Ik zie een hybride WP in bepaalde situaties als prima oplossing, maar als je de hybride stap kunt overslaan zou ik dat ook doen.
Als ik denk aan mijn vorige huis, 101 m2, 2009, tussenwoning, dan zou ik werkelijk niet weten waar ik een SWW voorziening had kwijtgekund bijv.
In het huis daar voor had ik wel een hoekje van de badkamer kunnen afsnoepen bijv.
Dus huizen met weinig / geen plek kunnen wat mij betreft prima (eerst?) op hybride.
Nu, oude vrijstaande hut van 239 m2, ben ik achteraf blij dat ik de hybride stap heb overgeslagen. En dat heeft ook even geduurd om dat in mijn hoofd om te zetten, mede door 5 maanden lang me hier inlezen. Wat begon met een complexe "FE" oplossing is uiteindelijk in twee afzonderlijke oplossingen gegaan:
WPB in de kelder voor SWW ingeprikt op de warmwaterleiding in huis;
WP naast het huis (7kW) en zo ingeprikt op de VVW.
Ketel eruit, gasmeter gesloopt.
incl installatie (zelf hier en daar meegeholpen) kostte me de hele exercitie 4500 euro na subsidie. De prijzen die soms geëchood worden van 17k e.d. zijn generaliserend in de hybride-markt.
Wat me stoort aan de hybride hype is dat het een soms een vendorlocked systeem is. AO DeWarmte, Quatt, WeHeat, en vast nog wel een rijtje, worden verkocht als het ei van Columbus waarin je geheel ontzorgd wordt. Ja, iets zelf instellen is er ook echt niet bij
En dan helemaal jeuk: "Full-electric ready!"
lees: we hebben zelf niks FE wat we je kunnen aanbieden, maar we blijven volhouden dat we er binnen enkele jaren mee komen en dan kun je echt van het gas af hoor!
Klanten zetten zichzelf daar nog verder mee klem in dat merk, want ja: u wilt toch zeker ook dat het wel goed samenwerkt! Commercieel best slim, maar wel tegen het uitgekookte aan als je het mij vraagt.
Wat het wordt, en vooral tegen welk bedrag, dat is volstrekt onduidelijk.
Ik doe niet aan bijgeloof. Dat brengt ongeluk.