Toon posts:

Kluswoning met potentie

Pagina: 1
Acties:

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
Hallo mede tweakers,

Ik zou jullie graag het volgende willen voorleggen omdat ik benieuwd ben naar wat jullie aanbevelingen/suggesties zijn voor wat betreft het verbouwen van een '60 woning.

Onlangs heb ik de mogelijkheid gekregen om een mooie jaren '60 woning woning te kopen, dit huis heeft de potentie om voor langere termijn met plezier er te wonen maar jullie raden het al.. al is de buitenkant nog zo mooi, binnen moet alles gebeuren. Om maar even wat meer informatie te geven:

Woonoppervlak 83 m2 (overig inpandig 14 m2; vliering)
Houten vloeren door het gehele huis
Geen CV maar (huur) boiler en diverse gaskachels
Voorzijde enkel glas waarbij de borstwering tevens in hout is opgetrokken
Achterzijde aluminum pui met dubbel glas
Elektra oud en verouderde groepenkast
Dak, muur en vloer niet geïsoleerd. (gedeeltelijk dubbel glas)

Rest van de woning karakteristiek jaren 60 stijl; schrootjes plafond, wanden, gesloten keuken, geel-groene badkamer.

Doorzon woonkamer van 7 meter diep en 3,80 breed (hal niet mee gerekend)
Gesloten keuken aangrenzend aan de achterzijde van de woonkamer (tuinzijde) 3 meter x 2,2 meter
Helaas nog geen plattegronden omdat de woning nog niet in verkoop staat.

Mijn verbouwbudget is € 35.000,-- waarvan € 9.000 energiebesparende maatregelen.
Er is nog eigen geld voor zo'n € 10 - 15.000

Mijn vraag aan jullie is het volgende; wat is essentieel om de woning leefbaar te krijgen? ik heb mij gerealiseerd dat een droomhuis ervan maken jaren gaat duren maar heb geduld.

Ik heb zelf het volgende in gedachten:

- aanbrengen van cv installatie (direct van het gas af met zonneboiler aan te raden?) en leidingen wegfrezen in de muur (kan dit bij zo'n woning? of komen leidingen in beeld dan wel een koof eromheen maken)
- nieuwe bedrading laten trekken en meterkast uitbreiden met extra groepen voor wasmachine, inductie kookplaat, zonnepanelen en evt. tzt opladen auto
- stopcontacten frezen in de muur en op voldoende plekken op plinthoogte, hoeveel per kamer is aan te raden?
- begane grond betonnen vloer met vloerverwarming en isolatie. Eventueel direct een kelder realiseren? via de ruimte onder de trapopgang (tevens meterkast) is er toegang tot onder de vloer
- doorbraak woonkamer naar keuken
- wanden stucen (in ieder geval hal en woonkamer)

Wat heeft de meest toegevoegde waarde als het gaat om isolatie? hr++ glas in de gehele woning / dakisolatie of spouwmuren na isoleren (buitenspouwblad heeft een opening met daarin een ornament)

Denk dat met het bovenstaande het verbouwbudget al bereikt is en dingen zoals uitbouw 3 meter x 6, nieuwe keuken, wanden stucen slaapkamers, toilet en badkamer renoveren een langere termijn kwestie zal zijn.

Daarnaast wil ik tuingericht wonen met aan de voorzijde van het huis een kookeiland en 2e opstelling. In mijn huidige huurwoning heb ik al een kookeiland geplaatst die ik wil meenemen en hergebruiken.
Anders zou aan de voorzijde wonen ook een optie zijn voor tijdelijk en zodra budget is voor een uitbouw de indeling om te gooien. Wellicht slim om gelijk een waterleiding door te laten trekken en afvoer te realiseren op de plek waar later het kookeiland komt te staan of dit pas doen bij de uitbouw.

Ik ben niet heel handig maar wel bereid om dingen te proberen (laminaat vloer leggen ging mij goed af en breekwerkzaamheden, trap opschuren kan ik zelf ook maar elektra of leidingen begin ik niet aan).

Wat zijn jullie adviezen (niet aan beginnen is geen optie)

 • Bezulba
 • Registratie: november 2000
 • Laatst online: 21:12

Bezulba

Formerly known as Eendje

Ik ben niet kundig genoeg om hier fatsoenlijk advies over te geven. Het enige wat ik wil meegeven is het volgende:
Als je gaat isoleren en de enige optie een voorzetwandje is omdat alle andere opties niet mogelijk zijn is het handig om dat van te voren te beslissen. In een voorzetwandje kan je imho prima je nieuwe leidingen kwijt. Scheelt weer frezen in de muur.

blup


 • maubaan
 • Registratie: oktober 2015
 • Laatst online: 10-09 14:38
ik zou is beginnen met kijken wat je precies wil gaan doen, wat je zelf kan doen en waar jij jezelf in vertrouwd.

Daarna op papier zetten wat voor vak mensen je nodig hebt en rond gaan bellen of iemand je hier mee wil helpen dan wel zwart dan wel betaald.

als je dit op papier hebt kan je een planning gaan maken en gaan vragen naar de kosten (kan ook al bij het rond bellen) en dan vooral kijken naar wat jij wil/ belangerijk vindt. mijn prio lag bij de badkamer wc en de vloerverwarming. alles wat er bij kwam was mooi voor mij. uiteindleijk voor mensen laten komen en heel veel laten doen door de profs. kost wel wat meer maar levert zeker resultaat op.

mocht je nog geen budget gemaakt hebben, ik heb overal eigenlijk extra budget gerekend. 300 + per slaapkamer/ kleine kamer 200+ zolder 500+ voor de woonkamer 500+ voor de keuken en 500+ voor badkamer en wc.

zo kom je niet op de kleintjes te zitten en heb je altijd speling.

factuur opvragen is bijna overal voor niks daar heb je zeker veel aan en kan je kijken wat er mogelijk is in jou budget.

hou wel aan dat elke vakman druk is op dit moment. je gaat waarschijnlijk niet iemand vinden die volgende week nog een gaatje heeft :D daar hadden wij ook last van met verschuiven van dingen.

en neem geen binnendoor weg met verbwouen krijg je later spijt van.

I9-9900K | Asro Z390 PHANTOM GAMING 9 Z390 | GiBy8GB D6 RTX 2070 Windforce 8G | Corsair RM550X (2018) 550W ATX24 | Cooler Master ML120L RGB | Corsair Vengeance LPX 32 GB | NZXT H500


 • Sethro
 • Registratie: maart 2017
 • Laatst online: 20:46
Hoe handig ben je zelf? Als je alles laat doen ga je dat nooit redden binnen dit budget

[Voor 12% gewijzigd door Sethro op 01-09-2021 12:04]


 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
Overdracht woning zal waarschijnlijk pas eind november/begin december plaatsvinden.

Beperkt handig? heb geen 2 linker handen en kan beroep doen op vader / vrienden / familie (zelfs opa) voor wanden en vloer afwerken en het nodige breekwerk. Kozijnen vervangen laat ik liever aan een specialist over. Dacht zelf eerst de voorzijde vervangen omdat er ook houtrot zit in de kozijnen dus die moeten wel, gelijk in kunststof laten uitvoeren zodat je er ook minder onderhoud aan hebt. Achterzijde de kozijnen overschilderen zodat het er iets fraaier uit ziet en pas vervangen met een uitbouw op termijn.

 • Streamz
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 15:37
Met dat budget zou ik het volgende doen:

1. Enkel glas vervangen voor dubbel glas
2. CV installatie erin. Vergeet de rest
3. Nieuwe bedrading en groepenkast
4. Op en paar plaatsen voorzetwanden met isolatie
5. Alles wit latexen en schilderen

Als je dan nog geld over hebt: Standaard/prefab uitbouw er tegenaan.

En dan het belangrijkste: in de verkoop ermee, en zorgen dat je een leuke overwaarde hebt. Dan op zoek gaan naar een nieuw project. Om de simpele reden dat je met 35k+15k never nooit niet genoeg hebt om alles aan te pakken wat je zou willen. Reken op minimaal het drievoudige.
.

 • BCC
 • Registratie: juli 2000
 • Laatst online: 20:54
Mijn verbouwbudget is € 35.000,-- waarvan € 9.000 energiebesparende maatregelen. => Voor een jaren 60 woning lijkt me dat veel te weinig. Jaren 60 woningen staan bekend om
- Geen dakisolatie
- overal zachtboard
- gips op gaas gestuct
- stucwerk met extreem veel zand.
- geen spouwmuurisolatie
- houten vloeren zonder isolatie.
- asbest

Wat ikzelf gedaan heb is eerst gezorgd dat we er veilig in konden wonen kozijnen, deuren CV op Gas en nieuwe meterkast en daarna kamer voor kamer.

 • Smobbo
 • Registratie: december 2009
 • Laatst online: 21:33
Poeh, dit is best lastig om te beoordelen zo.
Ik heb geen idee van je persoonlijke situatie, maar ga je hier alleen wonen of met een gezin?
83m2 is echt qua ruimte maar beperkt, om dat wat redelijker te maken zou je dus eigenlijk uit moeten bouwen over 2 verdiepingen.
Als je dergelijke ingrepen gaat doen kan je het kleine grut (frezen e.d.) wat je nu noemt dan meenemen.

Dat betekent wel 1-2ton uitgeven om er wat van te maken en een paar maanden / half jaar ergens anders gaan wonen.

Keuzes over nieuwe kozijnen / glas, waar leidingen laten lopen, vloeren aanpassen, welke muren eruit/erin en dergelijke hangen nogal samen met de eind indeling van het huis.
Nu leidingen aanleggen op plekken waar je straks de woning qua indeling aanpast is natuurlijk niet logisch.

 • Sethro
 • Registratie: maart 2017
 • Laatst online: 20:46
Olaf87 schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:04:
Overdracht woning zal waarschijnlijk pas eind november/begin december plaatsvinden.

Beperkt handig? heb geen 2 linker handen en kan beroep doen op vader / vrienden / familie (zelfs opa) voor wanden en vloer afwerken en het nodige breekwerk. Kozijnen vervangen laat ik liever aan een specialist over. Dacht zelf eerst de voorzijde vervangen omdat er ook houtrot zit in de kozijnen dus die moeten wel, gelijk in kunststof laten uitvoeren zodat je er ook minder onderhoud aan hebt. Achterzijde de kozijnen overschilderen zodat het er iets fraaier uit ziet en pas vervangen met een uitbouw op termijn.
Zou je is per onderdeel kunnen aangeven wat je verwacht kwijt te zijn?

 • twain4me
 • Registratie: december 2017
 • Laatst online: 22:24
omdat je het alleen over de voorkant en achterkant van de woning hebt ga ik er even vanuit dat het een rijtjes huis is

nagenoeg zonder uitzonder is dan de volgende aanpak de meeste bang for bug als het gaat om duurzaamheid

zonnepanelen
HR++(+) glas
dak isolatie
douche wtw
wp

probleem is wel dat je budget dat waarschijnlijk niet aan kan.. dus moet je kiezen, ik zou kiezen voor de dingen die later niet of moeilijk kan toevoegen.

kijk bij het aanpakken van het glas direct naar de ventilatie. dure hippe kozijnen en glas plaatsen met standaard roosters erboven is niet het meest zinvolle wat je kan doen, denk dus ook aan ventilatie type D met WTW (let op goede roosters kosten ook geld, type C is dan doorgaans net zo duur als type D, mits je grotendeels van het leiding spul zelf gaat doen)

[Voor 10% gewijzigd door twain4me op 01-09-2021 12:19]


 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
twain4me schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:18:
omdat je het alleen over de voorkant en achterkant van de woning hebt ga ik er even vanuit dat het een rijtjes huis is

nagenoeg zonder uitzonder is dan de volgende aanpak de meeste bang for bug als het gaat om duurzaamheid

zonnepanelen
HR++(+) glas
dak isolatie
douche wtw
wp

probleem is wel dat je budget dat waarschijnlijk niet aan kan.. dus moet je kiezen, ik zou kiezen voor de dingen die later niet of moeilijk kan toevoegen.

kijk bij het aanpakken van het glas direct naar de ventilatie. dure hippe kozijnen en glas plaatsen met standaard roosters erboven is niet het meest zinvolle wat je kan doen, denk dus ook aan ventilatie type D met WTW (let op goede roosters kosten ook geld, type C is dan doorgaans net zo duur als type D, mits je grotendeels van het leiding spul zelf gaat doen)
Nee, betreft een 2 onder 1 kap woning met royaal perceel en op de erfgrens een vrijstaande garage met oprit.

 • twain4me
 • Registratie: december 2017
 • Laatst online: 22:24
Olaf87 schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:21:
[...]


Nee, betreft een 2 onder 1 kap woning met royaal perceel en op de erfgrens een vrijstaande garage met oprit.
dan kan het zijn dat het interesant wordt om de gevel aan te pakken.

hier kan je je verschillende isolatie plannen simuleren en met elkaar vergelijken.

https://www.ubakus.com/nl/rc-waarde-calculator/

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
Smobbo schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:10:
Poeh, dit is best lastig om te beoordelen zo.
Ik heb geen idee van je persoonlijke situatie, maar ga je hier alleen wonen of met een gezin?
83m2 is echt qua ruimte maar beperkt, om dat wat redelijker te maken zou je dus eigenlijk uit moeten bouwen over 2 verdiepingen.
Als je dergelijke ingrepen gaat doen kan je het kleine grut (frezen e.d.) wat je nu noemt dan meenemen.

Dat betekent wel 1-2ton uitgeven om er wat van te maken en een paar maanden / half jaar ergens anders gaan wonen.

