Toon posts:

[stampede 21] Universe@Home

Pagina: 1 2 3 4 5 Laatste
Acties:

 • KuuKe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

KuuKe

Moderator DPC

professioneel gifmenger

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • Suicyder
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:07

Suicyder

 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:24

Damic

 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

 • dylan111111
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 21:52

dylan111111Dit jaar is de maart de stampedemaand. Al weer voor de 21ste keer gaan de koeien los om op één project een maand lang zo veel mogelijk punten te pakken. Dat punten pakken klinkt banaal maar de wetenschap is er zeer mee gebaat :)

Universe@Home is gekozen tot het stampedeproject van dit jaar. De stampede begint op 1 maart 2022 00.00 uur en eindigt op 1 april 2022 om 00.00 uur. Als men het eindmoment een grap vind, wees vrij langer door te grazen.

Wat is en doet Universe@Home?

Het hoofd van het team is prof. Krzysztof Belczyński. Hij werkt in het Astronomisch Observatorium van de Universiteit van Warschau en werkt samen met verschillende onderzoeksgroepen wereldwijd. Hij is de auteur van ongeveer 200 wetenschappelijke artikelen en heeft enkele studenten begeleid die thans onafhankelijke wetenschappers zijn. Professor is de eerste auteur en coördinator van de ontwikkeling van de StarTrack populatiesynthesecode die wordt gebruikt voor de behoeften van het Universe@Home project. De code voert de complexe evolutie van sterren uit en wordt up-to-date gehouden met de hedendaagse ontwikkelingen op dit gebied van de wetenschap. StarTrack is gebruikt in tientallen projecten en op basis van de resultaten ervan zijn honderden onderzoekspublicaties verschenen. Het is een van de beste en meest onderscheiden populatiesynthesecodes in de astronomische gemeenschap.

Hieronder staan enkele vraagstukken die momenteel door astronomen worden bestudeerd en die kunnen worden aangepakt met behulp van het Universe@Home project.
Ultraluminous X-ray Sources (ULX)
ULX-en zijn puntvormige bronnen van zeer sterke röntgenstraling. Waarnemingen tonen aan dat ze niet nucleair zijn, d.w.z. dat het geen typische sterren zijn. ULX-en moeten worden onderscheiden van actieve galactische kernen, die hun veel zwaardere neven zijn en zich in de centra van melkwegstelsels bevinden. We kennen al bijna 500 ULX-en, maar we weten nog steeds niet wat ze zijn. De twee meest waarschijnlijke verklaringen zijn de hypothetische zwarte gaten met een gemiddelde massa, en typische compacte objecten maar met een extreem hoge massa-accretiesnelheid. Recente waarnemingen wijzen in de richting van het laatste. Compacte objecten zoals neutronensterren en zwarte gaten zijn alomtegenwoordig in het heelal. Als zij de motoren zijn in ULX-en, dan is de brandstof de toegesmolten materie. Wetenschappers dachten dat zulke hoge accretiesnelheden onfysisch waren, maar nieuwe modellen laten het tegendeel zien. Het is nu zaak deze modellen te controleren en te vergelijken met waargenomen gegevens.
Zwaartekrachtsgolven
Dit eigenaardige type signaal werd bijna een eeuw geleden voorspeld door Albert Einstein als een gevolg van de Algemene Relativiteitstheorie. Elk dubbel compact object (b.v. twee zwarte gaten of twee neutronensterren) zou zo'n straling moeten uitzenden, die zichtbaar zal zijn in observatoria voor zwaartekrachtgolven. Het voornaamste probleem is het gebrek aan waarnemingen. Het bestaan ervan is duidelijk zichtbaar in vergelijkingen, maar tot nu toe is er geen signaal waargenomen. Onze simulaties zijn in staat een zeer realistische schatting te geven van mogelijke waarnemingen. Wanneer nieuwe instrumenten operationeel worden, is het belangrijk de voorspellingen te kennen. Het waarnemingsprogramma zal anders zijn als we dagelijks één waarneming verwachten, dan één per jaar. De StarTrack code, die over een ontwikkeld model van de vorming van compacte objecten beschikt, is een uitstekend instrument om een dergelijke berekening te maken en waarnemers van waardevolle aanwijzingen te voorzien.
Supernovae Ia
Dit type supernova-explosie is van groot belang voor de kosmische afstandsschaal. Dankzij deze explosies hebben we de uitdijing van het heelal kunnen schatten en de afstanden tot verafgelegen sterrenstelsels kunnen berekenen. Hoewel we weten dat deze explosies verband houden met massa-accretie op de witte dwerg, proberen we nog steeds het explosiemechanisme en de evolutionaire routes die daartoe leiden te leren kennen. Onze code, die de complexe evolutie van elke dubbelster uitvoert, is perfect voor het beantwoorden van het probleem van evolutionaire processen die tot supernovae Ia leiden. Bovendien zullen we veel informatie kunnen verschaffen over de vormingssnelheden, de soorten donoren, en nog veel meer. We zullen verschillende modellen kunnen testen die door de onderzoekersgemeenschap zijn voorgesteld en zelfs de invloed van dit type supernova op de chemische evolutie van het heelal kunnen kwantificeren.

Hoe doe je mee?

Universe@Home maakt gebruik van de BOINC-client. De laatste versie van die client kan je op deze pagina downloaden.
Belangrijk: Oudere versies van BOINC geven af en toe connectieproblemen met het project. Ga voor zeker en gebruik de meest recente versie: 7.16.20

Nog een tip: gebruikers rapporteren onder Linux een veel snellere verwerkingssnelheid van de wu's. Heb je een linuxmachine dan heeft die de voorkeur. Heb je windows maar kan je Virtualbox draaien of een andere virtualisatieclient dan kan je ook op die manier veel meer werk verzetten in dezelfde tijd :)

Installeer je BOINC-client en voeg Universe@Home toe als project en maak een account aan op de site van Universe@Home. Je wil uiteraard meedoen met de Dutch Power Cows dus je zal ons team moeten selecteren in je account. Hoe doe je dat?

Log in op je account. Selecteer "Gemeenschap" vanuit de menubalk. Je krijgt dit scherm:


Tik in: Dutch Power Cows, klik op "Zoeken" en selecteer in het volgende scherm "Dutch Power Cows" en bevestig je keuze.
Stats
Ja, stats zijn belangrijk. Je wil weten wat je hebt gescoord en hoe de Dutch Power Cows het doen. Om zichtbaar te zijn in de stats die we op Gathering of Tweakers posten moet je in je account een vinkje aanzetten zodat onze statsengines je gegevens mogen verwerken. Je vindt dat vinkje via:

Account inloggen --> voorkeuren --> Universe@Home voorkeuren --> vinkje zetten bij "Stemt u erin toe uw gegevens te exporteren naar BOINC statistieken aggregatie websites?"

Waar zijn de stats?
De stats worden dagelijks gepost in /5, zowel tijdens de stampede en misschien ook nog lang erna.
Ja, maar ik zie mezelf niet terug in de stats. Nou, dat kan drie oorzaken hebben:
 • Je hebt je niet aangemeld bij de Dutch Power Cows
 • Je hebt het AVG-vinkje niet gezet (zie boven).
 • Je doet net mee en er zijn nog geen resultaten gevalideerd. Als je computer doorgerekend werk verstuurd wordt dat gevalideerd door andere computers. Pas daarna krijg je je punten toegekend en worden die zichtbaar in onze stats.
Badges
Jawel, je kan badges verdienen. Als beloning voor al het werk dat je doet krijg je vanuit het project badges toegekend. Die zijn overigens alleen zichtbaar in je account. Maar tijdens de stampede zal A-Jay _/-\o_ wederom de stampede stats verzorgen en ook A-Jay zal ons hopelijk belonen met badges (Yes, he does!!!)

100.000
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-1.png
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-1.png

250.000
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-2.png
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-2.png

500.000
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-5.png
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-5.png

1.000.000
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-10.png
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-10.png

2.500.000
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-25.png
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-25.png

5.000.000
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-50.png
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-50.png

10.000.000
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-100.png
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-100.png

25.000.000
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-250.png
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-250.png

50.000.000
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-500.png
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-500.png

100.000.000
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-1000.png
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-1000.png

250.000.000
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-2500.png
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-2500.png

500.000.000
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-5000.png
https://shebanian.com/stats/resources/badges/9-5000.png

Gebruikte apparatuur

Gebruik alleen eigen apparatuur. Is er toestemming geregeld van apparatuur van de werkgever kan deze ook meewerken. Zonder toestemming van de werkgever hardware inzetten kan risico (en gedonder) opleveren, dit is GEHEEL op eigen risico.

Tot slot

Fair play and happy crunching!!!

[Voor 16% gewijzigd door KuuKe op 02-03-2022 18:49]

Kuuke's Sterrenbeelden | 英俊的兔子


Acties:
 • +9Henk 'm!
 • Pinned

 • KuuKe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

KuuKe

Moderator DPC

professioneel gifmenger

Topicstarter
Alle credits zijn voor @dylan111111 !!

