Ik zie hier vaak meerdere berichten langskomen als 'zolang -de bakker- nog bestaat' en de vrees dat ze deze uitbetalingen nooit lang kunnen volhouden...
Ik ben daar niet zo bang voor, waarom leg ik hieronder uit:
De business case van een energieleverancier is bij iedereen wel bekend (hoop ik), oftewel goedkoop inkopen en duurder verkopen van commodity (gas en/of elektra). En bij teruglevering > levering moet je juist het volume kwijt op de markt en doe je dit natuurlijk door dit duurder te verkopen op de markt en goedkoper in te kopen (bij je klanten).
Als een leverancier volume gas en elektra tegen vaste prijzen aanbiedt én wil overleven in de energiemarkt, moet dit volume worden gehedged op de termijnmarkten. Dat is dus ook wat -de bakker- gedaan heeft medio aug-sept vorig jaar:
-De bakker- heeft vermoedelijk een fors volume elektra verkocht tegen prijzen van rond de 1000 EUR/MWh op peak voor CAL 23 én de periode Q4-22 (die nóg hoger waren dat deze prijzen). Daarom konden zij ook de hoge terugleverprijzen als vast prijs aanbieden vorig jaar.
Zulke 'kliks' of ingenomen posities zijn letterlijk goud waard als vervolgens de markt weer daalt. Het geld (volume commodity * klikprijs) wat in deze futures vaststaat wordt verrekend met de huidige spotmarkt. Dus met de huidige EPEX prijzen. Als - de bakker- gewoon het volume wat alle terugleveraars voor 1 euro/kWh ontvangt voldoende heeft gehedged, is er niks aan de hand.
Daarbij wordt hun risico voor 2023 óók mega gedempt door het energieplafond. Ik heb bij - de bakker - gas vaststaan voor EUR 4,30 per kuub incl. all. Ook dat hebben zij gehedged tegen veel lagere gasprijzen natuurlijk. En de overheid zorgt ervoor dat ik uiteindelijk slechts EUR 1,45 per kuub hoef te betalen. Hoewel de leveranciers de belofte hebben gedaan geen dikke winsten te mogen maken hiermee, gebeurt dat natuurlijk wel. Puur door de extreme prijsschommelingen lopen deze bedrijven (nog steeds) binnen.