Keuzes over nieuwe kozijnen / glas, waar leidingen laten lopen, vloeren aanpassen, welke muren eruit/erin en dergelijke hangen nogal samen met de eind indeling van het huis.
Nu leidingen aanleggen op plekken waar je straks de woning qua indeling aanpast is natuurlijk niet logisch.
Ga hier alleen wonen. Dat maakt het ook dat ik het niet erg vind om op termijn dingen te veranderen/vernieuwen. Voor mijzelf wil ik de woonkamer en slaapkamer zover af hebben dat die kamer later niet meer gedaan hoeven te worden. Hal moderniseren e.d. is iets wat op termijn kan of als ik er al woon en langzaam aan zelf wat bluswerkzaamheden ga doen (schrootjes vervangen, schuren, schilderen). In de badkamer wil ik een thermostaatkraan plaatsen maar na enige filmpjes bekeken te hebben verwacht ik dit zelf ook wel te kunnen.

 • Waypoint
 • Registratie: juni 2004
 • Niet online

Waypoint

Music Addicted

Ik denk dat je je vergist in de mogelijkheden van je budget. Is het een idee dat je eens opsomt wat je zelf inschat en zelf ook als leefbaar beschouwd?

Verder denk ik dat je ook kritisch moet zijn naar je wensen. Stopcontacten opnieuw infrezen, betonvloer met vloerverwarming etc zijn allemaal extra wat luxere zaken . Je kunt ook de stopcontacten op de huidige hoogte houden en mogelijk alleen de kabels of meterkast vervangen . Je kunt ook de houten vloer isoleren op andere manieren als de balkenlaag nog goed is.

Bedenk je goed dat je altijd oplossingen hebt die het meest optimaal zijn maar niet altijd logisch zijn (financieel bijv) of passend in je portemonnee.

Zeker als je niet echt handig bent.

Oh en aannemer zijn praktisch allemaal komende half jaar tot jaar vol. Dus houdt ook rekening met die ‘wachttijd’

 • Sleepoog
 • Registratie: september 2019
 • Laatst online: 19:43
Gaat het toevalling om...

Members only: title
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen


edit: nee dus.

[Voor 35% gewijzigd door Sleepoog op 01-09-2021 13:24]


 • Pizza_Boom
 • Registratie: juli 2012
 • Laatst online: 00:46
Dit klinkt als mijn huis. Ook jaren 60, echter een rijtjeshuis. Wel doorzon, ca. 6,8x3,5 woonkamer.
- Geen CV systeem
- Geiser voor warm douchewater
- Douchehok i.p.v. badkamer
- Enkelglas
- 3 Groeps kast zonder ALS of hoofdschakelaar

Ik heb een hoop zelf gedaan, een deel laten doen en heb inmiddels ruim het dubbele uitgegeven... En dan ben ik nog lang niet klaar. Ik heb de muur tussen woonkamer en keuken laten uitbreken. Ik heb in het verlengde van de keuken 2,5 meter eraan laten zetten, wat dus 2,5 x 2,5 is, mijn achtergevel daar had scheuren. De lage ramen in de woonkamer (30 cm hoge vensterbank) heb ik achter laten uitbreken en deuren in laten zetten, kozijn was rot. Let wel, dit is geoffreerd voordat we Corona kregen.

Mijn nieuwe groepenkast alleen was al 800 euro. Die heb ik prefab gekocht en zelf erin gezet toen de aansluiting werd vervangen door 3 fase.
Alle kozijnen achter vervangen + 1 kamer aan de voorkant. Dit met nieuw glas. Mijn 3 kozijnen op de 1e verdieping waren ca. 6900 euro inclusief plaatsen. Goed, de badkamer heeft de lamellen in het raam zitten en was daarmee erg duur.
CV + Leidingwerk + radiatoren + riolering was ca. 10k.
Mijn douchehok heb ik er volledig uitgesloopt en deze ruimte heb ik opnieuw verdeeld met beide slaapkamers. De vloer in de voorste slaapkamer heb ik er volledig uitgehaald en vervangen, die was uit allemaal kleine plankjes aan elkaar gespijkerd. Daar zijn 30 planken van 3,5 meter in gegaan. Alle planken zijn eruit geweest, toen heb ik er meteen isolatie in gestoken en de CV leidingen getrokken (door de balken geboord en balken verstevigd).
ALLE elektra op de 1e verdieping en zolder heb ik vervangen. Meteen gesplitst over meerdere groepen. Schakelmateriaal alleen al kost je voor de 1e verdieping rustig 200-300 euro.
Mijn bijkeuken heb ik laten tegelen. Dat heeft net geen 1400 euro gekost.
Voor alle muren met buren voorzetwanden geplaatst. Hierin de elektra verwerkt. In de draagmuur wel moeten frezen.

Ik ben momenteel met de laatste kamer bezig, dan heb ik de hele 1e etage af en kan ik door met beneden.

Persoonlijk zou ik de vloer niet volstorten met beton, dan kan je nergens meer bij.

 • Streamz
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 15:37
TS. kijk even goed naar bovenstaande 2 posts. En soortgelijke draadjes op Tweakers.

50k budget gaat je veel minder brengen dan je denkt.

Ik heb zelf een woning uit 1897 up to date gemaakt welke in de jaren 90 al onder handen was genomen. Toch ging er 180k inzitten. Allemaal bedragen van 800 euro voor een zandcementvloertje van 34m2 of een nieuwe meterkast (bedrading was al gedaan) tot 20k voor een keuken.

Geen uitbouw, geen zonnepanelen, warmtepomp of dubbele beglazing. Niets fancy, maar toch een fors bedrag nodig.

 • Jellabie
 • Registratie: augustus 2003
 • Laatst online: 20:50

Jellabie

wie laatst lacht..... is dom

Streamz schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:48:
TS. kijk even goed naar bovenstaande 2 posts. En soortgelijke draadjes op Tweakers.

50k budget gaat je veel minder brengen dan je denkt.

Ik heb zelf een woning uit 1897 up to date gemaakt welke in de jaren 90 al onder handen was genomen. Toch ging er 180k inzitten. Allemaal bedragen van 800 euro voor een zandcementvloertje van 34m2 of een nieuwe meterkast (bedrading was al gedaan) tot 20k voor een keuken.

Geen uitbouw, geen zonnepanelen, warmtepomp of dubbele beglazing. Niets fancy, maar toch een fors bedrag nodig.
Mwoa... Ik weet niet of je mijn topic kent in de hk? Maar ik zit met 180m2, alles is gestript, enkel de buitenmuren zijn blijven staan. met heel erg grof 50k budget. Als je echt alles zelf doet, is het mogelijk. Lastig, maar mogelijk.

[Voor 3% gewijzigd door Jellabie op 01-09-2021 12:54]

De Nederbelg !


 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
Waypoint schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:28:
Ik denk dat je je vergist in de mogelijkheden van je budget. Is het een idee dat je eens opsomt wat je zelf inschat en zelf ook als leefbaar beschouwd?

Verder denk ik dat je ook kritisch moet zijn naar je wensen. Stopcontacten opnieuw infrezen, betonvloer met vloerverwarming etc zijn allemaal extra wat luxere zaken . Je kunt ook de stopcontacten op de huidige hoogte houden en mogelijk alleen de kabels of meterkast vervangen . Je kunt ook de houten vloer isoleren op andere manieren als de balkenlaag nog goed is.

Bedenk je goed dat je altijd oplossingen hebt die het meest optimaal zijn maar niet altijd logisch zijn (financieel bijv) of passend in je portemonnee.

Zeker als je niet echt handig bent.

Oh en aannemer zijn praktisch allemaal komende half jaar tot jaar vol. Dus houdt ook rekening met die ‘wachttijd’
Misschien inderdaad was basic gaan wonen en dat de basis goed is waar je op termijn kan gaan uitbreiden. Dus verwarming in alle ruimtes, bedrading vernieuwen en meterkast, stucen en isolatie aanbrengen. Kozijn aan de voorzijde vervangen is alleen noodzakelijk als je daar ook de woonkamer hebt lijkt mij? of is de koude brug dusdanig groot dat het verstandiger is om dat raam gelijk te vervangen?

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
Sleepoog schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:30:
Gaat het toevalling om...


***members only***
Nee, totaal ergens anders. Locatie is niet van belang. De bouwwijze van jaren 60 woning zijn over het algemeen vergelijkbaar.

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
Pizza_Boom schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:37:
Dit klinkt als mijn huis. Ook jaren 60, echter een rijtjeshuis. Wel doorzon, ca. 6,8x3,5 woonkamer.
- Geen CV systeem
- Geiser voor warm douchewater
- Douchehok i.p.v. badkamer
- Enkelglas
- 3 Groeps kast zonder ALS of hoofdschakelaar

Ik heb een hoop zelf gedaan, een deel laten doen en heb inmiddels ruim het dubbele uitgegeven... En dan ben ik nog lang niet klaar. Ik heb de muur tussen woonkamer en keuken laten uitbreken. Ik heb in het verlengde van de keuken 2,5 meter eraan laten zetten, wat dus 2,5 x 2,5 is, mijn achtergevel daar had scheuren. De lage ramen in de woonkamer (30 cm hoge vensterbank) heb ik achter laten uitbreken en deuren in laten zetten, kozijn was rot. Let wel, dit is geoffreerd voordat we Corona kregen.

Mijn nieuwe groepenkast alleen was al 800 euro. Die heb ik prefab gekocht en zelf erin gezet toen de aansluiting werd vervangen door 3 fase.
Alle kozijnen achter vervangen + 1 kamer aan de voorkant. Dit met nieuw glas. Mijn 3 kozijnen op de 1e verdieping waren ca. 6900 euro inclusief plaatsen. Goed, de badkamer heeft de lamellen in het raam zitten en was daarmee erg duur.
CV + Leidingwerk + radiatoren + riolering was ca. 10k.
Mijn douchehok heb ik er volledig uitgesloopt en deze ruimte heb ik opnieuw verdeeld met beide slaapkamers. De vloer in de voorste slaapkamer heb ik er volledig uitgehaald en vervangen, die was uit allemaal kleine plankjes aan elkaar gespijkerd. Daar zijn 30 planken van 3,5 meter in gegaan. Alle planken zijn eruit geweest, toen heb ik er meteen isolatie in gestoken en de CV leidingen getrokken (door de balken geboord en balken verstevigd).
ALLE elektra op de 1e verdieping en zolder heb ik vervangen. Meteen gesplitst over meerdere groepen. Schakelmateriaal alleen al kost je voor de 1e verdieping rustig 200-300 euro.
Mijn bijkeuken heb ik laten tegelen. Dat heeft net geen 1400 euro gekost.
Voor alle muren met buren voorzetwanden geplaatst. Hierin de elektra verwerkt. In de draagmuur wel moeten frezen.

Ik ben momenteel met de laatste kamer bezig, dan heb ik de hele 1e etage af en kan ik door met beneden.

Persoonlijk zou ik de vloer niet volstorten met beton, dan kan je nergens meer bij.
Wanneer kan je beginnen? :P

 • atsan
 • Registratie: januari 2018
 • Laatst online: 22:50
Olaf87 schreef op woensdag 1 september 2021 @ 11:43:
Wat zijn jullie adviezen (niet aan beginnen is geen optie)
Je wilt een klushuis, maar bent geen klusser, en geen budget om door anderen uit te laten voeren.

waar begin je aan? :F

 • 107mb
 • Registratie: juni 2004
 • Laatst online: 14:19
klussen kun je leren. Zeker als je alleen bent en geen veilig huis voor kinderen moet garanderen. Alleenstaand betekent ook dat John Williams buiten de deur blijft!

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
atsan schreef op woensdag 1 september 2021 @ 13:29:
[...]


Je wilt een klushuis, maar bent geen klusser, en geen budget om door anderen uit te laten voeren.

waar begin je aan? :F
Het is niet alleen een kwestie van willen maar je hebt weinig keus als alleenstaande starter op de woningmarkt. Appartement van 35 m2 is ook geen doen.

 • htca
 • Registratie: november 2001
 • Laatst online: 23:50
Jellabie schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:53:
[...]
Als je echt alles zelf doet, is het mogelijk. Lastig, maar mogelijk.
Hier sluit ik me graag bij aan. Als je het huis toch als een lange termijn project met potentie ziet, zou ik met de quick wins beginnen. Als je er wilt wonen zou je een (kleine) woonkamer, slaapkamer en iets wat lijkt op een fatsoenlijke keuken en badkamer/douche willen. Begin daarmee en pak daarna klussen op die behapbaar zijn en bedenk bij alles, wat kan ik zelf en wat moet ik echt laten doen (en spaar daarvoor). Maar vraag je vooral af of je de komende jaren in je project wilt wonen.
Persoonlijk zou ik op de CV installatie inzetten (offerte opvragen), nieuwe ramen/kozijnen (offerte opvragen) en zorgen dat je natte leiding werk op orde is, daarna kijken wat er nog over is. Houd rekening met lange levertijden/mogelijkheden tot plaatsen etc. Met deze eerste stap ben je voorzichtig geschat zo'n 15-20k verder (ik heb geen recente ervaringen met CV installatie, maar alleen een ketel is rond de 1k, ramen vervangen hier kunststof met HR++ kostte me 8k, 6 relatief kleine kiepkantel ramen).

 • Pixal
 • Registratie: oktober 2001
 • Niet online

Pixal

Mijn poes popelt.

Isoleren, isoleren, isoleren.

Begin met isoleren van de volledige schil. Dus alle beglazing, dak, muren en vloeren. Later wordt dat echt een onmogelijke taak en sparen voor overige verbouwingen gaat een stuk harder met een lage energierekening.