Het opzetten van een VM met Ubuntu voor Universe@Home

Voor Universe@Home is het aangeraden om een Linux OS te gebruiken waarop Boinc draait. Universe@Home verwerken drie of meer keer zo snel op Linux dan op Windows. Hierbij maakt het niet uit of dit op een virtuele machine (VM) of op de hardware zelf wordt gedraaid. Hieronder is beschreven wat je nodig hebt voor het opzetten van een VM en installeren van Ubuntu en Boinc daarop.
Wat voor hardware heb je nodig om Ubuntu in een VM te draaien?
Een recente Windows(10/11) versie of Apple OS(Met Intel of AMD CPU en 10.10.x (Yosemite) or later)
Een processor die visualisatie ondersteund, en dit hebben ingeschakeld vanuit de BIOS.
Een aanbevolen minimum hoeveelheid van 10GB beschikbare opslag en 2GB RAM geheugen die toegewezen kan worden aan de VM om Universe@Home taken te kunnen uitvoeren.
Welke software heb je nodig om Ubuntu in een VM te draaien?
Twee populaire hypervisors om een VM in te draaien zijn Microsoft Hyper-V of Oracle VM VirtualBox. Beide hebben zijn voor en nadelen maar voor deze stampede is dat niet van belang. De Windows Pro en Enterprise versies kunnen gebruik maken van Hyper-V. De Windows Home versie en Apple OS heeft geen mogelijkheid tot Hyper-V en is aangewezen op VirtualBox voor het visualiseren van Ubuntu.

Om Ubuntu te installeren heb je het ISO installatie bestand nodig, deze kan je vanaf https://ubuntu.com/ downloaden. (Onder het kopje download, en dan Ubuntu Desktop versie 20.04 LTS)
Hyper-V opzetten
Om Hyper-V te gebruiken moet als eerst de rol "Hyper-V" geïnstalleerd worden op Windows. Dit kan je doen door te zoeken op "Turn Windows features on or off" en daarna de Hyper-V rol aan te klikken. Klik op OK om deze te laten installeren. Start hierna de computer een keer opnieuw op.
https://tweakers.net/i/F2jetqlmbWf4dFfItnfTtR3K2ic=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/SzD8zglxtg6rQBwEr46lizzS.png?f=fotoalbum_small

Nadat de computer opnieuw is opgestart zoek je bij Windows op "Hyper-V Manager" en open je het programma. Als eerst maak je een nieuwe netwerk adapter aan die naar het Internet toe kan communiceren. Klik hiervoor binnen Hyper-V manager op Action -> Virtual Switch Manager.
https://tweakers.net/i/2oTzRGTtXE8L_HDdyyGEj5MaxhY=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/LOkDQbKnu9bEFAqTGeNExYzq.png?f=fotoalbum_small

Klik op "New virtual network switch", vul een naam in en selecteer "Connection type" External network met bijbehorende internet adapter waar de computer mee is verbonden met het internet. Klik daarna op OK.
https://tweakers.net/i/GjCMJv8FcGHTJNCg7ucCDuosems=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/kODGvW9fEeCJclQoAGWyKrWl.png?f=fotoalbum_small

Nu dat de netwerk adapter is aangemaakt kan de VM worden opgezet. Klik hiervoor op Action -> New -> Virtual Machine.
https://tweakers.net/i/l23pwT8htrpwfBFBvQC2EeCd3UM=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/y8aXNMigQ9rjUxcdxhjuWBt3.png?f=fotoalbum_small

De eerste stap is om de VM een herkenbare naam te geven en de locatie waar vanuit deze wordt gedraaid. Op de gekozen locatie word een map aangemaakt met de naam van de VM waarin de opslag en configuratie komt te staan.
https://tweakers.net/i/A-ugzjPZ9IVRFBbjTf0S2ubjbTs=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/EhAUgjkk8oKscFi9UnAHN3Dg.png?f=fotoalbum_small

Kies bij het volgende scherm Generation 2 en klik op Next.
https://tweakers.net/i/XjqFT3RZvl0dMNcWQi6NVdDBf5w=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/5wYfRDyBqbrKLikxoTwXShBl.png?f=fotoalbum_small

De volgende stap is het instellen hoeveel geheugen de VM mag gebruiken. Aanbevolen is om Dynamic memory uit te vinken en minimaal 2048MB in te stellen. Klik daarna op Next.
https://tweakers.net/i/06uVNoPoLhfZTrFciGvr9QHPlAA=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/AoHhjXNq6Iaxy0UXEJpzmgvQ.png?f=fotoalbum_small

Kies bij het instellen van het netwerk de eerdere aangemaakt verbinding. Klik daarna op Next.
https://tweakers.net/i/sC_ei33FmLgVRcDGQpBgoNVkiE8=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/yNvX1DIMkBU6SZDzWrzPWhXR.png?f=fotoalbum_small

Stel bij het volgende scherm de grote van de harde schijf in waarop Ubuntu komt te staan en klik op Next.
https://tweakers.net/i/yecW5b1RUlDKp4qpEk9tjEtvHRU=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/dRf6k5dEqafhIKtHL4A7h3fD.png?f=fotoalbum_small

Kies bij Installation Options voor "Install an operating system from a bootable image file" en selecteer de gedownloade Ubuntu ISO. Klik hierna op Next en Finish om de setup af te ronden.
https://tweakers.net/i/TA_q4S_ilr0S0gSnuLYcdYYzOO8=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/bQR0npxdJZcOSD4WKl4RzMg2.png?f=fotoalbum_small

Voordat je de VM kan opstarten moeten er nog twee dingen worden aangepast. Kilk hiervoor bij je verschenen virtual machine op de rechtermuisknop en dan settings.
https://tweakers.net/i/M6UOHiFxvcDCWnm9FBNe5Tfo0QA=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/bPaUl5l4McxqmHrEXanAucVz.png?f=fotoalbum_small

Ga naar de categorie Processor en vul daar de hoeveelheid threads in die je wilt gebruiken en/of de CPU heeft die je gebruikt.
https://tweakers.net/i/mDF91ezYd_hVA7e7INkquTLm_CE=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/1iVRMUALahgDpMG838RtORpe.png?f=fotoalbum_small

Als laatst, ga naar de categorie Security en selecteer daar "Microsoft UEFI Certificate Authority". Klik daarna op Apply om de instellingen toe te passen.
https://tweakers.net/i/Qq-KDMpOmYcTj4wTaBFhTw3nFMk=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/mFxHO7luaVJX7dl1cdf6IfV0.png?f=fotoalbum_small

Het starten van de VM kan op verschillende manieren maar het makkelijkste is door dubbel te klikken op de VM zodat deze opent waarna er op Start gedrukt kan worden om deze te starten.
https://tweakers.net/i/-_8ArRQj9PUaHn5HLOIuHftsXcM=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/cRydjvyF0oyHnHg2h1hARQsa.png?f=fotoalbum_small

Ga nu verder naar het hoofdstuk "Het installeren van Ubuntu en Boinc" om deze te installeren.
VirtualBox opzetten
Download VirtualBox vanaf de website en installeer deze op je systeem. Open daarna het programma en klik op Nieuw bovenaan. Geef hier de VM een herkenbare naam en de locatie waar vanuit deze wordt gedraaid. Op de gekozen locatie word een map aangemaakt met de naam van de VM waarin de opslag en configuratie komt te staan. Klik daarna volgende.
https://tweakers.net/i/9MG1oUidrP1DRxHVQZjAgfS1AIg=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/CKwHOCsDxNJzDHoTjqz7WMNw.png?f=fotoalbum_small

Kies daarna voor minimaal 2048MB RAM geheugen wat de VM mag gaan gebruiken en klik op volgende.
https://tweakers.net/i/2Mp9IGeR6DUcVdbr1e_bf2fJtLY=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/smeyAhwMRSQ98Jm4cqt5SwFh.png?f=fotoalbum_small

Kies in de volgende schermen voor een nieuwe virtuele harde schijf aanmaken, klik op aanmaken. Kies nu voor VDI en klik op volgende. Kies voor Dynamisch gealloceerd en klik op volgende. Stel daarna in hoe grote deze schijf moet zijn voor de VM en klik op aanmaken.
https://tweakers.net/i/lYT1dGmHYjoBi4D-2yRjHtxprVM=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/6RsBdCNEayZae4TxY53ihSxX.png?f=fotoalbum_small

Voordat je de VM kan opstarten moet je onder instellingen de hoeveelheid processor(en) instellen. Klik daarna op OK.
https://tweakers.net/i/UUHOpgWn0RgMWfczGtux4l8vQKU=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/MkR0fSzgcA6KzFHP2jCGKbhC.png?f=fotoalbum_small

Nu kan de VM opgestart worden. Klik op Starten boven in en selecteer de Ubuntu ISO die je eerder hebt gedownload.
https://tweakers.net/i/Zo-6dM7sjix1MIH_Oq0zD18EaU4=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/OrbsGbpD8voSQE2d4iWw8BcC.png?f=fotoalbum_small

Ga nu verder naar het hoofdstuk "Het installeren van Ubuntu en Boinc" om deze te installeren.
Het installeren van Ubuntu en daarop Boinc
Doorloop de installatie en herstart wanneer hier om gevraagd wordt.
https://tweakers.net/i/YKn0BwEPacs4OgQMwfx5Ge8_6w4=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/YDCwiTEtFMV9tVYGcFxKgomM.png?f=fotoalbum_small

Als eerst start je de terminal op om vanuit te werken. Dit doe je simpel door op het bureaublad rechtermuisknop te doen en voor "Open in terminal" te kiezen.
https://tweakers.net/i/pv0udzV89crmCrw5fI3juteyEPk=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/eCcmvDaOeL6VqCGOvjlbY00F.png?f=fotoalbum_small

Om te beginnen voer je sudo apt-get update en sudo apt-get upgrade uit in de terminal om het systeem bij te werken. Voor beide keren wordt je Ubuntu wachtwoord gevraagd.
https://tweakers.net/i/CqcRON5GpndtHs0kUkvyn337uX0=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/2RhXydghlpXPHgBuuaOz1PMF.png?f=fotoalbum_small

Hierna kan Boinc geïnstalleerd worden, hiervoor voer je sudo apt install boinc-client boinc-manager uit in de terminal.
https://tweakers.net/i/_jl0WkbqJ5BdZZhzcnRmbZ8hKHM=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/9dUoYOPqJYkbWoJm7mhnm5IW.png?f=fotoalbum_small

Nu kan de terminal gesloten worden en klik je links onder in op de negen puntjes om het grid te openen. Hier is Boinc te vinden die je zojuist hebt geïnstalleerd.
https://tweakers.net/i/ab9YNezLjpYed5zpM0KbiFaCJPI=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/Iz63Y5SRY3VoebtBxIWIv0SV.png?f=fotoalbum_small

Wanneer je Boinc start wordt gevraagd om een project te kiezen. Selecteer Universe@Home en login met je gegevens van dat project.
https://tweakers.net/i/NWYxWoNaQpgNrXVPFj1KqSws6xU=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/xrxvGNoCHjrAXA2WcaIpX4rh.png?f=fotoalbum_small

Wanneer het project is toegevoegd kan je de Advanced view aanzetten om een beter overzicht te krijgen aan welke taken wordt gewerkt.
https://tweakers.net/i/DO8unlK5AuCWFhKPOhgaf05ff6I=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/E0UjNEUXc7qgWwGLIUQaPwcm.png?f=fotoalbum_small

Voor de mensen onder ons die via WSL2 willen stampen hieronder een korte handleiding.

1) Installeer en activeer WSL. Open Powershell als admin en type in [wsl --install]
2) Ga naar de Microsoft Store en download Ubuntu
3) Open Ubuntu en update deze middels [sudo apt-get update] en [sudo apt-get upgrade -y]
4) Download en installeer BOINC middels [sudo apt install boinc-client boinc-manager]
5) Start boinc middels [boinc] en laat dit scherm open staan.
6) Open een tweede Ubuntu scherm en voeg Universe@Home toe middels [boinccmd --project_attach https://universeathome.pl/universe/ hierjeweakaccountkey]
De weak account key staat in je Universe@Home profiel. En tussen de url en je weak account key staat een spatie.
7) That's it. Hij draait nu op WSL2. Je kunt e.e.a. in de tweede Ubuntu instantie monitoren via [boinccmd --get_state] en [top].


LET OP:
1) Wil je de pc rebooten sluit dan eerst boinc middels [boinccmd --quit]
2) De correcte sequentie voor het draaien onder WSL2 luidt:
a) Open Ubuntu en start boinc [boinc]. Laat dit scherm ten alle tijden open!
b) Open een tweede Ubuntu instantie om opdrachten uit te kunnen voeren (bijvoorbeeld quit, of get_state)
c) Sluit het eerste Ubuntu scherm pas nadat je in het tweede scherm middels [boinccmd --quit] het proces gestopt hebt.


ps. E.e.a. is vast te automatiseren in een mooi Powershell scriptje. Ik heb er geen tijd voor....maar voel je geroepen }:O

[Voor 107% gewijzigd door KuuKe op 28-02-2022 17:17]

Kuuke's Sterrenbeelden | 英俊的兔子


 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 17:37

BlueTooth76

Let the sun shine!

It giet oan! }:O

[Voor 17% gewijzigd door BlueTooth76 op 27-02-2022 18:04]

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


 • Frelg
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 17:52

Frelg

-= Its BigBoss =-

Frelg de; m,v een Friese Belg. Een Fries die in België woonachtig is/geweest is.


 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Mijn koeien zijn er ongeveer zo uit:Stelletje happy campers!

[Voor 13% gewijzigd door wildhagen op 27-02-2022 18:13]

Virussen? Scan ze hier!


 • Frelg
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 17:52

Frelg

-= Its BigBoss =-

wildhagen schreef op zondag 27 februari 2022 @ 18:12:
Mijn koeien zijn er ongeveer zo uit:

[YouTube: KOEIENDANS 2014]

Stelletje happy campers!
Mooi filmpje :-)

Frelg de; m,v een Friese Belg. Een Fries die in België woonachtig is/geweest is.


 • DerManiak
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 01-04-2022
Ben ook mijn koetjes klaar aan het maken, ze hebben al honger!

Life's a Game, and I like to play...


 • Prophy
 • Registratie: Maart 2017
 • Laatst online: 03-02 10:51
Morgen maar eens een VM opstellen en dan eventjes proefdraaien :)

 • dylan111111
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 21:52
Vanaf vanmiddag staan hier alle }:O tjes te draaien voor Universe@Home :)
https://tweakers.net/i/VL3aFGKA_aP9OoKnCmn3A8NtU2g=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/vvql9MPkByvEVcRjDEtxPQfw.png?f=user_large

 • Suicyder
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:07
Even kijken of ik er vanavond aan toe kom, net vermoeiend weekeinde gehad, met als klap op de vuurpijl oorontsteking van het vele binnen/buiten zijn. Als ik de energie vanavond heb zal ik een linux Hyper-V klaarzetten (x3).

edit:
Device 1 draait onder WSL (Windows Subsystem for Linux) + Ubuntu.
Hyper-V + Ubuntu + Boinc waren geen vriendjes.

[Voor 21% gewijzigd door Suicyder op 28-02-2022 14:55]


 • Joran
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 09:34

Joran

<3 natalee

Universe@Home is gekozen tot het stampedeproject van dit jaar. De stampede begint op 1 maart 2021 00.00 uur en eindigt op 1 april 2021 om 00.00 uur. Als men het eindmoment een grap vind, wees vrij langer door te grazen.
Ik heb hem gemist, jaartje te laat :(

Send me your gameboys


 • Suicyder
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:07
Joran schreef op maandag 28 februari 2022 @ 08:13:
[...]

Ik heb hem gemist, jaartje te laat :(
Waaat O-) O-)

Fixed, dank u!

 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
Ik heb Universe nu draaien onder WSL2. Ben benieuwd of dat net zo snel is als onder een Hyper-V VM.

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


 • fractus
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 03-02 11:10
Hulde voor deze mooie startpost(en) met heldere uitleg. Ik heb van de week al even proef gedraaid, heerlijk project, draait als een zonnetje. We hebben er zin in! }:O

 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
Onder WSL2 doet ie 45 minuten over een taak.

Onder Windows 3-4 uur.

Heb een i5-6500....

[Voor 4% gewijzigd door Panzer_V op 28-02-2022 10:29]

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 17:37

BlueTooth76

Let the sun shine!

Echt zwaar teleurstellend dat er nog niets op de Frontpage staat over de stampede, terwijl we over iets meer dan 13 uren (!) al los gaan.

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
We beginnen officieel pas morgen hè @BlueTooth76. Vandaag is nog indraaien.

We hebben als Stampede crew de FP crew verzocht om een artikel eraan te wijden. Ik kan mij zo voorstellen dat deze morgen pas gepost wordt.

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 17:37

BlueTooth76

Let the sun shine!

Panzer_V schreef op maandag 28 februari 2022 @ 10:42:
We beginnen officieel pas morgen hè @BlueTooth76. Vandaag is nog indraaien.

We hebben als Stampede crew de FP crew verzocht om een artikel eraan te wijden. Ik kan mij zo voorstellen dat deze morgen pas gepost wordt.
In voorgaande jaren werd het (volgens mij) al een (paar) week van tevoren aangekondigd, desnoods met een oproep om te stemmen.

Wat ik zo snel kon vinden van voorgaande edities:

2013: nieuws: Dutch Power Cows maken zich op voor stampede van kosmische proporties
2019: geek: Stemmen voor de achttiende Dutch Power Cows Stampede is begonnen
2020: nieuws: Dutch Power Cows: doe mee met stampede en help bij onderzoek naar cor...
2021: geek: Dutch Power Cows roepen op om te stemmen op rekenproject voor stampede 20

Morgen vind ik zelf te laat, men moet nog VM's en BOINC installeren, overleg plegen met anderen of ze machines mogen inzetten, etc. Die eerste dag aan CPU-tijd is dan al verloren.

Het is maar een mening natuurlijk.

