Toon posts:

Kluswoning met potentie

Pagina: 1
Acties:

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
Hallo mede tweakers,

Ik zou jullie graag het volgende willen voorleggen omdat ik benieuwd ben naar wat jullie aanbevelingen/suggesties zijn voor wat betreft het verbouwen van een '60 woning.

Onlangs heb ik de mogelijkheid gekregen om een mooie jaren '60 woning woning te kopen, dit huis heeft de potentie om voor langere termijn met plezier er te wonen maar jullie raden het al.. al is de buitenkant nog zo mooi, binnen moet alles gebeuren. Om maar even wat meer informatie te geven:

Woonoppervlak 83 m2 (overig inpandig 14 m2; vliering)
Houten vloeren door het gehele huis
Geen CV maar (huur) boiler en diverse gaskachels
Voorzijde enkel glas waarbij de borstwering tevens in hout is opgetrokken
Achterzijde aluminum pui met dubbel glas
Elektra oud en verouderde groepenkast
Dak, muur en vloer niet geïsoleerd. (gedeeltelijk dubbel glas)

Rest van de woning karakteristiek jaren 60 stijl; schrootjes plafond, wanden, gesloten keuken, geel-groene badkamer.

Doorzon woonkamer van 7 meter diep en 3,80 breed (hal niet mee gerekend)
Gesloten keuken aangrenzend aan de achterzijde van de woonkamer (tuinzijde) 3 meter x 2,2 meter
Helaas nog geen plattegronden omdat de woning nog niet in verkoop staat.

Mijn verbouwbudget is € 35.000,-- waarvan € 9.000 energiebesparende maatregelen.
Er is nog eigen geld voor zo'n € 10 - 15.000

Mijn vraag aan jullie is het volgende; wat is essentieel om de woning leefbaar te krijgen? ik heb mij gerealiseerd dat een droomhuis ervan maken jaren gaat duren maar heb geduld.

Ik heb zelf het volgende in gedachten:

- aanbrengen van cv installatie (direct van het gas af met zonneboiler aan te raden?) en leidingen wegfrezen in de muur (kan dit bij zo'n woning? of komen leidingen in beeld dan wel een koof eromheen maken)
- nieuwe bedrading laten trekken en meterkast uitbreiden met extra groepen voor wasmachine, inductie kookplaat, zonnepanelen en evt. tzt opladen auto
- stopcontacten frezen in de muur en op voldoende plekken op plinthoogte, hoeveel per kamer is aan te raden?
- begane grond betonnen vloer met vloerverwarming en isolatie. Eventueel direct een kelder realiseren? via de ruimte onder de trapopgang (tevens meterkast) is er toegang tot onder de vloer
- doorbraak woonkamer naar keuken
- wanden stucen (in ieder geval hal en woonkamer)

Wat heeft de meest toegevoegde waarde als het gaat om isolatie? hr++ glas in de gehele woning / dakisolatie of spouwmuren na isoleren (buitenspouwblad heeft een opening met daarin een ornament)

Denk dat met het bovenstaande het verbouwbudget al bereikt is en dingen zoals uitbouw 3 meter x 6, nieuwe keuken, wanden stucen slaapkamers, toilet en badkamer renoveren een langere termijn kwestie zal zijn.

Daarnaast wil ik tuingericht wonen met aan de voorzijde van het huis een kookeiland en 2e opstelling. In mijn huidige huurwoning heb ik al een kookeiland geplaatst die ik wil meenemen en hergebruiken.
Anders zou aan de voorzijde wonen ook een optie zijn voor tijdelijk en zodra budget is voor een uitbouw de indeling om te gooien. Wellicht slim om gelijk een waterleiding door te laten trekken en afvoer te realiseren op de plek waar later het kookeiland komt te staan of dit pas doen bij de uitbouw.

Ik ben niet heel handig maar wel bereid om dingen te proberen (laminaat vloer leggen ging mij goed af en breekwerkzaamheden, trap opschuren kan ik zelf ook maar elektra of leidingen begin ik niet aan).

Wat zijn jullie adviezen (niet aan beginnen is geen optie)

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
Overdracht woning zal waarschijnlijk pas eind november/begin december plaatsvinden.