Je krijgt hiervoor als het goed is flinke subsidie en je kan het geld ervoor volgens mij heel goedkoop lenen via de energiebespaarlening.

https://www.rijksoverheid...rd/subsidie-isolatie-huis

 • HPX
 • Registratie: juni 2018
 • Laatst online: 20-09 10:39
Hier ook nog bezig met het verbouwen van een jaren 60 hoekhuis (116m²).
Huis volledig gestript, en vervolgens het volgende aangepakt :
- Alle elektra vernieuwd, inclusief meterkast
- Alle waterleiding vernieuwd
- Afvoeren vernieuwd
- Spouwmuur (laten) isoleren
- Bgg vloer geisoleerd
- Plafond bgg geisoleerd + afgewerkt met gipsplaten
- Plafonds 1e verdieping afgewerkt met gipsplaten
- Keuken vervangen
- Badkamer vervangen
- Toilet bgg vervangen
- Toilet 1e verdieping gecreerd
- Tussenwanden 1e verdieping (kastenwanden) vervangen (voor gewone wanden)
- Kozijn voor vervangen ivm houtrot (gelijk kozijn met triple glas gekozen)
- Kozijn achter vervangen voor openslaande deuren (lekke ruit, dan maar gelijk goed)
- Schilderwerk buiten volledig opnieuw opgezet
- Alles afwerken (vloeren, wanden, plafonds, schilderwerk)

Op dit moment bezig met het isoleren en afwerken van de zolder.
Budget wat tot nu toe gebruikt is - +/- 45k

Totaal verwacht ik nog een 20k nodig te gaan hebben (schuur aanbouwen, tuin aanpakken, nieuwe schutting, dak vervangen (op het dakbeschot na) en zonnepanelen op het dak leggen.

Ik zou er niet aan beginnen als je geen klusser bent.
En met het gegeven budget zal je toch zelf aan de slag moeten.

[Voor 0% gewijzigd door HPX op 01-09-2021 13:53. Reden: toevoeging]


 • GodOfWar
 • Registratie: januari 2019
 • Laatst online: 23:06
Leuk om hier lotgenoten tegen te komen!

Zelf ook inmiddels 2 jaar bezig een bestaande jaren-50 rijtjeswoning op te knappen. Even een schets wat we tot nu toe aan "financiële bommen" hebben gehad:

(kosten koper!) ~15k (ex BTW teruggave)
Nieuwe keuken ~15k
Nieuwe betonnen vloer begane grond + vloerverwarming + eiken vloer ~13k
Nieuwe kunststof kozijnen (HR++ glas) hele huis ~15k
Stucadoors ~5k

Voor de rest doen we zoveel mogelijk zelf. In die 2 jaar zijn we vrij handig geworden!

Nu hebben we twee slaapkamers af, de zolder, de woonkamer en 1 toilet. De totale kosten hiervan (dus alleen materiaal!) zou ik zo inschatten op 30k. Ik ben van mening dat als je durft zelf dingen aan te pakken, iedereen kan leren klussen, maar let op dat je er een hoop geduld voor nodig hebt. Ik denk dat je met 35K + 9K een redelijke start kan maken, maar het gaat veel sneller dan je denkt. Kies dus een aantal ruimtes die je 100% wilt afmaken (breek niet meteen alles in 1 keer open!).

Ik zou pas aanraden om zo'n project te starten als je het leuk vindt om te klussen.

 • Xanaroth
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 18:17
Even Devils Advocate: als je erin woont (met alle meubels, aankleding etc van dien) dan nog alle vloeren en wanden opentrekken omdat je ergens bij moet? Misschien zelfs deels verhuizen richting opslag en 2-4 weken elders wonen of hotel in?
Dat is veel gedoe en veel extra kosten, tegenover nu doen als je overal vrij bij kunt én het stuk van verf/behang/vloer afwerking toch nog gedaan moet worden dus geen rekening hoeft te houden met serieuze beschadigingen.


Mijn eerste idee is bijvoorbeeld dat ramen/kozijnen, badkamer en keuken prima kunnen wachten. Natuurlijk verdomde prettig om te doen, maar voor klussen geeft niet veel gedoe of blijft beperkt tot 1 ruimte. Best goed te doen wanneer je er al woont en grotendeels klaar bent met klussen.

Iets als verwarming daarentegen, waarbij zo te zien een volwaardige CV installatie moet worden aangelegd inclusief aanbrengen van alle leidingen/radiatoren in elke kamer? Of elektra, waarbij je waarschijnlijk ook gelijk wat wilt moderniseren op gebied van bekabeling en contactdozen rond bijvoorbeeld internet door het huis te trekken? En isolatie kan ook, afhankelijk van de woning, best ingewikkeld uitpakken. Dan begin ik nog niet eens over de hel die een huis van binnen is dat net volledig van stucwerk is voorzien, die >30 graden 100% luchtvochtigheid komt aardig in de buurt van een echte hel. Niet fijn om in te wonen, en niet fijn voor je spullen.
Afhankelijk van de werkelijke situatie in de woning zijn er zo punten die echt een zooi opleveren als je er al woont. Terwijl zeg elektra aanpakken wanneer alles voor CV en isolatie toch al compleet open ligt.
Helemaal als je nergens rekening mee hoeft te houden in een leeg huis, komt toch straks stucwerk overheen dus gewoon knallen zonder nadenken. Gaatje (nouja, gat) meer of minder boeit dan niet.


Haal er, IMO, dan ook een aannemer bij. Bekijk het huis niet zozeer vanuit comfortabel leefbaar maar vanuit klusbaar en financieel oogpunt. In welke volgorde kun je het best deze zooi aanpakken zodat je niet over 2 jaar de helft overnieuw loopt te doen.
Als je weet wat de meest praktische volgorde is, kun je kijken wat je daarvan zelf kunt en waar je kwa budget de grens moet trekken.


En denk groot, hou alle mogelijkheden open. Iets als 5-10k ergens lenen (desnoods consumptief bij de bank a 5-10%, of op de creditcard) is echt een serieuze optie bij dit soort bedragen en werkzaamheden. Vanuit werk combineren, of veel snellere reductie van de elektra/gas rekening, kan zo'n 10% rente grapje best haalbaar blijken.

[Voor 46% gewijzigd door Xanaroth op 01-09-2021 15:34]


 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
GodOfWar schreef op woensdag 1 september 2021 @ 14:58:
Leuk om hier lotgenoten tegen te komen!

Zelf ook inmiddels 2 jaar bezig een bestaande jaren-50 rijtjeswoning op te knappen. Even een schets wat we tot nu toe aan "financiële bommen" hebben gehad:

(kosten koper!) ~15k (ex BTW teruggave)
Nieuwe keuken ~15k
Nieuwe betonnen vloer begane grond + vloerverwarming + eiken vloer ~13k
Nieuwe kunststof kozijnen (HR++ glas) hele huis ~15k
Stucadoors ~5k

Voor de rest doen we zoveel mogelijk zelf. In die 2 jaar zijn we vrij handig geworden!

Nu hebben we twee slaapkamers af, de zolder, de woonkamer en 1 toilet. De totale kosten hiervan (dus alleen materiaal!) zou ik zo inschatten op 30k. Ik ben van mening dat als je durft zelf dingen aan te pakken, iedereen kan leren klussen, maar let op dat je er een hoop geduld voor nodig hebt. Ik denk dat je met 35K + 9K een redelijke start kan maken, maar het gaat veel sneller dan je denkt. Kies dus een aantal ruimtes die je 100% wilt afmaken (breek niet meteen alles in 1 keer open!).

Ik zou pas aanraden om zo'n project te starten als je het leuk vindt om te klussen.
Klussen vind ik zeker geen probleem en leer snel en wat weken vakantie opnemen om het huis af te maken kan ook gemakkelijk. Er zijn een aantal zaken wat ik zelf niet wil/kan doen.

Denk dat eerst maar eens een offerte opvraag voor CV, leidingen, elektra, meterkast, nieuwe ramen voorzijde huis en stucwerk in de woonkamer.
Als er nog ruimte is dan kijken naar een betonnen vloer met vloerverwarming of isolatie (muur).

Keuken is niet heel belangrijk voor nu, neem apparatuur mee uit huurhuis en heb een kookeiland die hergebruikt kan worden.


Dan de dingen die zelf doe:
- Muur doorbreken woonkamer en keuken
- Parketvloer opschuren & nabehandeling (tenzij b.g. vloer wordt vervangen door beton)
- In de hal trap opschuren en leren te stucen (dit kan ook in een later stadium, plus als het er niet uit ziet kan je er gewoon je jas overheen hangen haha)
- Verdiepingsvloer volledig voorzien van laminaat
- Wandafwerking slaapkamers met muurverf
- Badkamer thermostaatkraan aanbrengen
- Toilet vervangen door staande pot

Dak isoleren zie ik ook wel tot de mogelijkheden om zelf te doen net als kruipruimte.

Heb ook overwogen om cv te vervangen met elektrische en dan in alle kamers convectoren maar geen idee wat dat met de stroomrekening doet en of dat alleen een optie is icm zonnepanelen.

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
Xanaroth schreef op woensdag 1 september 2021 @ 15:21:
Even Devils Advocate: als je erin woont (met alle meubels, aankleding etc van dien) dan nog alle vloeren en wanden opentrekken omdat je ergens bij moet? Misschien zelfs deels verhuizen richting opslag en 2-4 weken elders wonen of hotel in?
Dat is veel gedoe en veel extra kosten, tegenover nu doen als je overal vrij bij kunt én het stuk van verf/behang/vloer afwerking toch nog gedaan moet worden dus geen rekening hoeft te houden met serieuze beschadigingen.


Mijn eerste idee is bijvoorbeeld dat ramen/kozijnen, badkamer en keuken prima kunnen wachten. Natuurlijk verdomde prettig om te doen, maar voor klussen geeft niet veel gedoe of blijft beperkt tot 1 ruimte.
Iets als verwarming daarentegen, waarbij zo te zien een volwaardige CV installatie moet worden aangelegd inclusief aanbrengen van alle leidingen/radiatoren in elke kamer? Of elektra, waarbij je waarschijnlijk ook gelijk wat wilt moderniseren op gebied van bekabeling en contactdozen rond bijvoorbeeld internet door het huis te trekken?
Dat kan afhankelijk van de situatie echt een zooi opleveren als je er al woont. Terwijl de elektra upgraden als alles voor de CV toch al open ligt ineens wat praktischer wordt. Helemaal als nergens rekening mee hoeft te worden gehouden want het huis is leeg en de vloer/muur afwerking komt daarna pas.


Als je weet wat de meest praktische volgorde is, kun je kijken wat je daarvan zelf kunt en waar je kwa budget de grens moet trekken. Misschien blijkt zelfs een lening van 5-10k ergens (desnoods consumptief bij de bank a 5-10%) een serieuze optie. Met combineren van werk (of voorkomen van de extra verhuizing later) zo alsnog goedkoper uit bent.


Haal er, IMO, dan ook een aannemer bij. Bekijk het huis niet zozeer vanuit comfortabel leefbaar maar vanuit klusbaar en financieel oogpunt. In welke volgorde kun je het best deze zooi aanpakken zodat je niet over 2 jaar de helft overnieuw loopt te doen.
Tijdelijk overbruggen zou wel kunnen net als spullen opslaan.

Inderdaad eerst een aannemer er doorheen zodat hij ook z'n visie kan geven wat allemaal haalbaar is en waar te beginnen en uiteraard de kosten.

 • big bang
 • Registratie: november 2012
 • Laatst online: 17:13
Olaf87 schreef op woensdag 1 september 2021 @ 15:26:
[...]
overwogen om cv te vervangen met elektrische en dan in alle kamers convectoren maar geen idee wat dat met de stroomrekening doet en of dat alleen een optie is icm zonnepanelen.
Korte versie: niet doen. Als je elektrisch wilt verwarmen is dat alleen interessant met een warmtepomp (waar, bij renovatie, dan geloof ik wel weer subsidie op te krijgen is.

It's time to play the music, it's time to light the lights


 • Denman
 • Registratie: november 2001
 • Laatst online: 00:20
Olaf87 schreef op woensdag 1 september 2021 @ 15:26:
[...]


Klussen vind ik zeker geen probleem en leer snel en wat weken vakantie opnemen om het huis af te maken kan ook gemakkelijk. Er zijn een aantal zaken wat ik zelf niet wil/kan doen.
Ik denk dat je onderschat hoeveel werk klussen daadwerkelijk kan zijn. Mijn zwager is wel professioneel klusser (timmerman), werkt beherhard, heeft een soortgelijk huis gekocht, en was 2 maanden verder voor het enigszins leefbaar was (toegegeven, daar zaten ook zaken bij die jij uit wil besteden). Maar dan wel in dagen van 6:00 tot 19:00. Ik ben geen professional maar kan wel redelijk klussen, en ook ik verkijk me nog regelmatig over de tijd die er in projecten(jes) gaan zitten.

Verder is het natuurlijk fijn dat je snel leert, maar stucen is echt een vak apart. Als je kan leven met een matig tot slecht eindresultaat is dat prima, maar hou hier wel rekening mee (tenzij je een natuurtalent bent natuurlijk :P)

Join het GoT Pulse-Team!


 • Rofdof
 • Registratie: april 2020
 • Laatst online: 16:11
volgensmij onderschat je hoeveel materialen kosten, gereedschap kost, tekort aan vaklui en hoge lonen.
En een paar maanden in een bouwkeet is "leuk" maar een paar jaar.

Stel je hebt het boven mooi en klaar en gaat dan beneden bezig. Dan heb je elke dag stof boven en ook al plak je alles super af dat stof komt er wel.

