Heb misschien te veel onderwerpen in mijn post tegelijk aangeraakt. Waar het me in eerste instantie om gaat in het kader van dit topic, is wat nu wordt gezien als de beste basis-setup om legionella issues te voorkomen icm warmtepomp. Het blijkt (na lezen van dit topic) dat veel sww boiler vaten niet eens (homogeen) de 55/60 graden halen, waardoor meerdere mensen in dit topic aan het 'tweaken' zijn geslagen om de tekortkomingen(?) van de productie boilers op te lossen. Mijn vraag is daarmee - is de setup met een standaard sww boiler eigenlijk wel de beste? Of zou je in de basis beter kunnen kijken naar andere opties / variaties (bijv. hygiene boiler).
Ok, dan misschien dat achterwege laten. Kreeg de indruk op basis van dit topic, dat veel warmtepompen dit in praktijk niet halen.
Klopt. Dit was het andere punt dat ik ter discussie wilde opbrengen dat volgens mij thuishoort in dit topic. Dit topic focust zich op het boilervat (ok fair enough - topic titel gaat over boilers), terwijl volgens mij leidingen ook veel meer een risico vormen icm boilervaten met lage temperatuur tov van de ouderwetse systemen, waar je meestal gewoon 60 graden water overal gebruikte. Doorspoelen met temperaturen onder de 60 graden helpt niet bij mijn weten, want bacterien blijven zich dan gewoon ontwikkelen in de filmlaag (niet alleen legionella). Norm stel ook dat je water op tappunten 55 graden moet zijn (60 graden bij collectieve installaties) en dat je mengleidingen eens per week 20min leiding moet doorspoelen met 60graden water.
Oilman schreef op zaterdag 9 november 2024 @ 15:34:
[...]
Je probleem lost zich vanzelf op als je het ontwerp fatsoeneert. Je gaat geen boiler vat in een onverwarmde schuur zetten om vervolgens 20-25 meter aan leiding naar de badkamer te leggen.
a) Dat is knetter oncomfortabel, het duurt zeer lang voordat je warm water hebt.
b) Je halve boiler vat is bij wijze van spreken al doorgespoeld voordat het warme water er is.
Stond de CV-ketel eerder ook zo ver weg? Kan het boilervat niet gewoon komen te staan waar eerder de CV ketel hing?
Ik ben er ook niet gelukkig mee, maar het huis heeft nou eenmaal wat restricties. Een 200-300L vat, kun je niet overal zomaar kwijt en de buitenunit van de warmtepomp ook niet. Daarom ben ik nog aan het puzzelen of ik niet tot een betere setup kan komen, maar dat valt nog niet mee.
Het huis had geen CV ketel, maar alleen een elektrisch boilervatje in de keuken. De indeling van het huis is ook helemaal anders geworden, dus dat is allemaal niet meer vergelijkbaar.
Om wachttijd en verliezen te voorkomen, had ik al bedacht om een '10L cold-fill' boiler in de badkamer te zetten en op de koudwaterleiding aan te sluiten. Deze voedt dan de wastafel-kraan (weinig water). Dan de douche via een mengventiel aansluiten op de warm-water-leiding en de uitgang van de 10L-boiler. Dan heb je zonder wachttijd heet water in de douche en mengt hij eerst het koude water uit de warm-water-leiding met het hete 10L-boiler water. Als het hete water uit de schuur de douche heeft bereikt, schakelt het mengventiel dan over van de toevoer uit de 10L boiler, naar water uit de garage. Zit je alleen na het douchen nog met een leiding vol heet water die je niet gebruikt. En ja, iets minder efficient om 10L elektrische boiler met cop=1 te gebruiken.
En anders moet ik het systeem misschien toch in tweeën splitsen - een warmtepomp voor verwarmen en een aparte installatie voor warm tapwater.
Maargoed, de ontwerp-discussie gaat misschien een beetje te ver off-topic.