Beperkt handig? heb geen 2 linker handen en kan beroep doen op vader / vrienden / familie (zelfs opa) voor wanden en vloer afwerken en het nodige breekwerk. Kozijnen vervangen laat ik liever aan een specialist over. Dacht zelf eerst de voorzijde vervangen omdat er ook houtrot zit in de kozijnen dus die moeten wel, gelijk in kunststof laten uitvoeren zodat je er ook minder onderhoud aan hebt. Achterzijde de kozijnen overschilderen zodat het er iets fraaier uit ziet en pas vervangen met een uitbouw op termijn.

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
twain4me schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:18:
omdat je het alleen over de voorkant en achterkant van de woning hebt ga ik er even vanuit dat het een rijtjes huis is

nagenoeg zonder uitzonder is dan de volgende aanpak de meeste bang for bug als het gaat om duurzaamheid

zonnepanelen
HR++(+) glas
dak isolatie
douche wtw
wp

probleem is wel dat je budget dat waarschijnlijk niet aan kan.. dus moet je kiezen, ik zou kiezen voor de dingen die later niet of moeilijk kan toevoegen.

kijk bij het aanpakken van het glas direct naar de ventilatie. dure hippe kozijnen en glas plaatsen met standaard roosters erboven is niet het meest zinvolle wat je kan doen, denk dus ook aan ventilatie type D met WTW (let op goede roosters kosten ook geld, type C is dan doorgaans net zo duur als type D, mits je grotendeels van het leiding spul zelf gaat doen)
Nee, betreft een 2 onder 1 kap woning met royaal perceel en op de erfgrens een vrijstaande garage met oprit.

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
Smobbo schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:10:
Poeh, dit is best lastig om te beoordelen zo.
Ik heb geen idee van je persoonlijke situatie, maar ga je hier alleen wonen of met een gezin?
83m2 is echt qua ruimte maar beperkt, om dat wat redelijker te maken zou je dus eigenlijk uit moeten bouwen over 2 verdiepingen.
Als je dergelijke ingrepen gaat doen kan je het kleine grut (frezen e.d.) wat je nu noemt dan meenemen.

Dat betekent wel 1-2ton uitgeven om er wat van te maken en een paar maanden / half jaar ergens anders gaan wonen.

Keuzes over nieuwe kozijnen / glas, waar leidingen laten lopen, vloeren aanpassen, welke muren eruit/erin en dergelijke hangen nogal samen met de eind indeling van het huis.
Nu leidingen aanleggen op plekken waar je straks de woning qua indeling aanpast is natuurlijk niet logisch.
Ga hier alleen wonen. Dat maakt het ook dat ik het niet erg vind om op termijn dingen te veranderen/vernieuwen. Voor mijzelf wil ik de woonkamer en slaapkamer zover af hebben dat die kamer later niet meer gedaan hoeven te worden. Hal moderniseren e.d. is iets wat op termijn kan of als ik er al woon en langzaam aan zelf wat bluswerkzaamheden ga doen (schrootjes vervangen, schuren, schilderen). In de badkamer wil ik een thermostaatkraan plaatsen maar na enige filmpjes bekeken te hebben verwacht ik dit zelf ook wel te kunnen.

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
Waypoint schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:28:
Ik denk dat je je vergist in de mogelijkheden van je budget. Is het een idee dat je eens opsomt wat je zelf inschat en zelf ook als leefbaar beschouwd?

Verder denk ik dat je ook kritisch moet zijn naar je wensen. Stopcontacten opnieuw infrezen, betonvloer met vloerverwarming etc zijn allemaal extra wat luxere zaken . Je kunt ook de stopcontacten op de huidige hoogte houden en mogelijk alleen de kabels of meterkast vervangen . Je kunt ook de houten vloer isoleren op andere manieren als de balkenlaag nog goed is.

Bedenk je goed dat je altijd oplossingen hebt die het meest optimaal zijn maar niet altijd logisch zijn (financieel bijv) of passend in je portemonnee.

Zeker als je niet echt handig bent.

Oh en aannemer zijn praktisch allemaal komende half jaar tot jaar vol. Dus houdt ook rekening met die ‘wachttijd’
Misschien inderdaad was basic gaan wonen en dat de basis goed is waar je op termijn kan gaan uitbreiden. Dus verwarming in alle ruimtes, bedrading vernieuwen en meterkast, stucen en isolatie aanbrengen. Kozijn aan de voorzijde vervangen is alleen noodzakelijk als je daar ook de woonkamer hebt lijkt mij? of is de koude brug dusdanig groot dat het verstandiger is om dat raam gelijk te vervangen?

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
Sleepoog schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:30:
Gaat het toevalling om...