 • CMos
 • Registratie: maart 2009
 • Laatst online: 16:25
Ik herken mijn huis en klus in jou verhaal en wat mij betreft het grootste probleem van het lage budget is dat je altijd "half" werk doet... Veel klussen moet je eigenlijk combineren omdat je anders veel dingen twee keer aanpakt en dat kost alleen maar extra geld en ook vooral tijd.

En klussen nemen eigenlijk altijd veel meer tijd in als je zou verwachten

 • BazzH
 • Registratie: november 2001
 • Laatst online: 18:37

BazzH

Kei-goed...

Streamz schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:08:
Met dat budget zou ik het volgende doen:

1. Enkel glas vervangen voor dubbel glas
2. CV installatie erin. Vergeet de rest
3. Nieuwe bedrading en groepenkast
4. Op en paar plaatsen voorzetwanden met isolatie
5. Alles wit latexen en schilderen

Als je dan nog geld over hebt: Standaard/prefab uitbouw er tegenaan.

En dan het belangrijkste: in de verkoop ermee, en zorgen dat je een leuke overwaarde hebt. Dan op zoek gaan naar een nieuw project. Om de simpele reden dat je met 35k+15k never nooit niet genoeg hebt om alles aan te pakken wat je zou willen. Reken op minimaal het drievoudige.
.
Deze pik ik er even uit, want ik denk dat dit wel een beetje waar is.
- Vergeet gasloos in deze woning met dit budget. Bewaar deze ambitie voor je volgende huis.
- CV erin, elektra upgraden: stukje veiligheid, gashaarden als hoofdverwarming moet je gewoon niet willen.
- Pak verder inderdaad de quick wins qua isolatie.
- Verder gewoon even vluchtig opfrissen.

Ik lees dat je al een paar kozijnen moet gaan vervangen, dus veel verder dan dit ga je met dit budget gewoon niet komen. Kozijnen zijn duur.

Think smart........ Act stupid........


 • Xanaroth
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 18:17
Olaf87 schreef op woensdag 1 september 2021 @ 15:35:
[...]


Tijdelijk overbruggen zou wel kunnen net als spullen opslaan.

Inderdaad eerst een aannemer er doorheen zodat hij ook z'n visie kan geven wat allemaal haalbaar is en waar te beginnen en uiteraard de kosten.
Even voor de zekerheid: beperkt zich dus niet daartoe, opslaan van wat spullen. Ander voorbeeld dan tegenover opslaan van spullen:
Dat het knullig is wanneer alles net gestucd en geschilderd is bijvoorbeeld, klusje waar je zo 3-5k voor betaald. Krijg je dan opnieuw boor/frees/hakwerk omdat je iets uitstelde of over het hoofd zag? Mag je nog eens 3k aftikken voor niks.
Of dat de muren net dicht zijn gemaakt van CV leidingwerk, en dat de helft opnieuw open wordt gemaakt voor elektra. Had je ook de 1e kunnen betalen voor slopen en de 2e voor herstel, ipv beiden voor slopen én herstellen.


Bij zo'n groot project, woning opknappen, kunnen dat zo wel 30 dingen zijn. Punt is dat je wilt voorkomen nu of straks te betalen, voor iets dat je ook gewoon niet had kunnen betalen door een andere volgorde aan te houden of beter af te stemmen van werk.

[Voor 10% gewijzigd door Xanaroth op 01-09-2021 16:32]


 • michie1
 • Registratie: augustus 2019
 • Laatst online: 21:57
Denman schreef op woensdag 1 september 2021 @ 15:59:
Verder is het natuurlijk fijn dat je snel leert, maar stucen is echt een vak apart. Als je kan leven met een matig tot slecht eindresultaat is dat prima, maar hou hier wel rekening mee (tenzij je een natuurtalent bent natuurlijk :P)
Als het je 5k bespaart kun je met veel dingen leven, natuurlijk

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
BazzH schreef op woensdag 1 september 2021 @ 16:19:
[...]

Deze pik ik er even uit, want ik denk dat dit wel een beetje waar is.
- Vergeet gasloos in deze woning met dit budget. Bewaar deze ambitie voor je volgende huis.
- CV erin, elektra upgraden: stukje veiligheid, gashaarden als hoofdverwarming moet je gewoon niet willen.
- Pak verder inderdaad de quick wins qua isolatie.
- Verder gewoon even vluchtig opfrissen.

Ik lees dat je al een paar kozijnen moet gaan vervangen, dus veel verder dan dit ga je met dit budget gewoon niet komen. Kozijnen zijn duur.
Denk dat dit inderdaad een logische volgorde is. Waar zou je voorzetwanden plaatsen? alleen woonkamer?

 • Kairee
 • Registratie: september 2021
 • Laatst online: 17-09 09:55
Wat een geweldige kans! Als je het niet erg vind om voorlopig te verbouwen, dan zou ik het zeker doen! Tenminste, als de rest van het huis je ook aanspreekt natuurlijk.

Wat betreft je budget zit je, zoals anderen al zeiden, er niet heel ruim in.

Ik heb twee jaar geleden een huis uit 1981 gekocht. De vorige bewoners hebben het in 1981 ingericht en daarna nooit meer wat aan gedaan. Ik heb toen dus veel moeten verbouwen en een aantal klussen zie ik ook terugkomen in jouw lijstje.
Graag doe ik een duit in het zakje wat het mij ongeveer gekost heeft:

Alle kozijnen + achterdeuren (openslaande deuren + zijlichten tellen als 4 kozijnen) vervangen voor kunststof met HR++: 21 kozijnen: ~€14,5k
Groepenkast incl montage: €1.2k
Stopcontacten + bedrading vervangen, de meeste verplaatsen: ~€5k
Stucwerk: €18/m2 ex BTW Uiteindelijk alleen de woonkamer + zolder gestukt: €2.4k
Badkamer+toilet slopen, afvoeren en plaatsen:€12k
Nieuwe keuken (zelf met m'n oom de oude gesloopt en afgevoerd): €10.5k
Wasmachine/droger aansluiting aanleggen: €272
Trap slopen en afvoeren, nieuwe trap plaatsen + trapkast maken: €2k
Loze leidingen laten plaatsen ten behoeve van internetkabel in alle ruimtes (zelf bedrading getrokken en afgewerkt): €400
Offerte voor het vervangen van de convectoren: €5k (uiteindelijk niet laten doen)
Houtwerk buiten vervangen voor Keralit: €2,5k

Wat ik zelf gedaan heb:
Kurkvloer eruit gehakt (kost ook makkelijk €2k), leen een betonschrapper van iemand, investeer twee weken voor het eruit hakken en naar de stort brengen
Alle muren geschuurd, behangen en/of geverfd
De slaapkamermuren zelf met rotband "gestukt". Daarna renovlies eroverheen en geverfd. Werkt prima voor je slaapkamers
Alle vloeren zelf geplaatst (laminaat)
Alle binnendeuren en kozijnen geverfd (waren donkerbruin, nu RAL9010). Woonkamer/toilet beneden nieuwe deuren gekocht bij de Hornbach: €70 per stuk
Trap naar zolder geschuurd, gegrond en afgelakt (was donkerbruin, nu wit)
Plafonds gewit
Zolder geïsoleerd, aan isolatiemateriaal kostte me het ongeveer €1k bij de Gamma, ik moet het nog afwerken
Trapkast ingericht met planken e.d.
Wastafel opgehangen in de gastenkamer, aangesloten op water en gekit

Achteraf heb ik nog de onderkant van de vloer en de spouwmuur laten isoleren: €1.500 + €2.850. Er is nu een subsidieregeling aan de gang voor wanneer je twee maatregelen laat doen je subsidie krijgt. Ik krijg nog ~€900 terug. Zoek naar ISDE als je meer wilt weten. Let op: duurt erg lang voordat je je subsidiegeld terugkrijgt. Reken hier dus niet mee.

Vergis je niet in de kosten van je materiaal voor wat je zelf gaat doen. Om een gestucte muur te behangen en verven heb je een hoop lagen nodig: voorstrijk, behang, voorstrijk x 2, verf x 2. Dat zijn allemaal andere potjes en loopt snel op in de kosten.

Nu je vraag: wat is essentieel?
- Je CV zal essentieel zijn, dat frezen wil je niet doen als je er al woont. Dat zou ik echt prio geven. Muurtjes zijn vrij dun, maar een aannemer kan je hier vast over adviseren wat mogelijk is.
- Stopcontacten verplaatsen is handig voordat je gaat stuken, daar komt al snel de meterkast en de bedrading vervangen bij. Plus eventuele loze leidingen die je wilt hebben. In mijn woonkamer heb ik bij de tv een set van vijf stopcontacten bij elkaar, dan zit je niet te klooien met verlengsnoeren. Verder verspreid over de woonkamer enkele sets van twee stuks op logische plekken. In je keuken wil je er minimaal drie aan beide kanten. Elke kamer heeft twee sets van twee stopcontacten. Op overlopen/gangen een extra stopcontact naast een lichtknop (handig voor de stofzuiger). Tip: neem een stoepkrijt en teken op de muren waar het je handig lijkt om stopcontacten te hebben en hoeveel, kun je er nog makkelijk over nadenken
- Betonnen vloer geen ervaring mee
- Doorbreken keuken naar woonkamer gaf je aan zelf te kunnen. Wel handig als je je vloer door wilt leggen
- Wanden stuken, is dit echt nodig? In mijn geval zat er granol op de wanden, maar als dat bij jou niet zo is, kijk eens of je niet met Renovlies een eind komt.

Wat kan er wachten?
- Als keuken en badkamer nog okee zijn, kunnen ze best wachten (denk aan 15k per stuk)
- Kozijnen kunnen ook prima als je er al woont.
- Isoleren kan altijd als je er al woont

Let wel dat de prijzen van voor Corona zijn. Ik heb toen opgevraagd wat een Velux dakraam kost + plaatsen, dat was toen zo'n €550, toen niet gedaan, nu wel behoefte aan en de nieuwste offerte (zelfde aannemer) zit al op €770.
Ik ben niet heel handig maar wel bereid om dingen te proberen
Voordat ik m'n huis kocht kon ik ook niet laminaten, behangen, trappen verven en utp-poortjes afmonteren. Ik weet nu ook alles van radiatoren, heb m'n zolder zelf geïsoleerd, een wastafel in de gastenkamer opgehangen, gekit en aangesloten op wateraanvoer en -afvoer, koofjes gemaakt en de slaapkamermuren "gestukt".

Het moeilijkste zal het vinden van een aannemer zijn die tijd heeft voor je. Ze barsten van het werk, materiaalprijs is gestegen en/of niet leverbaar. Heel veel succes!

Edit: Oh ja, ik hoop dat het je niet overkomt, maar bedenk ook dat het normale leven met risico's ook gewoon doorloopt. Tijdens de verbouwing (die ~6 maanden duurde) werd mijn kat ernstig ziek: €1.5 en mijn huisarts maakte een foutje wat mij m'n volledige eigen risico à €850 kostte om te herstellen. Zorg dus dat je niet alles tot op de euro op maakt.

[Voor 3% gewijzigd door Kairee op 01-09-2021 17:34]


 • MLLL
 • Registratie: augustus 2019
 • Laatst online: 01:57

MLLL

Palm Treo 650

Alleen het materiaal gaat al over de 40.000euro heen...

 • vso
 • Registratie: augustus 2001
 • Laatst online: 23:48

vso

raap voor zijn recht

Doet me denken aan [FeedBack] (deels-DIY) isoleren .. koophuis (leesvoer)
Olaf87 schreef op woensdag 1 september 2021 @ 11:43:
Mijn verbouwbudget is € 35.000,-- waarvan € 9.000 energiebesparende maatregelen.
Er is nog eigen geld voor zo'n € 10 - 15.000
je bent niet heel erg handig dus je zal dingen uit moeten besteden.. (helaas) .. dus reken 2x of 3x het budget wat je zoiezo bedacht hebt .. (als je al een idee hebt)

betreft uitbesteding
Spreek af betalen bij oplevering, leg alles tot in detail zwart op wit + neem een rechstbijstand verzekering.
zelfs kleinste "details" zoals voegbreedte moet je vastleggen, subsidie en andere meuk moet je van te voren weten/uitgezocht hebben.. en je kan beter een andere aannemer hebben dan achteraf juridisch gezeur.
ps .. hoe duidelijker je wens hoe beter je resultaat (ga ook niet meer morrelen aan je afspraak als men begint)

Dit is voor mij een kozijnen oplevering inmiddels 1,5 jaar strijd met de leverancier.. die nog niet afgewikkeld is. dus vandaar het advies ..

je kan veel dingen zelf doen bv elektra dozen aanleggen, kabels trekken dan hoef je "afmonteren" te laten doen..


betreft "geld":
ik vraag 1x per jaar geld terug van de belasting, alles wat ik bespaar + dat geld = "projectpot" ..


betreft je huis
ik zou van buiten naar binnen werken (buiten isolatie) en van zolder naar de voordeur (zo werk je puin je huis uit..

Radiator folie bij radiatoren .. of kieren kitten .. CV buizen isoleren zijn kleine kosten maar direct winst.

Meteen je (HRE ketel met "slimme thermostaat") cv + leidingen (t22/t33 radiatoren 2x overdimensioneren zal je geld besparen .. voordat is bv zoeken op tweaker "kleinman" en zijn blog lezen zeker waardevol
https://www.familie-kleinman.nl/energie/
ps de binnenwanden isoleren is wel handig

je doet je zelf een plezier eerst je elektra & UTP op voldoende punten aan te leggen (zorg dat je opties hebt met je inrichting/werkruimtes .. beter 1 teveel/ongebruikt dan achteraf "spijt' ..
omdat het meeste tegenwoord (domotica) wifi benut .. is bekabeld utp voor "werk" en vertier (tv kijken) wellicht niet geheel onverstandig.

