C00P schreef op zondag 17 september 2023 @ 12:08:
[...]
Het straffe is dat mensen in het westen die kremlin propaganda 1 op 1 overnemen, ik ken zo iemand, en dat is niet bepaald een dom iemand, integendeel.
20 jaar geleden zeiden we : geef de mensen internet, alle kennis in je broekzak.... En dan krijg je dit 😣😣
Tja, laat ik een voorbeeld noemen: Raisa Blommestijn, protegee van Afshin Ellian en Paul Cliteur. Als ik zo in moet schatten niet uit een arm nest, dus voldoende middelen, en heeft in Leiden gestudeerd.
En dan krijg je dit. (
nog een analyse).
Uit die laatste een quote:
Maar zij beperkt zich ertoe haar auteurs een voor een terzijde te leggen op grond van oppervlakkige, soms onjuiste weergaven van hun theorieën, weliswaar uitgebreid voorzien van voetnoten, maar toch vooral gebaseerd op secundaire literatuur.
In beide gevallen wordt haar boek gefileerd. De tweede bron is daarbij een stuk inhoudelijker, met quotes, referenties, en nuanceringen.
Nog twee voorbeelden uit de laatste:
Blommestijn citeert de Engelse vertaling van de Paulsons en meent dat deze eerste editie voldoende representatief is voor zijn werk uit de Weimartijd, tezamen met enkele (ook weer in het Engels vertaalde) opstellen over democratie. In het algemeen heeft Blommestijn een voorkeur voor Engelse vertalingen van haar bronnen en voor Engelse commentaren daarop. De zeer omvangrijke en gelaagde discussies in het Duitse taalgebied lijken aan haar voorbijgegaan te zijn, op enkele uitzonderingen na
Terecht verklaart zij vooraf niet voor ieder van hen een volledige auteursstudie te willen voorleggen. Maar men mag toch verwachten dat de hoofdlijnen van hun respectieve werken recht wordt gedaan. Ook op dit elementaire punt blijft de thesis in gebreke.
Vervolgens:
Het valt op dat de auteur die hoofdlijnen wél met voldoende vaste hand tekent zolang zij refererend bijeen kan brengen wat anderen geschreven hebben, maar opmerkelijk minder bekwaamheid toont zodra zij haar onderzoeksnotities zelf moet doordenken en tot conclusies voeren. Dat lijkt mij nochtans de bedoeling van een proefschrift. Ik geef een aantal voorbeelden, zonder de pretentie volledig te zijn.
[...]
(De voorbeelden zijn het lezen waard. Hieronder een stukje van een voorbeeld:)
[...]
Ten slotte wijs ik op haar conclusie dat volgens Kelsen ‘een democratie zich niet kan verdedigen tegen haar democratische vijanden’. (225). Ik vind het een bepaald onwelwillend, ja eigenlijk onjuist gebruik van de bronnen wanneer Blommestijn het onderscheid weglaat dat Kelsen doorheen zijn gehele carrière heeft gemaakt tussen vreedzame en gewelddadige, c.q. geweldbeluste, uitingen van anti-democratische opvattingen. [...]
(Het stukje daarna gaat daar uitgebreid op in.)
Tot zover het voorbeeld in casu Blommestijn. Ik begrijp dat de quotes het een lang voorbeeld maken maar ze zijn nodig voor de onderbouwing en ter referentie. Zie de twee eerder gelinkte artikelen voor de gehele inhoudelijke analyse.
Als ik dan het stukje mbt Schmitt oversla dan wil ik wel nog even de conclusie quoten:
Het zou geen moeite (hoogstens te kostbare tijd) kosten om soortgelijke feilen in de hoofdstukken over Smend en Heller aan te wijzen. De auteur heeft niet alleen veel te veel hooi op de vork genomen, zij heeft er ook blijk van gegeven haar auteurs niet serieus te nemen. Zij heeft ze opgeofferd aan een ondoorzichtige probleemstelling, methodologisch zwak onderbouwd, en behandeld zonder besef van haar eigen contradicties. Ik ben mij ervan bewust dat bovenstaande kritiek vragen oproept over de verdedigbaarheid van het proefschrift. Die vragen komen uiteraard te laat voor het oordeel van het Leidse College voor Promoties. Maar hopelijk niet voor het oordeel van de rechtsfilosofische onderzoekers in Nederland en Vlaanderen.
Intelligentie of IQ of een papiertje zegt weinig over of iemand wel of niet in de fabeltjesfuik trapt (de springplank voor het RU narratief). Ik denk dat iemand vatbaar moet zijn om onze maatschappij te wantrouwen. Daar zijn heel wat (legitieme) redenen voor te verzinnen. Kijk maar naar recente schandalen binnen onze regering (en die poespas heb je ook in de rest van het Westen). Helaas reken ik het ons politieke midden (met name VVD, CDA, D66, en in mindere mate PvdA) wel aan dat zij deze zaken niet serieus hebben genomen. Ik bespeur ook (te) weinig zelfkritiek op dit punt (al is het er wel).
[
Voor 99% gewijzigd door
Jerie op 17-09-2023 15:23
]