• downtime
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

downtime

Everybody lies

Ja en nee. Ze zeggen wel dat ze hele concrete consequenties hebben voorgelegd maar noemen geen enkel voorbeeld. Ik weet niet goed wat ik ervan moet maken.

 • anboni
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 07:23
downtime schreef op maandag 26 september 2022 @ 12:32:
[...]

Ja en nee. Ze zeggen wel dat ze hele concrete consequenties hebben voorgelegd maar noemen geen enkel voorbeeld. Ik weet niet goed wat ik ervan moet maken.
Da's nou juist het hele punt: ze doen er geen publieke uitlatingen over. Ik denk dat er wel degelijk in detail is geschetst wat putin kan verwachten bij inzet van x.

https://www.socialcooling.com/


 • _Arthur
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 08:26
anboni schreef op maandag 26 september 2022 @ 13:07:
Da's nou juist het hele punt: ze doen er geen publieke uitlatingen over. Ik denk dat er wel degelijk in detail is geschetst wat putin kan verwachten bij inzet van x.
Tuurlijk niet. Je laat je vijand niet in je kaarten kijken. Je zegt hooguit dat je betere kaarten hebt dan je vijand en ze zal gebruiken ook.

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
DaniëlWW2 schreef op woensdag 21 september 2022 @ 23:10:
Dus mobilisatie is afgekondigd...
300.000 relatief recentelijk getrainde dienstplichtigen worden gemobiliseerd. Het gaat hier waarschijnlijk dan ook om de dienstplichten van 2021 en misschien 2020. Immers is dienstplicht een jaar in Rusland.

Tja ik maak me ten eerste vooral zorgen om die arme dienstplichtigen die straks massaal hun dood ingestuurd gaan worden...

Maar ik zie voornamelijk zwakte en problemen. We hebben gezien wat het reguliere Russische leger met nominaal beter getrainde en uitgeruste soldaten kon doen. Tienduizenden doden, vele gewonden en het beste materiaal is vernietigd, buitgemaakt of versleten. Ook moet je begrijpen dat een klein deel van een gevechtseenheid maar bestaat uit daadwerkelijke gevechtstroepen die de verliezen incasseren. Menig brigade zal inmiddels compleet uitgehold zijn van gevechtstroepen. Een van de redenen waarom het zo hard ging bij Charkiv. De Oekraïners maken er ook geen geheim van dat ze graag officieren doden om de situatie nog erger te maken.

In deze situatie worden er dan 300.000 dienstplichtigen opgeroepen die veelal weinig motivatie zullen hebben. Ik vermoed dat de Russen hun cadres bij elkaar zullen proberen te schrapen uit inmiddels ervaren soldaten die ze snel bevorderen op basis van dat ze het ruim een halfjaar hebben overleeft. Alles behalve een goede basis. Qua zwaar materieel weet ik niet eens waar de Russen het vandaan moeten halen aangezien ze al munitie kopen uit Noord-Korea. Ik vermoed dat veel van deze formaties met een gereduceerd aantal alsmede oudere tanks (T-62) uitgerust gaan worden. Idem voor artillerie waar ik het zie gebeuren dat de oude 152mm D-20 (jaren 1950 ontwerp met dezelfde ballistiek als een jaren 1930 ontwerp) veel massaler ingezet zal gaan worden i.p.v. modernere stukken.

Problematischer is denk ik het gegeven dat deze troepen waarschijnlijk slecht gemotiveerd zijn, nog slechter geleid zullen worden, veel persoonlijke uitrusting kunnen missen en belangrijkste van allemaal, waarschijnlijk ook enorme tekorten zullen hebben in communicatieapparatuur alsmede logistieke ondersteuning. Dat was al dramatisch met het reguliere Russische leger en zal hier niet beter zijn. Formaties zonder leiderschap, communicatiemiddelen en logistiek zijn geen leger maar een verkapte militie. Gespecialiseerde formaties zoals verkenning zie ik ook missen en dat gaat ook pijn doen als je slecht weet wat je omgeving precies is.

Alles bij elkaar is het een forse versterking, meer dan waarmee de Russen de oorlog begonnen, maar ik zie hun gevechtswaarde niet erg hoog zijn. Ook gaat het waarschijnlijk maanden duren voordat ze er zijn. De formaties zullen waarschijnlijk wel op sterkte zijn qua infanterie, maar beduidend zwakker zijn in zware wapens en ondersteuning. Juist nu de Oekraïners steeds sterker aan het worden zijn in hun eigen ondersteuning. Totdat ze verschijnen hebben de Oekraïners nog even de kans om verder op te rukken voordat het regenseizoen echt losbarst. Daarna zie ik ze ook de winter doorvechten. Maar ik ben bang dat de Oekraïners de klus niet gaan klaren voordat deze versterkingen komen en dan gaan de verliezen nog veel verder oplopen.
En inmiddels wil ik deze toch al niet erg positieve inschatting, verder naar beneden inschatten...
Want ik begin ernstige twijfels te plaatsen bij ideeën of concepten zoals formaties of leiderschap. Dit gaat gewoon een puinzooi worden op deze manier. Een uiterst bloederige puinzooi. :/

Een ding is wel duidelijk. Dit is een wanhoopsactie...

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • TheekAzzaBreek
 • Registratie: November 2003
 • Niet online
Motrax schreef op donderdag 22 september 2022 @ 13:10:
Hoe krijgen ze überhaupt 300k man getraind... het staande leger is uitgehold, weinig expertise meer over. En vervolgens moet er een gigantische hoeveelheid mensen getraind worden :?

Iemand daar meer inzicht in?
Onder andere ISW en Perun hebben daar wel wat over verteld.

In het heel kort: RU heeft geen trainingskampen zoals in het westen gebruikelijk, rekruten worden bij de eenheid opgeleid. Maar die eenheden hebben personeelsgebrek, daardoor zijn de trainers naar het front gestuurd. Voor zo ver die nog inzetbaar zijn kunnen ze daar ook moeilijk gemist worden omdat ze specialistische kennis hebben en gebrekkig opgeleide versterkingen kunnen begeleiden.

Daar zit dus inderdaad een fors probleem. Het begrip human capital is niet bijzonder goed ontwikkeld in die contreien.

Bovendien hebben ze haast. Basis training kost doorgaans enkele maanden, opfris training voor ex-soldaten weken. Van een zootje instromers een affectief samenwerkende eenheid maken kost ook een hoop tijd, maar het lijkt dat ze die niet nemen. Met de nieuwkomers worden de lege plekken aan het front gevuld, lijkt op het moment het beeld, maar de data is op z'n best discutabel tot dusver.

 • bulle bas
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 23-03 17:26
O'Brien ziet in de val van Lyman een bemoedigender teken dan de Blitz die we zagen bij het Karkhiv-offensief:// @mods hopelijk is dit het juiste topic

 • slacksoff
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 13:30
In andere topics zie ik de korte fragmenten voorbij komen, en veel van de langere filmpjes/verdiepingen zijn dan weer vaak van 'experts' maar niet van mensen in het gebied zelf.

Daarom vond ik het wel de moeite waard om dit interview uit de eerste maanden van de oorlog te delen van een Amerikaan die 2 Oekraïense officieren in een bunker interviewt. Ik liep er toevallig tegenaan omdat ik het kanaal van de interviewer volg (aanrader)// @mods hopelijk is dit het juiste topic

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
NiGeLaToR schreef op zaterdag 12 november 2022 @ 17:54:

Tis lastig dat document nu te vinden omdat iedereen en z'n moeder over Russische logistiek heeft geschreven, maar ik vond nog wel deze analyse van eind 2021 waarin precies dit probleem benoemd wordt. Als iemand daar overigens nog wat aan bij kant dragen is het @DaniëlWW2 wel - die heeft hier volgens mij tzt ook regelmatig zinnige dingen over gedeeld :)

Dus zeker eens met geduld en het hebben van een zinvolle, effectieve strategie en ook regelmatig gevechten uit de weg gaan die je op die plek, op dat moment en met die eenheden toch niet gaat winnen. Dat is wel een enorme sterke ratio voor nodig en ook besluitvormend leiderschap - want 'even je verlies nemen' betekent in een oorlogssituatie het maken van verschrikkelijke besluiten.
Ik wil eigenlijk wat meer zeggen over de Oekraïners die altijd maar vergeten worden. ;)
Ten eerste een observatie van mij die ik al een hele tijd vermoed, namelijk hoe het Oekraïense leger in elkaar zit. Ik vermoed namelijk dat nog steeds een fors deel van de daadwerkelijke frontlijnsterkte bestaat uit territoriale formaties bestaande uit oorlogsvrijwilligers. Die hebben nog steeds geen militair transport of zware wapens en lijken het nog steeds met bij elkaar geschraapte persoonlijke uitrusting, wat geweren en machinegeweren alsmede wat antitankwapens te moeten doen. Deze formaties zijn denk ik in hooguit compagniesterkte (150-200 man) georganiseerd en zitten ingegraven aan het front.

Vervolgens zijn er denk ik ertussen en vooral erachter, reguliere brigades aanwezig om die territoriale eenheden te zekeren. Die brengen het zware materieel zoals tanks, gemechaniseerd transport, logistiek en natuurlijk de artillerie. Ik denk alleen niet dat ze veel op het front zijn. Ze lijken er meer te zijn als tweede echelon voor offensieve en defensieve operaties. Dan is er denk ik nog een derde groep die bestaat uit zware, voornamelijk westerse gemotoriseerde en gemechaniseerde artillerie. Dus je Krab, PzH2000 en natuurlijk HIMARS. Die zijn waarschijnlijk te belangrijk om organisch aan een specifieke brigade te verbinden.