Ook je meterkast laten upgraden (meteen) naar van stoppen naar automaten is wel handig maar zorg dat je bv rekening houd met je verdeling bv extra kWh meters (1 slot) per automaat, en wellicht wil je de tuin, warmte pomp, inductie plaat (keuken) en laadpaal voor de auto allemaal meenemen .. per "kamer" of gebruiksdoel ruimte afzekeren .. .is zeker niet onverstandig .. de kast kost uitbreiden 750-1500 euro .maar dat wil je niet 2x of 3x doen .. je groepen (van 1 naar 3 fasen) .. laten "upgraden" is iets wat je later kan doen maar dat kan je uitstellen (zie mijnaansluiting.nl ook voor verplaatsen van tv/telefoon aansluiting in huis) ..
Mijn vraag aan jullie is het volgende; wat is essentieel om de woning leefbaar te krijgen? ik heb mij gerealiseerd dat een droomhuis ervan maken jaren gaat duren maar heb geduld.
ik zou de volgende stappen zsm doen.
- dak isoleren (meeste warmte verlies van je pand)
- enkel glas --> dubbelglas
- HRe ketel
- kieren/gaten dichten waar nodig buizen cv isoleren.. (wel ventilatie behouden)
- wanden opdikken/afwerken (zodat je isolatie verhoogt)
- ventilatie in huis goed krijgen .. (type A,B,C of D o.a balans/wtw etc) en ventilatie buis schoonmaken (intern)
- eventuel douche wtw ? oid
- meterkast
- warmwater leiding van cv naar badkamer/keuken
- riool buis laten reinigen
- dakonderhoud (dak goot legen/pannen en lekkages)
- buitenboel verven indien nodig (noodzakelijk onderhoud)

Dit zijn de meest ingrijpende "taken" .. die je zsm van je lijstje af wilt hebben .. de rest in huis kan je dan in stappen doen zonder dat er "teveel" obstakels zijn ..


ik had bv nog nooit geplamuurd/geverft ofzo .. tja weetje .. zolang je veilig werkt en iemand vind die je kan helpen (meewerkt) .. kan je een hoop zelf doen .. dat scheelt bakken werk..

klinkt gek maar 2de hands meubels kopen die je toch weg dondert omdat je aan die kamer begint .. scheelt meer dan ikea instrompelen .. (hoewel ikea ook niet al te duur is) ..

De gedachte is simpel ... bv in de woonkamer hebben we een mix van "nieuw" maar niet te duur + 2de hands gekocht .. zeker grote kasten / bank enzv
Als we nu vloerverwarming + keuken gaan doen moet alles de kamer uit .. het is makkelijker meuk in de dozen te doen en de grote items bij grofvuil (of verkoop) te doen dan opslag ruimte te huren.. het geld wat we uitsparen met niet te duur aanschaffen + opslagruimte = sneller kunnen realiseren

gereedschap en tools kan je 2de hands ook aanschaffen .. een bedrade boormachine + verlengsnoer werkt net zo goed

Een goed bed heb ik bv niet op bespaard, of koelkast .. DUH .. maar die kan wel in de tuin onder een zeil oid indien nodig. en de kinder (slaapkamers) en onze kamer is "troep" vrij .. die waren in ons geval omdat we er wonen wel meteen aangepakt..

maar uitbesteden doe ik ook ramen en kozijnen laat ik doen en tegels zetten in de wc/badkamer wellicht ook. Maar kan het zelf altijd proberen .. leergeld betaal ik toch uiteindelijk stel ik mezelf de vraag wat is het ONS waard .. en dat is voor iedereen een persoonlijk iets

Gevonden gramatica fouten, mag je houden


 • topaj
 • Registratie: april 2008
 • Laatst online: 00:07
Hier ook bezig, vrijstaande jaren 60 woning (+- 120m^2). Doe vrijwel alles zelf.
Budget wat je hebt is beperkt, je gaat veel meer tegenkomen dan je in eerste instantie ziet. Tijd denk je te hebben, maar als je een heel dak eraf gaat halen, of je begane vloer wilt vervangen door schuimbeton dan kom je erachter dat als je er woont dit soort dingen een grotere impact hebben dan wanneer je nog elders anders warm en droog zit.

Mijn huis ook volledig gestript, dat er alleen buitenmuren stonden. Niks geen leiding werk meer.
Gedaan tot zover:
- Geen CV aanwezig, alleen gaskachels. Houten begane grond vloer uitgezaagd en vervangen door schuimbeton en vloerverwarming. Broodjesvloer boven kelder gemaakt.
Overweeg dit soort operaties vroeg te doen, het later doen als al je inboedel erop staat is niet fijn. Met voorkeur in de zomer, anders sta je je koud te klussen, geen aanrader.
Kosten: 7k (schuimbeton, plastic, vloerverwarming buis, verdeler, noppenplaten, schroeven, leidingwerk voor keuken, mantelbuizen, loze leidingen, etc.)
- CV ketel. Remeha tzerra ace CW5 inclusief koppelingen en installatie benodigdheden. 2k
- Verdiepingsvloer aanpassen, redelijk veel stalen binten. Minstens 4k aan kosten
- Nieuwe meterkast: 800 euro, reken zeker nogmaals dit voor nieuwe bedradingen. Reken ongeveer 1,20 euro per meter aan buis wat je gaat leggen gemiddeld, soms heb je drie kleuren, soms vier. Gebruik geen goedkope buis, daar werkt een buigveer niet in.
- Alle waterleiding vernieuwd, zeker wel 500 euro aan pex en hulpstukken
- Afvoeren vernieuwd, 500 euro minimaal
- Na het maken van plan voor dakisolatie viel op dat dakpannen af waren. Nieuwe dakpannen, nieuwe goten en boeidelen van kunststof, van buiten langs geisoleerd (RC van > 7.0). Compleet nieuw buiten langs geisoleerd dak voor 22k. Geen isolatie binnen, dit scheelt veel ruimte en is beter kwa koudebruggen.
- Spouwmuur (laten) isoleren. 1850 euro
- Keuken vervangen, 11.5k
- Badkamer en toilet boven opnieuw gebouwd, 5k
- Toilet bgg vervangen, 1k
- Alle kozijnen vervangen (kunststof, triple glas). 13.5k voor kozijnen, reken een 1k aan materialen zoals spouwlatten, stelkozijnen, etc. Je kan dit prima zelf doen is mijn mening, maar doe je huiswerk. Goed begrijpen hoe het zit met compribandjes, afdichtingen, etc.
Slaapkamers, woonkamer en eetkamer moeten nog bedraad en afgetimmerd worden.Ik ben er nog niet.

Overzicht van grote kosten (werkelijke kosten zitten wat tussen min en max in, ik houd het goed in de gaten, maar tel bonnetjes wat "ruig" op):Risico's waar je goed naar moet kijken (vanuit wat ik tegen ben gekomen):
- Hoe zijn de rollagen / lateien boven de ramen. Hier had ik zelf pech mee, en heeft veel tijd gekost. Metselwerk herstellen dan wel lateien aanbrengen is zeer tijdrovend. Goede metselaars en voegers zijn schaars en dus duur.
- Asbest, je mag lang niet alles zelf saneren. Met een beetje pech kom je het overal tegen, van dakbeschot tot koord en stucwerk. Ik had zelf een vrijstaande garage met golfplaten. Voor de rest ben ik er genadig afgekomen, maar dit kan een kostenpost zijn.
- Fundering. Goed kijken naar scheuren of tekenen van verzakkingen
- Materiaal is schaars, en duur. Goede balans vinden tussen op tijd bestellen en het voor handen hebben dan wel niet omkomen in de rotzooi is niet altijd even makkelijk. Zeker als je de planning af en toe moet omgooien.

Top tips:
- Isoleren, isoleren en isoleren. Maar ook ventileren. Begin hier vroeg aan, en met voorkeur in de zomer. Lees je in in de subsidies.
- Begin ruim om tijd aan verwarming, heb het operationeel voordat je het nodig gaat hebben. Voordat je het weet is het koud.
- Begin onmiddellijk te zoeken naar vakmannen die je pas over een jaar nodig gaat hebben, de bouw is enorm druk. Zorg voor afspraken die zwart op wit staan, zeker wat betreft planning. Je wilt niet telkens opgeschoven worden in hun planning.

Ik begroot onze hele operatie op ongeveer 85k, en het lijkt erop dat we wat betreft kosten een redelijk goede inschatting hebben gemaakt, zeker nu we al behoorlijk ver zijn.
Slechts pak m beet 8k (10%) is arbeid wat ik uitbesteed heb, bijvoorbeeld een timmerman die hielp met het dak en een metselaar die de gevel heeft hersteld. Vandaar dat ik 40k erg karig vindt.

Conclusie
Ook ik ben starter en ken de pijn van de woningmarkt. Zeker de kans pakken als je het ziet zitten, het kan een prachtig project worden. Maar het is ook loodzwaar om een lange tijd in een verbouwing te zitten. Vergeet niet dat het je vrije tijd op brandt, en dat er veel dingen zijn om je mee bezig te moeten houden. Pas goed op jezelf

Groeten


 • D-e-n
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 00:14
Olaf87 schreef op woensdag 1 september 2021 @ 15:26:
[...]

Muur doorbreken woonkamer en keuken
Is dat geen draagmuur? Heb je dat laten checken? Je had het over houten vloeren maar aangezien houten balken een beperkte overspanning hebben is het bij een standaard huis wel heel waarschijnlijk dat het een dragende muur is.

Dan moet er een stalen ligger of zelfs portaal in. Dat kun je als gewone klusser absoluut niet zelf en dan heb je naast een aannemer ook een constructeur nodig. En je moet een vergunning aanvragen bij de gemeente met een tekening en berekening.

 • Enforcer
 • Registratie: februari 2001
 • Niet online
Ik kan TS alleen maar adviseren om goed na te denken of je een loodzware verbouwing wel op je hals wil halen, en als je er eenmaal aan begint dan moet je het ook afmaken ongeacht hoe je leven er op dat moment uit ziet, echter loopt het (leven) altijd anders dan hoe je het voor ogen hebt. Anders komt John Williams echt voorbij met Help Mijn Man Is Klusser.

Ik heb hetzelfde meegemaakt. Volledig vrijstaande jaren 20 dijkwoning (+80m2 woonoppervlak op +600m2 grond) van ouders overgenomen waar van alles aan moet gebeuren (liefst plat gooien en opnieuw opbouwen was de intentie eigenlijk) liggend in het boerenlandschap met alleen maar weiland om je heen, op 15m fietsen van de bewoonde wereld waar een school/supermarkt is. Als alleenstaande heb ik er jarenlang gewoond en er vrijwel geen onderhoud aan gedaan, nul isolatie, houten vloeren, etc .. vond het wel prima zo, heb een dak boven me hoofd en of ik nu op een kookeiland met inductie een ei bak of op een oud gasfornuis dat boeit mij niet.
...en toen....
kwam er een vrouw (met aanhang) in mijn leven, toen werd alles anders...

Een jaar mee samengewoond in het huis, maar toch te krap en alle ongemakkelijkheden van een jaren 20 norm heeft mij/ons doen besluiten om te gaan verhuizen naar een moderne rijtjeswoning (dubbele woonoppervlak maar een postzegel tuin) in een woonwijk op loopafstand van school, weg vrije landschap om je heen maar wel een super geïsoleerd huis van beton. Vrouw blij, aanhang blij, ik (semi) blij maar het blijft een genot om je niet zo druk te hoeven maken over de toestand van de woning gezien de nieuwstaat en er geen verbouwingen gedaan hoeven te worden en je niet in de rommel zit.

Als je een echte aanpakker en klusser bent en het budget er voor over hebt (het wordt altijd meer dan gedacht) dan zou ik er voor gaan is mijn advies.

 • vso
 • Registratie: augustus 2001
 • Laatst online: 23:48

vso

raap voor zijn recht

topaj schreef op woensdag 1 september 2021 @ 18:10:
Hier ook bezig, vrijstaande jaren 60 woning (+- 120m^2). Doe vrijwel alles zelf.
Budget wat je hebt is beperkt, je gaat veel meer tegenkomen dan je in eerste instantie ziet. Tijd denk je te hebben, maar als je een heel dak eraf gaat halen, of je begane vloer wilt vervangen door schuimbeton dan kom je erachter dat als je er woont dit soort dingen een grotere impact hebben dan wanneer je nog elders anders warm en droog zit.