[Voor 47% gewijzigd door BlueTooth76 op 28-02-2022 10:58]

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


 • fractus
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 03-02 11:10
Volgens mij gaat er iets niet goed in dit stukje, de color code werkt niet
Edit: gefixt :)

[Voor 44% gewijzigd door fractus op 28-02-2022 18:14]


 • Bramadam0
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 01-02 11:59
heeft er iemand verstand van microsoft azure? heb de free trail hier nog voor maar vind het een stuk lastiger om in te stellen wat ik wil dan Google die ik vorig jaar gebruikte tijdens de stampede

 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
Gecontroleerd ==> in WSL2 zijn taken tot 5 keer sneller klaar dan rechtstreeks onder Windows. Het aantal verstrekte punten is hetzelfde (666,67).

Het loont dus absoluut om onder Linux VM te draaien.

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


 • Suicyder
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:07
BlueTooth76 schreef op maandag 28 februari 2022 @ 10:46:
[...]

Het is maar een mening natuurlijk.
Er is een post onderweg, wellicht was ons FP contact op vakantie afgelopen week.

edit
Tadaaa geek: Dutch Power Cows maken zich op voor stampede Universe@Home

[Voor 28% gewijzigd door Suicyder op 28-02-2022 14:56]


Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
Voor de mensen onder ons die via WSL2 willen stampen hieronder een korte handleiding.


1) Installeer en activeer WSL. Open Powershell als admin en type in [wsl --install]
2) Ga naar de Microsoft Store en download Ubuntu
3) Open Ubuntu en update deze middels [sudo apt-get update] en [sudo apt-get upgrade -y]
4) Download en installeer BOINC middels [sudo apt install boinc-client boinc-manager]
5) Start boinc middels [boinc] en laat dit scherm open staan.
6) Open een tweede Ubuntu scherm en voeg Universe@Home toe middels [boinccmd --project_attach https://universeathome.pl/universe/ hierjeweakaccountkey]
De weak account key staat in je Universe@Home profiel. En tussen de url en je weak account key staat een spatie.
7) That's it. Hij draait nu op WSL2. Je kunt e.e.a. in de tweede Ubuntu instantie monitoren via [boinccmd --get_state] en [top].


LET OP:
1) Wil je de pc rebooten sluit dan eerst boinc middels [boinccmd --quit]
2) De correcte sequentie voor het draaien onder WSL2 luidt:
a) Open Ubuntu en start boinc [boinc]. Laat dit scherm ten alle tijden open!
b) Open een tweede Ubuntu instantie om opdrachten uit te kunnen voeren (bijvoorbeeld quit, of get_state)
c) Sluit het eerste Ubuntu scherm pas nadat je in het tweede scherm middels [boinccmd --quit] het proces gestopt hebt.


ps. E.e.a. is vast te automatiseren in een mooi Powershell scriptje. Ik heb er geen tijd voor....maar voel je geroepen }:O

[Voor 4% gewijzigd door Panzer_V op 28-02-2022 14:13]

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


 • Visgek82
 • Registratie: December 2002
 • Nu online
Ik wil ook graag mee doen en de setup is helemaal gelukt tot nu toe, tot ik bij dit stukje uit de OP aan komt :

Account inloggen --> voorkeuren --> Universe@Home voorkeuren --> vinkje zetten bij "Stemt u erin toe uw gegevens te exporteren naar BOINC statistieken aggregatie websites?"

Waar vind ik die voorkeuren? Ik kan het in de client nergens vinden.

Gigabyte Aorus B550 Pro / Ryzen 5 3600 / 6800 XT / 1 TB NVME / 16 GB 3600 C15


 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
Visgek82 schreef op maandag 28 februari 2022 @ 15:55:
Ik wil ook graag mee doen en de setup is helemaal gelukt tot nu toe, tot ik bij dit stukje uit de OP aan komt :

Account inloggen --> voorkeuren --> Universe@Home voorkeuren --> vinkje zetten bij "Stemt u erin toe uw gegevens te exporteren naar BOINC statistieken aggregatie websites?"

Waar vind ik die voorkeuren? Ik kan het in de client nergens vinden.
Dat staat niet in de client, maar in je profiel. https://universeathome.pl/universe/home.php ==> daar inloggen en dan kan je hem vinden.

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


 • Visgek82
 • Registratie: December 2002
 • Nu online
Panzer_V schreef op maandag 28 februari 2022 @ 15:56:
[...]


Dat staat niet in de client, maar in je profiel. https://universeathome.pl/universe/home.php ==> daar inloggen en dan kan je hem vinden.
Ah, top ! gevonden. Ik heb ook AMD GPU voor het helpen aangezet daar ik een 6800 xt heb , alleen gebruikt hij die niet op dit moment. Is dat iets wat vanuit daar on demand gaat ofzo?

Gigabyte Aorus B550 Pro / Ryzen 5 3600 / 6800 XT / 1 TB NVME / 16 GB 3600 C15


 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
Visgek82 schreef op maandag 28 februari 2022 @ 16:00:
[...]


Ah, top ! gevonden. Ik heb ook AMD GPU voor het helpen aangezet daar ik een 6800 xt heb , alleen gebruikt hij die niet op dit moment. Is dat iets wat vanuit daar on demand gaat ofzo?
Dan heeft hij op dit moment geen GPU werk beschikbaar. Indien dat beschikbaar komt zal jij het gaan ontvangen.

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


 • geenwindows
 • Registratie: November 2015
 • Niet online
zie het nu pas dat er weer een stampede gaat beginnen :$

onder de mom van, "gas is duur, en elektra 'nog' niet!" direct maar de theadripper 1950x (tot 75% ivm andere server taken) de wei in gezet, blijkbaar doen ze niks met nvidia GPU's? Boinc heeft toegang tot de 1050ti...

nu maar hopen dat de zonnepanelen de komende weken wat beter gaan werken O-)

Fan van: Unraid. Pi-hole, PlexMediaServer, OPNsense. Meer een gluurder dan een reaguurder.


 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
geenwindows schreef op maandag 28 februari 2022 @ 16:28:
zie het nu pas dat er weer een stampede gaat beginnen :$

onder de mom van, "gas is duur, en elektra 'nog' niet!" direct maar de theadripper 1950x (tot 75% ivm andere server taken) de wei in gezet, blijkbaar doen ze niks met nvidia GPU's? Boinc heeft toegang tot de 1050ti...

nu maar hopen dat de zonnepanelen de komende weken wat beter gaan werken O-)
Welkom }:O ! En inderdaad, Universe is redelijk CPU only. Er is een optie voor AMD GPU's maar dat werk is nog niet in het wild gespot.

Draai je wel via Linux? Dan zijn je koeien tot 5x krachtiger! Zie de handleidingen hier in dit topic voor een Linux VM onder Hyper-V, Virtual Box en WSL2.

Zelf draai ik onder WSL2, in combi met Windows Terminal erg prettig draaien ;)


Gezien je Tweakersnaam draai jij native Linux 8)7

[Voor 19% gewijzigd door Panzer_V op 28-02-2022 16:46]

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


 • geenwindows
 • Registratie: November 2015
 • Niet online
Panzer_V schreef op maandag 28 februari 2022 @ 16:44:
[...]
Welkom }:O ! En inderdaad, Universe is redelijk CPU only. Er is een optie voor AMD GPU's maar dat werk is nog niet in het wild gespot.

Draai je wel via Linux? Dan zijn je koeien tot 5x krachtiger! Zie de handleidingen hier in dit topic voor een Linux VM onder Hyper-V, Virtual Box en WSL2.

Zelf draai ik onder WSL2, in combi met Windows Terminal erg prettig draaien ;)


Gezien je Tweakersnaam draai jij native Linux 8)7
m'n desktop heeft een vega64, maar die kreeg ik vorig jaar ook niet werkend in Boinc. zal denk ik komen omdat ik niet de pro drivers gebruik maar de open source drivers welke standaard komen met Ubuntu...

uiteraard draai ik Linux! wel doe ik enkel mee met eigen hardware, ga geen cloud spul gebruiken met gratis probeer licenties ;)

[Voor 31% gewijzigd door geenwindows op 28-02-2022 16:48]

Fan van: Unraid. Pi-hole, PlexMediaServer, OPNsense. Meer een gluurder dan een reaguurder.


 • fractus
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 03-02 11:10


Ik heb het idee dat de CPU benchmark via virtualbox niet helemaal lekker loopt. Hij denkt duidelijk dat m'n CPU veel langer over de WU's doet dan dat ze daadwerkelijk bezig zijn (zie plaatje). Heb al een tweede keer de CPU benchmark gerund maar blijft hetzelfde. Iemand enig idee?

 • Suicyder
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:07
Bij mij trok dat pas bij nadat mijn 3900X de eerste taken ingeleverd had. Wat daarna nieuw opgehaald werd klopte wel.

 • grass460
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 20:52

grass460

[DPC] Division_Brabant

Zag het artikel op de FP.
nu ubuntu draaien met acht cores.
we gaan het zien.

succus

 • synoniem
 • Registratie: April 2009
 • Niet online
Ik ben nog aan het bijkomen van mijn jaarafrekening elektriciteit dus ik draai dit jaar alleen cloud VM, die zijn al betaald.
Zijn er nog mensen die de boinc-container in een Docker Desktop draaien en iets over de performance kunnen vertellen?

