• Slonzo
 • Registratie: Mei 2007
 • Niet online

Slonzo

Taarsidath-an Halsaam

Topicstarter

[Ikea Home Smart Trådfri] Ervaringen & discussieDeel 2

Inhoudsopgave

Wat is Ikea Tradfri?

Ikea Tradfri is de verzamelnaam voor Ikea's productgroep van smart home producten. Er zijn draadloze lampen (E27, E14, GU10), lichtpanelen, kasten met lichtdeuren, een afstandbediening, een bewegingssensor, een led-driver, een stopcontactschakelaar, shortcut buttons, ... en een verbindingshub.

Je kan de producten terug vinden op Ikea BE en Ikea NL.

De Ikea Tradfri producten vallen op door hun lagere prijs dan andere merken zoals bijvoorbeeld Philips hue.


Wat kan ik er mee?

Met Ikea Tradfri kun je lampen, lichtpanelen en kasten met lichtdeuren draadloos bedienen, stopcontacten schakelen, scenes activeren, luchtreinigers aansturen, ...


Hoe kan ik ze bedienen?

Tradfri kan via een afstandbediening, een dimmer, een bewegingssensor of via de Tradfri app bediend worden. Het draadloos bereik is een gemiddeld huis. Bediening via de Tradfri app kan standaard alleen lokaal middels een WiFi verbinding. Apple gebruikers kunnen de lampen wel buitenshuis bedienen via HomeKit, hier heb wel een Traddri hub voor nodig.

Let op: om lampen te kunnen koppelen aan de Tradfri hub, heb je ook een afstandsbediening, dimmer of bewegingsmelder nodig!

Hoe werkt het?

Todo: Zigbee LightLink, security, local only, COAP/dTLS, etc.
Zie ook YouTube: IKEA Smart Lighting collectie - Zelf aan de slag.


Welke integratiemogelijkheden zijn er?

Ikea heeft aangekondigd dat in de herfst van 2017 de verbindingshub een software update zal krijgen waardoor deze compatible wordt met Apple HomeKit, Google Home en Amazon Alexa.

Tevens zou de update moeten zorgen voor betere implementatie van het Zigbee Lightlink protocol. Hierdoor kunnen de Tradfri lampen ook door Smarthome hubs van andere merken gestuurd worden, bijvoorbeeld Philips hue. Inmiddels is er al een tussentijdse update geweest waardoor de lampen met softwareversie 1.2.x en hoger via wat extra werk aan de hue bridge 2.0 gekoppeld kunnen worden (exclusief Homekit ondersteuning). Voor hulp met knipperende lampen i.c.m. Hue, zie hier.Hulp bij problemen

Knipperende lampen i.c.m. Hue Bridge
Meerdere afstandsbedieningen aan een lamp/groep koppelen
De batterijen van mijn remotes zijn erg snel leeg
Lampen niet meer in sync via de remote
Last van wegvallend signaal/storing van WiFi?


FAQ

Pre-sales

V: Wat is het verschil tussen de dure en de goedkope "witte" lampen?
Bij de goedkoopste Tradfri lampen is het licht "warm wit", net als een normale ledlamp. Bij de Tradfri lampen die ongeveer dubbel zo duur zijn, kan je het witte licht naar keuze een klein beetje blauwer of geler maken.

V: Ik denk dat Tradfri lampen goedkoper zijn dan smart ledlampen van een ander merk.
A: Je praat over adviesprijzen. Maar (bijna) alle merken smart verlichting geven regelmatig hoge kortingen op hun adviesprijzen. Als je kortingen meerekent, zijn (op uitzonderingen na) de prijsverschillen bij smart verlichting zo klein dat het onverstandig is om je keuze voor een merk/systeem te maken op basis van prijs.

V: Ik wil een geschikte ledstrip kopen, maar die zie ik niet op de site?
A: Er is en komt voorlopig geen ledstrip van Ikea. Maar je kunt de ledstrip plus van Philips gebruiken. Gebruik een actie uit het "hue kortingcode" topic om de ledstrip goedkoper te maken.
Let wel: je kunt de ledstrip voorlopig alleen met de kleuren gebruiken, die de (Ikea) app ondersteunt.

