Simpel360 schreef op zondag 25 februari 2024 @ 08:41:
[...]
@
Websphinxie
Even voor mijn beeldvorming en het echt willen snappen.
Ik ga er van uit dat de Nexus alleen op een meter (PAP o.i.d) zit.
Voor iedere kWh die je afneemt uit het net betaal je toch de dan geldende e-prijs (die Zonneplan mag bepalen) plus energiebelasting en btw? ( Is toch wettelijk vastgelegd?) En ja die som kan nogal laag enof negatief zijn.
Voor iedere kWh die je terug stopt in het net krijg je toch alleen de dan geldende kale e-prijs (die Zonneplan mag bepalen)?
Dat vervolgens Zonneplan o.a. die energiebelasting gaat verrekenen is toch onderdeel van het salderen en hierdoor een component in de winstberekening? Het percentage hiervan in de winst hangt natuurlijk af van laad/ontlaad spread in de e-prijs.
Dat salderen nog even doorgaat is mij duidelijk. (Voor het gemak laat ik de btw verrekening buiten beschouwing).
@
Simpel360
Je moet die "Nexus thuisaccu" zien als een apart product. Zonneplan maakt van die thuisaccu een verlengstuk van het net. Jij koopt dat ding en bent dus vooral investeerder/financier. Voor het benutten van die thuisaccu is Zonneplan de regisseur. Zij bepalen het laden/ontladen (met een vernuftig stukje AI oftewel waarschijnlijk gewoon een mooi deterministisch model met een uitgebreide set aan "if this, than that".). Dat er kWh's door dat ding worden gejaagd maakt voor jou als consument niets uit. Het is stroom waar jij (NOG) niet aan mag komen. Tenzij je besluit geen gebruik te maken van het PowerPlay platform en dat ding alleen inzet voor het opslaan van je eigen zonnestroom en zelf een leuk algoritme schrijft voor het laden/ontladen (voor persoonlijk gebruik) van dat ding op gunstige momenten.
Laten we een voorbeeld kiezen met kWh=eieren.
Het net heeft een maximale capaciteit van (willekeurig) 100.000 eieren.
Op een specifiek moment wordt het druk op het net en daardoor loopt het aantal eieren op tot 100.010. 10 extra eieren dus. En dat is een probleem want meer=niet OK.
Maar er is een oplossing: (o.a.) de nexus thuisaccu. Die kan die 10 eieren tijdelijk opslaan waardoor het net weer draait op de acceptabele capaciteit van 100.000 eieren.
Voor dat opslaan krijg je (Zonneplan) een vergoeding.
Nu heeft de nexus thuisaccu dus 10 eieren in voorraad.
Op een later specifiek moment lijkt het juist iets rustiger te worden op het net en zakt het aantal eieren naar 99.990. 10 minder dus. En dat is een probleem want minder=niet OK.
Maar er is een oplossing: (o.a.) de nexus thuisaccu. Die kan die 10 eieren leveren omdat die eerder zijn opgeslagen. Hierdoor draait het net weer op de acceptabele capaciteit.
De nexus thuisaccu is nu weer leeg en het hele feest kan weer overnieuw.
Voor dat leveren krijg je (Zonneplan) een vergoeding.
Dit alles gebeurt volledig automatisch en daar merk jij als consument niets van. Zonneplan is de uitbater. Zonneplan is de instantie die kan en mag handelen op deze markt. Je moet die concepten dus ook echt los zien van elkaar. Je hebt er ook geen controle over. De eieren die opgeslagen en later weer geleverd zijn heb jij nooit gezien maar omdat jij - samen met Zonneplan - een dienst hebt geleverd in het oplossen van dilemma's (simpel gesteld: het proberen om het aantal eieren op een stabiel niveau te houden > 100.000) krijg je hiervoor een vergoeding in de vorm van cash-rendement. Zonneplan zal er ook een goede boterham aan verdienen maar op deze manier snijdt het mes aan twee kanten.
Consumenten consumeren alleen "gebakken eieren". Daarover moet allerlei belasting worden betaald.
Voor de Zonneplan nexus thuisaccu wordt alleen gehandeld in "eieren". Dus ongebakken en dus niet door de consument zelf gebruikt (gebakken

)
Energiebelasting en BTW komt er dus helemaal niet bij kijken.
Wat mij betreft is Zonneplan met Nexus een leuk product met mogelijkheden. Wat het rendement in euro's gaat zijn zal de toekomst uitwijzen.
Ben wel benieuwd naar een gespecificeerde factuur van Zonneplan, een factuur met alleen verzamelposten zegt mij niet zoveel.
Die mogelijkheden en het eventuele rendement gaan we meemaken.
Er is eerder een voorbeeld factuur gedeeld. Kun je hier vinden. (wat zou je nog meer willen zien?) >>