 • lasermen
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 03-01 00:02
hmmm, zal ik kijken of we nog ergens een pc in de kelder heb staan die we kunnen afstoffen? :)

 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
Ik heb hier ook een Pi-4 draaien. Doet zo'n 16.000 seconden per WU. En dan 4 cores natuurlijk. Het kleine domotica grut kan dus ook aardig mee deze Stampede!

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:24
lasermen schreef op maandag 28 februari 2022 @ 19:30:
hmmm, zal ik kijken of we nog ergens een pc in de kelder heb staan die we kunnen afstoffen? :)
@msteggink ook even porren :D

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • synoniem
 • Registratie: April 2009
 • Niet online
Panzer_V schreef op maandag 28 februari 2022 @ 19:33:
Ik heb hier ook een Pi-4 draaien. Doet zo'n 16.000 seconden per WU. En dan 4 cores natuurlijk. Het kleine domotica grut kan dus ook aardig mee deze Stampede!
Dan zal ik mijn vier stuks grote Pi Zero Docker cluster ook van stal halen die doet misschien ook wel 160.000 seconden per WU ;)

 • PD2JK
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 22:19
Heb o.a. een 12400F draaien en de kernel geüpdate naar 5.16 vanwege betere Alder Lake ondersteuning, en een andere identieke set met de bijgeleverde kernel van 20.04.4 (5.13). Met een dag kan ik zeggen of er veel verschil is, maar ik verwacht het niet aangezien deze geen E-cores heeft.
Dit alles op Ubuntu (desktop) uiteraard, bare metal.
De 5600X doet ook mee, maar dan via Hyper-V, draait ook mooi. :)

[Voor 29% gewijzigd door PD2JK op 28-02-2022 20:36]

Pentium MMX 200@233 (95) / Athlon Slot A Thunderbird 1000 (98SE) / P!!!-S 1,4GHz (ME+2K) / AthlonXP 1700+@3200+ (XP) / Ryzen 5 5600X (10)


 • ShitHappens
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 12:17
Wat doet U@H zo ongeveer aan geheugengebruik? Zou fijn zijn als ik de VM's even in 1 keer goed confiugeer :p

 • dylan111111
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 21:52
ShitHappens schreef op maandag 28 februari 2022 @ 21:33:
Wat doet U@H zo ongeveer aan geheugengebruik? Zou fijn zijn als ik de VM's even in 1 keer goed confiugeer :p
Groter dan 1MB per taak heb ik ze nog niet gezien, 2GB RAM is meer dan voldoende. :)

[Voor 5% gewijzigd door dylan111111 op 28-02-2022 21:55]


 • Bramadam0
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 01-02 11:59
fractus schreef op maandag 28 februari 2022 @ 18:12:
[Afbeelding]

Ik heb het idee dat de CPU benchmark via virtualbox niet helemaal lekker loopt. Hij denkt duidelijk dat m'n CPU veel langer over de WU's doet dan dat ze daadwerkelijk bezig zijn (zie plaatje). Heb al een tweede keer de CPU benchmark gerund maar blijft hetzelfde. Iemand enig idee?
misschien even kijken of de CPU tijd onder voorkeuren wel op 100% staat, aangezien die standaard op 60% begint in linux

 • hvwees
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 31-01 23:41
Aangezien mijn M1 geen werk krijgt heb ik een wat oudere windhoos pc letterlijk uit het stof getrokken. Nadat hij de halve dag bezig wat met f*cking updates kwam ik erachter dat er al een Ubuntu 20.04 in hyperV op stond.
Die maar even meer CPU's gegeven en aan het grazen gezet.

Mijn vm's doen ook mee en een pi ook.
Morgen kijken of mijn oude laptop met Ubuntu ook nog mee kan doen.

 • Bubbles
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 21:58

Bubbles

DPC-Crew

2 the resQ

lasermen schreef op maandag 28 februari 2022 @ 19:30:
hmmm, zal ik kijken of we nog ergens een pc in de kelder heb staan die we kunnen afstoffen? :)
Yes please! :9~

Vouw mee bij Fatal Error Group! - F@H: #10


 • MadMarky
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online
Ik ga ook mee doen, wat extra verwarming onder het bureau kan geen kwaad met dit koude weer. En het is een goed excuus om weer eens met WSL te spelen. Bedankt @KuuKe voor de writeup *O*

🖥️ | 🚗


 • Douweegbertje
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 03-02 23:41

Douweegbertje

Wat kinderachtig.. godverdomme

Nou, ook maar even wat hardware gepakt. Echter er is echt niets veranderd aan de usability van dit project zeg. Allemaal funky websites, clients, settings en meuk maar om nou te zeggen dat iets echt "modern" is.. -O-

Ik neem het niemand kwalijk, ik bedoel het is een groot deel vrijwilligerswerk natuurlijk. Ik had misschien stiekem gehoopt op wat betere middelen om dit goed distributed te kunnen draaien, out of the box.

Misschien als ik later zin heb, dat ik nog wat probeer om meer nodes fatsoenlijk toe te voegen, maar anders laat ik het hier even bij :+

 • lasermen
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 03-01 00:02
Wat hoop je dat ik zal gaan vinden? 8)

 • Suicyder
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:07
lasermen schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 01:10:
[...]

Wat hoop je dat ik zal gaan vinden? 8)
Dat alle koeien (machines) bij jullie vakantie hebben deze maand speciaal voor de Stampede van DPC :+ :P

[Voor 3% gewijzigd door Suicyder op 01-03-2022 07:43]


 • DerManiak
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 01-04-2022
Bramadam0 schreef op maandag 28 februari 2022 @ 22:12:
[...]


misschien even kijken of de CPU tijd onder voorkeuren wel op 100% staat, aangezien die standaard op 60% begint in linux
Dat lijkt bij mij ook aan de hand te zijn. Nog steeds gaat het via WSL/Ubuntu 5-6x sneller dan gewoon onder Windows, maar kan nog tandje sneller denk ik.
Alleen, als Linux-noob, hoe doe ik dat? O-)

Life's a Game, and I like to play...


 • Bubbles
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 21:58

Bubbles

DPC-Crew

2 the resQ

lasermen schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 01:10:
[...]

Wat hoop je dat ik zal gaan vinden? 8)
Gezien de naam (en onderwerp) van het project, lijkt me er maar 1 correct antwoord mogelijk (en dan met name het laatste stukje er van): 42. 8)

Vouw mee bij Fatal Error Group! - F@H: #10


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
DerManiak schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 07:49:
[...]


Dat lijkt bij mij ook aan de hand te zijn. Nog steeds gaat het via WSL/Ubuntu 5-6x sneller dan gewoon onder Windows, maar kan nog tandje sneller denk ik.
Alleen, als Linux-noob, hoe doe ik dat? O-)
Weet je zeker dat WSL wel alle cores gebruikt? Je kunt dit via een configuratiebestand beïnvloeden.

Plaats in [C:\Users\JouwUser\] een txt file genaamd [.wslconfig] en stop daarin deze tekst.

code:
1
2
3
[wsl2]
memory=5GB  # Limits VM memory in WSL 2 up to xGB
processors=4 # Makes the WSL 2 VM use x virtual processors


In dit voorbeeld wordt de max RAM voor WSL2 gelimiteerd tot 5 GB en mogen er 4 processors gebruikt worden.

Uiteraard heb je ook nog mogelijke limitaties vanuit je Universe/Boinc profiel ;)

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • DukeBox
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 17:03

DukeBox

Voor je 't weet wist je 't nie

Gelukkig dat ik de FP post zag, anders had ik van niets geweten.
Helemaal mijn straatje met ARM support :)

edit: duurt nog best lang zo'n task totdat die validated is.

[Voor 48% gewijzigd door DukeBox op 01-03-2022 10:20]

Duct tape can't fix stupid, but it can muffle the sound.


 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 17:37

BlueTooth76

Let the sun shine!

Mooie lijst met nieuwe leden in de afgelopen 24 uren!

Heb m'n racesim (Ryzen 9 5900x) ook nog maar even aan het werk gezet.

[Voor 40% gewijzigd door BlueTooth76 op 01-03-2022 09:33]

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


 • fractus
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 03-02 11:10
Bramadam0 schreef op maandag 28 februari 2022 @ 22:12:
[...]


misschien even kijken of de CPU tijd onder voorkeuren wel op 100% staat, aangezien die standaard op 60% begint in linux
Staat op 100%, en ik zie in Windows ook bij taakbeheer dat alles 100% draait. Het probleem was verholpen nadat ik de eerste tasks heb ingestuurd :)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 17:37

BlueTooth76

Let the sun shine!

Het is natuurlijk de bedoeling dat het stroomverbruik niet de pan uit rijst en de levensduur van CPU's ook niet onnodig verkort wordt, daarom draai ik op iedere AMD machine RyzenMaster met aangepaste PowerBoost settings.

Voor mijn CPU's is dat:

PPT / TDC / EDC:
ThreadRipper x3970: 250 / 175 / 190
Ryzen 9 x3950 / x5950: 150 / 110 / 140
Ryzen 9 x5900: 135 / 100 / 130

De CPU's blijven dan ook in een wat warmere ruimte (24 graden Celsius) onder de 70 graden Celsius en het stroomverbruik vs snelheid is dan ook prima in evenwicht.