Mijn huis ook volledig gestript, dat er alleen buitenmuren stonden. Niks geen leiding werk meer.
Gedaan tot zover:
- Geen CV aanwezig, alleen gaskachels. Houten begane grond vloer uitgezaagd en vervangen door schuimbeton en vloerverwarming. Broodjesvloer boven kelder gemaakt.
Overweeg dit soort operaties vroeg te doen, het later doen als al je inboedel erop staat is niet fijn. Met voorkeur in de zomer, anders sta je je koud te klussen, geen aanrader.
Kosten: 7k (schuimbeton, plastic, vloerverwarming buis, verdeler, noppenplaten, schroeven, leidingwerk voor keuken, mantelbuizen, loze leidingen, etc.)
- CV ketel. Remeha tzerra ace CW5 inclusief koppelingen en installatie benodigdheden. 2k
- Verdiepingsvloer aanpassen, redelijk veel stalen binten. Minstens 4k aan kosten
- Nieuwe meterkast: 800 euro, reken zeker nogmaals dit voor nieuwe bedradingen. Reken ongeveer 1,20 euro per meter aan buis wat je gaat leggen gemiddeld, soms heb je drie kleuren, soms vier. Gebruik geen goedkope buis, daar werkt een buigveer niet in.
- Alle waterleiding vernieuwd, zeker wel 500 euro aan pex en hulpstukken
- Afvoeren vernieuwd, 500 euro minimaal
- Na het maken van plan voor dakisolatie viel op dat dakpannen af waren. Nieuwe dakpannen, nieuwe goten en boeidelen van kunststof, van buiten langs geisoleerd (RC van > 7.0). Compleet nieuw buiten langs geisoleerd dak voor 22k. Geen isolatie binnen, dit scheelt veel ruimte en is beter kwa koudebruggen.
- Spouwmuur (laten) isoleren. 1850 euro
- Keuken vervangen, 11.5k
- Badkamer en toilet boven opnieuw gebouwd, 5k
- Toilet bgg vervangen, 1k
- Alle kozijnen vervangen (kunststof, triple glas). 13.5k voor kozijnen, reken een 1k aan materialen zoals spouwlatten, stelkozijnen, etc. Je kan dit prima zelf doen is mijn mening, maar doe je huiswerk. Goed begrijpen hoe het zit met compribandjes, afdichtingen, etc.
Slaapkamers, woonkamer en eetkamer moeten nog bedraad en afgetimmerd worden.Ik ben er nog niet.

Overzicht van grote kosten (werkelijke kosten zitten wat tussen min en max in, ik houd het goed in de gaten, maar tel bonnetjes wat "ruig" op):
[Afbeelding]


Risico's waar je goed naar moet kijken (vanuit wat ik tegen ben gekomen):
- Hoe zijn de rollagen / lateien boven de ramen. Hier had ik zelf pech mee, en heeft veel tijd gekost. Metselwerk herstellen dan wel lateien aanbrengen is zeer tijdrovend. Goede metselaars en voegers zijn schaars en dus duur.
- Asbest, je mag lang niet alles zelf saneren. Met een beetje pech kom je het overal tegen, van dakbeschot tot koord en stucwerk. Ik had zelf een vrijstaande garage met golfplaten. Voor de rest ben ik er genadig afgekomen, maar dit kan een kostenpost zijn.
- Fundering. Goed kijken naar scheuren of tekenen van verzakkingen
- Materiaal is schaars, en duur. Goede balans vinden tussen op tijd bestellen en het voor handen hebben dan wel niet omkomen in de rotzooi is niet altijd even makkelijk. Zeker als je de planning af en toe moet omgooien.

Top tips:
- Isoleren, isoleren en isoleren. Maar ook ventileren. Begin hier vroeg aan, en met voorkeur in de zomer. Lees je in in de subsidies.
- Begin ruim om tijd aan verwarming, heb het operationeel voordat je het nodig gaat hebben. Voordat je het weet is het koud.
- Begin onmiddellijk te zoeken naar vakmannen die je pas over een jaar nodig gaat hebben, de bouw is enorm druk. Zorg voor afspraken die zwart op wit staan, zeker wat betreft planning. Je wilt niet telkens opgeschoven worden in hun planning.

Ik begroot onze hele operatie op ongeveer 85k, en het lijkt erop dat we wat betreft kosten een redelijk goede inschatting hebben gemaakt, zeker nu we al behoorlijk ver zijn.
Slechts pak m beet 8k (10%) is arbeid wat ik uitbesteed heb, bijvoorbeeld een timmerman die hielp met het dak en een metselaar die de gevel heeft hersteld. Vandaar dat ik 40k erg karig vindt.

Conclusie
Ook ik ben starter en ken de pijn van de woningmarkt. Zeker de kans pakken als je het ziet zitten, het kan een prachtig project worden. Maar het is ook loodzwaar om een lange tijd in een verbouwing te zitten. Vergeet niet dat het je vrije tijd op brandt, en dat er veel dingen zijn om je mee bezig te moeten houden. Pas goed op jezelf
40K is best karrig .. maar het is ook hoe je het bekijkt/doet en wat je tegen komt.
Vandaar in mijn post hierboven .. advies van buiten naar binnen werken en van boven naar beneden ..

Mijn huis (1976) stond al enige tijd leeg maar is op zich in goede staat geweest en voor mij voor een goeie prijs kunnen kopen ( 66% van huidige waarde).. en ik heb hooguit 35k erin gestoken momenteel.
de waarde (recent getaxeerd) gaat nog omhoog als ik de keuken/badkamer "upgrade" ..

maar het werk wat ik erin gestoken heb betaald zich vooral uit in flink verminderde kosten voor verwarmen ..
van 250 zakken naar 60 euro per maand is best een meevaller.

ik reken me niet rijk, gezien ik er nog tijden wil blijven wonen alhoewel wij er wel van uit gaan dat over 10-15 jaar dit pand te groot word voor zijn 2-en (kids hopelijk uit huis) ..

Een klus maatje helpt wel, alles 100% in je eentje doen kan erg uitdagend zijn of soms erg rustgevend.


Het loont heel erg om te "shoppen" zeker te zoeken naar alternatieven .. achteraf gezien had ik bv veel eerder mijn dak moeten isoleren dat had best veel geld gescheeld. en kozijnen inderdaad zelf plaatsen maar ja .. so be it :)

Gevonden gramatica fouten, mag je houden


 • ollie1965
 • Registratie: december 2003
 • Laatst online: 16-09 16:44

ollie1965

Op zoek naar energiebesparing

Pixal heeft het al gezegd, maar ik zeg het nog maar een keer.
Isoleren, isoleren, isoleren..... had ik al isoleren gezegd? :+

Met de ervaring van 2 volledig gerenoveerde huizen (1 van 1954 en 1 van 1972) waarbij de laatste van bijna label D naar A++ is gebracht geef ik je mijn ervaring mee (nu huur en opzoek naar een kavel voor een + Passief Premium).

Naar mijn inzicht en eigen volgorde door ervaring.
- Dakisolatie
- muurisolatie (inblazen van parels bijvoorbeeld)
- Voorzetwand (isoleren en leidingwerk, Balansventilatie electra, netwerk, domotica, CV enz), hoeft niet meteen alle kamers als je de tijd hebt maar BG als eerste dan.
- Kozijnen/glas vervangen door HR +++ (alles wat minder is dan die 3de plus is verlies Zie topic ) misschien ook eerst alleen BG?
- Vloer BG vervangen in een geïsoleerde vloer met gelijk leidingwerk erin en vloerverwarming
- Convectoren i.p.v. radiatoren die uitgerekend zijn op max 40 watertemp om binnen alles te kunnen verwarmen (voor later met warmtepomp)
- Nieuwe badkamer? > Douche WTW

De lijst kan nog veel langer zijn maar ja ik geloof niet dat je boompje al voldoende aangegroeid is om te plukken..... en voeg in/tussen wat er noodzakelijk is om te vervangen.

Ter inspiratie zie mijn fotoalbum

Hoe meer ik weet, hoe meer ik weet dat ik te weinig weet


 • rochelledw
 • Registratie: december 2017
 • Laatst online: 21:28
Wij hebben vorig jaar onze opgeknapte woning verkocht. Deze kwam uit 1972 (120m2) en hebben we opgeknapt om woonbaar te krijgen. Dit koste ons 40k.

Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen


Wat we allemaal zelf hebben aangepakt:
- Allerbelangrijkste was het isoleren van de zolder, dit hebben we zelf gedaan en vervolgens alle wanden er ook meteen uit gesloopt en opnieuw gebouwd. Kozijnen voor de deuren wel hergebruikt.
- Al het sloopwerk en ook al het opruimen ervan. Wat ik zeker aanraad is om een vuilcontainer te huren... hebben wij niet gedaan en al onze familieleden zijn langs de vuilstort geweest omdat "gratis". Alleen dat is wel een gesleep niet normaal.
- Badkamer/WC zelf helemaal opnieuw opgebouwd, leidingen verlegd, wandjes gebouwd en getegeld en sanitair geplaats. Met gigantische kortingen sanitair gekocht door leegverkoopzaak die failliet was gegaan.
- Nieuwe radiatoren geplaats, 2de kansjes opgehaald bij een lokale zaak voor 50% van de nieuwprijs.
- Al het schilderwerk (binnen, buiten, wanden etc) , dit is zeker een grote post om op te besparen als je het zelf doet. Duurt 2x zo lang maar is goed te doen.
- Bijkeuken was er echt slecht aan toe, hier hebben we extra geisoleerd van binnenuit + dakisolatie en de vloer opnieuw geëgaliseerd.
- Heel veel bussen met kit weggesmeerd in kieren/naden... en alle andere kleine details om het echt netjes te maken.
- Vloeren leggen, appeltje eitje als je laminaat pakt.
- ASBEST! wat een feest was dat. Mooie asbesten afvoerpijp van de kachel kwamen we tegen, deze hebben we wel zelf verwijderd. Dit is volgens mij evengoed tegen de regels dus raad ik niet aan.
- Tuin, dat was ook echt een gigantische klus maar goed daar hebben we ook 1,5 jaar overgedaan. Al het opruimen en daarna het zand kruien hebben we gedaan nog voor de laminaat vloer erin ging en daarna hebben we 1,5 jaar later de overkapping geplaatst.

Wat hebben we laten doen:
- Stucwerk hebben we uitbesteed, dit is echt vakwerk en dit kan je niet eventjes oefenen was onze mening.
- HR ++ glas laten plaatsen door een glaszetter, en helaas ook 2 nieuwe draaiende kozijntjes. Deze waren echt helemaal aan gort.
- Keuken laten plaatsen
- Nieuwe meterkast laten plaatsen en verzegelen
- Dakramen op zolder laten vervangen.

Zoals je misschien wel ziet is de enige verduurzaming die we hebben gedaan de dakisolatie, en alles wat open is geweest en ruimte zat hebben we rockwol in gepropt. + HR++ glas. Dit was nog 3 a 4 jaar geleden dus door inflatie zal het ook qua kosten wel gestegen zijn. Ik twijfel heel erg of je voor je budget alles voor elkaar weet te boksen, maar misschien geeft dit inzicht.

Wij zijn trouwens met 4 man 6 maanden bezig geweest met wat we allemaal hebben gedaan. Wel allemaal in de weekenden en avonden en ik en mijn partner hebben onze vrije dagen er aan opgemaakt, maargoed evengoed 6 maanden bijna alle avonden en weekenden hard doorgewerkt.

 • vso
 • Registratie: augustus 2001
 • Laatst online: 23:48

vso

raap voor zijn recht

ollie1965 schreef op woensdag 1 september 2021 @ 20:38:
Pixal heeft het al gezegd, maar ik zeg het nog maar een keer.
Isoleren, isoleren, isoleren..... had ik al isoleren gezegd? :+
je vergeet ventileren :P

maar even zonder gekkigheid je verhaal komt mij over als $$$$ als de TS bv zijn ramen laat vervangen door HR+++ zit in 1x door zijn budget oid . (al dan niet via ondersteunt met een duurzaamheidssubsidie)
een + minder maakt het wel kostentechnisch haalbaarder lijkt mij.

Wat @rochelledw post is een woning die 100K+ waarde is aan toegevoegd, wellicht voor hem met genoeg "winst" enzv .. maar 50% is minimaal in het huis gegaan.. (wel mooie "flip" dat betreft)

kortom denk wel dat kosten versus baten .. (wie weet wat je toekomst doet) goed zijn in het oog te houden
als de huizenmarkt daalt/in elkaar stort of je moet verkopen dan wil je ook nog waar voor je geld krijgen toch ? en dan voegt de extra in isolatie + wellicht niet veel toe .. dat ligt ook een beetje in de markt lees de huizen eromheen. en dan goud betaald hebben voor de spreekwoordelijk keuken/wc-pot .. voegt dan niet veel waarde toe .. (eerder verlies)

Tuurlijk kan je veel zelf doen enzvoorts, zoals de TS aangeeft heeft hij niet veel kluservaring en wil hij deze wel opdoen ? je praat toch makkelijk over 2 jaar in de puin zitten.. en er komt een punt dat je gewoon wilt leven.

Als je in het begin de buitenschil/elektra/dak(van binnenuit ?) meepakt heb je een tijdje rust waarbij de de rest kamer voor kamer kan aanpakken.

[Voor 3% gewijzigd door vso op 02-09-2021 00:37]

Gevonden gramatica fouten, mag je houden


 • Streamz
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 15:37
Nog even aanvullend op mn eerdere post. Ik ben 5 jaar elk weekend minimaal 1, maar vak 2 dagen bezig geweest voor het project af was. Op het laatst was ik er redelijk klaar mee. Belangrijkste reden was niet zozeer dat het zoveel tijd kost, maar omdat als je aan zo'n klusbegint, je veel meer tegenkomt wat je eigenlijkook wil aanpakken. Wordt dan een never ending story. Was door de weeks 's avonds steeds vaker op Funda aan het kijken naar nieuwbouw..

Toen het klaar was mn winst gepakt en een nieuwbouwhut gekocht.
En ja, ook daar heb ik veel zelf gedaan qua inrichting, (maken kasten etc), maar als het af is, is het ook echt af.


Ik had ook alle kosten in een xls, maar die kan ik niet meer vinden helaas.

 • rochelledw
 • Registratie: december 2017
 • Laatst online: 21:28
Eerlijk is eerlijk kan ik me helemaal vinden in het verhaal van Streamz.

