ZieMaar! schreef op zaterdag 12 augustus 2023 @ 12:22:
[...]
Dit klopt niet, de grootste administratieve druk komt voort uit wet en regelgeving, slechts (heel) beperkt door de zorgverzekeraars. Zie bijv mijn link iets hoger.
Ook blijft het winst argument vanuit de zorgverzekeraars hard terugkomen; op de basisverzekering wordt niet zoveel verdient en wat er overblijft wordt ingezet om de premie te dempen als die hard zou stijgen of om de gaten te vullen, bijv in 2020 (toen er weinig reguliere zorg verleend is),:Dat is gewoon uit de jaarverslagen te halen.
In de praktijk ligt het allemaal genuanceerder.
De administratieve last die wordt opgelegd is in belangrijke mate eigenlijk terug te voeren op de zorg zelf. Het is zelden het geval dat de overheid of een zorgverzekeraar bedenkt. Weet je wat, dit lijkt ons nu eens leuk om te gaan registreren, om hier kwaliteitsindicatoren aan vast te hangen, om zorg op af te rekenen indien dit niet gedocumenteerd wordt.
Hetgeen je in de praktijk wel hebt, is dat bijvoorbeeld vakgroep verenigingen zelf richtlijnen opstellen ten aanzien van hoe de zorg georganiseerd en uitgevoerd dient te worden, hierin bijvoorbeeld stellen dat bij ziektecategorie A patiënten binnen een multidisciplinair overleg besproken dienen te worden, waar wel een financiële vergoeding tegenover dient te staan want multidisciplinair overleg kost tijd in voorbereiding en uitvoering in de vorm van indirect patiëntencontact. En dus de zorgverzekeraar als tegenprestatie verwacht dat er een adequate registratie van betrokken specialisten plaatsvindt.
Of bijvoorbeeld dat vanuit vakgroepen zelf ooit is gezegd, alvorens uitvoering van een operatie/ingreep is een zogenoemde time-out procedure iets waarmee complicatierisico wordt beperkt door te verifiëren dat er sprake is van de juiste patiënt, verifiëren dat het om de juiste procedure gaat, zijde te bespreken zodat niet per abuis een verkeerd been bijvoorbeeld wordt afgezet, etc. Waarop de inspectie zegt, prima, dit staat in jullie richtlijnen, wij verwachten dat jullie dit documenteren/registreren en hanteren dit als kwaliteitsindicator.
Idem dito een zogenoemd early warning system (EWS) of modified early warning system (MEWS) waarmee vroegtijdig op basis van verandering in vitale parameters zoals bloeddruk, polsfrequentie en zuurstofgehalte in het bloed achteruitgang en dreigende problemen ondervangen kunnen worden. Ook dit wordt vervolgens dan bijvoorbeeld weer een registratieplicht. Of de medicatie dubbelcheck, registratie van daadwerkelijke medicatietoediening, etc. Registratie van implantaten. Ga zo maar door.
Correspondentie met huisartsen vanuit ziekenhuizen, lang over geklaagd dat dit te schaars was. Tegenwoordig, is dit ook meer en meer een verplichting geworden. Waarin er ook diverse richtlijnen zijn t.a.v. hetgeen binnen de communicatie vermeldt dient te worden.
En bijvoorbeeld niet te vergeten nascholing, registratie hiervan binnen je portfolio, etc. Verplicht, maar primair ook allemaal vanuit de eigen vakgroepen in het leven geroepen. Of revisie van protocollen binnen het eigen centrum, waarbij een gemiddelde afdeling al snel tientallen of honderden protocollen kent waarvan periodieke revisie verlangd wordt om er op toe te zien dat deze voldoen aan de laatste stand van de wetenschap.
Het is niet alsof de registratieplicht per sé onzinnig is. Of dat zaken als nascholing slecht zijn. Sterker nog, in veel gevallen absoluut niet. En komt het de zorg eigenlijk ten goede voor de individuele patiënt. Maar het is erg tijdrovend zodra je dit alles op een rij gaat zetten.
En een belangrijk deel van dit probleem is het feit dat je veel van dit soort administratie eigenlijk doet op een zeer archaïsche manier van werken.
Neem bijvoorbeeld ontslagbrieven en poliklinische brieven richting huisartsen. Op een poli dag kost mij dit al snel een uur. En waarom? Enkel en alleen omdat er geen gedeeld patiëntendossier is. Een poli dagdeel van circa 20 patiënten kost ook al snel 2 uur in voorbereiding, waarom? Omdat je veel tijd kwijt bent aan het extraheren van informatie uit diverse bronnen, verwijs informatie, lab gegevens, etc. Iets waartoe je binnen het consult van 10 minuten simpelweg de tijd niet hebt naast het aanhoren van de patiënt en lichamelijk onderzoek.
Een poli dagdeel van circa 4.5 uur kost in de praktijk dan dus al snel circa 7.5 uur met administratieve lasten erbij.
Hetgeen met circa 3 uur gereduceerd zou kunnen worden indien het dossier tussen huisarts en ziekenhuis gedeeld zou zijn. En indien EPD systemen dusdanig ingericht zijn dat een voor het poliklinisch consult relevante informatie automatisch geëxtraheerd wordt en ingevuld wordt in een naslag documentatie.
Ook zou de aandacht voor de patiënt zelf tijdens het gesprek verder verbeterd kunnen worden indien text-to-speech oplossingen de standaard worden tijdens het consult. Met een adequate AI laag welk een anamnese op gestructureerde wijze documenteert.
Er zullen natuurlijk altijd administratieve facetten blijven welk niet te ondervangen zijn. Denk bijvoorbeeld protocolontwikkeling en optimalisatie, participatie in richtlijn revisie, etc. Maar kijk ik naar mijn eigen uren administratie van de afgelopen maanden met gemiddeld 63 uur per week, waarvan circa 30 uur aan directe patiëntenzorg. Veel tijd gaat op aan voorbereiding voor poli's, brieven, voorbereiding van MDO's, protocol revisies. Daarnaast zit er nog een stuk wetenschap en participatie in landelijke verenigingen, als ook nascholing. Maar met behulp van automatisering en één landelijk dossier schat ik in dat zeker zo'n 10 uur per week aan last geschrapt zou kunnen worden. Maar het ontbreekt aan een landelijke visie hierin om dit te realiseren.