fonsoy schreef op donderdag 18 februari 2021 @ 23:01:
Ik mis zeker een rechtsprogressieve partij.
Een die bepaalde heilige huisjes niet per sé hoeft te handhaven. Zoals;
- hypotheekrenteaftrek.
- wietbeleid
- brievenbusfirma's
- belastingwetgeving rond mini-bv's en zzp'ers
Maar in plaats daarvan alles doorrekent. We willen ooit eens dusdanig veel CO2 besparen dat we aan het klimaatakkoord van Parijs kunnen voldoen. Wat is de goedkoopste manier om dit te bereiken? Dat is (bijvoorbeeld) door zo gauw als het kan heel Nederland aan de warmtepomp te krijgen. En niet door het subsidiëren van hybride auto's, gezien dit per bespaarde ton CO2 stukken duurder is dan die warmtepompen. Eerlijk gezegd vind ik het sterk verhogen van het minimumloon ook iets wat niet per sé een links standpunt is. Het zou goed passen in mijn ideale rechtsprogressieve partij.
Voor wonen; wat is dan de efficientste manier om te voldoen aan de vraag van de latente vraag naar woningen. Reken een paar scenario's door en voer deze uit. We moeten af van emotie-keuzes zoals het ondertunnelen van de A10 Zuid of de roep van een spoorlijn van Breda naar Utrecht v.v., dat kan nooit uit. Is slechts een prestige-project.
Dit is allemaal "links" en niet een beetje ook. Er is geen rechtse partij die werkelijk opkomt voor de gewone burger, en die zal er ook niet komen. Dit is inert aan "rechts zijn" in vrijwel elke functionele democratie op deze planeet. Het hele links vs. rechts komt af van de 1789 Staten Generaal in Frankrijk waar de conservatieve adel en geestelijkheid, rechts plaatsnam, en de meer progressieve adel en gegoede burgerij links. Er is de afgelopen 232 jaar niks veranderd hieraan.
Nog steeds is rechts de conservatieve status quo en links de progressieve wens tot verandering. Je kan conservatief en progressief ook op heel wat manieren uitleggen. Conservatief is niet alleen maatschappelijk, maar bijvoorbeeld ook sociaaleconomisch uit te leggen. Een partij zoals de VVD is altijd sociaaleconomisch conservatief geweest. Progressief is ook niet een nauw spectrum wat alleen maar kan slaan op ingrijpende veranderingen. Je kan het ook verklaren als een drang tot aanpassingen aan veranderende realiteit. Ook kan je het hier ook opsplitsen tussen maatschappelijk en sociaaleconomische stromingen en opvattingen.
Maar de inhoud dan. Tja een sociaaleconomisch conservatieve partij zal nooit:
-De brievenbusfirma's aanpakken.
-De hypotheekrenteaftrek fors aanpakken of afschaffen.
-Afhankelijke ZZP constructies aanpakken.
-Structureel en onderbouwd overheidsbeleid voeren met een grote rol voor die overheid.
Immers zijn de pilaren hier dat de vrije markt moet regeren en de overheid niet verder moet reiken dan een los overzicht en facilitering van die markt. En met faciliteren bedoel ik niet alleen die markt garanderen. Nee, ook partijen in die markt bevoordelen met belastingvoordelen, infrastructuur, goed opgeleide beroepsbevolking, voordelige wetgeving etc, zonder hier (veel) voor terug te vragen. Dat is de sociaaleconomische status quo in dit land. Als je dit niet wenst, dan zit je verkeerd bij de VVD, CDA, PVV of alles wat zich rechts noemt.
Het is "links" waar dit van zal moeten komen. Alle onderwerpen die je aanstipt, zijn namelijk sociaaleconomisch progressief en sommigen zoals de ZZP'ers en het overheidsbeleid, zijn eigenlijk ook maatschappelijk progressief. Immers gaat het bij de ZZP'ers om wetsconstructies die het effectief omzeilen van sociale premies, bevorderen. Dat is ook een maatschappelijk probleem omdat het die mensen hun rechtspositie aantast. Het valt alleen in het niets bij de wens op meer direct beleid vanuit de overheid. De status quo nu is dat de overheid een "verdienmodel" is. Dit door voordelige wetgeving, belastingvoordelen, veel diensten onttrekken, maar ook fundamenteel onderzoek voor bijvoorbeeld medicatie aan universiteiten, omzetten in winstgevende producten of consultancy firms of andere dienstverleners die gericht zijn op lucratieve overheidscontracten.
