Welkom in het grote cryptocurrency mining topic! In dit topic kan gediscussierd worden over de technische uitvoering van het minen van crypto.
In de meeste video's komt het al een beetje langs: mining is het 'delven' van nieuwe blokken in de blockchain. Bij goud gaat dit met de hand (al dan niet met behulp van machines en/of chemicaliën) en bij de blockchain met rekenkracht van computers.
De twee belangrijkste vormen van consensusalgoritmen zijn:
Om dit principe te begrijpen, is de 'key' van dit verhaal
Heb jij als eerste de hash gevonden? Dan krijg je meestal een 'miners fee', evenals de eventuele transactiekosten die gemoeid zijn met de transacties in het block. Dat kan financieel lucratief zijn.
Daarnaast is het simpelweg niet gratis: de hardware om het te doen, is kostbaar. Afhankelijk van de cryptocurrency waarvoor je wil minen, heb je prijzige hardware nodig.
Het energiegebruik van cryptomining is een controversieel onderwerp waar iedereen wel een mening over heeft. We vragen jullie vriendelijk dit topic niet te gebruiken om discussies over de impact van cryptomining op het milieu te bespreken.
In theorie hoeft je hardware niet krachtig te zijn. In de praktijk zal blijken dat je hiermee niet als eerste een block gaat vinden, en zal het je niks opleveren.
Om winstgevend te minen, is de nodige hardware afhankelijk van de cryptocurrency zelf.
Voorheen kon je Bitcoin minen met een redelijke videokaart of zelfs CPU. Die tijden zijn al lang voorbij. Tegenwoordig worden machines speciaal voor het minen van Bitcoin ontworpen en gebouwd. Kosten? Je zit al snel op 10 a 20.000 euro. Denk aan producten van Bitmain.
Hierbij is het belangrijk om op te merken dat de aanschafkosten en het energieverbruik hoog liggen, en dat dergelijke hardware niet bedoeld is voor op de slaapkamer: meer in serverruimtes waarop geluidsproductie geen probleem is - om iets te noemen.
Een cryptocurrency als Ethereum kun je nog wél zelf minen met je videokaart. De populariteit hiervan draagt bij aan de hoge prijzen en wereldwijd slechte beschikbaarheid van videokaarten. Met de huidige (medio 2021) koersen van veel cryptocurrencies is dat al snel vrij winstgevend. Particulieren kiezen voornamelijk voor mining met videokaarten omdat de hardware soms al in huis is, en/of relatief toegankelijk is. Ook is de restwaarde van een oude videokaart meestal hoger dan een oude Bitcoin-miner.
Voor we beginnen is het belangrijk om je te realiseren is dat er duizenden anderen ook aan het minen zijn, en dat je dus alleen je beloning krijgt als jij als eerste de hash achterhaalt. De kans dat je dit lukt is natuurlijk enorm klein. Daarom sluiten veel miners zich aan op een pool. Een pool is een grote groep miners, die samen naar het nieuwe block zoeken. Opbrengsten worden in een pool verdeeld, op basis van de hoeveelheid hashpower die je levert. Hierdoor worden je inkomsten fors stabieler.
Bekende Ethereum pools zijn:
Opbrengsten
Tegen de huidige koersen (begin 2021) is ETH mining met een moderne videokaart, al snel vrij profitabel. De opbrengsten schommelen wel enorm, en zijn afhankelijk van de koers en de difficulty, die beide sterk kunnen wisselen.
Desalniettemin kan je met (bijvoorbeeld) een AMD 5700XT denken aan zo'n 120 dollar per maand aan Ethereum. Na aftrek stroomkosten (20 cent per kilowatt, dit kan voor jou natuurlijk anders zijn), omgerekend naar euro's is dat zo'n 80 euro per maand. Andere videokaarten, zoals een RTX 3080, kunnen ruim het dubbele opbrengen. Ook op oudere videokaarten, zoals een GTX 1080 of een AMD Vega 64, valt prima te minen. De opbrengsten zijn al snel zo'n 100 dollar per maand, zij het wel dat je energiekosten waarschijnlijk wat hoger komen te liggen.
Nicehash heeft overigens een mooie calculator om je mogelijke opbrengsten te berekenen.
