Ik meld me hier ook even. Ik heb een wat bijzondere setup. Allereerst natuurlijk een Toshiba 8 kW buitenunit, met 11 kW binnenunit en een 300 liter boilervat. De WP staat op een massief betonnen dak, op rubberen balken naast de buitenunit van de Daikin airco.
De verwarming bestaat uit twee mengverdelers met zoneregeling, aangestuurd door twee Honeywell HCE20 besturingsunits. De benedenverdieping heeft twee zones (woonkamer / hal) en de bovenverdieping heeft 6 zones (badkamer, berging en vier slaapkamers).
De badkamer draait 'altijd', dat wil zeggen: die zone staat altijd maximaal open en als er ergens in huis warmtevraag is, draait de badkamer mee. De badkamer kan ook zelf warmte vragen op de thermostaat (en doet dat eigenlijk ook continu). Op de benedenverdieping loopt de vloerlus door het toilet en langs de voordeur altijd mee als ergens warmtevraag is. Die lus genereert zelf geen vraag.
Vanuit de WP binnenunit gaat het water dus eerst de twee mengverdelers en dan via een schakelbuffer van 50 liter terug. Die buffer zit er om te garanderen dat er voldoende systeeminhoud is voor defrosts.
De HCE20's schakelen de warmtevraag in en uit via ingang I/P5 (dus niet de thermostaatingang I/P1). De HCE20's regelen PWM. Dat wordt afgeraden op dit forum, maar ze hingen er al. Dit gaat op de benedenverdieping in blokken van 4 uur en boven in blokken van 2 uur.
Verder heb ik een heel aantal instellingen aangepast op de volgende manier:
Setup:
Deze instellingen komen deels van de installateur. Ik gebruik de WP alleen voor verwarmen en verder zijn alle externe heaters (backup en SWW vat) netjes ingeschakeld. De parameters 6D0, 9E en 6E moet ik nog mee experimenteren. De WP hangt hier pas sinds november en toen was het niet zo warm.
- 02: 1 Alleen verwarmen, niet koelen
- 6B3: 0 Geen externe thermostaat: De WP wordt aan/uit geregeld via I/P 5
- 6D0: 1 Pomp P1 uit bij temperatuur boven 20 graden (9E)
- 9E: 20 Buitentemperatuur waarbij de verwarming uitschakelt
- 6E: 2 Hysteresis voor 9E. Bij 18 graden schakelt de WP weer in.
- 6D3: 0 E-Heating in SWW Tank (0=activated, 1=de-activated)
Backup heater:
De backup heater moet minimaal gebruikt worden. Tijdens een defrost komt deze pas in als het water meer dan 32 graden onder de TC temperatuur komt (en TC is een berekende temperatuur, ongeveer gelijk aan de stooklijn). BIj temperaturen boven de -5 buiten gaat de backup heater sowieso niet aan (behalve als de WP warmtevraag heeft en de compressor in de wachtstand is. De compressor moet namelijk minimaal ongeveer 15 minuten uit blijven).
- 33: 0 Kijk iedere 5 minuten of de backup heater uit kan
- 34: 3 Kijk iedere 40 minuten of the backup heater aan moet
- B9: 3 Backup heater schakelt bij als THO 2+10 graden lager dan TC
- B8: 6 Buitentemperatuur waarbij de backup heater niet meer aan gaat (6 = -5 C)
Pompsturing:
Misschien wel het lastigste deel van de parameters. De pomp moet bij mij echt op een vaste snelheid staan en dat is ook aan te raden bij gebruik van een parallelbuffer. Alleen bij radiatoren kun je de pomp op automatisch zetten. Ik heb hem op 80%, dat geeft een flow van 19.5 liter/min bij verwarming en 24 liter/min bij de SWW run. Dat circuit is veel korter.
- 65: 1 Pomp P1 volgt thermostaat: alleen pomp bij warmtevraag
- 6A6: 0 Pompsnelheid (0=vast, 1= variabel (max 6A7)) NOODZAKELIJK IVM MENGVERDELERS
- 6A7: 1 Maximale pompsnelheid bij variabele regeling (0 = 100%, 1 = 90%, 2 = 75%, 3 = 50%)
- A0: 2 Pompsnelheid (0 = 100%, 1 = 90%, 2 = 80%, 3 = 70%, 4 = 60%, 5 = 50%)
- BA: 0 Interval modus uit (pomp draait continu bij warmtevraag en is anders uit.)