Het heeft denk ik ook een nadelig gevolg voor de Oekraïners. Ik begin namelijk te vermoeden dat de Russen steeds ontsnappen omdat de Oekraïners niet in staat zijn om ze daadwerkelijk af te snijden. Dit omdat een te groot deel van hun troepen, te slecht uitgerust en getraind zijn hiervoor. Offensieve oorlogvoering is heel wat complexer dan defensieve en ik vermoed dat de Oekraïners liever de Russen tot een aftocht dwingen waarbij ze hun materiaal achterlaten. Dit omdat ze direct verslaan toch heel wat moeilijker lijkt te zijn en ook de Russen inmiddels grote moeite lijken te hebben om hun materiële verliezen goed te maken. En als je dan bij de volgende slag tegen minder uitgeruste Russische formaties komt, dan gaat het makkelijker worden, zeker omdat het Oekraïense leger bezig is om steeds meer daadwerkelijk getrainde soldaten te ontvangen. Die trainingen die door West-Europese landen worden verzorgd zijn nog steeds verkort (beetje fatsoenlijke training zou eerder vier maanden zijn), maar het is beter dan helemaal niks en voor de standaarden van deze oorlog waarschijnlijk afdoende.

Het heeft ook een ander voordeel, namelijk dat ze met al dat buitgemaakte materiaal iets verkrijgen dat ze simpelweg niet van andere landen kunnen ontvangen. Het probleem dat alle westerse hulp immers heeft is dat het kwalitatief is en minder kwantitatief. Er staan simpelweg niet nog vele honderden artilleriestukken ergens in een warenhuis. De bereidheid om westerse tanks te leveren is uiterst gering net zoals vliegtuigen of bepaalde meer geavanceerde wapens. Maar Oekraine heeft die tanks en munitie wel nodig. De tanks halen ze dus steeds van het slagveld af en qua munitie compenseren ze met volume van mindere kwaliteit Russische munitie bovenop wat ze zelf nog hebben of wat ze totaal niet vers geproduceerd uit Roemenië of Bulgarije krijgen. Want die leveren echt niks aan Oekraine hoor. :+

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
Als aanvulling, de training in de UK duurt drie maanden:
On June 17, the British government announced the launch of a UK training program for Ukrainian soldiers. Two thousand of them have already taken part. London has set a target of training 10,000 soldiers every three months, at a regular pace.

La Batterie des Hommes sans Peur


 • downtime
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

downtime

Everybody lies

XWB schreef op zaterdag 12 november 2022 @ 23:58:
Als aanvulling, de training in de UK duurt drie maanden:


[...]
Dat staat er niet. Er staat alleen dat er elke drie maanden 10.000 man instromen.

Zover ik nu kan vinden was de cursus 3 weken en is die nu verlengd naar 5 weken.

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
Ik meende dat er twee soorten trainingen zijn, eentje voor nieuwe soldaten en een soort opfristraining voor bestaande soldaten. Natuurlijk kan ik dat artikel niet meer vinden.

La Batterie des Hommes sans Peur


 • PLAE
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 13:32
DaniëlWW2 schreef op zaterdag 12 november 2022 @ 23:38:
[...]
Dan is er denk ik nog een derde groep die bestaat uit zware, voornamelijk westerse gemotoriseerde en gemechaniseerde artillerie. Dus je Krab, PzH2000 en natuurlijk HIMARS. Die zijn waarschijnlijk te belangrijk om organisch aan een specifieke brigade te verbinden.
De Oekraïners hebben al jaren aparte artillerie brigades los van hun reguliere (gemechaniseerde) brigades. Naast de artillerie regimenten die wel onderdeel zijn van die (gemechaniseerde) brigades.

In die zin zijn ze dus doorgegaan op de reeds ingeslagen weg.

 • _Eend_
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 14:01

_Eend_

🌻🇺🇦

PLAE schreef op zondag 13 november 2022 @ 14:36:
[...]


De Oekraïners hebben al jaren aparte artillerie brigades los van hun reguliere (gemechaniseerde) brigades. Naast de artillerie regimenten die wel onderdeel zijn van die (gemechaniseerde) brigades.

In die zin zijn ze dus doorgegaan op de reeds ingeslagen weg.
Zijn dat de eenheden die de 2S7 'Pion' (aka Superbonker 9000) gebruiken? 203mm lijkt mij te zwaar om in te delen bij een gemechaniseerde brigade.

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
Justin Bronk duikt wel vaker op over Oekraine en daar is een rapport over verschenen. Met name de eerste paar dagen vind ik erg interessant. Wat er namelijk gebeurd lijkt te zijn is dat Russische EW dusdanig effectief was dat het niet alleen de Oekraïners hun luchtafweer onderdrukte, maar ook Russische communicaties onmogelijk maakte. Verder lijkt het erop dat de Russen onder strikt bevel stonden om hun luchtafweer niet te gebruiken en hadden die eenheden al helemaal geen goed communicatieplan met encryptiesleutels. Zo kreeg je dus de idiote situatie waarin luchtafweersystemen werden vernietigd door drones.

Ondertussen lijkt er de eerste drie dagen wel fors gevlogen te zijn door de Russen met honderden vluchten per dag. De bommenwerpers op middelgrote hoogte en de jagers erboven. De Oekraïners hadden geen keuze dan deze aanvallen met hun eigen jagers die erg laag moesten vliegen met slechtere raketten en radarsystemen. Daarbij zijn ze veel toestellen verloren.

Maar na drie dagen werd het duidelijk dat het Russische plan aan het mislukken was en hebben de Russen hun EW moeten reduceren omdat hun eigen communicatie er ook niet meer door kwam. Ondertussen kwamen Oekraïense luchtafweerbatterijen ook weer online na verplaatsing en toen begon de luchtoorlog te draaien waarbij de Russen steeds minder konden opereren zoals ze wenste omdat ze Oekraïense luchtverdediging niet meer konden neutraliseren.

https://rusi.org/explore-...-requirements-air-defenceNever argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
Deze reactie wil ik nu al een maand maken, dus maar eens beginnen. :P

Het is nu al een paar maanden relatief rustig aan het front. Niet dat er niet veel gebeurd, maar de linies verschuiven nauwelijks. Je hebt de slachting rond Bachmoet met Wagner die daar mede een interne machtsstrijd voeren met het Russische leger. Wagner gooit zoveel levens weg puur om te bewijzen dat ze wel iets kunnen bereiken zodat Prigozjin kan bewijzen dat hij competenter en betere diensten aan Putin levert dan het reguliere Russische leger.

Maar de rest van het front is rustig. Beschietingen over en weer, maar de frontlijn is grotendeels geankerd achter geografische kenmerken, met name rivieren. En het Donbass front is zo zwaar ingegraven dat het zinloos is om daar veel te doen. Komt bij dat die "volksrepubliek" legers van dramatische kwaliteit zullen zijn. Zo is het al een jaar.

Wat weinig mensen zich lijken te beseffen is dat bij lange na niet al die dienstplichten al naar het front zijn. Nee een deel lijkt naar het front gestuurd te zijn zonder training om de gaten maar te vullen. Omstandigheden zullen verschrikkelijk zijn, verliezen groot, maar die leren of sterven. En inmiddels zullen die dienstplichtigen geleerd hebben te overleven, tenminste in het defensief. Maar de rest, de rest is waarschijnlijk nu al maanden aan het trainen en bezig om nieuwe formaties te vormen voor een offensief. De Oekraïners lijken hetzelfde te doen en zijn waarschijnlijk daarom de laatste maanden zo aan het smeken om meer materieel. Omdat het front zo statisch is geworden, is het waarschijnlijk een heel stuk lastiger geworden om het van de Russen buit te maken. Los daarvan staat de superioriteit van veel westers materieel die steeds moeilijker te ontkennen is nu steeds meer van dit materieel zich bewijst op het slagveld.

Maar met hoe relatief stil het is, vermoed ik dat Oekraine eigenlijk zit te wachten op het volgende Russische offensief en als ze dit afslaan, dan zelf een offensief zullen starten. Dat roept de vraag op waar? Voor Rusland geld dat ze twee grote garnizoenssteden hebben in Belgorod en Rostov aan de Don. Die laatste is waarschijnlijk allang belast met de gevechten rond Bachmoet alsmede de ondersteuning van wat nog over is van de Russische veroveringen.

Ik denk dus eerder dat een offensief vanuit de regio rond Belgorod zal komen. Dan heb je een paar mogelijke assen. Belgorod-Kharkiv, Koersk-Sumy en een aanval vanaf twee kanten (dus ook vanuit Wit-Rusland op Chernihiv. En geen van deze opties is nieuw, maar de geografie dicteert dit wel. Alternatieven hebben ook zo hun problemen. Vanuit Wit-Rusland proberen om westelijk Oekraine aan te vallen blijft een exercitie door een moeras aanvallen zonder duidelijk strategisch doel. Die macht stuur je geïsoleerd, zeer vijandig gebied in waar ze een enorm risico lopen om vernietigd te worden. Kherson opnieuw aanvallen zit er niet meer in omdat de Oekraïners inmiddels de westelijke oever van de rivier, stevig in handen zullen hebben. Een nieuw offensief vanuit de Donbass loopt meteen tegen een defensieve linie aan. Vanuit het zuiden proberen op te rukken naar Dnipro is waarschijnlijk te veel gevraagd van Russische logistieke middelen en een omsingeling van alle Oekraïense troepen die het Donbass front houden, is niet meer mogelijk nadat Izyium werd heroverd door de Oekraïners. Hierom denk ik dat het vanuit de regio rond Belgorod gaat komen. De grens is inmiddels weer onder Oekraïense controle en zal ongetwijfeld alsmaar versterkt worden.