Wat je hier nu wenst is een overheid die structureel beleid gaat voeren. Zoiets als serieuze klimaatmaatregelen doorvoeren, tja daar zit menig bedrijf of vermogend individu helemaal niet op te wachten. Als je specialisme in de fossiele sector zit, dan zit je er ook aan vast. We zagen Shell laatst nog hun "groene visie" uitdragen met nog meer olie en aardgas. In Nederland hebben we ook jarenlang het Gasrotonde verhaal gehad wat inmiddels langzaam een stille dood lijkt te sterven omdat het niet gaat gebeuren. Zie bijvoorbeeld:
https://www.bnr.nl/nieuws...-miljarden-aan-gasrotonde
Dus nu hebben we eerder de waterstofrotonde. Zie:
https://www.vno-ncw.nl/ni...opese-waterstofhub-worden Let vooral op het stukje waar subsidie nodig is van de EU. Om maar te illustreren hoe dit echt werkt nu.
En zoiets werkt dus niet goed. Je mist hierdoor regie als overheid, je mist slagkracht en dit kost allemaal veel tijd. Het gaat op het tempo waarin gesubsidieerde investeringen, terugverdiend kunnen worden, ongeacht urgentie. Zo is er geen structureel beleid denkbaar. Want het gaat al jaren over de warmtepomp, maar je hoort zeer weinig over hoe de energievoorziening eigenlijk van een mix van kolen en gas, naar een mix van wind, zon, geïmporteerde waterkracht uit Noorwegen en toch vooral heel veel gas moet gaan. Dat is marktgedreven en niet in algemeen belang. En om dit te verhullen, moet het werkelijk elke keer maar om die warmtepomp gaan. Het is inmiddels een symbool en een bliksemafleider geworden en niet een pietluttig klein dingetje als je de hele schaal van het probleem probeert te overzien. Idem voor de hybride auto. Dat is ook maar klein bier vergeleken met het gigantische probleem. Ik had het eens ruw uitgerekend waar we nu echt naar kijken. We gaan het niet redden met wat windmolens. We komen niet eens in de buurt.
DaniëlWW2 in "Energie - crisis & actualiteit"
En dat zou dus eerder "links" overheidsbeleid zijn. De hele schaal overzien, de regie pakken en er echt en op structurele manier voor gaan met een centraal plan en geformuleerde doelstellingen. Hier is een kosten/baten afweging ook mogelijk alsmede een tijdspad voor deze maatregelen. Daar is nu geen ruimte voor omdat ook klimaatbeleid inmiddels een verdienmodel is en bepaalde zaken dus naar boven komen drijven. Ik ga niet onder stoelen of banken schuiven dat ik een voorstander voor kernenergie ben. Niet omdat dit nu de heilige graal is, maar omdat ik werkelijk het alternatief niet zie. Zeker niet omdat ik allang anticipeer op een forse energietoename omdat we met elektrische auto's, computers, robotisering, de wensen voor waterstof etc, gewoon veel meer energie nodig gaan hebben. Een kerncentrale is alleen onbespeelbaar in het huidige speelveld. De enorme bouwkosten voorop verdien je namelijk over enkele tientallen jaren pas terug, waardoor een private investeerder er geen zin in heeft. Daarom mislukt de kreet dat de markt een kerncentrale moet bouwen, ook telkens. Een overheid kan het makkelijk doen want die kunnen makkelijk een lening in de miljarden opslokken en uitsmeren over decennia en die lening terugverdienen met de veel lagere brandstof en onderhoudskosten van een kerncentrale tegenover bijvoorbeeld een gascentrale. Ook alleen een overheid kan op een fatsoenlijke manier omgaan met het kernafval zoals ze bijvoorbeeld in Finland hebben gedaan.
En dit is ook het grote probleem in dit land. Het moet rechts zijn, ook al is de inhoudelijke wens, het tegenovergestelde van waar rechts voor staat. Een "progressief rechts" is een constructie die nooit stand zal kunnen houden in de realiteit omdat de genoemde onderwerpen, categorisch tegenover het "rechts zijn" staan. Vervolgens wordt er dan niet gekeken naar "links", terwijl daar juist de thema's en oplossingen voor die thema's liggen.
Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.