Stooklijn:
Ik gebruik een stooklijn die bij -10 of kouder buiten 36 graden vraagt, bij 0 graden buiten 32 graden, bij 10 graden 27 en bij 18 graden of warmer buiten 24 graden. Door parameter 27 op -1 te zetten wordt het minimum bij +18 al gehaald en niet bij +20 pas.
- 27: -1 Verschuiving stooklijn
- 29: -10 Stooklijn T1
- 30: 25 Stooklijn E (Bij 20 graden buitentemperatuur)
- 2B: 8 Stooklijk T3
- 2C: 37 Stooklijn A (Bij T0 = -20)
- 2D: 36 Stooklijn B (Bij T1)
- 2E: 32 Stooklijn C (Bij T2 = 0 graden)
- 2F: 28 Stooklijn D (Bij T3)
- A1: -20 Stooklijn T0
Sanitair Warm Water:
Het doel is dat de boiler dagelijks een uur opgewarmd wordt tussen 13:00 en 14:29 naar max 45 graden. Aangezien dit onderin het vat gemeten wordt, is 45 graden voldoende. Een tweede blok start om 15:30 en duurt tot net voor 17:00. Deze blokken zijn 89 minuten omdat de WP pas na 90 minuten het elektrisch element gaat gebruiken (parameter 07). Dat doet de WP dus bijna nooit (alleen als net voor de SWW run de compressor uitgeschakeld is doordat de verwarming uitviel, gebeurt het eventjes omdat de compressor een wachttijd heeft van +/- 15 minuten).
- 07: 90 Maximale Sessie-tijd warm water productie met warmtepomp
- 20: 42 Inschakeltemperatuur SWW (HP_H ON)
- 21: 65 Uitschakeltemperatuur SWW (HP_H OFF)
- 22: -10 Onder deze buitentemperatuur wordt geen warm water met de WP geproduceerd (TTW)
- 25: 0 Correctie voor SWW temperatuur
- 73: 2 Tijd voordat boiler-heater aan mag gaan (0=30 min, 1=60 min, 2=90 min, 3=120 min)
Legionella:
Een keer per week wordt een legionella run gedraaid. De boiler wordt op zondagmiddag om 17:00 naar 65 graden gebracht en daar 10 minuten gehouden. Omdat onderin het vat gemeten wordt, is dit voldoende.
- 0A: 65 Legionella doeltemperatuur SWW vat (min 65 graden)
- 0B: 10 Legionella tijd (boiler wordt 0B (10) minuten op temperatuur 0A (60) gehouden)
Legionella planning (parameters bediening):
De planning staat ingesteld op dagelijks, omdat anders nooit een legionella-run gedraaid wordt. De teller begint namelijk iedere keer opnieuw als SWW aangezet wordt (en dat gebeurt twee keer per dag, zoals hierboven uitgelegd).
- 0C: 17 Tijdstip van de cyclus na opwarmen boiler door WP!!
- 0C: 1 Cyclusdagen: Elke dag dat SWW aan staat om 0C (17:00)
Tijdschema's voor warm water:
Maandag t/m zaterdag. De tijden zijn zo gekozen dat ze overeenkomen met de warmste momenten van de dag (goede COP) en over het algemeen ook de momenten dat de zonnepanelen het meeste opbrengen (zeker 's zomers).
- Start productie om 13:00, stop om 14:29. Een blok van 89 minuten met 45 graden ingesteldp
- Start productie om 15:30, stop om 16:59. Een tweede blok van 89 minuten.
Zondag: De tijden zijn zo gekozen dat ze overeenkomen met de warmste momenten van de dag (goede COP) en over het algemeen ook de momenten dat de zonnepanelen het meeste opbrengen (zeker 's zomers).
- Start productie om 12:00 - 13:29 met 55 graden.