We zijn het huis ingetrokken met het idee om daar lang te blijven wonen maar hebben het al na 4 jaar verkocht om een kavel te kopen en er zelf een huis op te bouwen. Lekker Casco zodat we zelf ook weer lekker verder kunnen klussen ! Alleen nu geen onverwachte technische mankementen en als het dan straks af is, is het ook af. Niet meer andere duurzame verbeteringen die altijd toch wel gedaan hadden moeten worden etc.

Ik heb helaas van onze kluswoning geen excel bijgehouden van kosten, maar nu extreem uitgebreid gebudgetteerd en bijgehouden hoe we ervoor staan. Dat is ook zeker wel een fijne tip.

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
Kairee schreef op woensdag 1 september 2021 @ 17:23:
Wat een geweldige kans! Als je het niet erg vind om voorlopig te verbouwen, dan zou ik het zeker doen! Tenminste, als de rest van het huis je ook aanspreekt natuurlijk.

Wat betreft je budget zit je, zoals anderen al zeiden, er niet heel ruim in.

Ik heb twee jaar geleden een huis uit 1981 gekocht. De vorige bewoners hebben het in 1981 ingericht en daarna nooit meer wat aan gedaan. Ik heb toen dus veel moeten verbouwen en een aantal klussen zie ik ook terugkomen in jouw lijstje.
Graag doe ik een duit in het zakje wat het mij ongeveer gekost heeft:

Alle kozijnen + achterdeuren (openslaande deuren + zijlichten tellen als 4 kozijnen) vervangen voor kunststof met HR++: 21 kozijnen: ~€14,5k
Groepenkast incl montage: €1.2k
Stopcontacten + bedrading vervangen, de meeste verplaatsen: ~€5k
Stucwerk: €18/m2 ex BTW Uiteindelijk alleen de woonkamer + zolder gestukt: €2.4k
Badkamer+toilet slopen, afvoeren en plaatsen:€12k
Nieuwe keuken (zelf met m'n oom de oude gesloopt en afgevoerd): €10.5k
Wasmachine/droger aansluiting aanleggen: €272
Trap slopen en afvoeren, nieuwe trap plaatsen + trapkast maken: €2k
Loze leidingen laten plaatsen ten behoeve van internetkabel in alle ruimtes (zelf bedrading getrokken en afgewerkt): €400
Offerte voor het vervangen van de convectoren: €5k (uiteindelijk niet laten doen)
Houtwerk buiten vervangen voor Keralit: €2,5k

Wat ik zelf gedaan heb:
Kurkvloer eruit gehakt (kost ook makkelijk €2k), leen een betonschrapper van iemand, investeer twee weken voor het eruit hakken en naar de stort brengen
Alle muren geschuurd, behangen en/of geverfd
De slaapkamermuren zelf met rotband "gestukt". Daarna renovlies eroverheen en geverfd. Werkt prima voor je slaapkamers
Alle vloeren zelf geplaatst (laminaat)
Alle binnendeuren en kozijnen geverfd (waren donkerbruin, nu RAL9010). Woonkamer/toilet beneden nieuwe deuren gekocht bij de Hornbach: €70 per stuk
Trap naar zolder geschuurd, gegrond en afgelakt (was donkerbruin, nu wit)
Plafonds gewit
Zolder geïsoleerd, aan isolatiemateriaal kostte me het ongeveer €1k bij de Gamma, ik moet het nog afwerken
Trapkast ingericht met planken e.d.
Wastafel opgehangen in de gastenkamer, aangesloten op water en gekit

Achteraf heb ik nog de onderkant van de vloer en de spouwmuur laten isoleren: €1.500 + €2.850. Er is nu een subsidieregeling aan de gang voor wanneer je twee maatregelen laat doen je subsidie krijgt. Ik krijg nog ~€900 terug. Zoek naar ISDE als je meer wilt weten. Let op: duurt erg lang voordat je je subsidiegeld terugkrijgt. Reken hier dus niet mee.

Vergis je niet in de kosten van je materiaal voor wat je zelf gaat doen. Om een gestucte muur te behangen en verven heb je een hoop lagen nodig: voorstrijk, behang, voorstrijk x 2, verf x 2. Dat zijn allemaal andere potjes en loopt snel op in de kosten.

Nu je vraag: wat is essentieel?
- Je CV zal essentieel zijn, dat frezen wil je niet doen als je er al woont. Dat zou ik echt prio geven. Muurtjes zijn vrij dun, maar een aannemer kan je hier vast over adviseren wat mogelijk is.
- Stopcontacten verplaatsen is handig voordat je gaat stuken, daar komt al snel de meterkast en de bedrading vervangen bij. Plus eventuele loze leidingen die je wilt hebben. In mijn woonkamer heb ik bij de tv een set van vijf stopcontacten bij elkaar, dan zit je niet te klooien met verlengsnoeren. Verder verspreid over de woonkamer enkele sets van twee stuks op logische plekken. In je keuken wil je er minimaal drie aan beide kanten. Elke kamer heeft twee sets van twee stopcontacten. Op overlopen/gangen een extra stopcontact naast een lichtknop (handig voor de stofzuiger). Tip: neem een stoepkrijt en teken op de muren waar het je handig lijkt om stopcontacten te hebben en hoeveel, kun je er nog makkelijk over nadenken
- Betonnen vloer geen ervaring mee
- Doorbreken keuken naar woonkamer gaf je aan zelf te kunnen. Wel handig als je je vloer door wilt leggen
- Wanden stuken, is dit echt nodig? In mijn geval zat er granol op de wanden, maar als dat bij jou niet zo is, kijk eens of je niet met Renovlies een eind komt.

Wat kan er wachten?
- Als keuken en badkamer nog okee zijn, kunnen ze best wachten (denk aan 15k per stuk)
- Kozijnen kunnen ook prima als je er al woont.
- Isoleren kan altijd als je er al woont

Let wel dat de prijzen van voor Corona zijn. Ik heb toen opgevraagd wat een Velux dakraam kost + plaatsen, dat was toen zo'n €550, toen niet gedaan, nu wel behoefte aan en de nieuwste offerte (zelfde aannemer) zit al op €770.


[...]

Voordat ik m'n huis kocht kon ik ook niet laminaten, behangen, trappen verven en utp-poortjes afmonteren. Ik weet nu ook alles van radiatoren, heb m'n zolder zelf geïsoleerd, een wastafel in de gastenkamer opgehangen, gekit en aangesloten op wateraanvoer en -afvoer, koofjes gemaakt en de slaapkamermuren "gestukt".

Het moeilijkste zal het vinden van een aannemer zijn die tijd heeft voor je. Ze barsten van het werk, materiaalprijs is gestegen en/of niet leverbaar. Heel veel succes!

Edit: Oh ja, ik hoop dat het je niet overkomt, maar bedenk ook dat het normale leven met risico's ook gewoon doorloopt. Tijdens de verbouwing (die ~6 maanden duurde) werd mijn kat ernstig ziek: €1.5 en mijn huisarts maakte een foutje wat mij m'n volledige eigen risico à €850 kostte om te herstellen. Zorg dus dat je niet alles tot op de euro op maakt.
Klinkt als een plan. Bedankt voor de genomen moeite! het is voor mij overzichtelijk wat moet gebeuren, wat op termijn kan en wat ik zelf moet gaan doen. Tuurlijk is alles afhankelijk van de offerte voor werkzaamheden maar het geluk is dat ik een aannemer ken wat kan schelen in wanneer ze aan de slag kunnen (prijs verwacht ik niet). Lees veel terug over het plaatsen van een voorzetwand en al even gekeken op YouTube en dit lijkt mij een klus die ik zelf ook zou kunnen alleen vraag ik mij af of je niet beter de spouw kan isoleren, qua kostenstructuur zal dit mijn inziens niet veel uitmaken. Naisoleren van de zolder lukt mij ook wel met bv pir platen, de zolder/vliering zal toch gebruikt worden voor opslag dus afwerking is niet belangrijk. Wellicht wel een idee om ook daar een vloer te leggen om een soort van extra isolatie te hebben? Enige wat ik mij wel afvraag is de verdiepingsvloer (die zal waarschijnlijk ongeisoleerd zijn) is het verstandig om die ook gelijk te isoleren omdat de centraaldoos ook wordt aangelegd/vernieuwd en om op een later stadium het plafond weer open te breken lijkt mij niet handig.

Reserve heb ik achter de hand voor andere zaken en die is groot genoeg. Heb mij altijd voorgenomen om ook te kunnen leven en niet al het geld in de woning te stoppen hoewel het eerste jaar daar wel 90% van de inkomsten naar toe gaan vermoed ik.

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
topaj schreef op woensdag 1 september 2021 @ 18:10:
Hier ook bezig, vrijstaande jaren 60 woning (+- 120m^2). Doe vrijwel alles zelf.
Budget wat je hebt is beperkt, je gaat veel meer tegenkomen dan je in eerste instantie ziet. Tijd denk je te hebben, maar als je een heel dak eraf gaat halen, of je begane vloer wilt vervangen door schuimbeton dan kom je erachter dat als je er woont dit soort dingen een grotere impact hebben dan wanneer je nog elders anders warm en droog zit.

Mijn huis ook volledig gestript, dat er alleen buitenmuren stonden. Niks geen leiding werk meer.
Gedaan tot zover:
- Geen CV aanwezig, alleen gaskachels. Houten begane grond vloer uitgezaagd en vervangen door schuimbeton en vloerverwarming. Broodjesvloer boven kelder gemaakt.
Overweeg dit soort operaties vroeg te doen, het later doen als al je inboedel erop staat is niet fijn. Met voorkeur in de zomer, anders sta je je koud te klussen, geen aanrader.
Kosten: 7k (schuimbeton, plastic, vloerverwarming buis, verdeler, noppenplaten, schroeven, leidingwerk voor keuken, mantelbuizen, loze leidingen, etc.)
- CV ketel. Remeha tzerra ace CW5 inclusief koppelingen en installatie benodigdheden. 2k
- Verdiepingsvloer aanpassen, redelijk veel stalen binten. Minstens 4k aan kosten
- Nieuwe meterkast: 800 euro, reken zeker nogmaals dit voor nieuwe bedradingen. Reken ongeveer 1,20 euro per meter aan buis wat je gaat leggen gemiddeld, soms heb je drie kleuren, soms vier. Gebruik geen goedkope buis, daar werkt een buigveer niet in.
- Alle waterleiding vernieuwd, zeker wel 500 euro aan pex en hulpstukken
- Afvoeren vernieuwd, 500 euro minimaal
- Na het maken van plan voor dakisolatie viel op dat dakpannen af waren. Nieuwe dakpannen, nieuwe goten en boeidelen van kunststof, van buiten langs geisoleerd (RC van > 7.0). Compleet nieuw buiten langs geisoleerd dak voor 22k. Geen isolatie binnen, dit scheelt veel ruimte en is beter kwa koudebruggen.
- Spouwmuur (laten) isoleren. 1850 euro
- Keuken vervangen, 11.5k
- Badkamer en toilet boven opnieuw gebouwd, 5k
- Toilet bgg vervangen, 1k
- Alle kozijnen vervangen (kunststof, triple glas). 13.5k voor kozijnen, reken een 1k aan materialen zoals spouwlatten, stelkozijnen, etc. Je kan dit prima zelf doen is mijn mening, maar doe je huiswerk. Goed begrijpen hoe het zit met compribandjes, afdichtingen, etc.
Slaapkamers, woonkamer en eetkamer moeten nog bedraad en afgetimmerd worden.Ik ben er nog niet.

Overzicht van grote kosten (werkelijke kosten zitten wat tussen min en max in, ik houd het goed in de gaten, maar tel bonnetjes wat "ruig" op):
[Afbeelding]


Risico's waar je goed naar moet kijken (vanuit wat ik tegen ben gekomen):
- Hoe zijn de rollagen / lateien boven de ramen. Hier had ik zelf pech mee, en heeft veel tijd gekost. Metselwerk herstellen dan wel lateien aanbrengen is zeer tijdrovend. Goede metselaars en voegers zijn schaars en dus duur.
- Asbest, je mag lang niet alles zelf saneren. Met een beetje pech kom je het overal tegen, van dakbeschot tot koord en stucwerk. Ik had zelf een vrijstaande garage met golfplaten. Voor de rest ben ik er genadig afgekomen, maar dit kan een kostenpost zijn.
- Fundering. Goed kijken naar scheuren of tekenen van verzakkingen
- Materiaal is schaars, en duur. Goede balans vinden tussen op tijd bestellen en het voor handen hebben dan wel niet omkomen in de rotzooi is niet altijd even makkelijk. Zeker als je de planning af en toe moet omgooien.

Top tips:
- Isoleren, isoleren en isoleren. Maar ook ventileren. Begin hier vroeg aan, en met voorkeur in de zomer. Lees je in in de subsidies.
- Begin ruim om tijd aan verwarming, heb het operationeel voordat je het nodig gaat hebben. Voordat je het weet is het koud.
- Begin onmiddellijk te zoeken naar vakmannen die je pas over een jaar nodig gaat hebben, de bouw is enorm druk. Zorg voor afspraken die zwart op wit staan, zeker wat betreft planning. Je wilt niet telkens opgeschoven worden in hun planning.

Ik begroot onze hele operatie op ongeveer 85k, en het lijkt erop dat we wat betreft kosten een redelijk goede inschatting hebben gemaakt, zeker nu we al behoorlijk ver zijn.
Slechts pak m beet 8k (10%) is arbeid wat ik uitbesteed heb, bijvoorbeeld een timmerman die hielp met het dak en een metselaar die de gevel heeft hersteld. Vandaar dat ik 40k erg karig vindt.