En voor de Oekraïners denk ik dat ze eigenlijk best tevreden zijn dat flinke stukken van het front versterkt zijn met natuurlijke barrières zoals rivieren. Voor de Oekraïners is het een kwestie van de tijd nemen om hun nieuw verworven westerse materieel te ontvangen en er formaties rond te trainen. Dat zal wel even duren waardoor ik vermoed dat je pas echt Marder, M2 Bradley en Leopard 2 in grote getallen gaat zien na het modderseizoen in de lente. Doel? Tja ik denk dat vanuit Zaporizja naar het zuiden en Melitopol bevrijden, een overduidelijke is. Dat verbreekt namelijk de landbrug en brengt alle Russische formaties ten westen van Melitopol in grote problemen. Zo kan je eigenlijk een aftocht naar de Krim forceren en bijvoorbeeld die kerncentrale bevrijden. Belangrijker nog is dat de Krim eigenlijk een val is. Die brug zal niet erg stabiel zijn nadat die vrachtwagen erop ontplofte en de Krim is niet een zelfvoorzienende regio, zelfs niet in de watervoorziening. De Russische marine lijkt ook angstig in de havens te blijven na wat er met de Moskva gebeurd is. Vanuit Oekrains oogpunt bevrijd je niet alleen Melitopol met hopelijk meer, maar je maakt je frontlijn er niet onnodig veel langer mee. Sterker nog, als je weer de oude grens bij de Krim kan innemen, dan heb je een natuurlijk zeer korte grens om te verdedigen. Dat is helaas wel een probleem als je zelf de Krim probeert aan te vallen. Het kan zeker, maar het is niet gemakkelijk.

Het alternatief zou Noord Loegansk zijn waar je het nadeel hebt dat je eigen frontlinie verlengt omdat je nu van een rechte lijn achter een rivier, naar een front aan drie kanten zou gaan. Daarvoor heb je dus veel meer formaties nodig. Verder is de opvolging een aanval naar het zuiden, Donetsk in. Dat is wederom een extra verlenging van je frontlijn waarbij je nu ook je eigen logistieke aanvoer gaat uitrekken terwijl de Russen dan heel dichtbij Rostov aan de Don zitten. Verder is de Donbass een gebied dat om politieke redenen extra zwaar bevochten zal worden. Hierom vermoed ik dat vanuit Zaporizja naar Melitopol het meest waarschijnlijk is. :)

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
DaniëlWW2 schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 00:16:
Deze reactie wil ik nu al een maand maken, dus maar eens beginnen. :P

Het is nu al een paar maanden relatief rustig aan het front. Niet dat er niet veel gebeurd, maar de linies verschuiven nauwelijks. Je hebt de slachting rond Bachmoet met Wagner die daar mede een interne machtsstrijd voeren met het Russische leger. Wagner gooit zoveel levens weg puur om te bewijzen dat ze wel iets kunnen bereiken zodat Prigozjin kan bewijzen dat hij competenter en betere diensten aan Putin levert dan het reguliere Russische leger.

Maar de rest van het front is rustig. Beschietingen over en weer, maar de frontlijn is grotendeels geankerd achter geografische kenmerken, met name rivieren. En het Donbass front is zo zwaar ingegraven dat het zinloos is om daar veel te doen. Komt bij dat die "volksrepubliek" legers van dramatische kwaliteit zullen zijn. Zo is het al een jaar.
De situatie rond Avdiivka is net zo intens als Bakhmut, alleen wordt daar niet zoveel over bericht. Ook rond Kreminna wordt flink gevochten, in elk geval iets meer dan 'beschietingen over en weer'.

Overigens is dat 'heen en weer' schieten nog best intens als ik zo de dagelijkse shelling reports bekijk.
Maar met hoe relatief stil het is, vermoed ik dat Oekraine eigenlijk zit te wachten op het volgende Russische offensief en als ze dit afslaan, dan zelf een offensief zullen starten. Dat roept de vraag op waar? Voor Rusland geld dat ze twee grote garnizoenssteden hebben in Belgorod en Rostov aan de Don. Die laatste is waarschijnlijk allang belast met de gevechten rond Bachmoet alsmede de ondersteuning van wat nog over is van de Russische veroveringen.
Anderzijds, degene die als eerste een nieuw offensief start heeft wellicht het voordeel.

Als Oekraïne als eerste een nieuw offensief zou beginnen dan moet Rusland een hoop resources alloceren om ze te stoppen.
Hierom vermoed ik dat vanuit Zaporizja naar Melitopol het meest waarschijnlijk is. :)
Maar heb je gezien hoe versterkt dat gebied inmiddels is? :/


https://www.google.com/ma...2%2C36.73716659554558&z=8

Ik denk dat Oekraïne voor een Zaporizja offensief toch echt de GLSDB raketten nodig heeft, anders kunnen de Russen blijven aanvoeren.

La Batterie des Hommes sans Peur


 • Marzman
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

DaniëlWW2 schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 00:16:
Wat weinig mensen zich lijken te beseffen is dat bij lange na niet al die dienstplichten al naar het front zijn. Nee een deel lijkt naar het front gestuurd te zijn zonder training om de gaten maar te vullen. Omstandigheden zullen verschrikkelijk zijn, verliezen groot, maar die leren of sterven. En inmiddels zullen die dienstplichtigen geleerd hebben te overleven, tenminste in het defensief. Maar de rest, de rest is waarschijnlijk nu al maanden aan het trainen en bezig om nieuwe formaties te vormen voor een offensief. De Oekraïners lijken hetzelfde te doen en zijn waarschijnlijk daarom de laatste maanden zo aan het smeken om meer materieel. Omdat het front zo statisch is geworden, is het waarschijnlijk een heel stuk lastiger geworden om het van de Russen buit te maken. Los daarvan staat de superioriteit van veel westers materieel die steeds moeilijker te ontkennen is nu steeds meer van dit materieel zich bewijst op het slagveld.
Je hoort toch steeds berichten over 'het lente offencief'? Ik denk dat mensen dit wel beseffen. Daarom krijgt Oekraine ook de tanks volgens mij.

[Voor 3% gewijzigd door Marzman op 28-01-2023 08:22]

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 13:59
Algemeen is dat wel iets waar ik me wat zorgen over maak: Als zoals vaak geschreven wordt Bakhmut gewoon Wagner is die kanonnenvoer erin gooit, wat is het Russsiche leger aan het doen? Nu wist ik niet dat er op andere plekken nog echt intens wordt gevochten zoals @XWB schrijft, maar onder de streep als je zoveel mensen oproept, dan ben ik ook bang dat die niet allemaal naar het front zijn gestuurd om het op te vullen, maar dat ook een significant gedeelte wel nu opleiding krijgt, en straks in de lente een offensie kan starten. Zeker omdat het leger niet zal willen dat de eer naar Wagner gaat.

 • PLAE
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 13:32
Het beeld is al langere tijd dat ongeveer 2/3 van de bij de mobilisatie opgekomen troepen in training is.

 • PLAE
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 13:32
Heb het dan over de Russen overigens.

Mobilisatie bij de Oekraïners is lastiger om een beeld van te vormen van het aantal daadwerkelijk opgeroepen.
In July, Ukrainian defense minister Oleksiy Reznikov confirmed that Ukraine is being defended by one million servicemen: 700,000 military personnel of the Armed Forces of Ukraine (AFU); 90,000 servicemen of the National Guard; about 60,000 border guards, and 100,000 officers of the National Police who are involved in the mobilization.
Voor de oorlog lag de 700k op 250k.

Ik kan wel vinden dat er geen nieuwe draft is geweest dit najaar van dienstplichten die nog geen enkele ervaring hebben. Begrijpelijk aangezien totaal 1.000.000 aan reservisten beschikbaar zijn je niet vanaf een nulpunt hoeft op te leiden.

[Voor 74% gewijzigd door PLAE op 28-01-2023 11:30]


 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 12:21

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

PLAE schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 11:20:
Heb het dan over de Russen overigens.

Mobilisatie bij de Oekraïners is lastiger om een beeld van te vormen van het aantal daadwerkelijk opgeroepen.
Aantal opgeroepen is 0 vziw. ;)

Het aantal dat zich in de eerste dagen/weken/maanden vrijwillig aangemeld heeft is idd onbekend :)

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


 • PLAE
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 13:32
Bij de inval zijn er in ieder geval 250.000 reservisten gemobiliseerd en echt opgeroepen.
En er stonden inderdaad rijen met vrijwilligers, vaak ook nog niet opgeroepen reservisten.

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
Sissors schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 09:22:
Algemeen is dat wel iets waar ik me wat zorgen over maak: Als zoals vaak geschreven wordt Bakhmut gewoon Wagner is die kanonnenvoer erin gooit, wat is het Russsiche leger aan het doen? Nu wist ik niet dat er op andere plekken nog echt intens wordt gevochten zoals @XWB schrijft, maar onder de streep als je zoveel mensen oproept, dan ben ik ook bang dat die niet allemaal naar het front zijn gestuurd om het op te vullen, maar dat ook een significant gedeelte wel nu opleiding krijgt, en straks in de lente een offensie kan starten. Zeker omdat het leger niet zal willen dat de eer naar Wagner gaat.
Het Russische leger is verspreid over de rest van de frontlinie, en is ook gestationeerd in de bezette gebieden.

Het geheel is nog wat complexer trouwens, want naast het Russisch leger en Wagner zijn er nog DPR (Donetsk) en LPR (Luhansk) milities actief. Die vechten al sinds 2015 maar kunnen nu gebruik maken van de Russische aanvoerlijnen. Die milities vechten vooral lokaal, dus DPR aan het Donbas front en LPR aan het Luhansk front. Ze zijn verder niet geïnteresseerd in andere gebieden.

Van het Russisch leger is bekend dat ze langs het Zaporizhzhia front zitten, alsook vechten aan het Donbas front (o.a. Avdiivka, Vuhledar, Pavlivka) en aan het Luhansk front (Kreminna en Svatove). En tussen de steden in nog wat dorpen. Verder zijn er nog troepen verspreid in de bezette gebieden, bv. in Cherson Oblast onder de Dnipro. Maar ook rond Tokmak en Melitopol zitten troepen ingegraven, want daar wordt een tegenoffensief verwacht.

En ik vergat bijna de Tsjetsjenen van Kadyrov, die lopen eigenlijk overal rond. Zowel aan de frontlinies, maar zaaien ook terreur in de bezette gebieden.

La Batterie des Hommes sans Peur


 • PLAE
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 13:32
https://militaryland.net/maps/deployment-map/

Hier kun je het mooi zien. Denk dat we de relevantie van DPR/LPR niet moeten overdrijven. Russen zaten al vanaf 2014 'stiekem' in de Donbass en aanvoerlijnen waren er ook al. Dat is meerdere malen aangetoond.

 • Jerie
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
DaniëlWW2 schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 00:16:
[...]

Maar met hoe relatief stil het is, vermoed ik dat Oekraine eigenlijk zit te wachten op het volgende Russische offensief en als ze dit afslaan, dan zelf een offensief zullen starten. Dat roept de vraag op waar? Voor Rusland geld dat ze twee grote garnizoenssteden hebben in Belgorod en Rostov aan de Don. Die laatste is waarschijnlijk allang belast met de gevechten rond Bachmoet alsmede de ondersteuning van wat nog over is van de Russische veroveringen.

[...]
Op micro-niveau heeft dit plaatsgevonden bij de lijn Zapo-Donetsk. Vrij breed en relatief (tov Kharkiv / Kherson offensief) kleinschalig maar toch. Het zou ook een afleiding kunnen zijn geweest maar in ieder geval heeft UA hier de afgelopen dagen (bijna een week?) de aanval afgeslagen met kleine verliezen qua terrein, eergisteren RU geflanked, en als ik het goed heb begrepen gisteren heeft UA zelfs terrein terugveroverd dat afgelopen maanden niet van hen was.

"Nobody is very good at self-reflection, I'm afraid." -- Linus Torvalds


 • Marzman
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

XWB schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 13:24:
[...]

En ik vergat bijna de Tsjetsjenen van Kadyrov, die lopen eigenlijk overal rond. Zowel aan de frontlinies, maar zaaien ook terreur in de bezette gebieden.
Ik vind het maar een ingewikkelde boel al die legers. Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland maar heeft een eigen leger dat vecht in Oekraine. Dat is dan zoiets als dat Texas een leger heeft en het leger van de VS gaat helpen? En behalve die deelrepublieken heb je dan ook nog landen als Belarus die ook doen wat Putin wil.

En dan heb je ook nog heel veel Tsjetjenen die Oekraine helpen.

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


 • jgj82
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 13:46

jgj82

Ja, maar = nee

Marzman schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 14:38:
[...]
Ik vind het maar een ingewikkelde boel al die legers. Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland maar heeft een eigen leger dat vecht in Oekraine. Dat is dan zoiets als dat Texas een leger heeft en het leger van de VS gaat helpen? En behalve die deelrepublieken heb je dan ook nog landen als Belarus die ook doen wat Putin wil.

En dan heb je ook nog heel veel Tsjetjenen die Oekraine helpen.
En dat is ook precies hoe het is. De Amerikaanse National Guard eenheden zijn precies dat wat je schetst. Verder heb je de huurlingen uit bv Tsjetsjenië en dan nog de lokale milities uit de Oblasten.

[Voor 7% gewijzigd door jgj82 op 28-01-2023 14:51]

Ryzen 9 5900X | AMD RX 6900 XT EKWB-Edition | Aorus X570 Master | Crucial Ballistix Elite 4x8GB@3600CL16 | Corsair Obsidian 900D | EKWB Velocity | 2x Alphacool 480x60mm + Alphacool 240x60mm | Alphacool D5 | AX860i | Aorus SSD Gen4 1TB | WD SN850 500GB


 • -tom-562
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 13:58

-tom-562

Oliesjeik

Marzman schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 14:38:
[...]
Ik vind het maar een ingewikkelde boel al die legers. Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland maar heeft een eigen leger dat vecht in Oekraine. Dat is dan zoiets als dat Texas een leger heeft en het leger van de VS gaat helpen? En behalve die deelrepublieken heb je dan ook nog landen als Belarus die ook doen wat Putin wil.

En dan heb je ook nog heel veel Tsjetjenen die Oekraine helpen.
Volgens mij moet je het anders verwoorden, Tsjetsjenië heeft geen leger maar Kadyrov heeft een leger

Men do not quit playing because they grow old. They grow old because they quit playing.


 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 12:21

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

Marzman schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 14:38:
[...]
Ik vind het maar een ingewikkelde boel al die legers. Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland maar heeft een eigen leger dat vecht in Oekraine. Dat is dan zoiets als dat Texas een leger heeft en het leger van de VS gaat helpen? En behalve die deelrepublieken heb je dan ook nog landen als Belarus die ook doen wat Putin wil.

En dan heb je ook nog heel veel Tsjetjenen die Oekraine helpen.
Tsjetjenie is een republiek binnen Rusland dat in de jaren 90 op bloedige wijze is weerhouden van het onafhankelijk land worden net zoals vele andere USSR delen die dat wel konden/mochten.

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


 • onkl
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 07:09
-tom-562 schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 14:50:
[...]

Volgens mij moet je het anders verwoorden, Tsjetsjenië heeft geen leger maar Kadyrov heeft een leger
Rusland lijkt, net als veel andere grotere landen te werken met regionale eenheden, naast het "echte" leger. Denk aan concepten als National Guard, marechaussee/grenspolitie etc.
Paar maanden geleden was er nieuws dat de regionale eenheden van Belgorod druk bezig waren om loopgraven te graven tegen inkomende "nazi's". (of om druk bezig te zijn, zodat ze een excuus hadden niet aan te treden als kanonnenvoer, dat zou ook kunnen).

Het regionale legertje van Tsjetsjenië is inderdaad berucht als de facto privé leger van Kadyrov, hun lokale warlord.

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
onkl schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 15:20:
[...]

Rusland lijkt, net als veel andere grotere landen te werken met regionale eenheden, naast het "echte" leger. Denk aan concepten als National Guard, marechaussee/grenspolitie etc.
Paar maanden geleden was er nieuws dat de regionale eenheden van Belgorod druk bezig waren om loopgraven te graven tegen inkomende "nazi's". (of om druk bezig te zijn, zodat ze een excuus hadden niet aan te treden als kanonnenvoer, dat zou ook kunnen).

Het regionale legertje van Tsjetsjenië is inderdaad berucht als de facto privé leger van Kadyrov, hun lokale warlord.
Dat heeft niks te maken met formaat van het land en alles met wat voor land het is.
Het hele punt van het reguliere leger, + Rosvardia + grensstoepen + Wagner + Kadyrov + legers van de "volksrepublieken", lokale ordetroepen en milities is om ervoor te zorgen dat niemand buiten Poetin daadwerkelijk controle heeft over alle strijdkrachten van Rusland. En al die groepen worden ook tegenover elkaar opgezet om ervoor te zorgen dat alleen Poetin de bevelen kan uitvoeren. Want het zijn allemaal verschillende machtspiramides die elkaar pas bereiken bij Poetin. En om ervoor te zorgen dat ze niet toch iets met elkaar coördineren heb je de FSB.

Ik zei niet voor niks dat Wagner bezig is om het reguliere leger er slecht eruit te laten zien. Wagner is ook meer dan een verzameling veroordeelde gevangenen die in frontale aanvallen de dood in worden gestuurd. Wagner heeft ook een tak van voormalige soldaten die voor goede salarissen in dienst zijn. En die vliegen Russische straaljagers of rijden rond in T-90M tanks die veel beter uitgerust zijn dan de gemiddelde Russische tank.
https://www.forbes.com/si...g-russias-best-t-90-tank/

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Hippocampus
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 22-03 11:49

Hippocampus

ᓚᘏᗢ

Stippels op een kaart zegt niet alles. Het geeft wel de beoogde verdedigingslijnen aan maar hoe dat lokaal is uitgewerkt krijg ik geen beeld van. Zijn dat bunkers met alles erop en eraan of wat loopgraven of anti tank maatregelen?

De geschiedenis heeft vaker uitgewezen dat een statische verdediging zo sterk is als de zwakste schakel. Compleet vermijden en omrijden (of overheen vliegen) is ook best doeltreffend trouwens. Met dat in gedachte zit ik me al een tijdje af te vragen hoe de capaciteiten zijn voor amfibische of luchtlandingsacties.

Je leger stukgooien op fortificaties is eigenlijk het laatste wat je wil doen maar soms is dat de enige manier. Dan moet er wel een significant grote aanvalsmacht opgebouwd worden maar dat kan je ook niet lang geheim houden gok ik.

 • Anoniem: 421923
 • Registratie: September 2011
 • Niet online

wat velen, myself included, hoopten of voorspelden, kwam niet.
Maar wat wel? en wat misschien niet?