V: Ik wil de lamp uitzetten door steeds de spanning er af te halen. Mag dat?
A: Ja. Als de Tradfri lamp daarna weer stroom krijgt, gaat hij vanzelf aan, met de lichtsterkte die hij had toen hij voor het laatst uitgezet werd. De lamp is dus normaal te gebruiken door mensen die het principe van smart verlichting niet kennen, of in noodgevallen. Maar als de lamp geen spanning heeft, is hij natuurlijk niet meer op afstand te bedienen, dus als je van plan bent om dit altijd te gaan doen, moet je je wel bij jezelf afvragen of smart verlichting wel de juiste keuze voor je is.

V: Is er ook een schakelbaar stopcontact?
A: Ja, dat is er! Je kan een 'outlet' mét en zonder afstandsbediening kopen, beide versies zijn tevens bedienbaar via de app/hub/bridge.

V: Ik heb gehoord dat oude software in de Ikea lampen niet goed te koppelen was met Philips Hue, maar lampen die nu in de winkel liggen zullen toch wel de nieuwe software hebben?
A: Nee, sommige typen lampen liggen nog steeds met de oude softwareversie in de winkel. Zodra je deze koppelt aan een Ikea hub, zal de software in de lamp een update krijgen. Het is niet mogelijk om de software te updaten met een hub van een ander merk.

V: Kan ik de Ikea lampen gebruiken met Apple HomeKit via de hub van een ander merk?
A: Nee, in het algemeen zal een hub alleen de lampen van het "eigen" merk doorgeven aan Apple, ook als je lampen van andere merken verder wel gewoon kunt koppelen en gebruiken.

V: Als voor mij de prijs niet belangrijk is, waarom zou ik dan Ikea smart lampen kopen?
A: Sterke punten zijn:•hoge lichtopbrengst van de witte lampen
•lampen onthouden hun dimstand als ze stroomloos zijn
•het systeem is bijzonder goed te gebruiken zonder hub en internet
Sales

V: Is de kleurenlamp al te koop in de winkel?
A: Ja, maar alleen in combinatie met de afstandsbediening. Hou er rekening mee dat de huidige versie van de Ikea kleurenlamp minder kleuren kan weergeven dan recente smart lampen van andere merken.

V: Ik ben speciaal naar een Ikea winkel gereden en hier blijkt geen voorraad te zijn van product X.
A: Voordat je naar een winkel gaat, kan je op de site zien wat de komende uren de voorraad naar verwachting zal zijn. Deze voorspelling klopt meestal prima.

V: Ik heb ook een Tradfri set aangeschaft !!!!!
A: Dank u voor de mededeling.


Installatie

V: Het koppelen van een lamp met een afstandsbediening lukt me steeds maar niet.
A: Het is belangrijk om tijdens het koppelen de lamp en de afstandsbediening tegen elkaar aan te houden. Als de afstand te groot is, dan werkt het niet. Soms maakt het uit op welke plek je ze tegen elkaar houdt.

V: Ik heb een losse Ikea lamp en een losse Ikea hub gekocht. Waarom kan ik ze niet koppelen?
A: Om Ikea producten met elkaar te koppelen heb je altijd een Ikea afstandsbediening (of ander stuurapparaat) nodig. De afstandsbediening kan je het best kopen in combinatie met een lamp, dat scheelt 5 euro.

V: Ik ben op het briljante idee gekomen om de draadloze afstandsbediening vast tegen een muur te schroeven. Ben ik de eerste?
A: Nee, diverse mensen zijn daar al mee bezig. Zoek in dit topic op het woord "inbouwen". De basis voor de oplossing is een blinde plaat kopen die past bij je huidige inbouwsysteem, eventueel kan je dan met een 3D printer of een plastic dekseltje dat je los koopt aan de slag om het nog beter passend te maken op de afstandsbediening.

V: Kan ik een smart lamp gebruiken in combinatie met een ouderwetse dimmer in de muur?
A: Nee, een smart lamp heeft een eigen dimmer ingebouwd. Deze is veel energiezuiniger dan een dimmer in de muur. Als je nog zo'n oude dimmer hebt, mag je die niet gebruiken voor een smart lamp. Het is beter om hem uit te bouwen, want zelfs een dimmer die altijd op 100% staat kan een smart lamp beschadigen.