Conclusie
Ook ik ben starter en ken de pijn van de woningmarkt. Zeker de kans pakken als je het ziet zitten, het kan een prachtig project worden. Maar het is ook loodzwaar om een lange tijd in een verbouwing te zitten. Vergeet niet dat het je vrije tijd op brandt, en dat er veel dingen zijn om je mee bezig te moeten houden. Pas goed op jezelf
Bedankt voor je bericht, zie veel punten waar ik mij in kan vinden en denk dat ik een middenweg moet gaan zoeken tussen de noodzakelijke dingen en wat op termijn kan gebeuren. Eind voorjaar/begin zomer is natuurlijk een mooie periode omdat je dan minder afhankelijk bent van verwarming maar Eind herfst/begin winter is natuurlijk een ander verhaal.

Privé moet ik gewoon een goede balans in vinden, prioriteit 1 zal het huis zijn maar weet dat ik op steun van vrienden kan rekenen (zowel voor fysieke arbeid als mentale ondersteuning haha)

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 15-09 10:24
Enforcer schreef op woensdag 1 september 2021 @ 19:38:
Ik kan TS alleen maar adviseren om goed na te denken of je een loodzware verbouwing wel op je hals wil halen, en als je er eenmaal aan begint dan moet je het ook afmaken ongeacht hoe je leven er op dat moment uit ziet, echter loopt het (leven) altijd anders dan hoe je het voor ogen hebt. Anders komt John Williams echt voorbij met Help Mijn Man Is Klusser.

Ik heb hetzelfde meegemaakt. Volledig vrijstaande jaren 20 dijkwoning (+80m2 woonoppervlak op +600m2 grond) van ouders overgenomen waar van alles aan moet gebeuren (liefst plat gooien en opnieuw opbouwen was de intentie eigenlijk) liggend in het boerenlandschap met alleen maar weiland om je heen, op 15m fietsen van de bewoonde wereld waar een school/supermarkt is. Als alleenstaande heb ik er jarenlang gewoond en er vrijwel geen onderhoud aan gedaan, nul isolatie, houten vloeren, etc .. vond het wel prima zo, heb een dak boven me hoofd en of ik nu op een kookeiland met inductie een ei bak of op een oud gasfornuis dat boeit mij niet.
...en toen....
kwam er een vrouw (met aanhang) in mijn leven, toen werd alles anders...

Een jaar mee samengewoond in het huis, maar toch te krap en alle ongemakkelijkheden van een jaren 20 norm heeft mij/ons doen besluiten om te gaan verhuizen naar een moderne rijtjeswoning (dubbele woonoppervlak maar een postzegel tuin) in een woonwijk op loopafstand van school, weg vrije landschap om je heen maar wel een super geïsoleerd huis van beton. Vrouw blij, aanhang blij, ik (semi) blij maar het blijft een genot om je niet zo druk te hoeven maken over de toestand van de woning gezien de nieuwstaat en er geen verbouwingen gedaan hoeven te worden en je niet in de rommel zit.

Als je een echte aanpakker en klusser bent en het budget er voor over hebt (het wordt altijd meer dan gedacht) dan zou ik er voor gaan is mijn advies.
Ja ik zie dit echt als een kans en wil er ook voor 100% voor gaan. Het is een huis waarin je kunt groeien met een prachtig perceel, garage en loopafstand van winkels maar ver van de drukte (waar ik nu woon). Ik kan nog net profiteren van de vrijstellen overdrachtsbelasting en een hypotheek is altijd beter dan huren. (huur wat ik nu betaal is vergelijkbaar met de hypotheek). Uiteindelijk komt het naar je toe en ik kan wel wachten.

 • vso
 • Registratie: augustus 2001
 • Laatst online: 23:48

vso

raap voor zijn recht

Olaf87 schreef op donderdag 2 september 2021 @ 11:19:
[...]
Klinkt als een plan. Bedankt voor de genomen moeite! het is voor mij overzichtelijk wat moet gebeuren, wat op termijn kan en wat ik zelf moet gaan doen. Tuurlijk is alles afhankelijk van de offerte voor werkzaamheden maar het geluk is dat ik een aannemer ken wat kan schelen in wanneer ze aan de slag kunnen (prijs verwacht ik niet).
<snip>
Naisoleren van de zolder lukt mij ook wel met bv pir platen, de zolder/vliering zal toch gebruikt worden voor opslag dus afwerking is niet belangrijk. Wellicht wel een idee om ook daar een vloer te leggen om een soort van extra isolatie te hebben? Enige wat ik mij wel afvraag is de verdiepingsvloer (die zal waarschijnlijk ongeisoleerd zijn) is het verstandig om die ook gelijk te isoleren omdat de centraaldoos ook wordt aangelegd/vernieuwd en om op een later stadium het plafond weer open te breken lijkt mij niet handig.

Reserve heb ik achter de hand voor andere zaken en die is groot genoeg. Heb mij altijd voorgenomen om ook te kunnen leven en niet al het geld in de woning te stoppen hoewel het eerste jaar daar wel 90% van de inkomsten naar toe gaan vermoed ik.
je (warmte)isolatie doe je de buitenschil tussen verdiepingen heeft 0,0 nut en werkt averrechts. immers als je de woonkamer verwarmt wil je ook de slaapkamer laten genieten van de stijgende warmte .. dat scheelt ook in de stookkosten . hierom heb je bv vloerverwarming/radiatoren met veel capacitiet in de ruimtes waar je 90% van de tijd besteed .. hoofdverwarming en spreek je van bijverwarming in de andere ruimtes

De meeste winst zit in
1) dakisolatie
2) muur isolatie
3) HRe CV / verwarming
--------------------------
Vloer isolatie (kruipruimte (topic) , nieuwe ramen voegen dat betreft veel minder toe zeg ik uit ervaring en dat lees je ook veel terug ..


Heb je meer gezinsleden is geluidsisolatie wel handig natuurlijk, en als je toch bezig bent met je verdiepingsvloer is verstevigen/elektra/utp aanleggen wel handig .. verstevigen doe je om kraken en/of gewicht van een te plaatsen bad beter te verdelen over de draagbalken. PS een dampremmende folie op de vloer voorkomt wel stijgende vocht en vuil wat op isolatie valt (comprimeert en dus slechtere werking)

Als je bv op de vliering/zolder geen leefbare ruimte hebt (lees vlizotrap ofzo) dan zou ik niet je schuine dak maar juist dat vlakke plafond als "buitenschil" beschouwen en daar isoleren .. want een schuin element isoleren is 20x lastiger dan een vlak object,
Lees veel terug over het plaatsen van een voorzetwand en al even gekeken op YouTube en dit lijkt mij een klus die ik zelf ook zou kunnen alleen vraag ik mij af of je niet beter de spouw kan isoleren, qua kostenstructuur zal dit mijn inziens niet veel uitmaken.
stap 1 wat je perfect zelf kan doen is bv een impregnatie middel tegen je bakstenen aanspuiten voordat je de buiten boel gaat doen dit voorkomt ook veel vocht in huis een enorme winst voor de rest van de verbouwing enzv .. kosten zijn 30,- per emmer maar winst is meerjarig/enorm

Je spouw breedte varieert per bouw-periode/bouwwerk .. dus de winst die je daar behaalt is minimaal je kan ook nog niet onwaarschijnlijk dat de spouw ankers/bouwvuil bevat dus je eindresultaat is echt variabel te noemen. gezien de leeftijd wellicht 2 of 3cm ? spouw ????

Opdikken van de buitenwanden, mits goed gedaan gaat je meer winst opleveren dan de spouw vullen. alhoewel ik beide zou adviseren.. ventilatie wat door de stenen en isolatie doorgaat voorkomt schimmelvorming (buitenlucht komt toch naar binnen) dus zomaar piepschuim "koud" tegen de muur is not-done. houd daar wel rekening mee!
ps de binnenmuren opdikken met isolatie zeker de wanden die direct contact staan met de buitenlucht zou ik dikker doen dan bv de muur waar buren tegen zitten, daarbij is wellicht het (beetje) geluidsisolatie wat je erbij krijgt ook wel prettig voor jou en je buren !
TLDR

Als je de wanden opdikt en vooraf elektra/verwarming (geisoleerde buizen) meeneemt sla je meerde vliegen in 1 klap
- rechte wanden die je direct kan behangen/verven
- geluids isolatie
- elektra/netwerk waar je wilt
--- ps media (radio/tv/stereo) kan je meteen ook onzichtbaar wegwerken
- cv buizen uit het zicht
- je bouwt op (dus geen sleuven freesen en minimaal aantal gaten) en sneller klaar / minder troep
- omdat je het gemakkelijk zelf kan doen en geen bergen gereedschap nodig hebt . zijn de kosten relatief laag.

je ruimte verlies per ruimte is minimaal je woongenot word daarbij wel enorm verhoogt.

enige "minpunt" is dat je vooraf goed moet nadenken hoe en wat je waar gaat plaatsen

Gevonden gramatica fouten, mag je houden


 • Kairee
 • Registratie: september 2021
 • Laatst online: 17-09 09:55
Olaf87 schreef op donderdag 2 september 2021 @ 11:19:
[...]


Klinkt als een plan. Bedankt voor de genomen moeite! het is voor mij overzichtelijk wat moet gebeuren, wat op termijn kan en wat ik zelf moet gaan doen. Tuurlijk is alles afhankelijk van de offerte voor werkzaamheden maar het geluk is dat ik een aannemer ken wat kan schelen in wanneer ze aan de slag kunnen (prijs verwacht ik niet). Lees veel terug over het plaatsen van een voorzetwand en al even gekeken op YouTube en dit lijkt mij een klus die ik zelf ook zou kunnen alleen vraag ik mij af of je niet beter de spouw kan isoleren, qua kostenstructuur zal dit mijn inziens niet veel uitmaken. Naisoleren van de zolder lukt mij ook wel met bv pir platen, de zolder/vliering zal toch gebruikt worden voor opslag dus afwerking is niet belangrijk. Wellicht wel een idee om ook daar een vloer te leggen om een soort van extra isolatie te hebben? Enige wat ik mij wel afvraag is de verdiepingsvloer (die zal waarschijnlijk ongeisoleerd zijn) is het verstandig om die ook gelijk te isoleren omdat de centraaldoos ook wordt aangelegd/vernieuwd en om op een later stadium het plafond weer open te breken lijkt mij niet handig.

Reserve heb ik achter de hand voor andere zaken en die is groot genoeg. Heb mij altijd voorgenomen om ook te kunnen leven en niet al het geld in de woning te stoppen hoewel het eerste jaar daar wel 90% van de inkomsten naar toe gaan vermoed ik.
Op YouTube kun je veel filmpjes vinden over hoe je moet isoleren. Ik denk dat het bouwen van een voorzetwandje een klus is die prima zelf kan. Ik moet mijn isolatie nog afwerken en ben maar gewoon begonnen met het maken van een raamwerk met behulp van Google. Ik heb nog nooit een gipsplaat in m'n handen gehad.

Bij mij hebben ze de spouwmuur ingespoten met Animotherm. Eerst komt er een mannetje langs die een paar proefboringen maakt om te kijken of je spouw geschikt is, meet de hoeveelheid vierkante meters op en berekend een offerte, daarna komen er twee mannetjes langs die in een ochtend je spouwmuur volspuiten met isolatiemateriaal. Op deze manier isoleren is iets wat je niet zelf kan. Dat isoleren van de voorzetwandjes kun je wel zelf doen. Wat er beter is heb ik niet genoeg kennis over om je te adviseren.

Qua isolatiemateriaal zelf voor het zolderdak heb ik Piff Home isolatie gebruikt. Dit is een soort bubbeltjesplastic, maar dan in het groot en heel makkelijk te verwerken. Je hebt er ook geen troep van, wat voor mij belangrijk was omdat ik op zolder mijn thuiswerkplek heb. Piff home isolatie kun je op rol bij de Gamma kopen. Bestel het bij de vestiging, want vaak hebben ze de tape of de montageschijven niet op voorraad. Voor 6cm dikte krijg je een Rd waarde van 3,52. Werk je met platen dan hebben ze een hogere Rd waarde, maar zijn ze vele malen dikker, bijv 14cm. Het is wel weer duurder per m2.

Ik heb geen ervaring met het isoleren van verdiepingsvloeren, maar zelf ben ik van mening dat het zonde is om iets mooi af te werken en dan later weer open te breken. Dit kan echter wel een overweging zijn in verband met het budget. Twee keer openbreken is totaal duurder, maar je kunt soms gewoon de investering niet in één keer maken om alle werkzaamheden tegelijkertijd te laten doen. Daar zul je zelf een beslissing over moeten nemen of en wat je wilt doen.

Wat betreft je zoldervloer, hier zie je een filmpje op YouTube waar ze met isolatieplaten en OSB-platen op de vloer de zoldervloer isoleren: YouTube: Zoldervloer isoleren: isolatieplaten en OSB-platen Je vloer wordt dan wel dikker, maar misschien is dat geen probleem als het toch opslag is. En het ziet eruit alsof je het zelf zou kunnen. Wellicht ook makkelijker dan het dak isoleren...

En kleine winst: als je radiatoren laat ophangen, plak er dan radiatorfolie achter. Ik heb die van Tonzon, die plak je direct tegen de radiator aan. Handig om te doen voordat ze hangen, hoewel het ook kan als ze al wel hangen.

 • vso
 • Registratie: augustus 2001
 • Laatst online: 23:48

vso

raap voor zijn recht

@Olaf87 en ? vertel

immers je hebt de berichten gelezen en wat is je plan na een paar dagen "afkoelen" ;)

Gevonden gramatica fouten, mag je houden

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee