Maar eens een klein duikje in het
artikel zelf genomen. De methodiek is "Temporal patterns of glyphosate and AMPA concentrations in rivers and streams". Dus directe observatie ook van glyphosaat. AMPA, Aminomethylphosphonic acid, "is a known transformation product also of aminopolyphosphonates, which are intensely used in Europe as antiscalants, bleach stabilizers, and corrosion inhibitors mainly in laundry products, in the textile and paper industries, and in cooling circles." en is dus het tweede wat wordt gemeten.
Verder: "the work of Klinger et al., (Klinger et al., 1998) demonstrating the formation of glyphosate during ozonation of the aminopolyphosphonate EDTMP already in 1998." waar EDTMP een phosphonate is wat in Europa in oa bleekmiddelen gebruikt wordt.
Het belangrijkste wat mij opvalt is de concentratieverschillen, dus de kwantitatieve vergelijking. Die zijn tussen de sites behoorlijk verschillend. AMPA kan 1,2 en zelfs 3 orden van grootte hoger zijn op een site in Duitsland. Toevallig is de grootste afwijking in Neckar, en laat daar nu net een enorm industriegebied aan de rivier te staan (Afgaande op Neckarsulm op een berg LIDL producten, oa wasmiddelen, kan ik me voorstellen dat daar fabrieken staan, of anders verpakt wordt). Dat lijkt me geen toeval.
Als je zulke signalen heb domineren die natuurlijk een 1000x kleiner signaal, dus levert je trendanalyse niet meer tot een correlatie.
Die a-systematische dataverzameling lijkt me dus een groot probleem, want als je net onder een zeep-fabriek staat te meten, moet je natuurlijk niet gek opkijken dat je data dat ook laten zien. Ze geven een voorbeeld van het Teltowkanaal, maar ze moeten dat natuurlijk structureel doen.
Het literatuuronderzoek naar wasterwater (patronen) gaat helaas niet in op de vraag hoe het daarin komt: glyfosaat zelf zit er ook in, en enkel de ref. naar (Klinger et al., 1998) vind ik wat mager, zeker bij het ontbreken van een kwantitatieve analyse: kan dit alles verklaren of slechts een deel? En bovendien: glyphosate gespoten op gewassen eten wij op, maar gevormd in de afvalwaterverwerking komt 'slechts' in rivieren terecht en dus niet direct (misschien nog via vis, schelpdieren of grondwater) in onze consumptie.
Nouja, ik heb een sterk vermoeden dat die puntbronnen zoals fabrieken een veel grotere rol spelen dan de glyphosaatgenese in de waterzuivering. Wie loost er precies op de riolering?