***members only***
Nee, totaal ergens anders. Locatie is niet van belang. De bouwwijze van jaren 60 woning zijn over het algemeen vergelijkbaar.

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
Pizza_Boom schreef op woensdag 1 september 2021 @ 12:37:
Dit klinkt als mijn huis. Ook jaren 60, echter een rijtjeshuis. Wel doorzon, ca. 6,8x3,5 woonkamer.
- Geen CV systeem
- Geiser voor warm douchewater
- Douchehok i.p.v. badkamer
- Enkelglas
- 3 Groeps kast zonder ALS of hoofdschakelaar

Ik heb een hoop zelf gedaan, een deel laten doen en heb inmiddels ruim het dubbele uitgegeven... En dan ben ik nog lang niet klaar. Ik heb de muur tussen woonkamer en keuken laten uitbreken. Ik heb in het verlengde van de keuken 2,5 meter eraan laten zetten, wat dus 2,5 x 2,5 is, mijn achtergevel daar had scheuren. De lage ramen in de woonkamer (30 cm hoge vensterbank) heb ik achter laten uitbreken en deuren in laten zetten, kozijn was rot. Let wel, dit is geoffreerd voordat we Corona kregen.

Mijn nieuwe groepenkast alleen was al 800 euro. Die heb ik prefab gekocht en zelf erin gezet toen de aansluiting werd vervangen door 3 fase.
Alle kozijnen achter vervangen + 1 kamer aan de voorkant. Dit met nieuw glas. Mijn 3 kozijnen op de 1e verdieping waren ca. 6900 euro inclusief plaatsen. Goed, de badkamer heeft de lamellen in het raam zitten en was daarmee erg duur.
CV + Leidingwerk + radiatoren + riolering was ca. 10k.
Mijn douchehok heb ik er volledig uitgesloopt en deze ruimte heb ik opnieuw verdeeld met beide slaapkamers. De vloer in de voorste slaapkamer heb ik er volledig uitgehaald en vervangen, die was uit allemaal kleine plankjes aan elkaar gespijkerd. Daar zijn 30 planken van 3,5 meter in gegaan. Alle planken zijn eruit geweest, toen heb ik er meteen isolatie in gestoken en de CV leidingen getrokken (door de balken geboord en balken verstevigd).
ALLE elektra op de 1e verdieping en zolder heb ik vervangen. Meteen gesplitst over meerdere groepen. Schakelmateriaal alleen al kost je voor de 1e verdieping rustig 200-300 euro.
Mijn bijkeuken heb ik laten tegelen. Dat heeft net geen 1400 euro gekost.
Voor alle muren met buren voorzetwanden geplaatst. Hierin de elektra verwerkt. In de draagmuur wel moeten frezen.

Ik ben momenteel met de laatste kamer bezig, dan heb ik de hele 1e etage af en kan ik door met beneden.

Persoonlijk zou ik de vloer niet volstorten met beton, dan kan je nergens meer bij.
Wanneer kan je beginnen? :P

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
atsan schreef op woensdag 1 september 2021 @ 13:29:
[...]


Je wilt een klushuis, maar bent geen klusser, en geen budget om door anderen uit te laten voeren.

waar begin je aan? :F
Het is niet alleen een kwestie van willen maar je hebt weinig keus als alleenstaande starter op de woningmarkt. Appartement van 35 m2 is ook geen doen.

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
GodOfWar schreef op woensdag 1 september 2021 @ 14:58:
Leuk om hier lotgenoten tegen te komen!

Zelf ook inmiddels 2 jaar bezig een bestaande jaren-50 rijtjeswoning op te knappen. Even een schets wat we tot nu toe aan "financiële bommen" hebben gehad:

(kosten koper!) ~15k (ex BTW teruggave)
Nieuwe keuken ~15k
Nieuwe betonnen vloer begane grond + vloerverwarming + eiken vloer ~13k
Nieuwe kunststof kozijnen (HR++ glas) hele huis ~15k
Stucadoors ~5k

Voor de rest doen we zoveel mogelijk zelf. In die 2 jaar zijn we vrij handig geworden!

Nu hebben we twee slaapkamers af, de zolder, de woonkamer en 1 toilet. De totale kosten hiervan (dus alleen materiaal!) zou ik zo inschatten op 30k. Ik ben van mening dat als je durft zelf dingen aan te pakken, iedereen kan leren klussen, maar let op dat je er een hoop geduld voor nodig hebt. Ik denk dat je met 35K + 9K een redelijke start kan maken, maar het gaat veel sneller dan je denkt. Kies dus een aantal ruimtes die je 100% wilt afmaken (breek niet meteen alles in 1 keer open!).