Let wel dat je in dit geval natuurlijk wordt uitbetaald in ETH, en de waarde van ETH kan wisselen. Wellicht wil je je coins bewaren, tot ETH meer waard is, voor je het verkoopt. Je opbrengsten kunnen hierdoor flink toenemen. Echter: de kans bestaat natuurlijk ook dat ETH in waarde daalt, waardoor je in theorie zelfs verlies zou kunnen maken. Houd hier rekening mee!
Moet ik mijn videokaart overklokken?
Dat hoeft niet, maar het aanpassen van kloksnelheden en voltages kan zorgen voor een betere efficiency en is daarom wel te adviseren. Over het algemeen werkt het goed om je geheugen zo ver mogelijk te overklokken, en de videochip enigszins te undervolten en lager te klokken om energie te besparen. Specifieke instellingen per kaart kunnen in dit topic gedeeld worden.
Veiligheid
Het komt voor dat je virusscanner een miningprocess aanziet als virus. Sterker nog: virussen willen zich wel eens verstoppen in een miner. Zorg daarom altijd dat je de bron van de miner kent en weet zeker dat de software betrouwbaar is. Dus altijd alleen downloaden van een betrouwbare bron en de hash van de applicatie controleren is ook verstandig.
Zeker bij Nicehash is het belangrijk om op te merken, dat zij ook weer executables van derde partijen inschakelen. Er is veel ophef geweest over het al dan niet gebruiken van Phoenix miner. Houd hier rekening mee.
In een ideale wereld wil je niet informatie over jouw wallets op dezelfde Windows installatie als je miner hebben staan. Een goeie manier om dit van elkaar te scheiden is bijvoorbeeld HiveOS.
Ideaal dus als je een NAS of thuisservertje hebt die hoe dan ook aan staat. Storj verschilt dus in consensusalgoritme van Ethereum, en je hardware hoeft geen ingewikkelde hashes te vinden. Het gaat voornamelijk over het opslaan en doorgeven van data.
Op het moment van schrijven is het lastig om te verdienen aan nieuwe nodes; het aanbod van opslagruimte is groter dan de vraag van ontwikkelaars. Het duurt dus lang voordat de door jou beschikbaar gestelde ruimte wordt aangesproken.
Je wordt uitbetaald in de STORJ-token. System requirements vind je in deze blog van Storj.
Je wordt uitbetaald in de NKN-token. Uitbetaling per node wordt in april 2021 geschat op omgerekend $8 tot $12 per maand. In de praktijk klopt dit echter niet altijd. Bij het minen van NKN heb je ook veel geluk nodig. Soms vindt je met één node meerdere blocks per maand en soms maanden helemaal niet. System requirements vind je op het forum van NKN.
Wat is mining?
Om goed te begrijpen wat mining is, is het belangrijk om te weten hoe blockchaintechnologie werkt. Online is er natuurlijk ontzettend veel te vinden. Deze video's zijn een goede start YouTube:In de meeste video's komt het al een beetje langs: mining is het 'delven' van nieuwe blokken in de blockchain. Bij goud gaat dit met de hand (al dan niet met behulp van machines en/of chemicaliën) en bij de blockchain met rekenkracht van computers.
Consensusalgoritme (consensus mechanism)
Kort door de bocht is een consensusalgoritme de manier waarop de juistheid van data in een blockchain wordt bepaald. Het zorgt ervoor dat ‘alle neuzen dezelfde kant op wijzen’ en fouten voorkomen worden. Een uitgebreidere uitleg hierover vind je in de Binance Acadamy https://academy.binance.c...chain-consensus-algorithmDe twee belangrijkste vormen van consensusalgoritmen zijn:
- Proof of Work (PoW): hierbij wordt de rekenkracht van je computer (meestal GPU) ingezet om hashes op te lossen, transacties uit te voeren en het netwerk te beveiligen. Bitcoin en Ethereum zijn hier de bekendste voorbeelden van. Ethereum is echter bezig met een overstap naar Proof of Stake.
- Proof of Stake (PoS): dit is een alternatieve vorm van mining. Waar je bij PoW computerkracht actief inzet, is het bij PoS voldoende om coins van een bepaalde cryptovaluta in bezit te hebben en te koppelen aan een zogeheten staking pool. Dit kan op exchanges als Binance en Kraken, of in een eigen wallet. Polkdadot en Cardano zijn bekende voorbeelden. In dit topic zullen we het voornamelijk over PoW hebben.