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
Typerend dat nu zelfs de NOS door lijkt te hebben wat er met Wagner aan de hand is. Want inmiddels lijkt het toch een beetje uitgespeeld te zijn nu ze geen gevangenen meer mogen rekruteren, ze Bachmoet niet zomaar even hebben veroverd waardoor de Russen er nu reguliere Russische legerformaties moeten inzetten en nu lijkt het ook klaar te zijn met de positieve vermeldingen in de Russische media. Tja Wagner is technisch gezien illegaal in Rusland dus dat kan nog wat worden als het Russische leger die machtsstrijd gaat winnen en afrekent met Wagner. Eerst hun status als elite die wat bereikt vernietigen, dan de bedreiging voor hun eigen machtspositie verwijderen en dan ruimen ze een potentiële uitdager voor Poetin ook uit de weg.
https://nos.nl/artikel/24...remlin-negeert-wagnerbaas

[Voor 12% gewijzigd door DaniëlWW2 op 15-02-2023 08:45]

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Bever!
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 07:35
DaniëlWW2 schreef op woensdag 15 februari 2023 @ 08:34:
Typerend dat nu zelfs de NOS door lijkt te hebben wat er met Wagner aan de hand is. Want inmiddels lijkt het toch een beetje uitgespeeld te zijn nu ze geen gevangenen meer mogen rekruteren, ze Bachmoet niet zomaar even hebben veroverd waardoor de Russen er nu reguliere Russische legerformaties moeten inzetten en nu lijkt het ook klaar te zijn met de positieve vermeldingen in de Russische media. Tja Wagner is technisch gezien illegaal in Rusland dus dat kan nog wat worden als het Russische leger die machtsstrijd gaat winnen en afrekent met Wagner. Eerst hun status als elite die wat bereikt vernietigen, dan de bedreiging voor hun eigen machtspositie verwijderen en dan ruimen ze een potentiële uitdager voor Poetin ook uit de weg.
https://nos.nl/artikel/24...remlin-negeert-wagnerbaas
Tegelijkertijd komt nu PMC Patriot in oekraine in actie, met links naar Shoihu...
https://theatlasnews.co/c...rn-ukraine-rivals-wagner/

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
Bever! schreef op woensdag 15 februari 2023 @ 09:28:
[...]

Tegelijkertijd komt nu PMC Patriot in oekraine in actie, met links naar Shoihu...
https://theatlasnews.co/c...rn-ukraine-rivals-wagner/
De minister van defensie die zijn eigen leger gaat ondermijnen met een privéleger. :F _O-

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • ZenTex
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 12:24

ZenTex

Doet maar wat.

DaniëlWW2 schreef op woensdag 15 februari 2023 @ 09:50:
[...]


De minister van defensie die zijn eigen leger gaat ondermijnen met een privéleger. :F _O-
1e reactie zonder nadenken is natuurlijk "WTF".
En dan denk je onherroepelijk "tsja, het is en blijft Rusland natuurlijk".

Niets verbaast me meer.

 • Anoniem: 421923
 • Registratie: September 2011
 • Niet online
filmpje van Petraeus over short, mid en long term in Oekraine.
- korte termijn = gefocused blijven om het Russische offensief te kanaliseren, mogelijk wat stukjes grond weggeven tegen hoge kosten aan Russische kant
- middellang = de westerse MBT's en meer munitie naar Oekraine krijgen
- lange termijn = Oekraine transitioneren naar een westerse stijl qua militaire equipment

Op zich weinig nieuws.

Willekeurig brokje wat ik wel leuk vond:
- Oekraine heeft momenteel blijkbaar meer piloten dan ze toestellen hebben.
- die toestellen zijn eastern bloc (migs etc.) maar nieuwe krijgen gaat m niet worden
- ze moeten dus wel de transitie in, en dus het liefst de piloten alvast trainen


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
Soms vind ik Perun zo geweldig. Want hij denkt precies zoals ik denk, waardoor ik niet hetzelfde niet hoef te typen. :P

Video gaat ditmaal over Russische strategische doelen, de onzin van natuurlijke grenzen of een verplichte invloedssfeer en waar deze ideeën vandaan komen. Andere zaken die ik ook al eens heb aangestipt dat Rusland zich zelfs bij een overwinning, wat dat ook moge zijn, eigenlijk zichzelf ook uitspeelt omdat ze hun Soviet reserves aan het verbruiken zijn zonder de mogelijkheid dit te vervangen. Daar hebben ze de economie of bevolkingsstructuur niet voor. En op geopolitiek gebied is deze invasie een gigantische overwinning voor de Amerikanen. :P

[Voor 60% gewijzigd door DaniëlWW2 op 20-02-2023 15:53]

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
@nst6ldr Wat leren we hiervan? Blijkbaar hebben we meer, capabele fregatten en marinepatrouillevliegtuigen nodig. ;)

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • nst6ldr
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 13:48

nst6ldr

Down with Big Tech.

DaniëlWW2 schreef op vrijdag 24 februari 2023 @ 11:49:
@nst6ldr Wat leren we hiervan? Blijkbaar hebben we meer, capabele fregatten en marinepatrouillevliegtuigen nodig. ;)
Een bevoorradingsschip kunnen we krijgen.

:/

Hoe Android ten einde kwam - Ben je wel kritisch?


 • ZenTex
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 12:24

ZenTex

Doet maar wat.

Dat lijkt mij eerder bangmakerij.

De posities van de onderzeese kabels zijn bekend en staam nota bene in de zeekaarten.
en waar dat niet precies genoeg is zijn de exacte locaties wel op een andere manier te vinden, veelal publiek, en waar dat niet het geval is, wel, het is geen staatsgeheim en dus waarschijnlijk gewoon op te vragen.

Verder zijn die kabels veelal begraven en het zou opvallen als je die wilt saboteren.

En als het saboteren al lukt zal een reparatie niet al te lang duren.

[Voor 3% gewijzigd door ZenTex op 26-02-2023 04:24]


 • Marzman
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

ZenTex schreef op zondag 26 februari 2023 @ 04:23:
[...]


Dat lijkt mij eerder bangmakerij.

De posities van de onderzeese kabels zijn bekend en staam nota bene in de zeekaarten.
en waar dat niet precies genoeg is zijn de exacte locaties wel op een andere manier te vinden, veelal publiek, en waar dat niet het geval is, wel, het is geen staatsgeheim en dus waarschijnlijk gewoon op te vragen.

Verder zijn die kabels veelal begraven en het zou opvallen als je die wilt saboteren.

En als het saboteren al lukt zal een reparatie niet al te lang duren.
Of ze willen gewoon testen hoe lang het duurt voor we ingrijpen (hoe allert we zijn). Rusland voert continu dat soort tests uit, ook met straaljagers. Als ze die kabels willen saboteren kunnen ze ook een onderzeeër sturen.

[Voor 4% gewijzigd door Marzman op 26-02-2023 07:26]

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


 • ZenTex
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 12:24

ZenTex

Doet maar wat.

Marzman schreef op zondag 26 februari 2023 @ 07:26:
[...]

Of ze willen gewoon testen hoe lang het duurt voor we ingrijpen (hoe allert we zijn). Rusland voert continu dat soort tests uit, ook met straaljagers. Als ze die kabels willen saboteren kunnen ze ook een onderzeeër sturen.
Inderdaad.

Echter Wat betreft een onderzeeër sturen, hoe goed kunnen die uit de voeten in zeer ondiep water? Als in, hoe waarschijnlijk is het dat dat onopgemerkt blijft?

 • nst6ldr
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 13:48

nst6ldr

Down with Big Tech.

ZenTex schreef op zondag 26 februari 2023 @ 09:43:
[...]


Inderdaad.

Echter Wat betreft een onderzeeër sturen, hoe goed kunnen die uit de voeten in zeer ondiep water? Als in, hoe waarschijnlijk is het dat dat onopgemerkt blijft?
Russen gebruiken dit soort onderzoek schepen vaak als begeleiding voor onderzeeboten. Ze kunnen vanaf onder water - wat gepaard gaat met kort bereik - het schip bereiken die hun bericht vervolgens naar het vasteland kan communiceren. Zo denken ze met plausible deniability te kunnen schermen.

Daarom verwacht ik ook dat de onderschepte weerberichten een status update van het een of ander bevatten.

Hoe Android ten einde kwam - Ben je wel kritisch?


Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • Baserk
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 10:38
Verplaatst omdat deze reactie veel beter hier past. :)

Via deze Twitter draad https://twitter.com/Tatarigami_UA, info over de Russische aanpassingen van BTG's naar 'Assault Unit / Company'
Based on a captured russian manual, the Assault Unit (or Detachment) is a battalion-sized force designed to perform assaults in fortified tree lines and urban environments. It is essentially a reinforced battalion with a specific focus on assault operations.

The Assault Detachment is customizable to mission requirements and consists of 2-3 assault companies, a command unit, an artillery support unit, and other groups: recon, tank, EW, AD, fire support, UAV, Medevac, flamethrowing, assault engineering, reserve, equipment recovery
Assault unit armament:
- Three T-72 tanks
- Two Zu-23, and 3 MANDAPS
- 12 man-portable flamethrowers
- Six SPGs (2S9),
- Six Towed artillery guns (D30)
- Two AGS-17
- Two Kord HMGs,
- Two ATGMs
- Two sniper pairs.
- BREM-L
The main unit of the assault detachment is an assault company consisting of a command unit, a UAV team, assault platoons, an artillery support platoon, a tank group, a reserve section, artillery support platoons, medevac section.
Assault company armament:
- Four BMP or BMD-2
- One T-72
- Two AGS-17,
- Two Kord HMG
- Two ATGM
- Two sniper pairs
- Two mortars - either 82 or 120 mm mortar
- One D30 or 2S9


Dit zou het op papier moeten zijn. Papier is echter geduldig.
En tussen droom en daad, staan nu vooral praktische bezwaren in de weg.
De werkelijke invulling zal ietsje anders zijn dan als op de plaatjes.
Wat opvalt, is dat er blijkbaar geen noodzaak meer is voor eigen raket-artillerie. Want op?
Specifieke instructies komen niet verrassend over;
Assaulters cannot evacuate the wounded themselves; they must relay the wounded's coordinates to the evacuation team.

[Voor 2% gewijzigd door DaniëlWW2 op 26-02-2023 12:34]

Romanes eunt domus | AITMOAFU


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
Het eerste dat ik meteen zie is dat een de-mechanisatie en de-motorisatie van het Russische leger betreft. Immers is organische transport vrijwel geheel verwijderd. Vervolgens zijn dit heel weinig tanks voor een gecombineerde wapenen bataljon. Zelfs voor westerse standaarden waar je een volledige tankcompagnie (ligt eraan of het 4 of 5 tanks per eskadron zijn, maar minstens 12) zou verwachten samen met twee compagnieën gemotoriseerde of gemechaniseerde infanterie en dan een ondersteuningscompagnie (mortieren, ATGM, misschien wat lichte artillerie).