V: Hoe kan ik meerdere afstandsbedieningen koppelen aan één lamp?
A: Eerst installeer je de lamp zodat hij werkt met één afstandsbediening. Vervolgens reset je de andere afstandsbediening en koppel je hem niet aan de lamp, maar aan de eerste afstandsbediening (uitleg hoe je dit precies doet vind je hier). Dit werkt met en zonder hub. Dezelfde truc werkt met bewegingsmelders. Dit staat niet in de gebruiksaanwijzing, want Ikea ondersteunt dit niet officieel.


Gebruik van de app

V: Als ik de "wake up" functie instel in de app, gaat de lamp niet vanzelf uit.
A: Je kunt een timer van een minuut instellen direct hierna, waardoor de lamp uit gaat. De app zal een foutmelding geven dat je niet meerdere timers mag instellen. Maar die melding is niet terecht: het werkt wel.

V: De Ikea app werkt niet stabiel bij mij. Wat kan ik doen om toch de Ikea hub te blijven gebruiken?
A: Wat jammer. Er zijn meerdere oplossingen:•Als je Apple gebruiker bent, kan je HomKit gaan gebruiken, dit lijkt bij iedereen stabiel te werken;
•Je kunt de app "Hue Essentials" proberen, deze werkt ook op Tradfri;
•In het verleden verscheen ongeveer om de 2 maanden een nieuwe versie van de Ikea software;
•Veel mensen sturen de Tradfri apparaten aan via Home Assistant (of een ander domoticapakket);
•Heb je al gezien dat veel toepassingen ook gewoon zonder de hub blijven werken?

V: Als ik 1 (of meerdere) lamp(en) binnen een groep apart inschakel/configureer via de app, kan ik ze dan nog via de remote bedienen?
A: Dat kan, maar je zal zien dat de lampen dan niet meer in sync zijn. De aan/uit knop zal alle lampen die uit waren aan laten gaan, en omgekeerd. Ook de helderheid/kleurtemperatuur/etc. zijn niet meer gelijk. Om dit op te lossen, kan je 6 seconden op de aan/uit knop van de remote blijven drukken, waarna alle lampen terug gelijk zouden moeten lopen.


Gekende probleemgevallen

Sommige productlijnen en/of -series kennen productiefouten/slechte componenten/e.d. Zie bijvoorbeeld volgende post van @MisteRMeesteR:
MisteRMeesteR schreef op donderdag 18 augustus 2022 @ 11:23:
FWIW, mocht je op zoek zijn naar een E27 RGB LED lamp, artikel nummer 704.391.58, mijd dan productiecode 2118. Deze serie heeft ontzettend last van een irritante coil-whine als de lamp is uitgeschakeld. Zodra de lamp op ~ 5% wordt gezet is het geluid weg.

Inmiddels mijn lamp omgeruild voor een zelfde lamp met productiecode 2132 en deze heeft geen last van deze coil-whine.


Bron: Ikea België / Ikea Nederland


 • Slonzo
 • Registratie: Mei 2007
 • Niet online

Slonzo

Taarsidath-an Halsaam

Topicstarter
Ik ben nog weinig met Tradfri bezig, zijn er mensen die de TS mee willen updaten/bijhouden?

 • martijn.vw
 • Registratie: Mei 2022
 • Laatst online: 10:09
Let op: om lampen te kunnen koppelen aan de Tradfri hub, heb je ook een afstandsbediening, dimmer of bewegingsmelder nodig!
Dit is inmiddels niet meer nodig. Je kan lampen koppelen zonder deze elementen.

 • Touchdomex
 • Registratie: April 2005
 • Nu online

Touchdomex

Meisje!

Ik heb een DIRIGERA en eigenlijk mis ik nog steeds een fatsoenlijke iPad app. Heeft iemand enig idee van het tijdspad van de ontwikkeling voor dit soort zaken?

_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' Bombus Flavifrons adoratie _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '\@_ || Let's Play: Paradox-billiards-vostroyan-roulette-fourth dimensional-hypercube-chess-strip-poker


 • Gunner
 • Registratie: Oktober 1999
 • Niet online

Gunner

Invincibles

Touchdomex schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 09:27:
Ik heb een DIRIGERA en eigenlijk mis ik nog steeds een fatsoenlijke iPad app. Heeft iemand enig idee van het tijdspad van de ontwikkeling voor dit soort zaken?
Is dat een andere app dan die van de oude hub? want daar heb ik op zich geen klachten over.