Dat klinkt goed! Maar… hoe werkt dat dan?
Heel plat gezegd probeer je bij het minen in een PoW-blockchain de hash van het nieuwe blok als allereerste te vinden. Dit doe je door simpelweg als een malle, alle mogelijke hashes uit te proberen ('bruteforcen'), totdat je de juiste gevonden hebt.Om dit principe te begrijpen, is de 'key' van dit verhaal
Wow, gratis geld?
Nee, zo eenvoudig is het niet. Omdat het geld oplevert, ben jij niet de enige miner. Je bent voor ieder block aan het racen tegen andere miners, die wellicht veel snellere hardware hebben, en/of meer hardware, om hun kansen te vergroten.Daarnaast is het simpelweg niet gratis: de hardware om het te doen, is kostbaar. Afhankelijk van de cryptocurrency waarvoor je wil minen, heb je prijzige hardware nodig.
Energie
Bovenal kost het minen energie. Je wil natuurlijk dat de opbrengsten van het minen, hoger liggen dan je energiekosten en apparatuur plus afschrijving. Omdat de energiekosten in Nederland relatief hoog zijn, wordt er in hier vrijwel niet gemined op grote schaal.Het energiegebruik van cryptomining is een controversieel onderwerp waar iedereen wel een mening over heeft. We vragen jullie vriendelijk dit topic niet te gebruiken om discussies over de impact van cryptomining op het milieu te bespreken.
Wat voor hardware heb ik dan nodig?
In theorie: geen. Als je een beetje goed met cijfertjes bent (niveau Rainman), kan je het in theorie op papier doenOm winstgevend te minen, is de nodige hardware afhankelijk van de cryptocurrency zelf.
Voorheen kon je Bitcoin minen met een redelijke videokaart of zelfs CPU. Die tijden zijn al lang voorbij. Tegenwoordig worden machines speciaal voor het minen van Bitcoin ontworpen en gebouwd. Kosten? Je zit al snel op 10 a 20.000 euro. Denk aan producten van Bitmain.
Hierbij is het belangrijk om op te merken dat de aanschafkosten en het energieverbruik hoog liggen, en dat dergelijke hardware niet bedoeld is voor op de slaapkamer: meer in serverruimtes waarop geluidsproductie geen probleem is - om iets te noemen.
Een cryptocurrency als Ethereum kun je nog wél zelf minen met je videokaart. De populariteit hiervan draagt bij aan de hoge prijzen en wereldwijd slechte beschikbaarheid van videokaarten. Met de huidige (medio 2021) koersen van veel cryptocurrencies is dat al snel vrij winstgevend. Particulieren kiezen voornamelijk voor mining met videokaarten omdat de hardware soms al in huis is, en/of relatief toegankelijk is. Ook is de restwaarde van een oude videokaart meestal hoger dan een oude Bitcoin-miner.
Hoe begin ik met minen?
Dat hangt er natuurlijk van af wát je wil minen. Omdat het minen van Bitcoin door de grote opstartkosten voor veel tweakers niet is weggelegd, gaan we hier niet verder op in. Op internet is natuurlijk veel te vinden over het minen van bitcoin.Voor we beginnen is het belangrijk om je te realiseren is dat er duizenden anderen ook aan het minen zijn, en dat je dus alleen je beloning krijgt als jij als eerste de hash achterhaalt. De kans dat je dit lukt is natuurlijk enorm klein. Daarom sluiten veel miners zich aan op een pool. Een pool is een grote groep miners, die samen naar het nieuwe block zoeken. Opbrengsten worden in een pool verdeeld, op basis van de hoeveelheid hashpower die je levert. Hierdoor worden je inkomsten fors stabieler.
Ethereum
Ethereum is ongetwijfeld de meest bekende en meest gebruikte cryptocurrency om thuis te minen. De meest eenvoudige optie, vooral voor mensen met een Nvidia videokaart, is bijvoorbeeld Nicehash. Zij bieden simpele software aan om na enkele klikken geheel geautomatiseerd te beginnen met mining.Bekende Ethereum pools zijn:
- Ethpool
- Nanopool
- Cruxpool
Opbrengsten
Tegen de huidige koersen (begin 2021) is ETH mining met een moderne videokaart, al snel vrij profitabel. De opbrengsten schommelen wel enorm, en zijn afhankelijk van de koers en de difficulty, die beide sterk kunnen wisselen.