Armoedig durf ik dit ook wel te noemen. Het is een enorme stap terug omdat de BMP's grotendeels verdwenen zijn en vervangen lijken te worden door een paar veel "lichtere" wapens.

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • saikol
 • Registratie: November 2011
 • Nu online
DaniëlWW2 schreef op zondag 26 februari 2023 @ 12:27:
Het eerste dat ik meteen zie is dat een de-mechanisatie en de-motorisatie van het Russische leger betreft. Immers is organische transport vrijwel geheel verwijderd. Vervolgens zijn dit heel weinig tanks voor een gecombineerde wapenen bataljon. Zelfs voor westerse standaarden waar je een volledige tankcompagnie (ligt eraan of het 4 of 5 tanks per eskadron zijn, maar minstens 12) zou verwachten samen met twee compagnieën gemotoriseerde of gemechaniseerde infanterie en dan een ondersteuningscompagnie (mortieren, ATGM, misschien wat lichte artillerie).

Armoedig durf ik dit ook wel te noemen. Het is een enorme stap terug omdat de BMP's grotendeels verdwenen zijn en vervangen lijken te worden door een paar veel "lichtere" wapens.
Leg dat naast de komende verandering bij de UA troepen welke naar de Marder/Bradleys en de Abrams/Leo's gaan en dus erop vooruit gaan.

De komende maanden gaan interessant zijn, vooral of UA het komende materieel effectief in gaan kunnen zetten en wat dit voor effecten heeft op de linies.

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
saikol schreef op zondag 26 februari 2023 @ 12:39:
[...]


Leg dat naast de komende verandering bij de UA troepen welke naar de Marder/Bradleys en de Abrams/Leo's gaan en dus erop vooruit gaan.

De komende maanden gaan interessant zijn, vooral of UA het komende materieel effectief in gaan kunnen zetten en wat dit voor effecten heeft op de linies.
Die voertuigen gaan niet breed ingezet worden. Het zijn er bij lange na niet afdoende voor het Oekraïense leger dat inmiddels uit honderdduizenden soldaten bestaat. Nee, die ga je geconcentreerd zien worden in bepaalde formaties. Zeker de tanks gaan zo geconcentreerd worden. :)

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • downtime
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

downtime

Everybody lies

saikol schreef op zondag 26 februari 2023 @ 12:39:
[...]


Leg dat naast de komende verandering bij de UA troepen welke naar de Marder/Bradleys en de Abrams/Leo's gaan en dus erop vooruit gaan.

De komende maanden gaan interessant zijn, vooral of UA het komende materieel effectief in gaan kunnen zetten en wat dit voor effecten heeft op de linies.
Er komen maar een handjevol westerse tanks en ik verwacht niet dat we die veel gaan zien. Ze zullen wel achter de hand gehouden worden tot er een nieuw offensief komt waar ze dan op twee of drie punten geconcentreerd ingezet worden. Die Abrams komen sowieso pas later. Het zijn nu eenmaal geen wonderwapens en die wil je bewaren voor die momenten dat ze massaal ingezet kunnen worden om een beslissend lokaal overwicht te bereiken.

Ik maak me sowieso een beetje zorgen over die Leopards. Misschien dat landen nu liever radiostilte bewaren maar ik hoor op dit moment maar weinig over concrete toezeggingen.

 • saikol
 • Registratie: November 2011
 • Nu online
@DaniëlWW2 @downtime Nee klopt, maar ik bedoel meer dat de russen met steeds ouder/minder goed materieel doorbraken willen forceren en UA straks met modern westers materieel aan de slag kunnen.

 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 11:33
Whoops, verkeerde topic

[Voor 98% gewijzigd door Brent op 27-02-2023 10:15]

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • Marzman
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

ZenTex schreef op zondag 26 februari 2023 @ 09:43:
[...]


Inderdaad.

Echter Wat betreft een onderzeeër sturen, hoe goed kunnen die uit de voeten in zeer ondiep water? Als in, hoe waarschijnlijk is het dat dat onopgemerkt blijft?
Ik neem aan dat die kabels niet alleen in ondiep water liggen. Het maakt niet zo veel uit waar je een kabel doorknipt.

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


 • ZenTex
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 12:24

ZenTex

Doet maar wat.

Marzman schreef op maandag 27 februari 2023 @ 08:54:
[...]

Ik neem aan dat die kabels niet alleen in ondiep water liggen. Het maakt niet zo veel uit waar je een kabel doorknipt.
Dat liggen ze wel.
volgens de berichten ging het om de exportkabels van de windparken naar het vasteland. Die windparken staan in gemiddeld 20 meter diep water en uiteraard neemt de diepte richting de kust enkel af. Ook liggen ze begraven. Hoe diep zeg ik er even niet bij, maar je vist ze dus niet even op met een dregje en met even scheppen kom je er ook niet.

 • Marzman
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

ZenTex schreef op maandag 27 februari 2023 @ 09:13:
[...]


Dat liggen ze wel.
volgens de berichten ging het om de exportkabels van de windparken naar het vasteland. Die windparken staan in gemiddeld 20 meter diep water en uiteraard neemt de diepte richting de kust enkel af. Ook liggen ze begraven. Hoe diep zeg ik er even niet bij, maar je vist ze dus niet even op met een dregje en met even scheppen kom je er ook niet.
Ok, ja windmolens staan natuurlijk niet te ver uit de kust. Maar die kabels heb ik in een paar seconden zelf ook opgezocht, die zijn niet zo geheim en waarschijnlijk zie je die ook uit een toeristische luchtballon of uit een toeristisch bootje wat minder opvallend is.

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


 • ZenTex
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 12:24

ZenTex

Doet maar wat.

Marzman schreef op maandag 27 februari 2023 @ 09:36:
[...]

Ok, ja windmolens staan natuurlijk niet te ver uit de kust. Maar die kabels heb ik in een paar seconden zelf ook opgezocht, die zijn niet zo geheim en waarschijnlijk zie je die ook uit een toeristische luchtballon of uit een toeristisch bootje wat minder opvallend is.
[Afbeelding]
Klopt, dat zei ik ook in 1 van mijn eerdere reacties, die kabels staan in de kaart, maar niet al te accuraat, er kan zomaar 50 meter verschil in zitten.
Maar dan nog kun je redelijk simpel aan de exacte coördinaten komen, het is geen staatsgeheim ofzo. En anders kunnen ze mij even benaderen met een flinke zak geld en dan speel ik ze zo de exacte coördinaten op de centimeter nauwkeurig van bijna alle kabels in de Noordzee door, krijgen ze als bonus nog de coördinaten van de kabels doe nog gelegd moeten worden als die zak geld groot genoeg is.

*mijnheer van de FSB die meeleest, stuur me even een DM indien geïnteresseerd

Maar nogmaals, ze liggen begraven, zijn niet zichtbaar vanuit de lucht, al was het alleen al daarom dat het zicht onderwater maximaal 5 meter is op een goede dag.

[Voor 6% gewijzigd door ZenTex op 27-02-2023 09:55]


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
Ik ben het weer eens eens met Ben Hodges. :)
-De Oekraïners lijken de Russische dienstplichtenstorm gewoon uit te zitten.
-Ondertussen bouwen ze denk ik ook mobiele formaties in de achterhoede met hun buitgemaakte alsmede westers geleverde tanks, IFV etc.
-Dan als de grond weer hard is, mei dus, tja dan gaan ze voor iets dat de Krim gaat bedreigen.

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • downtime
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

downtime

Everybody lies

DaniëlWW2 schreef op maandag 27 februari 2023 @ 21:09:
Ik ben het weer eens eens met Ben Hodges. :)
-De Oekraïners lijken de Russische dienstplichtenstorm gewoon uit te zitten.
-Ondertussen bouwen ze denk ik ook mobiele formaties in de achterhoede met hun buitgemaakte alsmede westers geleverde tanks, IFV etc.
-Dan als de grond weer hard is, mei dus, tja dan gaan ze voor iets dat de Krim gaat bedreigen.
[YouTube: Ben Hodges - It's All Over In Crimea - Miserable State Of Russian Military]
Poeh wat een irritant filmpje. Overduidelijk iemand die dat audiofragment ergens gevonden heeft en daar wat ongerelateerde stock footage achter zet om met andermans materiaal te scoren op Youtube. Ik mis ook een bronvermelding. Waar en wanneer heeft Hodges dit gezegd?

Afgezien daarvan moet je waarderen dat Hodges niet de zoveelste ex-generaal is die wat bijbeunt als analyst op radio en TV maar hij neemt al sinds het begin van de oorlog duidelijk stelling.

 • NiGeLaToR
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 13:29


Die verdediging op het strand van Krim schiereiland is blijkbaar al zo’n 200km lang. Ik durf wel te beweren dat ie nergens op slaat: hij ligt superdicht aan het water dus als je het strand op weet te komen krijg je binnen no time gratis dekking.

Ik begrijp het niet, want je kunt nu de bouwtekeningen van Duitse succesvolle linies in oa Normandie gewoon googlen.

Maar ook nu gaat het credo weer op: never interrupt your enemy when they’re making a mistake.

Tenslotte de hamvraag: hoe reeel is een landing over water?

[Voor 6% gewijzigd door NiGeLaToR op 04-03-2023 14:10]

My prediction: we'll evolve into a digital form.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
Ik heb deze maar even verplaatst. :)
NiGeLaToR schreef op zaterdag 4 maart 2023 @ 14:09:
[Embed]

Die verdediging op het strand van Krim schiereiland is blijkbaar al zo’n 200km lang. Ik durf wel te beweren dat ie nergens op slaat: hij ligt superdicht aan het water dus als je het strand op weet te komen krijg je binnen no time gratis dekking.

Ik begrijp het niet, want je kunt nu de bouwtekeningen van Duitse succesvolle linies in oa Normandie gewoon googlen.

