch uiteindelijk betaalt, dan heb je er belang bij dat de partij die tegen de laagste totale kosten het kan oplossen, het oplost. Dan betaal je dus al netbeheerder meer, maar geeft je wel het prijssignaal dat het verstandig is om te investeren in flexibiliteit in bepaalde gebeiden. Dat kan bij uitstek via marktplatforms en die platforms zijn er ook al, maar worden niet of nauwelijks gebruikt voor regionale congestie (want 'duur'). Dat kun je zelf zien op de site van Gopacs.
Dat hoge prijzen werken om investeringen aan te moedigen, daar is de Nexus zelf het beste voorbeeld van. Als die investeringen n.a.v. hoge marktprijzen eenmaal zijn gedaan, dan profiteer je daar nog heel lang van. Je moet echter wel eerst bereid zijn om marktconforme prijzen te betalen die genoeg partijen trekken voordat je dat bereikt. Daar heb je een sterke maag, een rechte rug en een diepe portemonnee voor nodig, indien je wil dat op lange termijn het probleem zo snel en voordelig mogelijk wordt opgelost.
Wat zeker niet helpt is gestuurde thuisaccu's of de business case van opslag in het algemeen tegenwerken door allerlei onnodige restricties. Dat houdt onbalansprijzen hoog, en dan moet je portemonnee extra diep zijn op daar tegenop te bieden. De oplossing voor congestie is meer opslag, niet minder.
[
Voor 34% gewijzigd door
ntram op 08-08-2024 13:00
]