Still warm the blood that courses through my veins. | PvOutput | ARSENAL FC


 • Touchdomex
 • Registratie: April 2005
 • Nu online

Touchdomex

Meisje!

Gunner schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 09:34:
[...]

Is dat een andere app dan die van de oude hub? want daar heb ik op zich geen klachten over.
Jammer genoeg wel. Wat ze nu hebben is de iPhone app die uitvergroot is maar dat schaalt nog steeds bijzonder lelijk.

Werkt gelukkig wel verder normaal dus wat dat betreft geen klachten maar voor de volledigheid en de mooiheid wil ik het op termijn wel.

_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' Bombus Flavifrons adoratie _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '\@_ || Let's Play: Paradox-billiards-vostroyan-roulette-fourth dimensional-hypercube-chess-strip-poker


 • Gunner
 • Registratie: Oktober 1999
 • Niet online

Gunner

Invincibles

Touchdomex schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 09:39:
[...]


Jammer genoeg wel. Wat ze nu hebben is de iPhone app die uitvergroot is maar dat schaalt nog steeds bijzonder lelijk.
Wie verzint zoiets. :X

Still warm the blood that courses through my veins. | PvOutput | ARSENAL FC


 • Touchdomex
 • Registratie: April 2005
 • Nu online

Touchdomex

Meisje!

Ze hebben voldaan aan precies het minimale :+ Het werkt maar het voelt heel erg iPad 1th gen :+

_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' Bombus Flavifrons adoratie _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '\@_ || Let's Play: Paradox-billiards-vostroyan-roulette-fourth dimensional-hypercube-chess-strip-poker


 • ManiacsHouse
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 10:22

ManiacsHouse

Scheisse!

Vraag mbt ervaringen. Ik heb zelf hue/Tradfri ik combi met Home Assistant. De Hue draait prima ook alleen als HA om wat voor reden er eens geen zin in heeft.
Nu gaan mijn ouders binnenkort verhuizen en wil ik voor ze eea smart maken.
Belangrijkste is toch wel in hal van nieuwe woning licht met sensoren, dat als ze 's nachts uit bed stappen er licht in de hal is. Hoe is de ervaring met Tradfri sensoren in een Tradfri setup? Werkt dit gewoon okay?
Mijn ervaring met Hue is dat de sensoren hier altijd werken. Bij Tradfri ook het geval?

[Voor 5% gewijzigd door ManiacsHouse op 16-03-2023 11:27]


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 23-03 19:59
Ik las laatst ergens dat de slimme rolgordijnen op gaan bollen door de zon. Iemand daar ervaring mee?

En heeft iemand een idee of er ooit grijskleurige slimme plissés zullen komen?

 • GerCor
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 09:41

GerCor

Zonder dallen geen pieken

@ManiacsHouse Jep, zeer tevreden. Wel voorzie ik, afhankelijk van de leeftijd, problemen. Er zit namelijk een batterij in de lichtsensor. En het is nogal wat priegelwerk voor die leeftijd om te vervangen.

Me.


 • ManiacsHouse
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 10:22

ManiacsHouse

Scheisse!

GerCor schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 13:31:
@ManiacsHouse Jep, zeer tevreden. Wel voorzie ik, afhankelijk van de leeftijd, problemen. Er zit namelijk een batterij in de lichtsensor. En het is nogal wat priegelwerk voor die leeftijd om te vervangen.
Installeren, onderhoud etc ga ik doen. Dus problemen voorzie ik niet direct. :)

 • EHelmond
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 10:27
ManiacsHouse schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 11:26:
Vraag mbt ervaringen. Ik heb zelf hue/Tradfri ik combi met Home Assistant. De Hue draait prima ook alleen als HA om wat voor reden er eens geen zin in heeft.
Nu gaan mijn ouders binnenkort verhuizen en wil ik voor ze eea smart maken.
Belangrijkste is toch wel in hal van nieuwe woning licht met sensoren, dat als ze 's nachts uit bed stappen er licht in de hal is. Hoe is de ervaring met Tradfri sensoren in een Tradfri setup? Werkt dit gewoon okay?
Mijn ervaring met Hue is dat de sensoren hier altijd werken. Bij Tradfri ook het geval?
Bij mij werken de sensoren naar tevredenheid, geen ervaring met Hue.
er zit bij de tradfri wel een merkbare vertraging op van toch wel 1 of 2 seconden.
je kunt in de app de status van de batterij ook controleren dus dat zou je ook periodiek kunnen controleren en vervangen bij bijna leeg

 • de_lange
 • Registratie: Maart 2021
 • Laatst online: 23-03 14:50
EHelmond schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 15:48:
[...]