In de zomer periode (halverwege mei t/m half september) gaan die waarden wel iets naar beneden, in principe is het verlagen van de PPT met zo'n 10% dan wel voldoende.

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
Oké, ik kon het niet laten.....

Heb zojuist een Azure VM (Standard D4s v3 (4 vcpu's, 16 GiB geheugen)) op de spotmarkt aangeschaft. Die staat nu ook fullpower te stampen voor de Stampede.

Verwachte kosten voor 1 maand < €50.

Ik heb nu draaien:
1) Desktop: i5-6500 16GB ram
2) Laptop: i5-8250U 8GB ram
3) Pi4: 4GB ram
4) Azure VM: 4 vcpu 16GB ram

[Voor 21% gewijzigd door Panzer_V op 01-03-2022 11:37]

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Suicyder
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:07
Momenteel nog niet alles ingezet.

Actief:
Desktop: Ryzen 9 3900X
Laptop: i5 7200U

Nog niet actief:
Desktop: i5 3470
Project-PC: i5 4670K
Laptop: i7 nogwat
Potentieel nog 3x 5800X en i7 4770K, maar dan moet ik een goede VM maken welke ik kan overhandigen aan mensen om gewoon aan te zetten en klaar :P

Werklaptop gaat niet aan, geen zin toestemming te vragen, geen zin in de overmatige lawaaiproductie van de 6 core Xeon mobile.

[Voor 20% gewijzigd door Suicyder op 01-03-2022 11:45]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • boazkl0p
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 31-01 18:37

boazkl0p

Schijnbaar een Fries

Ik doe ook mee met een 5950x :)

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 17:37

BlueTooth76

Let the sun shine!

We zitten inmiddels op 59 actieve leden (flushers) zie ik, dat was tot zaterdag maar iets van 10.
Dus we gaan zeker een flinke deuk in de statistieken slaan :)

[Voor 4% gewijzigd door BlueTooth76 op 01-03-2022 11:52]

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Rooieduvel
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 27-01 23:34

Rooieduvel

Reviewer of all things...

2 jaar geleden meegedaan met heel mijn machinepark, vond mijn stroomrekening niet leuk.
Heb nu een ESXi ingezet waar al een Linux distro op draaide. Zet nog een tweede machine in waar op dit moment een 8600K in zit. Even een VM opzetten en Linux draaien. Ga nog kijken of ik daar een AMD kaart op klap of niet, dan wordt het een 6900XT.

Btw: is het een CPU of GPU based test? (Of beiden)

Just a guy... who likes tech... who likes to write.... and test... and game... https://www.rooieduvel.nl Winner of the best userreviews 2021/2022


 • Destrega
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 16:33
Rooieduvel schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 12:02:
2 jaar geleden meegedaan met heel mijn machinepark, vond mijn stroomrekening niet leuk.
Heb nu een ESXi ingezet waar al een Linux distro op draaide. Zet nog een tweede machine in waar op dit moment een 8600K in zit. Even een VM opzetten en Linux draaien. Ga nog kijken of ik daar een AMD kaart op klap of niet, dan wordt het een 6900XT.

Btw: is het een CPU of GPU based test? (Of beiden)
Alleen CPU

 • Rooieduvel
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 27-01 23:34

Rooieduvel

Reviewer of all things...

Dank je, omdat ik in het account iets van AMD GPU zag staan.

Just a guy... who likes tech... who likes to write.... and test... and game... https://www.rooieduvel.nl Winner of the best userreviews 2021/2022


 • Suicyder
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:07
Klopt, alleen zijn daar geloof ik zelden tot nooit taken voor gezien (de AMD GPU's)

 • berendbotje91
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 24-01 11:35
Is het ook mogelijk om met boinccmd het percentage te zien dat is voltooid van de huidige taak? Zoals de gui van Boinc Manager?

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
berendbotje91 schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 12:19:
Is het ook mogelijk om met boinccmd het percentage te zien dat is voltooid van de huidige taak? Zoals de gui van Boinc Manager?
Je kunt boinctui installeren

code:
1
sudo apt install boinctui


Dan heb je met het commando
code:
1
boinctui
een grafische weergave.

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MuVo
 • Registratie: Februari 2008
 • Nu online
Zo ingesteld, al 54 minuten verstreken en nog (geschat) 01:50 te gaan voor de huidige taak :)

 • berendbotje91
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 24-01 11:35
Panzer_V schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 12:29:
[...]


Je kunt boinctui installeren

code:
1
sudo apt install boinctui


Dan heb je met het commando
code:
1
boinctui
een grafische weergave.
Koste wat werk, want de gui_rpc_auth.cfg was leeg, maar boinctui bleef om een wachtwoord vragen. Na een paar keer aanpassen kreeg ik het aan de praat. Dankje!

 • Bramadam0
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 01-02 11:59
heb azure VM aan de praat. maar nu zit het CPU gebruik van de VM op 60% vast. maar ik weet niet hoe ik dat vanuit de terminal kan veranderen. iemand een idee? @Panzer_V maybe?

 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
Bramadam0 schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 13:31:
heb azure VM aan de praat. maar nu zit het CPU gebruik van de VM op 60% vast. maar ik weet niet hoe ik dat vanuit de terminal kan veranderen. iemand een idee? @Panzer_V maybe?
Check eerst je profiel van BOINC op de Universe website.

Mogelijk staat hier dat je niet 100% van de CPU mag gebruiken. Pas dat eerst eens aan naar 100%.

Daarnaast wordt er gemeld dat bij Linux VM's na de eerste batch de CPU percentages pas correct vermeld worden.

Wat zegt
code:
1
top
bij jouw VM? Als je een 4 vcore hebt en je ziet er 4 Universe processen draaien met nonstop 100% gebruik dan is het oké.

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


 • Bramadam0
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 01-02 11:59
op de website staat 100% maar met top zie ik 8 processen die afwisselend tussen de 100% en de 30% zitten

 • MuVo
 • Registratie: Februari 2008
 • Nu online
Ik heb de versie geïnstalleerd met Virtual Box, maar deze draait nu volgens mij zonder virtual box. CPU gebruik is 100%

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 17:37

BlueTooth76

Let the sun shine!

MuVo schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 13:41:
Ik heb de versie geïnstalleerd met Virtual Box, maar deze draait nu volgens mij zonder virtual box. CPU gebruik is 100%
[Afbeelding]
Voor de optimale snelheid (ruim 2x sneller) zou je Ubuntu kunnen installeren in Virtual Box en in Ubuntu vervolgens Boinc draaien.

Is niet heel spannend, zelfs ik (als Linux noob) had het in enkele minuten voor elkaar nadat de Ubuntu ISO geïnstalleerd was.

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


 • MuVo
 • Registratie: Februari 2008
 • Nu online
BlueTooth76 schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 13:45:
[...]


Voor de optimale snelheid (ruim 2x sneller) zou je Ubuntu kunnen installeren in Virtual Box en in Ubuntu vervolgens Boinc draaien.

Is niet heel spannend, zelfs ik (als Linux noob) had het in enkele minuten voor elkaar nadat de Ubuntu ISO geïnstalleerd was.
Twee keer sneller is echt wel een snelheidswinst. Ik heb virtualisatie vervaring, vmware, hyper-v en virtual box dus dat gaat wel lukken. Nu draai ik Boinc op mijn pc omdat deze niks aan het doen is, als ik het vaker zal draaien dan zal ik Virtual Box eens op zetten. Bedankt voor de tip.

 • Suicyder
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:07
Zelf hier via Windows Subsystem for Linux gedaan. Leuk om eens mee gespeeld te hebben, ga in de komende dagen eens kijken of ik een powershellscript kan maken voor installatie en dan ook een aantal voor het starten en netjes stoppen. Moet vast kunnen!

 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
Bramadam0 schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 13:38:
op de website staat 100% maar met top zie ik 8 processen die afwisselend tussen de 100% en de 30% zitten
Staan onderstaande twee bij jou op 100%? Onder account en dan computervoorkeuren.


Gebruik maximaal 100 % van de CPUs
Gebruik maximaal 100 % van de CPU tijd

[Voor 5% gewijzigd door Panzer_V op 01-03-2022 14:01]

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


 • DukeBox
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 17:03

DukeBox

Voor je 't weet wist je 't nie

Ben wat aan het spelen geweest met memory ordering/locks e.d. lijkt ook flink wat wat impact te hebben op de snelheid. Waar ik voorheen gemiddeld 3 uur over een job deed is dat nu nog maar 2 uur door per core een path toe te wijzen, het kost wel meer geheugen (vrijgeven lukt niet meer) maar gelukkig is dat er genoeg en reset het weer zodra een job klaar is.

Het enige waar ik tegenaan loop is dat vrijwel niets wordt gevalideerd.. ik denk dat er maar weinig mensen op ARM draaien om dat te doen.

Duct tape can't fix stupid, but it can muffle the sound.


 • Bramadam0
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 01-02 11:59
Panzer_V schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 14:00:
[...]


Staan onderstaande twee bij jou op 100%? Onder account en dan computervoorkeuren.


