MJ de Bruijn schreef op zondag 21 april 2024 @ 09:49:
[...]
Wil je bij stroomuitval zelfvoorzienend zijn? Dan moet de batterij genoeg zijn om van zon naar zon te overbruggen. Dus minimaal 20 kWh.
Om de maximale capaciteit uit je 3x victron 5000 te kunnen benutten moeten de batterijen ook voldoende ampère kunnen leveren. 3x5000 kWh is dan niet voldoende. Als de financiën het toestaan kies voor 6x5000 kWh.
Hoe kom je aan die 20 kWh?
Dat lijkt me louter uitgaand van een persoonlijk verbruikersprofiel? *
Op wat baseer je je bij de term "van zon tot zon"?
De ene periode kan dat een paar uur zijn en in een andere periode meerdere dagen.
En je kan niet bij de configuratie gaan voorspellen tijdens welke periode een eventueel gridfalen zich zou voordoen.
En wanneer je naar de financiën kijkt waarom zou je dan voor 30000 kWh kiezen

? Dat is toch voor bijna niemand betaalbaar en eerder iets op bedrijfsniveau? Of hou je er rekening mee dat het net voor meerdere jaren gaat uitvallen?
Of bedoel je 6 x 5 kW?
Dat lijken me eerder cijfers voor een "prepperstopic".
* Zelf heb ik een batterijopslagcapaciteit van 15 kWh met één MPII van 5 kVA op één fase en dit met een PV installatie van 5 kVA/5.6 kkW. En vanaf 2031 gaat de productie naar minstens 12 kWp maar ik zie momenteel geen enkele reden om de opslag te verdubbelen. Tegen 2031 lijkt me dat ook helemaal niet meer nodig gezien als extra capaciteit een BEV met een veel grotere accu capaciteit en V2H (en die ook nog voor iets anders inzetbaar is) een meer voor de hand liggende optie is (om de winterperiode bij een gridfalen te overbruggen).
Komt daar nog bij dat bij afschakelplannen van het grid (indien ooit effectief toegepast) men op voorhand een waarschuwing krijgt van het tijdstip en men de thuisbatterij, indien onvoldoende zon, dan altijd nog op tijd via het grid kan bijladen. En wie dat regelmatig wil doen kan beter een dynamisch energiecontract afsluiten ipv te investeren in een reuze thuisaccu de het grootste deel van het jaar zijn capaciteit niet benut.
Tussen half februari en half november volstaat dat om 100% zelfvoorzienend te zijn en daarbuiten voor 85%. Een dubbel zo grote batterij, laat staan eentje van 30.000 kWh zou dat niet verhelpen want de productie zou dan niet kunnen volgen. In december en januari wordt zelfs de 15 kWh niet dagelijks tot 100% aangevuld. Om in deze periode gegarandeerd 100% zelfvoorzienend te zijn zou ik dan eerder de PV productie opdrijven dan de batterij capaciteit. En dat is dan nog eens goedkoper dan omgekeerd.
En van maart tot november zou het ook weinig zin hebben om een grotere batterijcapaciteit te nemen gezien tijdens die periode een paar uur zon per dag (of om de paar dagen) al volstaan om de batterij tot 100% te brengen (wat drie keer meer kWh is dan er hier op een etmaal verbruikt worden).
Het lijkt me financieel ook een betere optie om eenmalig te investeren in zaken die het verbruik beperken zodat het op de lange termijn minder kost en minder moeite vraagt om dat gat dicht te rijden met productie en vooral opslag dan met de kraan open te lopen dweilen.
Kortom, ieder moet voor bepalen van opslagcapaciteit rekenen volgens de individuele behoeften en vooral opslag, productie en verbruik op elkaar afstemmen en niet rekenen op basis van de cijfer van een ander. Het lijkt me ook de logica zelve dat wanneer het verbruik laag gehouden kan worden men het ook kan stellen met minder productie en vooral minder opslag. En wanneer dat laatste problematisch is men eerst probeert de productie te verhogen ipv de opslag.
[
Voor 14% gewijzigd door
IvoB2 op 21-04-2024 11:05
]