Ik zou pas aanraden om zo'n project te starten als je het leuk vindt om te klussen.
Klussen vind ik zeker geen probleem en leer snel en wat weken vakantie opnemen om het huis af te maken kan ook gemakkelijk. Er zijn een aantal zaken wat ik zelf niet wil/kan doen.

Denk dat eerst maar eens een offerte opvraag voor CV, leidingen, elektra, meterkast, nieuwe ramen voorzijde huis en stucwerk in de woonkamer.
Als er nog ruimte is dan kijken naar een betonnen vloer met vloerverwarming of isolatie (muur).

Keuken is niet heel belangrijk voor nu, neem apparatuur mee uit huurhuis en heb een kookeiland die hergebruikt kan worden.


Dan de dingen die zelf doe:
- Muur doorbreken woonkamer en keuken
- Parketvloer opschuren & nabehandeling (tenzij b.g. vloer wordt vervangen door beton)
- In de hal trap opschuren en leren te stucen (dit kan ook in een later stadium, plus als het er niet uit ziet kan je er gewoon je jas overheen hangen haha)
- Verdiepingsvloer volledig voorzien van laminaat
- Wandafwerking slaapkamers met muurverf
- Badkamer thermostaatkraan aanbrengen
- Toilet vervangen door staande pot

Dak isoleren zie ik ook wel tot de mogelijkheden om zelf te doen net als kruipruimte.

Heb ook overwogen om cv te vervangen met elektrische en dan in alle kamers convectoren maar geen idee wat dat met de stroomrekening doet en of dat alleen een optie is icm zonnepanelen.

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
Xanaroth schreef op woensdag 1 september 2021 @ 15:21:
Even Devils Advocate: als je erin woont (met alle meubels, aankleding etc van dien) dan nog alle vloeren en wanden opentrekken omdat je ergens bij moet? Misschien zelfs deels verhuizen richting opslag en 2-4 weken elders wonen of hotel in?
Dat is veel gedoe en veel extra kosten, tegenover nu doen als je overal vrij bij kunt én het stuk van verf/behang/vloer afwerking toch nog gedaan moet worden dus geen rekening hoeft te houden met serieuze beschadigingen.


Mijn eerste idee is bijvoorbeeld dat ramen/kozijnen, badkamer en keuken prima kunnen wachten. Natuurlijk verdomde prettig om te doen, maar voor klussen geeft niet veel gedoe of blijft beperkt tot 1 ruimte.
Iets als verwarming daarentegen, waarbij zo te zien een volwaardige CV installatie moet worden aangelegd inclusief aanbrengen van alle leidingen/radiatoren in elke kamer? Of elektra, waarbij je waarschijnlijk ook gelijk wat wilt moderniseren op gebied van bekabeling en contactdozen rond bijvoorbeeld internet door het huis te trekken?
Dat kan afhankelijk van de situatie echt een zooi opleveren als je er al woont. Terwijl de elektra upgraden als alles voor de CV toch al open ligt ineens wat praktischer wordt. Helemaal als nergens rekening mee hoeft te worden gehouden want het huis is leeg en de vloer/muur afwerking komt daarna pas.


Als je weet wat de meest praktische volgorde is, kun je kijken wat je daarvan zelf kunt en waar je kwa budget de grens moet trekken. Misschien blijkt zelfs een lening van 5-10k ergens (desnoods consumptief bij de bank a 5-10%) een serieuze optie. Met combineren van werk (of voorkomen van de extra verhuizing later) zo alsnog goedkoper uit bent.


Haal er, IMO, dan ook een aannemer bij. Bekijk het huis niet zozeer vanuit comfortabel leefbaar maar vanuit klusbaar en financieel oogpunt. In welke volgorde kun je het best deze zooi aanpakken zodat je niet over 2 jaar de helft overnieuw loopt te doen.
Tijdelijk overbruggen zou wel kunnen net als spullen opslaan.

Inderdaad eerst een aannemer er doorheen zodat hij ook z'n visie kan geven wat allemaal haalbaar is en waar te beginnen en uiteraard de kosten.

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
BazzH schreef op woensdag 1 september 2021 @ 16:19:
[...]