- Start productie om 15:00 - 18:00 met 65 graden. Legionella run begint om 17:00 (andere dagen is het SWW dan alweer uit, dus geen legionella run)
Met deze setup draai ik nu een paar maanden. Ik meet elektrisch verbruik met kWh meters en warmte opwekking met een warmtemeter. De afgelopen dagen, nu het buiten een graad of 5 is en er geen opwarming is van felle zon op het glas in de woonkamer, draait de WP continu. Dat wil zeggen: de compressor staat continu aan en moduleert tussen de 2400 en 3500 Watt. De compressor schakelt eigenlijk alleen uit tijdens het omschakelen van verwarming naar warm water en terug. Dat is precies wat je zou willen hebben.
Qua performance doet de WP wat hij belooft. Onderstaand plaatje geeft de COP weer uitgezet tegen de T
lift (het verschil tussen de buitentemperatuur en de aanvoertemperatuur). Ook staan er wat lijnen in die uit de databoeken komen en wat theorie. Wat goed te zien is, is dat de SWW- en Legionella-runs een slechtere COP hebben (groen en rood). Dat is logisch. Zeker de Legionella-run gaat met behulp van een elektrisch element, dus COP=1. Verder doet de WP het af en toe beter dan de databoeken beloven.
Bij de lagere T
lift is de COP niet heel hoog. Tussen de 4 en de 7, terwijl bij een T
lift tussen de 20 en 25 de COP boven de 5 blijft. Dat klopt ook met de databoeken: Bij een lager vermogen, dus bij lage modulatie, is de COP lager. De WP kan dus wel heel ver terug moduleren, zelfs tot 10% van het vermogen, maar dat gaat ten koste van de performance. De WP lijkt dit te weten en probeert zelf op hogere frequenties te draaien. De T-retour loopt dan iets op.
Het plaatje hieronder geeft het gedrag van de afgelopen 24 uur weer. De buitentemperatuur is vrijwel constant 5 graden (gemeten door de airco want die kan ik uitlezen, niet door de WP zelf. De Daikin airco staat naast de WP en geeft over het algemeen een buitentemperatuur die een graad hoger ligt dan wat de WP op het scherm laat zien).
Het vermogen is vrij constant tussen de 2400 en 3600 Watt, met een COP tussen de 4 en de 6. De schommelingen komen door het regelgedrag van de HCE20 die in een vast patroon vloerlussen open en dicht stuurt.
Verder zijn er duidelijk twee SWW runs. De eerste begint om 13:00 en duurt tot 13:45. In die tijd is de Ta opgelopen tot 60 graden en na 45 minuten is het vat op temperatuur. Om 15:30 begint de tweede SWW run. Die duurt maar even, want de boiler is nog warm, maar blijkbaar niet warm genoeg (er is tussendoor dus warm water getapt en omdat de sensor onderin zit, ziet de WP dat het vat afgekoeld is). Na 30 minuten is het vat weer op temperatuur en schakelt de WP weer naar verwarmingsmodus.
Isolatie
De koelleidingen heb ik later geisoleerd met twee lagen Armaflex AF en twee lagen PVC tape.
Geluid
In de week dat het extreem koud was in december maakte de WP een rotherrie. Het klonk binnen alsof er een tractor op het dak stond. Ook tijdens de defrosts hoorden we dat, dus het was niet de fan (die draait immers niet tijdens een defrost). Je zou denken dat de compressor op hoog vermogen dan zo'n herrie maakt, maar die draait tijdens een SWW run ook vaak maximaal en dan horen we hem ook niet. Ik denk nu dat het komt doordat er een dikke plaat ijs onder de WP komt te liggen die de rubberen balken als het ware aan elkaar vast maakt. Die hele plaat gaat dan meetrillen.
Ik heb de binnenzijde van de WP geisoleerd met extra dreunplaten. Die worden ook in auto's gebruikt en zitten bijvoorbeeld ook onder de stalen spoelbak in de keuken. Dit heb ik in de hele buitenunit gedaan rondom de compressor en ook in de binnenunit aan de zijkanten en in de deur. Het is nu even wachten op de volgende week strenge vorst om te kijken of er nog iets anders is dat ik zou kunnen doen.