Gebruik maximaal 100 % van de CPUs
Gebruik maximaal 100 % van de CPU tijd
jup

 • Panzer_V
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20:49

Panzer_V

Microsoft & Apple Fan

Topicstarter
Vreemd. Heb je wellicht nog lokale bestanden op je VM staan waarin het CPU gebruik gemaximeerd wordt? Je kunt lokaal in BOINC namelijk ook de webvoorkeuren overrullen.

Was het een compleet nieuwe VM of een bestaande?

[Voor 10% gewijzigd door Panzer_V op 01-03-2022 14:09]

3850Wp WZW, 1155Wp ONO - Enphase IQ7+ - pvoutput.org


 • Bramadam0
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 01-02 11:59
Panzer_V schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 14:08:
[...]


Vreemd. Heb je wellicht nog lokale bestanden op je VM staan waarin het CPU gebruik gemaximeerd wordt? Je kunt lokaal in BOINC namelijk ook de webvoorkeuren overrullen.

Was het een compleet nieuwe VM of een bestaande?
compleet nieuwe VM, maarja, zal m maar een keer restarten misschien dat dat helpt, goede oude uit en aan zetten XD

 • Suicyder
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:07
DukeBox schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 14:04:
Ben wat aan het spelen geweest met memory ordering/locks e.d. lijkt ook flink wat wat impact te hebben op de snelheid. Waar ik voorheen gemiddeld 3 uur over een job deed is dat nu nog maar 2 uur door per core een path toe te wijzen, het kost wel meer geheugen (vrijgeven lukt niet meer) maar gelukkig is dat er genoeg en reset het weer zodra een job klaar is.

Het enige waar ik tegenaan loop is dat vrijwel niets wordt gevalideerd.. ik denk dat er maar weinig mensen op ARM draaien om dat te doen.
Ik heb ook al WU's gehad van ARM machines welke ik gevalideerd heb en andersom. Dus dat hoeft niet perse een probleem te zijn.

Ik heb wel heel veel WU's momenteel in de wachtrij ter validatie staan nu ook. Denk dat dat een beetje opstartproblemen zijn tot de workloads overal normaal lopen.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • DukeBox
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 17:03

DukeBox

Voor je 't weet wist je 't nie

Suicyder schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 14:13:
Ik heb wel heel veel WU's momenteel in de wachtrij ter validatie staan nu ook. Denk dat dat een beetje opstartproblemen zijn tot de workloads overal normaal lopen.
De units die ik op x86 draai vallen wel mee, daar is zo'n 60% gevalideerd maar ARM minder dan 1%.

Duct tape can't fix stupid, but it can muffle the sound.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Xanquezer
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 31-01 22:08
Oh, ik moet nog beginnen o.0

DPC Chef-kok :)


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • lasermen
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 03-01 00:02
Bubbles schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 07:54:
[...]

Gezien de naam (en onderwerp) van het project, lijkt me er maar 1 correct antwoord mogelijk (en dan met name het laatste stukje er van): 42. 8)
We doen al het nodige voor zwaartekracht golven ;) https://www.nikhef.nl/program/virgo/
Maar we zijn aan het kijken wat we kunnen gebruiken.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • DukeBox
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 17:03

DukeBox

Voor je 't weet wist je 't nie

Heb antwoord gehad van Krzysztof op mijn PM, blijkbaar moest mijn linux versie/kernel worden toegevoegd. Dat is gedaan en zie nu resultaten goedgekeurd worden :)
Blijkbaar ben ik ook de enige die meedoet met dergelijke hard-/software.

[Voor 18% gewijzigd door DukeBox op 01-03-2022 17:22]

Duct tape can't fix stupid, but it can muffle the sound.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • KuuKe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

KuuKe

Moderator DPC

professioneel gifmenger

Topicstarter
DukeBox schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 14:27:
[...]

De units die ik op x86 draai vallen wel mee, daar is zo'n 60% gevalideerd maar ARM minder dan 1%.
Als ARM betekent dat je ook op mijn RPI4 moet wachten dan moet je een beetje geduld hebben.....

Lolz, de dag is nog niet voorbij en we staan al eerste overall *O*

Kuuke's Sterrenbeelden | 英俊的兔子


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 17:37

BlueTooth76

Let the sun shine!

KuuKe schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 19:07:
[...]


Als ARM betekent dat je ook op mijn RPI4 moet wachten dan moet je een beetje geduld hebben.....

Lolz, de dag is nog niet voorbij en we staan al eerste overall *O*
Wel lekker, zeker als je rekent dat er een hoop werk nog op "validating" staat en de output per dag voorlopig dus alleen nog maar toeneemt :)

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


 • DerManiak
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 01-04-2022
Panzer_V schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 08:39:
[...]


Weet je zeker dat WSL wel alle cores gebruikt? Je kunt dit via een configuratiebestand beïnvloeden.

Plaats in [C:\Users\JouwUser\] een txt file genaamd [.wslconfig] en stop daarin deze tekst.

code:
1
2
3
[wsl2]
memory=5GB  # Limits VM memory in WSL 2 up to xGB
processors=4 # Makes the WSL 2 VM use x virtual processors


In dit voorbeeld wordt de max RAM voor WSL2 gelimiteerd tot 5 GB en mogen er 4 processors gebruikt worden.

Uiteraard heb je ook nog mogelijke limitaties vanuit je Universe/Boinc profiel ;)
WSL gebruikte wel alle cores, maar usage varieerde van 100%-60%. Probleem zat 'm in configuratie van 'CPU time', die stond default op 80% in mijn profiel op de website. Had dit graag specifiek in de Ubuntu VM willen configureren, maar daar kwam ik niet uit. Dus toch maar de default setting aangepast, na update project graast de VM volle 100% op alle cores }:O

Life's a Game, and I like to play...


 • DerManiak
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 01-04-2022
berendbotje91 schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 13:27:
[...]


Koste wat werk, want de gui_rpc_auth.cfg was leeg, maar boinctui bleef om een wachtwoord vragen. Na een paar keer aanpassen kreeg ik het aan de praat. Dankje!
Lukt mij ook niet om iets te zien te krijgen. Wat en hoe heb je aangepast zodat het wel werkt? Anders monitor ik wel gewoon via de daily stats en website van Universe@home zelf wat m'n VM doet.

Life's a Game, and I like to play...


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • synoniem
 • Registratie: April 2009
 • Niet online
Voor degene die BOINC in een Docker container willen draaien:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
docker run -d \
-p 31416:31416 \
--name boinc \
--restart always \
--hostname `hostname` \
-v /var/lib/boinc:/var/lib/boinc \
-e BOINC_GUI_RPC_PASSWORD="123" \
-e BOINC_CMD_LINE_OPTIONS="--allow_remote_gui_rpc" \
boinc/client

Standaard is de AMD64 container. Bij een ARM versie kun je beter het type meegeven dus boinc/client:arm32v7 of boinc/client:arm64v8.
Boinc levert zelf geen arm32v6 images, eventueel kun je hiervoor de mijne gebruiken: synoniem/boinc-pi-zero

Toevoegen van het project kan via boinctu maar ook via de CLI:
code:
1
2
docker run --rm \
boinc/client boinccmd --passwd 123 --project_attach https://universeathome.pl/universe <account key>


Voor Docker swarm:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
docker network create -d overlay --attachable boinc
docker service create \
 --replicas 1 \  # aantal replica's
 --name boinc \
 --network=boinc \
 --mount type=volume,source=boinc,destination=/var/lib/boinc \
 --replicas-max-per-node 1 \ # één volume per node
 --hostname="{{.Node.Hostname}}" \ # geeft de container de hostname van de node waar hij draait
 -p 31416:31416 \
 -e BOINC_REMOTE_HOST="0.0.0.0" \
 -e BOINC_GUI_RPC_PASSWORD="123" \
 -e BOINC_CMD_LINE_OPTIONS="--allow_remote_gui_rpc" \
 -e TZ=Europe/Amsterdam \
 boinc/client


en het toevoegen van het project is bijna het hetzelfde:
code:
1
2
3
4
docker run \
--rm \
--network boinc \
boinc/client boinccmd_swarm --passwd 123 --project_attach https://universeathome.pl/universe <account key>

 • MadMarky
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online
BlueTooth76 schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 11:19:
Het is natuurlijk de bedoeling dat het stroomverbruik niet de pan uit rijst en de levensduur van CPU's ook niet onnodig verkort wordt, daarom draai ik op iedere AMD machine RyzenMaster met aangepaste PowerBoost settings.
[...]
Heb je ooit een processor gehad die er mee ophield? Ooit?

Ik heb in de afgelopen 20 jaar heel wat dingen uitgevroten. Serieus overclocken icm distributed computing, cpu's die raar begonnen te doen door overvolten, cpu fan die uitgevallen was bij een AMD Athlon XP zónder thermische beveiliging, the works. Nooit heb ik een overleden CPU gehad (zelfs niet die ene Athlon met donkerbruin verkleurde package) terwijl ik er verscheidene vele jaren in gebruik gehad heb. En nu probeer jij te beweren dat een CPU "slijt" door zwaar gebruik?

En wat betreft je power settings: veel Ryzen moederborden hebben standaard een 65w eco mode. Kost ongeveer 30% performance tov een lichte overclock maar houdt het lekker koel vergeleken met de standaard 140w. Aanrader als energieverbruik en "slijtage" je ding is.