Deze pik ik er even uit, want ik denk dat dit wel een beetje waar is.
- Vergeet gasloos in deze woning met dit budget. Bewaar deze ambitie voor je volgende huis.
- CV erin, elektra upgraden: stukje veiligheid, gashaarden als hoofdverwarming moet je gewoon niet willen.
- Pak verder inderdaad de quick wins qua isolatie.
- Verder gewoon even vluchtig opfrissen.

Ik lees dat je al een paar kozijnen moet gaan vervangen, dus veel verder dan dit ga je met dit budget gewoon niet komen. Kozijnen zijn duur.
Denk dat dit inderdaad een logische volgorde is. Waar zou je voorzetwanden plaatsen? alleen woonkamer?

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
Kairee schreef op woensdag 1 september 2021 @ 17:23:
Wat een geweldige kans! Als je het niet erg vind om voorlopig te verbouwen, dan zou ik het zeker doen! Tenminste, als de rest van het huis je ook aanspreekt natuurlijk.

Wat betreft je budget zit je, zoals anderen al zeiden, er niet heel ruim in.

Ik heb twee jaar geleden een huis uit 1981 gekocht. De vorige bewoners hebben het in 1981 ingericht en daarna nooit meer wat aan gedaan. Ik heb toen dus veel moeten verbouwen en een aantal klussen zie ik ook terugkomen in jouw lijstje.
Graag doe ik een duit in het zakje wat het mij ongeveer gekost heeft:

Alle kozijnen + achterdeuren (openslaande deuren + zijlichten tellen als 4 kozijnen) vervangen voor kunststof met HR++: 21 kozijnen: ~€14,5k
Groepenkast incl montage: €1.2k
Stopcontacten + bedrading vervangen, de meeste verplaatsen: ~€5k
Stucwerk: €18/m2 ex BTW Uiteindelijk alleen de woonkamer + zolder gestukt: €2.4k
Badkamer+toilet slopen, afvoeren en plaatsen:€12k
Nieuwe keuken (zelf met m'n oom de oude gesloopt en afgevoerd): €10.5k
Wasmachine/droger aansluiting aanleggen: €272
Trap slopen en afvoeren, nieuwe trap plaatsen + trapkast maken: €2k
Loze leidingen laten plaatsen ten behoeve van internetkabel in alle ruimtes (zelf bedrading getrokken en afgewerkt): €400
Offerte voor het vervangen van de convectoren: €5k (uiteindelijk niet laten doen)
Houtwerk buiten vervangen voor Keralit: €2,5k

Wat ik zelf gedaan heb:
Kurkvloer eruit gehakt (kost ook makkelijk €2k), leen een betonschrapper van iemand, investeer twee weken voor het eruit hakken en naar de stort brengen
Alle muren geschuurd, behangen en/of geverfd
De slaapkamermuren zelf met rotband "gestukt". Daarna renovlies eroverheen en geverfd. Werkt prima voor je slaapkamers
Alle vloeren zelf geplaatst (laminaat)
Alle binnendeuren en kozijnen geverfd (waren donkerbruin, nu RAL9010). Woonkamer/toilet beneden nieuwe deuren gekocht bij de Hornbach: €70 per stuk
Trap naar zolder geschuurd, gegrond en afgelakt (was donkerbruin, nu wit)
Plafonds gewit
Zolder geïsoleerd, aan isolatiemateriaal kostte me het ongeveer €1k bij de Gamma, ik moet het nog afwerken
Trapkast ingericht met planken e.d.
Wastafel opgehangen in de gastenkamer, aangesloten op water en gekit

Achteraf heb ik nog de onderkant van de vloer en de spouwmuur laten isoleren: €1.500 + €2.850. Er is nu een subsidieregeling aan de gang voor wanneer je twee maatregelen laat doen je subsidie krijgt. Ik krijg nog ~€900 terug. Zoek naar ISDE als je meer wilt weten. Let op: duurt erg lang voordat je je subsidiegeld terugkrijgt. Reken hier dus niet mee.

Vergis je niet in de kosten van je materiaal voor wat je zelf gaat doen. Om een gestucte muur te behangen en verven heb je een hoop lagen nodig: voorstrijk, behang, voorstrijk x 2, verf x 2. Dat zijn allemaal andere potjes en loopt snel op in de kosten.

Nu je vraag: wat is essentieel?
- Je CV zal essentieel zijn, dat frezen wil je niet doen als je er al woont. Dat zou ik echt prio geven. Muurtjes zijn vrij dun, maar een aannemer kan je hier vast over adviseren wat mogelijk is.
- Stopcontacten verplaatsen is handig voordat je gaat stuken, daar komt al snel de meterkast en de bedrading vervangen bij. Plus eventuele loze leidingen die je wilt hebben. In mijn woonkamer heb ik bij de tv een set van vijf stopcontacten bij elkaar, dan zit je niet te klooien met verlengsnoeren. Verder verspreid over de woonkamer enkele sets van twee stuks op logische plekken. In je keuken wil je er minimaal drie aan beide kanten. Elke kamer heeft twee sets van twee stopcontacten. Op overlopen/gangen een extra stopcontact naast een lichtknop (handig voor de stofzuiger). Tip: neem een stoepkrijt en teken op de muren waar het je handig lijkt om stopcontacten te hebben en hoeveel, kun je er nog makkelijk over nadenken
- Betonnen vloer geen ervaring mee
- Doorbreken keuken naar woonkamer gaf je aan zelf te kunnen. Wel handig als je je vloer door wilt leggen
- Wanden stuken, is dit echt nodig? In mijn geval zat er granol op de wanden, maar als dat bij jou niet zo is, kijk eens of je niet met Renovlies een eind komt.

Wat kan er wachten?
- Als keuken en badkamer nog okee zijn, kunnen ze best wachten (denk aan 15k per stuk)
- Kozijnen kunnen ook prima als je er al woont.
- Isoleren kan altijd als je er al woont

Let wel dat de prijzen van voor Corona zijn. Ik heb toen opgevraagd wat een Velux dakraam kost + plaatsen, dat was toen zo'n €550, toen niet gedaan, nu wel behoefte aan en de nieuwste offerte (zelfde aannemer) zit al op €770.


[...]

Voordat ik m'n huis kocht kon ik ook niet laminaten, behangen, trappen verven en utp-poortjes afmonteren. Ik weet nu ook alles van radiatoren, heb m'n zolder zelf geïsoleerd, een wastafel in de gastenkamer opgehangen, gekit en aangesloten op wateraanvoer en -afvoer, koofjes gemaakt en de slaapkamermuren "gestukt".

Het moeilijkste zal het vinden van een aannemer zijn die tijd heeft voor je. Ze barsten van het werk, materiaalprijs is gestegen en/of niet leverbaar. Heel veel succes!

Edit: Oh ja, ik hoop dat het je niet overkomt, maar bedenk ook dat het normale leven met risico's ook gewoon doorloopt. Tijdens de verbouwing (die ~6 maanden duurde) werd mijn kat ernstig ziek: €1.5 en mijn huisarts maakte een foutje wat mij m'n volledige eigen risico à €850 kostte om te herstellen. Zorg dus dat je niet alles tot op de euro op maakt.
Klinkt als een plan. Bedankt voor de genomen moeite! het is voor mij overzichtelijk wat moet gebeuren, wat op termijn kan en wat ik zelf moet gaan doen. Tuurlijk is alles afhankelijk van de offerte voor werkzaamheden maar het geluk is dat ik een aannemer ken wat kan schelen in wanneer ze aan de slag kunnen (prijs verwacht ik niet). Lees veel terug over het plaatsen van een voorzetwand en al even gekeken op YouTube en dit lijkt mij een klus die ik zelf ook zou kunnen alleen vraag ik mij af of je niet beter de spouw kan isoleren, qua kostenstructuur zal dit mijn inziens niet veel uitmaken. Naisoleren van de zolder lukt mij ook wel met bv pir platen, de zolder/vliering zal toch gebruikt worden voor opslag dus afwerking is niet belangrijk. Wellicht wel een idee om ook daar een vloer te leggen om een soort van extra isolatie te hebben? Enige wat ik mij wel afvraag is de verdiepingsvloer (die zal waarschijnlijk ongeisoleerd zijn) is het verstandig om die ook gelijk te isoleren omdat de centraaldoos ook wordt aangelegd/vernieuwd en om op een later stadium het plafond weer open te breken lijkt mij niet handig.

Reserve heb ik achter de hand voor andere zaken en die is groot genoeg. Heb mij altijd voorgenomen om ook te kunnen leven en niet al het geld in de woning te stoppen hoewel het eerste jaar daar wel 90% van de inkomsten naar toe gaan vermoed ik.

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
topaj schreef op woensdag 1 september 2021 @ 18:10:
Hier ook bezig, vrijstaande jaren 60 woning (+- 120m^2). Doe vrijwel alles zelf.
Budget wat je hebt is beperkt, je gaat veel meer tegenkomen dan je in eerste instantie ziet. Tijd denk je te hebben, maar als je een heel dak eraf gaat halen, of je begane vloer wilt vervangen door schuimbeton dan kom je erachter dat als je er woont dit soort dingen een grotere impact hebben dan wanneer je nog elders anders warm en droog zit.

Mijn huis ook volledig gestript, dat er alleen buitenmuren stonden. Niks geen leiding werk meer.
Gedaan tot zover:
- Geen CV aanwezig, alleen gaskachels. Houten begane grond vloer uitgezaagd en vervangen door schuimbeton en vloerverwarming. Broodjesvloer boven kelder gemaakt.
Overweeg dit soort operaties vroeg te doen, het later doen als al je inboedel erop staat is niet fijn. Met voorkeur in de zomer, anders sta je je koud te klussen, geen aanrader.
Kosten: 7k (schuimbeton, plastic, vloerverwarming buis, verdeler, noppenplaten, schroeven, leidingwerk voor keuken, mantelbuizen, loze leidingen, etc.)
- CV ketel. Remeha tzerra ace CW5 inclusief koppelingen en installatie benodigdheden. 2k
- Verdiepingsvloer aanpassen, redelijk veel stalen binten. Minstens 4k aan kosten
- Nieuwe meterkast: 800 euro, reken zeker nogmaals dit voor nieuwe bedradingen. Reken ongeveer 1,20 euro per meter aan buis wat je gaat leggen gemiddeld, soms heb je drie kleuren, soms vier. Gebruik geen goedkope buis, daar werkt een buigveer niet in.
- Alle waterleiding vernieuwd, zeker wel 500 euro aan pex en hulpstukken
- Afvoeren vernieuwd, 500 euro minimaal
- Na het maken van plan voor dakisolatie viel op dat dakpannen af waren. Nieuwe dakpannen, nieuwe goten en boeidelen van kunststof, van buiten langs geisoleerd (RC van > 7.0). Compleet nieuw buiten langs geisoleerd dak voor 22k. Geen isolatie binnen, dit scheelt veel ruimte en is beter kwa koudebruggen.
- Spouwmuur (laten) isoleren. 1850 euro
- Keuken vervangen, 11.5k
- Badkamer en toilet boven opnieuw gebouwd, 5k
- Toilet bgg vervangen, 1k
- Alle kozijnen vervangen (kunststof, triple glas). 13.5k voor kozijnen, reken een 1k aan materialen zoals spouwlatten, stelkozijnen, etc. Je kan dit prima zelf doen is mijn mening, maar doe je huiswerk. Goed begrijpen hoe het zit met compribandjes, afdichtingen, etc.
Slaapkamers, woonkamer en eetkamer moeten nog bedraad en afgetimmerd worden.Ik ben er nog niet.

Overzicht van grote kosten (werkelijke kosten zitten wat tussen min en max in, ik houd het goed in de gaten, maar tel bonnetjes wat "ruig" op):
[Afbeelding]


Risico's waar je goed naar moet kijken (vanuit wat ik tegen ben gekomen):
- Hoe zijn de rollagen / lateien boven de ramen. Hier had ik zelf pech mee, en heeft veel tijd gekost. Metselwerk herstellen dan wel lateien aanbrengen is zeer tijdrovend. Goede metselaars en voegers zijn schaars en dus duur.
- Asbest, je mag lang niet alles zelf saneren. Met een beetje pech kom je het overal tegen, van dakbeschot tot koord en stucwerk. Ik had zelf een vrijstaande garage met golfplaten. Voor de rest ben ik er genadig afgekomen, maar dit kan een kostenpost zijn.
- Fundering. Goed kijken naar scheuren of tekenen van verzakkingen
- Materiaal is schaars, en duur. Goede balans vinden tussen op tijd bestellen en het voor handen hebben dan wel niet omkomen in de rotzooi is niet altijd even makkelijk. Zeker als je de planning af en toe moet omgooien.

Top tips:
- Isoleren, isoleren en isoleren. Maar ook ventileren. Begin hier vroeg aan, en met voorkeur in de zomer. Lees je in in de subsidies.
- Begin ruim om tijd aan verwarming, heb het operationeel voordat je het nodig gaat hebben. Voordat je het weet is het koud.
- Begin onmiddellijk te zoeken naar vakmannen die je pas over een jaar nodig gaat hebben, de bouw is enorm druk. Zorg voor afspraken die zwart op wit staan, zeker wat betreft planning. Je wilt niet telkens opgeschoven worden in hun planning.

Ik begroot onze hele operatie op ongeveer 85k, en het lijkt erop dat we wat betreft kosten een redelijk goede inschatting hebben gemaakt, zeker nu we al behoorlijk ver zijn.
Slechts pak m beet 8k (10%) is arbeid wat ik uitbesteed heb, bijvoorbeeld een timmerman die hielp met het dak en een metselaar die de gevel heeft hersteld. Vandaar dat ik 40k erg karig vindt.

Conclusie
Ook ik ben starter en ken de pijn van de woningmarkt. Zeker de kans pakken als je het ziet zitten, het kan een prachtig project worden. Maar het is ook loodzwaar om een lange tijd in een verbouwing te zitten. Vergeet niet dat het je vrije tijd op brandt, en dat er veel dingen zijn om je mee bezig te moeten houden. Pas goed op jezelf
Bedankt voor je bericht, zie veel punten waar ik mij in kan vinden en denk dat ik een middenweg moet gaan zoeken tussen de noodzakelijke dingen en wat op termijn kan gebeuren. Eind voorjaar/begin zomer is natuurlijk een mooie periode omdat je dan minder afhankelijk bent van verwarming maar Eind herfst/begin winter is natuurlijk een ander verhaal.

Privé moet ik gewoon een goede balans in vinden, prioriteit 1 zal het huis zijn maar weet dat ik op steun van vrienden kan rekenen (zowel voor fysieke arbeid als mentale ondersteuning haha)

 • Olaf87
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 14-10 16:54
Enforcer schreef op woensdag 1 september 2021 @ 19:38:
Ik kan TS alleen maar adviseren om goed na te denken of je een loodzware verbouwing wel op je hals wil halen, en als je er eenmaal aan begint dan moet je het ook afmaken ongeacht hoe je leven er op dat moment uit ziet, echter loopt het (leven) altijd anders dan hoe je het voor ogen hebt. Anders komt John Williams echt voorbij met Help Mijn Man Is Klusser.

Ik heb hetzelfde meegemaakt. Volledig vrijstaande jaren 20 dijkwoning (+80m2 woonoppervlak op +600m2 grond) van ouders overgenomen waar van alles aan moet gebeuren (liefst plat gooien en opnieuw opbouwen was de intentie eigenlijk) liggend in het boerenlandschap met alleen maar weiland om je heen, op 15m fietsen van de bewoonde wereld waar een school/supermarkt is. Als alleenstaande heb ik er jarenlang gewoond en er vrijwel geen onderhoud aan gedaan, nul isolatie, houten vloeren, etc .. vond het wel prima zo, heb een dak boven me hoofd en of ik nu op een kookeiland met inductie een ei bak of op een oud gasfornuis dat boeit mij niet.
...en toen....
kwam er een vrouw (met aanhang) in mijn leven, toen werd alles anders...

Een jaar mee samengewoond in het huis, maar toch te krap en alle ongemakkelijkheden van een jaren 20 norm heeft mij/ons doen besluiten om te gaan verhuizen naar een moderne rijtjeswoning (dubbele woonoppervlak maar een postzegel tuin) in een woonwijk op loopafstand van school, weg vrije landschap om je heen maar wel een super geïsoleerd huis van beton. Vrouw blij, aanhang blij, ik (semi) blij maar het blijft een genot om je niet zo druk te hoeven maken over de toestand van de woning gezien de nieuwstaat en er geen verbouwingen gedaan hoeven te worden en je niet in de rommel zit.

Als je een echte aanpakker en klusser bent en het budget er voor over hebt (het wordt altijd meer dan gedacht) dan zou ik er voor gaan is mijn advies.
Ja ik zie dit echt als een kans en wil er ook voor 100% voor gaan. Het is een huis waarin je kunt groeien met een prachtig perceel, garage en loopafstand van winkels maar ver van de drukte (waar ik nu woon). Ik kan nog net profiteren van de vrijstellen overdrachtsbelasting en een hypotheek is altijd beter dan huren. (huur wat ik nu betaal is vergelijkbaar met de hypotheek). Uiteindelijk komt het naar je toe en ik kan wel wachten.
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee