@Proton_ Volgens mij bedoel je dat de bouwers eigenlijk niets willen dan standaard, en (als afgeleide daarvan) niet willen ontwikkelen/zich verbeteren, naar de toekomst kijken etc.Proton_ schreef op vrijdag 5 juli 2024 @ 12:08:
@Zwartoog Bij mijn N=1 projectbouw ervaring heb ik gemerkt dat bij projectbouw de faalkosten enorm zijn.
Alles wat afwijkt van de norm gaat zo'n beetje eerst fout en moet dus tweemaal betaald worden, want na drie huizen met identieke tekening gaan ze in jouw huis gewoon hetzelfde kunstje doen zonder de tekening te raadplegen.
Je relatie als koper met de bouwer is eigenlijk ook niet eentje van opdrachtgever. Je bent hooguit geldschieter voor hem, de projectontwikkelaar zit meer aan tafel.
Het is triest, maar dat de kosten voor afwijken van de standaard zo hoog zijn bij nieuwbouw heeft een reden.
Nog afgezien van het feit dat elke aanpassing langs drie of vier mensen moet. Een aannemer achteraf heeft veel directere lijntjes.
Dus voor @pastafan helaas, ook van mij het advies 'pick your battles' en kijk wat je achteraf kan fixen. Bij mij zat het mee en is het na oplevering vrij snel gelukt.
Je schetst allerlei redenen voor bouwers om "niet te doen", maar reden om "wel te doen", zijn er toch ook?
Neemt niet weg dat ik bouwers niet (meer) hoog heb zitten (gezien mijn ervaring tot nu toe
vraag jezelf eens af: als er geen verplichting tot gasloos bouwen was geweest, hadden bouwers dan nog nu nog steeds huizen met gasaansluiting opgeleverd?
Samenvattend: van bouwers hoeven we geen progressieve instelling/vrijwillige extra inzet op energiebesparing/verduurzaming te verwachten. Nee, zg door de bouwer opgelegde "beperkingen" (in de zin van: geen zin / geen belang bij etc), vormen een obstakel voor kopers die wel verder willen dan "het zesje", en een toekomstvisie hebben, en dat willen combineren in het ideale moment om dat te combineren (lees gelijk inbouw van Douche WTW in nieuwbouw).
Daar zit de kern van het probleem en van bouwers hoeven we echt geen initiatief of meewerken te verwachten (uitzonderingen daargelaten).
Wetswijziging zet pas zoden aan de dijk.