GTX404 schreef op zondag 16 oktober 2022 @ 14:33:
[...]
[knip]
--
Vraag: is er iemand die een INNO3D kaart heeft? Hoe zit het met de adapter van die kaart? Ik las ergens dat zij een adapter leveren die naar 3x 8-pin gaat i.p.v. 4x 8-pin zoals nvidia en de andere AIBs. Levert dat minder performance of problemen op? Ik geloof dat GamersNexus daarover iets gezegd had over de verdeling van stroom oid.. Het design van de INNO3D vind ik zelf wel minimaal en netjes, maar vraag me toch af hoe het met de kwaliteit van dat merk zit..
Ik heb een Inno3d. Die heeft een 3x8-pin kabel. Levert geen problemen op, allleen dat je eerder te maken hebt met de powerlimit die niet hoger dan 100% kan. Concreet betekent dit dat ik, als ik powerlimit wil vermijden, mijn maximum clock vastzet op 950 mV en 2760 coreclock.
Een groot gedeelte van dit weekend heb ik mij bezig gehouden met optimaliseren van mijn RTX 4090. Ik vind dit leuk, houd van efficientie, en de Inno3d x3 heeft een redelijk luide cooler. Ik kwam uit op bovenstaande resultaten. Een kleine reductie in clocks heeft amper invloed op het aantal FPS zoals je ziet. Met de 950 mV heb ik geen last van powerlimit, daarboven wel. Bij cyberpunk draaide de benchmark met alles op max, 4k, en dlss op balanced. Ik wilde ook een non-rt titel, dus die optie bij Tomb raider uitgezet. Verder alle settings op max en 4k resolutie.
Op youtube en andere kanalen is er veel discussie of undervolten wel nuttig is met de rtx 4090. Er wordt gesproken over powerlimit. Ik heb dit ook geprobeerd, en mijn beste resultaten waren met powerlimit op 80 en de core op +150. Bij volle belasting komt dit ongeveer neer op hetzelfde verbruik en dezelfde prestaties van het 950 mV profiel. Echter, als je een game hebt waarbij de rtx 4090 niet helemaal belast wordt, door een framerate cap of een cpu-bottleneck, dan kan het verbruik een stuk hoger zijn met het powerlimit-profiel. Bij een van de games kwam ik zo op 310 watt voor het powerlimit 80+150 core profiel, en 230 watt voor het 950 mV profiel. Dit maakt de powerlimit een suboptimale oplossing.
Dat qua performance een memory-OC nuttig is, staat buiten kijf. Het scheelde met +1710 mHz zo'n 5 procent. Het verbruik gaat echter wel met 20 watt omhoog. Ik vroeg me dus af of het ook efficient is. Het blijkt echter dat de core minder hard hoeft te werken door de mem-oc. Puntje bij paaltje, efficientie blijft ongeveer gelijk. Gecheckt met de Nvidia overlay in combinatie met een meter aan het stopcontact. Dus, mijn advies is om wel de memory-OC te doen, voor extra performance.
Al met al: de setting van 900mV met memory-OC is het voor mij. Kan de fanspeed lekker op 30% blijven en heb ik een enorm goede efficientie. Een verschil van 89 of 92 fps ga ik ook echt niet herkennen in een denkbeeldige a/btest.
Mocht je vragen hebben, eventueel over mijn methodiek, let me know!