Bij mij werken de sensoren naar tevredenheid, geen ervaring met Hue.
er zit bij de tradfri wel een merkbare vertraging op van toch wel 1 of 2 seconden.
je kunt in de app de status van de batterij ook controleren dus dat zou je ook periodiek kunnen controleren en vervangen bij bijna leeg
Bij mij werkt dat niet tot amper, die batterij status in de app. Al enkele malen voorgehad dat de batterij leeg was en dit niet was aangegeven in de app. Je moet de sensor dan terug opnieuw toevoegen via de hub.

 • blazez
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 23-03 20:51
Nog even terugkomend op de nieuwe luchtsensor en welke hub te gebruiken. Ik heb het even extra nagevraagd bij de klantenservice (twitter) en die geven aan dat ze adviseren de nieuwe hub te gebruiken (ja duh) maar dat de VINDSTYRKA op beide hubs te verbinden is.

In theorie zou het dus moeten werken (maar de praktijk lijkt weerbarstiger te zijn gezien de opmerking van iemand anders). ik ben benieuwd of iemand heb toch op de oude hub verbonden krijgt

 • kelly.hipolito
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 18-03 13:53
blazez schreef op zaterdag 18 maart 2023 @ 12:20:
Nog even terugkomend op de nieuwe luchtsensor en welke hub te gebruiken. Ik heb het even extra nagevraagd bij de klantenservice (twitter) en die geven aan dat ze adviseren de nieuwe hub te gebruiken (ja duh) maar dat de VINDSTYRKA op beide hubs te verbinden is.
Ik heb de VINDSTYRKA en deze is NIET te koppelen met de TRÅDFRI gateway.
Ik heb het nagevraagd bij de dienstdoende medewerker van Ikea Eindhoven. De engelstalige website van Ikea bevestigd zijn verhaal:
Please note that VINDSTYRKA cannot be connected to TRÅDFRI gateway. The new DIRIGERA hub and the IKEA Home smart app are required for this to work.

 • DeNachtwacht
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 19-03 14:01
Touchdomex schreef op donderdag 16 maart 2023 @ 09:27:
Ik heb een DIRIGERA en eigenlijk mis ik nog steeds een fatsoenlijke iPad app. Heeft iemand enig idee van het tijdspad van de ontwikkeling voor dit soort zaken?
tsja ik zie eigenlijk niet 1 reden om de eigen ikea app te gebreuiken, ik doe alles via HomeKit/de Woning app. Werkt over het algemeen stuk fijner, zeker icm Siri

 • blazez
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 23-03 20:51
kelly.hipolito schreef op zaterdag 18 maart 2023 @ 13:51:
[...]


Ik heb de VINDSTYRKA en deze is NIET te koppelen met de TRÅDFRI gateway.
Ik heb het nagevraagd bij de dienstdoende medewerker van Ikea Eindhoven. De engelstalige website van Ikea bevestigd zijn verhaal:


[...]
Bedankt voor dfe test en de terugkoppeling. Ik heb deze info dan ook maar meteen doorgestuurd op het antwoord dat ik van de ikea klantenservice kreeg. Dus hopelijk wordt eea dan ook op de nederlandse site aangepast.

 • Char Rulus
 • Registratie: Maart 2019
 • Laatst online: 08:49
Ik heb zo'n tradfri hub met meer dan 50 producten, die ik via de smart home 1 app op mijn iphone 12 pro aanstuurde. Nu ik ben overgestapt naar de iphone 14 pro (waarbij alle apps 1op1 zijn overgenomen) kan de app geen verbinding maken met de 'oude' hub. Zijn nu al mijn instellingsgegevens kwijt, en kan ik een dag uittrekken om alle apparaten weer in te regelen? Of weet iemand hoe je die instellingen weer terugtovert?
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee