@
nooberke
Vervelende situatie, en enigszins herkenbaar.
Wat ik zie in je grafiek is dat in het rode blok, en het stukje tussen de groengele blokken in, de defrosts van de 'passieve' variant zijn. Oftewel, alleen de compressor uit, maar niet actief energie uit het systeem halen. Zoals eerder beschreven hier
nWn in "Remeha Mercuria Ace (hybride) warmtepompen" en ook uitgelegd hier:
YouTube: Online training 'Installeren, regelen en inbedrijfstellen van Remeha...
Die 'bredere' dalen in L1 (zoals waar je de groengele blokken laat beginnen) zijn van het tweede type, waarbij het proces wordt omgekeerd en de buitenunit flink opwarmt om te ontdooien.
Wat ik bij mijn eigen systeem zie is dat het ontdooien bij hoge luchtvochtigheid en temperaturen rond 0 niet goed gaat. De unit vriest na 40 minuten dicht en start regelmatig geen nieuwe, actieve ontdooicyclus. In dat geval blijft de unit of op max. vermogen doorstampen met een volledig dichte verdamper (achterkant van de buitenunit), of hij probeert te ontdooien met de 'passieve' variant. Dit laatste werkt niet, en dat kunstje kan ie dan tot 6 keer herhalen voordat ie goed gaat ontdooien. Dat is precies wat je ziet in het rode blok bij jou.
Dit heeft een drietal stomme dingen tot gevolg:
1) De buitenunit maakt meer herrie want compleet onder het ijs en lucht kan niet meer goed worden aangezogen.
2) De efficiëntie zakt van de te verwachten COP 3.5-4.0 (bij 30 graden aanvoer) tot ~2.0. Je bent dus een stuk meer elektriciteit aan het verstoken voor dezelfde hoeveelheid warmte.
3) Het verwarmingsvermogen zakt ook sterk. In mijn situatie slurp ie 1800 watt, wat z'n max is bij de watertemperatuur die ie wil maken, maar produceert door de slechte COP geen 6 kW warmte, maar ongeveer 3-3.5 kW.
En ja, met dat ingezakte vermogen heb je meer punch van de backup nodig, die bij jou dus ook niet lekker lijkt te werken.
Afgelopen nacht was het hier -3, maar de luchtvochtigheid was 90% ipv 100%, en dit maakte al een groot verschil. De buitenunit bevroor veel minder snel en zat veel minder tijd in die compleet dichtgevroren toestand. Met als resultaat meer warmte voor minder stroom, en ook minder backup nodig.
Wat ook interessant is, is dat in het Mitsubishi topic juist het omgekeerde lijkt te spelen. Daar hebben een aantal mensen dezelfde buitenunit als de Mercuria, maar met aansturing vanuit Mitsubishi zelf. Hier is het vaak zo dat de buitenunit elke 45 minuten een 'actieve' ontdooicyclus opstart, zelfs als het niet echt nodig lijkt te zijn. Misschien dat Remeha dit probleem heeft proberen te tackelen, maar nu de andere kant op is doorgeschoten. Of misschien dat er bij onze buitenunits iets mis is met de sensoren die dit gedrag triggeren.
Volgende week komt Remeha (eindelijk, na ruim een jaar wachten) langs om de condensor te vervangen ivm fluiten. Ik heb dit probleem met ontdooien ook aangekaart bij zowel Remeha als de installateur. Hopelijk kunnen ze hier komende week al wat aan doen, anders ga ik hier verder achteraan.