Om een gevoel te krijgen hoeveel satellieten ze al hebben, en om te kunnen zien waar ze zijn vind ik deze site wel mooi:
https://satellitemap.space/
Maar idd wat hierboven al gezegd werd .. een TV satelliet "hangt" precies in de ruimte op zo'n manier dat hij net ze snel beweegt als dat de aarde draait. Dat noemen ze een "geo stationaire" baan. Dus altijd precies boven de zelfde plek op de aarde, precies boven de evenaar.
Wikipedia: Geostationaire baan
Daardoor kan je satelliet schotel altijd naar precies de juiste plek kijken en de signalen "eenvoudig" opvangen.
Een starlink satelliet heeft dat niet omdat de afstand vanaf de grond terug naar de satelliet te ver zou zijn .. en je dus niet een lage response tijd kan hebben. Die draaien ruwweg op ongeveer 550km hoogte. Maar om te zorgen dat ze niet "terug vallen" naar de aarde moeten ze dan wel heel snel bewegen. Ongeveer met 28.000 km/h .
Ze hebben een speciale baan waardoor ze elke dag wel een keer boven elke plek op aarde zijn geweest. Maar ook dat ze voorspelbaar steeds op het zelfde moment boven de zelfde plek zijn. En ze draaien ongeveer 15 rondjes om de aarde per dag. Dus dan kan je wel uitrekenen dat als je eigenlijk 24/7 een satelliet in het zicht wil hebben van elke plek op aarde hoeveel satellieten je nodig hebt.
Wil je dus een signaal opvangen van zo'n satelliet dan zou je dus je schotel altijd heel snel mee moeten laten draaien met de snelheid van de satelliet boven je. En dan heel snel weer terug bewegen om naar de volgende te wijzen als de eerste te ver weg is. Zo als je wel zult begrijpen is dat gewoon niet te doen. Je kan nooit zo snel en zo nauwkeurig bewegen met die schotel om dat mogelijk te maken. En terwijl je de schotel terug aan het bewegen heb je ook geen verbinding. Daarom gebruiken ze een speciale "schotel antenne". Dit heet een "phased array" antenne (
Wikipedia: Phased array ) waarmee je met een heleboel kleinere antennes en slimme electronica heel precies en heel snel een signaal een bepaalde kant op kan sturen. Daardoor is de Starlink antenne ook plat en niet gebogen/hol als een normale satelliet schotel. Omdat je maar een beperkte sturing kan doen van zo'n signaal moet de antenne wel een beetje kunnen bewegen om iig ruwweg de juiste kant op te wijzen. Daardoor zie je ook video's van die Starlink schotels die zelf heen en weer bewegen. En doordat de tijd en plaats wanneer een satelliet precies bij je in de buurt is van te voren te berekenen/bepalen is kunnen ze dus prima verbinding houden.
Ik hoop dat wat helpt in het begrijpen en waarderen van de "rocket science" achter Starlink en hoe knap het is dat ze dit allemaal voor elkaar krijgen.