🖥️ | 🚗


 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 17:37

BlueTooth76

Let the sun shine!

MadMarky schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 20:48:
[...]

Heb je ooit een processor gehad die er mee ophield? Ooit?

Ik heb in de afgelopen 20 jaar heel wat dingen uitgevroten. Serieus overclocken icm distributed computing, cpu's die raar begonnen te doen door overvolten, cpu fan die uitgevallen was bij een AMD Athlon XP zónder thermische beveiliging, the works. Nooit heb ik een overleden CPU gehad (zelfs niet die ene Athlon met donkerbruin verkleurde package) terwijl ik er verscheidene vele jaren in gebruik gehad heb. En nu probeer jij te beweren dat een CPU "slijt" door zwaar gebruik?

En wat betreft je power settings: veel Ryzen moederborden hebben standaard een 65w eco mode. Kost ongeveer 30% performance tov een lichte overclock maar houdt het lekker koel vergeleken met de standaard 140w. Aanrader als energieverbruik en "slijtage" je ding is.
Wat betreft slijtage verwijs ik je door naar m'n post op de Tweakers FP van gisteren:

https://tweakers.net/geek/193748/dutch-power-cows-maken-zich-op-voor-stampede-universehome.html?showReaction=17231000#r_17231000

Het kan op de zolder (met zoveel computers) in de zomer wel ruim over de 35 graden worden en m'n CPU's zouden dan zonder PBO continue >80 graden Celsius zijn. Daarom draai ik in de zomer een ander PBO profiel met zo'n 10% lagere PPT. Dus dat is vooral een persoonlijke situatie.

Maar het voornaamste is energieverbruik.
PBO is een prima manier om een goed rendement (stroomverbruik vs prestaties) uit je CPU's te halen.
Die laatste 50 of 100 MHz coresnelheid weegt voor mij niet op tegen het verbruik.

[Voor 23% gewijzigd door BlueTooth76 op 01-03-2022 21:13]

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


 • berendbotje91
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 24-01 11:35
DerManiak schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 19:56:
[...]


Lukt mij ook niet om iets te zien te krijgen. Wat en hoe heb je aangepast zodat het wel werkt? Anders monitor ik wel gewoon via de daily stats en website van Universe@home zelf wat m'n VM doet.
Ik haalde het bestand leeg en toen ik het command
code:
1
boinc
uitvoerde zat er plotseling een cijferletter combi in die werd geaccepteerd als wachtwoord.

Bij een andere pc werkte het helaas niet, maar omdat ik het met WSL2 draai kon ik met
code:
1
bioncmgr --password=wachtwoord
(bij mij lijkt de manager niet te openen zonder de "--password") de Boinc Manager GUI openen. Vervolgens moet je daarin de geavanceerde view openen, en ga je naar "File->Select Computer". In het scherm daarop vul je voor de hostname "localhost" in en er wordt automatisch een wachtwoord ingevuld die langer lijkt te zijn dan het "ingestelde" wachtwoord.

Wat ik zo online lees zijn er meer problemen met gui_rpc_auth.cfg. Als iemand hier nog uit komt, laat het me weten.

[Voor 19% gewijzigd door berendbotje91 op 02-03-2022 06:33. Reden: Extra informatie toegevoegd die mijn slaperige hoofd was vergeten]


 • Xanquezer
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 31-01 22:08
Ik heb wat in te halen...

Boost even :)

DPC Chef-kok :)


 • MadMarky
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online
BlueTooth76 schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 20:57:
[...]


Wat betreft slijtage verwijs ik je door naar m'n post op de Tweakers FP van gisteren:

https://tweakers.net/geek/193748/dutch-power-cows-maken-zich-op-voor-stampede-universehome.html?showReaction=17231000#r_17231000

Het kan op de zolder (met zoveel computers) in de zomer wel ruim over de 35 graden worden en m'n CPU's zouden dan zonder PBO continue >80 graden Celsius zijn. Daarom draai ik in de zomer een ander PBO profiel met zo'n 10% lagere PPT. Dus dat is vooral een persoonlijke situatie.

Maar het voornaamste is energieverbruik.
PBO is een prima manier om een goed rendement (stroomverbruik vs prestaties) uit je CPU's te halen.
Die laatste 50 of 100 MHz coresnelheid weegt voor mij niet op tegen het verbruik.
PBO is knap waardeloos imho. Op mijn Gigabyte bord worden alle maximumwaardes omhoog gegooid tot in het oneindige (720w max package power :')) en schiet de vcore bij het minste of geringste aan belasting de lucht in. Stroomverbruik is flink hoger maar de prestaties stijgen netto niet veel vanwege thermal throttling.
Als ik dmv Easytune (Gigabyte tooltje) het standaard overclockprofiel kies met 4500Mhz op alle cores en een vaste vcore werkt de PC een stuk sneller dan met PBO én blijft het stroomverbruik zelfs nog netjes binnen de originele 140W. Prima om te gebruiken voor distributed computing met ~68°C onder vollast.

🖥️ | 🚗


 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 17:37

BlueTooth76

Let the sun shine!

MadMarky schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 21:47:
[...]

PBO is knap waardeloos imho. Op mijn Gigabyte bord worden alle maximumwaardes omhoog gegooid tot in het oneindige (720w max package power :')) en schiet de vcore bij het minste of geringste aan belasting de lucht in. Stroomverbruik is flink hoger maar de prestaties stijgen netto niet veel vanwege thermal throttling.
Als ik dmv Easytune (Gigabyte tooltje) het standaard overclockprofiel kies met 4500Mhz op alle cores en een vaste vcore werkt de PC een stuk sneller dan met PBO én blijft het stroomverbruik zelfs nog netjes binnen de originele 140W. Prima om te gebruiken voor distributed computing met ~68°C onder vollast.
Ik draai hier met 5x ThreadRipper (op Gigabyte TRX40 Aorus Master) en 4x Ryzen 9 (op Asus Prime X570-Pro) met RyzenMaster PBO profielen en dat draait al een paar jaar prima.

Voorheen meestal Intel gehad maar geen spijt van m'n overstap.

Misschien heb je pech met je specifieke hardwarecombinatie?

[Voor 6% gewijzigd door BlueTooth76 op 01-03-2022 22:31]

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Bramadam0
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 01-02 11:59
ik gebruik ook gewoon PBO voor mijn Ryzen9, in combinatie met de MSI MPG X570 Gaming Plus: all core clocksnelheid 4550 en 134W. loopt als een zonnetje

[Voor 18% gewijzigd door Bramadam0 op 01-03-2022 22:37]


 • Xanquezer
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 31-01 22:08
KuuKe schreef op zondag 27 februari 2022 @ 16:06:
Alle credits zijn voor @dylan111111 !!

Voor Universe@Home is het aangeraden om een Linux OS te gebruiken waarop Boinc draait. Universe@Home verwerken drie of meer keer zo snel op Linux dan op Windows. Hierbij maakt het niet uit of dit op een virtuele machine (VM) of op de hardware zelf wordt gedraaid. Hieronder is beschreven wat je nodig hebt voor het opzetten van een VM en installeren van Ubuntu en Boinc daarop.
Ben ik het niet mee eens.
Mits je "Bare metal" draait, dan ja, dan is het sneller.
Maar niet in een VM op windows. (zowel vmware workstation als Virualbox)

Als je ziet:
Links = Vmware (esxi 7.0, langzamere cpu 50%+-) midden = bare metal windows 10 en rechts = VitualboxDan zie je dat als je basis op windows zit, je niks ermee opschiet...

DPC Chef-kok :)


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 17:37

BlueTooth76

Let the sun shine!

Xanquezer schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 22:42:
[...]


Ben ik het niet mee eens.
Mits je "Bare metal" draait, dan ja, dan is het sneller.
Maar niet in een VM op windows. (zowel vmware workstation als Virualbox)

Als je ziet:
Links = Vmware (esxi 7.0, langzamere cpu 50%+-) midden = bare metal windows 10 en rechts = Vitualbox

[Afbeelding]

Dan zie je dat als je basis op windows zit, je niks ermee opschiet...
Ik draai hier Ubuntu in Hyper-V en dat is minimaal 2 tot 3x sneller dan BOINC in Windows op dezelfde hardware; zo'n 2500 tot 4200 seconden per workunit en dat is op 32 vCPU's (16 cores / 32 threads) of 64 vCPU's (32 cores / 64 threads).

Die tijden haal ik in Windows 10 bij lange na niet op dezelfde hardware, dan zit ik gemiddeld op zo'n 8500 tot 9000 seconden.

Dit is op een 32 core / 64 threads TR 3970X

[Voor 7% gewijzigd door BlueTooth76 op 01-03-2022 22:57]

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Bramadam0
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 01-02 11:59
uhm, bij alle 3 de PC's die ik run krijg ik tijden van rond de 3 uur per taak op puur windows. en onder het uur per taak op linux via virtualbox

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Bramadam0
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 01-02 11:59
nu alleen nog mijn Azure VM fixen die voor onduidelijke reden 5 uur doet per WU.....
Pagina: 1 2 3 4 5 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee