Nee.
De primaire focus van de VS is verschoven naar twee aandachtsgebieden: handelsroutes / resource reservoirs, en domestic cohesion / terrorism.
Dat eerste is een wakker worden bij het steeds minder toegang hebben tot strategische grondstoffen en het onderwerp sea power. Beide zeer valide wake-up calls.
Dat tweede is meer gevoelig, het is heel lang geleden dat de VS nog dergelijke focus gehad hebben als pijler van strategische doctrine. Maar, het is absoluut niet zonder goede redenen.
Toch blijft de focus op Afghanistan als kweekbodem gehandhaafd. Ook dat is niet zonder redenen. De missie is exit, maar de vereiste van toezicht / force application bij het gebied is onveranderd. Dit is wel een verschuiving van operationele doctrine.
Daarbij zal het Westen absoluut het niet erg vinden, laat ik het zo zeggen, wanneer er een verscherping van conflicten Taliban / AQ / IS zal komen.
Maar, IS bestaat al heel lang niet meer, eigenlijk heeft het nooit echt bestaan - het was een organisatie van dekmantel, georganiseerde misdaad, ex inlichtingen en bankiers. Met wat iteratieve mantels naar gelang vereist. Wat rest is de kern van dat clubje, maar die zitten inmiddels volledig in de categorie transnationale misdaad, en her en der wat opvolgers van de religieuze mantels die IS roepen om zo aandacht te krijgen maar het blijft binnen stammencultuur.
AQ is er nog steeds. Dat is een punt van aandacht. Maar, de oude door de VS getrainde kern is dood. Ook de tweede kring van Saudis die daarna kwam is dood. Vooralsnog is AQ meer iets wat regionaal is, binnen stammencultuur.
Een grote vraag is wat er überhaupt met de TB gaat gebeuren. Het was een stammencultuur, die nu moet regeren. Kunnen ze dat? Willen ze dat? Kunnen ze die transitie zelfstandig aan? Of wordt het een à la managed partners van externe factoren/machten?
Vooralsnog is het de historische conflictcultuur daar, maar geen oorlogsdynamiek.
Dat kan komen, en hoe hard ook om te zeggen, vanuit perspectief regionale geopolitiek zou dat zo verkeerd niet uitkomen. Drama daar is een prikkel voor regionale machten om zich daar te bemoeien, niet elders, terwijl men om elkaar heen moet dansen zonder onderlinge escalatie te riskeren.
De ironie wil inderdaad dat het inderdaad zo ver kan komen dat er met een TB gewerkt zal worden. Maar, dat is niet nieuw. Dit soort conflictdynamiek is altijd vloeibaar. Er is met zo ongeveer elke factie samengewerkt versus elke andere factie en heen-en-weer.
Voor mondiale geopolitiek is het een ander verhaal. Er zijn belangen intern aan de VS die hun Forever War willen en moeten hebben. Er zijn machten die niets liever zien dan de VS die zich verkwist in dat soort conflict. Die ook zeer blij zijn met de VS interne consequenties van dergelijk conflict (het huidige puin is direct herleidbaar tot de War on Terror).
Zie dit stuk als startpunt voor dat post mortem:
https://www.foreignaffair...24/war-on-terror-911-jan6
De missie is exit, maar de VS zijn niet weg. We weten op dit moment niet hoe het zich gaat ontwikkelen, enkel waarschijnlijkheidsberekeningen en projecties. Er zijn weinig variabelen zeker.
Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.