Mijn contract bij Engie met productvoordwarden 2022.1 “ Terugleververgoeding = leveringstarief” is afgelopen, ik heb het aanbod niet geaccepteerd en nu dit als verlenging gekregen(alles incl btw, alles Euro/kWh):
dubbeltarief normaal incl overheidsheffingen 0,30153 Euro/kWh
dubbeltarief normaal excl overheidsheffingen 0,16988 Euro/kWh
dubbeltarief dal incl overheidsheffingen 0,27817 Euro/kWh
dubbeltarief dal excl overheidsheffingen 0,14652 Euro/kWh
Terugleverevergoeding na salderen -0,125 Euro/kWh
Terugleverekosten normaal 0,115 Euro/kWh
Terugleverekosten dal 0,115 Euro/kWh
vaste leveringskosten per dag 0,38005 Euro/dag (=11,40 Euro / maand)
Dus, de koppeling is weg etc etc.
Mijn eis was
1. Terugleververgoeding moet de kale leveringstarief zijn.
2. Productvoorwaarden 2022.1 gelden, omdat er geen mogelijkheid voor de eenzijdige wijziging bestaat.
3. Tergleverkosten zijn voor de verleggende contract niet van toepassing, omdat die niet in de (nu verlengde) contract staan.
Antwoordt Engie:
Geachte heer ...,
Wij hebben een e-mail van u ontvangen waarin u bezwaar maakt tegen de voorwaarden waaronder ENGIE u vanaf 28 juli 2024 energie levert. U bent van mening dat de voorwaarden uit uw oude éénjarige contract (looptijd 28 juli 2023 t/m 27 juli 2024) door ons per 28 juli 2024 gehandhaafd moeten blijven. Dat betreft specifiek de koppeling tussen uw lever- en teruglevertarief.
ENGIE deelt uw mening niet.
U bent op 28 april 2023 een overeenkomst voor de duur van één jaar aangegaan. Deze overeenkomst is gestart op 28 juli 2023 en liep dus tot en met 27 juli 2024.
In uw overeenkomst is bepaald dat deze wordt aangegaan voor de duur van één jaar. Dat betekent dat de voorwaarden zoals overeengekomen na afloop van dat contractjaar niet meer gelden. Dat betekent dat noch u noch ENGIE na het verstrijken van dat jaar nog aan die overeenkomst gebonden zijn. Dat geldt ook voor de voorwaarden zoals in het hoofddocument zijn opgenomen (i.c. de koppeling tussen het lever- en teruglevertarief).
In artikel 3.2. van de Productvoorwaarden behorend bij uw initiële overeenkomst is daarnaast het volgende bepaald:
3.2. Einde looptijd overeenkomst
Voor de afloop van deze overeenkomst ontvang je een verlengingsvoorstel van ENGIE. Accepteer je het verlengingsvoorstel, dan gelden de leveringskosten en de opzegtermijn van het verlengingsvoorstel. Accepteer je het verlengingsvoorstel niet, dan wordt de overeenkomst stilzwijgend verlengd met een overeenkomst voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Opzegging van de stilzwijgend verlengde overeenkomst is kosteloos en de opzegtermijn bedraagt 30 dagen.
Er wordt dus gesproken over verlenging van de overeenkomst “met een overeenkomst voor onbepaalde tijd met variabele tarieven.” Uit deze woordkeuze blijkt ook dat er wordt gedoeld op een andere overeenkomst dan de oorspronkelijke overeenkomst, en niet dat de overeenkomst voor onbepaalde tijd zou worden verlengd. En al helemaal niet tegen ongewijzigde voorwaarden.
Conform artikel 3.2. van de Productvoorwaarden hebben wij u op 14 mei 2024 per e-mail geïnformeerd over het feit dat er een verlengaanbod voor u klaarstond. In die e-mail is aangegeven dat, als u niet op dat aanbod inging, u per 28 juli 2024 over zou gaan op een maandelijks opzegbaar energiecontract met tarieven die meerdere keren per jaar kunnen wijzigen.
U heeft het verlengvoorstel niet geaccepteerd. Daarom hebben wij (conform artikel 21.6 van onze algemene voorwaarden ) de overeenkomst per 28 juli 2024 stilzwijgend verlengd met een overeenkomst voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Daarbij horen ook de voorwaarden voor een contract voor onbepaalde tijd.
ENGIE is dan ook van mening dat de in uw initiële overeenkomst opgenomen koppeling tussen het lever- en teruglevertarief vanaf 28 juli 2024 niet meer van toepassing is en dat wij terecht de energielevering op uw adres per 28 juli 2024 hebben voortgezet onder de voorwaarden en tarieven behorend bij een contract voor onbepaalde tijd.
De Geschillencommissie Energie (
referentiecode 227936/230804 heeft dit standpunt recentelijk bekrachtigd en stelt:
“(…) Er is op grond van de Contractvoorwaarden immers sprake van een verlenging voor onbepaalde tijd, maar dan wel met de dan geldende variabele tarieven. Consument kan derhalve na afloop van het jaarcontract geen aanspraak meer maken op de met hem voor dat jaar afgesproken vaste tarieven. Een redelijke uitleg van die bepaling uit de Contractvoorwaarden brengt naar het oordeel van de commissie met zich mee dat hij ook geen aanspraak meer kan maken op de voor dat jaar afgesproken vaste terugleververgoeding van (…), welke is gekoppeld aan het gelijkluidende vaste enkel tarief en als zodanig is opgenomen in de contractbevestiging onder het kopje leveringskosten. De ondernemer mocht derhalve op dit punt de Productvoorwaarden wijzigen in die zin, dat aanspraak bestaat op een redelijke, en daarmee variabele, terugleververgoeding. Bovendien is op grond van artikel 21.6 van de Algemene Voorwaarden op een situatie als deze artikel 19 van die Algemene Voorwaarden van toepassing, waaruit volgt dat de voorwaarden en de leveringstarieven mogen worden aangepast, mits tijdig aangezegd (…).”
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Vriendelijke groet
Carla
Klachtenteam ENGIE
----
Mijn vraag:
Heeft iemand een goed idee voor mij?