Desalniettemin kan je met (bijvoorbeeld) een AMD 5700XT denken aan zo'n 120 dollar per maand aan Ethereum. Na aftrek stroomkosten (20 cent per kilowatt, dit kan voor jou natuurlijk anders zijn), omgerekend naar euro's is dat zo'n 80 euro per maand. Andere videokaarten, zoals een RTX 3080, kunnen ruim het dubbele opbrengen. Ook op oudere videokaarten, zoals een GTX 1080 of een AMD Vega 64, valt prima te minen. De opbrengsten zijn al snel zo'n 100 dollar per maand, zij het wel dat je energiekosten waarschijnlijk wat hoger komen te liggen.
Nicehash heeft overigens een mooie calculator om je mogelijke opbrengsten te berekenen.
Let wel dat je in dit geval natuurlijk wordt uitbetaald in ETH, en de waarde van ETH kan wisselen. Wellicht wil je je coins bewaren, tot ETH meer waard is, voor je het verkoopt. Je opbrengsten kunnen hierdoor flink toenemen. Echter: de kans bestaat natuurlijk ook dat ETH in waarde daalt, waardoor je in theorie zelfs verlies zou kunnen maken. Houd hier rekening mee!
Moet ik mijn videokaart overklokken?
Dat hoeft niet, maar het aanpassen van kloksnelheden en voltages kan zorgen voor een betere efficiency en is daarom wel te adviseren. Over het algemeen werkt het goed om je geheugen zo ver mogelijk te overklokken, en de videochip enigszins te undervolten en lager te klokken om energie te besparen. Specifieke instellingen per kaart kunnen in dit topic gedeeld worden.
Veiligheid
Het komt voor dat je virusscanner een miningprocess aanziet als virus. Sterker nog: virussen willen zich wel eens verstoppen in een miner. Zorg daarom altijd dat je de bron van de miner kent en weet zeker dat de software betrouwbaar is. Dus altijd alleen downloaden van een betrouwbare bron en de hash van de applicatie controleren is ook verstandig.
Zeker bij Nicehash is het belangrijk om op te merken, dat zij ook weer executables van derde partijen inschakelen. Er is veel ophef geweest over het al dan niet gebruiken van Phoenix miner. Houd hier rekening mee.
In een ideale wereld wil je niet informatie over jouw wallets op dezelfde Windows installatie als je miner hebben staan. Een goeie manier om dit van elkaar te scheiden is bijvoorbeeld HiveOS.
Storj
Voor Storj kun je een 'Decentralised Cloud Storage'-node draaien. Je stelt opslagruimte en bandbreedte beschikbaar, waarop anderen data kunnen opslaan. Deze data is versleuteld, opgesplitst en wordt bewaard over het wereldwijde netwerk aan servers.Ideaal dus als je een NAS of thuisservertje hebt die hoe dan ook aan staat. Storj verschilt dus in consensusalgoritme van Ethereum, en je hardware hoeft geen ingewikkelde hashes te vinden. Het gaat voornamelijk over het opslaan en doorgeven van data.
Op het moment van schrijven is het lastig om te verdienen aan nieuwe nodes; het aanbod van opslagruimte is groter dan de vraag van ontwikkelaars. Het duurt dus lang voordat de door jou beschikbaar gestelde ruimte wordt aangesproken.
Je wordt uitbetaald in de STORJ-token. System requirements vind je in deze blog van Storj.
NKN
New Kind of Network (NKN) heeft als doel de infrastructuur voor gedecentraliseerd internet te leveren, op basis van een blockchain en Proof of Relay (PoR). In maart 2021 waren er ruim 40.000 nodes. Het leuke van NKN is dat je het bijna overal op kan draaien. Er zijn zelfs tutorials om een Raspberry Pi als node op te zetten. Maar je kunt het ook op een NAS of NUC installeren of een cloud computing-dienst zoals Amazon Web Services voor huren. Of dat de moeite waard is, mag je zelf uitzoekenJe wordt uitbetaald in de NKN-token. Uitbetaling per node wordt in april 2021 geschat op omgerekend $8 tot $12 per maand. In de praktijk klopt dit echter niet altijd. Bij het minen van NKN heb je ook veel geluk nodig. Soms vindt je met één node meerdere blocks per maand en soms maanden helemaal niet. System requirements vind je op het forum van NKN.