ROIMaison schreef op dinsdag 3 december 2024 @ 11:39:
Ik ben ook bezig met het verduurzamen van mijn woning, maar nu ik naar de inpasbaarheid van warmtepompen aan het kijken ben, lijkt mijn situatie toch wel erg lastig. Ik zou graag van het gas af willen en dus naar een all-electric warmtepomp willen overstappen.
Ik woon in de binnenstad van Delft, wat betekent dat er veel bebouwing dichtbij elkaar is, en ik dus eigenlijk aan alle kanten te maken heb met nabije perceelgrenzen.
Situatieschets:
Het is een huis, met aan beide zijden en aan de achterkant naburige bebouwing.
Ik heb een dakterras (3.25m x 2.17m), en een buitenmuur waaraan ik de warmtepomp zou op kunnen hangen.
[
Afbeelding]
De ramen van de naburige bebouwing zijn met blauw aangegeven. Groen is de gewenste plek voor de buitenunit (maar dat is dus
op de perceelgrens)
Het probleem is echter, dat de perceelgrenzen dusdanig dichtbij zijn, dat je eigenlijk automatisch over de limieten heen gaat.
Mogelijkheden/Vergunningen:
Ik heb met wat installateurs gesproken, waarvan de meeste zeggen dat het wel goed komt. Redenen hiervoor zijn:
- De warmtepomp vooral gebruikt wordt in de winter, wanneer mensen toch niet buiten zijn
- De warmtepomp alleen zo veel lawaai maakt als hij op hoog vermogen draait, wat relatief weinig voorkomt
- Er in de binnenstad toch al veel omgevingsgeluid is, en het geluid van de warmtepomp daar tegen wegvalt
- Het vanuit de gemeente vaak gedoogd wordt
- We toestemming van de buren zouden kunnen vragen
Ik woon in een monumentaal pand, wat dus automatisch betekent dat ik een vergunning moet aanvragen van de adviescommissie (de vroegere 'welstand'). Hierdoor heb ik automatisch toestemming voor Bouwactiviteit (omgevingsplan) en Bouwactiviteit (technisch) nodig, waar geluid een onderdeel van is. Kortom, alle redenen van de installateurs doen er eigenlijk niet toe, want vergunning, dus het moet volgens de normen.
Het lastige vind ik dat er complexe meetnormen zijn, maar dat die heel erg gericht zijn op het uitleggen van de meetinstructies. Ook de installateurs konden me niet vertellen welk geluidsvermogen op welke plek is toegestaan.
Voor zover ik begrijp moet ik voldoen aan 40 dB(A) op de perceelgrens, met een extra ruimte van 5 dB(A) indien er een nachtmodus op de warmtepomp zit. Gezien mijn nabijheid tot de perceelgrenzen, zou dat dus betekenen dat ik een warmtepomp moet vinden met nachtmodus die onder de 45 dB(A) zit? Veel 'stille' warmtepomp zitten al rond de 50dB(A), wat dus al boven de limiet is.
Een installateur raadde me aan om de WeHeat sparrow te nemen, die zou op 1m op 44 db(A) zitten, dat lijkt precies te kunnen, mits mijn aannames correct zijn. Is dit het geval? Zijn er nog andere opties voor deze lastige situatie?
Het is lang stil geweest, maar er is een update die ik met jullie wil delen. Aangezien mijn huis een monument is, moest ik voor de buitenunit sowieso een vergunning aanvragen, en daardoor moest er ook een vergunning voor het geluid aangevraagd worden. Ik denk dat dit voor anderen ook relevant/interessant kan zijn.
Ik merkte dat er vanuit de gemeente zelf ook niet heel veel expertise was op het gebied van geluid, en zij hebben een externe partij ingeschakeld om de geluid situatie te analyseren. Gezien de complexiteit konden ze geen indicatie geven wat het maximaal toegestane geluidsvermogen zou zijn. Ik moest dus gewoon een plan indienen, en op basis daarvan zouden ze aangeven of het zou kunnen of niet.
Ik heb een plan ingediend met Alfea Extensa M serie monobloc, met een geluidsvermogen van 56 dB. Deze zou dan aan de muur komen te hangen, in het midden van terras, om zo de afstand tot de perceelgrenzen/buren te maximaliseren.
Een vraag die terugkwam van de gemeente, was wat de precieze afstanden zijn tot de verschillende ruiten van de buren.
Ik dacht dat de perceelgrenzen leidend zouden zijn (en daarbij dus strikter dan de raamlocaties), maar blijkbaar is het relevant.
Met de ruiten van de buren erbij is dit het plan dat ik heb ingediend (het sterretje is het hart van de warmtepomp):
Ik heb recentelijk het nieuws gekregen dat het binnnen de geluidsoverlast-limieten valt en dat de vergunning is verleend. Binnenkort gaan we beginnen met de installatie.
In de woorden van de gemeente:
" Daarmee kan op de perceelgrenzen in beginsel worden voldaan aan de eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving. Als genoemde waarde van 56 dB(A) geldt voor de zogenoemde ‘stille modus’, moet die modus worden gebruikt tussen 19:00 en 07:00 uur. Dit moet door de installateur zo worden ingesteld. Verder geldt dat het geluidsvermogen in de niet-stille modus ten hoogste 61 dB(A) mag bedragen"
Gezien de andere commentaren op dit forum (buitenunit met buren zo dichtbij) vind ik het verrassend dat de vergunning zo verleend is, maar nu is hij er.
Weet iemand of me dit dan ook meer bescherming geeft tegen mogelijke toekomstige geluidsclaims/handhavingsverzoeken?