Maar ook nu gaat het credo weer op: never interrupt your enemy when they’re making a mistake.

Tenslotte de hamvraag: hoe reeel is een landing over water?
Eem amfibische operatie is een van de meest complexe militaire operaties die je kan uitvoeren. Het vraagt om enorm veel coördinatie, planning en middelen om uit te voeren. Want zomaar wat troepen op een strand dumpen zonder dat er een vloot achter licht die bevoorradingsschepen beschermen of een luchtmacht die dekking bied van boven, ga je in de situatie komen dat je troepen geen munitie, voedsel, drinkwater of andere voorraden meer hebben. En dan is je invasie klaar.

Aangezien Oekraine niet lijkt te beschikken over een vloot nog afdoende luchtmacht, durf ik ergens te betwijfelen of er een amfibische operatie gelanceerd zal worden. :z

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • saikol
 • Registratie: November 2011
 • Nu online
Amfibische operatie vast niet, maar UA werkt al vaker deze oorlog met special forces achter de linies, als ze zomaar aan land kunnen komen op de krim lijkt me dat niet wenselijk. Met deze oplossing kunnen de Russen de kust om die reden misschien iets beter verdedigen?

 • CornermanNL
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 14:00
saikol schreef op zaterdag 4 maart 2023 @ 15:48:
Amfibische operatie vast niet, maar UA werkt al vaker deze oorlog met special forces achter de linies, als ze zomaar aan land kunnen komen op de krim lijkt me dat niet wenselijk. Met deze oplossing kunnen de Russen de kust om die reden misschien iets beter verdedigen?
Hoeveel mensen moet je wel niet hebben om die kustlijn vrij te houden van indringers. Is dat überhaupt haalbaar ?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • downtime
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

downtime

Everybody lies

CornermanNL schreef op zaterdag 4 maart 2023 @ 16:16:
[...]


Hoeveel mensen moet je wel niet hebben om die kustlijn vrij te houden van indringers. Is dat überhaupt haalbaar ?
Dat werk is te doen voor een zestigjarige met een drankprobleem en een roestige PPSh. Daarvan kunnen ze er vast wel een paar vinden.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • _Eend_
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 14:01

_Eend_

🌻🇺🇦

downtime schreef op zaterdag 4 maart 2023 @ 18:56:
[...]

Dat werk is te doen voor een zestigjarige met een drankprobleem en een roestige PPSh. Daarvan kunnen ze er vast wel een paar vinden.
Dat is wel vrij simpel te counteren door een lading goedkope wodka aan te laten spoelen op het strand :+

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • NiGeLaToR
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 13:29
Kijk, een blik op een defensieve linie van Rusland: die betonnen kegeltjes hebben ze aan elkaar gemaakt met een touwtje en ze hebben een geultje gegraven. Ik denk dat alles op schaal is want om een echte tank tegen te houden lijkt een iets grotere tankgracht nodig.

Even los van het idee dat je erom heen kunt. Maargoed, ze zijn lekker bezig en het is vast beter dan niets.

My prediction: we'll evolve into a digital form.


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
Hier moest ik even goed om lachen. :P
Eerst een vrij matige antitank greppel en erachter een dunne lijn van relatief kleine en te breed verspreide drakentanden met een kabeltje ertussen in de hoop dat ze zo makkelijker bij elkaar blijven. Het idee lijkt te zijn om de Oekraïners te dwingen om op de weg te blijven en ze in een trechter te dwingen. Dat werkt alleen voor geen meter met dusdanig treurige verdedigingswerken.

Iedereen met twee functionele hersencellen kan bedenken dat er op die weg antitankmijnen geplaatst zullen worden. Of dat er meerdere ATGM's gericht worden op die weg. Daartegenover zetten we bijvoorbeeld:


Wat wel zou werken is een verdediging in de diepste met sterktepunten in plaats van een doorlopende linie. En daar kan best een loopgraaf tussen zitten. Maar alles inzetten op wat antitank verdediging om de tanks te stoppen waarna je denkt ze individueel af te kunnen schieten, nee dat werkt niet.


Ik ga gewoon maar wat voorbeelden van de Duitsers erbij halen hoe je dat doet. Want het gaat zoals altijd om integratie van alle elementen in een cohorent systeem. Niet even naar een hollywood film kijken wat ze laten zien, dit kopieeren en denken dat het gaat werken want zo gaat het in de film. Ja, dat gevoel krijg ik bij zulke dieptreurige stellingen...

Dit is heel wat beter.

Section V. DEFENSIVE

1. General

In German doctrine the object of the defense (Verteidigung, or Abwehr) is to halt the hostile attack, or to gain time pending development of a more favorable situation for resumption of the offensive. Thus German and U.S. doctrine are essentially the same: only the offensive leads to decisive successes.

In the last two years German defensive operations have become increasingly passive in nature. The Germans formerly placed the greatest stress on immediate and violent counterattacks as effective means of destroying the attacking enemy. This required great mobility and large reserves. At present more emphasis is placed on the construction of defensive positions, and counterattacks are frequently local in character. It is most likely that this passive type of defense is only an expedient due to German shortages of mobile equipment and manpower.

2. Organization for Defense

a. GENERAL. The Germans attempt to break a hostile attack in front of the main line of resistance (Hauptkampflinie), at the forward limit of the battle position (Hauptkampffeld), or to force the enemy to abandon his attack.

As in U.S. practice, the commander usually determines from the map the main battlefield and assigns a general line as guide for the location of the main line of resistance, to ensure continuity of the defensive position. Lower echelon commanders fix the main line of resistance on the ground, since only on the terrain, after thorough reconnaissance, can the details of the defense be decided. A recent official German directive states, however, that reconnaissance must not delay the construction of defensive positions.

Organization of the defensive position follows a conventional pattern and includes an advanced position (Vorgeschobene Stellung), and an outpost position (Gefechtsvorposten), both of which usually are under immediate command of the area commander. A reserve position may also be provided.

The width and depth of a German defense area depend upon the terrain and the proportional strength of friendly and hostile forces. In general, however, the width of a defensive sector assigned to a unit is approximately twice the width of the sector when the same unit attacks. Normal sectors are: platoon, 220 to 550 yards; company, 440 to 1,100 yards; battalion, 880 to 2,200 yards; regiment, 2,200 to 3,300 yards; division, 6,600 to 11,000 yards.

b. ADVANCED POSITION. The Germans organize the advanced position 5,000 to 7,000 yards in front of the main line of resistance, within the range of their medium artillery. A position is selected which will prevent seizure by the enemy of important terrain features, provide good observation points for friendly artillery, and, if possible, deceive the enemy as to the location of the main line of resistance. Troops manning these positions attempt to make the enemy deploy his forces prematurely and, if possible, in the wrong direction.

The forces in the advanced position are usually reconnaissance detachments, which include machine-gun, armored-car, and antitank-gun units, the fire power and mobility of which make them suitable for this type of employment. In general they occupy important features, such as railroads, river crossings, cross-roads, and commanding ground. Forces in advanced positions are not expected to hold at all cost; in the face of superior enemy fire they retire along predetermined routes under over of their medium artillery.

c. OUTPOST POSITIONS. Outpost positions normally are established 2,000 to 5,000 yards in front of the main line of resistance. When the fronts are stabilized, the outpost position is the only position forward of the main line of resistance. The location, which depends upon the terrain, is always within range of friendly light artillery.

German outpost positions are occupied in strength varying from platoons to companies, depending upon the mission, terrain, width of the sector, and the number of troops available. Often they are only weakly occupied as long as the advanced positions are in front of them. Ordinarily outposts are established by infantry units drawn from the main battle position, supported by the fire of close-support weapons, such as mortars and infantry guns. Antitank guns often are attached to these outpost units to repel hostile armored reconnaissance units. The main weapon, however, is the light machine gun which opens fire at ranges of about 1,300 yards, while riflemen commence fire at about 850 yards.

Firing positions are selected by the Germans to facilitate unobserved withdrawal of the outposts to the main battle position when hostile pressure becomes too strong. Several alternate positions are prepared for each weapon, and shifts are made by day and night to make it difficult for the opponent to detect and dislodge the Outpost troops. Positions normally are selected at the edges of woods, villages, hedgerows, or hills. A good field of fire is considered mandatory, and the organization of firing positions is simple. Numerous dummy positions are constructed, including knee-deep trenches filled with leaves to simulate depth and occupancy. During the day, positions are manned by guards; at night, advanced listening posts, particularly alert at dusk and dawn, warn the troops of the enemy's approach. Small, prepared attacks with limited objectives under the protection of the outposts are utilized to interfere with the hostile preparations and secure information.

Withdrawal of the outposts is conducted so as not to hinder the fire of the main battle position. After the outposts are abandoned, they are likely to be covered by carefully registered fire of heavy weapons in order to prevent their occupation by the enemy.

d. MAIN LINE OF RESISTANCE. The Germans organize their battle position in depth, with individual strongpoints connected to form an uninterrupted belt. The strongpoints, constructed for all-around defense, and surrounded by barbed-wire obstacles and mine belts, contain one or more heavy weapons supplemented by machine guns, mortars, and riflemen. The smallest strong-point is occupied by a reinforced squad. Squad strongpoints normally are incorporated into platoon strongpoints, and the latter into company strongpoints, etc.

The Germans make the maximum use of reverse slopes in their defensive positions. Forward-slope positions are usually avoided as they are detected too early by the enemy and are likely to be destroyed by massed fire. Since organization of a position in woods requires much time and labor, and strong occupation is requisite to compensate for poor observation, the Germans also avoid woods when time is short and labor scarce. Battle positions are laid out so that woods are neither in, nor directly in front or in rear of, defense installations. The Germans believe, however, that when it is possible to establish a well prepared position in a woods, a position so located offers the same advantages as a reverse slope.

When the Germans decide to construct defensive positions on terrain divided by a stream, they organize bridgeheads on the bank on the hostile side where the terrain facilitates crossings. Where the river forms a re-entrant bend into enemy-held terrain, a second position is constructed at the base of the bend. On narrow rivers and creeks, the entire German main line of resistance is on the hostile side of the river, and the stream becomes the tank obstacle of the position. (See antimechanized defense.) When the friendly side of the river consists of swampland, it is used as an obstacle, and the hostile bank is not included in the defense system.

The Germans endeavor to provide all parts of their position with strong support from artillery and heavy infantry weapons. A detailed fire plan is prepared in advance by the infantry and coordinated with the artillery plan. Provision is made for fire in front of the forward limit of the battle position, which is partly protected by minefields and other obstacles. Alternate positions are dug so that support weapons may be shifted and fired rapidly. The mass of the artillery lays concentrated fire both close to and well in front of the main line of resistance, and is sited to cover the spaces between the effective fire zones of front-line units.

The Germans in general adhere to the principle of "effect before cover" in determining priorities for constructing the various installations in a defense position. First they build combat trenches; erect infantry obstacles such as barbed-wire fences; and construct machine-gun positions, dugouts, foxholes, and antitank positions. They clear fields of fire by careful cutting of underbrush but try to avoid cutting down trees in order to preserve concealment of the position. The underbrush is left in front of the position as far as 1 to 3 yards. They organize observation posts for artillery and heavy infantry weapons, increase the depth of the battle position, dig communication trenches and emplacements for the heavy infantry weapons, and build command posts. Finally, they construct emplacements for the artillery, dig antitank ditches within the battle position, and build dummy positions.

The Germans insist on thorough camouflage. Whenever practicable, trenches and wire obstacles are placed along natural terrain lines such as rows of brush or edges of fields. Trenches are dug zig-zag at obtuse angles, 330 to 660 yards long, depending on the terrain. Machine-guns are em-placed in trenches 1 to 3 yards in length. To avoid silhouettes, the Germans heap more earth behind the trenches than in front. Dugouts for riflemen and for machine-gun positions normally provide sufficient protection against enemy artillery and mortar fire. Whenever possible, three layers of logs and earth are used as cover.

e. RESERVE POSITION. Occasionally a reserve position is organized and troops in the main battle position retire to it, but only under heavy pressure. This reserve position is constructed far enough to the rear to compel hostile artillery to displace forward in order to bring it under fire. Motorized reserve units normally are kept there for counterattacks which are planned in advance.

f. ANTIMECHANIZED DEFENSE. In constructing a defensive position the Germans stress construction of obstacles and antitank defenses. If possible they select tank-proof terrain, and natural tank obstacles, such as steep slopes, are improved. Very steep forward slopes are made at least 8 yards deep, while uphill slopes are made 2 to 3 yards high. Originally the Germans constructed antitank ditches well forward of the main line of resistance, but experience taught them that such ditches offered favorable jumping-off positions for hostile infantry and also revealed the location of the main line of resistance. At the present time, therefore, antitank ditches normally are dug in the area between the main line of resistance and the artillery positions. They are built in an uninterrupted line to avoid leaving passages that can be exploited by the enemy.

All crossings essential to assure the maneuverability of friendly troops are built so that they can be blown up on the shortest notice.

The Germans are aware that obstacles of any kind are effective only when covered by fire from various weapons. Consequently, there usually are trenches behind the antitank ditches from which machine-gun and antitank-gun fire can cover the entire length of the tank obstacle.

The Germans learned that dense minefields in front of their positions were an inadequate tank obstacle, because the enemy usually neutralized them by massed artillery fire or by concentrated air bombardment before launching a large-scale attack. Now German minefields normally are laid within the main battle position, and only single mines are dispersed in pattern at wide intervals in front of the main line of resistance. Particular stress is placed on the mining of roads. Routes of withdrawal which have to be left open are prepared for mining, and, if time does not permit placing of actual mines, dummy mines are installed.

The Germans employ many kinds of tank obstacles. They recently have used static flame throwers dug into the ground. Usually sited in pairs and in conjunction with other tank obstacles, they are fired by well concealed personnel as soon as hostile tanks come within range.

German antitank guns are disposed in depth, with some well forward. They often are dug in and carefully concealed to prevent the enemy from discovering the location and strength of the antitank defenses prior to attack. In emplacing antitank guns, the Germans prefer positions in enfilade or on reverse slopes. They normally employ two to three antitank guns in each position, protecting them from infantry attacks with light machine guns. Ranges at which the Germans open fire upon hostile tanks vary according to the caliber of the gun and its position. Although single antitank guns sometimes engage enemy tanks at ranges up to 1,000 yards, main antitank defenses usually hold their fire until the range is reduced to about 150 to 300 yards. The employment of close-combat antitank teams supplements the antitank defense. When the hostile tank attack is repulsed, the antitank guns move to alternate positions.

The Germans emphasize that the use of smoke can be of great assistance in defeating enemy tank attacks. Smoke shells are fired into the attacking formation about one-third the distance back from the leading echelon. Thus the Germans avoid blinding their own antitank gunners, and leading hostile tanks not only are left without adequate support but are silhouetted against the smoke. The Germans also rely on the smoke being sucked into the tanks and forcing the crews to dismount.
http://www.ibiblio.org/hyperwar/Germany/HB/HB-4.html

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Topicstarter
Ah, zo te zien krijgt de Oekraïense 4de tankbrigade als eest Leopard 2 tanks. :)
Zoals ik al een tijdje vermoedde, gaan die tanks geconcentreerd worden in tankformaties.
4de tankbrigade is ook interessant omdat een groot deel van de brigade nabij Bakhmoet actief zou zijn. Ook zou die brigade inmiddels ook gedeeltelijk T-72 gebruiken omdat de T-64 tanks schaars beginnen te worden na een jaar oorlogvoering.

Maar een van hun tankbataljons is dus in Polen om te trainen op Leopard 2 tanks.
https://www.forbes.com/si...s-then-it-got-leopard-2s/

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
DaniëlWW2 schreef op woensdag 8 maart 2023 @ 10:26:
Leesvoer: DaniëlWW2 in "Militaire achtergronden omtrent de oorlog in Oekraïne"
En ja, dat stelt echt, echt helemaal niks voor tegen een goed getrainde gecombineerde wapenen eenheid.
Hier een lange Twitter thread wat jouw verhaal onderstreept:

La Batterie des Hommes sans Peur


 • Calamor
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 13:32
Weet iemand of de 100.000 troepen van Noord-Koreanen in Oekraïne zijn gaan vechten?
Er was vorige jaar berichten over, maar helemaal niks terug vinden of ze nou echt daar naar toe zijn gegaan.
Wel dat er wapens naar Rusland ging.

 • Ossi
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 10:36
Calamor schreef op vrijdag 24 maart 2023 @ 09:14:
Weet iemand of de 100.000 troepen van Noord-Koreanen in Oekraïne zijn gaan vechten?
Er was vorige jaar berichten over, maar helemaal niks terug vinden of ze nou echt daar naar toe zijn gegaan.
Wel dat er wapens naar Rusland ging.
Ze zouden compleet niets kunnen met zwaar ondervoede soldaatjes waar ze niet mee kunnen communiceren.

 • dakka
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 12:07
Ossi schreef op vrijdag 24 maart 2023 @ 10:08:
[...]


Ze zouden compleet niets kunnen met zwaar ondervoede soldaatjes waar ze niet mee kunnen communiceren.
Doen de russen zelf ook niet, gewoon van bovenaf: "wapen die kant op richten, en rennen, want de grote leider wilt het."

 • RM-rf
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 14:02

RM-rf

1 2 3 4 5 7 6 8 9

Calamor schreef op vrijdag 24 maart 2023 @ 09:14:
Weet iemand of de 100.000 troepen van Noord-Koreanen in Oekraïne zijn gaan vechten?
Er was vorige jaar berichten over, maar helemaal niks terug vinden of ze nou echt daar naar toe zijn gegaan.
Wel dat er wapens naar Rusland ging.
volgens dit artikel is er wel recentelijk een akkoord gesloten om 300 tot 500 militair personeel uit noord-korea, in oost-oekraine in te zetten.
https://www.dailynk.com/e...t-personnel-send-ukraine/

Dat betreft allemaal getrouwde mannen met een familie, die dus minder kans hebben te vluchten (wat voor noord-korea een behoorlijk risico is)
en ze voeren geen direkte frontwerkzaamheden uit, maar eerder ondersteuning achter het front.
Het is voor NK vooral een methode om russische deviezen te verdienen, die ze hard nodig hebben, omdat hun eigen munt niks waard is en ze wel bv russisch olie en gas willen inkopen

Verder zitten ze eerder een beetje met deze situatie in hun maag, omdat het hun onderhandelingspositie met amerika eerder verslechterd als ze ook gebonden zijn aan verplichtingen jegens een andere bondgenoot.
Noord-Korea speelt daar graag zowel de boeman om vervlgens met economische steun dan een periode van dreigen af te laten kopen..
Maar dat zou lastig zijn als ze 300-500 staatsburgers die in dienst van hun staat werken, onder controle van rusland zich bevinden

Intelligente mensen zoeken in tijden van crisis naar oplossingen, Idioten zoeken dan schuldigen


 • downtime
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

downtime

Everybody lies

Calamor schreef op vrijdag 24 maart 2023 @ 09:14:
Weet iemand of de 100.000 troepen van Noord-Koreanen in Oekraïne zijn gaan vechten?
Er was vorige jaar berichten over, maar helemaal niks terug vinden of ze nou echt daar naar toe zijn gegaan.
Wel dat er wapens naar Rusland ging.
Ook rond Afrikaanse, Syrische en Afghaanse huurlingen is het heel stil gebleven. Nu kan ik me voorstellen dat Syriërs en Afghanen niet opvallen tussen Tsjetsjenen en Boerjaten maar toch...
Pagina: 1 2 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee